「調教。朋友」食雞專家 🐣🍽️ 華香雞🏡 灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🐣 華香雞拼茶香雞飯 ($60)望落平平冇華香雞及茶香雞🐥,食落先知原來呢隻雞完全唔簡單阿,問店員先知原來華香雞用左白滷水再加多種香料浸泡既,雞肉肉質夠滑咬落有彈性,雞皮都充滿香料味。而茶香雞就用左豉油滷水加烏龍茶葉煙燻,入口帶香甜仲帶住獨有既茶香,伴埋自家製既薑蔥蓉,連埋黃薑飯一齊食,性價比絕對係高阿!👍🏻🐮 原味清湯牛腩 ($57)清湯牛腩份量好多,而且肉質炆得軟腍,夠哂鮮味,煮出黎既牛腩清湯清而不濁,鮮味牛味勁濃,連旁邊既白菜及菜心都吸哂湯汁,食落好好味,跟餐仲可以配埋一碗上湯米粉,確實唔錯唔錯🤠🐟 欖角鱸魚煲 ($63)原條鱸魚大大條砍件分開,就算件件厚肉,蒸完魚肉食落都係滑溜溜,火侯控制得剛剛好,配埋砍碎左既欖角,陣陣既欖角咸香,令到鱸魚食落特別惹味。😋🍲 南瓜紅蘿蔔雞腳豬骨湯 (跟餐)老火湯日日新鮮每日都會唔同款,火喉足夠味道清甜,飲完都唔會口渴,真材實料阿! 👍🏻#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #
「調教。朋友」食雞專家 🐣

🍽️ 華香雞
🏡 灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🐣 華香雞拼茶香雞飯 ($60)

🐮 原味清湯牛腩 ($57)

🐟 欖角鱸魚煲 ($63)

🍲 南瓜紅蘿蔔雞腳豬骨湯 (跟餐)

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #香港美食 #香港美食指南 #打卡 #打卡餐廳 #美食推介 #香港必吃 #香港美食攻略
2023-08-18
2023-08-22 317 浏览
《華香雞》這店,以前很多地方都看得見,但亦已經多年未見,一直以為絕了種,直至早前放工走去港灣道體育館打波,沿路經過駱克道才發現原來仍有營業。雖然店鋪小小卻有人在門外排隊,且不少是操普通話的,想必都是慕名前來。由於鄰近公司,放工便與波友同事去試它一試。點了個二人套餐,包含華香雞和茶香雞雙拼、滷水拼盤(豬手、豬腩肉、豬耳、滷蛋、雞腎)、雞湯香菜、黃薑飯、白飯、兩碗湯或飲品。茶香雞的確特別,雞肉滲出淡淡茶香味,明顯吃得出這茶香不是浸出來的,而是煙燻的香氣,應該頗講究慢工出細活。不過,原來是凍食,個人認為如果是熱食,說不定更為香醇。至於華香雞,老實說,味道偏淡,要沾醬吃才比較有味道,但雞味比市面一般雞肉濃郁。滷水拼盤有驚喜,尤其豬手和豬腩肉,特別入味,肉質也嫩,相當好下飯🍚。

2023-08-17
  • 烏龍茶香雞
  • 滷水拼盤
2023-08-20 244 浏览
媽媽喜歡傳統的味道,她愛吃雞和蒸鱔。今天放假便帶她去灣仔駱克道華香雞吃午餐。華香雞出名好食又經濟。今日叫了個一人豪華套餐,有一碟雞和雞腎,一碗飯,一碗老火湯和一份雞油白菜。碟雞有華香雞和茶香雞各一半,華香雞香滑鮮嫩有雞味,雞肉鮮甜,雞皮薄。茶香雞別有風味,雞肉雞皮都有煙燻茶香,好食。雞腎新鮮有咬口。老火湯足料好飲,內有豬骨,雞脚,冬瓜,红蘿蔔,薏米等。雞油白菜淋甜。白飯可加$3轉黃薑飯。華香雞的蒸鱔新鮮惹味。我們叫了一份豉汁蒸白鱔飯,白鱔用盤上熱辣辣,份量足,鱔入口香滑鮮味,配菜洋葱中芹好味。白飯改了又香又有益的黃薑飯。熱奶茶香濃有茶味。小食滷水蛋和紹興醉雞蛋都不錯。兩個人食飽飽,人均消費$100元,不用加一,抵食。小店用心經營,服務不錯,讚!

華香雞出名好食又經濟。

小食滷水蛋和紹興醉雞蛋都不錯。

兩個人食飽飽,人均消費$100元,不用加一,抵食。

小店用心經營,服務不錯,讚!
  • 鹵水蛋
  • 豉汁蒸鱔
  • 華香雞
2023-08-17 184 浏览
由銅鑼灣向灣仔方向行過少少就到,呢度約有十八個位,星期五晚,坐無虛席,店長好有耐性,態度有禮。一人豪華套餐 $88華香雞 + 茶香雞 + 滷雞腎 + 雞湯白菜 老火湯:紅蘿蔔蓮藕湯配白飯 (轉黃薑飯 +$3)華香雞 - 肉質嫩滑,少少香料味茶香雞 - 煙熏味較重,似有茶味豉油雞豉汁白鱔飯 $73米粉 +$5套餐份量嘅蒸鱔大約有六件,用木桶裝著啫啫聲送上枱,唔想食飯嘅可加$5改為米粉,都幾大碗㗎凍檸茶 +$3估唔到中菜館嘅凍檸茶,竟然唔錯喎!熱杏霜 $15

一人豪華套餐 $88
華香雞 + 茶香雞 + 滷雞腎 + 雞湯白菜
老火湯:紅蘿蔔蓮藕湯
配白飯 (轉黃薑飯 +$3)

華香雞 - 肉質嫩滑,少少香料味
茶香雞 - 煙熏味較重,似有茶味豉油雞

豉汁白鱔飯 $73
米粉 +$5

凍檸茶 +$3
估唔到中菜館嘅凍檸茶,竟然唔錯喎!

熱杏霜 $15
2023-08-16 155 浏览
睇招牌已經知佢係老字號切雞專門店,今次特登放工嚟試一試,原來除咗雞之外,仲有好多其他選擇,所以叫咗一個套餐,另外再加一煲白鱔,非常有驚喜。特色四寶套餐(華茶雞飯+滷豬耳+滷腩片)除咗華香雞出色之外,仲有特色嘅茶香雞,顧名思義加入咗烏龍茶浸泡嘅茶香雞,食到香濃嘅茶葉香味,中和番切雞本身嘅油膩感,食落好有層次。豉汁白鱔煲絕對有驚喜,白鱔煲係即蒸即上碟,整個連埋竹籠一齊上台,好有特色。白鱔夠晒肥美,加上䜴汁,簡直係白飯殺手。

特色四寶套餐
(華茶雞飯+滷豬耳+滷腩片)

豉汁白鱔煲
2023-08-13 134 浏览
#搞串個pantry講到 #中菜 🥢餐廳,梗係唔少得要去試下老字號啦🥮。今次我哋嚟到位於 #灣仔 嘅一間老字號粵菜館,餐廳主打食 #雞 🐔,一於去試下佢嘅雞同埋 #滷水 先。我哋嗌咗🔴一人豪華套餐轉黃薑飯($91),同埋🔵特色四寶套餐($75)。🐔招牌華香雞雞肉好嫩滑,仲要好多肉汁🌊,食落冇雞腥味,而且薑蓉🫚份量好多,撈埋一齊食好好味😋!🫖烏龍茶香雞餐廳標榜呢款係用烏龍茶煙燻♨️而成,食落有好濃郁嘅炙燒煙熏味🔥,但係雞肉🐔仍然保持住好嫩滑、好多汁,幾正🤤!🫀鮮雞腎份量好多,而且切成一啖嘅大細👄,咬落口好爽脆,口感好好😆。👂🏻滷豬耳食落有淡淡嘅炙燒煙熏香味🔥,滷水夠入味,豬耳軟骨爽脆好食😛。🐷滷腩片連腩肉嘅肉質都夠嫩滑,口感整得好好😋!點埋蒜味醬油,蒜蓉🧄嘅味道好出,夾埋腩肉嘅油香味🤤,夠惹味。另外,餐廳連薑黃飯🫚都有好濃郁嘅薑黃味,同坊間其他餐廳剩係得薑黃嘅顏色唔同🥳。而且餐湯🍲都好清甜,連湯渣嘅紅蘿蔔🥕同蓮藕🪷清甜好食,感受到餐廳好有心機煮💕。
#搞串個pantry

🐔招牌華香雞

🫖烏龍茶香雞

🫀鮮雞腎
份量好多,而且切成一啖嘅大細👄,咬落口好爽脆,口感好好😆。

👂🏻滷豬耳

🐷滷腩片

2023-08-13
2023-08-06 183 浏览
喺灣仔呢邊做開嘢,又係時候出動搵嘢食。見到一間老字號專門整雞嘅餐廳。始於1988年,果然冇令我失望,食物嘅水準很高👍👍🤩華香雞拼茶香雞茶香雞用茶葉等香料調味❤️❤️❤️嫩滑的雞肉和濃郁的茶香味,帶來豐富的口感和風味😋😋😋至於華香雞,有點像鹽焗雞,配上飯就啱晒啦🫶🫶🤩干媽香辣牛腩煲牛腩炆得好冧,好入味,肉質軟嫩,用了干媽香辣醬來煮,包含辣椒、香料和其他調味料,不一樣的辛辣風味,用來送飯啱晒😋😋😋🤩鮮雞腎雞腎份量都唔錯,以一個套餐來講,都有一人份量,唔算好硬,有香味😉😉🤩雞湯白菜🥬食菜都唔馬虎,白菜用了雞湯來煮,雞湯是以雞骨、雞肉或雞髀骨熬煮而成的湯底,有濃郁的雞味😀😀😀

🤩華香雞拼茶香雞

🤩干媽香辣牛腩煲

🤩鮮雞腎

🤩雞湯白菜🥬
1K
2023-08-04 145 浏览
由細細個我已食過一間專心做好食物的小店,便是始創在1988年 的「華香雞」的老字號,我自細都幫襯品嚐過!以前有多間分店,現在便只有灣仔店鋪,但食物水準是不錯值得支持的,價錢又合理,埋單大概$200 左右食到兩個人捧腹滿足而走!招牌華香雞雞味濃,我叫埋點四寶食齊各種雞肉,肉質入口滑嫩,而且最重要薑蔥蓉是自家製完全沒有味精!配以黃薑飯真滋味!白鱔煲新鮮熱辣出爐,白鱔鮮味十足華香雞 灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖

招牌華香雞

白鱔煲
新鮮熱辣出爐,白鱔鮮味十足

華香雞
灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖
❤️一人豪華套餐 $88華香雞拼茶香雞飯鮮雞腎雞湯香菜老火湯黃薑飯 +$3❤️特色四寶套餐 $75華香雞拼茶香雞飯滷豬耳滷腩片老火湯白飯🥤凍杏霜 $18🔸好耐無食過咁出色嘅中式雞肉菜式,一定要同大家介紹下🥰🔸招牌華香雞係以秘製白滷水浸製,保持到最濃郁雞味🥺個味調製配搭得比一般切雞鮮嫰好多,入口雞肉多汁😙🔸深色茶香雞係以秘製醬油同烏龍茶煙燻製成,入口最重係煙燻味,好香口,同樣好食👍🏻兩款雞邊隻好食啲真係好難揀,個人嚟講會推華香雞多少少!華香雞我可以比到95分,而另一款我就可以比90分,都係頂級雞肉料理😎🔸兩款一人餐都係性價比十分高,好多嘢食,食到好飽!鮮雞腎調味適當,口感一絕;滷豬耳入口軟滑又有脆骨,口感十分特別;滷腩片肥瘦適中好惹味🥰另外值得推介係佢哋個白菜用雞湯上,非常鮮甜😊
❤️一人豪華套餐 $88

滷腩片
老火湯
白飯

🥤凍杏霜 $18

🔸好耐無食過咁出色嘅中式雞肉菜式,一定要同大家介紹下🥰

香港的老字號與小店還是要靠大家撐著喔銅記灣仔在遊客眼中是新鮮事集結地但local都知道深入後街小巷仍保留很多舊事物古式古香的門面始於一九八八三十多年專注「做好呢隻雞」是我的第一印象雞要香又要肉嫩又不能生夾起中間粉紅不OK但全熟了又乾硬,還是不OK口感都對了,但沒有雞騷香,又要不OK「做好呢隻雞」真心難過牛羊豬· ‒ – — ‒ – ·「深度叫雞」經濟實惠(No offence,只是套餐剛好叫深度二人套餐)雞雙拼有華茶雞半隻即兩款招牌華香雞+茶香雞的簡稱一個人的浪漫也有「一人豪華套餐」不知為何就是會欣賞起餐牌設計與文案豪華、深度配張圖看起來又真的令人覺得一個人來也很盡興另外還有我認為絕對是夏天恩物的滷水因為夏天胃口一向一般嘞但肉滷過後甜咸入味在夏天吃會特別開胃到想來碗飯🍚!這邊有黄薑飯,薑黃味淡淡不會搶又是能加速胃酸分泌與食慾的好東西佐滷水汁與滷味,正啊~~~飯、肉還有雞湯白菜是長輩口中飽暖無比的一餐
香港的老字號與小店
還是要靠大家撐著喔

銅記灣仔
在遊客眼中是新鮮事集結地
但local都知道
深入後街小巷仍保留很多舊事物

古式古香的門面
始於一九八八
三十多年專注「做好呢隻雞」
是我的第一印象
雞要香又要肉嫩又不能生
夾起中間粉紅不OK
但全熟了又乾硬,還是不OK
口感都對了,但沒有雞騷香,又要不OK
「做好呢隻雞」真心難過牛羊豬

· ‒ – — ‒ – ·

「深度叫雞」
經濟實惠
(No offence,只是套餐剛好叫深度二人套餐)
雞雙拼有華茶雞半隻
即兩款招牌華香雞+茶香雞的簡稱
一個人的浪漫

也有「一人豪華套餐」
不知為何就是會欣賞起餐牌設計與文案
豪華、深度配張圖
看起來又真的令人覺得一個人來也很盡興

另外還有我認為絕對是夏天恩物的滷水
因為夏天胃口一向一般嘞

但肉滷過後甜咸入味
在夏天吃會特別開胃到想來碗飯🍚!
這邊有黄薑飯,薑黃味淡淡不會搶
又是能加速胃酸分泌與食慾的好東西
佐滷水汁與滷味,正啊~~~
飯、肉還有雞湯白菜
是長輩口中飽暖無比的一餐

經過見到間老字號《華香雞》,出名雞味濃,梗係要同朋友試試 ╰☆一人豪華套餐 $88華茶雞飯+鮮雞腎+雞湯白菜 🥬一次過上晒兩款雞,有佢哋招牌嘅華香雞同烏龍茶香雞,華香雞雞味濃郁,係用咗白滷水浸製,食落又滑又嫩,而茶香雞用咗秘製醬油同烏龍茶煙燻整成,食落有茶香,啖啖鮮味雞湯白菜🥬浸滿雞湯,入口好爽脆🤤╰☆金牌滷水飯 $65 +$5轉米粉入面有鮮雞腎、滷豬耳、滷腩片+滷豬手同滷雞蛋🥚,滷得入味,豬耳爽脆,腩片軟嫩,豬手外層煙韌唔膩,肉質香軟清爽╰☆沙薑雞腳 $38嘩😳超大盤呀!勁抵食濃濃骨膠原,感覺就好似食住帶有濃香沙薑味嘅骨膠原,香濃惹味╰☆凍菜蜜+$3|凍奶茶 +$3
經過見到間老字號《華香雞》,出名雞味濃,梗係要同朋友試試

╰☆一人豪華套餐 $88
華茶雞飯+鮮雞腎+雞湯白菜 🥬

雞湯白菜🥬浸滿雞湯,入口好爽脆🤤

╰☆金牌滷水飯 $65 +$5轉米粉

╰☆沙薑雞腳 $38
嘩😳超大盤呀!勁抵食

濃濃骨膠原,感覺就好似食住帶有濃香沙薑味嘅骨膠原,香濃惹味

╰☆凍菜蜜+$3|凍奶茶 +$3
2023-07-26 97 浏览
去咗灣仔一間老牌食雞專門店華香雞食晚飯,當然要食佢哋招牌嘅華香雞同茶香雞啦。一人豪華套餐$88套餐包老火湯,雞湯菜,華香雞+茶香雞,新鮮滷雞腎,白飯,但可另加$3轉黃薑飯。老火湯夠火候,夠清甜。菜心浸在雞湯裏不但入味且口感青嫩。雞腎入味有咬口。招牌華香雞是用秘製招牌白滷水浸製而成的,滲出啖啖的香料味,芬香馥郁,🐓肉嫩滑無比,富有彈性。茶香雞用烏龍茶及秘製醬油煙薰製成,🐓肉帶有濃濃的烏龍茶香味,色香味俱全。想品嚐兩種唔同製法嘅雞味道,一定要食呢個一人豪華套餐😋薑蔥白鱔煲$118熱辣辣上枱,鱔肉大大件,夠新鮮,夠肥美,肉質鮮甜,爽口彈牙,又一推介之選👍
一人豪華套餐$88
薑蔥白鱔煲$118
2023-07-26 64 浏览
華香雞屹立灣仔三十幾年,都算係區內老字號。中午時份有時要等位,建議早啲黎。茶香雞拼華香雞深色嘅係茶香雞,淺色嘅係華香雞。茶香雞散發淡淡煙燻味,幾特別下。入口味道較華香雞濃,皮帶醬油味,值得一試。華香雞雞肉嫩滑,味道冇乜驚喜,同白切雞類近。個人鐘意茶香雞多啲。

茶香雞拼華香雞

2023-07-26 417 浏览
人氣老店華香雞近年東山再起,是夜就在灣仔的分店試試他們的招牌靚雞 𓇢🔸一人豪華套餐這個套餐非常豐富,有招牌華香雞及烏龍茶香雞雙併、鮮雞腎和雞湯白菜。奉送無味精的靚靚老火湯及白飯,我們加$3轉了惹味一點的黃薑飯~這裡的雞隻由自設農場提供,招牌華香雞用白滷水浸製而成,很香滑而且雞味濃郁。烏龍茶香雞用袐製醬油及烏龍茶煙燻而成,茶燻味道齒頰留香,非常有特色 ☕️🔹薑蔥白鱔飯除了雞之外也有其他菜式選擇,我們選了用薑蔥白鱔飯,木盆送上賣相吸引😋白鱔肉質嫩滑,薑蔥汁很鮮甜,用來撈飯食一流呢🔸滷水小食點了腩肉片及雞蛋,這裡的滷水很不錯,套餐的鮮雞腎很爽口,腩肉片每層肥瘦適中,一層脂夾一層肉相間,滷得入味🔖小店無加一,吃了這麼多也$200不用,性價比一流👍🏼

一人豪華套餐

一人豪華套餐
烏龍茶香雞
薑蔥白鱔飯
2023-07-25 64 浏览
華香雞地址:灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖 華香雞個招牌寫著初創於1988年,已有35年歷史。 始創人姓陳志強,招牌華香雞先煮熟,再用獨家滷水浸煮45分鐘以上入味及上色華泰農場所養, 華香雞, 烏龍茶香雞, 一人豪華套餐, 作為餐廳的主角- 雞, 嫩滑肉質, 食入口有雞味! 而配上那碗美味黃薑飯, 更是相得益彰。油飯吸了雞湯中的精華, 每顆飽滿夠味道。老火湯很實在暖心雞腎好食,浸過雞湯一人套餐更有菜, 小食及湯, 食填飽空虛寂寞的胃沒難度, 一個人吃晚餐不孤單。#香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #restaurant #chicken #華香雞
華香雞
地址:灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖