2009-01-07 61 浏览
還是小朋友的時候,曾跟"無骨落地"的石岐乳鴿結下一嚐之緣。由那刻開始直至現在,不論是那一家香港的酒家,也找不到在石岐的味道。雖然凡事不可強求,但是總不能因此而不再嚐試。而今天,我們這個快閃飯局,選址為大圍另一頗有名氣的食店。今天出席飯局的人仕,認識一位性格毫不拖泥帶水,爽朗非常的"電單車女",實在幸會。 在各位食友簡談決定所要的小菜時,有說這食店的乳鴿僅次於楓林出品,在座的食友立即把它列入必食之選,最後還要了一些兒時常見的"懷舊菜"。首先來的不是別的小菜,而是開邊的<<燒乳鴿>>,各人以光速的動作把它的"美態"拍下來後,大家再也按捺不住了。 今天吃到得見鴿,皮薄而脆肉汁豐富,肉質滑而甚香嫩,比在楓林嚐到的更美味﹗ 而且,這裡會把乳鴿的內臟炸好再灑一點鹽再放在碟上讓客人食用,是絕佳送啤酒之物﹗湯水方面,我們選了<<粉葛赤小豆鯪魚湯>>,火喉十足,粉葛味道帶甜亦有點香味,一窩足夠我們十二,份量十足。拿來試餐廳炒功的<<萃華小炒王>>,內有蝦干、銀魚干、腰果、吊片和韮菜花,每樣材料炒得香口鑊氣十足

拿來試餐廳炒功的<<萃華小炒王>>,內有蝦干、銀魚干、腰果、吊片和韮菜花,每樣材料炒得香口鑊氣十足,尤其是這小炒的香味,非同小可。

不是麥兜媽媽弄的<<紙包雞>>,是一道舊有的小菜。先將雞肉放進醃料內調味一段時間,然後用玻璃紙或牛油紙包雞肉封在內部,最後下油鑊炸至熟透才上碟。豆豉味經烹調後變得極香,味道都跑進去雞肉之內,肉質尚算鮮嫩,很不錯呢。

同樣的做法,換上了腩骨作材料的<<紙包骨>>,跟雞肉相比,口感和風味都差了一點點,不喜好雞肉者可選這個來代替。
楓林的<<炸鮮奶>>全港獨有,那麼它的"鄰居"做出來又如何呢﹖味道明顯不及用花奶作為原材料的出品美味,但仍算很不錯了。炸漿脆薄而鬆化,奶味頗香帶少少濃而甜度適中,甚有水準。

另一個頗出名的出品<<蝦籽柚皮>>,是暫時嚐過味道最好的出品。柚皮芳香味依舊殘留,沒有苦澀味﹔大量的蝦籽帶著鹹香且鮮味,而茨汁稠度剛好,每口都是東皮的香味,絕對值得一試。

曾經是沙田"特產"的山水豆腐,因為發展新市鎮而失去了拿山水的地方了。不過這道<<豉油王蒸山水豆腐>>主角是它的豉汁,味道帶鮮甜而不太鹹,而豆腐雖香但只屬一般貨色而已。
新奇下點了的<<豬油撈飯>>,完全不是大榮華食到的"那回事",真是"好睇唔好食",大家可以忘記它了。

差不多被我遺忘了的<<香酥小棠菜>>,以魷魚膠為底,加入切粒小棠菜後,粘少些粉後便落油鑊炸熟。炸漿如炸奶般薄而脆口,魷魚膠爽甜彈牙,而整體亦帶住小棠菜的蔬菜甜香味﹔雖然有點油膩感但同時亦有點點清新味道,淨吃或送酒兩者皆可,值得一試。

友人說今天我們嚐了沙田雙寶:乳鴿和山水豆腐,我想現在該多加一寶 - 蝦籽柚友。跟楓林相比,價錢相若而食品水準也不分高下。環境方面,楓林帶有舊式中高檔小菜館的味道,而莘華則選了迎接時代的路線。不過有一點是相同的,那就是兩處都坐得很舒適,來大圍用膳又多了一個值得來的選擇了呢。
美炒絕倫的燒乳鴿,火喉十足粉葛赤小豆鯪魚湯
炸鮮奶,蝦籽柚皮,豉油王蒸山水豆腐
香酥小棠菜
  • 以上全部除了豬油撈飯和山水豆腐
2008-10-08 11 浏览
拜完山本來去新強記燒鵝食lunch, 但太多人等唔到位, 所以去左呢間....一推門入去有個人開門話無點心架喎, 咁都ok, 因為肚餓就入去食啦! 扮晒高檔咁派毛巾! 卓上又有酸菜花生等等啦... 即心諗都唔平啦! 咁開始叫餸, 見款款都$78 以上架! 好多都過百添.. 我地叫左5樣野, 咁貴, 就睇下佢係咪咁好食啦!沙薑雞腳 - 好咸.. 有6隻細細隻.. 4個人, 有2個人食得1隻, 2個人食2隻唔記得咩炒麵 - 有d煤既蝦.. 3粒左右.. 有1粒帶子, 薄切到有3片, 冬菇都有2件既... 跟住就係菜心啦! 碟野麵底本應係脆, 但唔脆, 只係少少硬, 唔香, d麵最底唔知點解比d水浸住.. 唔係面頭抄野個d汁黎架喎.. 我地都覺得茶餐廳抄得好味過佢好多好多囉!蝦子柚子皮 - 有... 4小塊架! 好似手掌一半左右咁大啦, 1人1塊! 咸到飛起, 聽講靚既蝦子唔係咸, 係香架喎, 但點解只係食到咸味呢! 個柚子皮一夾完全粉碎.. 超粉, 無晒d原本既質地..屋企附近間平野車仔麵仲好食過佢呀!!!抄青菜 - 最好味架啦! 不過唔係抄, 係用水"拾" 既! 再加d油係面扮

抄青菜 - 最好味架啦! 不過唔係抄, 係用水"拾" 既! 再加d油係面扮抄!!!!!!!!! 仲要細細條得7-8條only!!!!!!! 4人每人有2條菜!
子薑蜜汁抄雞球 - 1上枱, 嘩, 攪乜, 成碟垃圾咁..d汁有獲燶一點點黑色.. 一pat野... 仲好明濕見到個獲產上係碟邊拉過一野的痕跡! 見到真係好唔開胃! 咁都食少少啦.. d雞完全無味,得面頭d汁的味, d汁無蜜汁味, 只係甜味, 子薑有幾片,都幾辣下, d雞有d抄得唔熟添呀! 份量又少, 都想像到得幾多件雞係食得落肚呢?
5樣野, 其中一樣抄菜, 但都要500蚊!!!!! 好後悔入左去食!
2008-10-05 73 浏览
在大圍吃乳鴿最出名的兩間酒家,也是在同一條街,一間楓林,一間是隔離的萃華.後者的環境沒有前者的詩情畫意,歷史亦沒有前者的豐富.又是即慶快閃局,十一個人坐在一角,在大圍的酒家吃飯,點菜少不了乳鴿,豆腐.其他菜式也是點一些懷舊味道.另此店同楓林的不同在,如果自攜酒品,就要收開瓶費,這夜一行三支,"達文西"加"武當契弟",再加支智利白酒.加埋收$100.尚可接受.例湯為粉葛赤小豆鯪魚湯,同月前在益新一樣.火喉十足,剛好來之前在街口篤魚蛋,這碗例湯有下火之作用.乳鴿一共要六隻開邊上.伴以蝦片吃,中間更奉上鴿肝.索價$64一隻,比隔離的略貴.喝完例湯,急不及待即拿半隻上手,外皮燒得脆口,肉質豐厚,老實說,做得不比楓林的差,當中碟上的鴿肝,更是不可錯過.再來的紙包兩味,紙包雞同紙包骨.這一味很多年青人也未聽過,極其量在麥兜一片之中,聽過"紙包雞,雞包紙".本人亦很久沒有吃過此一味了.今次再吃,也是一種童年時代,與家人上酒樓的一點零碎回憶.用到自家店名作菜名的"萃華小炒王",用韭菜,蝦乾,魷魚,腰果等材料炒埋一碟,香脆又可口,送酒最佳.在最危險的時期吃高危食物才是最安全,無懼奶類受到三聚氰氨污染,照

在最危險的時期吃高危食物才是最安全,無懼奶類受到三聚氰氨污染,照吃炸鮮奶可也.賣相如炸蠔的脆奶,每隻鮑滿,入口脆口,內裏的奶香軟.豉油王蒸豆腐,妹仔大過主人婆,個人覺得其豉油王好過豆腐,所以即刻來碗白飯來撈汁.每次去吃懷舊菜也不缺的蝦子柚皮,這店亦做得不錯,柚皮沒有苦澀味,質感恰好.而個蝦子汁咸香濃厚,又是撈飯之好朋友.現今有很多地方可吃到窩貼小棠菜,這夜吃到的很脆口,墨魚膠混合著小棠菜,彈牙之外亦充滿小棠菜的香甜,做得也不錯.

貪得意來個豬油撈飯,索價$26.用木筒上.其豬油不同大榮華的燒豬油,只是一點點白色的豬油膏,同一點豉油作原料.本來的下欄貨,頓變上菜.個人還是愛大榮華的豬油同頭抽任添任撈的終極快感.

臨尾一記的豆腐花,絕對是錦上添花.

沙田大圍的燒乳鴿風行幾十年,到底這種濃厚的地區色彩,會否薪火相傳下去?
三寶之一
自家小炒王
妹仔大過主人婆
下欄當上品
三寶之一
自家小炒王
妹仔大過主人婆
2008-10-05 19 浏览
基於地理和歷史因素,以前有「沙田三寶」的說法,其分別是乳鴿、山水豆腐和雞粥,不過我這個沙田居民,近年在本區也少吃到滿意的出品,是日和一眾開飯食友相約於此晚膳,某程度上,能回味到昔日的一些風味。先上的粉葛鯪魚煲赤小豆,很夠火侯,至於主打的乳鴿,是此店的招牌菜,其個子不算太大隻,但炸得香口,吃入口還算嫩,內裡還有點juicy,最重要的,是吃不著雪味,相信是鮮貨出品,其價錢也不平,可要六十四元一隻。另外還點了紙包骨和紙包雞各一客,這件油淋淋的,用油紙包著的炸肉,其味也是其次(事實也頗為好味),最重要的,是尋回昔日的童年情懷,因為是飲茶是恩物點心之一。小炒皇、炸鮮奶也弄得不差,其鑊氣和脆口交足功課,跟著來的清蒸豆腐,其上等的水豆腐弄得很滑,吃入豆香味也足, 有時一頓油膩的晚飯,也確是需要一點清淡東西來平穩一下。蝦子柚皮的味道,用一句「正到無朋友」來形容便最貼切,實在甘香。另有香酥小棠菜,即是大排檔的窩貼小棠菜,用墨魚膠加小棠菜包好後再炸,香脆彈牙鮮甜集於一身,唯獨個醬汁不太匹配。木桶飯奉上豬油豉油,但$26一小桶實在不值,見有豬油奉上,叫多幾個白飯算了。最後甜品是山水豆腐花,不俗。這裡和隔離的

這裡和隔離的楓林都是走中高檔路線的,不過人多吃飯好自會平宜,今餐每人只需$165,比想像中平。不過是晚是要收開瓶費的,三枝酒是要收$100,帶酒前要問清楚。

2008-09-21 13 浏览
今日一早出左去,無食早餐係美孚又無野好食同友人傾左陣,突然乳鴿癮起,就提意黎萃華食乳鴿.3個人,食左3隻紅燒乳鴿,脆皮豆付同埋家鄉釀玉環紅燒乳鴿--2隻好味,1隻好乾,有d太燶 未至於脆皮,但係胸都唔算好"鞋",好味既,不過未至於會哇一聲law 同龍華好味既時候差唔多($68)脆皮豆付--細碟,同埋豆付唔算好滑,脆皮,但係真係無味架....失望($58)家鄉釀玉環--豬肉冬姑釀節瓜,舊豬肉都幾膩....節瓜就ok啦($68)結果我地要將脆皮豆付同節瓜個汁fusion左一齊咁就好味d送左個豆付花都唔係特別好味...唔係變,但係有d怪怪地....3個人食左$460好貴既一個lunch不過一人一隻乳鴿又好滿足其他野就麻麻lu得閒都可以黎食下既,同龍華差唔多不過唔洗行咁遠,哈哈
今日一早出左去,無食早餐
係美孚又無野好食
同友人傾左陣,突然乳鴿癮起,就提意黎萃華食乳鴿.

3個人,食左3隻紅燒乳鴿,脆皮豆付同埋家鄉釀玉環
紅燒乳鴿--2隻好味,1隻好乾,有d太燶
同龍華好味既時候差唔多($68)

結果我地要將脆皮豆付同節瓜個汁fusion左一齊
咁就好味d

3個人食左$460
好貴既一個lunch
不過一人一隻乳鴿又好滿足
其他野就麻麻lu

得閒都可以黎食下既,同龍華差唔多
不過唔洗行咁遠,哈哈
  • 紅燒乳鴿
2008-08-15 5 浏览
同親戚食飯,book左呢間萃華d野食又貴又細又唔好食....乳鴿冇肉汁又老....真係我食過中之最差,仲要成68蚊1隻連普通既蒜蓉炒菜都唔得...d waiter態度又差,撞到人連sorry都唔講聲,淨係啤一下就走左去絕對冇下次.......
同親戚食飯,book左呢間萃華
d野食又貴又細又唔好食....
乳鴿冇肉汁又老....真係我食過中之最差,仲要成68蚊1隻
連普通既蒜蓉炒菜都唔得...
絕對冇下次.......
2008-06-14 15 浏览
首先,我地要向雍雅山房致敬.雍雅山房已經無左好耐了... 婆婆又突然間話想食乳鴿喎, 所以就去左萃華.其實尼間無咩野咁好, 都唔係特別抵食, 但係佢既乳鴿真係少有地好食夠入味啦, 夠香, 皮脆.無咩地方食到拍得住雍雅山房水準既乳鴿的啦愛鴿之人就值得去嘍~ 我地除左乳鴿仲叫左梅菜扣肉同芝士龍蝦伊麵舅父仔話整體唔錯, 但係乳鴿有d瘦得濟, 不過我就覺得乳鴿太肥先唔好食啦, 見人見智啦~媽咪話除左乳鴿, 其他野食都麻麻婆婆就覺得個芝士龍蝦麵幾抵食, $210 蚊, 都有幾多肉, 媽咪倒覺得d 芝士好"卡夫"味, 唔夠香.
首先,我地要向雍雅山房致敬.
夠入味啦, 夠香, 皮脆.
無咩地方食到拍得住雍雅山房水準既乳鴿的啦
媽咪話除左乳鴿, 其他野食都麻麻

• 紅燒乳鴿
2008-06-08 7 浏览
本來唔喜愛中菜的我,今次係第二次光顧,呢度雖然服務一般,但好過龍華多倍,乳鴿水準一個字「正」,就算貴龍華十蚊一隻都係值得,大部份小菜都係七十蚊或以上,價錢略貴,但有一定水準交足貨,還可以試到懷舊菜柚子皮,入味之餘又唔油膩,每次食完都好滿足呢....
2008-03-22 25 浏览
一間老字號的酒家, 我當天因朋友請食飯, 叫了六個菜, 乳鴿和蒸豆腐保持超正水準, D乳鴿真係好正好新鮮, D豆腐好滑, 個糯米飯雖然好食, 但與其他食品一樣給其他的貴一倍, 我點了生炒骨, 菜和啫啫雞煲, 很一般, 貪可送飯, D野食其實好細碟, D人既SERVICES唔係特別好, 可能我地被人睇得出唔係有錢人, 食唔起他們推薦的魚和蝦啦, 我有朋友來過曾ORDER呢D魚和蝦野食, 她說都真的很好味, 其實食到好味既野, 貴一D都沒所謂
2007-12-02 26 浏览
大圍萃華酒家,據周刊吹介,聞名中外的燒乳鴿乃由其始創,其獨步武林的招牌菜是也.小弟自幼居於沙田,萃華與小欖公,楓林齊名,上禾輋尚有龍華,其時沙田墟尚有三紅,禾香,德記等等.十二月初遂與家人再懷舊一翻,再嚐舊沙田風味,一行八人點了一個乳鴿海鮮餐,一千一百餘元,有大斑兩味分別炒球及炆頭腩等等,不過不失,家常小炒,乎服何求,但主角乳鴿竟然漏了單,再三催促才上檯,唉唉唉,不得了,竟然是暖的,燒乳鴿之精粹在乎其新鮮燒,熱辣辣,但sorry欠奉,肉質偏廋無texture,差矣!埋單詢問部長,其支吾以對說會到廚房瞭解,他告之乃新鮮鴿,又如何?人地就算用雪鴿的都好食過你、找埋錢都冇句唔好意思.成晚最好食就係豆腐花及三催四請先到的生果拼盆,死未?呢度乳鴿68蚊一隻,鬼佬話嚌,唔justify囉,咁既價錢唔收貨囉,唔怪得歌神寧願去強記叫外賣,萃華星期日晚都坐吾滿啦小弟食盡沙田乳鴿,個人經驗最正乳鴿不問價錢,乃係沙角大排檔德記(老闆乃沙田墟三紅酒家老閭),一隻40蚊有找,各名牌乳鴿輸哂,唉唔怪之星期五六日,想搵個位都難,但注意唔駛旨意有好招呼萃華,恕我講句無下次咯
萃華,恕我講句無下次咯
2007-09-25 12 浏览
自從龍華的乳鴿水準每況愈下,已沒有幫襯的理由。來萃華,只為食乳鴿,所以當然一人一隻,要燒的。特別吩咐其中兩隻原隻上,純粹家母及我個人喜好。上枱熱辣辣,都要等一等先可以動手。撕下鴿腿,肉汁流出,咬落皮脆肉嫩,鹹味調得剛好,好吃。也吃了件肝,外脆內軟。小菜也有水準,不過對我來說,都是陪襯。七隻乳鴿連三個小菜(炒豆苗、金銀蛋莧菜及蒸豆腐),差不多九百元。略貴,不過值。

小菜也有水準,不過對我來說,都是陪襯。

2K
2006-09-03 16 浏览
今日dinner 同屋企人4 個0黎食, 叫0左2 隻燒乳鴿, 2 隻豉油王乳鴿, 海鮮豆腐煲, 中式牛柳, 仲有清炒西蘭花.0黎到當然0係想食乳鴿, 個人覺得燒比豉油王好食... 燒0既皮脆肉嫩, 好多肉汁, 又唔算好油膩; 另外驚喜0既係連鴿心/肝/腎都有得食, 燒到好香好脆, 好好食! 豉油王都唔錯, 不過d 豉油汁鹹0左少少, 肉質亦相比之下無咁滑/juicy.中式牛柳d 汁酸度0岩0岩好, 牛肉夠腍又夠酒味, 空口食或送飯都好好.海鮮豆腐煲又係驚喜的, 好入味, 料好多, 有石斑, 海蝦, 帶子, 魷魚, 仲有冬菇, 咁多樣以豆腐最好食, 索晒d 海鮮味咁, 唔錯; d 海鮮肉質彈牙夠新鮮, 不過d 帶子就實在太鹹喇...西蘭花就一般, 油亦多.環境都係舊式酒樓咁啦, 坐得舒服的, 衛生情況ok, service 都ok 啦無乜特別咁.不枉山長水遠走0黎食, 真係唔錯.

西蘭花就一般, 油亦多.

不枉山長水遠走0黎食, 真係唔錯.
2006-04-02 3 浏览
我好鐘意去萃華酒家食飯﹐佢地D 乳鴿好好味﹐豆腐又好滑﹗﹗﹗仲有0佢地成日有D 突別菜式﹐可有新意﹗﹗最重要係佢地有自製豆腐花送﹐每次食完都好開心咁走﹗﹗
咁走﹗﹗
2000-08-14 5 浏览
本人與家人差不多每月都有一二次到大圍,每次都在此酒家晚飯,當然是對這裡的服務及食品感到滿意,與他們的上上下下都頗為認識。5/8 晚飯於此酒家,點了個生"當" 海班兩味,怎知那魚很腥,肉還有點霉,根本不新鮮,很難入口,當時感到非常奇怪,一問之下才知道魚不是當天"當" 的.後來請那經理過來想再問清楚是什麼一回事,這樣不新鮮的魚怎能給客人用,怎知那經理說,我們的海班是生"當" ,但沒有說明是今天"當" ,說完之後便轉身走,完全沒有一些歉意或為我們解決問題,原本想找個老闆來談談,可惜都不在,那時連食飯的胃口都沒有,且跟本也沒菜可吃,他們這樣的服務態度連普通的大眾化菜館也不如,我們也光顧了好幾年,一時之間也很激氣,飯也沒吃立即結帳走。相信我們也不會再到這裡吃飯,他們真的很傷我們這個常客的心!