2011-05-14 122 浏览
看他们刚刚装修完, 过来试试. 玻璃门关上, 以为满座, 原来只有三分一满, 但没有人理会, 也没有人问我几位. 惟有自己走去找人问, 一句"自己找位子". Okay坐下看菜牌, 选择也挺多, 粥品, 粉面, 烧味, 小菜都有. 只想试下粥和肠粉. 看见有鱼腩+鱼云粥, $38, 我很喜欢吃鱼, 所以一看到就决定要这个. 还点了三色肠粉, 即是叉烧, 吓 和猪肉加东菇.等了十分钟, 服务员过来讲, 现在不可以鱼腩+鱼云这样点. What?? 我不是自己自创出来的, 本来就印在菜单上. 我问他是不是其中一样没有, 他说不是, 两样都有, 但现在不可以这样点. 可以点鱼腩拼其他, 或者鱼云拼其他, 菜单上没有写明的都得, 就是写了的不得 搞错!!! 刚开业, 菜单就乱来, 怎么做生意的???那一刻, 我好想叫他来一碗鱼腩粥 加 一碗鱼云粥, 用一个大碗, 我给双倍钱无所谓! 但想到不想浪费, 所以没有. 气死人!!!粥来了, 实在太失望, 无米粥, 鱼云是一般鱼头的十份一, 跟在便利店买的即食叮叮粥没有分别.肠粉, 不是热的, 皮好硬. 我一句都没有投诉, 因为不会再来了. 付钱是到外面c

搞错!!!

刚开业, 菜单就乱来, 怎么做生意的???

肠粉, 不是热的, 皮好硬.

我一句都没有投诉, 因为不会再来了. 付钱是到外面cashier, $64 我付$70, 找$6, 那个女受银员, 好大力把钱拍在我面前. 什么事呀!!!!
2011-05-14
2011-03-13 68 浏览
下午茶於太古華昌,吃了一碗叉燒瀨。叉燒及湯瀨分開上,唔會湯浸叉燒影響味道,加分。叉燒份量合理,賣相偏瘦。雖然肉香還算可口,但因口感欠鬆軟,亦只算普通貨式。跟餐一杯熱奶茶,茶香但唔夠滑口,OK。同枱好友的雲吞撈,雲吞大小適中,蝦肉與豬肉比例恰當,都幾好食。加上有八粒,份量有驚喜。撈麵方面,麵質都算彈牙嘅,都OK。店內衛生普通,但洗手間地面濕滑,有待改善。

店內衛生普通,但洗手間地面濕滑,有待改善。

[12/3/2011; Sat]
2011-03-12
2010-12-30 35 浏览
今天,感冒了。味覺還是有的,但喉嚨痛,想吃清淡點。人在太古,想了一會哪裡有粥吃,記起於太古工作的友人曾帶我到商場外的一間粉麵店吃,便依記憶尋找。終於到了,原來叫華昌。記得上一次來時是中午,人很多;今天來時已是晚上10點,人不多,一個人的我可獨佔卡位。叫了一碗窩蛋牛肉粥:蛋送來時已放到粥裡,但好在是剛下的,沒有被熱粥滾熟!我立刻把蛋打散...牛肉一般,是梳打牛:咬下有點爽,沒有牛味。粥底則是頗靚,很綿,稠度剛好,不會太多或太少米;窩了蛋後吃下有陣陣蛋香,很正!比起一些連鎖粥店,這個粥底明顯勝一籌。爸爸教路,傷風感冒時要下多點胡椒粉,我多年也是這樣做,今天也不例外。吃畢後,整個人也暖笠笠,鼻塞也舒緩些,在此向大家推介!寫此食評前,看到很多食家給予負面評分,主要是服務態度差劣;由於我今天來時人不多,服務還是可以的。
今天,感冒了。
味覺還是有的,但喉嚨痛,想吃清淡點。
終於到了,原來叫華昌。
叫了一碗
窩蛋牛肉粥

牛肉一般,是梳打牛:咬下有點爽,沒有牛味。
比起一些連鎖粥店,這個粥底明顯勝一籌。
吃畢後,整個人也暖笠笠,鼻塞也舒緩些,在此向大家推介!
寫此食評前,看到很多食家給予負面評分,主要是服務態度差劣;
由於我今天來時人不多,服務還是可以的。

2010-12-29
  • 窩蛋粥
2010-07-15 29 浏览
上個星期, 師傅心血來潮想黎呢間食店, 於是趁住放飯時間, 就過黎呢度食一餐啦; 其實唔知點解想黎, 但當時個腦淨係浮現左呢間食店, 再屈指一算, 原來師傅都有成年幾冇黎過呢間食店, 唔知水準有冇變到呢? 入到食店唔算多人, 皆因時間比較早, 行埋去求其搵個位坐底, 坦白講招呼欠奉, 絕對唔會有伙計帶位, 全程自動波; 師傅坐底後睇下有咩想食, 睇睇下就好想食雲吞麵, 又好想食炸醬麵, 但更加想食叉燒飯, 所以最後還是不敵叉燒飯嘅威力, 就柯打左一碟叉燒飯!叉燒飯所等嘅時間都比較耐, 呢一點真係令師傅有少少費解! 叉燒飯終於登場, 根據師傅嘅非正式統計大約等左十分鐘, 叉燒飯賣相幾好, 仲有幾條菜心伴碟, 係咪正菜就未知, 真係要試過先知, 正當師傅準備將d菜心放入口時, 發覺菜心內裡好多沙, 好明顯冇咩點洗過啦, 師傅喺咁嘅情況下當然係棄車保帥啦; 再試下叉燒, 叉燒真係燒得幾香, 肉身鬆軟, 而蜜味唔會太甜, 味道洽到好處, 都算得上幾有水準; 師傅記得上次白飯係好濕, 而是次白飯回復正常, 令叉燒加白飯呢個配搭發揮得淋漓盡致, 得喎!總括黎講叉燒飯質素甚佳, 環境光猛舒服, 服務

總括黎講叉燒飯質素甚佳, 環境光猛舒服, 服務就頗差, 眼見d食客叫極都冇人理真係替佢地心痛, 而價錢都算一般啦, 三十二蚊一碟, 冇湯冇茶, 抵食程度一般啦; 師傅覺得如果喺呢區想食得好少少嘅叉燒同坐得舒服少少, 而又唔介意服務態度差的話, 呢間食店係值得考慮; 笑臉比唔到係因為服務太唔得, 會否再來就要視乎師傅想唔想受氣喇!
餐牌封面
餐牌封面
2010-06-26 32 浏览
新環境,不知有什麼好吃,也沒有再刻意去找,反正很少在這兒吃飯,同事說吃什麼,我都去試試看。可能吃慣了再興的濃叉,在那兒吃叉燒,總是想看看有沒有濃邊位,很可惜這兒沒有。不過,這兒的叉燒其實蜜味可以,肉質夠淋,也不錯的。點的是肥叉,也不知有沒有和同事亂了,我吃的是半肥瘦吧,肥位算是少,我要肥位是貪它夠淋,今次瘦位也做到,所以半肥瘦也可。這兒用的雞比較肥,特別在雞皮位,皮的色水不錯,不過沒有再興的入味和好味,還算吃得過的。肉質就要讚一讚,因為很軟淋滑溜,加上大部份骨也起了,是滿意的。飯的豉油不夠多,不過因為雞的油份滲入了飯中,吃起來也可以的。不過說到價錢,其實算是貴了,三十四元才有雙拼,還不包飲品。地區不同了,這兒附近只有它一家比較好,無奈地貴一點也要接受。

雞肉夠滑
2010-03-31 45 浏览
頭先幾分鐘前落去買外賣返黎同屋企人食..一如以往另外叫盒叉燒要半肥瘦, 竟然可以同我講 "叉燒就叉燒冇得簡"..華昌都光顧左好多年, 食物質素 服務態度全部一路下降..D薑匆可以鹹到苦...E+仲值得食既真係得粥腸粉同炸兩已經遠遠冇剛新出既時候咁好了. 環境就咁多年冇變, 呢個價錢都可以接受.服務好極端, 有D侍應認得都好熱情, 但新個收銀態度惡劣! 衛生都OK, 價錢大致上咁多年黎冇點變.不過如果唔係冇乜時間一定唔會再幫親!
頭先幾分鐘前落去買外賣返黎同屋企人食..

華昌都光顧左好多年, 食物質素 服務態度全部一路下降..

D薑匆可以鹹到苦...E+仲值得食既真係得粥

不過如果唔係冇乜時間一定唔會再幫親!
2010-03-24
2010-02-19 30 浏览
寒流來襲,當然要吃一碗熱騰騰的粥讓身體暖起來要了一碗魚片粥跟炸兩魚片份量不多,有點鞋口但粥底稀稠適中,而且非常的綿,味道更是調得剛剛好不需要外加鹽巴跟胡椒粉已讓人忍不住把熱騰騰的粥一口一口地往嘴裡送炸兩又是一個驚喜,油條上桌的時候還有一定溫度,而且非常的酥脆外層的蝦米腸粉也非常的滑溜,如果連米香都能兼固得到就真的是錦上添花了沾著甜醬麻醬來吃,完美的配搭翌日再來吃了碗叉燒米叉燒沒有因下午茶時間而縮水但蜜味略嫌不夠重,且有點乾,不過總括來講其實是ok的,只是自己期望過高而已湯底倒是不錯...下次來吃雲吞麵吧,說不定會有意外驚喜喔?
寒流來襲,當然要吃一碗熱騰騰的粥讓身體暖起來

要了一碗魚片粥跟炸兩
魚片份量不多,有點鞋口
但粥底稀稠適中,而且非常的綿,
味道更是調得剛剛好

沾著甜醬麻醬來吃,完美的配搭

翌日再來吃了碗叉燒米
叉燒沒有因下午茶時間而縮水
湯底倒是不錯...
下次來吃雲吞麵吧,說不定會有意外驚喜喔?
2010-02-18
  • 粥品
  • 炸兩
2010-01-06 34 浏览
呢間野係太古城附近所以好多返工既人冇得揀去食...之前食過一兩次覺得好一般. 今日真係非常之唔得可以要寫出黎講講...今日去到叫左碟叉鴨撈.....同枱兩個同事收左雲吞撈同叉雞飯等左30分鐘..兩個同事己經差唔多食完...跟住問佢有冇漏單...個waiter哥哥勁惡話冇...話係要等咁耐....到左45分鐘..再問...跟住佢話因為我叫既野要排兩條隊...所以等咁耐....兩條隊即係麵一條...燒味一條....跟住勁寸指住隔離碟燒味飯話睇下人地幾快.....話我叫錯野...我諗唔明點解叫個燒味撈麵都要俾人話.....跟住當然係同同事走.....俾錢既時候差唔多己經等左60分鐘...跟住話的野到要唔要..咁我緊係唔要.啦.....祇係想係度同大家講...一定一定唔好再去呢間野食野...

呢間野係太古城附近所以好多返工既人冇得揀去食...
之前食過一兩次覺得好一般.
今日真係非常之唔得可以要寫出黎講講...
waiter哥哥勁惡話冇...話係要等咁耐....
我諗唔明點解叫個燒味撈麵都要俾人話.....
跟住當然係同同事走.....
祇係想係度同大家講...一定一定唔好再去呢間野食野...
2010-01-06
(非会员)
2009-02-12 22 浏览
外賣要過$50先送都算啦(算合理)。本來叫咗燒味飯跟粥腸粉,后來同事話取消,再打電話去問取消飯后,只叫粥同腸粉過唔過$50,回答差$6。又沒有其他可以加(只1人吃),后來我就說全部取消又說唔該曬,但就換來對方回應,廢話就cut了線。 態度極差。其實之前都有去吃過,發現態度比以前再差。佢以為是獨市生意唔休做。不會再光顧!

不會再光顧!
2009-01-12 57 浏览
If you'd like bad service with tasteless food at expensive prices, this is the ideal place. The staff must recently have had a salary cut b/c none of them could hear you asking to place orders. The MSG must be very expensive because there is no taste in the noodle, congee, dumpling, or even the meat dishes... I really hope there is competition around Taikoo to knock this place out of business.
2008-11-26 38 浏览
轉左環頭後, 少不免都要四出搵下野食, 終於早陣子就黎左呢間食店, 皆因聽聞呢間食店嘅叉燒出名, 所以師傅點都要黎試一試!入到去人山人海, 莫非真係咁出名, 好彩一兜友好易搵位, 於是一坐底就搵柯打左師傅嘅至愛 - 叉燒飯!喺等緊碟飯嘅期間, 師傅不斷四圍咁望, 當然唔係望女仔啦, 係望下其他食客食d咩多, 發覺唔係叉燒飯, 就係雲吞麵; 話咁快叉燒飯就登場, 二話不說先試下舊叉燒, 叉燒真係燒得香, 加上蜜味適中, 甜甜地幾好味, 而肉質半肥瘦, 加上夠鬆身, 真係幾正; 當送飯時發覺d飯反而好濕, 好黏口, 令口感驟降, 即刻扣唔少分, 有咩即由白飯可以咁濕呀?總括黎講叉燒質素頗好, 但白飯唔得, 可能食湯米仲正, 環境算係光猛, 服務一般, 價錢都唔算平架, 冇記錯應該係三十有二, 冇野飲架, 得清茶一杯囉; 師傅覺得如果同再興比就真係蚊脾同牛脾喇, 不過如果喺呢區又想食叉燒, 師傅會優先考慮呢間食店, 笑聲都可以比, 完全係因而叉燒咋, 有機會翻炒!

叉燒飯
今日同阿SO加Jason食晏,因為好想食生滾粥,所以我提議去華昌,十二點左右到,仲搵到卡位坐....先講一下我哋食咩先啦~~我叫左腰膶粥,腰膶爽脆、生熟適中,粥底略唔夠綿,不過都好好味。阿SO同Jason分別叫咗腰膶撈麵、水餃撈粗,賣相唔錯,Jason話豬膶一流,同感!另外再叫個例牌淨牛根腩,非常入味,牛根腩好腍,個汁又香又濃,份量都好OK,仲有好幾條翠綠菜芯塾底,連菜都索晒個膶汁...好正!!不過服務認真麻麻,因為腰膶撈麵係撈辣油,問個阿姐攞多一碟(因為豉油碟,所以好細碟),足足叫咗佢四次,仲要好勞氣咁先肯拎嚟,洗唔洗咁呀......而且十二點七已經好多人企喺你張枱隔離等位,攪到食得好唔自在......差!

先講一下我哋食咩先啦~~

例牌淨牛根腩
水餃撈粗
腰膶撈麵
腰膶粥
公司附近時常來食lunch燒臘、牛腩唔錯好難搵位,位又好迫通常唔飲野,因無乜野好飲每次都食叉鵝瀨或牛根腩勞
公司附近時常來食lunch
燒臘、牛腩唔錯
好難搵位,位又好迫
通常唔飲野,因無乜野好飲

每次都食叉鵝瀨或牛根腩勞
  • 叉鵝瀨、牛根腩勞
2008-03-19 39 浏览
同埋同事食晚飯, 三男一女一碗菜遠上湯麵(~$18)一碟菜遠撈麵(~$28)燒味三拼例牌-燒肉,叉燒,燒鵝($80+10 for 轉燒鵝)油雞例牌$52一支大啤$ ??三碗白飯$8 x 3同事請所以唔知幾錢味道都ok, 不過燒味係比較油膩一d
同埋同事食晚飯, 三男一女
一碗菜遠上湯麵(~$18)
一碟菜遠撈麵(~$28)
油雞例牌$52
一支大啤$ ??
三碗白飯$8 x 3
同事請所以唔知幾錢

味道都ok, 不過燒味係比較油膩一d
(非会员)
2007-09-29 33 浏览
一早黎呢到食野真係唔多開胃一入到去個斬味佬就眼超超望住你唔止叫佢寫野食...見我叫碗平價白粥就即刻口黑面黑因為對味精一向比較敏感所以叫左白粥點知一黎到碗白粥居然係有味道....落左「料」食完之後果然係口渴!!!!!!!另外再叫多個帶子腸粉真係好唔掂層皮厚到死真係三十三層咁鬼厚囉一d都唔鬆化大佬唔駛咁厚呀mad帶子切到鬼咁細粒食落口仲要痴住哂好唔掂!!!!
一早黎呢到食野真係唔多開胃
一入到去個斬味佬就眼超超望住你唔止
叫佢寫野食...
見我叫碗平價白粥就即刻口黑面黑
因為對味精一向比較敏感
所以叫左白粥
點知一黎到
碗白粥居然係有味道....
落左「料」
食完之後果然係口渴!!!!!!!
另外再叫多個帶子腸粉
真係好唔掂