2024-03-21 233 浏览
❣︎ 裝潢以綠色白色為主 有種小清新感覺除左有一般常餐之外 仲有pizza·焗飯·漢堡等等食飯時間遲一步都要等位以QR code落單 ♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.6/5 ✨咖哩雞焗飯 $58估唔到焗野都上菜上得咁快傳統港式咖哩🍛再加上邪惡芝士🧀入口小小辣好惹味 厚身雞扒成片上 好滿足呀😛✨鮮茄午餐肉通粉 $48配腸仔·炒蛋·丹麥酥包超厚切大大粒午餐肉 鮮茄湯底有薯仔同洋蔥✨芝士焗西蘭花 🥦鋪滿盤的芝士🧀西蘭花吸收左忌廉汁 正呀👍🏻
❣︎ 裝潢以綠色白色為主 有種小清新感覺

鮮茄湯底有薯仔同洋蔥

✨芝士焗西蘭花 🥦
鋪滿盤的芝士🧀
西蘭花吸收左忌廉汁 正呀👍🏻
高質Fusion茶餐廳🇭🇰❤️‍🔥性價比高嘅食堂😍必食焗牛脷飯💯💎 三層芝士鮮茄焗牛脷飯 $64必食💯💯(😋:9.5/10)👍🏻:呢個可能係我食過最高質嘅茶餐廳焗飯😍😍😍佢個焗牛舌超級啱我心水💯❤️係焗得勁腍🤤我一定會再encore呢個飯‼️本身一開始見到啲牛舌切到一粒粒三角形🔺正方形▫️咁有少少失望😂點知食落超級腍!又超級入味!係超高質嘅焗牛舌🤤🤤仲要帶埋佢啲芝士真係超級多🧀加埋個炒飯底🍚啲飯都算粒粒分明,完全係最Perfect嘅配搭😚👎🏿:。💎 蒲燒鰻魚炒珍珠飯 $68值得一試❗️(😋:8.5/10)👍🏻:其實呢個飯都好食😂只係上面嗰個實在太surprise我了🙈🙈鰻魚炒飯好足料,差唔多每兩三啖就可以食到鰻魚粒🐟賣相唔錯都好有色水,味道都足夠,我個人都鍾意呢個少少濕濕地嘅口感😗不過可能有啲人會嫌唔夠炒得乾身🍚同埋如果以珍珠味嚟講嘅話會唔夠彈牙嘅口感🤣👎🏿:。💎 柚子雞翼 跟餐加$18可以一試✅(😋:7.2/10)👍🏻:每一個餐都可以追加小食有薯條同雞翼揀,我哋今次試咗個柚子雞翼就正正常常咁啦😂 柚子醬加雞翼鹹鹹甜甜咁囉🍊🍗如果唔鍾意食甜嘅雞翼就唔好嗌啦~ 佢有好多款味道俾大家揀的😍😍👎🏿:。

💎 三層芝士鮮茄焗牛脷飯 $64
必食💯💯(😋:9.5/10)

💎 蒲燒鰻魚炒珍珠飯 $68
值得一試❗️(😋:8.5/10)

💎 柚子雞翼 跟餐加$18
可以一試✅(😋:7.2/10)

💎 芝士肉醬薯條 $42
值得一試❗️(😋:8/10)
👍🏻:由於跟餐嘅薯條剩係得原味,我哋就直接嗌咗個薯條小食🍟,點知嚟到真係超大份!完全冇諗過🙈最後我哋係食唔晒的🤫芝士肉醬份量好多,賣相都幾靚🧀不過薯條炸得唔夠脆口,同埋好快凍咗就會冇咁好食🫣大家要把握時間😂😂😂

💎綜合水果紅茶 $24
可以一試✅ (😋:7.1/10)
👍🏻:外貌協會嘅我,俾佢個Menu呃咗🙈本身Menu係一杯好靚嘅水果茶來的🍹但始終都係一間茶餐廳😂😂可能係我要求太高啦🤫anyway 杯嘢飲都清新嘅🍀而且都有好多水果喺底🍎🍐🍊🍓但係菠蘿味比較重🍍蓋過咗其他生果味

環境:7.8/10
服務:8/10 (冇加一服務價)
價錢:人均約$100
性價比:8/10

本店:
📍 茶舍 (儲金閣) (大埔)
大埔大明里20號儲金閣12-20號地下A號舖

其他分店:
📍茶舍 (新港城中心(5期)) (馬鞍山)
馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(5期)地下G30號舖
📍茶舍 (景福街) (新蒲崗)
新蒲崗景福街91-95號地下5-7號舖
📍茶舍 (淘大商場2期) (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下G242-245號舖
📍茶舍 (北帝街) (土瓜灣)
土瓜灣北帝街15號地舖
  • 三層芝士鮮茄焗牛脷飯
2024-03-06 193 浏览
放飯喇!是日午餐來到大埔區的茶舍。放眼餐廳幾乎滿座,還好沒有等太久!看見很多台客人都點了蛋包飯,自己也一於試試!今次點了蕃茄汁香煎豬扒滑蛋包飯,燒肉汁白切肉滑蛋包飯,黑松露野菌蠔仔意大利飯。豬扒很大塊,比我的手掌要大,豬扒有口感,味道剛好,蕃茄汁略嫌太少。燒肉汁白切肉味道濃了點,軟熟有口感,如果喜歡吃肥甘,值得一試!黑松露野菌蠔仔意大利飯,有驚喜!蠔仔分量滿滿的,而且新鮮大隻,黑松露味道夠濃,意大利飯的忌廉汁濃稠度配合得剛好,性價比一流!
燒肉汁白切肉滑蛋包飯
黑松露野菌蠔仔意大利飯
鮮茄汁香煎豬扒滑蛋包飯
燒肉汁白切肉滑蛋包飯
黑松露野菌蠔仔意大利飯
鮮茄汁香煎豬扒滑蛋包飯
坐得叫左個炸雞髀 凍奶茶17:38落單17:48 比翻張單我18:02 飲品先到18:12 催下張單 女待應叫我等多2分鐘18:18 再催多次18:25 有個男待應行過嚟問我係咪一個人 叫左野食未同佢講落左單9個字 佢仲同我講一個人就唔好坐4人位我嚟果陣都仲大把位可以坐 咁緊係坐大啲張檯 舒服啲架啦你地9個字都出唔到單 依家仲話我霸住張4人檯我就即刻話同我取消張單 唔鬼食有個女待應過嚟 係之前跟我催單既 話唔好意思 唔收我杯茶錢我就豪比佢 呢啲垃圾服務既餐廳 以後都唔再嚟
坐得叫左個炸雞髀 凍奶茶
你地9個字都出唔到單 依家仲話我霸住張4人檯
我就即刻話同我取消張單 唔鬼食
有個女待應過嚟 係之前跟我催單既 話唔好意思 唔收我杯茶錢
我就豪比佢 呢啲垃圾服務既餐廳 以後都唔再嚟
火都嚟埋!漏單呆坐45分鐘冇餐出,仲要俾人鬧我霸住張枱!😡頭先5點半到諗住去大埔墟 「HI TEA 茶舍」食個TEA先買餸,哎咗個炸髀凍奶茶。1738落單,1748出到張單俾我,等到1802先出到飲品,1812我催單,已經等咗半個鐘,waitress 我問話等多2分鐘,1818再催話2分鐘到而家都未有,話幫我催緊,1825收銀個男仔走話嚟,諗住跟我張單,佢問我「係咪一個人?」「我話係」「落咗單未?」「落咗,等咗快九個字」「你1個人唔好坐張4人枱,坐去第二張細枱啦!」😏我火都嚟埋!😡你估我好想坐住你張枱咁耐架?「咁幫我cut單啦!唔食啦!等足九個字未上菜仲要俾你趕?」😡「好呀!幫你cut 單囉」😜其他兩位waitresses 即刻衝過嚟話唔好意思,個男仔推架車嚟清埋我張枱,嫌我阻住佢做生意,我大聲講「個男唔幫我跟單,仲話我霸住張枱趕我走!幫我埋單!以後都唔食!」waitress話「我唔收我錢啦」「收返我奶茶錢😤」,雖然飲咗兩啖。「我地請你飲啦!😅」「唔洗啦,我受唔起!收返我杯茶錢」「真係唔好意思」個男繼續西面啤住我😜其實我嚟個時好多位,我求其坐張枱,我左右都係吉枱。跟住我左右有兩家人,遲
火都嚟埋!漏單呆坐45分鐘冇餐出,仲要俾人鬧我霸住張枱!😡
「係咪一個人?」
「我話係」
「落咗單未?」
「落咗,等咗快九個字」
「你1個人唔好坐張4人枱,坐去第二張細枱啦!」😏
我火都嚟埋!😡你估我好想坐住你張枱咁耐架?
「好呀!幫你cut 單囉」😜
waitress話「我唔收我錢啦」
「收返我奶茶錢😤」,雖然飲咗兩啖。
「我地請你飲啦!😅」
「唔洗啦,我受唔起!收返我杯茶錢」
「真係唔好意思」
個男繼續西面啤住我😜
其實我嚟個時好多位,我求其坐張枱,我左右都係吉枱。跟住我左右有兩家人,遲過我嚟,成家食埋走埋,換埋第二枱客,我坐足45分鐘,茶市坐到晚市,仲要好聲好氣催3次單,唔幫我跟不突止,仲要話我霸住你張枱?😡
本來漏單、難食我都最多不滿,呆等九個字仲好似我做錯啲咩,阻住佢做生意係嬲到想喊!😡我俾足錢你,唔好屈我攞著數,而家俾足錢先同你埋單計數!!

地址:大埔大明里20號18-20號地下A舖儲金閣
2024-02-14
2024-02-11 265 浏览
🎈HiTea 茶舍餐廳裝潢帶點小清新,餐牌有意粉pizza等西式選擇,亦有常餐、焗飯等,最開心仲有芝士蛋糕、中式糖水可以做飯後甜品WhatsApp 落單外賣自取有優惠,性價比相當高🎈鮮茄午餐肉湯通粉(配丹麥包+腸仔炒蛋)午餐肉切成方形粒粒,食落超滿足鮮茄湯底酸甜適中,配上鹹香午餐肉好開胃而且仲有花膠,湯底落足料誠意十足🎈雪菜肉絲湯米粉(配丹麥包+腸仔炒蛋)雪菜肉絲份量夠晒多,同米粉係絕配細心位係湯同米粉分開裝,外賣都唔怕浸到米粉淋晒🍜🎈咖喱雞焗飯焗飯好有驚喜,熱辣辣又夠份量🔥咖哩汁味道香濃,味道微辣,加上嫩滑雞肉、薯仔同芝士🧀呢個焗飯可以encore再encore😗🎈原味芝士蛋糕🎈紅桂花銀耳馬蹄爽想更滿足可以加甜品或者蛋糕,芝士蛋糕甜度剛好,口感幼滑,而馬蹄爽入面有銀耳、桂花,清甜滋潤🎈熱檸檬水🎈熱奶茶
🎈HiTea 茶舍

WhatsApp 落單外賣自取有優惠,性價比相當高

🎈鮮茄午餐肉湯通粉(配丹麥包+腸仔炒蛋)
午餐肉切成方形粒粒,食落超滿足
鮮茄湯底酸甜適中,配上鹹香午餐肉好開胃
而且仲有花膠,湯底落足料誠意十足

🎈雪菜肉絲湯米粉(配丹麥包+腸仔炒蛋)
雪菜肉絲份量夠晒多,同米粉係絕配
細心位係湯同米粉分開裝,外賣都唔怕浸到米粉淋晒🍜

🎈咖喱雞焗飯
焗飯好有驚喜,熱辣辣又夠份量🔥

🎈原味芝士蛋糕
🎈紅桂花銀耳馬蹄爽

🎈熱檸檬水
🎈熱奶茶
2024-01-20 241 浏览
餐廳名稱非常特別,其實裏邊嘅食物都係偏向茶餐廳為主。鰻魚炒飯份量十足,上面鋪上滿滿嘅鰹魚絲,粒粒鰻魚亦都係比較多嘅,但係味道就差少少。整體上炒飯嘅味道都係醬汁甜味為主。而豬扒蛋包飯賣相好有驚喜,滑蛋半熟唔會過老,蛋味道尚算濃郁,豬扒1塊大大塊,佔3份四隻碟滿,顏色金黃吸引。雖然有醬汁調味,但醬汁味道偏淡同埋偏少,如果呢方面可以改善一下就會更好。餐廳嘅環境同普通嘅茶餐廳分別不大,只係因為餐廳新開冇幾耐,所以尚算新淨同埋乾淨。
餐廳名稱非常特別,其實裏邊嘅食物都係偏向茶餐廳為主。

2024-01-13 217 浏览
去大埔買嘢行過見到呢間餐廳嘅餐牌,食物非常吸引,有少少肚餓就入去食嘢先😆店內環境非常舒適,估唔到會有呢類型嘅櫈可以坐😬餐牌上種類繁多,有一刻陷入了選擇困難🤣綜合水果茶~甜酸程度適中,果肉非常多,茶味香濃!煙肉凱撒沙律~沙律菜脆度十足,非常新鮮!煙肉份量亦都好多!抵食!脆炸軟殼蟹芥末吐司~賣相十級吸引!軟殼蟹熱辣辣,加上微甜嘅沙律醬,簡直係絕配!薯條亦都炸到非常香脆!柚子芝士蛋糕~蛋糕的的骰骰,食完一個正餐,再食佢,都唔會有負擔👍口味微甜,口感香滑😋

店內環境非常舒適,估唔到會有呢類型嘅櫈可以坐😬

餐牌上種類繁多,有一刻陷入了選擇困難🤣

綜合水果茶~甜酸程度適中,果肉非常多,茶味香濃!

今次去嚟一間人氣食堂,真係冇得頂,試咗佢哋嘅幾款經典菜式,每款都係又抵食又好吃!😍👍首先,講下濃蝦湯海鮮泡飯,呢個蝦湯湯底真係足料到爆炸,海鮮鮮甜得嚟又新鮮,尤其係帆立貝,咬落彈牙又juicy,配埋熱辣辣嘅白飯,滋味一流。再嚟就係蒲燒鰻魚飯喇,佢嘅鰻魚厚切香滑,加埋特製醬汁,真係好入味,滿滿嘅日式feel,食嗰陣完全唔覺得係食緊外賣,覺得自己好似坐喺日本小店咁!咖哩雞焗飯就真係正中下懷,笑口棗咁嘅雞扒包裹住熱辣辣、濃郁嘅咖哩汁,芝士拉絲好似永無止境,好過癮。每啖飯都有咖哩嘅香味,食嗰陣簡直開心到不得了。🤤最後說下千島醬海鮮pizza,真係食嘅時候熱氣騰騰,芝士撈埋海鮮食落去咸香得嚟又juicy,一啖口香滑入肚,滿足得很。整體嚟講,依間食堂嘅菜式都係勁正點,實在令人食指大動,口水直流,你下次經過嗰陣,記得仲要兜返嚟試埋其它嘢食啊!💯👌

2023-12-31 216 浏览
呢晚放工太攰,想買外賣返屋企食。去到大埔見到有間好多選擇的餐廳,所以決定喺呢度買返去啦。呢個舖頭名都幾得意,英文名叫做Hi Tea🤣 不過我哋係食晚餐嘅🤣 呢度裏面環境都乾淨企理,店員都幾有效率,落單好快,亦都可以坐喺度等拎外賣。裏面嘅環境都乾淨企理,坐喺度食應該都幾舒服,仲有播放住周杰倫歌😊咖喱牛腩焗飯咖喱汁好香濃,牛腩超級入味,份量都好多,係我哋好鍾意嘅牛腩味道,仲有已經好入味嘅牛筋😊正!另外仲有薯仔,薯仔勁入味,推介😊白汁魚柳焗飯魚柳同白汁呢個組合係絕配,裏面嘅魚肉都幾嫩,配飯好味😊蒲燒鰻魚炒珍珠飯 份量好多,珍珠米飯炒飯好有彈性,而主角嘅鰻魚燒得香濃,加埋飯面上乾木魚碎碎加埋一齊食好香口,味好濃郁😊熱咖啡咖啡香味幾出,濃郁熱奶茶 茶奶比例唔錯,滑口整體嚟講,呢度都價錢合理,食物份量都幾多,味道唔錯,抵食😊😊
呢晚放工太攰,想買外賣返屋企食。

牛腩

白汁魚柳焗飯
魚柳同白汁呢個組合係絕配,裏面嘅魚肉都幾嫩,配飯好味😊

咖啡香味幾出,濃郁

茶奶比例唔錯,滑口

牛腩
2023-12-25 125 浏览
           24/12/23 大約下午2時本人一行三人到大埔茶舍HITEA分店午餐, 普通的午餐遇到不禮貌對待, 事源點餐後想攞杯水,但叫了兩次三都沒人理會,本人只好自己到水吧前拿杯水,但水吧只有杯沒有水,水吧前有一後生男員工和一後生女員工,那後生女員工和我距離比較近(之前問過她拿水不獲理會), 於是拿住隻杯走向問她拿水, 她說 “等陣啦”語氣好不禮貌, 跟住拿走我手上的杯然後掉到吧檯上,是 掉”不是放隻杯在檯上,好不耐煩的樣子, 態度非常惡劣,根本沒有禮貌可言, 嘩! 這是什麼服務態度呀! 我沒有得罪你什麼! 用這麼差的服務態度對待客, 不過公平一點, 其他員工的態度好好,只是那個後生女員工服務態度好有問題. 會影響你們貴公司的形象, 這件事後本人和朋友不會再到貴餐廳用餐以免再發生同類事情, 如果貴公司繼續僱用這樣員工只會影響貴餐廳的形象!謝謝!
2023-12-24
2023-12-12 196 浏览
大明里一帶的餐廳很多,平常不煮飯都會在這一帶搵食,趁平日放假可以早點避開人潮不用等位。上openrice見到好多人吃鐵板餐,所以來訪前已決定要試,另外還點了他們冬日火鍋系列❄️鐵板餐附一份胡麻醬沙律及濃蝦湯,沙律菜新鮮爽脆;濃蝦湯質地creamy之餘名符其實的濃郁。紐西蘭肉眼扒(10oz)配薯條及蒜蓉汁($138),上枱已見到肉眼扒超大塊而且有油亮感,急不及待要切開試試🥩點了五成熟,肉質仍然好juicy,本身用黑椒醃過,不蘸醬汁已經好夠味;薯條是連皮的,所以外層會帶酥脆感。不得不提伴碟的翠肉瓜超甜超好吃👍🏻再來有冬日限定的濃蝦湯海鮮鍋($138),選了扁意粉,湯底原來就是剛才附餐的濃蝦湯,煮過大蝦﹑青口及蜆後,再用來煮蔬菜﹑芋絲及豆皮串,非常掛湯入味🦐大蝦肉質爽口鮮甜,蝦頭還有滿滿的蝦膏。另外湯底內還有蟹柳及豆腐等配料,兩個人分著吃都很滿足~飲品都要一讚,朱古力沖得很濃,檸茶茶底也濃而不澀🍋
濃蝦湯海鮮鍋
飲品都要一讚,朱古力沖得很濃,檸茶茶底也濃而不澀🍋
2023-09-11 520 浏览
個別女員工服務態度超差,上一個客人食嘢唔俾錢想搵下一個客人幫手找數?客人質疑訂單有問題,不是應該查明真相?還竪持認定客人的問題!另一女店員態度更為囂張,認定係我落錯單,大義凜然咁講:唔想要咪幫你取消咯!真是打落牙齒和血吞!之後我翻查記錄細看,根本就是上一個客人叫咗嘢食無俾錢。但她們沒有一絲歉意,仍然很有態度!我是這里的常客,知道個別女員工態度欠佳也-直視若無睹,淡然處之,即使有時食物上有不滿意也不會追究但今日發生這件事,讓我深受委屈,憤怒,難過這樣的態度這樣的處事方法,實在太令人失望!只要果兩個女店員仲係度都唔會再入去,花錢買難受
真是打落牙齒和血吞!
之後我翻查記錄細看,根本就是上一個客人叫咗嘢食無俾錢。
但她們沒有一絲歉意,仍然很有態度!
但今日發生這件事,讓我深受委屈,憤怒,難過
這樣的態度這樣的處事方法,實在太令人失望!
只要果兩個女店員仲係度都唔會再入去,花錢買難受
2023-09-10
$41 (早餐)
2023-08-20 368 浏览
叫左個凱撒沙律,居然落日式芝麻醬再加一推冇味的所謂煙肉,不如索性叫芝麻醬沙律,簡直劣食!個蜆肉意粉更差,只係用水煮煮D意粉淋D蒜油加D冇味煙肉加雪藏蜆落去就算😡😡吾會再幫親!

2023-08-20
2023-08-04 363 浏览
呢度嘅下午茶餐係主食配田園沙律或者薯條,加飲品,抵食。炸大雞髀 配薯條 $42嚟呢度食炸雞髀,佢即叫即炸,預10分鐘吧。雞髀本身好厚肉,炸完唔乾,仲好juicy!而且脆卜卜,好好味呀。氹仔風味豬扒包配田園沙律 @38覺得呢度啲麵包好正,咬落軟綿綿,烘過又帶點脆身,配埋豬扒一齊食,正!加上呢個豬扒包入面有蕃茄、生菜、沙律醬,食落整體又新鮮又啖啖肉,好食!香烤雞扒包 配薯條 $38另外仲叫埋雞扒包,雞扒本身已經醃好味,又厚身;雞皮亦煎到好香脆,忍唔住大啖大啖食🤭每個茶餐都跟田園沙律或薯條,所以揀晒兩款試一試先。田園沙律主打蔬菜,似意式沙律:有羅馬生菜、車厘茄、芝麻醬,啲菜好新鮮,想fresh d呢個沙律係不二之選。煉奶一口西多士 $32一客西多士有六大件,每件都係厚多士,所以好抵食。鍾意呢啲西多士有煉奶味得嚟又唔太甜,而且面頭炸得微脆,好香口,真係一件又一件接住食。即磨咖啡,邊飲邊聞到陣陣咖啡香,大推!檸檬茶底好香濃,一杯有4、5片檸檬,掂。
呢度嘅下午茶餐係主食配田園沙律或者薯條,加飲品,抵食。

炸大雞髀 配薯條 $42
嚟呢度食炸雞髀,佢即叫即炸,預10分鐘吧。

氹仔風味豬扒包配田園沙律 @38

香烤雞扒包 配薯條 $38

煉奶一口西多士 $32

即磨咖啡,邊飲邊聞到陣陣咖啡香,大推!

檸檬茶底好香濃,一杯有4、5片檸檬,掂。

2023-07-01
  • 豬扒包  雞扒包  生炸雞髀  一口西多士