2024-10-18
好耐無去迪士尼樂園酒店既華特餐廳食飯。今次去食午餐。如果係迪粉,個人建議去華特餐廳用饍。感受一下掛在牆上華特迪士尼先生昔日光輝,因為這種影像回憶,令人返回從前華特迪士尼先生用饍既情況。打開餐牌,發現半自助午餐係$368。加$98可以點金目鯛。頭盤沙律及甜品屬自助餐。主菜我點咗金目鯛。金目鯛主要係日本料理食材。但要用在西餐餐桌上,就要視乎西廚功力。頭盤先嚟個餐包。自家製餐包鬆軟可口。凍盤海鮮我揀咗凍蝦及青口。海產類凍盤新鮮食材。蝦肉及青口甜美。肉質鮮嫩。沙律:俄羅烤雞沙律,煙鴨胸沙律,紅洋蔥香腸沙律,芒果蝦沙律。四款沙律,色澤鮮明。烤雞肉質美味。鴨胸肉多汁。香腸細片混入紅洋蔥一齊食,滋味無窮。芒果配大蝦,清新入口。天口熱食哂四款沙律,消暑涼快。自選咗果仁及水果。果仁粒粒精挑細選。無一角崩塌。賣相滿分。水果切割刑狀方便入口。新鮮水果甜味。一定係油麻地新鮮運到。金目鯛魚本身屬南中國海及日本水域。多數用在日本料理。點解要點選金目鯛做主菜?因為金目鯛好考功夫。服務員呈上的金目鯛,廚師用上最肥美魚身。一般家庭主婦會蒸熟嚟食。但頂級餐廳用上火槍去燒烤。大片魚鱗一早已除。留下小片魚鱗,用慢火,配合火槍
沙律:
金目鯛魚本身屬南中國海及日本水域。多數用在日本料理。點解要點選金目鯛做主菜?因為金目鯛好考功夫。服務員呈上的金目鯛,廚師用上最肥美魚身。一般家庭主婦會蒸熟嚟食。但頂級餐廳用上火槍去燒烤。大片魚鱗一早已除。留下小片魚鱗,用慢火,配合火槍去烤熟魚肉。上層魚皮燒至金黃色。魚皮與魚肉之間既油脂經火槍烤熟,就會釋出。食客一口咬落,脆皮魚皮連魚肉帶點魚油,食出咗金目鯛個魚肉至高美味口感。單單一個金目鯛主菜,已達到米芝蓮水準。這種烹調方式,只有米芝蓮餐廳先可以品嚐到。估唔到總價$512,都可以食到半自助餐連頂級金目鯛魚。本人誠意推介。
甜品我自取多款精美迪士尼朋友造型蛋糕。小朋友最鍾意食到有卡通人物造型既蛋糕。款款都好精美。入口甜而不膩。
题外话/补充资料:
職員位位都服務週到。制服光鮮整齊。Sun,Crystal,Winki ,Sing及Pinky,這幾位服務員非常專業。留意到我本人用饍情況。我每食完一輪,會收起空碟子。不許有空碟留在桌上。上主菜前留意到我是用畢頭盤。頂級餐廳除咗提供食材,我個人還會顧及職員服務質素。