2024-01-21 53 浏览
大角咀海旁新開了一間中菜館🫖 位置在酒店內,環境裝修雅致✨午市飲茶中式點心精緻,款式貴精不貴多,有新派亦有傳統,好似豬膶燒賣,手磨紅米腸粉,雪山叉燒包;豬膶新鮮爽口,好味有特色~ 紅米腸粉好幼滑,入需有脆脆的炸粉和彈牙的蝦肉,睇得又食得!雪山叉燒包外層酥脆,入面蜜汁叉燒甜甜,但餡料可以多些食了幾款點心,用料都好新鮮,不少還加入貴價食材,例如魚子醬賽磅蟹餃,高湯海參灌湯餃,每款都色香味俱全❤️ 灌湯餃足料出色,湯底鮮味濃郁唔油膩,如果可點醋應該仲正~午市點心價錢 $38-$88,另收每位茶錢$28 及加一,最後還送了2碗糖水,加上座得舒適,服務細心周到👍🏻令到整個用餐變得享受😎
大角咀海旁新開了一間中菜館🫖 位置在酒店內,環境裝修雅致✨

• 豬膶燒賣
  • 手磨紅米腸粉
2024-01-19 239 浏览
莫云大角咀海輝道18號一號銀海銀海坊地下G01號舖營業時間:1130-1530,1800-2330同事搬去豪宅,帶我去樓下高級中菜廳「莫云」飲茶,見識下精緻粵式點心。.餐廳在遨凱酒店地下,門面和內裏都相當寬闊,以木系為主調,氣氛優雅悠閒。我們坐下選了鐵觀音,不久熱菜便送來。透明玻璃茶壺用小火爐熱着,保證水滾茶靚。 .此外,還送上餐前小食和三小碟。小食是酥脆的合桃酥,等候點心來到期間,可以一邊喝茶一邊食塊酥餅,餐廳想得周到。三小碟是XO醬、椒鹽腰果和酸蕎頭。全是江瑤柱絲的XO醬香辣惹味,可以當小食又可以當蘸醬;腰果香脆、蕎頭開胃。最後被我們清晒。.點心才是主角。點心紙只有一版,分蒸、炸、腸粉和甜品四大類。單看點心名稱,已知道食材高級,例如用和牛、黑松露、巴拿馬火腿、花膠海參等名貴食材;同時又相當有特色和創意,例如牛肉球是湯浸的,咸水角是啤梨造型的等等。.我們叫了以下點心,外觀和味道都100分。雖然價錢比一般飲茶貴,但貴得有道理,加埋環境和服務,其實是超值的。.高湯海參灌湯餃($ 88)豬潤燒賣($ 68)金腿蘿蔔千絲酥($ 68)手磨紅米腸粉($ 68)湯浸遠年陳皮牛肉球($ 58)蠔皇
莫云
大角咀海輝道18號一號銀海銀海坊地下G01號舖
營業時間:1130-1530,1800-2330

此外,還送上餐前小食和三小碟。

點心才是主角。
點心紙只有一版,分蒸、炸、腸粉和甜品四大類。

我們叫了以下點心,外觀和味道都100分。

高湯海參灌湯餃($ 88)
豬潤燒賣($ 68)
金腿蘿蔔千絲酥($ 68)
手磨紅米腸粉($ 68)
湯浸遠年陳皮牛肉球($ 58)
蠔皇叉燒包($ 48)
2024-01-19
自無係奧運站返工後,已經好久沒有再去奧運站搵嘢食。新一年開始,今日帶媽媽去一號銀海新開嘅茶樓嘆下茶。酒樓地方環境舒適,寬敞啲雲石及木地板打造裝修非常溫暖而有時尚感。食物未到,酒樓就提供合桃酥小食比客人避免餓親,非常細心。叫了鐵觀音和菊花杞子茶,每一款茶有爐保暖,保證每口茶都夠熱。在冬天係天氣有呢種服務真係暖入心。三合一醬料包括:(豆瓣醬,芝麻合桃,XO辣椒醬)要收28元一份黑松露燒賣皇燒賣蝦肉夠新鮮、黑松露夠香濃,兩樣配搭起上來非常match.魚子醬賽螃蟹餃魚子醬好夠鮮味,賽螃蟹夠滑、餃子清甜清清地幾好味安格斯牛肉腸粉比意料中好味,腸粉透明爽滑。裏面有配菜啊青瓜絲橄欖油獲仔蓮藕餅蓮藕夠彈牙、點埋嗰個豆瓣醬,十分夾,超級好味,非常鮮味。高湯海參灌湯餃好濃雞湯再帶住陣陣海參味,鮮味十足。再加埋薄皮多料嘅灌湯餃,無得頂。陳皮紅豆沙紅豆🫘每粒都非常爽口,非常甜。好補血。

食物未到,酒樓就提供合桃酥小食比客人避免餓親,非常細心。

黑松露燒賣皇

魚子醬賽螃蟹餃
魚子醬好夠鮮味,賽螃蟹夠滑、餃子清甜清清地幾好味

安格斯牛肉腸粉
比意料中好味,腸粉透明爽滑。裏面有配菜啊青瓜絲

橄欖油獲仔蓮藕餅
蓮藕夠彈牙、點埋嗰個豆瓣醬,十分夾,超級好味,非常鮮味。

高湯海參灌湯餃

陳皮紅豆沙
紅豆🫘每粒都非常爽口,非常甜。好補血。
2023-12-29
2024-01-16 52 浏览
銀海坊新開了一間新酒樓,環境雅致,點心精美別緻,服務一流,讓客人有賓至如歸的感覺👍今日很早就到左,是第一檯的客人呢😅先飲個蕎麥茶,清香撲鼻,仲有兩個沙糖桔做餐前小點👍望望餐牌,都是我喜歡吃的幾款,二話不說就下了order:金萡鮮蝦餃$68飲茶一定是必食嘅當然是蝦餃啦~蝦餃皮做得夠煙煙韌韌,餡料滿是鮮蝦,沒有一點肥肉,爽口彈牙👍魚子醬賽螃蟹餃$68賣相相當吸引,粒粒魚子醬鋪在蛋白上,內餡是爽脆蝦肉,口感一流👍芥末美國石蠔卷$68第一次食,比春卷更脆嘅石蠔卷,味道有驚喜,鬆脆嘅外皮包著蠔味整重嘅鮮蠔,真的令食指大動😋😋😋高湯海參灌湯餃$88原盅上,還一路加熱👍先試啖湯,好清甜,有海參之餘還有鮑片絲,食一個真是滿足又飽腹😍手磨紅米腸粉$68腸粉皮包著脆脆薄片,餡料有鮮甜蝦肉和蘿蔔絲,一口清甜又鮮甜,不用醮醬油都夠晒味🤩豆腐布甸$38布甸很香滑,難怪用豆腐為名😅原來仲有糖水送👏👏👏桃膠蛋白杏仁茶👍甜度適中,杏仁蛋白簡直是絕配,香濃無比。粒粒桃膠令整碗糖水更有口感😋😋😋全程侍應都不停加水,不停替我們斟茶,招呼真係好正。食物碟又換了多次,環境服務都一流,下次一定再嚟試埋晚飯,原來仲有好幾個獨立房間

今日很早就到左,是第一檯的客人呢😅

先飲個蕎麥茶,清香撲鼻,仲有兩個沙糖桔做餐前小點👍

望望餐牌,都是我喜歡吃的幾款,二話不說就下了order:

金萡鮮蝦餃$68
飲茶一定是必食嘅當然是蝦餃啦~

魚子醬賽螃蟹餃$68

芥末美國石蠔卷$68

高湯海參灌湯餃$88
原盅上,還一路加熱👍

手磨紅米腸粉$68

豆腐布甸$38
布甸很香滑,難怪用豆腐為名😅

原來仲有糖水送👏👏👏

全程侍應都不停加水,不停替我們斟茶,招呼真係好正。食物碟又換了多次,環境服務都一流,下次一定再嚟試埋晚飯,原來仲有好幾個獨立房間,團年飯,開年飯可以吾使諗地方啦😅

2024-01-11
  • 金萡鮮蝦餃
  • 魚子醬賽螃蟹餃
  • 手磨紅米腸粉
  • 芥末美國石蠔卷
2024-01-15 52 浏览
餐廳位於酒店內,環境雅致,小細節做得好好,例如茶水有燭光keep住熱度、外賣袋設計精緻得體。而且有好多特色新派點心,例如魚子醬賽螃蟹餃、花膠珍珠雞等。✨高湯海參灌湯餃 $88湯底係靈魂🤩 集鹹鮮清甜於一身,飲落好舒服既高湯。灌湯餃飽滿,真正嘅啖啖肉,有大量蝦同豬肉,兩個人分享都得。✨啤梨鹹水角 $58造型太可愛了🍐 隔籬飯香,自己都點一份先🤭 做到外脆內軟嘅感覺,餡料鹹鹹香香,係好食嘅鹹水角。✨金蒜蒸排骨 $68脂肪比例較高,適量蒜味,如果鍾意肥豬肉嘅人會好鍾意~✨豆腐布甸 $38 口味較甜,口感有少少似Tiramisu。

✨高湯海參灌湯餃 $88

✨啤梨鹹水角 $58

✨金蒜蒸排骨 $68
脂肪比例較高,適量蒜味,如果鍾意肥豬肉嘅人會好鍾意~

✨豆腐布甸 $38
口味較甜,口感有少少似Tiramisu。
2024-01-15 44 浏览
跟屋企人去飲茶🫖嘆下一盅兩件~依次去咗大角咀遨凱酒店最近開幕提供精緻粵菜嘅中菜廳🥢「莫云」💗 無論環境丶食物質素和服務都非常不錯。中菜廳由曾任香港百億富豪私廚嘅雷師傅主理🫶🏻內裝優雅大氣,流露高級氛圍感。午市時段主打粵式點心,賣相精緻,令人賞心悅目。🟠高湯海參灌湯餃 $88灌湯餃本身的工序好繁複,這個做得很不錯哦🫶🏻皮又薄又滑,拌以鮮味十足的高湯和質感軟腍的海參,餡料超豐富!入口鮮味無比。🟠蟹粉小籠包 $381客1大個!包裹着滿滿爆汁的蟹粉餡,皮薄多汁,蟹粉味濃,鮮味十足。🟠 金箔鮮蝦餃 $68蝦餃皮上以金箔點綴~賣相高貴。鮮蝦內餡鮮香爽口,有口感。🟠 原隻鮮蝦腸粉 $68切開一件件,擺盤靚~吃得又方便🫶🏻軟滑腸粉分包着原隻鮮蝦,入口鮮香味美。🟠蜂巢海鮮芋角 $68一客3大件💗 很吸引眼球~外皮炸得金黃酥脆,內餡鮮嫩軟滑,口感豐富。🟠京蔥和牛生煎包 $68淺綠拼白色的生煎包跟一般的不一樣,令人驚喜!內餡有香口惹味的和牛,質感嫩滑又入味。🫖$28/位前菜小吃有腰果丶甜酸蕎頭和秘製XO醬~另有香脆一口酥。用餐後還奉上糖水,誠意滿滿💗

🟠高湯海參灌湯餃 $88

🟠蟹粉小籠包 $38

🟠 金箔鮮蝦餃 $68
蝦餃皮上以金箔點綴~賣相高貴。鮮蝦內餡鮮香爽口,有口感。

🟠 原隻鮮蝦腸粉 $68

🟠蜂巢海鮮芋角 $68

🟠京蔥和牛生煎包 $68

🫖$28/位

鄰近海邊🌊鬧市中一個既寧靜又舒適嘅飲茶好地方環境闊落,空間感十足要讚一讚呢間餐廳嘅服務👍🏻店員都好nice又好主動咁加添熱茶~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~💁🏽‍♀️高湯海參灌湯餃 $88 巨型足料嘅灌湯餃 成隻餃都塞滿咗蝦肉豬肉等等嘅材料🤩彈彈的海參配上鮮味嘅湯 味道偏清,但係低調得嚟又突出咗每種食材獨自嘅味道💁🏽‍♀️蟹粉小龍包 $38呢個必叫😍隔住塊皮都明顯咁透出咗蟹粉蟹膏嘅顏色一啖咬落去,蟹膏加上肉汁陣味充斥住口腔 🤤滿足滿足💁🏽‍♀️魚子醬賽螃蟹餃 $68 餃皮煙韌好有口感面頭鋪上賽螃蟹🦀再以高貴魚子醬作點綴靚賣相食落都開心啲💁🏽‍♀️花膠珍珠雞 $68本身以為平平無奇🙈點知加入面原來加咗成塊花膠 有啲驚喜💁🏽‍♀️蜂巢海鮮芋角 $68表面炸得相當鬆脆 入面既芋泥混合海鮮饀料 配搭得宜👍🏻有啲creamy 💁🏽‍♀️手磨紅米腸粉 $68 用咗少見嘅紅米米漿 包住啲脆脆同蝦肉等配料 表面掃上金箔令精緻嘅點心顯得更高貴💁🏽‍♀️啤梨咸水角 $58 外型以綠綠啤梨形狀呈現🍐相當吸精 涵料都係以豬肉香菇為主令傳統咸水角變成創新又得意嘅菜式💁🏽‍♀️西米紅豆沙 $48好香果皮
鄰近海邊🌊鬧市中一個既寧靜又舒適嘅飲茶好地方
環境闊落,空間感十足
~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~
💁🏽‍♀️高湯海參灌湯餃 $88
巨型足料嘅灌湯餃
成隻餃都塞滿咗蝦肉豬肉等等嘅材料🤩
彈彈的海參配上鮮味嘅湯
味道偏清,但係低調得嚟又突出咗每種食材獨自嘅味道

💁🏽‍♀️蟹粉小龍包 $38
呢個必叫😍隔住塊皮都明顯咁透出咗蟹粉蟹膏嘅顏色
一啖咬落去,蟹膏加上肉汁陣味充斥住口腔 🤤滿足滿足

💁🏽‍♀️魚子醬賽螃蟹餃 $68

涵料都係以豬肉香菇為主
令傳統咸水角變成創新又得意嘅菜式

💁🏽‍♀️西米紅豆沙 $48
好香果皮味😋非常足料
平時好怕食紅豆沙,好驚太甜
今次呢碗甜度啱啱好

另外茶水均以小蠟燭座熱保溫☺️好貼心
2024-01-12 39 浏览
估唔到大角咀會有間五星酒店,入面嘅餐廳主打中式高級點心,今日專登帶屋企人嚟試吓茶芥每人$28,雖然比較貴,但係每格都有個熱水爐,保持熱茶嘅溫度,無同埋每台都會有一款小食同3個開胃小菜,當中個合桃酥有驚喜,香脆之餘又不太甜味,入面仲有好多合桃碎,好香🤪✅燕窩壽包($38)壽包外皮柔軟,內餡則係蛋味香濃嘅流心奶黃,配搭一絲絲既燕窩,帶來一種奢華的口感。咬下去時,個包熱辣辣,加上奶黃在口腔中散發開來,好食🤤✅高湯海參灌湯餃($88)湯餃皮薄而富有彈性,餡料裡的蝦肉鮮嫩,加埋彈牙既海參帶來豐富的海鮮風味。每一口都能感受到湯汁的鮮美,讓人覺得好滋潤✅魚子醬賽螃蟹蝦餃($68)後日見到咁精緻嘅蝦餃,入面係飽滿多汁既鮮蝦肉粒,餃皮煙靭滑溜,上面鋪滿香清鮮嫩的蛋白,搭配魚子醬的鹹香味,味道豐富嘅餃子🥟😋✅安格斯牛肉腸粉($68)牛肉腸粉中的安格斯牛肉肉質鮮嫩多汁,而且一啲都唔鞋,濃郁的牛肉汁好惹味,搭配著柔軟滑滑的腸粉,好好食🤤✅頂湯鮮蝦炸粉果($68)炸粉果外酥內軟,蝦肉鮮嫩彈牙。粉果內的湯汁鮮美,與蝦肉的鮮甜相互輝映,就咁食就會食到粉果既香脆,或者配上湯都好好味✅鮮蝦小籠包($68)小籠包皮薄餡多

✅燕窩壽包($38)

壽包外皮柔軟,內餡則係蛋味香濃嘅流心

✅高湯海參灌湯餃($88)

✅魚子醬賽螃蟹蝦餃($68)

✅安格斯牛肉腸粉($68)

✅頂湯鮮蝦炸粉果($68)

✅鮮蝦小籠包($68)

小籠包皮薄餡多,內餡中的鮮蝦肉質鮮嫩,吃下去時鮮汁四溢,每一口都能感受到鮮蝦的鮮甜,鍾意食小籠包嘅話定要試吓
2024-01-09 68 浏览
不是朋友介紹也不知道一號銀海這邊有家中餐廳,環境幽靜而且裝潢很不錯。豬潤燒賣 $68現在越來越少見到有豬潤燒賣,難得這個還做得精緻。魚子醬賽螃蟹餃 $68賣相好看又大氣,健康之餘帶點奢華。高湯海參灌湯餃 $88太喜歡吃灌湯餃了!這個還配上海參,真好吃。芥末美國石蠔卷 $68賣相也是預留,不過芥末味不太濃郁,生蠔的那個味道比較強。頂湯鮮蝦炸粉果 $68店員極力推介,炸粉果蘸上高湯很滋味,蝦也很大的一顆。手磨紅米腸粉 $68這個是店員推介,也是我最喜歡的其中一個點心,多重口感非常豐富好吃。環境一流,食物出品高而價錢合理,下次來試試晚餐!

豬潤燒賣 $68

現在越來越少見到有豬潤燒賣,難得這個還做得精緻。

魚子醬賽螃蟹餃 $68

賣相好看又大氣,健康之餘帶點奢華。

高湯海參灌湯餃 $88

太喜歡吃灌湯餃了!這個還配上海參,真好吃。

芥末美國石蠔卷 $68

賣相也是預留,不過芥末味不太濃郁,生蠔的那個味道比較強。

頂湯鮮蝦炸粉果 $68

店員極力推介,炸粉果蘸上高湯很滋味,蝦也很大的一顆。

手磨紅米腸粉 $68

環境一流,食物出品高而價錢合理,下次來試試晚餐!

2024-01-08 41 浏览
新年諗住帶媽咪去食好嘢,上網睇到呢間新開嘅中菜廳,位於大角咀酒店內的全新高級中菜廳,「莫云」,絕對是美食愛好者的天堂。這家餐廳以其優雅舒適的環境和精緻的粵菜聞名於區內,為食客們提供一場味蕾的盛宴。一踏入「莫云」,你會被它簡約而高雅的木系裝潢所吸引。這裡的氛圍讓人感到愜意,讓你能夠完全沉浸在美食之中。主理這家餐廳的雷師傅,曾擔任香港百億富豪的私廚,並在業界擁有超過20年的經驗。他將潮州菜與經典粵菜融合在一起,為食客們帶來一場口感和創意的盛宴。午市時段,「莫云」主打高級粵式點心,其中包括工序繁複的高湯海參灌湯餃、新派魚子醬賽螃蟹餃、經典幾近失傳的網油牛肉球,以及其脂肪帶有橡果味道的伊利比亞叉燒腸粉等。每一道點心都展現了雷師傅的巧思和對食材的精確掌握,讓人垂涎欲滴。這些美食絕對是不容錯過的。
新年諗住帶媽咪去食好嘢,

上網睇到呢間新開嘅中菜廳,

2024-01-08 38 浏览
🔸高湯海參灌湯餃   $88 高湯裏面有一大枚好正嘅海參,滑捋捋軟淋淋,好易入口,聽講常食海參可以降膽固醇,啱曬我哋呢啲為食鬼。隻灌湯餃係海鮮餡嚟嘅,有蟹柳、蝦肉、蚌肉 同埋豬肉碎,食落好鮮甜,皮薄多汁😚味道:9/10性價比:7/10🔸安格斯牛肉腸粉   $68 腸粉皮十分薄,裏面包滿一粒粒嘅牛肉粒,唔係一般酒樓牛腸啲唔多牛肉味嘅肉醬,呢個真係真材實料,用安格斯牛肉做成好香口嘅牛肉粒,粒粒都有鮮牛肉嘅油脂香味,仲係第一次食到噤正嘅真正牛肉腸粉。味道:9/10性價比:7/10🔸芥末美國石蠔卷   $68三條炸生蠔春捲,每條中間都用一條紫菜綑住,面頭就放咗一啲芥末沙律醬,有好香芥末味,食落係唔辣嘅,個炸卷外面脆卜卜,好鬆化,裏面啲石蠔畀足料,有好香蠔味,呢個精美點心好睇又好食。味道:9/10性價比:7/10🔸豬潤燒賣   $68 豬潤燒賣要趁熱食,因為豬潤熱辣辣嘅時候食係最好味嘅,有3枚燒賣,上面有好大塊豬潤,食落有濃郁嘅鹹香味。豬潤下面就係一大粒鮮蝦燒賣,咬落去有大大粒Q彈牙鮮蝦仁,燒賣裏面仲有一啲香菇,整體食起嚟係好有鮮蝦嘅香甜味,配搭上豬潤嘅鹹香味,鹹甜撞味,真係一絕。味道:9/10
🔸高湯海參灌湯餃   $88

🔸安格斯牛肉腸粉   $68

🔸芥末美國石蠔卷   $68

🔸豬潤燒賣   $68

🔸啤梨鹹水角   $58
擺盤好靚,係3個肥嘟嘟嘅啤梨型,脹卜卜,外型好可愛,睇落以為啲皮係好硬,咬落原來個鹹水角皮好軟糯,裏面啲餡好充滿,主要係 蝦米、五香瘦肉碎 同埋香菇,好惹味。
味道:8/10
2023-12-27
2024-01-07 43 浏览
遠方的好友來港探親,就住在遨凱酒店,剛好樓下便有一間新開的酒樓,所以決定直接在此地享用午餐後再出去逛逛。一入去,餐廳裝潢典雅,燈光柔和,營造出舒適而溫馨的用餐環境。值得一提的是空間很闊,不像平時的酒樓有點狹窄。坐下後,服務生親切地迎接並遞上菜單,便詢問想要喝什麼茶。我們選了鐵觀音,十分清香。而酒樓有不同菜式可以選擇,我們選擇了吃點心。「蟹肉菜苗水晶餃」,水晶般透明的餃皮包覆蟹肉和新鮮的菜苗,蟹肉和蔬菜的清新相輔相成,十分不錯👍。「足料海參灌湯餃」,湯餃皮薄滑,但是餡料十足,雖然現時是冬天,但是湯汁一直保持住熱度,因為十分貼心的是,碗下有蠟燭一直使湯可以保持熱度。「黑松露燒賣皇」,入口一陣黑松露的香氣,咬下去時黑松露的濃郁味道彷彿在口中綻放,而且十分紮實,不是一咬就會散的燒賣。「花膠珍珠雞」,賣相不錯,當期時以為只是一整件的珍珠雞,沒想到是分成兩件,整個進食的感覺立即方便了不少。「安格斯牛肉腸粉」,腸粉薄而滑,而且牛肉餡竟不是肉碎,有點驚喜,入口即品嘗到牛肉的濃郁風味。「紅油抄手」, 抄手包裹著香濃的豬肉餡料,淋上香辣的紅油汁,辣中帶麻,風味十足,帶有一絲麻辣的暖意。整到感覺都十分好,餐

整到感覺都十分好,餐廳暫時人流不算太多,在這裏食飯讓人有種好休閑的感覺,十分好。
2024-01-06 39 浏览
今日同屋企人去左莫云飲茶整體點心都好精緻, 而且店員服務好好點餐後, 即時送上合桃酥, 及醬料前菜茶具有特別配襯, 菊花茶味道清幽香甜安格斯牛肉腸粉腸粉皮好滑溜, 晶瑩剔透, 入面嘅牛肉肥瘦適中, 配上XO 醬, 內有瑤柱等配料, 令腸粉提鮮芥末美國石蠔卷炸得酥脆, 入面好香蠔味京蔥和牛生煎包賣相獨特, 包身偏濕潤, 入面既京葱帶黑椒味蟹粉小籠包小籠包皮超薄身, 入邊掛滿湯汁, 蟹粉同豬肉嘅比例啱啱好, 蟹粉鮮香, 豬肉鮮甜高湯海蔘灌湯餃高湯內有鮑片, 味道清甜, 餃入面好足料, 海蔘滑溜
今日同屋企人去左莫云飲茶

整體點心都好精緻, 而且店員服務好好
點餐後, 即時送上合桃酥, 及醬料前菜
茶具有特別配襯, 菊花茶味道清幽香甜

安格斯牛肉腸粉

芥末美國石蠔卷
炸得酥脆, 入面好香蠔味

京蔥和牛生煎包
賣相獨特, 包身偏濕潤, 入面既京葱帶黑椒味

蟹粉小籠包

高湯海蔘灌湯餃
高湯內有鮑片, 味道清甜, 餃入面好足料, 海蔘滑溜

位於大角咀銀海坊地下的「莫云」主打高級點心的精緻粵菜餐廳。全部點心都精心製作,每一道點心都展現了廚師的匠心獨具,盡顯氣派!高湯海參灌湯餃 $88高湯海參灌湯餃結合了濃郁的高湯口感、鮮美的海參味道和餃子的嫩滑口感,高湯濃郁醇厚,帶有自然的甜味,為整個湯餃帶來更多層次的風味,豐富而濃郁的味覺享受!豪華得來又好味!必點!蟹肉菜苗水晶餃 $68蟹肉菜苗餃皮薄而有彈性,內餡鮮甜多汁;口感滑嫩,肉汁豐富,健康之選!極品一口酥 $68其實就是炸鮮奶,一共有5件,外皮炸得金黃酥脆,內餡是奶香鮮嫩,入口即化。喜歡炸物的朋友不要錯過!原隻鮮蝦腸粉 $68鮮蝦腸粉餅皮柔軟滑嫩,蝦肉鮮甜彈牙,搭配醬油更加提鮮美味。每一口都能感受到蝦的鮮香和腸粉的滑順,令人愛不釋口!鮮肉小籠包 $68鮮肉小籠包餡料豐富多汁,肉香四溢,皮薄韌滑。一口咬下,湯汁四溢,肉汁鮮美,作為上海美食代表,口感和風味絕對讚!綱油牛肉 $68嫩滑的牛肉被獨特的豬油膜包裹着,口感鮮嫩多汁,肉味十足。是一道特別的點心,讓人一嚐難忘!另加一、茶位$28/位「莫云」的點心粵菜味道鮮美,質量出眾,環境高格調又舒適。總體而言,如果想品嚐高品質的點心粵菜,「

高湯海參灌湯餃 $88

蟹肉菜苗水晶餃 $68

極品一口酥 $68

原隻鮮蝦腸粉 $68

鮮肉小籠包 $68

綱油牛肉 $68

另加一、茶位$28/位

「莫云」的點心粵菜味道鮮美,質量出眾,環境高格調又舒適。總體而言,如果想品嚐高品質的點心粵菜,「莫云樓」絕對是一個不錯的選擇!十分推薦!
2023-12-26
  • 蟹肉菜苗水晶餃
  • 極品一口酥
  • 原隻鮮蝦腸粉
  • 鮮肉小籠包
  • 綱油牛肉
2024-01-05 25 浏览
聖誕節想晏晝飲個靚茶,去左朋友屋企新開既中菜廳,原來門口係酒店內,有點派頭👍🏻玄米茶,小食合核酥同埋醬料花生都迅速奉上。金箔鮮蝦餃大大粒,皮做得好夠煙韌,包住滿滿蝦肉。金箔點綴下即時高級左🤣鮮肉小籠包湯汁多一啖入口肉鮮又juicy,可惜一夾就穿左隻🥲伊利比亞叉燒腸就咁睇都見到層皮充滿彈性而且足料,層次豐富好好味👍🏻京蔥和牛生煎包賣相精緻! 煎到外脆內軟,肉餡好香口食落好似洋蔥牛肉既味道。石蠔卷好特別好少係中菜食到,食落似日本吉列蠔但變左春卷版本,蠔餡好香!高湯海參灌湯餃必點,好耐無食過咁正既灌湯餃😍啖湯鮮甜仲用火熱住👍🏻餃餡料飽滿全部都係蝦肉同豬肉,仲有海參夠哂矜貴。最後仲有雪耳糖水做甜品,唔會好甜又清潤,舒服👍🏻

玄米茶,小食合核酥同埋醬料花生都迅速奉上。

最後仲有雪耳糖水甜品,唔會好甜又清潤,舒服👍🏻