2018-12-25 27 浏览
睇左好多報導知道呢間野,俾佢甜品嘅賣相以吸引,所以bookmark 左好耐,一定要黎試!所以邀約好友唔食晚餐,食接去食甜品,當朋友都係甜品控就會好岩,一齊黎潮聖一下!
嘩!好過份,啲甜品真係好吸引,好彩冇食完晚餐先黎!雖然甜品係第二個胃,但呢到選擇好多,花多眼亂,既然一場黎到,緊係樣樣都要試下味!黎到果然冇失望,樣樣都又精緻、又好食!芝士粟一燒 $58
當初就係因為俾呢個而吸引,想知佢真身,佢嘅賣相真係同燒粟米冇分別!
一切開「粟米芯」係蛋糕,而「粟米粒」就係用粟米加芝士做成既粟米Mousse,食落仲有淡淡粟米味,味道好新鮮,仲好夾,未試過嘅真心要黎試下!
意式黑松露咖啡奶凍 $54
依個設計都好靚,整到好似個小園境咁!咖啡奶凍入口好滑,有濃郁的咖啡香和奶香,而黑松露醬個味都好出,如果唔食黑松露嘅就唔好試啦,因為黑松露個味都幾搶下。絲絲入心心太軟 $64

芝士粟一燒 $58

意式黑松露咖啡奶凍 $54

絲絲入心心太軟 $64
個心太軟賣相真係好驚喜,呢到所有嘅點品擺設都看得出店主嘅心思,呢個設計成一個小盆栽,好精緻!朱古力漿一滴一滴滴係呍呢拿雪糕上,心太軟個皮焗得岩岩好,做到外脆,而入面又不會過熟,做到流心效果!食心太軟一定要配雪糕,因為熱嘅心太軟加埋凍嘅雪糕,口感層次更豐富,食完都唔會膩!

宇治抹茶麻糬窩夫伴雲呢拿雪糕 $70
因為未食晚飯所以叫左個飽肚啲嘅窩夫!特登揀左宇治抹茶呢個,因為係呢個入面先有麻糬!窩夫做得好脆口,唔會太腍,入面個麻糬做得煙煙韌韌,但唔會漿口!

法式焦糖燉蛋 $50
朋友好超鐘意食焦糖燉蛋,所以就叫埋,叫左咁多好似食甜品放題咁真係好開心,暫時將減肥延後!哈哈!賣相一樣好靚,仲好有內涵!焦糖咬落去好脆, 燉蛋好滑身,仲好有質感,唔係死實!

洋甘菊香橙熱茶 $42
食完咁多甜野,要消滯下,所以叫左洋甘菊香橙茶,陣陣洋甘菊味,原來仲好夾橙味,飲落好清新,好fresh!

芒果奶昔 $48
友人就話想試下飲佢嘅奶昔,因為餐牌上嘅兩款都未有供應,店員提議可以叫芒果奶昔,友人就話好就試下,佢話芒果粒好甜,成杯野飲落好滑,個甜度岩岩好!

尖沙咀一向多野食又多甜品店,某日無意發現呢間精緻西餐甜品店,睇得出甜品師傅做每樣食物同甜品都好有heart,而且賣相精美,比得上酒店級級數,價錢相宜,不得不推薦給大家餐廳環境以簡單木色warm tone裝潢,大約有十張枱左右,不會太逼夾坐得舒服。特調檸檬薰衣草特飲淡淡的玫瑰和薰衣草花香特別岩女仔飲,不過我覺得味道有少許過甜,如果少甜/淡一些會更好。這間餐廳以甜品為主打,但最近還新推出了熱食。點了海鮮意大利飯,海鮮非常足料有蝦有青口,飯中還有些小元貝,每粒飯都有creamy的意大利汁包圍著,口感豐富!搽茶麻薯窩夫伴雲尼拿雪糕窩夫大大件夠份量,重重的抺茶味岩哂我呢個抹茶控。特別的是窩夫裡面有的麻薯,外脆內軟煙煙韌韌,配埋雪糕100分!絲絲入心第一次見咁靚既心太軟伴雪糕!好似一個水晶球🔮賣相精緻一定要相機食先。心太軟的朱古力味道很濃但不會死甜,雪糕下仲有oreo曲奇碎粉好靚好美味

特調檸檬薰衣草特飲

搽茶麻薯窩夫伴雲尼拿雪糕

好靚好美味

• 絲絲入心
2018-12-23 24 浏览
天氣一凍,就好似食幾多野都唔夠飽,今日野完邊爐都總是餓男友就話附近好似開左間好吸引既甜唔鋪,甜品係女人第2個胃,而且又未飽,咁就梗係要試試佢啦!裝修小清新全部甜品都係視覺試既享受,款款都好吸引丫😍士多啤梨奶昔入口香滑,而且係清新既士多啤梨味,唔係假假既香精味,口感濃厚香醇💯魔鬼🦹‍♂️朱古力採用movenpick雪糕球,香脆既蝴蝶酥再加口感綿密既brownie,層次豐富芝士粟一燒呢舊野真係夠哂驚喜,其實佢係cheese cake黎架仲有香濃粟米味。cheese cake口感厚實濃滑果然係超水準既甜品店,以後可以成日黎呢度餵飽第2個胃了😂
天氣一凍,就好似食幾多野都唔夠飽,今日野完邊爐都總是餓

裝修小清新

全部甜品都係視覺試既享受,款款都好吸引丫😍

士多啤梨奶昔

魔鬼🦹‍♂️朱古力

芝士粟一燒
呢舊野真係夠哂驚喜,其實佢係cheese cake黎架

仲有香濃粟米味。cheese cake口感厚實濃滑

果然係超水準既甜品店,以後可以成日黎呢度餵飽第2個胃了😂
2018-12-23 35 浏览
菓甜品在尖沙咀寶勒巷, 餐廳門面不算大,但是入面其實可以坐很多人。 餐廳沒有華麗的裝修但是卻有店主 的誠意。牆身是店主自家畫的花和植物圖案, 是一幅藝術作品。趁聖誕節就來,就和朋友一起叫了幾款甜品, 一起過節。芝士粟一燒單是外型就已經非常吸睛, 別以為是原條粟米,其實內有乾坤,裏面可是芝士蛋糕呢! 並且附有 各式口味的粟米片, 一軟一脆, 口感豐富,而且還很有gimmick呢!宇治抹茶麻薯窩夫伴雲呢拿雪糕 70賣相 鬆厚,深綠色 一睇就知係用靚抹茶去做,味濃。 鬆餅入面有麻薯, 加添口感,紅豆不會過甜,抹茶厥餅爽口, 雲呢拿雪糕香濃, 成個窩夫非常perfect。曲奇奶昔 48Oreo奶昔裡面有粒粒曲奇碎,牛奶、忌廉、曲奇餅、又rich得黎又特別!意式黑松露咖啡奶凍 54咖啡奶凍香滑非常, 不過最特別原來係入面加咗意大利黑松露, 雖然聽落去好似唔係好match, 但係一試落去驚喜就嚟啦, 香濃嘅咖啡味配上淡淡的黑松露味, 真係非常特別。法式焦糖燉蛋鮮果班戟 64最上層嗰層焦糖薄脆絕對係精華所在, 下層燉蛋又香又滑, 加埋班戟入面有大量嘅鮮果, 呢款甜品絕對百吃不厭。香蕉金莎朱古力窩夫伴

餐廳沒有華麗的裝修但是卻有店主 的誠意。

牆身是店主自家畫的花和植物圖案, 是一幅藝術作品。

趁聖誕節就來,就和朋友一起叫了幾款甜品, 一起過節。

芝士粟一燒

單是外型就已經非常吸睛,
芝士粟一燒

別以為是原條粟米,其實內有乾坤,裏面可是芝士蛋糕呢!
芝士粟一燒

並且附有 各式口味的粟米片, 一軟一脆,
芝士粟一燒

口感豐富,而且還很有gimmick呢!

宇治抹茶麻薯窩夫伴雲呢拿雪糕 70

賣相 鬆厚,深綠色 一睇就知係用靚抹茶去做,味濃。
宇治抹茶麻薯窩夫伴雲呢拿雪糕 70

鬆餅入面有麻薯, 加添口感,紅豆不會過甜,抹茶厥餅爽口,
宇治抹茶麻薯窩夫伴雲呢拿雪糕 70

雲呢拿雪糕香濃, 成個窩夫非常perfect。

曲奇奶昔 48

Oreo奶昔裡面有粒粒曲奇碎,
曲奇奶昔 48

牛奶、忌廉、曲奇餅、又rich得黎又特別!

咖啡奶凍香滑非常,
意式黑松露咖啡奶凍 54

不過最特別原來係入面加咗意大利黑松露,
意式黑松露咖啡奶凍 54

雖然聽落去好似唔係好match,
意式黑松露咖啡奶凍 54

但係一試落去驚喜就嚟啦,
香濃嘅咖啡味配上淡淡的黑松露味, 真係非常特別。

法式焦糖燉蛋鮮果班戟 64

最上層嗰層焦糖薄脆絕對係精華所在,

香蕉金莎朱古力窩夫伴榛子雪糕 72

賣相非常誘人 ,窩夫厚而鬆軟 , 有濃濃嘅朱古力味 ,
香蕉金莎朱古力窩夫伴榛子雪糕 72

榛子雪糕滑溜非常 ,加埋香蕉上層有效過嘅焦糖,
香蕉金莎朱古力窩夫伴榛子雪糕 72

一出就無以匹敵,非常煞食。

士多啤梨奶昔 48

賣相非常girlish, 帶有士多啤梨嘅酸,
士多啤梨奶昔 48

甜得嚟又唔會太漏,而且整體仲好smooth tim, 好味。
2018-12-23 19 浏览
今朝與很久沒見的朋友到新蒲崗吃完早餐後,便漫無目的地行路,因為交流個人近況和聊心事才是重點。不經不覺,連午飯的時間都過了,我們倆都並未發現原來已經四時多了~ 或者是早餐太豐富,又或者是傾得太投契,令我們忘餐~ 雖然肚餓,但想找個坐得耐的地方為理想條件。經過尖沙咀的萬事昌廣場,見到這間主打甜品的餐廳,菓甜品。平日的這個時段,餐廳內的人流不算多,應該可以坐得更為耐吧,所以我們便入座了~雖然店內的面積不算很大,但絶對不會覺得擠迫,除了迎接聖誕節的飾物外,餐廳的牆有花的設計,不會太誇張得來,另外,環境都很舒適~餐廳提供的甜品款式相當多,但可惜有些甜品因為材料不足,今日並不能提供。最後,我們點了兩份甜品,香蕉金莎朱古力窩夫伴棒子雪糕 ($72)和鮮果芒芒 ($76),及一壼烘焙綠茶 ($42/壼)。先來的是鮮果芒芒,芒果粒很甜,一點芒果酸味也沒有😍還有少許士多啤梨增添色彩。雪糕是用Movenpick的雲呢拿味,很滑,很濃的雲呢拿味!! 除了脆脆的雪糕筒外,還有一塊蝴蝶餅,為雪糕帶多一層脆脆的口感。由於waffle要即烘,當然需要少少時間吧。這個香蕉金莎朱古力窩夫伴棒子雪糕很大份!! 起初以為甜品

由於waffle要即烘,當然需要少少時間吧。這個香蕉金莎朱古力窩夫伴棒子雪糕很大份!! 起初以為甜品師傅單純地放原粒金莎朱古力上waffle上面,但原來師傅將朱古力加熱後,熔了的朱古力更配合waffle!! 整個waffle亦不算太甜!!

甜品過後,當然要來一壼熱茶作為甜品餐的完美句號。一壼的烘焙綠茶有兩人的份量,味道清香,不會有過澀的口感,讚!

2018-12-17
  • 香蕉金莎朱古力窩夫配樁子雪糕
2018-12-21 10 浏览
與朋友仔食完飯🍽行左個圈💃🏻又想食甜品🍧心癮起上網見好多人打卡嘅甜品店🤳拉佢去先$64蚊食一條牛油粟米🤷🏻‍♀️貴左D吧實情點會咁簡單呀😝呢個係芝士粟一燒🌽賣相同牛油粟米完完全全無分別😎其實係粟米芝士蛋糕😍置頂嘅牛油其實係Cream cheese😉外層係粟米味嘅慕絲😙內層係芝士蛋糕🧀每啖都充滿濃郁粟米味😋呃得下人📸打卡影相一絕旁邊加左焦糖爆谷和粟米片🤤全是用粟米做嘅製成品
與朋友仔食完飯🍽

每啖都充滿濃郁粟米味😋
呃得下人📸打卡影相一絕
旁邊加左焦糖爆谷和粟米片🤤全是用粟米做嘅製成品
2018-12-21 5 浏览
剛好睇到TVB既搵飯兵團的節目,見到介紹菓甜品的餐廳。心癢癢的我當然想食餐全是甜品宴啦眼裡就不期然地追逐節目的推介的甜品真係圖文並茂的餐牌,真係唔怕自己叫左咩都唔知餐廳做緊打卡及讚好的優惠,有95折架~~桂花白酒雪梨真係好精緻~~~桂花涼粉條好有桂花香味透黃色的麵條形,再加上凍冰冰的,好爽口雪梨匯得好甜,本身的雪梨單純不會甜得出汁依家好似用左白酒匯左入去,好甜,同埋一切D汁都流曬出黎佈置得非常靚的心太軟~~用一半的餅乾擺上心太軟在上一切下去個朱古力醬係咁流不過就流返落底下個小雪糕同朱古力粉度一點都不浪費左個朱古力醬朱古力醬同個雲尼拿雪糕好夾,不會太膩最後更是叫左個玉桂蘋果窩夫拼淋酒提子雪糕窩夫好大份量,好軟熟,同時材料都好多滿滿是釀左玉桂味的蘋果,好甜,好有聖誕節的氣氛聖誕節一定要再黎食~~食得太多甜品當然要叫杯花茶嚐嚐,嘆下世界

剛好睇到TVB既搵飯兵團的節目,見到介紹菓甜品的餐廳。
心癢癢的我當然想食餐全是甜品宴啦

眼裡就不期然地追逐節目的推介的甜品

真係圖文並茂的餐牌,真係唔怕自己叫左咩都唔知

餐廳做緊打卡及讚好的優惠,有95折架~~

桂花白酒雪梨
真係好精緻~~~桂花涼粉條好有桂花香味
透黃色的麵條形,再加上凍冰冰的,好爽口

雪梨匯得好甜,本身的雪梨單純不會甜得出汁
依家好似用左白酒匯左入去,好甜,同埋一切D汁都流曬出黎

佈置得非常靚的心太軟~~
用一半的餅乾擺上心太軟在上
一切下去個朱古力醬係咁流
不過就流返落底下個小雪糕同朱古力粉度
一點都不浪費左個朱古力醬
朱古力醬同個雲尼拿雪糕好夾,不會太膩

最後更是叫左個玉桂蘋果窩夫拼淋酒提子雪糕
窩夫好大份量,好軟熟,同時材料都好多
滿滿是釀左玉桂味的蘋果,好甜,好有聖誕節的氣氛
聖誕節一定要再黎食~~

食得太多甜品當然要叫杯花茶嚐嚐,嘆下世界
2018-12-03
  • 玉桂蘋果窩夫拼淋酒提子雪糕
  • 心太軟
  • 桂花白酒雪梨
2018-12-21 20 浏览
今晚我和幾個朋友在尖東逛街,到了晚餐時間仍未太餓,朋友說不如吃甜品,一講到此,我們剛巧就望到「菓甜品」,既然咁有緣,便一起進去品嚐。舖子不算大,裝修簡約清新,尤其牆上的太陽花畫得非常漂亮,田園風味濃。服務員遞上餐牌,並說現時有意大利海鮮飯及雲吞提供,我們商量後便決定叫一客意大利海鮮飯share來吃,另外再叫些甜品。意大利海鮮飯~每粒米也被煮汁包著好creamy,除了飯上鋪了大蝦和青口,飯也有元貝和蜆肉,層次口感豐富,不錯。芝士粟一燒~如真似假的粟米外形原來是蛋糕,除了吸睛呃like,蛋糕味道也不錯,芝士香而不濃得過份,反而帶點清新。香蕉金莎朱古力窩夫~ 這個甜品很濃味,因為當中有金莎朱古力,一嚐便是熟悉的味道,窩夫製作得鬆軟,加上焦糖,甜甜蜜蜜是的一道甜品。水果茶~ 是一款潮流飲品,清清甜甜,不俗。楊枝金露~ 欣賞用料十足,滿是柚子芒果及西米,柚子不酸,甜度啱口味,讚。櫻花水信玄餅~晶瑩剔透的玄餅藏著櫻花,日本傳統吃法是灑黃豆粉再淋上黑糖糖漿,夠日本地道,水信玄餅口味清淡而順滑,櫻花不明顯卻點綴了味道,不錯。望著牆上大大朵的太陽花心情舒服,配上精緻的甜品更心花怒放,下次再約朋友品嚐。

意大利海鮮飯~

芝士粟一燒~

香蕉金莎朱古力窩夫~

水果茶~
是一款潮流飲品,清清甜甜,不俗。

櫻花水信玄餅~

2018-12-20
  • 楊枝甘露
2018-12-21 44 浏览
今晚同啲舊同學食飯見時間仲早就去食個甜品先散Band食飯附近有間甜品就即刻入去我哋幾個叫咗幾樣甜品由於佢話甜品師傅無返嘅關係有好多甜品都冇 就連我哋最愛嘅心太軟都話賣晒唔緊要啦我哋到最尾都揀咗幾樣黎食至在吹多陣水Hea一陣就返屋企聽聞呢個芝士粟一燒係佢哋嘅招牌佢其實係一個粟米味芝士蛋糕上邊嘅係芝士扮既牛油都幾有視覺嘅衝突 個蛋糕其實都幾有粟米味粟米味之餘又有啲芝士味 都幾特別嘅佢配埋側邊嘅粟米片都幾夾 粟米片中和返芝士嘅膩 唔錯佢嘅拿破崙都做得唔錯做到好鬆化 一層一層既 好好食而且佢嘅芒果非常新鮮好甜值得一讚 而且佢嘅macaron都係好食既唔會係死甜嘅味呢個就係一般芒果嘅新地頭先講嘅芒果好甜所以冇死嘅佢聲稱用嘅係movenpick雪糕都係一個好安全嘅選擇而燉蛋同埋窩夫就唔算太特別嘅最特別嘅係黑森林窩夫囉出邊唔見會有窩夫會配黑森林所以都算幾特別嘅配搭
今晚同啲舊同學食飯

最特別嘅係黑森林窩夫囉
出邊唔見會有窩夫會配黑森林
所以都算幾特別嘅配搭
芒果酥皮拿破崙
尖沙咀唔太多糖水店,依間位置唔係大街,發覺有好多有趣甜品食一於試下😂 。依條芝士粟一燒一眼望落去真係極似真粟米!🤣其實係粟米芝士蛋糕,上面塊牛油係芝士黎😆 蛋糕食落幾香粟米味,芝士仲幾香濃~配埋旁邊嘅焦糖爆谷同脆脆可以增加口感,爆谷仲幾好食😋。鐘意黑松露嘅一定要食意式黑松露咖啡奶凍😋 好香黑松露味♥️ 又唔會完全掩蓋咖啡味道,奶凍仲好滑好震騰騰~~ 配料嘅曲奇碎同乾燥莓粒增添返口感又好食,推介推介👍🏻

2018-12-20 17 浏览
早前看到朋友一份粟米甜品相的分享,感覺有趣 便找天過來試試看很可惜的是當晚已賣光,未能一嚐,只好試試看其他 楊枝甘露 楊枝甘露,芒果肉、西柚肉及西米的比例都很恰當口感豐富,酸甜度十足心太軟外層焗得硬中帶點脆口,輕輕切開,朱古力漿如泉般湧出濃而帶香,附上雪糕球,冷熱交融甜度也剛好法式焦糖燉蛋鮮果戟聞起來香氣撲鼻,燉蛋不是燉得滑不溜口的那種 反而蛋味非常濃厚,甜度適中下面更有不少鮮果,吃起來不會單調最後來壺伯爵紅茶簡單又解膩尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場地下2-3及5號舖
很可惜的是當晚已賣光,未能一嚐,只好試試看其他
楊枝甘露
楊枝甘露,芒果肉、西柚肉及西米的比例都很恰當
口感豐富,酸甜度十足
心太軟
外層焗得硬中帶點脆口,輕輕切開,朱古力漿如泉般湧出
濃而帶香,附上雪糕球,冷熱交融
甜度也剛好
法式焦糖燉蛋鮮果戟
聞起來香氣撲鼻,燉蛋不是燉得滑不溜口的那種
反而蛋味非常濃厚,甜度適中
下面更有不少鮮果,吃起來不會單調
最後來壺伯爵紅茶
簡單又解膩
尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場地下2-3及5號舖
2018-12-06
2018-12-19 66 浏览
上個星期六,小妹和朋友剛過8點已經食完晚餐🤷🏻‍♀️ 時間尚早,當然要搵地方繼續吹水大業~即時上網搵附的甜品店,唔想又去厚福街嗰啲,所以揀左新開既菓甜品🥞意式黑松露咖啡奶凍咖啡奶凍入口細膩滑溜,即時感受到濃郁的咖啡香和奶香👍🏻奶凍面上有一層松露醬,但可惜味道略被其他食材掩蓋。奶凍旁有多種配料,如Oreo碎加爆炸糖、法式蛋白脆餅和馬卡龍等,全部都幾好味!脆脆配料搭上軟滑奶凍一齊食,為整道甜品增添不同的層次和口感。玉桂蘋果窩夫配霖酒提子雪糕我地剛行入店已經聞到好香的窩夫味,所以忍不住叫了一客。甜品的份量比想像中大,足夠4個人分享。窩夫表面鬆脆,內裡軟綿,本身已有蛋香味。焗蘋果唔會過甜,玉桂味亦唔會太過搶戲。冰凍的雪糕,微暖的焗蘋果,加上外脆內軟的窩夫,大愛❣️原本想試埋其他招牌甜品,但全部人的胃已滿,只好留待下次再黎。今次身心都覺得好滿足,此店值得推介!

玉桂蘋果窩夫配霖酒提子雪糕
玉桂蘋果雪糕配霖酒提子雪糕

玉桂蘋果雪糕配霖酒提子雪糕
  • 玉桂蘋果窩夫配霖酒提子雪糕
2018-12-19 16 浏览
近期見呢間甜品店既粟米甜品比人瘋狂洗被,當然要去一試啦~因爲我係粟米甜品控🥰芝士粟一燒$58個賣相唔講唔知會以為係堅既粟米,像真度真係100%,塊偽牛油其實係芝士黎,個人建議等十分鐘到先食口感更好,出面既粟米粒係粟米味,而內層就係芝士蛋糕味心太軟都係呢度既signature, 友人精選項目,我本身唔太鍾意心太軟都覺得幾好味配埋雪糕食有冰心既感覺菠蘿雪巴就冇咩特別,應該都係現成既😆不過就配返好多鮮果,芒果控應該會好鍾意當然要叫返個茶燒燒滯

芝士粟一燒$58

配埋雪糕食有冰心既感覺

當然要叫返個茶燒燒滯
2018-12-18 13 浏览
自己比較喜歡新式甜品,經過尖沙咀留意到這間甜品店,所以便同朋友入去試試看😀。🍨絲絲入心 賣相好靚💓本人挺喜歡吃朱古力口味的甜品🤤所以點了 上面有心太軟🍫有流心效果💞濃濃的朱古力味 中間是脆餅🍪再配埋下面的雲呢拿雪糕 有冷熱交融的感覺😆🔥❄️ 。🍨宇治抹茶麻糬窩夫伴雲呢拿雪糕 裏裏外外都是綠茶🍵💚窩夫煮得剛好 不會太硬 而且重點是裏面夾有麻糬💓煙煙韌韌的 加上on top有大量紅豆丶綠茶啫喱丶雲呢拿雪糕 令整體上超豐富🤩根本是為綠茶控(我)而設🤣。🍨法式焦糖燉蛋鮮果班戟 份量有點小👀而且焦糖燉蛋on top只有少少 略嫌普通😶 但喜歡吃焦糖燉蛋的朋友就話不錯。

🍨絲絲入心

🍨宇治抹茶麻糬窩夫伴雲呢拿雪糕

🍨法式焦糖燉蛋鮮果班戟

2018-12-18 82 浏览
女朋友呢排投訴,話我成日唔陪佢食甜品,一係食飽飯話太夜,一係就話太飽冇位食🤷🏽‍♂️深深明白女人對於甜品真係有第二個胃,甚至係N個胃😂女朋友睇ig發現咗有間最近好hit嘅甜品店,可以俾佢瘋狂影相打咭😂但夜食怕多人要等位,所以呢晚我地(其實係佢)決定甜品當飯食,彌補返佢最近嘅心靈損失👸🏻去到門口都仲覺得佢只不過係間靚啲嘅普通甜品鋪,望落冇咩特別,有一絲猶豫係咪又中ig伏,但當打開個menu就知唔簡單🤔店內以花做主題,每枱仲有樽乾花撘襯,裝修簡約精緻。⭐️桂花白酒燉雪梨 HKD56原個燉雪梨,聞落有少少酒香,酒味唔會濃唔會嗆,雪梨入口即溶,仲有好清幽嘅桂花味道😋伴碟嘅寒天粉好Q彈,一樣好香桂花味👍🏻⭐️法式焦糖燉蛋鮮果班戟 HKD64脆卜卜嘅焦糖面,滑滑燉蛋夾雜住雲尼拿同雞蛋嘅香味,下層仲有芒果,忌廉等🤤🤤值得一提嘅係,塊班戟皮好好味👍🏻⭐️玉桂蘋果窩夫伴冧酒提子雪糕 HKD64蘋果用玉桂糖漿煮至軟身,好鐘意玉桂嗰陣獨特嘅香味,同蘋果係一流嘅配撘👍🏻窩夫夠厚身,而且外脆內軟有彈性!冧酒提子雪糕有少少酒味,好正😋⭐️芝士粟一燒 HKD58呢個絕對係必食推介,就算近睇,你都會發現佢係一條毫無破綻嘅粟米🌽

店內以花做主題,每枱仲有樽乾花撘襯,裝修簡約精緻。

⭐️桂花白酒燉雪梨 HKD56

⭐️法式焦糖燉蛋鮮果班戟 HKD64

⭐️玉桂蘋果窩夫伴冧酒提子雪糕 HKD64

⭐️芝士粟一燒 HKD58
呢個絕對係必食推介,就算近睇,你都會發現佢係一條毫無破綻嘅粟米🌽但其實佢真正嘅身份,係粟米味芝士蛋糕🌽🍰而上面嗰一塊牛油其實係cream cheese嚟。賣相滿分呀!一口食落去,好香濃嘅芝士味,亦都食到好重嘅粟米味,兩種味道同時出現,大家都冇搶大家嘅風頭,仲可以互相輝映添👍🏻

⭐️絲絲入心 HKD64
賣相精緻😍喺開口曲奇上放心太軟,除咗靚,仲係一個機關嚟,切開心太軟之後,濃滑嘅朱古力漿就會滴落雪糕到,混埋一齊慢慢食👍🏻

⭐️士多啤梨奶昔 HKD48
好滑溜嘅🍓奶昔,足料,唔太甜😋
⭐️伯爵紅茶 HKD42
用上英國嘅Twinings茶包,食完甜品後飲返杯熱茶,清新舒服。
呢間甜品鋪真係比到我地驚喜,各款甜品除咗外表賣相一流,仲係實力派,有內涵有創意又好味,絕對要再encore💪🏻
2018-12-13