2019-01-14 663 浏览
I went to this shop around 9:00 A.M. cause I heard from many foodie blogger about many customer to come here in the morning. But when I visited lately this shop had many customer. I looking for table. everything is so chaotic and super busy but I like.Cha chu bao is delicious Hakao also.

2019-01-11 5771 浏览
都忘了究竟之前有沒有來過這間🤔,但是內裏非常舊式,走一堂樓梯上到去,就發現,中午時分,非常之多食客在進食,每一張桌子都是搭枱的,只不過你會找一些在比較寬闊,以及桌面比較清潔的座位。除了燒味以及其他炒粉麵飯,其他點心仍然是以酒樓阿姐推著點心車,然後大聲叫賣有什麼點心。鵪𪂹蛋燒賣,普普通通,外皮不厚,內裏上邊有一隻鵪𪂹蛋,下邊的肉也不算太乾,味道正常。$13茶位就委實不便宜,有一款是用中國最傳統茶盅焗茶,然之後再倒出來杯子;但是店員就給了我另一款,可能由於是生客,而且外貌年輕😌,店員恐怕我們不會用傳統的焗盅,因此另一款就是用一般酒樓會見到的茶壺,就像平時倒到杯子喝茶。腸粉,內裏沒特別,但腸粉表面滑而吸味,豉油又香,甜中帶鹹山竹牛肉,味道夠特別,因為它和平常的酒樓的山竹牛肉有所不同,質地就比較硬身,非常之有嚼勁,而牛肉內裏的陳皮味道非常濃郁,淡淡的散發着香濃的陳皮味。蓮香樓的點心,有些人沒有什麼特別,例如這個山竹牛肉,只是覺得是軟綿綿的一團肉團。反而,燒腩卷雖然內裏有我不喜歡嘅芋頭,但是那個豬腩肉,又肥又瘦,肥肉有點油香,瘦肉亦都不至於太乾。而這些中式包點的麵包,反而顯得很美味,旁邊的白麵包

腸粉,內裏沒特別,但腸粉表面滑而吸味,豉油又香,甜中帶鹹

反而,
燒腩卷雖然內裏有我不喜歡嘅芋頭,但是那個
豬腩肉,又肥又瘦,
肥肉有點油香,瘦肉亦都不至於太乾。而這些中式包點的麵包,反而顯得很美味,旁邊的白麵包,即是中式蒸包那層麵包皮,你以為空口吃會比較乾,或是淡而無味,但是他竟然是略帶甜味
,而不太乾身。

還有一個
棉花雞, 上面有個冬菇,雞肉都不小,但是有點碎骨,味道比較普通。

的確好像之前網台主持人去做節目一般,阿姐服務態度傲慢而有霸氣,如果你只是站在人群外邊,或是站在後邊排隊,應該有排都拿不到食物,甚至乎剛剛出爐的食物,會比其他食客搶拿一空。

蓮香樓的收費確是不便宜,兩個人,只是吃了五款點心,一人喝茶一人喝水,竟然都要200多元。 雖說是歷史悠久,但是這個價位,未免也有點兒昂貴。但是話說回來,總比起在附近吃一碗無厘頭的麵條,都要90多元$100,這兒顯得比較貨真價實。

午餐
2019-01-07 746 浏览
已經好耐好耐無見過呢種老式茶樓源用同茶樓茶咁上下年紀gei伯伯員工佢啲野食 同啲員工服務一樣 即使係歲月洗禮 品質依然老爸指定要黎呢度 就係要食個羊肉煲沙煲煮gei羊肉煲 睇落好似細細煲咁但好足料 香濃gei羊肉湯汁 軟稔羊肉加埋吸飽湯汁gei枝竹同冬菇自己喺屋企真係好難煮到咁好味妹妹愛吃gei金錢雞 金錢雞係用雞肝肥豬肉同埋叉燒雞肝味道濃郁成個配搭加埋係比較油膩好彩個叉燒好受可以中和左 好好味椒鹽九肚魚炸得香脆 連骨頭都可以食埋辣嘅椒鹽好惹味 可以送一碗飯肉質軟滑炸完係外脆內軟我哋仲叫咗蛇羹時間非常足料每一碗都會食到蛇肉細嘅已經可以四個人分好多木耳啦筍絲 跟住仲要陪埋檸檬葉同薄脆冬天補身真係非常好
佢啲野食 同啲員工服務一樣 即使係歲月洗禮 品質依然

細嘅已經可以四個人分
好多木耳啦筍絲 跟住仲要陪埋檸檬葉同薄脆
冬天補身真係非常好

2019-01-01 1195 浏览
唔知幾多人試過食推‘點心車’🚗既酒樓 我記憶中就係小學果時既茶樓有 之後就特然絕跡左 之後就開始用點心紙去代替點心車🤷🏻‍♂️ 咁香港宜家仲用點心車 就淨返幾家 而今日介紹既就係一間好出名既 點心店 蓮香樓🙂 帶大家體驗一下 搶點心既年代🙂 蓮香樓其中一個特別之處就係 如果你叫叉燒飯 佢係唔會切到一舊舊比你 一整舊上既 這個亦都係一個以前既食法 代表啖啖肉🐷🤤-講點心之前 再分享一個點心小知識 山竹牛肉球 其實唔係全部牛肉 係溝左豬🐷肉既 咁點解呢 就係因為即使用日本A5 澳洲M9 蒸都好 一但蒸過多都唔好味🤷🏻‍♂️ 所以要加豬肉入去 就可以蒸更耐都影響唔到味道🤙🏻🤙🏻蝦餃🦐皮夠薄 蝦亦夠多 所以食落去 唔難咬幾好🙂排骨🐷麻麻 一食就好大陣雪藏味☹️ 又唔係特別淋🤷🏻‍♂️鵪鶉蛋燒賣 幾特別 好少食 蒸得啱啱好 不過小心食得多爆血管🙂馬拉糕🍰 好鬆軟🙂 好似食緊空氣咁😂 而且晤會太甜 必叫總結來說 大家可以去體驗下 香港以前既文化🙂 而且聽講2019年就到期 如果繼唔到租就搬lu☹️☹️☹️☹️-🎈中環威靈頓街160-164號-平均傷害:$100好味值:6.5/10

蝦餃🦐皮夠薄 蝦亦夠多 所以食落去 唔難咬幾好🙂
排骨🐷麻麻 一食就好大陣雪藏味☹️ 又唔係特別淋🤷🏻‍♂️
馬拉糕🍰 好鬆軟🙂 好似食緊空氣咁😂 而且晤會太甜 必叫
🎈中環威靈頓街160-164號
平均傷害:$100
好味值:6.5/10
2018-12-30 735 浏览
一月向去蓮香都是飲早茶,這天碰巧親屬聚會,決定到蓮香吃晚飯。我們點了多款菜色,有炸軟殼蟹,炒豆苗,楊州炒飯,叉燒,七味牛仔骨,琵琶豆腐,蝦仁炒西芹,八寶鴨,炸子雞。豆苗跟炒飯味道略淡,炸軟殼蟹不過不失,味道夠但不夠熱。七味牛仔骨香味濃郁,但一定吃到筋位,體驗麻麻。琵琶豆腐及蝦仁炒西芹就正正常常,一般酒樓貨。炸子雞略咸,師傅太重手,但皮脆肉嫰,但有點凍。八寶鴨算名不虛傳,今次碰巧一大班人先有機會試。焗西米蓮蓉布甸清甜不膩,可以一試。

豆苗跟炒飯味道略淡,炸軟殼蟹不過不失,味道夠但不夠熱。

七味牛仔骨香味濃郁,但一定吃到筋位,體驗麻麻。

琵琶豆腐及蝦仁炒西芹就正正常常,一般酒樓貨。

炸子雞略咸,師傅太重手,但皮脆肉嫰,但有點凍。

八寶鴨算名不虛傳,今次碰巧一大班人先有機會試。

焗西米蓮蓉布甸清甜不膩,可以一試。
  • 八寶鴨
2018-12-28 482 浏览
Bad experience I had last week. Got scolded by an old waiter for switching to another table to join my family member. I would give a damn to this kind of place who doesn't understand what service industry is all about. Being a Cantonese myself, I confronted the old fella and all other tourists seems smiling..... Probably been verbally harassed by him too. I HIGHLY DON'T RECOMMEND this place if you don't want to spoil your mood. There are tonnes of restaurants in HK, so, why this one?
2018-11-28 1492 浏览
星期日的下午兩時左右到達 仲怕會因為假日而多人結果等都唔洗等就已經入座 一行三人必定是搭枱拎點心就好似以前的酒樓咁 自己行去拎再蓋印 有4位點心姨姨推住點心車周圍行滿心歡喜咁走去睇下有咩點心 第一輪拎了棉花雞同北菇燒賣之後再去睇下其他的點心車 仍然都係得棉花雞同北菇燒賣 基本上其他時間都要好留意 幾時有新點心refill同推出黎仲要夠快同其他人一齊搶 因為每次新點心都係得5-6籠然後成群人追住黠心姨姨拎點心 其後都仲有食到燒賣、鵪鶉蛋燒賣、排骨同牛肉球再坐左一陣 見到其他茶客行過點心車揭下又行開 都估到又係得棉花雞同北菇燒賣 😂 就走人嚕點心味道係平時食到的味道 但款式其少當本地人體驗下遊客必到茶樓就算😅😅
星期日的下午兩時左右到達 仲怕會因為假日而多人

之後再去睇下其他的點心車 仍然都係得棉花雞同北菇燒賣

基本上其他時間都要好留意 幾時有新點心refill同推出黎
仲要夠快同其他人一齊搶 因為每次新點心都係得5-6籠
然後成群人追住黠心姨姨拎點心

其後都仲有食到燒賣、鵪鶉蛋燒賣、排骨同牛肉球

再坐左一陣 見到其他茶客行過點心車揭下又行開
都估到又係得棉花雞同北菇燒賣 😂 就走人嚕

點心味道係平時食到的味道 但款式其少
當本地人體驗下遊客必到茶樓就算😅😅
2018-11-25
2018-11-22 1393 浏览
蓮香樓,呢個名我細細個就聽到大架啦,一直都好想去食但搵唔到機會。聽聞佢地做埋今年之後就會休業,終於的起心肝去食一次!朋友之前黎過一次食點心,反而提議試下食夜晚小菜。網上好多對蓮香樓唔同評價,但一致地認同:氣氛同人情味,真係其他地方比唔上。因為我地得二個人食,所以點左三個餸試下:椒鹽雞軟骨,瑤柱蛋白炒飯,雜菜粉絲煲雜菜粉絲煲就不過不失,湯底清清地但幾有鮮味,我自己就好怕粉絲煮得太硬,呢到就煮得啱啱好。之後就到瑤柱蛋白炒飯同椒鹽雞軟骨啦炒飯唔錯唔錯!炒得粒粒分明!唔會太油,幾好食。椒鹽雞軟骨我朋友就最中意食,因為佢覺得食落好鬆軟,拎到出黎仲熱同唔會硬晒,我自己覺得食落都幾入味。(我朋友影相技巧就有待改善哈哈)

之後就到瑤柱蛋白炒飯同椒鹽雞軟骨啦

炒飯唔錯唔錯!炒得粒粒分明!唔會太油,幾好食。

椒鹽雞軟骨我朋友就最中意食

(我朋友影相技巧就有待改善哈哈)
2018-11-17
星期日去中環大館影下相,同朋友黎到蓮香樓飲茶我地去到都下午2點幾,吾洗等位就有位,但就當然係同人搭台喇第一次去呢d 老牌茶樓。。。。仲係人手推車仔既。。。去到已經極之肚餓。。。見到第一架車仔得3款點心,所以全部叫曬。。。。一碟冬菇棉花雞, 一碟鴨腳扎, 一碟豬肚跟住再叫咗兩碟雞腳, 一碟只有三隻跟住再叫到一個排骨, 一碟馬拉糕, 一碟鵪鶉蛋燒賣所有野都好似要搶咁 。。。3個人食左8碟野。。。。心都累。。。埋單食左248蚊野食就老實講。。。。。 超級超級 普通連基本嘅蝦餃燒賣腸粉都唔會有。。。。可能我地去得吾夠早喇。。。但要搶食下次就真係吾好搞我喇坐左成個幾鍾。。。。來來去去出黎出去就係上面個幾款點心...... 大失所望
星期日去中環大館影下相,同朋友黎到蓮香樓飲茶
我地去到都下午2點幾,吾洗等位就有位,但就當然係同人搭台喇
第一次去呢d 老牌茶樓。。。。仲係人手推車仔既。。。
一碟冬菇棉花雞, 一碟鴨腳扎, 一碟豬肚
跟住再叫咗兩碟雞腳, 一碟只有三隻
跟住再叫到一個排骨, 一碟馬拉糕, 一碟鵪鶉蛋燒賣
野食就老實講。。。。。 超級超級 普通

2018-11-18
2018-11-07 1318 浏览
同同事食飯,好鍾意黎衣到,其實啲點心好抵食!只係搵位難啲同迫啲燒腩卷 好少地方食到!又肥又香又好食!馬拉糕鬆軟又香口唔似得馬拉盞或現成馬拉糕咁!綿花雞油就油咗啲,但魚肚吸晒雞油!好香好滑叉燒飯 無敵叉燒飯!勁厚叉燒!叉燒夠甜又軟身!送飯一流!紅棗糕 不過點講我都係鍾意中式點心真係好多元化傳統懷舊紅棗糕有口感又大件有淡淡紅棗清香!

燒腩卷
好少地方食到!
又肥又香又好食!

馬拉糕
鬆軟又香口
唔似得馬拉盞或現成馬拉糕咁!

綿花雞
油就油咗啲,
但魚肚吸晒雞油!
好香好滑

無敵叉燒飯!
勁厚叉燒!
叉燒夠甜又軟身!
送飯一流!

紅棗糕
不過點講我都係鍾意中式
點心真係好多元化
傳統懷舊紅棗糕
有口感又大件
有淡淡紅棗清香!
2018-11-02 955 浏览
喺香港要食特色點心既地方越來越多,有新餐廳更加做到中西合璧又或者可以望住無敵大海景食點心,但保留到傳統"推車仔"式既點心店,真係寥寥可數。憑印象中仲保留搶點心呢個特色既應該有中環既美心皇宮、旺角既倫敦大酒樓、荃灣既川龍茶樓同中上環既蓮香。好耐無感受搶既快樂,所以都忍唔住黎感受一下。蓬香既知名度真係揚名海外,所以每次都可以見到外國人同好多中國遊客,咁當然,老一輩既香港叔叔都佔好大部分。兩個人黎食,搭枱當然無可避免,另外茶位可以揀單人或者一壺壺既茶,如果你係沖茶新手,我勸你都係要一壺壺既茶,如果唔係抹枱都有排抹。戲肉黎喇,要食好西,當然要夠醒目望住點心姐姐架車既落腳點同埋夠快衝出去,一定要圍到架車隔離/點心姐姐附近先搶到食物!我今次就好好彩搶到好多正野!最好食既係馬拉盞同蝦餃,馬拉盞SIZE好啱女孩子食,因為份量細,甜度適中又軟熟,蝦餃雖然未算好薄皮,但蝦既份量好多而且彈牙,以傳統老店黎講幾唔錯。不過我最想食既千層糕今次就無緣食到,又有動力下次再去!

好耐無感受搶既快樂,所以都忍唔住黎感受一下。

我今次就好好彩搶到好多正野!
2018-10-24 8454 浏览
很久沒去長洲遊覽了,而且過兩天又是重陽節假期,所以在今天的星期日,我難得地出遠門,一大早便來到中環碼頭等我男友了由於我們提前出了門口,所以時間尚早,我男友便提議先來蓮香樓飲早茶,懷念一下這間百年老店的食物之後,再出發去長洲遊玩由於這間酒樓是傳統老店,所以有別於新式的酒樓,除了要自行找座位和需要和陌生人【搭枱】之外,蓮香樓的點心還不是以點心紙來下單的,而是像舊時一樣用傳統的手推車來盛載點心,再在茶客周圍徘徊,供客人自行選購或者茶客亦可以到酒樓的蒸籠附近自行拿取點心,那裡有更多的點心款式,可以有更多的食物選擇而事實證明,在手推車內的點心全部都是質素欠佳,根本不能下嚥反而自行到蒸籠附近拿取的點心味道還可以接受,但其實食物的質素都是不過爾爾,並沒有齒頰生香,難以忘懷的感覺還要大部份比較【美味】的點心都要搶回來,如果你慢了一步,便會和點心擦身而過了好了,我們先甜後苦,現在先介紹一些比較【珍饈美味】,【秀色可餐】的食物,總共只有三款左右而已No.1 【鵪鶉蛋燒賣】(自取)這份點心是全場最美味的食物了,還要是搶回來的鵪鶉蛋有三粒,而且不算太細粒,都算抵吃由於鵪鶉蛋的蛋白份量比較多,所以即使鵪鶉蛋是白

而事實證明,在手推車內的點心全部都是質素欠佳,根本不能下嚥

鵪鶉蛋燒賣&豬肚燒賣

好了,我們先甜後苦,現在先介紹一些比較【珍饈美味】【秀色可餐】的食物,總共只有三款左右而已

No.1 【鵪鶉蛋燒賣】(自取)

鵪鶉蛋燒賣

這份點心是全場最美味的食物了,還要是搶回來的
鵪鶉蛋有三粒,而且不算太細粒,都算抵吃
由於鵪鶉蛋的蛋白份量比較多,所以即使鵪鶉蛋是白烚和清蒸的,不過卻完全沒有乾澀和【乾憎憎】的質感,更沒有烚雞蛋粉粉爛爛的口感,真的值得一讚的

鵪鶉蛋燒賣

鵪鶉蛋除了擁有細緻而軟綿綿的質感,同時亦有十分濃郁的蛋味,口感細膩而綿延,讓人食慾大開,箸如雨下
而且雖然鵪鶉蛋下的燒賣比較肥膩一些,但幸好份量十分少,鵪鶉蛋可以完全中和了燒賣油膩的感覺,我們都大快朵頤,吃得津津有味,超級滿足

鵪鶉蛋燒賣

No.2 【蝦餃】(自取)

蝦餃

來到酒樓飲早茶,蝦餃燒賣當然是必吃的食物之一
不過,這份蝦餃可是我男友千辛萬苦地搶回來了,足足等了三轉才奪得!
蝦餃的外皮是半透明的,都算是晶瑩剔透,而且好像紙一般薄,賣相還算可以的
不過當我咬了一小口後,立即便失望頂透了

蝦餃

蝦餃皮雖然有煙煙韌韌的口感,可惜會黐牙呢!簡直是失敗之作!
而且雖然鮮蝦的份量都算多,不過肉質卻欠缺彈性,並沒有爽口彈牙的質感
而且蝦餃亦沒有濃郁甘醇的鮮蝦味,我只嚐到一絲絲十分微弱的鮮甜味
雖然蝦餃的味道真的很一般,但總算可以勉強入口

No.3 【蒸蘿蔔糕】(自取)

蒸蘿蔔糕

蒸蘿蔔糕在新式的酒樓已經買少見少了,來到舊式酒樓當然要回味一番
其實這份蒸蘿蔔糕並沒有什麼賣相可言的,顏值簡直是0分,看了都已經食欲不振了
不過,既然人不可貌相,其實食物都是一樣道理的
雖然看了蘿蔔糕後已經有些倒胃口,但是它的味道卻不錯喔

蒸蘿蔔糕

蘿蔔糕的粉漿和蘿蔔比例剛剛好,所以擁有半絲半條的質感,吃來有嚼口的同時,亦有軟綿綿,入口即化的口感,讓人口齒生香,回味無窮
另外雖然蘿蔔糕中只有蝦米和臘腸,材料好像比較單調了一點,但是主角蘿蔔卻十分清甜可口,配上鹹鹹的蝦米和臘腸後,兩者完美地結合在一起,味道更上一層樓,讓人難以忘懷,食髓知味

開心的時刻過得特別快,比較【美味可口】【吮指回味】的食物經已介紹完畢了,接著便介紹一些讓人【刻骨銘心】【終生難忘】【美味佳餚】

極品No.1 【豬肚燒賣】(自取)

豬肚燒賣

雖然大家同樣都是燒賣,但是味道卻和鵪鶉蛋燒賣截然不同,大相逕庭,簡直是天淵之別
豬肚的份量有很多,而且質地不單止完全不堅韌,反而擁有嚼勁十足的口感,其味無窮,珍饈美味
不過,每一塊豬肚卻十分油膩,豬肚的表面全部都是油脂,完全是卡路里爆標的傑作

豬肚燒賣

以為豬肚已經很誇張了,可惜高處未算高,豬肚下面的燒賣才是【極品之作】!
燒賣擁有【晶瑩剔透】的外表,比起豬肚更油油亮亮,明顯是以超級肥膩的豬肉製作而成
可想而知,這份燒賣含有非常多的脂肪,接近整份豬肉燒賣都是油脂
所以,口感是相當油膩,我吃到滿嘴都是油,並且吃了幾口後,肚子已經很漲和飽,撐腸拄腹,讓我根本難以下嚥,囓蘗吞針

極品No.2 【古法馬拉糕】(自取)

古法馬拉糕

既然是舊式的茶樓,當然只會售賣傳統的古法馬拉糕
我一直以為在舊式的茶樓品嚐古法馬拉糕,應該會更別有風味,饌玉炊金
可是,當我男友終於千辛萬苦搶了一件古法馬拉糕回來後,我只是看見它的賣相一眼,便立即心灰意冷,悵然若失了
馬拉糕看上去好像已經保溫了一段時間,不太像剛剛清蒸出來的樣子

古法馬拉糕

一份出色的馬拉糕,應該擁有十分軟綿香糯的質地,以及輕盈可口的口感,好像棉花糖般溶化在口中
可是,在這份【出色】的馬拉糕中,這些統統都是不存在的
除了缺乏軟熟、柔滑、鬆軟的質感,並且不能入口即化都之外
它的口感更要十分硬和【紮實】,而且亦沒有濃烈的蛋香味,整個口腔中只有淡而無味的感覺,簡直是味同嚼蠟,讓人難以下嚥

極品No.3 【叉燒飯】(侍應下單)

有別於其他點心,叉燒飯是叫侍應下單的,不過要早上十點後才供應
男友之前只是品嚐過一次,便一直對叉燒飯的味道念念不忘,他更把這份叉燒飯【吹到天花龍鳳】, 什麼此味只應天上有,人間難得幾回尋,是一份色香味俱全的傑作,讓你一試傾心,難以忘懷!
呵呵,可惜 人的幻想往往是最美好的,但是現實卻永遠是最殘酷的

叉燒飯

叉燒有兩件,而且十分大塊和厚身,好像十分抵吃的樣子喔
不過呢,它的質素比街市的叉燒還要差,味道更不堪
叉燒很明顯是燒至過熟了,所以叉燒的表色澤黑漆漆的,賣相直接可以給負分了
當我小口品嚐後,更立即知道叉燒應該燒了一段很長的時間了

叉燒飯

叉燒並沒有剛剛燒烤出來的焦香,反而有再次燒烤的濃郁炭焦味,味如雞肋,殘羹冷炙
雖然叉燒是肥叉燒,但是肥瘦分怖卻極度不平均,有些部份只有油脂,卻連一口肉都沒有,有些地方則完全沒有脂肪,肉質內是完全沒有任何油份的,令到口感十分【乾憎憎】,簡直是味同嚼蠟,吃糠咽菜

叉燒飯

即使有少部份叉燒夾雜肥肉,但是卻缺乏水分,令到叉燒的肉質一點也不軟熟,甚至非常堅韌,我用盡牙力和九牛二虎之力都咬不開
幸好,叉燒的蜜汁甜甜的,香香的,都算是香甜軟糯,是伴飯一流的佳品,當它配上軟綿綿的白飯後,總算可以填飽肚子了

極品No.99 【鮮蝦腸粉】(手推車)

這碟腸粉是我今天惟一在手推車選擇的食物,除了是今天最昂貴的點心(特點),更要是全場最難吃的食物!
我從來沒吃過這麼難吃的腸粉!
你在橫街窄巷/7-11便利店購買的腸粉比它還美味
我終於知道為什麼腸粉並不用搶了

鮮蝦腸粉

第一,腸粉明顯不是即蒸,已經保溫了一段時間了,導致腸粉吸收了很多水蒸汽,令到腸粉皮已經開始變淋了,失去了煙韌彈牙的口感

第二,腸粉除了欠缺米的香氣,同時亦缺乏了香滑柔順的質感,我們只嚐到粉粉爛爛,軟爛非常的腸粉皮,簡直味如雞肋,難以下嚥

第三,口感又爛又軟,缺乏米香都算了,更過份的是,腸粉的皮十分厚身,導致豉油根本不能成功滲透進腸粉皮中,所以整條腸粉都是索然無味的,完全沒有任何味道,和清湯寡水沒有分別,簡直是味同嚼蠟,囓蘗吞針

第四,腸粉中的主角~ 鮮蝦 的味道更令人畢生難忘
它的味道比起腸粉皮只是小巫見大巫而已

鮮蝦腸粉

之前蝦餃內的鮮蝦雖然缺乏質嫩彈牙的口感,而且只有一絲絲十分微弱的鮮蝦味,但都總算可以勉強入口
但是,這份腸粉內的鮮蝦,我只是品嚐了一小口後,便立即想吐出來了
鮮蝦應該是雪藏的貨色,完全沒有任何蝦味,並且欠缺甘脆爽口的質感都算了
更過份的是,每當我吃一口蝦肉,都會品嚐到一份粉爛至極,以及非常糜爛的肉質,簡直是味如雞肋,吃糠咽菜

價錢方面,酒樓並沒有加一服務費,但是茶位每位索價$13,可惜茶的質素很差,水仙不像水仙之餘,還要十分難喝,Very Bad
兩人只是叫了七款點心而已,已經盛惠$239了,真的十分昂貴!

總結來說,這間酒樓的賣點只是 擁有上世紀的建築環境,再配上懷舊的裝修,然後依賴遊客的生意 來生存的百年舊式茶樓而已,但是它的 點心味道完全沒有美味可言 ,大家千萬不要抱有任何期望,真的 只需試一次 便足夠了
2018-10-14
$120 (早餐)
蒸蘿蔔糕
之前同同事收工去食,是早上的時間。一踏入,就看到人潮湧湧,茶客非常多,而且大部分都是大陸人。 蓮香樓的地方較少,座位擺放雖然迫促,但仍然空出一條「車道」。剛勁是次安排不在點心車的出車位,因此都要不斷留意出車時間。一出車就要即刻跑到車前,與眾多茶客搶奪點心,否則真係田「野都冇得食」。 食物質素方面,不要期望太高,因為「醉翁之意不在酒」。但衛生情況理想。 去的目的,是為回憶小時候去茶樓飲茶嘅回憶,看著姐姐將點心一車車地沿著車路慢慢推動到全場,而且不停地叫喊「叉燒包、蝦蛟、燒賣」。說真的,現存舊式茶樓真係「買少見少」。 所以如果你對食物質素有很高要求,請你不要去試了!

所以如果你對食物質素有很高要求,請你不要去試了!
This is a very unique traditional Chinese restaurant, you can have great and cheap dim sum and also experience the most traditional dim sum restaurant in the past; the food are in great amount in a cheap price, and they are made in the very traditional way and you can also try some dim sum not ever made in other restaurant anymore!This is a must come if you come visit Hk!
  • 馬拉糕
  • 八寶鴨
  • 蓮蓉包
  • 千層糕
2018-09-10 2124 浏览
爸爸每日都係到飲茶,相識滿天地,今日陪佢嚟,一齊感受下傳統風味,門面已經係古式古香,唔怪之得咁多遊客嚟,入到去雖然迫但又充滿人情味,水滾茶靚,叔叔們拎住大水煲幫茶客沖茶,推車仔叫點心,出面搵唔到啦