2017-03-24 1287 浏览
與一班朋友聚在一起,又唔想花費太多在食方面。相信有一處👌地方。位在深水埗的華記小廚。價錢平,方便,好味。!金針雲耳蒸雞$56南乳粉絲節瓜煲$56四季豆炒咸肉$56特別推介:椒鹽茄子拼鮮魷贈送啤酒白飯$10消費不貴!
價錢平,方便,好味。!
金針雲耳蒸雞$56
南乳粉絲節瓜煲$56
四季豆炒咸肉$56
特別推介:椒鹽茄子拼鮮魷贈送啤酒
白飯$10
消費不貴!
2017-02-26 1060 浏览
同事每月都會有一次聚餐,今次我介紹距地來E度試下,價錢平,出品又ok。因提前訂左檯,所以唔使等位,去到就可以坐低。叫左酸菜魚同毛血旺,酸菜魚因照顧其實兩個不能太辣的同事,所以叫小辣,毛血旺就大辣了。酸菜桂花魚,魚片好滑,有酸菜絲,同竹筍片,好惹味啊。份量都多,所以一定係多人食會抵,可以叫多幾個菜。毛血旺一上檯就好搶手,裡面材料好多,芽菜,豬紅,豬大腸,肥牛,豬頸肉,青瓜好多嘢,我地另外加左薯粉加底,覺得薯粉真係好好食,有口感。另外仲有姜聰田雞煲,干煸法國長豆,BB乳鴿,椒鹽豆腐拼牛仔骨,三杯雞…因為後來掛住傾計同食食食,所以無再影相了,哈哈,滿意的一次聚餐!
因為後來掛住傾計同食食食,
所以無再影相了,哈哈,滿意的一次聚餐!
  • 毛血旺
  • 椒鹽豆腐
  • 姜蔥田雞煲
2017-01-05 983 浏览
價錢便宜,抵食!服務態度都不錯!但上湯米粉冇上湯味。潮式煎蠔餅蛋味夠,煎得不錯。蓮藕餅好味!豬手,雞都一般,水準每次都唔一樣!餐廳收得夜方便夜收工的人去食同飲酒。
2016-12-24
$150 (宵夜)
  • 蓮藕餅
2016-08-27 2077 浏览
❤️這間店經常經過,但沒想過裏面的食物係非常好味,每次見到外面都覺得一般,冇特別想入去試下嘅感覺!點知朋友佢地約左入呢間食,又真係估佢唔到賣相已經很吸引。我地點左4樣送4個人食,一開始黎左呢樣先,佢好大煲嫁,所以女仔啲話多幾個食都得,如果唔係未必食得哂❤️呢盆真係好好味,我地叫左少辣,有幾個唔係好食得辣,佢地話唔係好夠辣,再辣啲應該會更更 "嘢未",裏面有芽菜、肥牛、紅薯粉、豬紅,佢啲粉都好入味,勁好味,一定要再食!滷水鵝,我忘記左呢味送唔記得係咪呢個名,因為唔係我點嘅⋯⋯但真係認真好味,又係一味不可不叫的送,鵝好夠味,肉都好爽口美味😋👅,送飯食一流👍🏻通菜一樣好味,因為本人平時都仲意食呢味送,所以對我黎好味最後一味係炸子雞加大腸,外觀就好吸引,但我自己就麻麻唔太鐘意食,大腸食一兩舊還可以,但愈食愈覺得好似食油甘,因為呢盆都幾多,愈食就愈 "濟" 食唔落,又冇辣味,唔好食但其他送都好好味,已值得了,大家快啲黎試下啦,整體比我感覺都好好🍻
❤️這間店經常經過,
但沒想過裏面的食物係非常好味,
每次見到外面都覺得一般,
冇特別想入去試下嘅感覺!
點知朋友佢地約左入呢間食,
又真係估佢唔到
賣相已經很吸引。
我地點左4樣送4個人食,
一開始黎左呢樣先,佢好大煲嫁,
所以女仔啲話多幾個食都得,如果唔係未必食得哂
❤️呢盆真係好好味,我地叫左少辣,
有幾個唔係好食得辣,佢地話唔係好夠辣,
再辣啲應該會更更 "嘢未",
水煮肥牛
滷水鵝,我忘記左呢味送唔記得係咪呢個名,
因為唔係我點嘅⋯⋯但真係認真好味,
又係一味不可不叫的送,鵝好夠味,肉都好爽口
美味😋👅,送飯食一流👍🏻
滷水鵝
腐乳炒通菜
通菜一樣好味,因為本人平時都仲意食呢味送,
所以對我黎好味
炸子雞加大腸
最後一味係炸子雞加大腸,外觀就好吸引,
但我自己就麻麻唔太鐘意食,
大腸食一兩舊還可以,但愈食愈覺得好似食油甘,
因為呢盆都幾多,愈食就愈 "濟" 食唔落,
又冇辣味,唔好食

但其他送都好好味,已值得了,
大家快啲黎試下啦,整體比我感覺都好好🍻

2016-08-25
水煮肥牛
滷水鵝
腐乳炒通菜
2016-06-21 1937 浏览
同姑姐落街食飯,照常來到呢間野。今次叫左日本南瓜炒鮑魚,本來都無太大捻法,但上菜後估唔到d鮑魚都好見食,唔係片到簿曬,無蹤無影果類,而係見到堅鮑魚。哈哈。日本南瓜真係可以百搭,同咩一齊都好味。干煸雞軟骨,好野味,見到都開胃,又辣又想繼續食嘅感覺,軟骨隔離d肉都好嫩口,好快就食曬啦。干煸法國長豆,每次去都必點的菜款,真係無得彈。整出來上檯,都係青綠色,感覺新鮮⋯⋯然後就係酸辣雞腳啦,爽口雞腳,姑姐送啤酒必備,食完仲要再打包一個走!
  • 日本南瓜炒鮑魚
  • 干煸雞軟骨
2016-04-24 1840 浏览
是日和家人一齊出街食飯,7個大人3個小朋友,係深水埗華記小廚食飯,只點左6個餸,因為份量真係好多,所以個個都已經飽曬。真係夠曬抵食!!首先係椒鹽豆腐拼牛柳粒,細細粒o既豆腐,外面好香脆,裡面仲係非常嫩滑,感覺好得意,特別小朋友,個個都爭住要食。干煸法國長豆,有d似BB豆角,甜甜地,適合小朋友,同肉鬆一齊炒香。以及招牌碌鵝,鵝肉做得好入味,聽阿姐講過程要碌幾個鐘,難怪如此入味。順便一提,我地去到時見到店面坐滿曬人,好彩打左電話來book檯,咪我地10個人真係有排等位了。酸菜桂花魚,上菜都好快,魚片好滑,味道剛剛好,不會一陣味精味⋯最後係炒菜心,叫左幾支啤酒添⋯⋯呢次家人聚餐,餸菜都得到大家一致讚好,價錢亦好公道,10人食飯七百幾蚊埋單,抵食啊⋯⋯
最後係炒菜心,叫左幾支啤酒添⋯⋯
半只招牌碌鹅
半只招牌碌鹅
2016-03-26 1121 浏览
是日一家人落街食飯,谂住近近地就來左e間屋企附近嘅小舖。位置方面距地鐵站都唔係話近ga,大概十分鐘路程。入到舖頭第一感覺都尚算乾淨,樓面a姐都好快手咁帶我地埋位坐低。值得一提係張凳,坐得幾舒服喔,皆因距d海綿做得幾厚,又有挨背。同埋間野原來免茶介免加一。 菜單好多小炒選擇,幾頁紙,有川菜,台灣菜同粵菜小炒,我地order左兩個涼拌菜,分別係涼拌窩筍絲,涼拌海蜇,口味酸甜好開胃,窩筍絲係手工切的,應該都好考刀工。 跟住係酸菜桂花魚,魚片好滑,有酸筍做底,好嫩口,勁多嘅酸菜絲!干煸法國長豆,好驚喜嘅口味,法國長豆炸得個面好香脆,裡面又留返有豆既甜味,超級鍾意e個。仲有係日本南瓜,都好香甜,南瓜味道好濃郁,連埋皮一齊炸過,無多餘水分,食起來又有南瓜皮嘅咬口係度,好得意。小朋友都好鍾意食XDXD。 後面就係姑姐好鍾意嘅碌鵝,個汁搭配得好好,唔會口味太重。ps:食到中間先記得影相,哈哈
涼拌窩筍絲,涼拌海蜇
干煸法國長豆
日本南瓜
肉燥飯
2016-03-06 878 浏览
一坐低叫個頭盤先,呢個「冰鎮鮑魚」同螺真係好有驚喜!!鮑魚就都有半隻手掌心咁大,個汁酸酸甜甜咁非常開胃。個螺都係凍食黎,又係開胃之選!呢個蒜蓉粉絲聖子王,聖子好新鮮,粉絲都非常入味,淨係叫左咁少有d後悔,唔係太夠喉炸豆腐併鮮魷,豆腐黎講好有驚喜,出面脆入面軟,而且都幾細粒,一啖一粒咁樣食好得意,唔會食到成枱成碗都係。華記碌鵝例牌。味道方面都幾唔錯嘅,但係個皮唔太似我平時食慣個啲燒鵝咁,d皮唔脆就有小小唔自在。但係肉汁、肉質、味道黎講加埋都係非常出色。小總結:呢間喺荔枝角道嘅食店好有驚喜,特別鐘意個兩個開胃凍食!推介!
蒜蓉粉絲蒸聖子王
椒鹽豆腐拼鮮魷
華記招牌碌鵝 例牌
  • 蒜香凍螺
  • 華記招牌碌鵝
夜晚同朋友揾地方食飯,當時8點幾左右,天寒地凍,條荔枝角道黑媽媽,小貓三幾隻………99%啲舖頭都落晒閘,唯獨見到呢間有大燈開住又唔熟呢頭,見門面光鮮同新淨,應該新開無耐!咁入去試下啦,條街好大風啊 !入到去都幾大下,但唔多人幫襯,都幾驚中伏!我一行四人,店員俾左張細圓檯我,同有得開茶飲,咁凍天氣有杯熱茶梗係正佢啲擺設好似酒樓,茶杯,碟仔,碗,筷子匙羹一套咁set好:而且呢度唔洗收茶錢,咁老闆真係幾好,因為唔收佢會賺少好多,哈哈!牆身就貼左啲懷舊既香港相片仲有呢度張椅子都幾厚身,坐得幾舒服!菜單就放晒係檯面I菜單選擇都幾多下,又粵式、台式、川式!!心諗個廚都幾厲害,而價錢都合理,咁粵式同川式市面都好多,所有最後簡左市面較少既台式野黎試,1.冰鎮鮑魚(呢個自己想食,唔係台式野) 2.台灣A菜 3.台灣滷肉 4.乾煎豬肝 5.三杯雞 6.蒜片黄花魚,夾埋叫6左樣野……天氣凍係大食些小! 可能客人唔多,五分鐘左右野食都陸續上檯…先上檯既冰鎮鮑魚一隻size大概半部生果手機,斜切左四塊,啱啱好一人一塊  鮑魚上亦淋左醬汁,賣相好吸引,雖然隻鮑魚係雪凍左,但食落去唔會橡筋咁,反而感覺幾煙韌,而且
仲有呢度張椅子都幾厚身,坐得幾舒服!菜單就放晒係檯面
I
冰鎮鮑魚
一隻size大概半部生果手機,斜切左四塊,啱啱好一人一塊
鮑魚上亦淋左醬汁,賣相好吸引,雖然隻鮑魚係雪凍左,但食落去唔會橡筋咁,反而感覺幾煙韌,而且個醬汁好正,咸咸甜甜咁,好特別,有啲似撈冷麵果隻醬汁
乾煎豬肝ー台灣既傳統菜
食落外表夠脆,裡面嫩(已經熟、放心)無煮過頭,火候十足先整到咁樣,味道有點酒香,一點微甜微咸,風味好夠,如果面頭加多浸香油就仲正
台灣滷肉
用上五花肉,見到肉既色澤都已經好諗吸引,一口一啖肉啱啱好,肉好入味同燘得好Q軟,食落去豬皮同膏位完全食到個種膠質,無話好肥膩既感覺,瘦肉位都整到好嫩,成舊放落口食果種層次感出晒黎!舖係底係啲白菜仔,撈埋啲滷肉汁都好正
三杯雞
個汁撈飯一流,味道都係甜甜咸咸咁,淡淡酒香,係雞肉實左些小,肉有啲煮過頭,呢味只係不
蒜片黃花魚(應該唔係台灣菜)
睇條魚好似怪獸咁,炸魚通常都係唔新鮮,我錯了,雖然條魚樣衰我認
但味道係唔差,佢上碟條魚無淋汁係上面,所以外皮仲係脆卜卜,炸粉亦唔厚,中間魚肉可能炸過,鮮味講唔上,但係肉質保持到水份同嫩,點些小碟底甜甜既汁仲好食!
仲有個台灣A菜,類似油麥菜咁,食落去爽爽脆脆咁!
食物部份係咁多,反而不得不提既係佢地服務態度真係唔差,見我地食完三杯雞隻碟多骨自動自覺黎同我地換碟同執檯,以一間小廚黎講,已經做到好好,值得回頭再食,不過係地點偏左些小,唔算近地鐵站,成十分鐘路程。

2016-01-25
  • 冰鎮鮑魚