餐厅: 茶木‧台式休閒餐廳 (樂富廣場A區)
资讯:

2019-04-19 181 浏览
本身都幾鍾意去茶本,一黎環境算坐得舒服,價錢又唔太貴,晚餐每人都係大約一百多啲,而且佢啲菜式不時都轉新款,我覺得幾好! 今次點左咸蛋黃炸雞翼,好香口! 而且雞翼大隻,有肉汁,好食! 另外點左招牌士多啤梨多士,色香味俱全! 如果諗唔到食乜,揀茶木就比較穩陣!

2019-04-18
2019-03-24 218 浏览
Haven't come to this restaurant for a long long time and tonight around 9:15pm, there is no queue, mind as well went in for supper!The place was as usual nice and the service was as usual good! No matter it was packed most evenings.I ordered Hot almond milk tea and chicken cutler and rice in mince pork sauce! After so many years, the quality is still at good level, it is hard to keep as honestly, they are doing very well in Hong Kong.  But I learned one thing in this restaurant tonight, the sett

But I learned one thing in this restaurant tonight, the settings and lightings actually made me feel very very comfortable. I looked at the light bulbs and they are not the ones we used at home. You will not get hurt by  looking at it.

It seems the restaurant has been evolved a lot since I first visited!
2019-03-22
$100 (宵夜)
  • all the drinks
2019-03-19 213 浏览
12時半未夠到達已經有成10多人在門外排隊,等咗約15分鐘便可入座。枱上有某牌子的無線充電設備,可惜用不到。土豆燉牛腩套餐前菜:炸魚豆腐: 豆腐外皮,內餡吃起來比一般豆腐有韌度。古早滷水蛋:淡鹹。鹽酥四季豆:爽脆。土豆燉牛腩,土豆牛腩牛筋都均煑得軟腍入味。古早肉躁飯,肉躁味不太濃,混飯吃剛好。黑糖薑母茶,暖胃微甜。甜品:鳯梨慕斯蛋糕,外型吸引鳯梨慕斯直接放在圓餅撻上,鳯梨味的慕斯中吃到一小一小片的鳳梨肉,慕斯滑溜,好似食緊鳳梨雪糕咁!

土豆燉牛腩套餐

土豆燉牛腩,土豆牛腩牛筋都均煑得軟腍入味。

古早肉躁飯,肉躁味不太濃,混飯吃剛好。

黑糖薑母茶,暖胃微甜。

甜品:鳯梨慕斯蛋糕,外型吸引

午餐
  • 土豆燉牛腩套餐
2019-02-24 285 浏览
週五中午食咩好~係樂富廣場揾得到~今日食茶木午市套餐,價格算偏高,偶然食下無所謂啦。樂富茶木要排隊,中午食飯時間特別多人,最好就早點去。裝修還可以,主要夠乾淨。我叫咗肉燥飯加蔥油雞,仲有3款小菜,分量還可以。同事食牛肉麵,我就覺得麵分量少了點。肉燥偏甜,唔係炸肉,肉碎還算入味,但是肉汁偏稀,撈飯唔會太鹹,不錯。小菜有滷蛋,咸菜,腐皮卷,幾好食。個嫩雞肉肥咗d,醬油淡淡地。跟餐配酸梅冰,好喝!但是好多冰,好凍!

樂富茶木要排隊,中午食飯時間特別多人,最好就早點去。

裝修還可以,主要夠乾淨。
跟餐配酸梅冰,好喝!但是好多冰,好凍!
2019-02-20 292 浏览
本身對茶木冇咩好感,今日俾個friend說服到試多一次茶木叫咗佢新出嘅紅燒半斤半腩牛肚麵,本身佢冇辣味,但係員工都好好人,我話想要辣味,佢就話可以幫我加啲,態度仲好好本身想叫佢個甜品,但係食咗個牛肚面已經好飽唯有下次再試
本身對茶木冇咩好感,今日俾個friend說服到試多一次茶木

本身想叫佢個甜品,但係食咗個牛肚面已經好飽
唯有下次再試
2019-01-25 279 浏览
口淡淡,唔知食咩好🤔今日莉莉子就去左一直水準唔錯嘅茶木。今期推廣套餐+cake 🍰,就試下啦,叫左個波蘿咕嚕肉+特飲+cake套餐。波蘿🍍唔係罐頭波蘿,甜甜酸酸咁好開胃,咕嚕肉外脆內軟,仲有荔枝肉,真係唔錯😋另外,仲叫左個炸雞排肉燥飯,招牌菜保持水準,雞排夠脆,有肉汁,唔會乾‘爭爭’,但唯獨唔係好夠味,加返味粉就好啦,可能平時食開比較重口味😂最後,甜品有🍍波蘿蛋糕,外形一流,入面有果肉粒

最後,甜品有🍍波蘿蛋糕,外形一流,入面有果肉粒

2019-01-19
是日來到太興集團旗下既茶木,貴為台式料理店既表表姐,茶木近年來於香港的食物質素愈來愈高,而且款式亦唔再只局限於台式牛肉麵及肉燥飯,最近更與小丸子來個聖誕crossover,確實令人驚喜是日晚上點了兩口特色晚餐,包括鳳梨酸甜骨套餐及鹽酥雞扒肉燥飯。晚市套餐為大餐牌內小茶再加$30升級飯及飲品一杯。由於我想試試台式水果茶,需要額外再加$15升級。入座後不到10分鐘飲品已到,水果茶分量比我想像中大,相信兩個人黎食不大問題。紅茶配上橙汁而調配既特飲,不會太酸或過甜,絕對推薦除左主打既台式水果茶外,同場點了鳳梨酸甜骨爽口酸甜,肉排已去骨,更易於入口,而菠蘿是選用原個新鮮菠蘿,更免去罐裝菠蘿過甜既味道最後既肉燥飯味道仍然濃郁,雞扒即叫即炸,上枱時依然出煙

最後既肉燥飯味道仍然濃郁,雞扒即叫即炸,上枱時依然出煙
2018-11-26 511 浏览
月前ㄧ個周日約了家人晩飯,下午趁有空檔,和老公去飲下午茶。ㄧ向愛喝台式飲品,但茶木還是第ㄧ趟去。欣賞台式飲品的創意,特式的配搭令人驚喜! 從前有珍珠奶茶,近年有融化了的暖芝士加在涷茶上,上暖下冷,成為奶蓋紅茶、綠茶。蛋糕款式頗多,選了紅桑子開心菓蛋糕,因賣相和名稱都吸引!洛神花洋菊茶(熱)~$40 這麽大壼才40 元,超值!其實家中也種了洛神花,老公喜歡喝,每年收成後,愛冲水放在瓶子,外出時隨身攜帶。我卻怕酸,很少喝。洛神花單飮是相當酸的,但有益健康,據説可降三高,又有豐富的花青素,對視力也有幫助。洛神花加洋甘菊,拌以蜜糖,酸中帶甜,美味! 連我也喜歡! 紅桑子開心菓蛋糕~ $38 (飲品配蛋糕只需補付小額收費)。酸酸甜甜的紅桑子和軟滑的慕絲,配以香脆的開心菓,味道和質感變得有層次!高山凍頂烏龍奶蓋(涷) ~$35味道ㄧ般。芝士略稀,茶味淡。樂富分店空間頗大,座位亦多。小丸子為主題的食品和飲品很吸引,適合親子活動。配合裝修、擺設、和餐牌,小朋友看到ㄧ定很開心!Kawaii!

蛋糕款式頗多,選了紅桑子開心菓蛋糕,因賣相和名稱都吸引!

洛神花洋菊茶(熱)~$40
這麽大壼才40 元,超值!

高山凍頂烏龍奶蓋(涷) ~$35
味道ㄧ般。芝士略稀,茶味淡。

樂富分店空間頗大,座位亦多。

小丸子為主題的食品和飲品很吸引,適合親子活動。

配合裝修、擺設、和餐牌,小朋友看到ㄧ定很開心!

Kawaii!
下午茶
  • 洛神花洋菊茶
  • 紅桑子開心菓蛋糕
2018-10-20 487 浏览
Teawood 越開越多,但食物質素都係仲keep到嘅。不過就越嚟越貴。晚餐dinner set 包埋甜品同飲品加埋一都要成$100。我覺得佢呢個開心果係最好味嘅甜品!好creamy 唔會好甜。

2018-10-13 424 浏览
約了幾位朋友到樂富茶木<Tea Wood>,平時到茶木都只享用甜品,今次就希望一次過食完晚飯兼享用甜品。去到餐廳,眼見餐廳都掛住小丸子的圖案,也有一張小丸子的餐牌,對有小朋友來說也相當吸引。我們坐了卡位,地方闊落。我們先叫了一客蒜香炸魚豆腐,非常香脆可口,雖然都頗熱氣,但也忍不住吃了幾件。接着叫了晚餐鳳梨鮮果甜酸肉($79),台式滷味拼盤($73)再令叫一碗蠔仔粥,晚市套餐會再包一碗白飯,一杯飲品及一件蛋糕。食完晚餐,我們幾個就分享一碗甜品黑糖芒果芋圓仙草

接着叫了晚餐鳳梨鮮果甜酸肉($79),
台式滷味拼盤($73)再令叫一碗蠔仔粥,
蠔仔粥
晚市套餐會再包一碗白飯,一杯飲品及一件蛋糕。

食完晚餐,我們幾個就分享一碗甜品黑糖芒果芋圓仙草
黑糖芒果芋圓仙草

蒜香炸魚豆腐
黑糖芒果芋圓仙草
蒜香炸魚豆腐
2018-08-30 628 浏览
食過幾次樂富茶木,發現佢嘅飲品麻麻地,甜品(蛋糕)🍰🍰🍰麻麻地⋯所以今次決定唔點餐⋯散叫呀唔該!睇返周圍食客,其實散叫客都唔少今次我地3個人點了必叫嘅台式滷味拼盤,呢樣係次次黎都會點,因為佢款式多而且樣樣都好入味,我最鐘意係豆腐,入味到一舊可送半碗飯不過如果唔係食開重口味嘅人就可能會覺得略嫌咸左dd喇!但要黎送飯係一流架!拼盤有蛋,牛展,滷肉,腎,豆腐,雞翼,一次過食哂6樣野另外叫左三杯雞,都係送飯一流,夠入味夠熱!不過份量就少左d, 相比之下拼盤真係大件夾抵食!再點左碗黑麻油雞翼麵,麵係比較粗嘅麵,雞翼好入味好滑,一碗有3隻!湯底就較咸!
睇返周圍食客,其實散叫客都唔少

黑麻油雞翼麵
黑麻油雞翼麵
三杯雞
滷味拼盤
2018-08-30
滷味拼盤
2018-08-26 368 浏览
這一次來到茶木,試了流心起司竹炭吐司和玫瑰拿鐵咖啡。teawood 一向多人去,這次去的樂富分店等不到5分鐘就能被安排入座,非常好, 這間的店員和其他分店一樣有非常好的服務,店內亦坐得舒適。看到有新的菜單 就點了流心起司竹炭吐司試試,竹炭吐司外脆內軟 比一般的吐司更加香脆可口,加上淡淡的流心芝士和雪糕,冷暖咸甜之間配合得好好。飲品點了咖啡-玫瑰拿鐵咖啡,玫瑰味濃,咖啡不用再加糖,保持了一貫茶木的水準,可以再去。
  • 流心芝士竹炭吐司
2018-08-22 245 浏览
這星期工作得很辛苦,放工與同事們選擇左樂富一間台式休閒餐廳- Teawood 茶木食甜品,為自己打打氣!可能去到都差不多九點,所以不用等位,直接安排入座! 這餐廳環境寬敞,有很多坐位,我們三人被安排坐圓檯!我們選擇了兩個甜品:曲奇冰淇淋心太軟& 芒果奶油酥皮拿破崙!曲奇冰淇淋心太軟: 個朱古力心太軟焗得剛剛好,一切開便見到流心朱古力,很濃郁既朱古力配上曲奇味雪糕,感覺很正!芒果奶油酥皮拿破崙: 很脆既奶油酥皮拿破崙,夾著吉士及有芒果汁, 很好味,很match!食下傾下又10點幾,這裡的確是一個傾計的好地方!

食下傾下又10點幾,這裡的確是一個傾計的好地方!
2018-06-22
$37 (宵夜)
2018-08-08 343 浏览
我是一位台灣人嫁來香港,有時候都很想念台灣的料理,今天跟老公經過茶木,看到他們的牛肉麵好像很好吃😋就進來吃了進店裡,店員用國語喊歡迎光臨就讓我感到親切感,上菜速度也是很快,服務也很親切吃一口牛肉麵,真的覺得太好吃了,不僅湯頭就是台灣牛肉麵的水準,牛肉煮到爛嫩,非常好入口,麵條也很棒👍👍真的很是水準之上之後又點了一碗黑糖芒果芋圓,芋圓非常有嚼勁,而且量很足夠,黑糖味也很濃終於找到一間非常接近台灣味的台式餐廳,氣氛跟服務都很棒很有品質之後會一直常來的👍
之後會一直常來的👍
2018-07-04 677 浏览
今日同爸爸二人晚餐,佢話想食茶木 因為我好肚餓嘅關係,所以決定嗌一個晚餐set 麻醬水耕沙拉:啲菜好新鮮,好味,不過略嫌細碟,每人兩三條已經食完。鳳梨鮮果甜酸肉:裏面有好多唔同種類嘅生果,有鳳梨、藍莓、士多啤梨、火龍果同荔枝,個配搭都幾特別 之前食過一次,果次個味道比較淡,今次整得啱啱好,唔錯!台式酸梅冰:同酸梅湯差唔多味,開胃醒神 爸爸仲嗌咗個青醬大蝦手作麵,本人覺得個味麻麻地,但係蝦同手作麵都 ok 。整體來講,茶木嘅環境同食物都唔錯,不過價錢略貴。
今日同爸爸二人晚餐,佢話想食茶木

因為我好肚餓嘅關係,所以決定嗌一個晚餐set

麻醬水耕沙拉

鳳梨鮮果甜酸肉

之前食過一次,果次個味道比較淡,今次整得啱啱好,唔錯!

台式酸梅冰
台式酸梅冰:同酸梅湯差唔多味,開胃醒神

整體來講,茶木嘅環境同食物都唔錯,不過價錢略貴。
2018-07-03
麻醬水耕沙拉