2016-05-03 496 浏览
同家人係尖沙咀買完野後已經夜晚9點幾鐘, 大家都又攰又餓. 正想隨便揾間餐廳食個簡單dinner,突然抬頭就見到前面有間“茶木” 於是就上左去食. 由於比較晏, 所以今次都唔使點等位, 一陣間就已經可以入去坐. 服務員姐姐都仍不忘提醒我地限時90分鐘要交枱. 香辣牛肉麵 (HKD70)大大碗,份量都幾足. 牛肉有四大舊, 舊舊都係要咬四~五大啖先食完嘅size. 牛肉係半筋肉, 煮得好焾好易咬, 好香牛肉味. 手作麵粗身得黎又QQ地好彈牙, 牛肉湯底好香濃. 但可惜我忘記了叫“小辣”, 所以呢次個辣度對我黎講太HEAVY, 食到我身水身汗 ><”松露野菌奶油培根手作麵 (HKD72)材料有洋蔥, 野菌, 培根 等等. 伴上奶油的手作麵好香好滑, 麵底又Q又彈牙. 再加上少少黑松露, 食落味道非常濃郁. 而黑松露亦令整碟麵的味道層次都提升不少. 但始終有奶油的關係, 食得多都會感到有點膩, 所以比較適合同別人share.蕃茄田園金粟手作麵 (HKD64)而呢碟 “蕃茄田園金粟手作麵” 跟剛剛同 “松露野菌奶油培根手作麵” 相反, 蕃茄汁味道酸酸甜甜, 好開胃. 材料有野菌
香辣牛肉麵 (HKD70)
松露野菌奶油培根手作麵 (HKD72)
蕃茄田園金粟手作麵 (HKD64)
而呢碟 “蕃茄田園金粟手作麵” 跟剛剛同 “松露野菌奶油培根手作麵” 相反, 蕃茄汁味道酸酸甜甜, 好開胃. 材料有野菌, 蕃茄, 腰豆, 車厘茄等等, 麵底Q又彈牙. 食落都幾特別.

食品質素大致上都OK可以接受, 但服務質素就要提升.

我地入坐後好快就由一個服務員姐姐幫我地落完ORDER, 但我地等了差不多二十分鐘都没有任何食物出現, 覺得有啲問題, 於是我地就向一位經理級人士追ORDER, 點知佢CHECK完就話我地呢枱冇落過任何ORDER!! 咁請問頭先個服務員姐姐幫我地做左啲咩呢!? 真係激死! 之後個經理不停係到SAY SORRY, 又叫我地講多次要啲咩, 話會幫我地再落多一次單, 而且會叫廚房URGENT出左我地D食物先. 點知等左十幾二十分鐘後先出到第一部分的食物! 之後我地又再追單, 又等多十幾分鐘先出埋最後一碟麵. 凈係等都等左成個鐘的時間, 仲話限時90分鐘要交枱! 經過今次家人都話明下次唔會再黎食!
2016-04-30 551 浏览
餐廳裝修擺設等等都唔差,有曬主題咁都幾舒服.叫左最基本嘅炸雞排肉燥飯同鹽酥猪排肉燥飯.上餐嘅時候有個蓋一盒咁上嘅,但係當我見到個盒嘅時候真係有小小礙眼,我都明餐具損耗係無可避免,但係真係殘舊左小小.冇機會影個蓋因為佢一放低就收左個蓋.至於個飯本身嘅賣相,以同級價錢嘅台灣野比,佢真係差左小小.肉燥同魯水蛋ok嘅,唔差.但係個白飯就真係硬左小小.塊雞排ok,味道唔錯,幾滑,同行友人覺得粉厚左小小,但係整體我覺得ok.相對猪排呢...味道就真係一般,重要乾乾地.推薦雞排
餐廳裝修擺設等等都唔差,有曬主題咁都幾舒服.
叫左最基本嘅炸雞排肉燥飯同鹽酥猪排肉燥飯.

至於個飯本身嘅賣相,以同級價錢嘅台灣野比,佢真係差左小小.
肉燥同魯水蛋ok嘅,唔差.但係個白飯就真係硬左小小.
相對猪排呢...味道就真係一般,重要乾乾地.

推薦雞排
2016-04-29
2016-04-27 545 浏览
今日番工去左呢度食D野先,可能時間已經係夜晚9點幾,所以等左10分鐘左右就入得。我點左一份紅燒牛肉面同熱帶水果茶。最中意佢呢度D面好爽口,牛肉好入味,夠晒林。個水果茶個人就覺得甜左小小,所以都會加小小水 等佢無咁甜係服務就一般般,成日都唔夠人,效率一般。
係服務就一般般,成日都唔夠人,效率一般。
一向都好想去茶木除了因為一至五的午餐夠抵也是因幾乎所有女朋友也喜愛去了再去可能為了台灣牛肉麵或他們精緻自家製面條送的飲料不是例牌咖啡 茶比較考究一些。今次由於我來的時間不是午飯時刻沒有特價午餐便要叫餐單上正價菜精明的習慣令我立即選了3小碟台灣三小碟十分滿意三個小食分量不少1 酸甜生炒朱肉 雖然港式 但放大量鮮果 有菠蘿 士多啤梨 什至藍莓。真正俘獲人心2 糖心旦 窩心 上海幫懷舊半熟旦3 油燜虾一大堆 走油 好細 不過好味的鮮口虾 可連壳吃結果三小碟分量很足飽足快樂
一向都好想去茶木
三個小食分量不少
1 酸甜生炒朱肉
雖然港式
但放大量鮮果 有菠蘿 士多啤梨
什至藍莓。真正俘獲人心
2 糖心旦
  • 古早味三杯雞
  • 糖心蛋
  • 香煎沙朗肉燥飯
2016-04-25 532 浏览
岩岩開既時候食過一次,印象中記得好好味,一於翻食。一入去綠油油好多綠色既佈置令眼睛好舒服,好清新既感覺,提升食慾!先叫一碗牛肉麵先,牛肉好冧,而且好入味!麵條偏向有咬口,同牛肉有強烈既對比。湯底就好夠濃味,偏向咸,但可接受。再叫多個鹽酥雞,新鮮炸起,外脆內軟。炸粉亦都唔厚,而且唔會太油,每次必點食物。水準同剛剛開既時候,分別唔大,水準一樣咁好。
岩岩開既時候食過一次,印象中記得好好味,一於翻食。

先叫一碗牛肉麵先,牛肉好冧,而且好入味!
麵條偏向有咬口,同牛肉有強烈既對比。
湯底就好夠濃味,偏向咸,但可接受。
再叫多個鹽酥雞,新鮮炸起,外脆內軟。

炸粉亦都唔厚,而且唔會太油,每次必點食物。

水準同剛剛開既時候,分別唔大,水準一樣咁好。
2016-04-22 695 浏览
之前去過旺角的茶木, 當時茶木的厚多士甜品受好多港女的追棒而造成每晚都大排長龍. 這次見到isquare 這家没有人在等位, 便進去吃個晚飯, 一解我對肉燥的cravings! 肉燥撈麫, 麫條粗粗的, 帶點煙un, 好有口感. 肉燥是正宗台灣的味道啊~ 加上榨菜及花生, 整碗麫味濃而不油膩, 肉燥醬料味道好夠, 我根本不用下旁邊的醬湯.朋友點的是肉燥飯配溏心蛋, 肉燥份量好多, 完全夠撈那麼大的一碗白飯. 不過比較下我還是喜歡吃麫.加了個套餐, 要了高湯蝦米津白, 蝦米好大隻, 不過太乾, 出奇地好吃, 有點像在吃魷魚乾的感覺. 高湯不太覺有味精, 清清淡淡的菜我最喜歡了~套餐配飲品及甜品, 甜品可選擇的蛋糕10款有8款都賣光, 最後選了朱古力mousse 這個. 樣子其實不太吸引, 覺得有點貴呢, 如果單點的話就不值了到台灣吃這些應該才1/4的價錢, 不過在香港能吃到正宗台灣的味道也不易, 所以覺得還不算太貴啦. (一提的是進餐廳後其實想走人的, 因為環境真的好迫.. 我比較需要personal space 哈哈... 旁邊有兩位小姐則坐下後不久便選擇離開了)
2016-04-18 710 浏览
有天剛巧有長輩來尖沙咀相約午飯,跟他們提議到這家“茶木“。他們預早12:15去到佔位子,而我12:30剛剛好才到達仕內。50多塊錢的午餐價錢蠻實惠,一個主食加粉麵配小吃,還送飲品(或加點錢嗌特飲)。我點了個炸魚扒配台式米粉拼魚湯浸小菜,加點錢配了水果茶,我的兩位長輩朋友則點了牛肉及梅子骨作主食。炸魚柳淋上香橙芡汁,上菜時微溫,粉漿炸得不脆,且令外皮有點硬,吃落沒有魚味,嗯,我覺得這個可能是冰鮮的關係,用香橙汁來遮蓋它的缺點。可幸炸魚柳底下有些脆脆舖底,呢個“配角“反而更出更好味。小食“魚湯浸菜“令我印象不深,而米粉則是傳統台式幼身米粉,不過不失。呷一呷啖水果茶,這個我覺得還好,起碼是味道合宜之作。我和兩位長輩朋友吃過午餐,另加點一個芒果千層酥。這個真的好吃,酥皮夠鬆化,配芒果吉士醬,整個為這頓午餐挽回不少分數。普普通通的午餐質素,配合這個價錢,我想還可以的吧!(笑)這個味道不錯這個甜品餅身脆脆,好食的
有天剛巧有長輩來尖沙咀相約午飯,跟他們提議到這家“茶木“。

呷一呷啖水果茶,這個我覺得還好,起碼是味道合宜之作。

普普通通的午餐質素,配合這個價錢,我想還可以的吧!(笑)
這個味道不錯
這個甜品餅身脆脆,好食的
2016-04-15
2016-03-23 942 浏览
星期日下午行街行到攰又未食得晚餐,於是找個地方坐下飲杯茶,來到茶木又唔洗等位,坐下來我叫咗杯圓肉茶,唔太驚喜啲糖漿係曬底搞唔到,但下午茶又點會只係飲茶吖😀😀我有叫咗一個石板街吐司,超好味,三層吐司好像無咩特別,但原來裹面已經切割好一個個小吐司,大小剛剛好,烘烤到外面趣趣的中間軟綿綿,加上啲石板街雪糕,超正,仲有本人至愛的棉花糖,三個字無得輸😄😄😄,有時間一定食多次
2016-03-13
  • 石板街磚塊蜜蜂吐司
2016-03-23 2241 浏览
為食的我很喜歡台式飲食文化,夜市、餐館、地踎、系統化,各自為樂。是次朋友生日,再度共樂。環境是不錯的,間格也是舒適的,唯一缺點就是太受歡迎,等位需時。愛吃,是需要付出的。是晚五人同行,五款主菜、三杯飲料、三款甜品是也。主菜包括香腸肉燥飯,味道是吸引的,偏瘦的,港版的。想回味台版古早版的,會失望。再來酥炸豬排麵跟酥炸豬排麵,份量是大大的,味道是可口的,湯底帶點台味,可以翻啅。接棒有辣子雞丁飯,勁呀,辣度夠,香味足,嗜辣的你,推呀!最後有古早味三杯雞飯,應該是辣雞效應,個人而言不太吸引,平淡。 飲料方面有柚子蜜茶、黑糖薑母茶、凍珍珠奶茶,正常,不過不失。 結尾的三款甜品為香橙百香果慕絲蛋糕、小茶木劇院、朱古力香草蜜糖磚塊。前者有玩味,橙味跟百香果味互相輝映,好夾。中間者,朱古力味一般,以果仁相隔,口感好,加分。後者,餐廳皇牌,理所當然為整晚亮點,外表吸引,味道亦相當不錯。但切記勿超時影相,溶塔的時刻會令人後悔莫及。總結,可以翻啅,時間為中午或放假時份。

香腸肉燥飯
酥炸豬排麵
酥炸雞排麵
辣子雞丁飯
古早味三杯雞飯

柚子蜜茶,黑糖薑母茶
凍珍珠奶茶

總結,可以翻啅,時間為中午或放假時份。
小茶木刻院,香橙百香果慕絲蛋糕
朱古力香草蜜糖磚塊
  • 辣子雞丁
  • 鹽酥雞
  • 朱古力蜜糖磚塊
After walking around the heart of Tsim Sha Tsui on Cameron Road, I had an insane craving for some good chinese food and lo and behold, saw Teawood on the second floor of the building across from The One. Decided to pop in and get the dish that is most reknowned in Taiwan....Beef Noodles! First thing I tasted was the broth, which was rich in flavor (with alot of vegetables and beefy flavor ingrained into the broth). Noodles were al dente with the perfect amount of firmness and the meat, extremely tender and reminded me of eating the same item in Taipei. I also ordered a small basket of fried chicken which was pretty average as it was not crispy enough but was perfectly seasoned with a small amount of spiciness and saltiness. Staff are incredibly friendly but the shop is spaced a bit too tight as it was hard to maneuver in and out of the restaurant. Will coem back again.
2015-06-02
  • beef noodle
2016-03-13 852 浏览
今日心情超級五好,於是選擇食甜品,就公司附近尖沙咀加拿芬道2樓的茶木,我點左一份石板街朱古力蜜糖磚塊,和桂圓紅棗茶,我很喜歡蜜糖磚塊,忌廉加朱古力加脆口多士,一啖過,好正,價錢唔貴,70蚊,紅棗茶不是太甜,補血,有種文青的感覺,很舒服,怨氣五開心無曬。多謝茶木
2016-03-13
2016-03-11 868 浏览
我同好朋友最愛茶木 因為可以聽小幸運今次我地又食左男神麵徐太宇花枝麵 麻醫跟面要分開 食嘅時間先撈 麻醫味道夠濃 但係一啲都唔杰 唔會張住晒撈唔暈 因為面係手工面 條條唔同好有彈牙 仲有烏卒卒嘅墨魚手工意粉佢用左墨魚配返 令成碟嘅味道統一而且墨汁煮得彈牙爽口 面夠煙韌有咬口覺得好似食極唔夠 但菇類會出水呢個問題可以有進步空間 馬鈴薯絲炸蝦卷 新鮮送過黎 熱辣辣放入口 勁香口薯仔無吸好多油 唔會覺得油膩蝦肉都彈牙 但蝦味比較淡 可以從呢方面著手茶木坐低傾計一流 食個下午茶飲下野傾下計環境尚算安靜 坐得都好舒服
我同好朋友最愛茶木 因為可以聽小幸運

蝦肉都彈牙 但蝦味比較淡 可以從呢方面著手

茶木坐低傾計一流 食個下午茶飲下野傾下計

環境尚算安靜 坐得都好舒服
2016-03-01 904 浏览
出動了出動了~旅行回來休養幾日又再出動去搵食⋯⋯不過有傷患要戒口對吃貨來說都幾慘...酸辣糯米雞牛蝦蟹雞蛋芒果芝麻凍野..(下删數十樣) 都不能吃⋯實在沒什麼選擇,之前破戒太多,所以除了豬真的選擇不多。乾脆吃包飽好了。老實說,其實在下第一次到茶木⋯聽就聽得多,可能實在太多,其實都無太大意欲想要試,一試之下多士盒還是Dazzling Cafe最好最有層次,不過這裏價錢親民,選擇又多,有台式西式加甜品,晚餐無頭緒的話還是可以上來坐坐😛🍴*草莓多士盒 ((HKD $65 ))內裹的面包受烘不平均,有些脆面加蜜糖很好吃,有些蜜糖弄得濕成一團有點膩,雪糕內裏有點結塊,就像小雪塊,略嫌不夠滑,不過勝在有果肉口感加一層,但雪糕吃光之後,剩下的麵包就只是 白 麵 包!Ummmm...如果加小碟醬供應沾用應該感覺好很多...
出動了出動了~

老實說,其實在下第一次到茶木⋯

草莓多士盒 ((HKD $65 ))

Ummmm...如果加小碟醬供應沾用應該感覺好很多...
2016-01-05
下午茶
2016-02-26 857 浏览
Friday night 約左朋友行街食飯,shopping 固然重要,但都要醫飽個肚先有氣力試衫買衫試衫買衫... ...7點鐘黎到,唔駛等位即刻入座,爽呀~柚子南瓜茸沙律,柚子的酸南瓜的甜配合得很好,整體好清新,份量亦十分足夠金黃鹽酥雞,雞柳啖啖肉炸得香脆入味,充滿鹹香,一邊傾計一邊逐粒逐粒放入口食,唔覺唔覺咁就食晒成盤紅燒牛肉麵,有少少失望,麵底煮得過熟,淋晒無咬口,牛肉亦唔夠味而且有點鞋,幸好配菜紅蘿蔔煮到入晒味,幫碗麵攞返少少分慢煮味淋豬腳,味道似鹵水,都幾夠味,豬腳煮到淋晒,充滿骨膠原,呢味一定要襯熱食呀。為左補充膠原,兩個爭住黎食舊大的飲品我地起初share 一支綜合水果茶,咁耐無見又咁多野講,講到口乾,要encore 多一支。除左因為口渴,呢個水果茶又真係幾好味的,茶包混合橙汁同埋士多啤梨、奇異果,充滿果香,清新又解渴。一定要試呢個呀

7點鐘黎到,唔駛等位即刻入座,爽呀~

2016-02-19
2016-02-23 749 浏览
下晝點半左右,又係搵野食既時間,響尖沙咀工作,每日諗食咩,的確係一大煩惱!今日去左想去好耐但未食過既Tea Wood,以前晚飯時間經過都好多人等,但下晝人流比較少,等一陣就有位喇~~lunch set 包含小食+主菜+飲品,小食有炸蝦,花枝丸選擇,不會太油! 主菜我選揀了梅酒釀酸瓜肉排,酒味不濃而且酸酸地好開胃,肉排夠軟熟而不過韌!而我每次飲品都喜歡點黑糖薑母茶,薑味濃,不算太甜,是冬天暖胃之選! 今次食呢款午市悠閒套餐,份量適中,岩哂我呢類食唔多野既人!上菜都快,食物都夠熱,店員態度都ok,加上環境唔錯,唔會太嘈太逼,價錢亦算合理,值得下次再食!
梅酒釀酸瓜肉排
今次食呢款午市悠閒套餐,份量適中,岩哂我呢類食唔多野既人!

2016-02-01