2021-04-25 639 浏览
經朋友介紹專誠過嚟試吓,講真以大埔區茶記嚟講呢度嘅價錢唔算最平,但杯奶茶尚算唔錯,個沙嗲牛肉麵亦十分惹味,配埋個火腿奄列,$34個早餐尚算可以接受,不過環境非常一般。
2020-02-05 1261 浏览
好像好久沒去過茶餐廳吃下午茶突然心血來潮就多走幾步離開屋邨的快餐店下午茶~~妹妹也跟著我一起走這次選了來華立!妹妹選了鮮油厚多,我就吃菠蘿包配熱奶茶~~菠蘿包微暖的,表皮酥脆,麵包軟熟中間夾著一塊厚身的鮮油,鮮油半溶在菠蘿包內一咬,鮮油香味散發~~被菠蘿包夾著而不會覺得好膩!吃完一個會覺得不夠喉而想再吃!!鮮油厚多,妹妹太快動手而趕不及拍照~~但鮮油厚多亦值得推介!!多士烘得香脆,而且鮮油厚切,配上煉奶,香甜味十足~~好好味!!熱奶茶平常在茶餐廳吃午餐或晚餐都必選凍檸茶但港式包類下午茶,覺得要配熱奶茶才適合~~奶茶順滑,不會澀!有茶味而不會偏濃~~奶的比例亦剛剛好!雖然不及去快餐店吃下午茶那麼飽肚但偶爾一頓這樣的港式下午茶亦令人滿足
好像好久沒去過茶餐廳吃下午茶
突然心血來潮就多走幾步離開屋邨的快餐店下午茶~~
妹妹也跟著我一起走
這次選了來華立!

妹妹選了鮮油厚多,我就吃菠蘿包
配熱奶茶~~
菠蘿包
菠蘿包微暖的,表皮酥脆,麵包軟熟
中間夾著一塊厚身的鮮油,鮮油半溶在菠蘿包內
一咬,鮮油香味散發~~
被菠蘿包夾著而不會覺得好膩!
吃完一個會覺得不夠喉而想再吃!!

鮮油厚多,妹妹太快動手而趕不及拍照~~
但鮮油厚多亦值得推介!!
多士烘得香脆,而且鮮油厚切,配上煉奶,香甜味十足~~
好好味!!
平常在茶餐廳吃午餐或晚餐都必選凍檸茶
但港式包類下午茶,覺得要配熱奶茶才適合~~
奶茶順滑,不會澀!有茶味而不會偏濃~~奶的比例亦剛剛好!

雖然不及去快餐店吃下午茶那麼飽肚
但偶爾一頓這樣的港式下午茶亦令人滿足
2019-10-27
菠蘿包
2019-12-16 805 浏览
星期日兩公婆路經大埔,來到華立一心諗住坐低食個早餐,(對上一次食已是兩年前),坐低嗌侍應寫嘢,前前後後嗌咗幾次唔同人都無人理(已經大聲唔該),聽到都扮聽唔到,跟住其中一個侍應換餐牌,問我們食乜?我們説要早餐,佢話11:00已轉午餐,我們再看看手機時間早上10:55,佢話佢地個鐘11:00,已經無早餐,午餐或快餐啦!我們嗌寫野又無人理,未夠鐘又話無早餐,我們覺得不受尊重,唯有走人,大埔大把選擇,服務差永無下次!

2019-12-04 569 浏览
I always come to this restaurant to have lunch with my family. This restaurant has a long history in tai po. I love their pineapple bun with butter although the quality is fluctuated🤣🤣sometimes it can be really good and sometimes the temperature is not high enough.
  • 菠蘿油
  • 凍奶茶
2019-07-05 975 浏览
本人不算非常肚餓,但是友人竟然可以吃得完整個湯飯,簡直佩服欽敬。如果不太肚餓,而晚上亦都可以叫那些快餐常餐特餐,我就當然會叫啦。碰巧,這兒的沙嗲牛肉麵拼火腿奄列,就是它的午餐,再問一問,可不可以在晚餐時段叫午餐呢?店員都親切地說「當然可以」,於是便叫了一個午餐。沙嗲牛肉麵普普通通,底下的福麵不是我杯茶,上邊的沙嗲醬亦都有點兒涼掉了,因此配合起較熱的湯以及麵條,就不算太美味。火腿奄列都味道正常,顯得薄薄的,不算太多,而旁邊的麵包店都沒有什麼特別。看到餐牌上面寫着午餐可以將方包轉為其他麵包,例如雞尾包等等,這麼的話,應該可以更加試到這兒烘麵包的手勢,但是需要在肚子比較空的時候才能夠這樣做。有機會的話,亦都想試一試這兒的菠蘿包、曲奇蛋撻、或是雞尾包。那麼就一定有機會,因為這兒的凍檸茶,味道可能是近來喝過的全港三大凍檸茶。其中一間就當然是長沙灣的新華,除此之外,這兒的應該都算非常出色。茶味濃郁,冰粒不算太多,檸檬亦都足足有五片。看看杯子外邊,就見到茶的食水非常之濃,因為有時候我都會將檸檬戳得很強,有時候就會喝到澀味,但是這兒即使有五片檸檬,我不停地錯戳,也不會感覺到有澀味。 店內亦都見到有店員

店員都親切地說「當然可以」,於是便叫了一個午餐。
,因此配合起較熱的湯以及麵條,就不算太美味。

那麼就一定有機會,因為這兒的
凍檸茶,味道可能是近來喝過的全港三大凍檸茶。

茶味濃郁,冰粒不算太多,檸檬亦都足足有五片。

店內亦都見到有店員一直在努力寫餐牌,揮筆有勁鴻運有力,字體端正,相當吸引,功架十足。
2019-06-28 583 浏览
那夜凌晨,我坐上了旺角開往大埔的紅VAN......weekend起身食番個港式早午餐先!呢間大埔友熱推嘅茶記,果然名不虛傳,分開兩個相鄰舖位,但係長期都其門如市。一份午餐包咗牛油餐包、火腿奄列、一碗粉同杯嘢飲,都係三十幾蚊,經濟又抵食。咁一場嚟到就肯肯定要加多$6,轉餐包做菠蘿油啦!新鮮出爐嘅菠蘿油,外層金黃色、脆仆仆,內層鬆軟。外脆內軟、熱辣辣嘅麵包入面夾住半溶化嘅冰凍牛油磚,三重複雜嘅口感,簡直令人一試難忘,想食完再食!奶茶同檸檬茶嘅茶底都香,尤其係奶茶,奶同茶嘅比列啱啱好,非常順口、香滑。對於平時唔會叫雪菜肉絲米嘅人來講,最怕就係雪菜有一種怪味,但呢度嘅雪菜相信會改變你對雪菜嘅觀感。特餐入面嘅煎蛋豬扒湯意,塊豬扒煎得夠香,啱啱好乾身又唔會冇晒肉汁,十分出色。

波蘿油
2019-05-25
波蘿油
  • 火腿奄烈
2019-05-19 446 浏览
今日去到唔使等,叫左奶茶加奶油椰絲包,奶油椰絲包由細食到大,而家奶油份量少左,感覺還好吧!奶油椰絲,相比以前,中間奶油少左,之前多到滿,正!希望下次加多d今日失色,茶比例太多
奶油椰絲包
奶茶
今日失色,茶比例太多
2019-05-19
2019-04-29 521 浏览
對茶餐廳的服務一直都不敢認同,香港生活節奏很快,點餐選菜時都會比較糾結,你能強烈的感受店員對你的嫌棄,香港寸土寸金,裡面台位很小,很多時侯還需要跟別人搭台呢~本來是想吃蛋撻的,結果被拉進去了…點了肉粽套餐跟腸粉套餐,另外加了2個蛋撻~蛋撻個人覺得酥皮蛋撻比牛油蛋撻要好吃~腸粉一流水準,推薦~肉粽看起來很一般,吃起來倒是格外驚喜~奶茶這家的茶味比較濃,是偏苦的,可能有的人不習慣。總結,味道還可以,比較正宗的味道,服務也Okay。

蛋撻
個人覺得酥皮蛋撻比牛油蛋撻要好吃~

腸粉
一流水準,推薦~

肉粽
看起來很一般,吃起來倒是格外驚喜~

奶茶這家的茶味比較濃,是偏苦的,可能有的人不習慣。

總結,味道還可以,比較正宗的味道,服務也Okay。
2019-03-10
2019-04-28 348 浏览
這次來到華立,一家開了多年的港式茶餐廳,很多大埔人都是這家店的回頭客。店鋪面積較小,店鋪整潔方面一般。菜品選擇多樣,提供的套餐比較划算,這次點了豬手撈面,豬手口感細膩入味,湯汁味道剛好,不覺油膩,寫著寫著又想吃了…點了阿華田,但是上次做不了上面那層巧克力粉了好了重點就是菠蘿油,必吃必吃必吃!我不太吃甜的東西的人都想再吃十個!菠蘿油表皮酥脆,包身又很軟,夾著剛產出的熱乎乎的牛油,口感真的美妙,味蕾好滿足!門口還有蛋撻可以吃,一定要吃熱的!

點了阿華田,但是上次做不了上面那層巧克力粉了

2019-04-02
2019-02-09 429 浏览
一入到去立華,個地面勁污糟,又多油!雖然話街坊生意啫,但都要乾淨企理咖!!您樓面污糟都算數,我5點鐘入座,食客只有4位,但員工反應慢,超無禮貌,看到有食客落單被樓面男員工不禮貌對待,態度極差。重點! 叫咗 沙嗲牛肉米(完全係無水準),火腿奄列(完全係垃圾,唔識煮野食咁), 菠蘿油(包凍,油唔夠厚),牛油蛋撻(街市貨色),雞比薯條(唔好食都算,親眼見到樓面男員工偷食我份薯條!上到枱面,得番7條,當場打咗個凸)。 食餐飯都咁勞氣!呢間鋪,以後都唔會再嚟!

重點!

2019-02-09
2019-02-05 430 浏览
今日行經大埔墟突然心血來潮想食返碗粥,所以就睇下附近邊度有得食,最後塭到華立茶餐廳就入咗去幫襯,叫左生滾粥套餐 (及第粥跟炸兩)。粥底煲得幾綿唔錯,而豬潤、肉片都算厚身大片 ; 豬潤鮮甜爽口,而且一啲苦澀味都無,抵讚 ; 肉片厚切得黎唔韌,出色。👍🏻👍🏻 👍🏻不過炸兩就失色左少少,腸粉皮太厚所以口感不滑,而油炸鬼亦都淋咗少少。食完生滾粥套餐後,口痕再叫多碗牛腩河食,牛腩份量都算多,而且燜得淋身入味。

2018-11-15 489 浏览
華立茶廳餐 的食物大部分都做得好好。 我最喜歡他們做的 炸雞脾。 .炸雞脾是生炸的,所以請耐心等待。 送上來的是剛炸好 熱騰騰,脆卜卜,香噴噴的,見到已經好開心。 急不及待要盡快吃完,本人喜歡一口一口地去吃,不用刀义,好滿足! 皮是香脆(沒有沾上炸粉), 肉質嫩滑,不過今次味道略淡了些。 配上的薯條就普通,比較油膩。 凍檸檬茶就一貫水準的非常好,茶味濃厚。.茶廳餐的坐位也舒適 但冷氣溫度偏低,感覺好冷。 店員服務態度也良好。
生炸雞脾配炸薯條  凍檸茶
生炸雞脾
2018-11-15
生炸雞脾配炸薯條  凍檸茶
生炸雞脾
2018-08-24 617 浏览
又黎到呢度嘆返個常餐,沙嗲牛肉麵依舊岀色,沙嗲味道香濃,牛肉夠腍,麵底硬度剛好。奄列煎得好香,好食。食物份量偏少,但質素取勝。由於今次係夜晚黎,無飲到奶茶,下次一定要飲返杯😎。
又黎到呢度嘆返個常餐,沙嗲牛肉麵依舊岀色,沙嗲味道香濃

由於今次係夜晚黎,無飲到奶茶,下次一定要飲返杯😎。
沙嗲牛肉麵
火腿奄列
2018-08-23
沙嗲牛肉麵
火腿奄列
2018-07-30 410 浏览
星期日瞓覺梗係瞓晏啲啦成三點幾先至落去食嘢, 諗唔到食乜嘢就去咗華納食一個麵餐其實唔想食麵, 想食菠蘿包, 但係又好似唔夠飽咁 佢個公仔麵煮得比較林, 沙爹牛肉好好味, keep住一般嘅水準!! 杯奶茶簡直係無敵喺大埔中心至到大埔墟嘅一段路程裏面, 我試咗無數嘅奶茶, 呢杯奶茶簡直係無敵!!  甜得嚟有茶味, 又唔苦 我好想睇下佢有冇對手! 如果大家知道邊度有好味嘅奶茶麻煩通知聲
星期日瞓覺梗係瞓晏啲啦
成三點幾先至落去食嘢, 諗唔到食乜嘢就去咗華納食一個麵餐

其實唔想食麵, 想食菠蘿包, 但係又好似唔夠飽咁

杯奶茶簡直係無敵

2018-07-29
2018-07-22 376 浏览
前天在大埔華立茶餐廳食個午餐,熱熱地又餓餓地,叫個午餐沙嗲牛肉麵及奄到,餐飲問配凍檸樂,以為都係加多$6-8,但個伙記話要另加$26,真係史上第一間最貴,去搶啦