餐厅: 茶泰 (荃新天地2)
资讯:

2022-08-09 370 浏览
茶泰 🇹🇭評分:🌕🌕🌕🌖🌑知道荃灣有唔少美食😋 今日路過荃灣西一間新開泰國菜,間餐廳又好多位~一個人無聊,走去試吓啦!·泰式醬烤骨 (Pork Ribs)🐖咁我就點咗佢嘅泰式醬烤骨!有驚喜囉,同我想像中嘅唔同,佢係熱鍋上面烤醬醋骨,果然係份量級,配上大量嘅香蔥、薑醋等配料,酸酸甜甜送飯一流呀🥰·奶蓋泰式奶茶🥤好耐冇飲奶茶~跟餐半價咁就叫埋個奶蓋泰式奶茶,普普通通~ 性價比黎講主食會更高!💭趣事分享~ 食到一半因為餐廳要埋數行左去埋單💳 轉頭番埋位時,set dinner 俾侍應收咗🤯 不過好好彩~ 餐廳都肯再煮過碟俾我~ 奶茶都重新奉上🥺 呢個餐廳態度係appreciated既😊
茶泰 🇹🇭

評分:🌕🌕🌕🌖🌑

·泰式醬烤骨 (Pork Ribs)🐖

·奶蓋泰式奶茶🥤

2022-08-08 185 浏览
Wait time: no need to wait during 2pm on a fridayEnvironment: super spacious for this kind of restaurant, impressiveFood: I ordered that basil fried minced pork with egg rice, for lunch. Everything tastes good. My only complain is the pork tastes kinda sweet which is a bit unusual.Service: ok Pricing: $6x , no service charge. worth itRecommend: Yes

Service: ok
Recommend: Yes
2022-08-02 223 浏览
今晚心思思又走咗去食泰國菜,點了泰式醬汁烤排骨.... 好多蔥酸酸辣辣非常醒胃,加埋香脆抓餅一齊食非常好味,是每次必食嘅菜式。新推出的烤豬肉石煱飯,食到底有好脆卜卜嘅飯焦架!!😋如果醬汁可以再濃味D就更加好味喇。 大大份的醬汁燒排骨都只是$88好抵食,仲要冇加一添,點一份主菜更可以半價點一杯飲品。今晚點了3款食物加2杯青檸梳打埋單剛好$200。這裹環境寬倘,店舖內樓底好高感覺舒適,近門口有幾個貨架放滿泰國零食飲品,喜歡的可順便買回家。
泰式醬汁烤排骨
泰式醬汁烤排骨
2022-07-31 230 浏览
👍🏻黃咖喱軟殼蟹農夫包有好幾隻軟殼蟹,炸得鬆脆,黃咖喱唔太辣,點包一流,不過要趁熱食,因為麵包浸太耐會變軟🤭👍🏻飛天通菜好fresh,煮得剛好爽口🫱🏻泰式金不換炒金邊粉大大隻蝦,金邊粉炒得入味,不過酸味略重,本人馬馬地中意🫱🏻豬串燒爽口入味👍🏻泰式奶蓋仙草咖啡咖啡香濃,仙草切到好幼,用飲管吸,就會食到爽口仙草🤭值得一試
👍🏻黃咖喱軟殼蟹農夫包

👍🏻飛天通菜
好fresh,煮得剛好爽口

🫱🏻泰式金不換炒金邊粉
大大隻蝦,金邊粉炒得入味,不過酸味略重,本人馬馬地中意

🫱🏻豬串燒
爽口入味

👍🏻泰式奶蓋仙草咖啡
2022-07-31
2022-07-11 394 浏览
去楊屋道街市買菜和買點水果,順便也吃個下午茶,在街市對面荃新天地2期,茶泰,應該是泰國式的餐廳吧,門口有張貼下午茶茶餐,門內有點特別,有一排貨架6層,似超市,擺滿薯片等之類的零食,走過貨架。噢,寬敞,幹淨,舒適,靠窗那排台櫈正正看到外面的風景,很寫意,我找了張卡位座下,服務員立即就幫我下了單。香茅鷄脾猪皮餐等了10分鍾吧,一大碟,香噴噴的,鷄脾炸得金黃金黃,熱辣辣,用刀叉切開,皮脆香,肉很入味,很嫩滑。猪皮也是很香很脆,看上去象蝦片,但比蝦片好吃,這個下午茶跟今天的天氣一樣“火”呀。配一杯見不到檸檬的檸檬茶,但檸檬味很濃,正好將剛吃的火和今天天氣的火降下去。餐廳裝修簡約,台與台之間寬敞,行走的空間多,冷氣適中,價錢合理。見菜牌,晚餐的菜式也滿吸引的,有時間再來嘗試。
香茅鷄脾猪皮餐

2022-07-11
2022-07-07 260 浏览
今日去食蝦醬肉碎炒飯~ 見同事話佢間唔中食呢個,於是試叫,記得佢過好咸,所以今次我都揀左少咸,少油。。。(電子落單時可選)🙈🙈.已經叫了少咸,味道都有點點咸,而且加了九層塔落去炒,所以個味都好明顯,反而寧願有蝦醬味多些,因為不太明顯,但味道又好咸😂😂.茶底味道跟平時的紅茶底有點不同,而且見佢都好多選擇。。見佢仲可以"多檸汁"...不過驚唔知會唔會好酸,所以都係試正常的配搭先~最後其實唔使多檸汁,已經好夠檸檬味,個人覺得😁😁..門口都有些炸豬皮賣~.

最後其實唔使多檸汁,已經好夠檸檬味,個人覺得😁😁

門口都有些炸豬皮賣~

2022-06-27 359 浏览
友人生日,約會於荃新天地逛逛吧,晚飯🥣時間到了,原來開咗間泰國餐廳,看似環境不錯,裡面寬敞,坐得好舒服泰式蒜香牛油雞中翼 $38三隻香噴噴雞翼皮脆肉嫩 😋 微微蒜香味 飄過黃咖喱軟殼蟹農夫包 $138大大個包,馬上揭開😀 熱辣辣,唐芹、洋蔥 、軟殻蟹香脆可口,咖喱汁好香,麵包點汁食不吃辣的我,ok 😋正呀石窩什錦湯河粉 $68原個石窩上,滾湯,小心燙呀材料豐富: 牙菜、肉丸、牛肉、扎肉、蒜米炒芥蘭 $59色澤翠綠,賣相好看嫩嫩口感,very 👍 nice加 $18 菠蘿🍍椰汁珍珠彈牙珍珠,菠蘿好吃椰汁香加配油飯 $16

泰式蒜香牛油雞中翼 $38
三隻香噴噴雞翼
皮脆肉嫩 😋 微微蒜香味 飄過

黃咖喱軟殼蟹農夫包 $138
大大個包,馬上揭開😀 熱辣辣,
唐芹、洋蔥 、軟殻蟹香脆可口,
咖喱汁好香,麵包點汁食
不吃辣的我,ok 😋正呀

石窩什錦湯河粉 $68
原個石窩上,滾湯,小心燙呀
材料豐富: 牙菜、肉丸、牛肉、扎肉、

蒜米炒芥蘭 $59
色澤翠綠,賣相好看
嫩嫩口感,very 👍 nice

加 $18
菠蘿🍍椰汁珍珠
彈牙珍珠,菠蘿好吃
椰汁香

加配油飯 $16

2022-06-18
2022-06-17 344 浏览
今天來到“堅離地城”- 荃灣吃好東西😋泰式豬排船河🍜船河配料十分豐富一碗裏包含了嫰滑的豬排、爽口彈牙的牛丸和酥脆的炸豬皮🤤有各種不同的味道和口感😆只是湯底味道比較淡泰式金不換炒金邊粉🍝金邊粉吃起來很有鍋氣蝦仁爽滑彈牙🦐味道微辣🌶十分惹味👍🏻沙爹雞肉串燒🍢本次的精華重點!雞肉十分嫰滑,沙爹醬香濃開胃首選🤩泰式蒜香牛油雞中翼🍗雞翼聞起來牛油味很香吃起來更甜甜的有淡淡的蒜香味雞皮微焦脆😝內裏的肉亦十分鮮嫩
今天來到“堅離地城”- 荃灣吃好東西😋

泰式豬排船河🍜
船河配料十分豐富
一碗裏包含了嫰滑的豬排、爽口彈牙的牛丸和酥脆的炸豬皮🤤
有各種不同的味道和口感😆
只是湯底味道比較淡

泰式金不換炒金邊粉🍝
金邊粉吃起來很有鍋氣
蝦仁爽滑彈牙🦐
味道微辣🌶十分惹味👍🏻

沙爹雞肉串燒🍢
本次的精華重點!
雞肉十分嫰滑,沙爹醬香濃
開胃首選🤩

泰式蒜香牛油雞中翼🍗
雞翼聞起來牛油味很香
吃起來更甜甜的有淡淡的蒜香味
雞皮微焦脆😝內裏的肉亦十分鮮嫩
2022-05-22
  • 泰式蒜香牛油雞中翼
2022-06-17 182 浏览
第一次去食tea....下午茶時間去食,不過不失~.輕量牛肉船粉上面的是炸豬油。。脆卜卜。。朋友說這個味道都ok~可以一嘗🤔🤔.輕量干炒雞肉河粉好味道:⭐️⭐️⭐️配菜的味道有點怪味,河粉的味道不錯,但都有點點偏咸。。難怪見有得揀少鹽😂😂.輕量蝦醬肉碎炒飯朋友說有點偏咸。。。但蝦醬炒飯的味度好味😋👍🏻.熱椰香咖啡好像沒什麼椰香味。。如果多點椰子味就好了😋🥥🥥.芒果梳打朋友說這個好喝😋👍🏻👍🏻
第一次去食tea....下午茶時間去食,不過不失~
輕量牛肉船粉
上面的是炸豬油。。脆卜卜。。
朋友說這個味道都ok~可以一嘗🤔🤔
輕量牛肉船粉

輕量干炒雞肉河粉
好味道:⭐️⭐️⭐️
輕量干炒雞肉河粉

輕量蝦醬肉碎炒飯
朋友說有點偏咸。。。但蝦醬炒飯的味度好味😋👍🏻
輕量蝦醬肉碎炒飯

熱椰香咖啡
好像沒什麼椰香味。。如果多點椰子味就好了😋🥥🥥
椰香咖啡

芒果梳打
朋友說這個好喝😋👍🏻👍🏻
芒果梳打
2022-06-03 311 浏览
尋日去左呢間鋪食,因為係葵芳果間食過肉碎煎旦飯,覺得都唔錯,所以係荃灣唔知食咩好既情況下,就去左呢到。我地兩個人叫左個水門雞加油飯。青咖喱牛跟飯加酥餅。另外再叫左個豬肉生菜包。最後加多個椰青。水門雞飯既雞我覺得唔錯,油飯就麻麻地喇。青咖喱我用酥餅點左黎試下呢就覺得咸左d。仲有個生菜包我就真係食左一兩粒太大青檸味喇…..椰青呢就真係抵啦….$28一大個,我地仲食埋椰肉以為番過泰國餐廳要成$3x個架….講緊9-10年前wo..
水門雞飯既雞我覺得唔錯
,油飯就麻麻地喇

青咖喱我用酥餅點左黎試下呢就覺得咸左d

仲有個生菜包我就真係食左一兩粒
太大青檸味喇…..
椰青呢就真係抵啦….$28一大個,我地仲食埋椰肉
以為番過泰國餐廳要成$3x個架….講緊9-10年前wo..
2022-06-02
  • 椰青
2022-05-29 218 浏览
上星期先至食過,石窩冬陰公魚片湯配白反,覺得好好食,今日又再嚟試。但係一上枱就覺得好唔妥, 面嗰層油多得好緊要,食咗第一啖已經頂唔住,係咁咳。食米線一向食中辣既我都覺得唔掂,唯有攞個碗,片走d油入先至食到。个冬陰公湯底其實好味,但今日我个碗湯唔知攪乜鬼,油多到嚇親。我走嗰陣時有見到其他人正上枱既同樣食物都唔係咁多油架。如果水準可以穩定d就好喇。朋友既石窩肉碎反,佢好滿意,有反焦。openrice 顯示開7点,但試過2次8点後諗住食早餐都冇開。please update下。
朋友既石窩肉碎反,佢好滿意,有反焦。
2022-05-29
2022-05-08 347 浏览
以為佢係珍珠奶茶,點知佢原來唔係茶,成杯用哂濃厚既椰奶再加黑糖👍🏻,雖然我哋已經叫咗少甜,但因為黑糖既關係,始終都係比較甜豬扒湯麵係用金邊粉,炸豬皮浸左湯太耐會冇咁好食,請盡快食左先雖然話下午茶係輕食,不過都有三塊豬扒俾你,仲有幾條通菜同芽菜,都算好足料牛牛串放左勁多蒜片,不過食個陣係會跌哂,旁邊個sauce 有D似有椰奶味既沙茶醬炸雞髀好出色,事前已經醃製過,好入味再加即叫即炸,正!等耐D都抵

下午茶
2022-05-08 245 浏览
呢間鋪會成日搞新意思 最辣有火燒排骨 有十塊左右 個汁酸酸地 肉稔入味 另外 仲有燒爐魚 湯底有肉醉 撈白飯都一流 唯無火後魚比較腥 但成仔魚教好淋 一掃就無哂骨 佢都有好多拿手小菜 再推介就係 農夫包 包脆汁香 curry汁可以走辣 但一定要趁熱食 唔係就淋左個包 佢串燒都好出色 超重花生味 出面少食到 間鋪cp值好高!
2022-03-04 511 浏览
荃新天地原來開咗間泰國🇹🇭餐廳,門面望落好寬敞,好潔淨,簡單嘅裝修,以油木色為主調,顏色柔和,好舒服😌。 2人枱主要靠近窗邊,自成一角👍🏻黃咖喱豬頸肉農夫包 ~ 麵包🥯好硬正,🔪切開佢都唔係咁易。 黃咖喱唔算辣🌶,唔食得辣🌶嘅人可以試試😌。 另外叫個白飯🍚撈汁,三催四請,30分鐘先到枱😤。可能未煲好🤔泰式金不換炒金邊粉 ~ 大大隻蝦🦐,金邊粉連配料炒出來都幾入味,不錯😌香酥手抓餅 🥞~ 有3塊,還可以吧😆 配上一小碟咖喱汁,對於唔想食一鍋咖喱🥘既客人來說,都幾好啊,起碼唔使專登叫碟咖喱食🤪凍奶茶🧋~ 少了泰式風味菠蘿🍍梳打 ~ 好攪笑,soda 水另上,自己倒入預先放好菠蘿 🍍肉既杯,幾有趣🤔

凍奶茶🧋~ 少了泰式風味

2022-03-02 295 浏览
星期五晚上唔想煮飯 諗住食個外賣 點知就出左事 平時都好少打負評 但今次真係想俾大家知道小心D 同埋睇返原來之前都有其他朋友仔出post講佢地的服務質素 睇黎一直都冇改善🥵我叫左一個泰式冬蔭公魚餐 $168 包埋配菜 米線 點知收銀聽錯左落住淨魚 當然即時更正左佢 但係就係惡夢開始 15 分鐘後 收我錢個侍應拎左個外賣盒裝住條魚 出黎同我講 話淨買魚的size 係細過套餐然後就俾個外賣我 我話我補左錢轉餐(餐係錫紙盤大魚)佢先發現 話幫我轉返餐這是套餐的size 淨魚會細一半左右然後十分鐘後 佢地加埋配菜落外賣度俾我拎走 我行開兩步一打開 配菜齊左 但係條魚竟然冇轉返錫紙盤魚我即刻返去同佢講明明講左轉返餐係錫紙盤魚 點解可以冇換到俾返我佢先收返話再整 咁樣的問題點接受問佢等多幾耐 我已經等左成半個鐘 佢話等多5分鐘 之後仲要收銀同另一個侍應再出黎問我兩次我條魚要咩湯 落單已經講左冬蔭公 我真係嬲到震結果等左45 分鐘 我先拎到個外賣返屋企基本上食物質素冇問題 價錢亦都合理但係服務態度完全唔可以接受 到底有冇心去跟進我張單 等左40 分鐘 過程佢地職員好似係唔覺得有問題咁 最後講句唔好意

我叫左一個泰式冬蔭公魚餐 $168 包埋配菜 米線
點知收銀聽錯左落住淨魚 當然即時更正左佢
但係就係惡夢開始

15 分鐘後 收我錢個侍應拎左個外賣盒裝住條魚 出黎同我講
話淨買魚的size 係細過套餐
然後就俾個外賣我 我話我補左錢轉餐(餐係錫紙盤大魚)
佢先發現 話幫我轉返餐

我真係嬲到震

結果等左45 分鐘 我先拎到個外賣返屋企

基本上食物質素冇問題 價錢亦都合理
但係服務態度完全唔可以接受 到底有冇心去跟進我張單

等左40 分鐘 過程佢地職員好似係唔覺得有問題咁 最後講句唔好意思就算

2022-02-25