2016-05-03
同家人係尖沙咀買完野後已經夜晚9點幾鐘, 大家都又攰又餓. 正想隨便揾間餐廳食個簡單dinner,突然抬頭就見到前面有間“茶木” 於是就上左去食. 由於比較晏, 所以今次都唔使點等位, 一陣間就已經可以入去坐. 服務員姐姐都仍不忘提醒我地限時90分鐘要交枱. 香辣牛肉麵 (HKD70)大大碗,份量都幾足. 牛肉有四大舊, 舊舊都係要咬四~五大啖先食完嘅size. 牛肉係半筋肉, 煮得好焾好易咬, 好香牛肉味. 手作麵粗身得黎又QQ地好彈牙, 牛肉湯底好香濃. 但可惜我忘記了叫“小辣”, 所以呢次個辣度對我黎講太HEAVY, 食到我身水身汗 ><”松露野菌奶油培根手作麵 (HKD72)材料有洋蔥, 野菌, 培根 等等. 伴上奶油的手作麵好香好滑, 麵底又Q又彈牙. 再加上少少黑松露, 食落味道非常濃郁. 而黑松露亦令整碟麵的味道層次都提升不少. 但始終有奶油的關係, 食得多都會感到有點膩, 所以比較適合同別人share.蕃茄田園金粟手作麵 (HKD64)而呢碟 “蕃茄田園金粟手作麵” 跟剛剛同 “松露野菌奶油培根手作麵” 相反, 蕃茄汁味道酸酸甜甜, 好開胃. 材料有野菌
“小辣”, 所以呢次個辣度對我黎講太HEAVY, 食到我身水身汗 ><” 松露野菌奶油培根手作麵 (HKD72)
材料有洋蔥, 野菌, 培根 等等. 伴上奶油的手作麵好香好滑, 麵底又Q又彈牙. 再加上少少黑松露, 食落味道非常濃郁. 而黑松露亦令整碟麵的味道層次都提升不少. 但始終有奶油的關係, 食得多都會感到有點膩, 所以比較適合同別人share. 蕃茄田園金粟手作麵 (HKD64)
而呢碟 “蕃茄田園金粟手作麵” 跟剛剛同 “松露野菌奶油培根手作麵” 相反, 蕃茄汁味道酸酸甜甜, 好開胃. 材料有野菌, 蕃茄, 腰豆, 車厘茄等等, 麵底Q又彈牙. 食落都幾特別.
食品質素大致上都OK可以接受, 但服務質素就要提升.
我地入坐後好快就由一個服務員姐姐幫我地落完ORDER, 但我地等了差不多二十分鐘都没有任何食物出現, 覺得有啲問題, 於是我地就向一位經理級人士追ORDER, 點知佢CHECK完就話我地呢枱冇落過任何ORDER!! 咁請問頭先個服務員姐姐幫我地做左啲咩呢!? 真係激死! 之後個經理不停係到SAY SORRY, 又叫我地講多次要啲咩, 話會幫我地再落多一次單, 而且會叫廚房URGENT出左我地D食物先. 點知等左十幾二十分鐘後先出到第一部分的食物! 之後我地又再追單, 又等多十幾分鐘先出埋最後一碟麵. 凈係等都等左成個鐘的時間, 仲話限時90分鐘要交枱! 經過今次家人都話明下次唔會再黎食!