2008-11-11 8 浏览
其實一向對茶軒既主食無太大興趣,反而偶爾會排住呢度既蚵仔麵線。前年去過台灣一次,食過當地既蚵仔麵線,感覺上茶軒既蚵仔麵線都算相當地道。每一次食既蚵仔都好OK,唔會話唔新鮮,加上有數片小小的大腸,更加有風味啦!配一杯珍珠奶茶,非常滿足~

配一杯珍珠奶茶,非常滿足~
有地道風味的蚵仔麵線
珍珠奶茶既珍珠幾好咬口呢
2008-09-06
為食師父與女友於上星期找不到地方吃晚餐,見這間店子有位,便進去試試。誰不知不到半個小時,我們便一肚子氣的走出來。原因1: 那個所謂的竹筒燒汁雞扒飯,只不過是將飯及雞扒放進竹筒,淋上燒汁。竹筒不竹筒,完全沒有分別。若然是碟頭飯,這個飯可能要三十多塊,但放了進竹筒後(飯少了),居然要$45元,實在貴得無理。原因2: 落單後我們想加一個珍珠奶茶,侍應聽了後居然什麼都沒做,亦沒有將order寫下來,便到了另外一枱服務,結果我們的珍珠奶茶根本便沒有落單。原因3: 埋單的侍應可能見我們消費不高,由埋單到找錢都是一副鄙夷的嘴臉,一句話也沒有說,基本的禮貎全無。這樣的服務居然有面目收我們加一。

誰不知不到半個小時,我們便一肚子氣的走出來。

2008-07-31 1 浏览
星期六 因為買左飛在JP睇戲, 近近地諗住整個下午茶啦, 點知JP D舖頭 TEA SET都要四五十蚊個, 於是幫襯左茶軒, 入到去都冇人招呼帶位, 我地叫左個下午茶餐 大腸麵線 $32 配杯山楂茶, 兩個人一人一SET, 但黎左野飲及一碗麵線之後, 我差不多食晒先黎再三催四請先黎第二碗, 原來漏左單, li d野一早煮好o家啦, 一畢就係啦, 邊駛禁耐!碗野好小, 幾o炎就食晒, 見到隔離檯叫左炸雞翼, 得三隻, 同蘿蔔糕, 超小, 咁就食成八十蚊, 真係超唔抵. 唔會再去食tea 啦.
2008-07-16 2 浏览
靚朋友一見到佢個綿花冰poster 就話要食,要懷念一下去台灣o個次食o個個喎。靚朋友叫o左個芒果綿花冰($28)。我開頭叫木瓜綿花冰($28),之後話無,我改香芋($25),佢又話無,之後又話有。好明顯睇得出佢o地廚房同樓面溝通不足。靚朋友o既芒果味好似雪糕咁,唔多似綿花冰。我o既香芋,個味ok ,但係D 冰好大粒。而且唔知點解好多椰絲。不過不失啦。當然同台灣o既無得比。好想去台灣再食一次呀。

靚朋友叫o左個芒果綿花冰($28)。
好明顯睇得出佢o地廚房同樓面溝通不足。

靚朋友o既芒果味好似雪糕咁,唔多似綿花冰。
我o既香芋,個味ok ,但係D 冰好大粒。
而且唔知點解好多椰絲。

不過不失啦。
當然同台灣o既無得比。

好想去台灣再食一次呀。
香芋綿花冰
2008-05-11 5 浏览
個套餐都唔抵o既間野都幾細同迫d食物分量亦唔多...好唔夠食而且又唔係好食得去邊真係好唔ok!!
個套餐都唔抵o既
間野都幾細同迫
d食物分量亦唔多...好唔夠食
而且又唔係好食得去邊
真係好唔ok!!
2008-05-07 3 浏览
下午去吃tea, 兩口子不太肚餓, 只叫了:珍珠奶茶少甜 – 少甜後連茶香也走埋.皮蛋肉鬆豆腐 - 豆腐夠滑, 醬油味也不俗.拍黄爪 – 真的有拍過的痕跡, 清新怡人.

下午去吃tea, 兩口子不太肚餓, 只叫了:

珍珠奶茶少甜 – 少甜後連茶香也走埋.

皮蛋肉鬆豆腐 - 豆腐夠滑, 醬油味也不俗.

拍黄爪 – 真的有拍過的痕跡, 清新怡人.
2008-04-20 2 浏览
三號風球加黑雨的一天, 竟然約了師姐逛街。在東區走廊塞車, 遲了近半小時, 師姐說在jp茶軒等。餓得很, 極速叫了茶餐蚵仔麵, 十分鐘後麵來了, 看見像港式碗仔趐的賣相, 厚厚的茶色半透明芡, 裡面是斷斷續續、數得清的麵線, 加十隻八隻蠔仔。三扒兩撥幹掉, 師姐的花生醬多士還未到。除了份量太少, 不時咬到蠔殼碎屑, 麵是不錯的。多士的一半也是我食的, 還是未飽。熱奶茶居然幾好喝。喊臉純粹是覺得價錢不值, 麵線餐要三十六, 未計加一。廿六都嫌貴, 好好食又另計。

嘩! 從未遇過有如此質素的餐廳! ( 1 ) 餐牌中, 食物款色小, ( 係小得可憐! ) 小食, 主茶, 甜品, 兩頁睇哂!( 2 ) 食物質素, 一字形容, ( 劣) : - 醉雞翼, 原來是"凍雞翼"的別稱, 食落 口感如食" 薰蹄" , 一個字形容( 凍)! - 台式蒸豆腐, 原來是" 青蒸豆腐加 "拾皮蛋" , ( 無味道可言)! ( 3 ) 食物份量, 難以形容, 醉雞翼一碟得一隻全雞 翼, 台式蒸豆腐, 正常豆腐切一半, 然 後再切成6 件, 拾皮蛋同樣, 正常一隻 切一半, 再切4 件為一碟! ( 這裡, 只能說聲, 廚師擁有極細膩刀法! )( 4 ) 價錢, 即是主提, 一隻雞翼$34 , 半份豆腐 加半隻皮蛋$30 , 飲品全部$25起, 仲未計加10% Service Charge , 5個人, 5 碟小食, 5 杯飲品, 平均每人$70
嘩! 從未遇過有如此質素的餐廳!

( 1 ) 餐牌中, 食物款色小, ( 係小得可憐! )
小食, 主茶, 甜品, 兩頁睇哂!
( 2 ) 食物質素, 一字形容, ( 劣)
: - 醉雞翼, 原來是"凍雞翼"的別稱, 食落
口感如食" 薰蹄" , 一個字形容( 凍)!
- 台式蒸豆腐, 原來是" 青蒸豆腐加
"拾皮蛋" , ( 無味道可言)!
( 3 ) 食物份量, 難以形容, 醉雞翼一碟得一隻全雞
翼, 台式蒸豆腐, 正常豆腐切一半, 然
後再切成6 件, 拾皮蛋同樣, 正常一隻
切一半, 再切4 件為一碟! ( 這裡,
只能說聲, 廚師擁有極細膩刀法! )
加半隻皮蛋$30 , 飲品全部$25起,
仲未計加10% Service Charge , 5個人,
5 碟小食, 5 杯飲品, 平均每人$70
( 5 ) 服務質素, 中規中舉, 只能說, 無人等位,
待應生幫你執哂檯面, 未飲完飲品都清埋.

當你去到這裡, 你會發現, 為什麼別的餐廳有好多人等位, 而這間居然無人輪侯等位, 原來是有原因的.

2008-03-15
星期五晚去開銅鑼灣, 行行下想搵地方食晚飯, 點知間間餐廳都排長龍>.< 因為之後趕住返工, 急急脚去到jp的商場一心想食間咖哩屋, 結果難逃厄運--都要排隊! 所以就去左茶軒...由於餐廳都有唔少人, 我同男朋友迫住坐近意粉屋o個邊既門口位, 一坐落去發覺張梳化太「林」, 個人好似就快「sir」落地咁。打開餐牌見到食物選擇都幾少,我點左滷肉飯($42)同青蘋果綠茶($20); 男朋友點左滷蛋肉燥糯米飯($45)同珍珠奶茶($20), 埋單加埋一要成$142,係絕對物非所值架!首先係主菜份量少得可憐:隻碗太細, 一個成年人一定唔會飽!糯米飯用蒸籠上, 都係得個蒸籠大, 其實好淺身。我自己都唔夠食,真係害苦左男朋友喇 至於食物味道其實係ok既~只係d滷肉有d奇怪,同出面食開既好唔同。服務方面又係有d問題既, 我懷疑係間餐廳太長, 員工又唔多夠, 所以好多時都冇人理。o係我短短用餐的時間入面已經出現過安排入座出混亂同有多位客人追單的情形。特別係水吧唔知點解整杯飲品要咁耐,我地差唔多食完個飯杯野飲先到, 隔離枱都有同樣情況。埋單o個陣俾男朋友埋怨, 話情願俾多幾十蚊去食好d冇

埋單o個陣俾男朋友埋怨, 話情願俾多幾十蚊去食好d冇咁嬲+_+ 知道喇..下次點都唔會入去食啦
2008-02-24 5 浏览
1. if you wanna get yourself full2. if you wanna get good service3. if you wanna eat something niceWent there this afternoon for lunch with my parents. When we first arrived I realised that the menu was changed. Quite surprised by this coz I dint see any price change.So i ordered a set that I have ordered for a few times before, and finally found out what was wrong. The bowls were all replaced by tiny ones, which I truly think they're suitable for only kids but not grown-ups. It was less than 70

So i ordered a set that I have ordered for a few times before, and finally found out what was wrong. The bowls were all replaced by tiny ones, which I truly think they're suitable for only kids but not grown-ups. It was less than 70% of what they used to serve, and I was barly full after finishing my set together with a quarter bowl of rice from my mom who's on diet.

Was really pissed at this, and I believe I am not gonna visit this restaurant within the foreseeable future. It feels like a total rip off and there's no point having a sunday lunch at such a restaurant.

I've been visiting openrice for quite a few months and today I decide to write my first review. I hope you all think twice before deciding to goto this restaurant, it's totally not worth it, and you can definitely get something better with the same price anywhere.
2008-01-29
要係附近做o野﹐所以近近地來呢度食。叫左蠔仔粥同鹵肉豆腐菜飯。個鹵肉豆腐菜飯簡直係離灑普。個飯上台時仲以為自己叫左個兒童餐。碗菜飯跟本唔可以用碗來形容﹐因為佢地呢d碗既高度係我地普通細碗既一半﹗所以只可以用一細殼來形容。鹵肉豆腐亦唔見多﹐一個超細既平碟可以載得幾多啦。咁既份量﹐跟本有一個胃而年過十歲既人無論大食﹐細食﹐男或女都無可能夠食。返家後一“目弟”食評原來先知有好多人都有同感。本人絕對同意及認同所有以下各位食評比喊口既意見。絕對唔會再來

絕對唔會再來
2007-12-26 6 浏览
今日聖誕節,諗住去睇驚天奪寶2。之前有D時間,咪諗住食埋嘢。成個商場最平係呢間,諗都無諗就鍾左個頭入去。點知一入去就大鑊!食物份量細唔在講,甜酸魚柳得六七件,細細件,牛展豆腐D牛展超薄,比得上杜雷絲,豆腐咁平都係一樽咁大把。呢D小菜加菜飯每位十蚊,咁要了兩碗菜飯,點知菜飯的份量係比我用緊隻mouse大小小,普通人絕對唔夠食。講埋服務,有個男侍應永遠手放背後周圍望,唔做野,其他都ok勤力啦,不過唔好諗住佢地會聽你講去追單。老土係要人叫先會拎水俾人,不過最別緻係我隔離枱有兩個客,問侍應要兩杯茶,點知個侍應喃喃自語咁話我地無茶,就拎左本menu俾客人叫佢點特式茶,搞到個客要死死氣叫佢拎兩杯唔使錢的水......醒小小得唔得?唉,其實埋單每位六十蚊,若在其他地區,已經係餐廳的入門級數,但當然在呢個商場黎計唔算貴,不過再睇埋食物同服務,真係超唔得。隔離印尼野巴東我以前食過兩次,貴多三四十,但係味道就叫人回味啦。如果要我給這餐廳一個罷吃的期限,我會係一萬年!

如果要我給這餐廳一個罷吃的期限,我會係一萬年!
(非会员)
今晚黎呢度未食野已一肚氣! 坐低無兩分鐘已唔食走人! 門口侍應的態度其實幾好.我入到去一坐低, 就比個托盤車到我個頭! 原來有個女侍應o係我後面左手拎住個托盤serve 緊隔離"木台"客!我見佢個托盤仲有兩碟熱野, 即刻企起身比佢serve 埋先! 成大個托盤o係我頭頂喎大佬! 點知個女侍應行開時邊行邊講, 好大聲話: ""我點知你會坐落黎呀!"" 嘩我堂唐扯火! 有冇搞錯! 邊有侍應咁樣鬧個客?!?!?!!? 當時你o係我後面, 我睇你唔到! 你拎住成盤熱野車過黎仲鬧個客?! 我即刻同男友唔食走人! 我而家搵緊佢地個投訴電話!(雖然今次冇食到, 但係食評係我上星期食過而比的, 味道過得去啦!)
今晚黎呢度未食野已一肚氣! 坐低無兩分鐘已唔食走人!
門口侍應的態度其實幾好.

2007-12-07 1 浏览
仔面線no good, 似面粉水小籠包裡面沒有湯, 似7-11的丁丁包桂花酒雞–最okay 呢個, 幾有酒味, 但雞肉好硬飲品–又貴又唔好飲, 台灣料理的珍珠奶茶同柑桔蜜都咁差, 實在令人失望
仔面線no good, 似面粉水

小籠包裡面沒有湯, 似7-11的丁丁包

桂花酒雞–最okay 呢個, 幾有酒味, 但雞肉好硬

2007-11-08 7 浏览
2人叫了一個冷麵,一個湯麵及一個價值($56未加一)甜酸魚。OH NO……個碟魚共有六件(好似麥當當的麥樂X般的大)、波羅一片,少許洋蔥及其他配菜。我當然立即叫waiter來解釋,他的回應是「公司已經有準則,每碟餸的大小公司有指引給廚房,所以是規定了,不可以加大。」然後我話退回order,waiter話不可以。一句講曬不知所為。以後都唔會再去。