2023-05-09 740 浏览
一間非常隱蔽的居酒屋, 完全不起眼, 抵達後都搜索一番才發現居酒屋在地底, 要下樓梯的。店鋪裝潢滿有日本感覺, 眼前一亮, 尤其旁邊一個大魚缸, 內心嘩然。店內燈光幽暗, 掛住一個個日式燈籠, 相當有氣氛!汁燒京都豆腐 $35熟螢光魷魚 $48豆腐並不是用嫩豆腐制成, 或許是用了油豆腐, 比較特別, 好像有一層豆腐皮包住, 比較有咬口, 但不嫩滑。加了日本燒汁和木魚絲, 味道還好。一小碟只有五件的螢光魷魚, 頗新鮮的, 吃下去口感像未煮熟的刺身。河豚魚干 $45濃濃的海豚魚味, 口感煙韌, 偏乾身, 表面有甜甜的醬汁味, 單純吃魚乾已經很可口, 沾了沙律醬會更美味。番薯天婦羅 $50番薯不算甜, 比較硬身, 就算沾了天婦羅汁也差不多感覺。日式吉列蝦鍋燒稻庭烏冬定食 $106 (追加小食後價錢)湯底非常淡口, 近乎無味, 這個有點失色。烏冬份量不少, 吉列蝦炸得金黃脆口, 味道不俗。章魚小丸子串 (追加小食)鹽燒日本雞腎 $32小丸子比較粉, 面層也不脆口, 屬一般水準。雞腎方面個人認為燒得過火, 太乾身, 味道還可以。黑松露醬茶碗蒸 $40蛋的口感很滑, 黑松露醬份量不少, 每一啖都有
汁燒京都豆腐 $35
熟螢光魷魚 $48

汁燒京都豆腐
河豚魚干 $45
番薯天婦羅 $50
番薯不算甜, 比較硬身, 就算沾了天婦羅汁也差不多感覺。
番薯天婦羅
日式吉列蝦鍋燒稻庭烏冬定食 $106 (追加小食後價錢)
日式吉列蝦鍋燒稻庭烏冬
章魚小丸子串 (追加小食)
鹽燒日本雞腎 $32

小丸子比較粉, 面層也不脆口, 屬一般水準。
雞腎方面個人認為燒得過火, 太乾身, 味道還可以。
章魚小丸子串 + 鹽燒日本雞腎
黑松露醬茶碗蒸 $40
蛋的口感很滑, 黑松露醬份量不少, 每一啖都有黑松露的味道, 更覺滋味。
黑松露醬茶碗蒸
牛油果軟殼蟹卷 $98
牛油果配軟殼蟹永遠都是絕配! 軟殼蟹炸得鬆脆, 牛油果香甜可口, 可以中和軟殼蟹的油膩。面層加了飛魚籽和沙律, 十分美味!
牛油果軟殼蟹卷
芝麻雞翼 × 2 $38 x 2 = $76
雞翼外皮金黃香脆, 咬開肉質嫩滑, 熱騰騰的, 香口非常! 加了點點的檸檬汁和白芝麻, 更加提昇了原味道 👍🏻
芝麻雞翼 x 2
整體食物都尚算不錯, 但環境非常一流, 而且侍應們都服務周到, 尤其男侍應更細心, 更與我們聊了一陣子 😆
2023-05-06
庆祝纪念
生日
黑松露醬茶碗蒸
牛油果軟殼蟹卷
芝麻雞翼 x 2
2023-04-17 1195 浏览
今日同朋友去食OmakaseBook嘅時候話有房我哋仲以為係4個人一間房咁有Privacy點知原來係8個人一齊食不過師傅好好會同我哋傾吓偈同埋好認真咁講解食材首先係靜岡蕃茄冰菜配淡雪鹽蕃茄酸酸地咁好開胃冰菜口感好得意咬開脆卜卜咁--左口魚刺身中間有啲青檸啫喱右邊係左口魚裙邊咬開油脂味好重活赤貝刺身爽口鮮甜北海道象拔蚌刺身大隻厚肉唔洗加任何嘢已經好甜加埋Wasabi豉油就更加鮮甜--龍蝦刺身肉身咬開好爽口好清甜嘅味道螢光魷魚茶碗蒸呢個係2月限定嚟因為螢光魷魚唔係每個月都啱季節我哋就咁啱撞到尾水食到螢光魷魚唔算特別爽口不過醃製完有少少鹹而呢個少少鹹加落茶碗蒸度就啱啱好第一次食呢個配搭又幾夾架喎和牛他他個造型好得意呀有隻熊仔係上面用嚟盛住啲和牛他他咁食熊仔仲有我最鍾意嘅藍色添💙和牛他他入面仲有啲黃蘿蔔整體感覺好甜而且好滑磯煮鮑魚鮑魚軟硬程度適中醬汁用甜豉油同昆布製成唔會太濃味中拖羅加魚子醬一啖食晒都覺得自己奢侈🤭兩者岀奇地夾中拖油脂分布平均咬開魚子醬更可以輕輕減低整體個油膩感--九洲鯖魚鯖魚有輕輕燒過食落比想像中油膩魚油爆晒岀嚟好彩有脆脆嘅紫菜中和返--深海池魚 呢個係最後一款刺身係深海池魚
今日同朋友去食Omakase

今晚得1個師傅
真係辛苦晒佢了
2023-03-28
2023-04-06 167 浏览
#fridayla_tst  早排同L小姐去尖沙咀揀戒指原來都係一門學問黎!從鑽石既顏色,戒指托既設計同材質同埋唔同國家既設計😝😳😳通通都有值得關注既地方揀完之後超攰,然後行行下發現原來附近地庫有間隱密既居酒屋,兩個人一於就去試下!😝💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣龍蝦刺身原隻兩吃💲480 (星期日優惠價💲280)💭分為刺身及龍蝦湯烏冬,非常精緻💭龍蝦刺身鮮美爽脆,沾點醬汁就已超鮮甜💭刺身之外,廚師利用龍蝦殼熬製龍蝦湯烏冬💭味道更加豐富,刺身的鮮味和湯烏冬的香濃口融合😍😍💭係十分特別既體驗!2️⃣席前火炙和牛壽司💲88💭廚師直接在我們面前炙燒💭讓壽司的口感更加鮮嫩,味道更加濃郁💭而和牛肉質細嫩,入口即融😳3️⃣邪惡鰻魚飯💲128 💭廚師一樣會係你面前將芝士燒香!💭芝士之下係滿滿既,搭配上芝士、三文魚籽和紫菜🤤🤤💭味道同口感都好豐富,每一口都能感受到鰻魚肉質的柔軟💭同埋糅合其他食材的獨特風味4️⃣香蔥吞拿魚腩卷💲118💭非常清新的菜品,吞拿魚腩卷包裹著蔥絲💭味道濃郁,而魚腩肉質嫩滑,油脂豐富💭用黎送清酒十分夾!😍5️⃣炸雞軟骨💲55💭外皮酥脆,肉質嫩滑💭而且雞軟骨爽脆,口感都唔錯!🔘餐廳逢星期一至日都會
#fridayla_tst

早排同L小姐去尖沙咀揀戒指
原來都係一門學問黎!

從鑽石既顏色,戒指托既設計同材質
同埋唔同國家既設計😝😳😳
通通都有值得關注既地方
揀完之後超攰,然後行行下發現原來附近地庫有間
隱密既居酒屋,兩個人一於就去試下!😝

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣龍蝦刺身原隻兩吃💲480 (星期日優惠價💲280)
💭分為刺身及龍蝦湯烏冬,非常精緻
💭龍蝦刺身鮮美爽脆,沾點醬汁就已超鮮甜
💭刺身之外,廚師利用龍蝦殼熬製龍蝦湯烏冬
💭味道更加豐富,刺身的鮮味和湯烏冬的香濃口融合😍😍
💭係十分特別既體驗!

2️⃣席前火炙和牛壽司💲88
💭廚師直接在我們面前炙燒
💭讓壽司的口感更加鮮嫩,味道更加濃郁
💭而和牛肉質細嫩,入口即融😳

3️⃣邪惡鰻魚飯💲128
💭廚師一樣會係你面前將芝士燒香!
💭芝士之下係滿滿既,搭配上芝士、三文魚籽和紫菜🤤🤤
💭味道同口感都好豐富,每一口都能感受到鰻魚肉質的柔軟
💭同埋糅合其他食材的獨特風味

4️⃣香蔥吞拿魚腩卷💲118
💭非常清新的菜品,吞拿魚腩卷包裹著蔥絲
💭味道濃郁,而魚腩肉質嫩滑,油脂豐富
💭用黎送清酒十分夾!😍

5️⃣炸雞軟骨💲55
💭外皮酥脆,肉質嫩滑
💭而且雞軟骨爽脆,口感都唔錯!

🔘餐廳逢星期一至日都會有不同優惠
🔘當日我地去個陣就係星期日,所以可以65折享用龍蝦兩吃😍😍
🔘如果星期一去,就有全單75折😍
2023-04-06 150 浏览
隠秘居酒屋🍶見地址明明去到門口望左幾望先見到原來要落地爐架,門口細細落到去完全令一個世界咁喎,入到去有個大水池養住啲活海鮮🦀然後有吧枱可以望住師傅燒串燒,都幾有氣氛喎💙🥢鱈魚棒🥢河豚魚干🥢炸池魚仔🥢螢光魷魚昆布漬🥢炸雞軟骨🥢川海老🥢清酒煮蜆先嗌左啲送酒🍶小食,螢光魷魚🦑第一下食落有啲咸,不過食下飲下咁樣又ok喎🤣不過要講下個清酒煮蜆,粒粒都脹卜卜好厚肉而且真係好新鮮😋好好食🥢海膽蟹道樂🥢牛油果軟殼蟹卷之後我地嗌左2款卷物,海膽蟹道樂冇乜特別,反而牛油果軟殼蟹卷有驚喜,好多時軟殼蟹卷上枱已經有小小淋有時仲會嗌落有啲油,但係呢個軟殼蟹卷仲係卜卜脆一啲都唔覺得油,好食👍🏻🥢赤鬼刺身盛🥢北海道原隻象拔蚌見佢哋養住啲活海鮮就嗌左個最貴嘅刺身盛,刺身盛入面有5款魚、龍蝦、帶子、貝類全部都好新鮮,每款都突顯到唔同嘅鮮甜,特別個龍蝦好好食,不過個海膽稍為有小小失望,唔係鮮甜個種🫠但係令一個象拔蚌刺身雖然細細,完全食到活海鮮嘅鮮甜😋🥢汁燒雞翼🥢豚肉蒜心卷🥢煙肉蘆筍卷雞翼燒得都ok ,不過可能鹽燒雞翼會好食啲,豚肉燒得啱啱好,嗌落仲有油脂加埋蒜心爽脆味道好夾🥢茶碗蒸食完個刺身盛最後食埋個好滑嘅茶碗蒸暖一暖

🥢鱈魚棒

🥢豚肉蒜心卷
🥢煙肉蘆筍卷

🥢茶碗蒸
食完個刺身盛最後食埋個好滑嘅茶碗蒸暖一暖個胃好滿足丫❤️

總括嚟講佢地嘅價錢唔算貴,佢地嘅海鮮真係💯而且佢每日都有唔同promotion,性價比都高🤩值得一試,下次我會同老公再黎試下🦀💙
2023-03-25 145 浏览
我同閨蜜剛剛先喺日本返黎無耐,但仲係對日本之旅念念不忘,所以決定今日約埋閨蜜一齊去試哩間日本居酒屋,延續我哋嘅旅程🥰 哩間餐廳係位於加拿分道地庫,平時行過都唔會為意哩間餐廳,十分隱蔽。先講下餐廳既環境,一入到去餐廳已經感覺自己又好似去左日本咁,氣氛好好,令我印象最深既莫過於餐廳入面既魚缸,入面放左好多新鮮既龍蝦、活魚,成個感覺就好似自己置身於魚市場用餐咁🥰菜式⭐️河豚魚干呢款河豚魚干較厚身,質感較硬,好有咬口,面頭仲有甜甜的醬汁,連埋旁邊既沙律醬一齊食,令到魚干會更美味,攞黎做佐酒小食一流👍🏻⭐️魚子醬和牛壽司哩件壽司真係不得了,和牛好夠肥美,加埋魚子醬既味道,成件事好match,中意食和牛既朋友仔真係要試下😋⭐️鳶極上壽司10貫呢個壽司盛既食材非常新鮮,用上海膽、三文魚子、赤貝、左口魚邊、金目鯛、拖羅、油甘魚、白身魚、帶子、甜蝦,性價比較高👍🏻⭐️極上刺身盛哩個刺身盛入面有海膽、赤貝、金目鯛、吞拿魚、油甘魚、白身魚、帶子,水產食材新鮮,但係我地發現佢同Menu入面既圖片有出入,因為我地最想食既甜蝦都無,仲有menu入面明明係三文魚腩,最後俾左三文魚,哩個位令人有啲失望。經我地反映之後,師傅都

菜式

刺身盛

甜蝦

刺身盛(海膽)
⭐️極上刺身
哩個刺身盛入面有海膽、赤貝、金目鯛、吞拿魚、油甘魚、白身魚、帶子,水產食材新鮮,但係我地發現佢同Menu入面既圖片有出入,因為我地最想食既甜蝦都無,仲有menu入面明明係三文魚腩,最後俾左三文魚,哩個位令人有啲失望。經我地反映之後,師傅都換返幾隻甜蝦俾我地。

日本生蠔

⭐️日本生蠔
哩隻生蠔本身質感較爽口,食落都好新鮮,味道方面較淡。

梅酒

⭐️梅酒

整體而言,餐廳所用既食材新鮮,環境黎講都坐得舒服,用魚市場做主題既居酒屋唔多,大家不妨黎試下。其實佢地仲有串燒食,我下次會再去試埋佢地既串燒😋 另外,餐廳每日都有做唔同既優惠,大家可以參考下。

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
2023-03-23
刺身盛(海膽)
日本生蠔
梅酒
2023-03-02 1361 浏览
蔵鳶居酒屋位於加拿芬道,The ONE過少少平時成日經過呢條街都見佢唔到,原來隱藏係樓梯下面餐廳分左Omakase & 居酒屋兩部分,Omakase個邊非常光猛,而居酒屋呢邊就比較暗,居酒屋入到去見到好多大大少少既魚缸,供應新鮮既活海鮮,裝修以日本魚市場為主題,好地道既感覺鳶極上寺司10貫🍣用上當日新鮮既水產食材,有海膽、魚子、赤貝、左口魚邊、金目鯛、拖羅、油甘魚、白身魚、帶子、甜蝦,新鮮又美味席前火炙和牛壽司🐮大大塊既薄切和牛,師傅即場用火槍火炙至5成熟到,再搽上醬汁,撒上芝麻,和牛火炙後油脂出晒黎,口感軟綿綿的,舊壽司飯有助減低個油膩度,好食到要encoreHighball日本人去居酒屋必叫既highball,但呢度既highball 唔係加梳打同唔係用透明玻璃啤酒杯,我係感到有點怪怪的,成杯就係一杯稀版whisky on rock🧊🥃,不過我係ok的🤭河豚魚干🐡河豚魚干竟然係有厚度的,上面有少少甜甜地既醬汁,送酒一流川海老🦐細細隻既蝦仔炸至脆身,香脆可口汁燒提燈結合左雞卵巢及未成熟雞蛋,外形望落去似燈籠,「提燈」係因而命名,口感特別又稀有汁燒雞肝雞肝比我想像中更加潤,潤味都好重下
蔵鳶居酒屋位於加拿芬道,The ONE過少少
平時成日經過呢條街都見佢唔到,原來隱藏係樓梯下面

鳶極上寺司10貫🍣
鳶極上寺司10貫

席前火炙和牛壽司🐮

Highball

河豚魚干🐡
河豚魚干竟然係有厚度的,上面有少少甜甜地既醬汁,送酒一流

川海老🦐
細細隻既蝦仔炸至脆身,香脆可口

汁燒提燈

汁燒雞肝
雞肝比我想像中更加潤,潤味都好重下,未必人人都會喜歡

鹽燒日本雞心
爽口彈牙既口感,好好咬

魷魚一夜干🦑
搽上燒汁既燒魷魚,又香惹味

整體食物都不錯,但環境真係黑左少少,食到一半係黑到有d想訓🥱,星期一光顧全單仲有75折㖭,每日都有唔同優惠,真係好食又抵食呀☺️

鳶極上寺司10貫
席前火炙和牛壽司
前排去咗好幾間居酒屋都係食串燒同鍋物,好耐冇食刺身壽司🍣,今次就偶然搵到呢間喺尖沙咀嘅居酒屋,位置喺地牢有啲隱蔽,但係環境氣氛好好👍🏻 餐廳中央有水缸,見到有龍蝦鮑魚等海鮮🐟,如果坐bar枱仲可以睇住師傅處理食材搓壽司😙餐廳每日都做唔同優惠,星期一/三最抵,晚市全單75折/8折❗️其他日子有sake discount或者指定食物嘅優惠😎~~~~▫️席前火炙和牛壽司 ($88) ⭐️8.5/10對上一次食和牛壽司已經係幾年前去名古屋旅行🥹 今次呢份和牛壽司好有驚喜,師傅會先問客人和牛要幾成熟,再即席用火槍炙燒🔥 我哋揀左3-4成,炙燒過後油脂滿溢,入口即溶,口感軟嫩,但係連壽司飯食又唔會過於膩滯👍🏻 必食呀❗️.▫️火炙五貫盛 醬油燒 ($98) ⭐️8/10火炙壽司五貫盛分別有火炙左口魚裙邊、火炙海蝦、火炙帆立貝、火灸鰻魚、火灸池魚🍣 魚生整體好新鮮,厚切啖啖肉,最正都係火炙左口魚裙邊,濃郁甘香又有嚼勁🤤.▫️火炙三文魚皮下脂壽司 ($28) ⭐️8/10▫️香蔥吞拿魚腩壽司($38) ⭐️8/10▫️火炙左口魚裙邊壽司($28) ⭐️8/10除咗火灸五貫盛,我哋都有散叫壽司😝 老細太中意食火炙左口魚裙邊壽司

~~~~

▫️席前火炙和牛壽司 ($88) ⭐️8.5/10

▫️火炙五貫盛 醬油燒 ($98) ⭐️8/10

▫️火炙三文魚皮下脂壽司 ($28) ⭐️8/10
▫️香蔥吞拿魚腩壽司($38) ⭐️8/10
▫️火炙左口魚裙邊壽司($28) ⭐️8/10
除咗火灸五貫盛,我哋都有散叫壽司😝 老細太中意食火炙左口魚裙邊壽司,額外叫多咗2件🤣 另外仲試咗比較少見嘅火炙三文魚皮下脂壽司,油脂十足,入口甘香,好邪惡😆

▫️厚燒牛舌芯 ($58) ⭐️8/10
▫️燒豚腩肉 ($28) ⭐️8/10
▫️鹽燒日本雞心 ($35) ⭐️8/10
▫️汁燒雞肝 ($35) ⭐️7.5/10
▫️汁燒免治雞肉丸配
蘭王卵 ($38) ⭐️7.5/10
串燒整體都不錯,夠火候,仲要勁快燒好,唔使等好耐👍🏻
牛舌芯係牛舌最軟腍嘅位置,肉味濃郁又好juicy,一啲都唔韌🤤
為食妹食大愛雞心串燒,爽口彈牙,口感一流😍 未食過嘅朋友不妨試下😌

▫️吉列蝦 x 吉列蠔拼盤 ($58) ⭐️7/10
Menu上都有唔少炸物同天婦羅選擇,呢個拼盤嘅吉列蝦、吉列蠔各有2件,價錢都算合理. 不過炸粉偏厚身,所以比較難突出蝦同蠔嘅鮮味🍤

▫️明太子烏冬($108) ⭐️7.5/10
#澱粉控 最後要食多個烏冬先滿足🤣 烏冬彈牙掛汁,中間仲打咗月見,醬汁帶微辣嘅泡菜味,明太子味反而唔太突出,如果加返多啲明太子應該會更惹味🙆🏻‍♀️
呢間居酒屋食物都幾高質,晚市嚟食飯傾偈都幾舒服🍻 我哋星期一晚去食,全單75折,人均$3xx,好抵💁🏻‍♀️ 所以再提提大家留意返啱用嘅優惠🤭
💟回頭指數:7.5/10
  • 席前火炙和牛壽司
同日本朋友慶祝生日,本來揀咗天文台圍勁多好評嗰間日本餐廳,不過如果九個人,人均$400起跳,大家都覺得太豪。😅後來喺網上搵到呢間,食評大多勁讚,重點:唔太貴而質素有返咁上下!由於手機點餐,個個都點啲,我唔係好知價錢😅。首先點前菜:有枝豆、蟹籽沙律同海鮮沙律。一向食開啲蟹籽沙律都係細細碟,所以我建議叫兩碟,點知嚟到,原來都好大碟!😅個海鮮沙律啲魚生好新鮮😋😋,最特別係有啲腰果。👍🏼第二輪點燒物、炸物:唐揚炸雞係今日「炸物之星」,肉嫩多汁,😋😋超水準!👍🏼👍🏼👍🏼其他燒物都係高質嘅。天婦羅我自己覺得冇乜特別,唔油淋淋已經係好okay。最後點埋壽司同手卷,呢餐就算試咗唔同類嘅嘢食啦。軟殼蟹手卷好食到有人食咗兩個😆😆,炙熱三文魚壽司肉滑味鮮。😋😋👍🏼👍🏼話明慶生點少得蛋糕,原本諗住買個細蛋糕嚟切,好彩問問,切餅費$150,太貴啦!終於叫咗一件Cheese Cake. 佢哋喺碟度食幾隻字,俾支蠟燭幫我哋點埋,唱完生日歌了事。😂值得一題:佢哋送咗一碟燒銀鱈魚乾俾壽星仔,雖然少少哋都係心意。👍🏼😋整體嚟講,食物質數高,我個日本friend 話餐牌上面有啲嘢食嘅配搭佢未見過😅,部分食物鹹咗少少,不過食

整體嚟講,食物質數高,我個日本friend 話餐牌上面有啲嘢食嘅配搭佢未見過😅,部分食物鹹咗少少,不過食材好新鮮。👍🏼我呢啲相機先食嘅人就覺得燈光太暗,手機有自動曝光功能都唔係好搞得掂,所以啲相要edit咗先post得。我哋九個人佢哋安排咗梳化座,不過有三個人都係要坐嗰啲梳化腳踏,全程冇「靠山」😢。

講真,除咗切餅費同座位,其他嘢都好好。食得滿足、開心,人均唔使$230 ,咁嘅質素同價錢,值得推介!👍🏼👍🏼👍🏼
蟹籽沙律
唐揚炸雞
軟殼蟹手卷
灸燒三文魚壽司
  • 炙燒三文魚壽司
上個月有一半時間都唔喺香港,你問我最掛住香港咩嘢食,一定係日本菜😂 去咗蔵鳶居酒屋chill一chill,居酒屋環境比我想像中大,入面裝潢超靚,好有特色同氣氛,入到去好似返咗鄉下咁!提燈($58@)提燈係雞既卵巢及未孵化既蛋,唔係好多地方有得食,即使有供應,數量都好稀少,所以見到提燈,一定唔可以錯過啦!提燈好似提住成盞燈籠咁,”燈籠”介乎生與熟之間,蛋香甚濃!卵巢位置則好香口,外脆內軟! 席前火炙鯖魚刺身($108)店員會即席用火槍炙燒鯖魚的魚皮,令表面逼岀油香,魚味更加濃縮,如果份量多d就抵d啦!松葉蟹肉海膽醬稻庭烏冬($178)稻庭烏冬口感滑溜,開頭我以為係海膽醬汁,點知原來係忌廉汁!刺穿橙紅嘅日本蘭王蛋後再撈勻,每條烏冬都掛上Creamy又富蛋香嘅醬汁 ,好惹味, 面頭再放上一瓣色澤金黃嘅日本海膽、鮮甜嘅松葉蟹肉、鹹香嘅三文魚子,味道更鮮更豐富 。  三文魚頭連鮫($98)魚頭燒至焦香,外皮脆口,魚肉嫩滑。炙燒三文魚親子卷($98)卷物包住蛋及青瓜,疊上炙燒至半生熟嘅三文魚,口感好嫩。配搭爽脆嘅三文魚子,增加口感。 香蔥吞拿魚腩卷($118)卷物上舖滿吞拿魚腩蓉、三文魚子、黃瓜、

提燈($58@)

席前火炙鯖魚刺身($108)

松葉蟹肉海膽醬稻庭烏冬($178)

三文魚頭連鮫($98)

魚頭燒至焦香,外皮脆口,魚肉嫩滑。

炙燒三文魚親子卷($98)

香蔥吞拿魚腩卷($118)
卷物上舖滿吞拿魚腩蓉、三文魚子、黃瓜、香蔥等材料至滿瀉,超有氣勢。
2023-02-07 1073 浏览
早排朋友話好耐無食居酒屋, 今晚朋友就話帶車車去尖沙咀試下E間蔵鳶居酒屋, 餐廳環境幾大, 設有卡位同吧枱, 店員就安排左我地坐係吧枱位置, 可以望住廚師席前烹調食物⭐蟹籽沙律先嚟一個蟹籽沙律開一開個胃, 蟹籽沙律份量幾足, 食落幾清新⭐牛油燒原條粟米超甜超juicy! 咬落去仲好香牛油味, 車車都忍唔住食多個⭐汁燒雞翼雞翼外脆內嫩, 調味剛好⭐汁燒大蔥雞肉大大啖雞肉口感軟嫩多汁, 配上爽脆大蔥真係最佳拍檔⭐汁燒免治雞肉丸配蘭王卵惹味juicy嘅雞肉丸沾上甜美濃郁嘅橙黃色蛋汁, 食落美味可口, 齒頰留香⭐汁燒牛柳串牛柳肉味濃郁, 口感結實, 上面仲有少許蘿蔔蓉增強口感⭐日本宮城縣真蠔肉質清爽, 海水味濃郁帶點礦物嘅味道⭐鹽燒日本雞皮雞皮係每次必點之一, 脆卜卜嘅雞皮有邊個可以擋得住誘惑呢, 佐酒一流! ⭐炙燒吞拿魚腩壽司肥美嘅吞拿魚腩入口散發出陣陣脂香, 正!⭐大板章魚燒好耐無食過章魚燒所以點左個嚟食, 咬落去熱辣辣出哂煙好惹味⭐岩手和牛壽喜燒食到咁上下就要整番個熱辣辣嘅鍋物作總結, 日本和牛肉質柔嫩, 細膩美味, 入口即溶! 配菜方面亦有唔少, 除左有豆腐大蔥冬菇之外, 仲有兩件小年

⭐蟹籽沙律

⭐牛油燒原條粟米

⭐汁燒雞翼
雞翼外脆內嫩, 調味剛好

⭐汁燒大蔥雞肉
大大啖雞肉口感軟嫩多汁, 配上爽脆大蔥真係最佳拍檔

⭐汁燒免治雞肉丸配蘭王卵

⭐汁燒牛柳串
牛柳肉味濃郁, 口感結實, 上面仲有少許蘿蔔蓉增強口感

⭐日本宮城縣真蠔
肉質清爽, 海水味濃郁帶點礦物嘅味道

⭐鹽燒日本雞皮

⭐炙燒吞拿魚腩壽司
肥美嘅吞拿魚腩入口散發出陣陣脂香, 正!

⭐大板章魚燒
好耐無食過章魚燒所以點左個嚟食, 咬落去熱辣辣出哂煙好惹味

⭐岩手和牛壽喜燒
食到咁上下就要整番個熱辣辣嘅鍋物作總結, 日本和牛肉質柔嫩, 細膩美味, 入口即溶! 配菜方面亦有唔少, 除左有豆腐大蔥冬菇之外, 仲有兩件小年糕, 吸收哂湯底精華, 食落甜甜地又帶點肉香, 好好味!
2023-01-30
用餐时段
2023-02-07 113 浏览
尖沙咀居酒屋🏮TST Izakaya#hkg_tst之前凍冰冰嘅天氣,食咗好多好多餐壽喜燒😂🤣基本上隔日都喺度食😝 其中一間試咗尖沙咀嘅居酒屋,嗌咗卷物!岩手和牛壽喜燒 $288.00 追加烏冬+$30選用高級A4和牛🐮 肉質嫩滑,雖然牛味道沒有到很重,但再配上日本蘭王卵,就剛剛好!湯底濃郁,有配菜,好似冬菇、娃娃菜、金菇、豆腐、粉絲等等,另外加配烏冬,可以最後放進去A4岩手和牛海膽卷 $210賣相一流😀 用和牛包住卷物,配上海膽和魚子醬免治雞肉丸(芝士)$30比起雞肉串更容易吃,加了芝士更滋味!火灸海鮮丼醬油燒 $168有拖羅、三文魚腩、油甘魚、鮮蝦、蟹籽、玉子燒、池魚等,而且都會先搽上醬油再進行炙燒!好少何可以有咁多款的刺身,每一款都唔差☺️ 燒過嘅魚生更加逼到油脂香味出來💰 $400 pp~

尖沙咀居酒屋🏮TST Izakaya

#hkg_tst

岩手和牛壽喜燒 $288.00 追加烏冬+$30

A4岩手和牛海膽卷 $210
賣相一流😀 用和牛包住卷物,配上海膽和魚子醬

免治雞肉丸(芝士)$30
比起雞肉串更容易吃,加了芝士更滋味!

火灸海鮮丼醬油燒 $168

💰 $400 pp~
2023-02-05 99 浏览
相約朋友系尖沙咀食飯,估唔到佢搵到間高質居酒屋居酒屋位於加拿芬道地庫,位置唔起眼好容易miss 左每日都有唔同的優惠,星期三食全單七折,幾抵食三文魚腩 $35三文魚腩系厚切咖,魚腩唔算好油,不過新鮮咖油甘魚 $78油甘魚幾甘香,味道好鮮甜日本雞胸軟骨$30雞胸軟骨比平時雞軟骨多肉健康D,都幾爽口芝士薯餅 $32芝士溶溶地好正,薯餅好脆口火灸海鮮醬油燒 $168醬油燒比想像中更好食,甜甜咸咸地好和味海鮮丼有齊大食妹想食的刺身,滿足曬咁多要求和牛壽喜燒$288和牛好重牛味,索曬壽喜燒陣味,甜甜地幾好食和牛上面個兩舊初頭以為系蘿蔔,原來系年榚,日式食落好似麻薯,超淋又好煙un
相約朋友系尖沙咀食飯,估唔到佢搵到間高質居酒屋
居酒屋位於加拿芬道地庫,位置唔起眼好容易miss 左
每日都有唔同的優惠,星期三食全單七折,幾抵食

三文魚腩 $35
三文魚腩系厚切咖,魚腩唔算好油,不過新鮮咖
油甘魚 $78
油甘魚幾甘香,味道好鮮甜

日本雞胸軟骨$30
雞胸軟骨比平時雞軟骨多肉健康D,都幾爽口

芝士薯餅 $32
芝士溶溶地好正,薯餅好脆口

火灸海鮮醬油燒 $168
醬油燒比想像中更好食,甜甜咸咸地好和味
海鮮丼有齊大食妹想食的刺身,滿足曬咁多要求

和牛壽喜燒$288
和牛好重牛味,索曬壽喜燒陣味,甜甜地幾好食

藏鳶居酒屋價錢💲: $280/ $98/ $98/ $88/ $45/ $120好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-之前去過尖沙咀樓上的居酒屋,今次就去到尖沙咀地庫的!佢個位置係The One同美麗華中間,落幾級樓梯一打開門就好似去左另一個地方咁,有好多🏮的擺設。餐廳都將用餐區分成幾部分,有燒物的區、有席前壽司區,仲有個缺養住唔同海鮮,確保新鮮🥳 佢哋每日都會有唔同的優惠。餐廳上menu選擇都唔少,每個類別都有D,滿足唔同人。-✅極上壽司盛。呢個🍣盛好抵食!每舊都大大的,而塊刺身都夠厚😉呢到最出色的一定係海膽同toro! 海膽比得好多,冇腥臭味,食完個口都會有陣鮮甜味🤙🏻 拖羅肥美冇筋。魚子都好鮮。池魚、白身魚個啲就正常。仲會有幾舊火炙的。如果你想食壽司都好推介叫呢個😬-✅火炙5貫盛醬油燒。呢個盛盒啱晒唔食魚生的人!全部壽司都會多左陣炙燒香😗 帶子厚肉鮮甜,魷魚爽彈,油甘魚肉質厚實,吞拿魚魚味突出,仲有最愛的左口魚群邊,滿滿魚油☺️-🆗牛油果軟殼蟹卷。正常的味道,軟殼蟹略嫌有d凍左先卷起,令口感冇咁好🫣 但味道正常
藏鳶居酒屋
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

🆗牛油果軟殼蟹卷。正常的味道,軟殼蟹略嫌有d凍左先卷起,令口感冇咁好🫣 但味道正常,🥑同軟殼蟹好夾,而軟殼蟹都候係脆的😆 中意面頭再有沙律醬同蟹籽😌

✅✅席前炙燒和牛壽司。呢個係必點!逢星期一來叫呢個仲有優惠添👍🏻 一片薄薄的和牛鋪上飯面再係你面前用火槍炙燒,師傅會問你想要熟啲定冇咁熟,可以符合每個人中意的生熟度。和牛脂肪爆汁,好勁油脂得來肉質超軟,有入口即化的口感😍 淋上壽喜燒汁加葱花,油脂香係口腔到停留,好邪惡🤪

✅燒雞泡魚乾。燒到乾身,好香魚味,越嚼越香🤭 沾埋沙律醬好有風味,要來送酒一流😋

🆗鱈場蟹腳。一碟4條,肉質比較軟同削,唔係平時蟹肉的一絲絲🦀️ 味道隱約食到蟹味,不過唔係鮮甜🤔

整體都可以一試。每日都會有唔同優惠,好似星期一就全單75折!係尖沙咀想食日本野都可以去呢間,有去左日本咁隱世小店的感覺架🇯🇵
#piggyfoodiein尖沙咀
2023-01-30 88 浏览
🏮日式居酒屋串燒🐔系列—▫️餐廳: 蔵鳶居酒屋 (尖沙咀)▫️地點:全香港只有1️⃣間分店(尖沙咀加拿芬道44-46號地下7-8號舖)▫️營業時間⏰:星期一至日 12:00-15:00 & 18:00-00:00▫️價錢:~$200+—味道:🏮🏮🏮+0.8🏮環境:🏮🏮🏮+0.8🏮價錢:💵💵💵+0.9💵服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.7🧑🏻‍🍳—👧🏻又再去咗食居酒屋🏮都幾多選擇—📍 特上刺身8點盛價錢:$580分數:🏮🏮🏮+0.8🏮都有幾多款刺身,都幾新鮮fresh🤩擺盤都唔錯~📍鱈魚棒價錢:$28 必食‼️分數:🐟🐟🐟🐟好好食😃😃外層脆脆哋❤️加埋沙律醬好jeng—📍河豚魚干價錢:$45分數:🐟🐟🐟+0.9🐟同樣好jeng😃甜甜地,好爽口—📍雞皮價錢:$30分數:🐥🐥🐥+0.7🐥炸得幾脆口,有啲油香—📍牛舌芯價錢:$58分數:🐃🐃🐃+0.5🐃係幾厚身,但有幾舊啲硬🐃—#好西 #打卡 #日本串燒 #串燒 #正餐 #HongKong #尖沙咀美食 #燒烤堂 #美食 #雞#iphoneonly#instagood #羊架 #amy_in_tst #和牛 #牛舌 #串燒 #causewaybay #炭火地
🏮日式居酒屋串燒🐔系列

▫️餐廳: 蔵鳶居酒屋 (尖沙咀)
▫️價錢:~$200+

👧🏻又再去咗食居酒屋🏮都幾多選擇

📍 特上刺身8點盛
價錢:$580
分數:🏮🏮🏮+0.8🏮
都有幾多款刺身,都幾新鮮fresh🤩擺盤都唔錯

📍鱈魚棒
價錢:$28 必食‼️
分數:🐟🐟🐟🐟
好好食😃😃外層脆脆哋❤️加埋沙律醬好jeng

📍河豚魚干
價錢:$45
分數:🐟🐟🐟+0.9🐟
同樣好jeng😃甜甜地,好爽口

📍雞皮
價錢:$30
分數:🐥🐥🐥+0.7🐥
炸得幾脆口,有啲油香

📍牛舌芯
價錢:$58
分數:🐃🐃🐃+0.5🐃
係幾厚身,但有幾舊啲硬🐃

#好西 #打卡 #日本串燒 #串燒 #正餐 #HongKong #尖沙咀美食 #燒烤堂 #美食 #雞#iphoneonly#instagood #羊架 #amy_in_tst #和牛 #牛舌 #串燒 #causewaybay #炭火地雞 #燒烤 #小店 #omakase
2023-01-26 58 浏览
平時行尖沙咀都會經過依間居酒屋係The One附近嘅地庫位置木系裝潢 日式燈籠🏮串燒部🍢大大魚缸 有各種時令海鮮🐟🦐🦞🦀仲有對住師傅嘅吧檯位 好有feel🎏平日夜晚都好滿座 整體氣氛好好๑ 日本宮城縣真蠔🦪 • $65/1極有份量嘅風雅真蠔師傅即場開殼 非常新鮮!蠔肉飽滿肥美 肉質鮮甜嫩口味道偏濃郁 值得一試(•̤̀ᵕ•̤́๑)๑ 席前火炙和牛壽司🐮 • $88靚靚和牛🤤🤤師傅先係和牛上薄薄掃一層醬油再用火槍炙燒🔥和牛入口即溶 油脂感滿滿👅另外叫咗一堆壽司🍣🤪🤪特別推介๑ 火炙左口魚裙邊壽司🐟 • $28口感豐富 有嚼勁甘甜魚油慢慢慘出黎🤤๑ 牛油果軟殼蟹卷🦀 • $98軟殼蟹好香脆 熟食壽司中必試😛๑ 松葉蟹肉蟹膏壽司🦀 • $40香濃蟹膏配上清甜蟹肉🥰๑ 海膽帆立貝壽司🥢 • $55double鮮味!帆立貝厚身肥美😈壽司有勁多款!啱哂各位壽司怪🥳๑ 赤蝦壽司 • $18๑ 火灸紋甲魷魚壽司 • $18๑ 赤身醬油漬壽司 • $35๑ 火灸帆立貝壽司 • $25๑ 火灸三文魚壽司 • $13๑ 油甘魚腩壽司 • $30๑ 生松葉蟹腳壽司 •

平時行尖沙咀都會經過依間居酒屋
係The One附近嘅地庫位置
木系裝潢 日式燈籠🏮串燒部🍢
大大魚缸 有各種時令海鮮🐟🦐🦞🦀
仲有對住師傅嘅吧檯位 好有feel🎏
平日夜晚都好滿座 整體氣氛好好

๑ 日本宮城縣真蠔🦪 • $65/1
極有份量嘅風雅真蠔
師傅即場開殼 非常新鮮!
蠔肉飽滿肥美 肉質鮮甜嫩口
味道偏濃郁 值得一試(•̤̀ᵕ•̤́๑)

๑ 席前火炙和牛壽司🐮 • $88

熟食壽司中必試😛

๑ 松葉蟹肉蟹膏壽司🦀 • $40
香濃蟹膏配上清甜蟹肉🥰

๑ 海膽帆立貝壽司🥢 • $55
double鮮味!
帆立貝厚身肥美😈

壽司有勁多款!啱哂各位壽司怪🥳