餐厅: 茶泰 (荃新天地2)
资讯:

2023-03-20 241 浏览
13:20已下單,13:40仲未有食物送黎, 第一次催,個女侍應表示是逐個逐個煮,所以要等。ok沒問題,再等,大約13:50仍未有食物送黎,第二次催,點知個女侍應問返我是否有取消過?下,我沒要求過取消!完全呆咗! 你要求我等,味等,我沒說過要取消!等完終於食物到,完全另一回事,跟圖片完全不符! 味道難食到爆!再問個男侍應,佢話係甘! 我問佢完全跟張相兩回事!即係而家廚房鍾意煮就煮,鍾意唔跟菜單煮,味道完全兩回事!我唔要求正宗泰式,但至少唔係貨不對版!食物跟服務垃圾!
泰式乾炒牛肉河
2023-03-20
2023-02-02 354 浏览
今日去咗荃灣City Walk,原來嗰度有好多不同類型嘅餐廳 好多選擇。行吓睇吓突然之間行到去第二期,見到有一間泰國菜「茶泰」🇹🇭咁啱係食lunch時間,佢哋又有平靚正嘅套餐,我同同事就試吓啦。泰式炒金邊粉 Pad Thai豬扒肉丸船麵 Pork Chop and Pork balls Boat Noodle沙嗲雞串燒 Satay Chicken Skewers 黃咖啀雞肉串燒撈脆麵 Yellow Curry Chicken Skewer Fried Noodle香葉肉碎生菜包 Minced Pork Lettuce Wrap其實真係好抵食 份量大價錢低 👍🏼 裝修又靚,又坐得幾舒服。

泰式炒金邊粉 Pad Thai
沙嗲雞串燒 Satay Chicken Skewers

2023-02-02
2022-12-28 1784 浏览
一家四口👨‍👩‍👧‍👧來到荃灣食麼好?老婆同兩個女掛住行街shopping,見到餐廳有位唔使等就行入去,但估唔到又唔錯喎。🥳🥳水門雞🐔半隻$98: 鷄算幾瘦,皮下冇乜脂肪。兩個女反而好鍾意食酸酸甜甜的配菜紅蘿蔔🥕同白蘿蔔。飛天通菜$62: 太太至愛,呢碟菜炒得火候啱啱好,同埋通菜好嫰,只有微辣,好食😋。特選肥牛🐮冬蔭功鍋$74: 十分抵食,配料滿滿,仲有一個麵,唔慌唔飽。冬陰功湯底亦唔算太辣,小朋友都食到。沙嗲牛🐮$38,沙嗲雞🐔$36: 牛肉串太乾麻麻哋,反而雞肉串有驚喜,十分嫩滑。唔使揸車當然要飲下啤酒🍻黃咖喱豬🐷頸肉農夫包$108: 豬頸肉係切粒狀,增加口感。農夫包內的滑蛋🥚咖喱汁偏甜,一啲都唔辣,點麵包🥯食都唔錯。不過農夫包的外殼真係勁硬😅。泰式木瓜絲沙律$48: 細女要叫,但係又辣得滯佢食唔到,普普通通。性價比高,幾抵食👍👍

水門雞半隻

飛天通菜

特選肥牛冬蔭功鍋

沙嗲牛肉串、雞肉串

唔使揸車當然要飲下啤酒🍻

泰式木瓜絲沙律

性價比高,幾抵食👍👍

2022-12-22
水門雞半隻
飛天通菜
特選肥牛冬蔭功鍋
2022-12-19 380 浏览
做完運動亂入商場食番個tea先,見佢星期六都有tea set,就入去試試,座位都幾闊落,都舒服。輕量泰式豬扒船河湯顏色好深色,以為會好濃味,但食落原來無乜味,比較淡,不過份量都幾大份,搭配配料都幾豐富:豬皮、豬扒、配菜等。輕量蝦醬肉碎炒飯聞落幾香,但食落味道一般,個人覺得蝦醬可以再落多啲,印尼脆蝦片幾脆口。芒椰西米露椰汁味好濃好jam ,味道有啲太甜,西米佔既比例都多。炭燒豬頸肉呢樣係咁多樣最出色,香味最出,都幾大塊,咬落幾爽口。

輕量泰式豬扒船河

輕量蝦醬肉碎炒飯

芒椰西米露
椰汁味好濃好jam ,味道有啲太甜,西米佔既比例都多。

炭燒豬頸肉
呢樣係咁多樣最出色,香味最出,都幾大塊,咬落幾爽口。
2022-12-17
下午茶
2022-11-08 1165 浏览
今晚買咗飛睇戲,一行四人,大家話要吃個早飯,就在戲院附近搵食,方便快靚正⋯⋯朋友帶路,話這裡下午茶至6:00pm ,大家一於舉腳贊成👍🏼這店有趣的地方是,一進入店內,除了有外賣餐盒,方便外帶,更有多種貨品選擇,滿足Shopping 嘅食客。下午茶套餐有湯河、炒粉、沙嗲及焗飯等,都算多選擇。還有多款凍特飲,餐另加12都算合理,吃泰國菜,當然配凍飲會比較舒爽。看晚餐餐牌,還有一人火鍋,下次可以試吓。輕量黃咖喱雞肉串配脆脆麵$43~依個炒麵賣相,相當過癮,脆卜卜,很香口,碗內還有點點黃咖哩,惹味非常。輕量肉碎炒飯$40~大大塊印尼蝦片已相當吸引,肉碎炒飯落單時已要求少油,但筆者都覺油頗多。輕量乾炒雞肉河粉$43~筆者很喜歡這個炒河粉,點點甜。迷你泰皇汁鴛鴦扒焗飯(牛柳/豬扒)$41~一端上枱,熱騰騰,好吸引,但必須些牙分享比較好。梳打系列~所有梳打系列,餐另加$12, 冰杯是不同的底味冰杯另再加原支梳打,當日梳打是室溫倒入冰杯,如整支梳打雪凍就更理想了。整體來說在QR code可自由選擇少油、少鹽等一些細節位的選擇,另外更有多種特飲選擇,以下午茶的角度,相當靈活有彈性。

下午茶套餐有湯河、炒粉、沙嗲及焗飯等,都算多選擇。

看晚餐餐牌,還有一人火鍋,下次可以試吓。

輕量黃咖喱雞肉串配脆脆麵$43~

輕量肉碎炒飯$40~

輕量乾炒雞肉河粉$43~
筆者很喜歡這個炒河粉,點點甜。

迷你泰皇汁鴛鴦扒焗飯(牛柳/豬扒)$41~
一端上枱,熱騰騰,好吸引,但必須些牙分享比較好。

梳打系列~

整體來說

2022-11-03
2022-11-07 454 浏览
今日經過茶泰見佢有得打邊爐 天氣涼涼地就試吓 價錢都同其他快餐連鎖店差唔多特選穀飼肥牛 $66 +$8 青檸梳打 揀左冬蔭功湯底 湯底幾好 酸辣度適中 不會太辣 肥牛都正常 蔬菜盤 入面有生菜 紹菜 金菇菜 鮮東菇 南瓜 牛丸 魚片頭 豆卜 蕃茄仔蔬菜新鮮 牛丸幾好食 有牛味 整體食物質素不錯

特選穀飼肥牛 $66 +$8 青檸梳打
蔬菜新鮮 牛丸幾好食 有牛味 整體食物質素不錯
2022-10-18 435 浏览
之前週末或者晚市都有來過,感覺都okay,因為附近返工,今日又落雨就係附近堂食,人多都可以理解,叫左個通菜牛肉飯同埋午市冬陰功魚片湯飯,上菜慢都可以等,通菜牛肉飯已經食晒個冬陰功都唔來,問左三四次等左成40分鐘先講沒有魚片做唔到🥲做唔到唔緊要,麻煩講聲先,唔好大家浪費時間,轉餐已經係兩點,D服務質素真係有待提高!做唔到唔緊要,麻煩講聲先,唔好大家浪費時間,轉餐已經係兩點,D服務質素真係有待提高!

2022-10-18 298 浏览
在兩天Countdown to two days就是週末啦啦啦啦啦!(今天日落好美,一定要分享給奶粉啊啊啊🥰🧡上週末陸陸續續開始夜市人潮開始湧入暑假蓄勢待發💪🏻💪🏻🧡🧡🧡奶爸只希望大家平平安安健健康康出門與回家🧡🧡🧡生病請乖乖好好在家出門健健康康口罩戴緊髒了一定要更換勤洗手酒精噴起來!加油💪🏻一起戰勝疫情無情😷🧡🧡夏天怎麼可以沒有泰奶喝呢所以我們就點了泰奶...超好喝的啾咪😘🎉🎉🧡🧡🧡🧡
在兩天Countdown to two days

就是週末啦啦啦啦啦!
(今天日落好美,一定要分享給奶粉啊啊啊🥰🧡

上週末陸陸續續開始
夜市人潮開始湧入
暑假蓄勢待發💪🏻💪🏻🧡🧡🧡
奶爸只希望大家平平安安健健康康出門與回家🧡🧡🧡
生病請乖乖好好在家
出門健健康康
口罩戴緊
髒了一定要更換
勤洗手酒精噴起來!

加油💪🏻
一起戰勝疫情無情😷🧡🧡

夏天怎麼可以沒有泰奶喝呢
所以我們就點了泰奶...超好喝的
啾咪😘🎉🎉🧡🧡🧡🧡
2022-10-11 326 浏览
80%的降雨機率因為好運來了個大晴天疫情擴散延燒已經一個月這段期間又有好多愛店跟大家說再見好咖不是什麼餐飲集團我們沒有什麼背景可以燒錢幾個月唯一能依靠的就是絞盡腦汁拼命的推陳出新以及各種優惠活動現在回頭看看,光是五月份短短的31天好咖和好貳加起來就出了超過八樣新品😳餐飲是我們經營了十幾年的夢想但從疫情開始到現在現實的殘酷打擊一波接著一波從未停過每天一覺醒來就要繼續思考著今天還能做些什麼努力明天的生意又在哪裡每分每秒都在為了生存而打拼近期的端午限定 #泰式脆皮燒肉糯雞米糕僅販售到6月5號星期天連假最後一天好咖每天都有定時酒精消毒和測量客人體溫老闆編在這邊真心誠意的拜託大家我們需要每一個喜歡好咖的你們的支持不要再等了,等到疫情過那些你們喜歡的美食
80%的降雨機率因為好運來了個大晴天

僅販售到6月5號星期天連假最後一天

好咖每天都有定時酒精消毒和測量客人體溫

老闆編在這邊真心誠意的拜託大家
我們需要每一個喜歡好咖的你們的支持
不要再等了,等到疫情過
那些你們喜歡的美食
2022-09-28 335 浏览
不正宗,不代表不好吃!這一間泰式「快餐店」,價錢合理,款式多選擇,地方又闊落……冇乜好挑剔!朋友點了的石鍋冬陰功魚片飯,上枱的時候,啲湯仲喺度滾緊……魚片數量都算多,味道是香港人慣食的冬陰功口味,沒有太酸,味道夠濃味!另外點了一個豬扒蛋蓋飯,聽上去十分台式,的確,吃上去,也不覺得跟泰式食物有什麼關係,但是,算是好食的茶餐廳的食物質素!pass!另外,也吃了肉碎煎蛋飯,肉碎帶甜和鹹,不是酸和辣的做法,煎蛋夠火喉,蛋黃仍然有流心,算係交到功課!
2022-09-19 296 浏览
啱啱去完冒險樂園玩,因為阿仔肚餓,我哋就是但揀咗間餐廳食.本身呢用自助落單都冇問題但係首先電子落單要同menu嘅字眼係一樣,咁樣我哋作為顧客先唔會混淆嗌咗兩個石鍋飯(其中一個辣嘅畀小朋友食)一個乾炒牛河正常嚟講待應攞嘢食過嚟就算唔問你嗌咗咩嘢食都會話畀你聽嗰個飯係乜嘢中途帶咗四杯水,成個場十個客唔夠都可以唔記得完全冇服務可言,亦都拉低曬其他職員嘅表現食物味道嗰啲我哋就唔評論不過你大概都可以想像到又一間餐廳可以立即進入黑名單

嗌咗兩個石鍋飯(其中一個辣嘅畀小朋友食)一個乾炒牛河
正常嚟講待應攞嘢食過嚟
就算唔問你嗌咗咩嘢食都會話畀你聽嗰個飯係乜嘢

中途帶咗四杯水,成個場十個客唔夠都可以唔記得

完全冇服務可言,亦都拉低曬其他職員嘅表現

食物味道嗰啲我哋就唔評論

不過你大概都可以想像到

又一間餐廳可以立即進入黑名單

2022-09-19
2022-09-13 354 浏览
過開嚟依邊做嘢突然間想食泰國嘢就走咗入茶泰。豬扒•冬蔭湯河味道唔錯,豬扒份量好多,冬蔭公湯底酸辣味到十足。 我差唔多連碗湯都飲哂。冇得去旅行都滿足一下。另外加錢叫咗脆炸豬皮同牛油雞翼。 脆炸豬皮份量比我想像中多。 食落非常鬆脆而且唔油膩。 牛油雞翼有香香牛油味,食落仲有蒜香味,雞肉十分鮮嫩!下次要食埋甜品先得❤️
過開嚟依邊做嘢突然間想食泰國嘢就走咗入茶泰。
下次要食埋甜品先得❤️
2022-08-19 550 浏览
今日經過荃新天地 諗住食個下午茶 見呢間好似開咗唔係好耐 望入裝修都幾靚 就試吓佢入到去都幾大 唔多人 坐左窗口位 感覺好幾舒服 啱曬我hea 下食個下午茶🤓叫左芝士肉碎烤餅配薯條$36 味道都ok 佢肉碎入面有D青辣椒粒 但唔會好辣 夾埋芝士肉碎 食落香口啲 唔會漏 但個薯條比較硬😝 下次會叫豬皮試吓凍飲泰式奶茶都係加$3 好抵

叫左芝士肉碎烤餅配薯條$36

凍飲泰式奶茶都係加$3 好抵
2022-08-05
和娘娘看完Top Gun,吃個下午茶 ...“香茅雞髀加豬皮”,泰式炸豬皮很久沒吃,很泰國,有旅行的感覺。那炸雞髀,卻又很香港,表皮炸得酥脆,又不油膩,有港式生炸雞髀的韻味,但擺盤略嫌單調,一個兜,一隻雞髀,幾塊豬皮,感覺很求其。另一茶餐,“泰式蒜香牛油雞翼加豬皮”,雞翼一樣酥脆 又不像乾柴,還很juicy。“椰香咖啡”,真的充滿椰香,口感特別,又有旅行感覺。“雞肉沙嗲”,不是難吃,只是沒啥特別,無法寫下去。
和娘娘看完Top Gun,吃個下午茶 ...

“椰香咖啡”,真的充滿椰香,口感特別,又有旅行感覺。

“雞肉沙嗲”,不是難吃,只是沒啥特別,無法寫下去。
2022-06-11
2022-08-15 379 浏览
放工好攰唔想煮飯,淨係想求其食,一直都有見過茶泰,但都未入過去,望下個餐牌都啱食,就入去試一試啦冬蔭公湯泰國菜當然要試下冬蔭公湯,石鍋上夠晒熱有5隻蝦,有啲菇呀蕃茄仔,辣度中辣左右,唔算好辣,酸度適中,好開胃,飲完想再飲雞肉串燒呢個啲沙爹醬已淋咗上串燒度,冇額外嘅醬點,但都夠味嘅,雞肉幾淋,份量唔算大但過下口癮都啱啱好辣椒膏炒花甲呢個又係石頭鍋上,店員好貼心咁叫我地小心熱,花甲肉雖然細粒,但份量都算多,不過洋蔥都好多🤣🤣🤣雖然啲肉甩咗出嚟,但都幾多粒肉蝦醬通菜炒牛肉好多通菜,牛肉都算多,唔係得幾片肉hea你,不過牛肉應該用梳打粉醃過,肉質好鬆,冇乜味,通菜就沾上蝦醬幾好味又爽口估唔到原來呢間泰國餐廳都幾好食,份量都幾多,價錢唔貴,性格比高,唯一缺點係好早就last order,8點半已last order,9點左右就叫你埋單同開始打掃,但有機會都可以encore

冬蔭公湯

雞肉串燒