2010-11-26 31 浏览
Very small proportion, a bit oily overall… indeed the oily fever takes away the fresh taste of food… long wait for the service… perhaps lack of manpower? But I see some of them were wondering around, not focusing at work… anyhow, just a normal Taiwanese restaurant…
proportion is just too tiny... umm
"Oily" fried noodles...
Bamboo rice with eggplant
Bamboo rice with eggplant
2010-10-20 58 浏览
逛街途中「人有三急」,衝進翡翠明珠廣場打算借洗手間一用,豈料洗手間只供商戶使用,於是厚著臉皮問站在食店門口的女職員借鎖匙,雖然我們不是顧客,她仍十分有禮…歸還鎖匙的時候,也稍覺疲累,於是便進店一坐..........我們點了兩個下午茶餐…1.一口西多士蛋味濃郁,跟煉奶、糖漿配合得恰到好處…不過這道小食一定要趁熱盡快食,不然麵包便會被糖漿浸「淋」…失去外脆內軟的口感…2.香煎蘿蔔糕感覺比較「粉」…不算足料…亦略嫌煎得不夠…但配以辣醬(味道跟M記的泰式辣椒醬很相似)後味道尚算不錯!餐飲:凍奶茶:香滑,好味道!凍朱古力咖啡:看樣子以為淡而無味,喝起來也不錯~!!價錢:兩個餐連加一…加起來是$78.8.......

我們點了兩個下午茶餐…

1.一口西多士
蛋味濃郁,跟煉奶、糖漿配合得恰到好處…

2.香煎蘿蔔糕
感覺比較「粉」…不算足料…亦略嫌煎得不夠…
但配以辣醬(味道跟M記的泰式辣椒醬很相似)後味道尚算不錯!

餐飲:
凍奶茶:香滑,好味道!
凍朱古力咖啡:看樣子以為淡而無味,喝起來也不錯~!!

價錢:
兩個餐連加一…加起來是$78.8.......
奶茶
一口西多士
香煎蘿蔔糕
2010-10-19
奶茶
一口西多士
今日同友人於銅鑼灣晚膳。去到茶軒,有很多空位。不妙不妙。筷子有紙碎:算糖醋魚塊:正常飯:正常肉燥A菜:正常蕃茄炒蛋:有很多小黑塊叫了侍應來,要求更換肥牛鍋,價錢雖然不一樣,但我可以補錢,不可以嗎?過了十五分鐘,侍應送來的還是一碟蕃茄炒蛋,說廚師炒錯了。上面不再有小黑塊,但和我order的那個不同。雖然不能證實這碟是否剛才那一碟,但直覺告訴我這碟「不可食用」。朋友想理論,我說算了。Put that dish aside. 然後即刻埋單。盛惠142元。有八元找。我全數拿回並說:「呢次係我最後一次光顧呢度!」之後到了世貿的翡翠拉麵小籠包,正!

今日同友人於銅鑼灣晚膳。

去到茶軒,有很多空位。不妙不妙。

筷子有紙碎:算
糖醋魚塊:正常
飯:正常
肉燥A菜:正常
蕃茄炒蛋:有很多小黑塊

之後到了世貿的翡翠拉麵小籠包,正!
2010-08-27
2010-02-20 2 浏览
果次去銅鑼灣,想食下台灣野,就入去試。明明見間鋪入面無乜人,服務員硬係要我地坐門口位。想俾人錯覺好多人幫襯嗎?叫左肉燥飯同栗米斑腩飯,兩碟野都係涼涼地,而且只能算是普通貨色,無乜驚喜,但係價錢上就不太合理,睇黎都係去晒裝修到。其實間舖午市都吉到咁就知咩事。總結:我無試餐廳內其他小食,唔知味道如何,不過吃午飯就一次就夠。
果次去銅鑼灣,想食下台灣野,就入去試。

其實間舖午市都吉到咁就知咩事。

2008-12-04
2009-11-15 6 浏览
嘩!銅鑼灣百貨公司有大減價!去完趁墟後,雙手滿載,但肚子空空,與家人找個地方歇一歇,心想這裏較麥記舒適,便入去試試,怎知竟然遇到我寫二百七十多篇食評中最不知所謂的一間食肆。下午茶餐價目由$28 的吐司 (多士) 到 $46 的炒米粉,連一杯紅、綠茶或奶茶系列飲品一杯,還有加一服務費,雖不是很貴,但期望質素要比茶餐廳好。3:50pm 我們點了奶油厚吐司,蚵仔米線和煎餃子,飲品要檸檬綠茶,胚芽奶茶和杏仁奶茶。坐了一會,見鄰座在投訴有一個餐等了很久仍未到,而叫結賬又無人理,心想這祇是個別個案,任何一間食肆也會發生。4:10pm 誰料我們坐了二十分鐘,才送來一小碗蚵仔米線,米線味道還可以,上有幾隻小蠔。如是者又等了十分鐘,一杯飲品也沒有送來,我們向穿西裝的主任追,較老成似經理的人則與友人在門外交談。4:20pm 穿西裝的主任拿著三杯飲品到鄰檯,但鄰檯說不是她們的,一看原來是我們點的,我們便向主任說是我們的,十分鐘前才向他追飲品,怎麼可以這般不上心。飲品味道一般,杏仁奶茶的茶味很淡,杏仁味亦不濃,家人說檸檬綠茶和胚芽奶茶也是一般。期間又聽到有三檯人客在投訴食品、飲品還未來,有說他們已等了三十分鐘

期間又聽到有三檯人客在投訴食品、飲品還未來,有說他們已等了三十分鐘還沒有東西來,有些客人則悄悄離開了。到底廚房在做甚麼?餐牌上的食品又不是甚麼大製作,人手短缺嗎?同事在鬥氣嗎?又或是上月的薪金還未發放?而負責前線的員工也好不到那裏,不管你點了甚麼,一律在檯上放筷子和中式匙羹,而擺放時,每一次大姆指都是按著羹的中部,一點訓練、監察也沒有,而主任在遊魂。

4:25pm 我的煎餃子來了,一碟有四隻,味道不錯,外皮香脆,但賣 $32 加一連飲品則頗貴。由落單起,等了超過三十分鐘,最簡單的厚多士還未來,我們又再追,因想快些離開這個充滿怨聲載道的地方。另一檯又投訴了,三人祇來了一杯飲品。

4:30pm 厚多士終於來了,要用筷子和羹來吃?祇好問侍應取隻叉,而多士祇是烘了面,底部是白色的,賣$28。唉!另一檯又有投訴了,結果坐了二十多分鐘,祇得一杯飲品的客人決定離開了。

$99 吃三個茶餐並不便宜,服務和食品的質素如此不濟,理應顧客不多,但門口仍有人排隊等入座,因為這裏是銅鑼灣!
蚵仔米線
煎餃子
烘面不烘底的多士
無乜茶味的杏仁奶茶
(非会员)
2009-11-01
同FD睇戲,未開場就入黎食D野..~叫咗個便當食~都幾多野食ga~~有肉燥飯;有甜醋雞球.有蓮藕夾餅~有甜品有野飲~~個蓮藕夾餅幾好食,外脆內腍.蓮藕夠粉~好味!
同FD睇戲,未開場就入黎食D野..~
甜品有野飲~~個蓮藕夾餅幾好食,外脆內腍.蓮
藕夠粉~好味!
2009-10-30
  • 甜醋雞球.蓮藕夾餅
(非会员)
2009-10-15 5 浏览
下午茶想食d甜甜地既野,就揀左豆沙鍋餅;皮薄而多餡, 豆沙唔太甜,好味!配杯凍飲~廿零蚊~ok喎!
豆沙鍋餅好好吃
2009-10-14
豆沙鍋餅好好吃
  • 豆沙鍋餅
這是我短暫的人生中試過最差的餐廳。在我點餐過後等了超過半小時才上菜,但仍然來不齊,食物還要涼的﹗味道更一再挑戰人類容忍的極限﹗地瓜奶茶 淡淡的地瓜味配上既不奶又不茶的液體,相信任意一間台茶店都比它好喝滷蛋 滷蛋得蛋味,你的滷味跑那去?滷豆腐(應該是) 乾硬化,他的滷味跟滷蛋的滷味雙雙私奔昆布 腥到嘔,是真的想嘔,減肥佳品咸菜 唯一有味道的食物,很酸﹗地瓜粥 水超多米極少,地瓜份量還可但沒味道,唯一有熱氣的食物蘿蔔糕 微溫,還算有餡料,唯一合格的食物,但竟然是最後才送上,這是甜品嗎?食物以外,環境極為嘈吵,店內播歌沒問題,但這個音量非播歌而是焚機﹗服務除了門口的知客服務較好其他人都好像不想幹的樣子,更過份的是埋單時服務員竟然拿錯另一枱的單過來,要不是我必定會查單的性格就平白多付幾十元了﹗
這是我短暫的人生中試過最差的餐廳。

滷蛋 滷蛋得蛋味,你的滷味跑那去?
滷豆腐(應該是) 乾硬化,他的滷味跟滷蛋的滷味雙雙私奔
昆布 腥到嘔,是真的想嘔,減肥佳品
咸菜 唯一有味道的食物,很酸﹗

2009-09-28 1 浏览
星期六的下午, 行完SOGO, 諗住食個下午茶但兩點半原來都仲係午市, OK啦, 就叫午市套餐嘩, 價錢唔係便宜, 我個花枝丸米粉連飲品 $48 (唔知有無睇錯)花枝丸OK, 米粉份量好少, 男仔一定唔夠飽, 幸好我當日唔算太肚餓凍的苦瓜蜜, 都OK, 蚵仔麵線, 湯底OK, 但大腸得個兩三片 (係片, 唔係件)$28, 但係銅鑼灣翡翠明珠, 佢的價錢已經係叫 便宜 的了午市都要加一, 甘就 $84, 好貴
星期六的下午, 行完SOGO, 諗住食個下午茶
但兩點半原來都仲係午市, OK啦, 就叫午市套餐

嘩, 價錢唔係便宜,
我個花枝丸米粉連飲品 $48 (唔知有無睇錯)
凍的苦瓜蜜, 都OK,

午市都要加一, 甘就 $84, 好貴
7-9-09由於在食飯前食了個薯條, 搞到超唔餓所以同友人一同決定食個平少少的dinner行晒全層, 見到呢間算係最平入到去, 水都冇, 張枱又有點dirty, 雖然個位係sofa, 幾舒服, 但印象已唔多好我們叫了一個肉燥涼面、涼拌茄子和高麗菜1. 肉燥涼面, 超細, 仲少過一個公仔面, 而且冇咩味, 好淡, 食材唔係好新鮮, 仲要賣相好一般2. 涼拌茄子, 個汁不錯, 但覺得比西門町的差好遠, 真係冇得比3. 高麗菜呢一個的份量都好少, 而且個樣真係好唔得, 見到都唔多開胃, 但佢個味出奇地好食, 都仲叫gur D.最後埋單的時候, 是$98, 友人付了$100我覺得佢的食物唔好食, 份量又少, 張枱又dirty, 賣相又一般, 仲要收我加一, 我都算但我在咁多因素下, 覺得要拎返我果$2這不是孤寒, 而是佢係唔值我再比貼士等左好耐, 佢都係冇找錢, 我地就好唔gur咁走左呢間野, 一定冇下一次如果我有做下searching先來, 我都唔會食呢一間!!!
7-9-09

由於在食飯前食了個薯條, 搞到超唔餓
所以同友人一同決定食個平少少的dinner
行晒全層, 見到呢間算係最平
我們叫了一個肉燥涼面、涼拌茄子和高麗菜

最後埋單的時候, 是$98, 友人付了$100
但我在咁多因素下, 覺得要拎返我果$2
這不是孤寒, 而是佢係唔值我再比貼士
等左好耐, 佢都係冇找錢, 我地就好唔gur咁走左
呢間野, 一定冇下一次
茄子
高麗菜
cold noodles
2009-09-07
2009-09-05 5 浏览
我叫左芒果味,,fd叫草莓,幾軟幾滑,清甜既,有芒果味,冰磨得夠碎...好過食雪糕甘膩甘肥吖.
我叫左芒果味,,fd叫草莓,
幾軟幾滑,清甜既,有芒果味,冰磨得夠碎...

好過食雪糕甘膩甘肥吖.
棉花冰
2009-09-02
$25 (宵夜)
棉花冰
扶老攜幼喺JP睇完麥兜响噹噹,近近哋自然貢咗入嚟醫肚。點咗肉燥茄子竹筒飯; 肉燥汁好濃; 肉碎所充斥的肉汁蓋在白飯上; 茄子煮得夠腍; 唔會咬落『索索』聲;這飯倒令我驚喜。阿Will個人好煩~三心兩意點了這個、不一會又叫那伙記回來改單~~最後揀定滷肉飯; 又扣底又加蛋又乜又盛;『舞』足那伙記十分鐘有多;但那伙記依然有笑容,抵讚! 小朋友叫咗個香芋綿花冰,我試咗一啖~~~ok喎好濃芋頭味、唔會太甜; 少許椰絲滲椰香~至緊要係無其他嘢搶咗陣芋頭味。(*之前我喺街邊食過間叫”大玩”嘅綿綿冰~~懶cutie咁~又撈朱古力醬又七彩糖碎~搞到杯嘢既唔似雪糕又唔似冰…)。其實,食物最緊要本質~~真係重手起勢落芋頭就自然有芋頭味、實而不華比 『整式整水』嚟得討好!三個人埋單$198~抵食!
扶老攜幼喺JP睇完麥兜响噹噹,近近哋自然貢咗入嚟醫肚。
三個人埋單$198~抵食!

2009-08-14
  • 肉燥茄子竹筒飯
  • 香芋綿花冰
  • 滷肉飯
朋友同我講依度啲綿綿冰好好味,於是就嚟嚐嚐!!男友叫咗肉燥飯同滷海帶… 鍾意香口嘅我就叫蚵仔麵線同埋鹽酥排骨… 啲麵好煙韌,蚵仔細就細隻啲;但好鮮味,湯底鮮甜....。排骨都算酥脆…男友話個肉燥飯幾好味~多肉汁、唔會乾嚥白飯…男友超級愛海帶~他夾來一撮俾我~~其實我好怕腥~男友話海帶可消脂~~於是就勉強來一口,原來又唔腥噃~幾爽口!本來想一人要一個綿綿冰~咁可以share做勻兩種味~~但男友話我肥咗好多~~於是變咗叫一個嚟兩份分~~要了芒果綿綿冰~ 好濃芒果味~啲冰磨得好細碎~~當然係入口即溶啦~唔係點叫綿綿冰呢? 男友話~~依餐令佢諗起讀書時嘅寶島行~~~仲有溫柔嘅寶島姑娘!!!
朋友同我講依度啲綿綿冰好好味,於是就嚟嚐嚐!!
男友叫咗肉燥飯同滷海帶…
鍾意香口嘅我就叫蚵仔麵線同埋鹽酥排骨…
本來想一人要一個綿綿冰~咁可以share做勻兩種味~~
但男友話我肥咗好多~~於是變咗叫一個嚟兩份分~~
2009-08-03
  • 蚵仔麵線
  • 芒果綿綿冰
2009-07-19 4 浏览
肉燥豆腐 拚 蓮藕夾餅 配 飯味道雖然不錯,但肉燥和豆腐給我的感覺有點分開,沒有夾在一起.蓮藕夾餅是十分冶味的,因為夾了豬肉在中間,蠻香口.不過跟餐就只有3舊,可考慮$18的那個小食.跟了一杯"非一般的茶",味道似酸梅湯,有點失望,以+$5整個酸梅湯.....以為係咩特別ge台式飲品......唉蠔仔煎即係蠔餅吧? 不過太淋了,蠔仔滑蛋還說得過.......幸好蠔不腥.但全部食物都幾細碟下 =( 份量少是敗北之處.基本上冇乜驚喜可言,一試無妨,勝在唔係太貴有個舒服地方坐下,反而則邊有幾間店想試下.
肉燥豆腐 拚 蓮藕夾餅 配 飯
蠔仔煎
但全部食物都幾細碟下 =( 份量少是敗北之處.

2009-07-18
  • 蓮藕夾餅
2008-12-15 2 浏览
很久沒吃台灣嘢! 心血來潮想飲珍珠奶茶其實一向對茶軒既無太大興趣,多年來只去過幾次!這一次order 珍珠奶茶 - 雖然冇茶味,但是珍珠唔太硬.花枝湯 - 得幾粒少得好可憐!!新竹貢丸米線 - 不過不失.石煱三杯雞 - 少少辣辣,幾好味,不過雞少咗D!白飯一大個共 187 大元! 服務質素就認真麻麻...但如果想冇人理飲o野傾計就幾OK!
很久沒吃台灣嘢! 心血來潮想飲珍珠奶茶

其實一向對茶軒既無太大興趣,多年來只去過幾次!

這一次order

珍珠奶茶 - 雖然冇茶味,但是珍珠唔太硬.

花枝湯 - 得幾粒少得好可憐!!

新竹貢丸米線 - 不過不失.

石煱三杯雞 - 少少辣辣,幾好味,不過雞少咗D!

白飯一大個

共 187 大元!

服務質素就認真麻麻...但如果想冇人理飲o野傾計就幾OK!
  • 石煱三杯雞
  • 新竹貢丸米線