2018-04-09 86 浏览
昨晚阿妹帶我去食dinner, 因為臨近夏天,開始要食清淡D,唔係點着三點式泳衣😆佢揀左在合和七樓的薈麵館,第一次去當然要睇下餐牌先,發現D價錢好相宜,圖片又好吸引,結果叫下叫下就叫左7樣嘢!薑葱鯇魚皮幾爽幾新鲜,春卷夠脆,雲吞麵D雲吞唔錯,入邊D蝦幾彈牙,牛腩麵D牛腩炆得夠林和入味,最鐘意就係個杞子桂花糕,味道夠清甜!叫左咁多野埋單都係323元,總括而言真係好超值,值得一試!夏天想食得清清地嘅話,這裏是一個錯的選擇!

2018-03-28
用餐优惠
試食活動
2018-04-08 64 浏览
今天和閨蜜聚會,我們祇有2個女孩子就不如選一閒坐得超級舒服的地方,可以聊聊天喝喝茶,小虹說有一間在合和中心709舖,叫薈麵館約好地方,我們6時半到,被安排坐到卡位的位置可以舒舒服服,自成一角呀!我們馬上叫了香片,慢慢的看餐牌呀!小虹叫了三個小食,分別是漂爽海哲皮,辣辣的真夠味道! 我是愛辣的比較偏愛香辣順風耳和爽口小青瓜,真的胃口大開!我叫了的百里香脆皮一字雞翼炸得又熱又脆而且有九隻那麼多,醃得也很夠味!我們叫了原汁柱候炆牛腩,牛腩很鲶很入味而且入口啖啖肉,炆得很濃,也夠多汁,我們吃得很爽呀!甜品椰汁馬荳糕很清甜,粒粒馬荳很香,小虹和我今晚談天說地過了一個快樂的晚上!

我們馬上叫了香片,慢慢的看餐牌呀!

2018-04-06
  • 百里香脆皮一字雞翼
  • 原汁柱候炆牛腩
2018-04-08 63 浏览
星期六等埋人收工…要食返個下午茶…係灣仔又唔想食快餐西餐… 試下中式嘢喺合和中心上樓嘅中菜 …星期六唔算多人…下午茶餐都算抵食…一碗粉麵或粥加野飲或者甜品都可以…幾多選擇叫咗碗一品鮑魚大碗麵 都叫有兩隻鮑魚 仲有其他配料都唔錯講得中式一定要嗌返一盅兩件… 蟹子蝦肉燒賣好足料… 由於即叫即蒸所以等得耐少少下午茶既雲吞河… 雲吞皮夠薄星期六都算坐得好舒服環境都幾好… 仲唔使自己斟茶 服務唔錯下午茶想食健康啲係唔錯嘅選擇

喺合和中心上樓嘅中菜 …星期六唔算多人…

鮑魚大碗麵

服務唔錯
下午茶想食健康啲係唔錯嘅選擇

下午茶
2018-04-07 82 浏览
合和中心七楼开业不久的一家面馆,一开始看名字还以为是一家河南烩面馆,实际上还是广式的,实际尝试之后还不错。餐厅是开放式的,空间蛮大,座位也挺多,装修比较古典,用了一些心思,点了瑶柱水饺面和咸肉粽,肉粽挺大的,味道也蛮好,配糖配酱油都不错,面只能说一般般。服务态度不过不失吧,服务员人手有点不够的样子,总是叫了半天才有人,上菜速度也有点慢。

2018-04-05
  • 真材实料咸肉粽
去到灣仔呢啲港島區,係我印象一定係價錢不菲,仲要係啲中心、商場地方食餐館,但估唔到又搵到間價錢唔算貴既地方!「薈麵館」有啲似中式茶餐廳同酒樓既混合版咁,略有fusion菜既特式。今日到餐廳既晚上來時人不多,環境清幽。一整枱美食!餐館上枱速度頗快逐樣介紹,首先有推介既 秘製汁叉燒皇薑蔥撈麵 $48以幼面配製,麵質爽口彈牙,叉燒以肥叉為主,肉汁鮮美,可選擇配上略有蝦味既清湯同麵一齊品嚐,頗有新鮮感,不過整體味道稍為清淡,建議湯可濃味一點,或配上更多叉燒汁澆上麵上。另點了巧製原隻鮑魚滑雞粥 $138材料豐富,內有一大隻鮑魚,雞肉嫩滑而不韌,喜歡結撻撻的質地,一人晚餐只點粥已經夠飽。蛋煎蝦米腸粉 $32蝦米較少,味道香口,吃出蛋的香味,外皮少少脆口而不會太熱氣脆皮蝦春捲 $32香脆可口,甜醬和辣醬配合可供選擇。仲有推介既點心好似燒賣、蝦餃,但只係早上至下午茶時間供應,今次無緣試下,如果同家人/公司食飯呢到唔錯,整體黎講食物質素同環境都不錯,同朋友食每人都係$150左右,值得再試。

一整枱美食!餐館上枱速度頗快

逐樣介紹,首先有推介既 秘製汁叉燒皇薑蔥撈麵 $48

另點了巧製原隻鮑魚滑雞粥 $138

蛋煎蝦米腸粉 $32
蝦米較少,味道香口,吃出蛋的香味,外皮少少脆口而不會太熱氣

脆皮蝦春捲 $32
香脆可口,甜醬和辣醬配合可供選擇。

2018-03-29
  • 秘製汁叉燒皇薑蔥撈麵
2018-04-03 85 浏览
今日去左灣仔合和做野,做野做到個人好攰,想靜靜地自己一個食個lunch,薈麵館最適合不過。座位坐得舒服,門面又亁淨!睇下餐牌,價錢又唔算貴而且,選擇都幾多超豪氣咁點左$76一品鮑魚大碗麵,工作不太順利,就豪一次安慰下自己吧好豐富咁啵啱曬貪心嘅我啦!包括原隻八頭鮑魚,雲吞牛腩,魚片頭,魚蛋,魷魚鬚,時蔬,水餃。。。好多料!$76好抵食!仲要特別推介碗麵都幾大碗,我一個食都食得曬魚片頭好爽口彈牙,八頭鮑魚都有兩隻架!食完剛剛好,仲有胃口叫個糖水食埋白果腐竹雞蛋糖水就完滿喇。好多意米在內,適合要去水腫人士食完之後,心情都好好多喇

睇下餐牌,價錢又唔算貴而且,選擇都幾多

好豐富咁啵
啱曬貪心嘅我啦!

碗麵都幾大碗,我一個食都食得曬

魚片頭好爽口彈牙,八頭鮑魚都有兩隻架!
食完剛剛好,仲有胃口叫個糖水

食埋白果腐竹雞蛋糖水就完滿喇。
好多意米在內,適合要去水腫人士

食完之後,心情都好好多喇

2018-04-02 72 浏览
薈麵館, 餐牌食物種類很多, 粥粉麵飯及小食真係應有盡有。海南文昌雞飯~ 足份份量, 最重要係主菜~文昌雞, 肉質香嫩, 味道濃郁, 重好有雞味, 鹹鹹地帶少少鮮, 如果想重味D, 旁邊仲有蔥油同沙薑醬, 滿足食客不同口味, 滑滑雞肉配白飯ㄧ齊放入口, 真係好滋味!鯪魚球粥~ 新鮮用鯪魚肉啄成魚蛋, 魚肉弹牙, 放在粥裏5分鐘食得, 粥底綿綿、滾熱, 配合鮮甜鯪魚球, 簡直係perfect match!至於小食, 爽脆薑蔥鯇魚皮~ 我至愛推介, 食得滋味, 但係清洗工序繁覆, 魚皮要乾淨, 有冇腥味就視乎店舖處理方法, 把穢物洗掉, 一啲都唔簡單, 要啤水數小時, 如果唔係就會有陣陣腥味。佢哋處理手法非常正確 所以 每片魚皮都非常爽口 同埋脆、滑, 因為魚皮灼到半生熟, 才有爽脆之感, 顔色半透明, 皮厚兼爽口, 直得ㄧ讚!怕太生, 仲可以放係滾粥裹浸幾秒。 因為係限量之選 ,手快有手慢冇!
薈麵館, 餐牌食物種類很多, 粥粉麵飯及小食真係應有盡有。

2018-04-01 63 浏览
突然想食下雲吞,見附近有,裝修又幾靚,就入去食下,睇下個套餐又唔算太貴,又可以選擇多幾樣要了個鮮牛肉撈麵,簡簡單單牛肉夠新鮮,麵都夠哂彈牙,而撈麵一家會有的麵湯,都幾濃另外唔知點解覺得有蝦子的味道食完,岩岩好就有蛋煎蝦米腸粉上,蛋香好好,而蝦米腸味道夠,不過再點埋甜醬同麻醬就岩岩好啦另外,因為想食雲吞,見到炸雲吞好似幾吸引,所以都口痕叫埋,細細粒的炸雲吞,感覺唔用太多炸粉,口落酥脆而內裏佈滿蝦肉,點埋甜酸醬一流,最後食埋香甜的桂花糕,完美

2018-04-01 65 浏览
港島區名店林立,食肆更加係多不勝數。成日都覺得係港島區食嘢係會比較貴,要搵到一間實惠啲又平靚正嘅真係有啲難度,難得今日有人請食飯,仲要平靚正—薈麵館正當下午茶時間,人客唔算多,環境清幽寧靜,枱同枱之間唔會好迫,坐得好舒服。因為我貪心樣樣都想試嘅關係,所以我叫左個乳豬燒味六寶飯和清潤雪耳燉木瓜..都只係$88,真係低食之選呀。六寶飯款款都好高水準,有叉燒,油雞,乳豬,燒鵝,燒肉,叉燒夠淋身又入味,半肥瘦啱啱好,肉嫩多汁,而且蜜糖嘅甜度都足夠,乳豬皮脆肉嫩,脆卜卜入口鬆化。燒肉既皮都好脆,半肥胖瘦,肉質爽口,真係冇諗過,喺港島區呢個價錢可以食到咁高水準嘅燒味。我朋友叫左個鼓油雞肉飯😋正宗海南文昌雞飯配眉豆雞腳湯,個湯雖然係送既但勝在火〇侯十足,飲落同出面茶記例湯一啲都吾同,誠意十足,啱晒我呢啲少湯水嘅人;另外個文昌雞飯睇落賣相都好普通但食落好香喔,雞肉亦好嫩滑。鮮蝦雲吞足料靚蝦包〇係入面鮮味十足,爽口彈牙,份量都好大嫁。點心方面:蟹籽燒賣皇,大大件,雖然佢賣相一般,但係你估佢唔到原來咁好食,好多蟹籽覆蓋住粒燒賣,入邊好多蝦肉,入口爽口彈牙,而且佢嘅點心全部都係即叫即正,所以想到枱仲係熱辣辣

我朋友叫左個鼓油雞肉飯😋
另外個文昌雞飯睇落賣相都好普通但食落好香喔,雞肉亦好嫩滑。

點心方面:蟹籽燒賣皇,大大件,雖然佢賣相一般,但係你估佢唔到原來咁好食,好多蟹籽覆蓋住粒燒賣,入邊好多蝦肉,入口爽口彈牙,而且佢嘅點心全部都係即叫即正,所以想到枱仲係熱辣辣。

椰汁馬豆糕,馬豆好有嚼口,糕好滑,充滿椰汁味,而且夠曬冰凍

另外雪耳燉木瓜甜度啱啱好,作為飯後甜品,真係一流,好暖胃又養顏,正呀!
2018-03-29 51 浏览
今晚放工揀左我同我老公都好近既合和個度食飯。Um......不如食粥清清腸胃啦,所以就揀左七樓既薈麵館。我地叫左套餐,都好抵食呀,有碗粥加個特點!我就揀左田雞粥,我好鍾意食田雞呀,呢度既田雞都好新鮮又好肥美!仲叫左艇仔粥,粥好滑,配料好多!餐呢,我地配左家鄉炒米粉,好多配料呀,有鯪魚肉,唔係好dry個d 蔥花炒!另一個餐,我地叫左蘿蔔糕,份量好多呀,煎得好香口,好好味呀。呃鬼。。。又話清清地。。。叫左好多炸物😂😂入面有一隻蝦,好大隻,炸得剛剛好!另外仲叫左流沙包,好流心,我好鍾意呀!近來呢幾年成日食到既流沙包都唔流心呢!所以見到流心既流沙包,好感動呢!
今晚放工揀左我同我老公都好近既合和個度食飯。

我地叫左套餐,都好抵食呀,有碗粥加個特點!

仲叫左艇仔粥,粥好滑,配料好多!

呃鬼。。。又話清清地。。。叫左好多炸物😂😂

入面有一隻蝦,好大隻,炸得剛剛好!

另外仲叫左流沙包,

好流心,我好鍾意呀!

2018-03-22
呢間中餐館內在環境幾好,有小小似係宮庭後花園食飯咁。2-3人餐有勁多野食只需258蚊小食選左皮蛋,有小小溏心蛋白幾彈牙不過偏多,如果蛋黃多啲就好喇油菜揀左唐生菜佢唔係用蠔油令我感到驚喜,係有誠意既油菜!點心揀左蘿蔔絲煎蝦餅、蛋煎蝦米腸粉、招牌流沙包蘿蔔絲煎蝦餅煎到兩面黃金香脆🤪因為煎既關係油份難免會較多,但係蘿蔔中和左所以唔會有油膩感蛋煎蝦米腸粉大大舊,舊舊都有蝦米🦐,足料招牌流沙包有幾流沙自己睇啦😆記住要熱食呀!主食叫豉油皇龍鬚炒麵其實兩個人食左上面三分二已經好飽,見到呢個咁大個既麵真係嚇親不過好少可豉油皇炒麵唔油又夠味!都唔錯哦👍
呢間中餐館內在環境幾好,有小小似係宮庭後花園食飯咁。

2-3人餐有勁多野食只需258蚊

小食選左皮蛋,有小小溏心
蛋白幾彈牙不過偏多,如果蛋黃多啲就好喇

油菜揀左唐生菜
佢唔係用蠔油令我感到驚喜,係有誠意既油菜!

點心揀左蘿蔔絲煎蝦餅、蛋煎蝦米腸粉、招牌流沙包

蘿蔔絲煎蝦餅煎到兩面黃金香脆🤪
因為煎既關係油份難免會較多,但係蘿蔔中和左
所以唔會有油膩感

蛋煎蝦米腸粉大大舊,舊舊都有蝦米🦐,足料

招牌流沙包有幾流沙自己睇啦😆
記住要熱食呀!

主食叫豉油皇龍鬚炒麵
不過好少可豉油皇炒麵唔油又夠味!都唔錯哦👍

2018-03-28 42 浏览
星期六去灣仔接男朋友收工,我見灣仔好多人,街上面既餐廳好多都要等位!於是男朋友話不如去合和食啦唔洗食得咁趕同咁拘謹!上到去岩岩開始下午茶時段😃我地叫左6樣野食,有海蜇皮拌香辣順風耳(即是豬耳)🤣, 一品鮑魚湯麵, 燒賣,百里香脆皮雞翼,另外要左下午茶餐既雲吞河加木瓜雪耳糖水😋海蜇皮拌順風耳,入面仲有涼拌青瓜!$68黎講算底食因爲份量都多!男朋友最欣賞佢地既豬耳,因為夠凍同好爽口!百里香雞翼雖然炸得香脆,但肉質仍然嫩滑!完全做到外脆內軟!個人覺得如果有埋泰式辣醬就更好!😍燒賣賣相唔錯,食落有好多蝦同冬菇!一品鮑魚湯麵就大大碗!入面竟然有2隻鮑魚,魚旦等等!男朋友都話好夠食而我道叫左呢道既招牌雲吞!雲吞size 唔會太大太細,岩岩好一口食到👍🏻平時飲完茶會覺得好口渴,但食完呢道並無呢個問題👍🏻

燒賣賣相唔錯,食落有好多蝦同冬菇!

平時飲完茶會覺得好口渴,但食完呢道並無呢個問題👍🏻
  • 燒賣
  • 海蜇皮順風耳
  • 雲吞麵
2018-03-27 63 浏览
在合和中心做完野後,見到這間店的中式點心下午茶都幾吸引,而且款式又多。店舖的顏色以綠色為主,天花板有啲雀籠吊飾及一幅幅的畫是以竹林為主題,感覺好似遠離繁囂去左竹林用餐。我就叫了京都香辣炸醬撈麵($46)、鮮蝦腐皮卷($32)、清潤雪耳燉木瓜($38)。鮮蝦腐皮卷的外皮炸得呈現金黃色、很脆,而且每一條腐皮卷都很飽滿,驟眼睇半條都放滿了鮮蝦,很足料。京都香辣炸醬撈麵好大份,上面鋪滿了肉絲、榨菜及冬菇,醬汁甜甜地,辣辣地,味道很野味,湯底清清地,麵底很多而且麵條很細滑,食落去感覺都唔錯。最後叫咗個甜品,清潤雪耳燉木瓜,雪耳和木瓜都很多,食落去都很滋潤、潤喉,而且糖水又不會太甜。

鮮蝦腐皮卷

京都香辣炸醬撈麵
清潤雪耳燉木瓜
2K
2018-03-25 57 浏览
今日放工之後同朋友去左游水,游完水消耗曬所有體力,當然要補充一下。之前去過合和中心的《薈麵館》,食物快靚工正,絕對滿足到我地要求!今次再去沒有散點了,點了😍抵食套餐👍🏻🍴自選二人套餐($258)套餐內包括了5大類食物,從云云食物中選擇自己喜愛的食物,選擇恐懼的我當然給朋友發辦。🔅炒粉麵飯1️⃣款🐄乾炒牛河乾炒牛河大大碟,炒得乾爽,香味四溢,牛肉非常嫩滑,想不到份量這麼大,兩個女孩子實在沒辦法把它KO。🔅點心3️⃣款🦐蟹籽燒賣皇燒賣粒粒豐富飽滿,大大隻鮮蝦包在內,即叫即蒸,熱辣辣,好吃!🐮北菇牛肉球牛肉球配上冬菇,賣相立即昇華了不少。🍤脆皮蝦春卷蝦春卷香脆可口,入面有好多鮮蝦肉,正!🔅小食1️⃣款🍗百里香脆皮一字雞翼一字雞翼份量夠多,外習炸得酥香,香脆可口,有點辣香味道,肉質嫩滑,好吃!🔅油菜1️⃣款🍀娃娃菜🔅飲品/甜品2️⃣款🥛原味豆漿是用了壹品豆漿🌰香滑合桃露合桃露夠熱辣,而且濃度恰度好處,合桃露味道夠香,食落香滑又美味!📌店名:薈麵館’📍地址:灣仔皇后大道東183號合和中心7樓709號舖

今次再去沒有散點了,點了😍抵食套餐👍🏻
🍴自選二人套餐($258)

🔅炒粉麵飯1️⃣款
🐄乾炒牛河

🔅點心3️⃣款
🦐蟹籽燒賣皇

🐮北菇牛肉球

牛肉球配上冬菇,賣相立即昇華了不少。

🍤脆皮蝦春卷

蝦春卷香脆可口,入面有好多鮮蝦肉,正!

🔅小食1️⃣款

🌰香滑合桃露

📌店名:薈麵館’
📍地址:灣仔皇后大道東183號合和中心7樓709號舖
2018-03-24 42 浏览
尋晚註定要OT, 所以搵間好少少既餐廳食完再上公司樓上OT....同事話食薈麵館, 我當然OK 啦.一坐低, MENU 都幾多野食, 我地叫左: 蝦餃、菜心、瑤柱蛋白炒飯、一品鮑魚大碗麵蝦餃大大粒,晶瑩剔透,食落去蝦肉彈牙,唔錯!菜心都幾大碟,清清地都幾好食。一品鮑魚大碗麵用料充足,有2隻鮑魚仔, 仲有魚片、魚蛋、菜,相當豐富!瑤柱蛋白炒飯D 飯炒得粒粒分明又多料,食完呢個真係大滿足~OVERALL 每人都係around $140, 好抵食. 下次會再黎!

同事話食薈麵館, 我當然OK 啦.

蝦餃大大粒,晶瑩剔透,食落去蝦肉彈牙,唔錯!
菜心都幾大碟,清清地都幾好食。
瑤柱蛋白炒飯D 飯炒得粒粒分明又多料,食完呢個真係大滿足~

2018-03-23