2021-08-18 969 浏览
小店本身係日本食材店,主要賣凍嘅餃子、肉同海鮮。佢地亦喺店內放一啲摺枱膠凳比人喺嗰度即刻食。不過環境唔算大,枱數唔多,所以好多時都要同人搭枱。🍜主食🍜🥟 鹿兒島黑豚肉餃子(雙併,厚皮) $55(4.5/5)呢到餃子全部都係人手制作。口味只有白菜同韭菜兩種,仲有得揀雙併,根本就係為我呢啲有選擇困難症嘅人度身訂造。餃子皮有咬口,配合白菜同韭菜,口餡豐富。餡料調味恰好,一咬落去肉汁四溢,但唔油膩。個人較喜歡白菜,因為味道冇韭菜咁重。店内亦有多種醬料比客人點餃子嚟食,不過我都係鐘意原汁原味多啲。

🍜主食🍜
🥟 鹿兒島黑豚肉餃子(雙併,厚皮) $55(4.5/5)
2021-07-24 699 浏览
前排成日去觀塘…經過駱駝漆大廈,黎個餃子盛😂唔係大食仔介紹,都唔知道賣凍肉和牛既店鋪有餃子食🤓·🥟薄皮雙拼($48@15)同大食仔share架😌有薄皮厚皮、韮菜/白菜2款餡料選擇~所有內餡標榜用上北海道豚肉製作!即包即淥,一口size, 食落健康無咩油😇不過整體都係一般,唔算好有驚喜😮‍💨有埋煎餃子會更好~·📍 蒲公英和牛專門店觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室

📍 蒲公英和牛專門店
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室
2021-05-14 1227 浏览
買了一盒餃子回家作為晚餐,當時看到裝在盒內的餃子餡比較小,不以為意。煮熟後吃時完全感覺唔到有肉在裏面,亦沒有任何鮮味,和堂食的質素相差很遠。希望店主老實啲做生意!

外卖自取
2021-04-05 1756 浏览
好平架手工餃子 $55 有成15隻 是小工包制架,有兩款味,分別是椰菜豬肉同韮菜豬肉。只有放湯水煮工個做法,工場來到各要了15隻,大小一隻一口剛剛好,點了薄皮但還是覺得皮好厚,我把邊邊都吐掉,不太愛吃厚的說椰菜味太淡,必需要點餃子汁來提味,有日本餃子汁,胡麻醬同酸辣豆板醬三款韮菜味比較香,因調味都偏向滑淡,韮菜架味可以增加味覺感受以手工餃來講好平好抵食,但未去到必食。飲品有支裝在雪櫃,另有售肉扒,可以即買即由廚房煎來吃

韮菜味比較香,因調味都偏向滑淡,韮菜架味可以增加味覺感受

🥟薄皮鹿兒島黑豚肉餃子🥟推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️駱駝漆大廈慨係活化工廈一個成功例子,食肆多不勝數、仲有唔同嘅零售店,而家已經成為觀塘地標!行街、食飯、shopping,好忙吖!今次又去咗蒲公英和牛專門店食餃子,哩度嘅餃子自己包,選用鹿兒島黑豚肉,即叫即製。可以揀厚皮或者薄皮,餃子有白菜餃、韮菜餃或者雙拼。除咗餃子,仲可以去凍櫃買扒類即叫即煎以9折試食㗎。🥟薄皮白菜韮菜餃子雙拼 HKD45/12隻皮薄通透,韮菜味濃,白菜就較為爽口,肉質完全唔鬆散亦無太結實,有肉汁。餃子每隻份量適中,12隻都好飽呀!總結:-食物 ❤️❤️❤️❤️❣️環境 ❤️❤️❤️❤️🤍服務 ❤️❤️❤️❤️❤️.··餐廳:蒲公英和牛專門店 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室
🥟薄皮鹿兒島黑豚肉餃子🥟

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️❤️
餐廳:蒲公英和牛專門店 (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室
薄皮餃子雙拼
薄皮韮菜餃
薄皮白菜餃
  • 薄皮白菜韮菜餃子雙拼
2021-01-29 1463 浏览
平時經過很多次, 因為門面平平無奇, 所以沒有入去試. 今日老公早收工來接我放工, 附近很多食店5點後已準備停堂食, 故想起這間可以速食的小店.今次選了薄皮韭菜餃, 等了十分鐘左右就有得食, 一口份量, 真係有爆汁效果, 果然名不虛傳. 之後上埋自選牛小排, 之前有人話呢度D牛麻麻, 但呢個唔錯, 肉比想像中煎得熟但不失嫩滑. 人均100的下午茶偏貴, 但覺得值!
2021-01-01 1217 浏览
店舖除咗賣牛肉之外,仲有賣生餃,亦可以喺現場食。店名寫住和牛,但係冇牛肉餃,只有2款,白菜餃同韮菜餃。落單嗰陣記得小心留意拎果張紙係寫住薄皮定厚皮,係分開兩張紙。叫咗15隻雙併餃試下。餃子皮的確幾薄,但係略嫌可以再包多少少餡料,等隻餃再脹少少,咬口應該會更加好。韮菜都不錯,韮菜粉量算幾多,但係冇咩特別,唯一係咬落去有好多汁喺隻餃入面。而且冇乜油,所以食落去感覺幾健康。整體而言,餃子不過不失,加上以呢個價錢,我覺得有好多餃子店做得更加出色。
雙併餃
韮菜餃
雙併餃
🥟我男朋友最鐘意叫佢地既100%鹿兒島黑豚肉(薄皮)(雙拼)餃子,有韭菜同白菜餡,可能因為薄皮,佢一個人可以食哂15隻就算係水煮,都好有肉汁,唔使點豆瓣醬或者醋。我就鍾意食韭菜餃多過白菜餃,食落香啲。🥩不過比起餃子,我較為喜歡呢間煎既和牛扒,真心覺得好食過其他高級餐廳四、五百蚊一塊既扒,係雪櫃揀左塊(和牛肉眼),即煎五成熟,我地試過三種食法: 1️⃣原味2️⃣加少少鹽、黑胡椒3️⃣ wasabi加豉油(店員教我地)最後竟然覺得第三個食法係最好食,其實原味已經好有牛味,好好味,但估唔到第三種食法竟然係咁match‼️亦都從來未試過好有驚喜雖然佢冇華麗嘅裝修,但尚算坐得舒服,我仲同我男朋友講笑咁講,每年嘅紀念日可以喺度食扒慶祝,唔使去啲高級餐廳鋸扒
🥟

🥩
不過比起餃子,我較為喜歡呢間煎既和牛扒,
1️⃣原味
2️⃣加少少鹽、黑胡椒
3️⃣ wasabi加豉油(店員教我地)
最後
好有驚喜

• 鹿兒島黑豚肉韭菜餃
  • 和牛肉眼
2020-11-12 911 浏览
平時係觀塘呢頭返工,不時都黎工廠大廈呢頭搵食。今日去到駱駝漆大廈三期呢度食餃子,呢到好特別,本身係淨係買凍肉嘅,之後賣埋餃子,但出奇地多人黎食,同事地食過都話好食,今日我終於都一齊黎食~原來佢呢到得2款餃子🥟賣,分別係韭菜豚肉&白菜豚肉,肉餡係用黑豚肉整嘅~皮就分左厚皮&薄皮,個人鍾意食薄皮,就叫左薄皮雙拼~ $52蚊15隻餃子都幾大隻下,韭菜餃好多汁,新鮮,唔似平時食嘅急凍餃~白菜餃就味濃dd,皮薄多汁,的確唔錯~

2020-01-23 4268 浏览
🥢觀塘隱秘鹿兒島豚肉餃子🥢呢間餃子店之前已經食過一次,就咁睇是一間主打賣賣凍肉,日本醬料,而最出名是黑豚肉餃子,隻隻都是新鮮當日即包,夠曬新鮮🥢水煮鹿兒島黑豚肉餃子(12隻$42 /15 隻$50)🥢唔好以為呢到的水煮是四川水煮辣餃子,我都想,大家都諗多咗,是白水煮餃子,即係白烚餃子,即係只食到食材本身的原味,呢到會見到,店員不斷密密包,保證新鮮🥢餃子分別是白菜餃,韮菜餃,分別可以有厚皮及薄皮兩種,個人比較喜歡薄皮,真係皮薄餡靚,入面爆汁,肉質細膩,好香黑豚肉的香氣,檯面提供日式燒汁,還有辣豆瓣醬可以點🥢現場還有牛扒可以即買即煎,見到牛扒個樣都幾靚,下次可以試試🥢另外食緊途中都有不斷有人買返屋企食,相信買返屋企打邊爐,或者煎,味道一定更加比白烚正好多
🥢觀塘隱秘鹿兒島豚肉餃子

🥢水煮鹿兒島黑豚肉餃子
(12隻$42 /15 隻$50)

2020-01-14 2059 浏览
今日報左班整皮革,所以黎左觀塘工廈,整完好肚餓,經過呢間店本身無諗住食,但店員叔叔好熱情招待,話係100%鹿兒島黑豚肉做既餃子,反正我都餓就試下啦~ 點知一試難忘...本身打算食韭菜12隻,叔叔好熱情話白菜都好好食,於是最終都係轉左雙拼。枱面有三款醬料,叔叔話鍾意食既話,D醬料都有得賣。麻醬﹑佢地自制既豆瓣醬﹑餃子汁。叔叔重話可以三溝。即叫即煮即上,薄皮餡靚,每樣口味6隻。我先原味咁食, 味道好出,好多汁,完係食到該有既味道。之後就點餃子汁﹑之後就點麻醬﹑之後就點自制既豆瓣醬﹑最後三溝。好滿意以及滿足, 滿足晒個味蕾! 雖然係白烚餃子,但食出幾款口味,抵食!店內重有賣凍肉,睇中邊塊肉,又係即叫即煮~ 蒲公英和牛專門店地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室電話號碼:23892184營業時間:星期一至日12:00 - 19:30

即叫即煮即上,薄皮餡靚,每樣口味6隻。
店內重有賣凍肉,睇中邊塊肉,又係即叫即煮~

蒲公英和牛專門店
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室
電話號碼:23892184
營業時間:星期一至日12:00 - 19:30
2020-01-04
2019-11-05 2259 浏览
唔係經常去觀塘食野,因為屋企出去其實都幾「長途」,最近來過一次,因為男朋友話想睇下outlet,行到咁上下就來蒲公英食埋餃子先走。唔係第一次來,都係因為幾好食,又唔想正經食正餐,所以揀餃子。呢度鋪面唔細,主要就賣和牛、凍肉呢D野,不過就開左幾張枱仔,鐘意即食又得,買走都得。每枱都有擺放醬料,呢D醬料都喺佢鋪頭有得賣,麻醬就正常,但「豆瓣醬」真係幾好食,我仲試過買走添。餃子就好簡單,分厚皮、薄皮,白菜同韭菜兩款,一律都係水煮,即係烚。老實講,價錢都唔平,比起出面D餃店,但因為標榜用100%鹿兒島黑豚肉做嘅,聽落就已經寧舍唔同咁。點左雙拼,即煮,佢淨餃上,我地點薄皮,真係透哂D餡出來,就算摺位都唔會覺得厚,而且層皮好滑唔粉。菜肉半半,你話食唔食得出係鹿兒島黑豚呢,就食唔出嘅,哈。不過餃子係真係好juicy,肉都唔肥。點埋佢地嘅麻醬同辣醬,又幾好食嘅就係價錢唔平咁囉,再來行街都會再食嘅。

就係價錢唔平咁囉,再來行街都會再食嘅。
2019-10-23 1664 浏览
上星期突然要去觀塘做野,work hard 就eat hard, 諗下觀塘有無咩傳聞美食,突然醒起有間餃子,搜尋觀塘,餃子,查吾到? 問下係觀塘返工呢朋友仔,先知係間樓上店,要12點半前,吾係就要排隊啦!好彩有人比料,去到得番2張吉檯,只有2個選擇,白菜定菲菜,12隻定15隻……,只有水煮,無煎餃,我本來想食煎,但無計,原來係無,佢地係賣食材,叫餃子食係叫試食,試食價50蚊🤣姐姐問之前有無食過,檯面有3隻汁,日本芝麻沙律汁,日本鼓油,好似豆板醬嘅辣醬,無就先吾好點醬汁,食下個原味,嘩,原味真係原汁原味,好有肉味好juice,我不停食左好幾隻,吾蝕底都要試下醬汁,3隻都各有千秋,混埋又食下,真係好回味,成個星期都有少少掛住,好啦,整個食評分享下

2019-10-18 1285 浏览
工廠大廈搵食總有意外驚喜。 位於中間位置, 行路唔留意都幾易錯過㗎。門口細細內裡環境光猛, 靠牆係貨架, 貨架前有枱櫈食餃子, 100%黑豚肉餃子, 柯打紙好簡單只係兩張紅色和綠色,分厚皮和薄皮。 餃子餡料都係兩款 白菜餃、韭菜餃、亦可雙拼,份量可選擇12隻或15隻,做法統一水煮。熱辣辣餃子送到,姨姨會教你先食原味,再按自己鍾意加醬汁, 我就喜歡混醬喇,仲要加辣椒醬。 估唔到薄皮入面都可以包住咁多肉汁, 用叉食一篤落去部分肉質流失 ,簡直係嘥咗呀! 雖然沒有湯, 餃子皮好滑, 脹卜卜餡料沒有失望。喺雪櫃入面可以揀扒,仲有代煮服務㗎。

喺雪櫃入面可以揀扒,仲有代煮服務㗎。
2019-09-13 1164 浏览
之前 lunch 路過 見好多人黎幫襯甚至 坐到出門口以為係好好味嘅和牛 或者 什麼特賣原來係賣 水煮 餃子最巴閉 就係 只得2款 口味 而且 只有淥 (水煮) 的今日專程來試韭菜餃size 一啖一隻咬落去 皮薄 有彈性 有肉汁韭菜 與 豬肉 比例剛剛好親眼 睇住 阿姐 即包 即淥新鮮即製白菜餃 味道相對地淡 其實 唔識分辨 鹿兒島 黑豚肉 跟一般的豬肉 有乜分別飲品嘅價錢 好公道5蚊罐汽水 可能係便利店都買唔到環境一般 明顯 係凍肉店內加摺枱膠凳變成 餃子快餐店佩服 老闆有生意頭腦喜歡 食餃子嘅朋友 可以一試如果 有埋煎餃子 就更好
之前 lunch 路過 見好多人黎幫襯
甚至 坐到出門口