經過太子見到大人學生都排嘅車仔面檔,我地又 join入到去雖然地方唔大,叫完野食終於知道點解咁多人食😂😂😂會不會太足料😂😂😂👉🏻三餸車仔麵粗麵 I 爽麵 I 蘿蔔 |牛肉餅 |冬菇滷水汁加腩汁 I 多蔥 大和豆漿佢offer 好多options俾大家,customize 自己鐘意嘅面嘅硬度,配料嘅多少等。本身諗住食light 啲叫多啲蔬菜少啲肉,但端上枱面的大碗面真係太豪華,一啲都唔light😂個蘿蔔😂大到一個點,轉一轉俾大家睇😂😂😂仲好多菇,面汁唔會好咸,蔥都係毫不吝嗇👍🏻👍🏻👍🏻👉🏻牛雜麵烏冬 I 爽麵 I 腩汁 津路烏龍茶牛雜都大大件件超肥美,牛肚牛肺牛腸等等都係夾極都有,腩汁alone 都出色👍🏻👉🏻太陽餅(蝦餅)依個蝦餅剛炸出黎熱辣辣,皮薄香脆仲好juicyyy👍🏻👉🏻新鮮魷魚鬚依個小食有dd 辣,魷魚鬚彈牙滑嘟嘟,伴花生蔥花,口感好好👍🏻👍🏻👍🏻
經過太子見到大人學生都排嘅車仔面檔,我地又 join

👉🏻三餸車仔麵
粗麵 I 爽麵 I 蘿蔔 |牛肉餅 |冬菇
滷水汁加腩汁 I 多蔥
大和豆漿

仲好多菇,面汁唔會好咸,蔥都係毫不吝嗇👍🏻👍🏻👍🏻

👉🏻牛雜麵
烏冬 I 爽麵 I
腩汁
津路烏龍茶

👉🏻太陽餅(蝦餅)
依個蝦餅剛炸出黎熱辣辣,皮薄香脆仲好juicyyy👍🏻

👉🏻新鮮魷魚鬚
  • 三餸車仔麵
  • 太陽餅
2023-11-27 264 浏览
為了感謝工作上常提點我的好同事兼老友,一於請他共晉午膳,以表心意。知道老友喜歡吃滷水食物及車仔麵,所以在Open Rice找資料,見到太子站附近有間名叫:華記潮州滷水車仔麵,完全附合以上兩個要求兼評價高企,行動隨即展開。到了門店外,真的嚇了一跳,店門左右兩旁已排了各一長隊,左邊是輪候堂食區,右邊就是外賣隊,可想本店的受歡迎程度。等了約10分鐘後進場,大家選了豬什麵、牛什麵、兩款小食:炸蝦餅&新鮮魷魚鬆 及兩枝飲品。兩碗麵份量驚人,尤以豬什麵為甚,不論豬什或牛什也滷水味道濃,豬潤豬耳爽口甘香,老友對盛滿一碟的新鮮魷魚更讚不絕口,我認為炸蝦餅更絕無欺場,啖啖蝦肉,回味無窮啊!
豬什麵
豬什麵
  • 牛雜麵
2023-11-27 152 浏览
之前朋友介紹太子人氣車仔麵🍜一於去試試,差唔多中午12點去到,門口已經排哂隊,確實車仔麵餸嘅款式多,尤其是內臟嘅部位,而且湯底同醬汁好出色,果然名不虛傳😁🥢牛雜麵🐂 $45牛雜麵嘅餸有牛膀、牛肺、牛小腸、牛大腸、牛肚,款式同份量都多,而且每樣都好入味👍🥢豬雜麵🐖 $55牛雜麵遇得多但豬雜麵確實係少見,豬雜麵嘅餸有豬腸、豬肚、生腸、豬橫脷,豬粉腸、豬潤,啱晒鍾意食內臟嘅朋友🥢太陽餅🌞 $40除咗車仔麵出色外,小食都好正,太陽餅裡面其實係蝦膠🦐,外層炸到卜卜脆,裡面蝦膠又彈牙,非常美味😋🥢 新鮮魷魚鬚🦑 $45滿滿嘅一碟,魷魚鬚份量好多,而且好爽脆,仲有好多花生粒🥜,配上秘製辣醬汁,真係回味無窮🥰🥤可樂 $7🥤豆漿$10

🥢牛雜麵🐂 $45

🥢豬雜麵🐖 $55

🥢太陽餅🌞 $40

🥢 新鮮魷魚鬚🦑 $45

🥤可樂 $7
🥤豆漿$10

2023-11-26 153 浏览
人氣車仔麵中午12:00開始營業,門外已有不少食客排隊等候入座👯‍♀️👯 餐廳的食物多以潮州滷水汁入饌,比起一般車仔麵更為重口味🔥▫️❥$𝟰𝟵 三餸車仔麵🍜❥$𝟱𝟴 四餸車仔麵🍜跟朋友分別試了豬潤/豬肚/五香牛肚/鮮魷魚鬚/五香牛腩/豬紅/牛小腸每一款食材都很入味,而且份量超足🫶🏻每一款食材都很美味,水準出色🫶🏻▫️湯底:選了餐廳的重口味推薦包含了滷水汁、腩汁、咖哩汁深色的湯底看著都感覺到它的濃郁😎▫️醬汁:另外還加了餐廳的秘製潮州辣椒油選了小辣有輕微的辣度🌶️▫️❥$𝟰𝟬 太陽餅☀️炸得香脆,中間有著整隻的大蝦🍤
❥$𝟰𝟵 三餸車仔麵🍜
❥$𝟱𝟴 四餸車仔麵🍜
每一款食材都很入味,而且份量超足🫶🏻
每一款食材都很美味,水準出色🫶🏻
湯底:
選了餐廳的重口味推薦
包含了滷水汁、腩汁、咖哩汁
深色的湯底看著都感覺到它的濃郁😎
醬汁:
另外還加了餐廳的秘製潮州辣椒油
選了小辣有輕微的辣度🌶️
❥$𝟰𝟬 太陽餅☀️
炸得香脆,中間有著整隻的大蝦🍤
2023-11-25 1328 浏览
前幾日同朋友行開太子去咗間都好出名嘅車仔麵鋪頭食晚飯朋友話之前食過呢間覺得唔錯所以帶咗我去試🥳由於係晚餐時間所以出面都幾多人排隊,我哋等咗大約10分鐘先入到去餐廳用QR code落單十分方便,可以根據自己需求選擇湯底同走蔥等等👍🏻我同朋友分別叫咗牛雜麵同豬雜麵朋友話喺度食麵一定要叫重口味湯底先好食,不過我啱啱病好所以就冇叫,下次再試返🤤叫咗個清啲嘅湯底反而食得出個湯底係好濃郁嘅,同時間都唔會過份油膩😝我個牛雜麵十分足料,每件唔同部位都有幾件👍🏻十分有嚼勁而且唔會話食落好腥,份量多到我差啲食唔曬🤣小食方面我哋叫咗個新鮮魷魚鬚同太陽餅😌太陽餅係蝦餅嚟嘅,啱啱炸起咬落去好脆,熱辣辣好好食🤩新鮮魷魚鬚係有小小微辣嘅,連埋麵一齊食非常夾🥰大家如果都鐘意食車仔麵一定要去試呀😋地址:太子界限街34號民興大廈地舖
豬雜麵
牛雜麵

我個牛雜麵十分足料,每件唔同部位都有幾件👍🏻
十分有嚼勁而且唔會話食落好腥,份量多到我差啲食唔曬🤣
太陽餅
小食方面我哋叫咗個新鮮魷魚鬚同太陽餅😌
太陽餅係蝦餅嚟嘅,啱啱炸起咬落去好脆,熱辣辣好好食🤩
新鮮魷魚鬚係有小小微辣嘅,連埋麵一齊食非常夾🥰
大家如果都鐘意食車仔麵一定要去試呀😋
地址:太子界限街34號民興大廈地舖
2023-11-23
豬雜麵
太陽餅
2023-11-21 137 浏览
華記潮州滷水車仔麵 📍太子界限街34號民興大廈地舖長期大排長龍😋足料車仔麵🍜價錢實惠真係值得推介大家嚟一試牛雜愛好者必食🌟牛雜麵 $45 款款都勁足料🤩份量好多一次過食到牛肺、牛蒡、肥美牛粉腸、爽彈牛肚🐮麵底我轉做生菜底配腩汁~超鮮甜💯好味😋好滿足🌟三併車仔麵 $49 車仔餸超多款式可以簡✅簡左油麵~併牛筋、咖喱魚蛋、豬皮叫左重口味推薦💯全部汁都落哂多重味道👅衝擊味蕾😁食落帶點微辣最正係麵底好貼心可以簡軟麵、定爽麵來到推介大家一定要叫佢地兩款小食🩷🌟太陽餅 $40/5塊真係有蝦肉既黃金蝦餅😋外層香脆、蝦肉彈牙🌟新鮮魷魚鬚 美味一流又惹味~用上大量新鮮魷魚酥鬚份量超足~令人難以置信只需$45 配埋芫茜同香脆花生🥜更添口感🩷同埋佢地有麵劵派比於各有需要階層人士🩷大家都可以支持一下🩷善心小店#hongkongfoodlover #foodlife #foodstagram #食好西 #香港美食#打卡美食#相機食先#香港食評 #香港美食指南 #foodstagram #香港好去處 #香港美食 #香港美食指南 #美食推薦 #香港探店 #香港必食 #hkkol #hkinstagram #hkfo
華記潮州滷水車仔麵
📍太子界限街34號民興大廈地舖

長期大排長龍😋足料車仔麵🍜價錢實惠
真係值得推介大家嚟一試

牛雜愛好者必食🌟牛雜麵 $45

款款都勁足料🤩份量好多

一次過食到牛肺、牛蒡、肥美牛粉腸、
爽彈牛肚🐮麵底我轉做生菜底

配腩汁~超鮮甜💯好味😋好滿足

🌟三併車仔麵 $49

車仔餸超多款式可以簡✅
簡左油麵~併牛筋、咖喱魚蛋、豬皮
叫左重口味推薦💯全部汁都落哂
多重味道👅衝擊味蕾😁食落帶點微辣
最正係麵底好貼心可以簡軟麵、定爽麵

來到推介大家一定要叫佢地兩款小食🩷

🌟太陽餅 $40/5塊

真係有蝦肉既黃金蝦餅😋外層香脆、蝦肉彈牙

🌟新鮮魷魚鬚

美味一流又惹味~用上大量新鮮魷魚酥鬚
份量超足~令人難以置信只需$45
配埋芫茜同香脆花生🥜更添口感

🩷同埋佢地有麵劵派比於各有需要階層人士🩷

大家都可以支持一下🩷善心小店

#hongkongfoodlover #foodlife #foodstagram #食好西 #香港美食#打卡美食#相機食先#香港食評 #香港美食指南 #foodstagram #香港好去處 #香港美食 #香港美食指南 #美食推薦 #香港探店 #香港必食 #hkkol #hkinstagram #hkfoodie #foodblog #foodblogger #車仔麵 #善心小店
2023-11-19 268 浏览
同阿女學完野,今日就去試吓平時好多人食果間滷水車仔麵。入到去已經唔同舊式,電子落單,仲可以揀多蔥/少蔥/加底/扣底,店主仲好就力親為,客人如果拎得多野又會比籃裝住🫶🏼好貼心新鮮魷魚鬚超新鮮彈牙軟滑,店主仲加左佢地既秘製醬汁,有小辣,惹味!加上啲炒花生芫荽蔥...真係食唔停口!涼拌生腸份量好多!3-4人食都無問題!店主仲用佢地既方法令到生腸非常爽脆!必吃之一牛雜麵佢仲可以比你揀爽麵/淋麵,務求另客人根據自己獨特口味食得開心!牛雜份量好足料!粉腸,豬大腸,磅,肺,牛肚,腩汁都超好味🤤腩汁鹵水汁都係店家用心之作!不加味精食完一啲都唔口渴!三餸車仔麵 (牛腩,鹵水豆腐,超大魚蛋)童叟無欺,足料大粒大份!女兒更食晒啲牛腩!牛腩憫得好淋好入味!好正!魚蛋成個拳頭咁大而且好鮮!豆腐也是出色之作!喜歡食豆腐既老友不妨一試..!

涼拌生腸

牛雜麵

三餸車仔麵 (牛腩,鹵水豆腐,超大魚蛋)
2023-11-17
午餐
2023-11-19 160 浏览
成日經過太子都見到呢間鋪門口都勁多人排隊,身邊嘅朋友食完都話呢間好食,就去試一試;鋪頭嘅座位都算多,上菜嘅速度都好快,所以唔算等咗好耐就入到座。如果大家食得辣嘅話,面嘅湯底可以簡重口味(清湯、滷水、咖喱汁),辣度簡咗少辣,個人都覺得幾辣。🍜牛雜麵👍👍鐘意食牛雜嘅一定要黎呢間到食牛雜面,佢嘅份量勁多,每款牛嘅內臟都俾到兩舊或以上,出面食牛雜面份量都無咁多。牛肺、牛蒡、牛腸、牛肚全部都燜到好入味,特別係牛肚,而牛腸都好邪惡,勁多肥膏。🍜豬雜麵出面好少有得食到豬雜面,呢間都份量都好足料,包括豬潤、粉腸等等,啲內臟都洗得好乾淨,都無食到有異味;如果未試過豬雜面嘅,可以一試!🍜三餸車仔麵(牛筋、豬紅、五香牛肚)👍車仔面嘅餸份量都好多,牛筋口感淡嫩不膩,燜得超入味同稔;而豬紅嘅質感都幾實淨同滑,唔會一夾就爛。🦑新鮮魷魚鬚👍👍魷魚鬚嘅份量極多,食極都有,建議可以同人share食;魷魚鬚嘅醬汁辣得黎又幾惹味,魷魚鬚嘅肉質好爽口,配料仲有好多芫茜同香脆花生。🍤太陽餅👍👍呢個其實係炸蝦餅,外層炸到脆卜卜,內裡蝦膠嘅份量好足料,每舊都食到原隻嘅蝦,配埋附送嘅酸辣醬,真係好開胃!

🍜牛雜麵👍👍

🍜豬雜麵

🍜三餸車仔麵(牛筋、豬紅、五香牛肚)👍

🦑新鮮魷魚鬚👍👍

🍤太陽餅👍👍
2023-11-17 238 浏览
華記潮州滷味車仔麵,以前在對面街的細舖已經開始幫襯,因為行過聞到好香嘅滷水香味,造成車仔麵,喺香港好似第一次見到今晚特登夜少少先到,因為之前食都要喺外面排隊,今晚等一陣間就有位我朋友揀咗車仔麵:蘿蔔、魚片頭、生菜和油面,女仔嚟講份量已經好大,蘿蔔好大嚿,炆得好好味我揀咗牛雜麵,原來可以揀菜底或者蘿蔔底,我揀咗蘿蔔底,$45 份量超大,性價比冇得輸,蘿蔔真係好正,牛雜依然好入味,最鍾意就係大量蔥放喺面,唔知坊間那些得一匙羹蔥小食揀咗蝦餅,炸完即刻拎上枱,好香好脆,熱辣辣好好味;另外魷魚鬚都好正,秘製嘅汁,少少鹹少少辣,無得彈華記真係好味,性價比高,收費唔貴,味道又好,個滷水車仔麵夠特別,蔥同芫荽都海量比你,真係大滿足

今晚特登夜少少先到,因為之前食都要喺外面
排隊,今晚等一陣間就有位

今日我又去咗華記車仔麵食,真係覺得佢係香港最出色嘅車仔麵舖。首先,佢嘅份量真係非常多,一碗車仔麵加上四餸只需58蚊,比起其他出面食嘅米線來講真係抵食得多,而且食材都好新鮮🍜湯底方面真係出色,佢嘅鹵水汁、腩汁同辣椒汁加上芫茜味道層次豐富,同埋油麵夾得好好。🍲兩個人都嗌咗四餸車仔麵(💵$58,加底加$8)我嗌咗牛脷、魷魚鬚、牛小腸同豬心🐖🐂🦑我覺得牛脷同魷魚鬚🦑係必食嘅餸。牛脷🐂唔止係大塊同林口彈牙,仲唔會乾,真係好出色。魷魚鬚唔係用水魷,食落好爽口。不過要留意嘅係佢嘅內臟部分,佢刻意保留咗少少內臟嘅味道,所以如果唔能夠接受呢個味道嘅人就唔好試啦😝我朋友嘗試咗大粒魚蛋、牛肚、牛腩同牛肺🐂佢都話魚蛋好爽口而牛既內臟腍滑爽口而且入味🤤我覺得喺香港嚟講,呢個價錢加上份量真係最出色嘅車仔麵舖,強烈推介大家去試試呀!🥢

兩個人都嗌咗四餸車仔麵(💵$58,加底加$8)
我嗌咗牛脷、魷魚鬚、牛小腸同豬心🐖🐂🦑
重口味湯底車仔麵(牛脷、魷魚鬚、牛小腸、豬心)

重口味湯底車仔麵(加底)(大粒魚蛋、牛肺、牛腩、牛肚)

2023-11-03
重口味湯底車仔麵(牛脷、魷魚鬚、牛小腸、豬心)
重口味湯底車仔麵(加底)(大粒魚蛋、牛肺、牛腩、牛肚)
2023-11-02 404 浏览
今日黎咗華記呢間小店食午餐,黎到嘅時候已經排左勁長嘅人龍係到。呢間鋪頭除左車仔麵之外,佢仲有好特色嘅牛雜宧同豬雜麵揀。掙扎左好耐,我決定今日先試一試牛雜麵。 牛雜河 ($45) 碗麵一上檯已經見到超大碗,俾牛雜都俾得好大方,件件都大大舊! 牛雜有牛肚,牛肺,牛蒡,牛小腸。 牛肚炆我好淋,咬落入口即溶。牛肺無臭味之餘,仲可以保持到爽口感覺。而牛蒡無臭味之餘,仲食到佢本身嘅質感。最後到牛小腸,每一啖都食到牛脂肪嘅香味,十分出色。另外河粉都好滑無斷,好新鮮! 咁普通一碗粉麵都可以煮到咁出色,難怪門口一直都客似雲來。

牛雜河 ($45)

咁普通一碗粉麵都可以煮到咁出色,難怪門口一直都客似雲來。
2023-10-17
  • 牛雜河
2023-09-20 1496 浏览
響office附近咁耐都未試到,finally終於試到同事們推介嘅華記潮州滷水車仔麵(太子),兩餸$42 (四餸雖然$58咋但太大碗搞唔掂)。叫咗牛肺加牛肉餅油麵扣底(本身少carbs開,重口味好少食,但試一試啦)全部汁小辣走芫荽,整體唔差呀,無論係我食嘅牛肺同牛肉餅(其實即係一塊塊形狀不規則嘅牛丸),定係隔離夾俾我嘅豬紅同金錢肚都有返咁上下水準。btw見到牛膀人地得兩片,佢俾幾舊,好大方!湯底偏向滷水味,飲落帶甜得嚟都算順喉,我幾鐘意;而且佢有蔥而唔臭青味濃又係加分。路經此地,而且又唔使排隊嘅話,值得一試。

2023-09-12 1247 浏览
情人節我同老公雖然唔係情人,但都要慶祝的,早二日見到朋友講開呢間人氣車仔面,我同老公都係車仔愛好者,所以幕名以來,點知來到都要排隊,排左大約半個鐘,終於可以入座,環境雖然細小,但感覺乾淨,同埋呢到的配料好多,啱曬有選擇困難症的我,我地二個食的野差唔多油面配雞翼尖、腩肉、豬腸(王老吉)油面配牛肚、腩肉、豬腸(王老吉)二碗份量超多,滷水加腩汁超香濃,湯底好甜,芫茜蔥超多份量唔少值得一讚牛肚滷得幾淋幾入味,都幾容易咬開腩肉唔太肥,肥瘦比例剛剛好,滷得好入味豬腸洗得好乾淨,份量又多,一碗有好多舊,好滿足呢程拍拖之旅好滿足,不用食甜品已經可以回家,因為份量真係好大,男士們都會好好足夠

油面配雞翼尖、腩肉、豬腸(王老吉)

油面配牛肚、腩肉、豬腸(王老吉)

牛肚滷得幾淋幾入味,都幾容易咬開

腩肉唔太肥,肥瘦比例剛剛好,滷得好入味
豬腸洗得好乾淨,份量又多,一碗有好多舊,好滿足

2023-09-02 813 浏览
值得推薦的車仔麵,那天晚上到太子工作,剛好看見這間車仔麵店,一般車仔麵有的食材他都能夠提供,值得一讚既係佢有幾個設好既組合,岩曬有選擇困難症的我,我點佐個牛雜三寶車仔麵,老實講中意牛雜既我,佢個牛雜係不過不失,說不上特別,但考慮到4x 幾蚊還可以,伙記好好禮貌,呢個估唔到
2023-08-24 1795 浏览
平時多數買外賣,今日朋友話想試下,經過門口見到只有兩三個人等位中就試下坐低食先❤️食返佢地嘅招牌—— 牛雜麵入邊有牛肺 / 牛大腸 / 牛肚 / 牛小腸 牛肺 ✅— 粉粉地,無異味👍🏻牛大腸✅ — 外邊嘅腸衣脆脆地加埋入邊滿滿嘅脂肪,食多兩舊真係有啲滯。我建議點少少辣椒油食,同埋如果食得唔夠快,碗面上面好容易會有一塊塊油脂😅一定要食左里款先牛肚✅ — 滷得幾淋幾入味,都幾容易咬開牛小腸 ❌— 唔知佢係使得唔夠乾淨定係點樣?嗰日食嘅牛小腸,全部都有一陣苦味,真係每一舊都有,我最後尾都食淨左麵底 —— 油麵份量算幾多,我係食量大嘅女仔都食唔晒,男生食都一定夠飽朋友食自選四餸麵滷豆腐 —— my 飛佛❤️❤️❤️❤️ 滷得好入味,豆腐又唔會滷到爛晒,必點👍🏻👍🏻✅牛脷—— 里㺫係薄切,滷得幾淋,容易咬開,不過我覺得滷汁唔算入味牛腩 —— 太硬了❌❌❌我嘅阿婆牙真係咬唔開😣😣😣😣最後係夾硬吞咗落去豬心 —— 我無試,朋友說不錯👍🏻菜底 —— 通菜底俾得算幾多涼拌生腸 —— 份量好大,生腸無異味,好乾淨,質感爽爽脆脆,加左啲麻辣油涼拌,味道不錯👍🏻夏天食挺不錯整體來說都會推薦住附近,或者咁啱經過嘅朋友嚟食

食返佢地嘅招牌—— 牛雜麵

入邊有牛肺 / 牛大腸 / 牛肚 / 牛小腸

牛肺 ✅— 粉粉地,無異味👍🏻
牛肚✅ — 滷得幾淋幾入味,都幾容易咬開

朋友食自選四餸麵

豬心 —— 我無試,朋友說不錯👍🏻
菜底 —— 通菜底俾得算幾多

整體來說都會推薦住附近,或者咁啱經過嘅朋友嚟食,因為以份量及價錢來說CP 值真係好高👍🏻
今日唯一扣分嘅係牛小腸,唔知點解總係有一陣苦澀味,不過下次依然都會嚟華記食野🤣
2023-08-14
  • 滷豆腐