於2024年1月15日買了外賣。聽到很多同事熱烈討論$20飯盒的外賣,在這時代,20大元連麥當勞都買不起的年代,到底飯盒可以是什麼質素呢?答案是吃了兩口,倒進了垃圾桶,愧對海報寫着「價錢優惠,質素不變」。鹹魚肉餅飯,沒有鹹魚的香味,肉餅很散,飯是很濕潤的那種,口感有點像寶寶食物,相映之下娃娃菜變得好美味。

於2024年1月15日買了外賣。

2023-07-21 1387 浏览
叫左個set, 魚肉燒賣個樣ok,但點知有羊騷味! 姿飯好淋身, 油炸鬼已經溶左,肉鬆係酸架! 真係好難食! 可能可以叫湯餐會正常d , 但我未試過。本身諗住下次試,但而家都唔敢試了。
2023-05-13 1177 浏览
經過荔枝角食街,突然想食點心,於是買了這個$65嘅套餐,有點心,湯,蒸飯。個湯非常足料,冇味精,夠大碗。個點心揀咗脆皮腐皮卷,溫度剛剛好真的是脆皮, 仲有三嚿,絕不減了。個鳳爪排骨蒸飯超好味,加埋豉油,非常入味。以我平時食量,應該食到一半,但係今日竟然全部掃晒,值得推介!店員非常殷勤,服務速度也很快,不用等太久,套餐已經預備好。這小店雖然在內街,但係因為黐住香港工業中心,好容易搵到,可以行完街買嚟食,又可以食完再去行街,非常方便!
2023-04-20 1048 浏览
選擇困難症嘅我有救星每個晏晝都諗食啲咩好今次直接交俾姐姐幫我揀啦😌晏晝每次經過都好多人排隊今次3點無咩人排先有機會試吓😝過咗晏晝好多湯都售罄🥺原來可以一早WhatsApp佢哋落單留湯😍叫咗個套餐-腐乳雞加椰子雞拎到返公司都仲熱辣辣,小心燙口啊腐乳聽到名都會有啲驚咸不過荔湯呢隻腐乳啱啱好好似話係期間限定,鍾意食要快啲去試白板上面會有是日精選超級多渣 加埋個飯真係好飽就係見到呢張紙,我先好想飲椰子雞下次可以試埋淮山雞,同木瓜瘦肉味道同服務,真係冇得挑剔但間舖有啲窄,人多嗰陣會排到出紅綠燈
選擇困難症嘅我有救星
過咗晏晝好多湯都售罄
🥺

原來可以一早WhatsApp佢哋落單留湯😍

叫咗個套餐-腐乳雞加椰子雞
拎到返公司都仲熱辣辣,小心燙口啊
套餐送嘢飲

腐乳聽到名都會有啲驚咸
不過荔湯呢隻腐乳啱啱好
好似話係期間限定,鍾意食要快啲去試

白板上面會有是日精選

超級多渣 加埋個飯真係好飽

就係見到呢張紙,我先好想飲椰子雞
下次可以試埋淮山雞,同木瓜瘦肉
味道同服務,真係冇得挑剔
但間舖有啲窄,人多嗰陣會排到出紅綠燈
腐乳雞
2023-04-20
1 分钟 (外卖自取)
套餐送嘢飲
腐乳雞
2023-04-18 1415 浏览
荔枝角的荔湯是一家專門製作外賣燉湯的店鋪。這裡的燉湯品種繁多,包括燉排骨湯、燉雞湯和燉鮑魚湯等等。今天我來到這裡品嚐了一碗黑蒜蟲草花螺片燉排骨湯,真是太好喝了!在這碗湯中,排骨肉質鮮嫩,湯汁濃郁,口感滑順,而且還加入了蟲草花和螺片,讓湯汁更加豐富多樣。最特別的是,這碗湯中還加入了黑蒜,不僅增添了湯的風味,還有助於促進身體健康。這碗湯不能冬天和夏天都非常適合飲用,溫暖身心,令人回味無窮。除了燉湯,荔湯還提供了多種小吃。其中,鐵觀音茶葉蛋是我的最愛。這顆蛋蛋熬製得恰到好處,外皮鮮嫩,內裡鮮美多汁,而且茶香濃郁,讓人垂涎欲滴。整體而言,荔湯是一家值得品嚐的燉湯店。他們的湯品質素高,味道美妙,而且自己唔使煲就飲到靚湯!如果你正在尋找一家好喝的燉湯店,不妨來到荔湯一試,相信你一定會愛上他們的湯品。荔湯 (荔枝角)荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地下C1-J#荔湯 #荔枝角 #燉湯 #茶葉蛋 #美食 #foodie #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #foodlover #foodgasm #foodpics #f

荔湯 (荔枝角)
荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地下C1-J

#荔湯 #荔枝角 #燉湯 #茶葉蛋 #美食 #foodie #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #foodlover #foodgasm #foodpics #foodgram #instafood #foodblog #yummy #delicious #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpics #hkfoodgram #foodreview #hkrestaurant #hkeats

2023-04-16
2023-03-20 573 浏览
招牌「日日飲荔湯  美味又健康」吸引咗我🤣荔枝角工廈發現隱世湯店🥣轉天氣身子差咗 😷醫生要我介口唔好食濕熱野🙅🏻‍♀️唯有飲下湯水補補距啦🙆🏻‍♀️健康都可以美味喎😆間湯都幾多湯可以揀😸選擇困難症嘅我無從入手🫣好彩個Staff出手幫幫我🙋🏻‍♀️主動問我係咪因為轉天氣想清淡啲🥳然後推薦我飲呢個海底椰蟲草瘦肉湯😋個湯有海底椰嘅清甜🥥帶着淡淡的瘦肉香味🐷飲完喉嚨果然好舒服😌
招牌「日日飲荔湯  美味又健康」吸引咗我🤣

個湯有海底椰嘅清甜🥥

帶着淡淡的瘦肉香味🐷

飲完喉嚨果然好舒服😌

2023-03-15 456 浏览
🌻星期六中午日記🌻荔枝角工廠區餐廳多數休息睇IG見到附近有新開湯店就揀今日去試下先🏃🏻‍♀️呢間荔湯主打燉湯靚料傾開計Staff知我有兩聲咳🗣️極力推薦呢個 幫手清清個肺「姬松茸螺片淮山杞子燉湯」$60🥣半碗都係湯料,除左瘦肉老左d其他湯料都好味道!姬松茸同螺片煲完都仲好甜🍄所以成個湯都有鮮甜味 絕對有驚喜呀😳飲完喉嚨唔乾 我唸真係無味精喎👩🏻‍🍳呢日唔想太飽就配左份燒賣$10/10粒秘製醬汁好惹味!唔會好辣 有浸咸香 幾襯
🌻星期六中午日記🌻
荔枝角工廠區餐廳多數休息
睇IG見到附近有新開湯店
就揀今日去試下先🏃🏻‍♀️

呢間荔湯主打燉湯靚料
傾開計Staff知我有兩聲咳🗣️
極力推薦呢個 幫手清清個肺
「姬松茸螺片淮山杞子燉湯」$60🥣

半碗都係湯料,除左瘦肉老左d
其他湯料都好味道!
姬松茸同螺片煲完都仲好甜🍄
所以成個湯都有鮮甜味
絕對有驚喜呀😳
飲完喉嚨唔乾 我唸真係無味精喎👩🏻‍🍳

呢日唔想太飽
就配左份燒賣$10/10粒
秘製醬汁好惹味!
唔會好辣 有浸咸香 幾襯

2023-03-11
5 分钟 (外卖自取)
2023-03-08 353 浏览
搬咗過嚟荔枝角返工都有一段時間有時朝早唔係食到好多嘢但係唔食嘢又頭暈咁啱經過呢間荔湯見到10蚊10粒燒賣好似幾抵食於是就買嚟試吓首先店員好有禮貌會問我豉油嘅多少食唔食辣等等之前去其他舖頭食嗰陣通常都係佢哋隨意落幾多有時我呢啲唔食辣同埋唔鍾意多豉油嘅人就有啲唔知點好呢間就會聽咗我嘅意見先再落呢點我幾欣賞同埋等嘅時間都好快有時朝早返工趕時間想瞓耐啲或者想睇多陣嘢先出門其實預唔到好多時間買早餐有時就係驚因為排隊或者其他問題導致我遲到但係呢度就好快手就算有其他顧客排緊隊都唔會阻好耐時間而出嚟嘅食物都係熱嘅唔係一早整定擺喺度攤凍嗰啲豉油亦都幾有層次唔係死鹹嗰種結合佢嘅價錢我就覺得相當抵食時不時都會過嚟買下
搬咗過嚟荔枝角返工都有一段時間

豉油亦都幾有層次唔係死鹹嗰種

結合佢嘅價錢我就覺得相當抵食
時不時都會過嚟買下
2023-03-08 309 浏览
📍 荔湯 (荔枝角)荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地下C1-J呀媽呢排媽忙到唔得閒煲湯,但我又好鐘意飲湯,見到呢度個店店真係要即刻買碗返工飲!仲要勁多款式😋😋😋👉 姬松茸螺片准山杞子燉雞湯💰$60😋😋😋😋.2/5打開盅蓋,湯非常熱騰騰,聞起來挺清香的,而且一點也不油膩。松茸味真係好香🤤,松茸一向有「菌中之王」美譽,松茸有爽勁,花膠螺片燉雞湯。湯料勁足量仲有瘦肉,螺片,金華火腿,淮山杞子,原汁原味好好味!好有呀媽靚湯 feel 💓💓👉燒賣,魚蛋💰$10蚊10粒😋😋😋😋.2/5邊個話平野無好野,燒賣,魚蛋既醬汁係最緊要!呢到有特製的醬料,食落更加滋味,真係停唔到嘴🤤🤤🌶️而且燒賣唔會淨係得粉,魚蛋仲要係彈牙😋😋回頭: yesYesyes!!😆😆呢到有好多湯品都好吸引,咁既價錢絕對係良心之選,下次想試埋佢個飯🤤🤤#kermit食在荔枝角
📍 荔湯 (荔枝角)
荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地下C1-J

💰$10蚊10粒
😋😋😋😋.2/5

#kermit食在荔枝角

2023-03-06 272 浏览
下午茶除了雞髀、雞翼、西多和薯條,其實還有很多別的選擇。經過荔枝角香港工業中心這間燉湯外賣店,忽發其想:一碗燉湯加個小食亦是不錯的選擇哦!近來天氣非常乾燥,而且家有個無飯媽媽,平日都很少機會喝湯水。有八款燉湯可以選,今次就試試姬松茸螺片淮山杞子燉雞湯。欣賞他們的外賣包裝,有封口,不會輕易倒瀉。燉湯鮮味,非常足料,湯水和湯渣的比例亦剛剛好,而且我個人是喜歡吃湯渣的,所以喝完整碗燉湯頗滿足。另外試了他們的粢飯。飯未會太濕,咬下去佢吃得出一粒粒的糯米,而且餡料充足,吃到最後仍有餡料。咸香的炸菜加肉鬆和油炸鬼真的很美味呢。

下午茶除了雞髀、雞翼、西多和薯條,其實還有很多別的選擇。

有八款燉湯可以選,今次就試試姬松茸螺片淮山杞子燉雞湯。

欣賞他們的外賣包裝,有封口,不會輕易倒瀉。

2023-03-03 238 浏览
係附近返工,突然發現呢間鋪頭做優惠,燒賣魚蛋1蚊一粒,超級抵食,馬上各來一份!還有我最愛既香蕉牛奶,很少地方有得買!好好飲!我非常喜歡荔湯舖頭的燒賣和魚蛋!燒賣的皮薄餡多,肉香味美,一口咬下去,鮮美的汁液瞬間爆發在口中,讓人回味無窮。魚蛋也是一絕,口感鮮嫩,魚香十足,配上特製的醬料更是絕妙。感覺食材都非常新鮮,讓人食完之後回味無窮,忍不住一再光顧。除了美食,他們家其他產品也很有特色,有機會下次再試試。
我非常喜歡荔湯舖頭的燒賣和魚蛋!

魚蛋
也是一絕,口感鮮嫩,魚香十足,配上特製的醬料更是絕妙。

感覺食材都非常新鮮,讓人食完之後回味無窮,忍不住一再光顧。

除了美食,他們家其他產品也很有特色,有機會下次再試試。
香蕉牛奶
香蕉牛奶
2023-03-02 159 浏览
平時lunchtime搵食都難搵到減肥岩食既低碳水估唔到附近開左燉湯店!簡直係減肥恩物 健康到爆呀~叫左個套餐:靚湯+ 粢飯+紙包飲品 $75最後仲有張印花卡,儲15印仔有免費湯個湯店員好熱心咁推薦架個湯飲落好鮮甜!啲料多到食渣都飽飽地🤣飲完又唔口渴 無味精 good good 呀粢飯唔鬆散 咬落都幾QQ食完份量真係岩岩好店員有介紹其他套餐配飯都抵食知我想低碳水仲話可以叫少飯 嘻佢地仲有好多湯既選擇 仲有期間限定湯下次再試試佢先~
平時lunchtime搵食

都難搵到減肥岩食既低碳水
估唔到附近開左燉湯店!
簡直係減肥恩物 健康到爆呀~
叫左個套餐:靚湯+ 粢飯+紙包飲品 $75
最後仲有張印花卡,儲15印仔有免費湯

個湯店員好熱心咁推薦架

燉湯

個湯飲落好鮮甜!
啲料多到食渣都飽飽地🤣
飲完又唔口渴 無味精 good good 呀

粢飯

粢飯唔鬆散 咬落都幾QQ
食完份量真係岩岩好

店員有介紹其他套餐配飯都抵食
知我想低碳水仲話可以叫少飯 嘻
佢地仲有好多湯既選擇 仲有期間限定湯
下次再試試佢先~

2023-02-25
5 分钟 (外卖自取)
燉湯
粢飯
2023-03-02 118 浏览
公司附近有間湯鋪,上次買咗一次翻尋味,湯水料足,食材新鮮,包裝非常好,好保溫,每次飲都系熱辣辣,姐姐次次都好熱情有禮貌,都有食過魚蛋燒賣,秘製辣醬好正呀,呢次試咗桃膠都好好味,鐘意食桃膠嘅朋友可以試下,平時好少寫食評,俾Like。
桃膠
桃膠
  • 燒賣  魚蛋
2023-03-02 124 浏览
在公司附近難得看到專門賣湯的店,天氣變暖,胃口也慢慢變小,想起媽媽總會在這個時候煲茶樹菇雞湯,所以買了形似的蟲草花瘦肉湯,味道很鮮甜,瘦肉很多也很大一塊,蟲草花搭配很營養。喝一碗湯剛剛好,不會太撐。還點了一碗熱門的桃膠桂圓甜湯是我喜歡的味道。是會再次光顧的店,有機會再嘗試其他的湯和小食。看到營業時間是11點,要是早上能早一點開門就好了,可以解決早餐、午餐。已經安利給其他同事了,希望以後團購有優惠!讚喔
  • 舞茸菇鮮淮山蟲草花燉瘦肉湯
  • 桂花圓肉紅棗桃膠
2023-03-02 120 浏览
自從出黎做嘢之後 好耐都無翻過屋企飲湯啦但今日竟然機緣巧合遇上咗呢間荔湯係門口望到啲餐牌都好清晰好靚入到去門口有個好親切嘅姨姨係度介紹有咩湯好飲我就選擇咗碗《海底椰蟲草花雪梨無花果燉排骨湯》加多個燒賣不得不提嘅就係呢度啲燒賣竟然係 $10蚊 10粒 嘅 係荔枝角呢區好少有,仲要係好食靚嘅燒賣 ,CP值勁高!好快姨姨都拎埋碗湯俾我 走果陣仲不忘同我SAY GOODBYE 勁有親切感翻到公司一開 ,湯都好足料,再細細品嘗一啖真心好鮮甜 連啲湯料都好好味😋真係好似有種細細個啊媽煲湯俾我飲嘅味道,下次會再叫埋蒸飯 ,因為望果個餐牌 好似幾低又吸引👍🏻
自從出黎做嘢之後 好耐都無翻過屋企飲湯啦
但今日竟然機緣巧合遇上咗呢間荔湯

係門口望到啲餐牌都好清晰好靚
入到去門口有個好親切嘅姨姨係度介紹有咩湯好飲

我就選擇咗碗《海底椰蟲草花雪梨無花果燉排骨湯》加多個燒賣
不得不提嘅就係呢度啲燒賣竟然係 $10蚊 10粒 嘅
係荔枝角呢區好少有,仲要係好食靚嘅燒賣 ,CP值勁高!

翻到公司一開 ,湯都好足料,再細細品嘗一啖
真心好鮮甜 連啲湯料都好好味😋
真係好似有種細細個啊媽煲湯俾我飲嘅味道,
下次會再叫埋蒸飯 ,因為望果個餐牌 好似幾低又吸引👍🏻
2023-03-02
3 分钟 (外卖自取)
  • 海底椰蟲草花雪梨無花果燉排骨湯