2024-09-13 1899 浏览
《本次為自費用餐食評》灣仔名物薔紅燒春雞!1999年開業至今已經有二十五年歷史,老字號港式茶餐廳,供應各式各樣茶記美食。說到薔紅必試肯定是招牌脆皮燒春雞,原件半隻雞上,可選擇配飯、意粉、薯仔沙律,或炸薯條。燒春雞上菜時熱辣辣,皮脆肉嫩,但雞肉沒有任何調味,需要沾上附上的胡椒鹽及泰式甜辣醬一同食用。整體來說,食物不錯,但更多的是食情懷~-🔘 脆皮燒春雞 | hkd$88-🍽️ 食物 | Food: 3.8/5🌅 環境 | Environment: 3.5/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 3.5/5💰 價錢 | Price: 3.5/5📝 總結 | CP Value: 3.5/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
《本次為自費用餐食評》
📝 總結 | CP Value: 3.5/5
脆皮燒春雞
脆皮燒春雞
2024-09-06 1798 浏览
灣仔薔紅出名燒春雞有好多人都知道,有時我會睇網上睇吓啲飲食介紹,飲食KOL推介薔紅同,燒春雞好食之餘,話黑椒牛柳絲炒意粉有有驚喜'今日食下午茶就上去試一試啦😌上去坐低梗係嗌咗黑椒牛柳絲炒意粉先,望望餐牌熱飲加$8凍飲加$10特飲加$18,見佢特飲有維他奶紅豆冰同麥精紅豆冰就嗌咗麥精紅豆冰試一試大概5分鐘黑椒炒牛柳絲意粉就已經係我面前,啲牛柳醃得啱啱好有牛味,再試意粉炒得乾身,有鑊氣,條條軟硬適中,食到尾碟底冇油又好乾身。食完嘢就飲麥精紅豆冰,甜度適中,紅豆煲得好腍,份量都有一半,唔錯唔錯,你想同除咗食燒春雞之外又多一個選擇

2024-08-31
  • 脆皮燒春雞
  • 黑椒牛柳絲炒意粉
2024-09-05 1816 浏览
🍴 脆皮燒春雞特登嚟食好出名嘅燒春雞雞皮無咩脂肪 又脆又薄 裡面嘅肉keep到嫩 但無咩肉汁佢有配味椒鹽同泰式酸辣醬個人覺得要放少少味椒鹽先夠味 雞肉裡面無咩味而個日搭配嘅薯條品質相當差 凍又唔脆 無薯條味 (聽其他人講佢之前食過唔係咁 可能係個日先咁?)🍴美式鐵板雜扒見幾檯客都有嗌扒餐 唸著試下除咗意粉食得下個扒簡直係垃圾 伏伏伏伏伏啲肉韌到呢….
🍴 脆皮燒春雞

除咗意粉食得下
個扒簡直係垃圾 伏伏伏伏伏
啲肉韌到呢….

2024-09-04 1871 浏览
返咗咁耐工都係第一次食12:40左右嚟到 都幾多人等緊位 最後等咗20分鐘先有位脆皮燒春雞 $88個個都係嗌依個咁我哋都嗌咗一人一隻+薯條 同一份西多士share用手食 係特別好食的個皮都真係幾脆 都燒得幾香不過肉質無話好嫩 都無ho juicy嘅感覺🤔跟淮鹽同泰式辣醬 正常嘅味道啦 配雞又無話好食咗 同埋隻雞本身都有調味overall中規中矩咁 又好似未去到吹捧一口西多士 $40每舊都頗大件 完全唔係一口size😂炸到脆卜卜 加花生醬牛油煉奶 是幸福🦦
返咗咁耐工都係第一次食

一口西多士 $40
2024-08-29
午餐
2024-09-03 1248 浏览
之前叫過一次外賣,啲雞係ok嘅但今日再嗌呢,就出晒事喇:搵啲下欄部位拼湊成一盒,骨位又多肥膏又厚,雞翼啲毛長長幾條都唔清,咁嘅質素話自己專賣雞? 定覺得外賣客唔係客所以先畀啲咁肉酸嘅雞我?!大陸是但搵間食雞嘅都好過呢間!
之前叫過一次外賣,啲雞係ok嘅

大陸是但搵間食雞嘅都好過呢間!

外卖送餐
2024-09-01 1254 浏览
去開灣仔做嘢唔知食乜好即時問朋友朋友推介呢間食茶餐廳,但係竟然係食燒雞嘅咁我就膽粗粗去試吓晚飯時間都要稍等位一陣見到場內有好多遊客以為中伏啊咁但係難得嚟到就照坐低試食吓我當然叫最出名嘅燒春雞套餐配意粉我想話個份量都幾大呀一個女仔其實未必食得晒,其實個燒春雞都真係幾好食,啲雞都幾滑,意粉就係一般我哋食嘅茶記意粉偏甜,但都可以接受。算係嚟到此一遊😆見其他人都有嗌炒粉麵份量都係偏大嘅,可能價錢佢比一般茶記貴,所以俾返足料啲。
去開灣仔做嘢唔知食乜好
即時問朋友
朋友推介呢間食茶餐廳,但係竟然係食燒雞嘅咁我就膽粗粗去試吓
我當然叫最出名嘅燒春雞套餐配意粉
我想話個份量都幾大呀
2024-09-01 1331 浏览
好耐之前已經聽過老公話要食灣仔薔紅,但我其實唔係好鍾意食茶記,所以一路都冇去過。今次約左朋友食飯,佢竟然決定去薔紅,好就去試下。一入門口竟然要等位,真係有d難以置信,不過好快就有位,安排左門口附近位比我,竟然仲要對住我偶像慧嫻張poster食,即刻加左分先。我地叫左燒春雞,呢到基本上每枱都一定會食,上菜勁快,金黃色嘅皮,一撕開勁多肉汁,而且口感外脆內嫩,非常好食。薑汁芥蘭,本來想叫黎中和下雞嘅油膩,點知芥蘭非常多油。終於明白點解間舖咁多人等位,咁抵食又咁好食,已經夠啦!
今次約左朋友食飯,佢竟然決定去薔紅,好就去試下。

薑汁芥蘭,本來想叫黎中和下雞嘅油膩,點知芥蘭非常多油。

終於明白點解間舖咁多人等位,咁抵食又咁好食,已經夠啦!
2024-08-19 1978 浏览
今日3點去買咗兩個外賣餐加一份脆皮燒春雞,A餐磨菇汁吉列魚柳鷄串,變咗洋蔥汁吉列魚柳鷄塊,B餐茄汁梅扒配牛脷飯,變咗茄汁柴皮豬扒飯好失望,冇磨菇汁冇牛脷都應該講俾客知才落單,外賣客唔通要打開飯盒嚟check咩。燒春鷄就尚可,皮脆嘅,但味道就一般,好似冇落醃料。唉,因為睇到電視介紹,山長水遠由九龍搭巴士去灣仔試吓,點知都係假嘅評語,唔信喇
外卖自取
2024-08-19 1652 浏览
行完美食博覽,夜麻麻要係灣仔搵食醒起薔紅有燒雞, 諗住咁夜應該無乜人啦點知9點幾去到都仲要排隊, 不過都好快等左大概10分鐘就有位必食脆皮燒春雞,可跟薯條 or 薯仔沙律 or 白飯 or 茄汁意粉, 意粉之前食過, 正常茶餐廳意粉今次揀左薯條❤️❤️燒雞一如以往高質, 好嫩滑 好juicy Yummy 雞胸部份都唔算好嚡 可以接受另外叫左個晚餐set 紫菜湯浸雜菜, 跟一個白飯湯底比較重味 ,偏咸避風塘豬手, 非常惹味炸得勁香口,豬手係有骨 不過都好淋身但偏辣,唔食得辣真係未必食到 題外:我兩次食d staff 叔叔都好好成日都話裝大d 碗飯俾我😂😂😂
行完美食博覽,夜麻麻要係灣仔搵食
醒起薔紅有燒雞, 諗住咁夜應該無乜人啦
點知9點幾去到都仲要排隊, 不過都好快
等左大概10分鐘就有位
今次揀左薯條❤️❤️
燒雞一如以往高質, 好嫩滑 好juicy Yummy
雞胸部份都唔算好嚡 可以接受

另外叫左個晚餐set
紫菜湯浸雜菜, 跟一個白飯
湯底比較重味 ,偏咸

避風塘豬手, 非常惹味
炸得勁香口,豬手係有骨 不過都好淋身
但偏辣,唔食得辣真係未必食到

題外:我兩次食d staff 叔叔都好好
成日都話裝大d 碗飯俾我😂😂😂
去到排隊唔緊要。門口個呀姨話等陣等陣,執枱執左20分鐘環境一般,食物又一般般。咖哩牛腩不知所謂、無一舊食得落口🤮👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻。燒雞賣相唔吸引,員工態度差又撞聾。第一次亦都無下次..伏伏伏
2024-08-12 2039 浏览
店內有一位極度無禮之員工普遍員工都正常,正常地西。唯獨有一位呀叔真係無禮貌到以後唔會再黎幫襯!果位呀叔頭髮稀疏、冇帶眼鏡,身高160左右,唔想做你不如辭職,唔好糟質啲客。我地黎食飯, 唔係黎受你大爺皮氣,我地亦冇野欠你 。————————————————————————野食方面其實真係普通茶記質素,除左個脆皮雞叫做有啲gimmick, 其實佢都好一般。加錢要野飲又貴。 lunch hour去又坐得迫。總結: 真係冇下次!
店內有一位極度無禮之員工

普遍員工都正常,正常地西。
唯獨有一位呀叔真係無禮貌到以後唔會再黎幫襯!

我地黎食飯, 唔係黎受你大爺皮氣,我地亦冇野欠你 。

————————————————————————

加錢要野飲又貴。 lunch hour去又坐得迫。

總結: 真係冇下次!
2024-08-12
2024-08-10 2241 浏览
此間店鋪食物一般,價錢不便宜,最出名的是服務態度極度差,侍應服務態度在香港店鋪排名第一最差,尤其是一個又瘦又身高很矮的男侍應,堪稱全港第一差,免費也不會去吃,就算世界饑荒,也不會去食,去到好似乞衣乞食,更何況要比錢
  • 垃圾
2024-08-08 2989 浏览
係灣仔返工既朋友應該唔陌生吧😆我都默默去左幾次,真係大份抵食👍🏻◾️脆皮燒春雞 🐥:名物之一,差唔多個個都一人一份。一份得半隻炸雞🔥熱辣辣。上菜嘅時候感受到有股熱氣♨️搣雞肉嘅時候係會淥手既,所以最好就攤一攤,唔好咁心急🤣目測雞大小適中,但係我覺得雞肉比較單薄😌雞皮薄脆。雞肉嫩滑多汁💦撕開雞肉嘅時候會見到有肉汁流出。味道香口,亦十分油膩🫥◾️黑椒豬手🐷:實物有啲震撼,豬手有兩個拳頭咁大✊🏻豬手有炆同炸兩種烹調方法。炆豬手既豬皮比較腍,雖然滿滿骨膠原,不過比較滯。肉質會比較嫩同入味。而炸豬手,外層會比較香口。肉質相比下會比較乾。因為我唔食豬皮,單論肉質我鍾意炆豬手多啲,juicy啲💦同行既朋友會食埋豬皮,所以佢鍾意炸既多啲。❣️不過炸豬手要喺落單嘅時候講埋💬唔係佢一般都會係炆豬手。◾️芝士焗肉醬意粉🍝:似以前舊式茶餐廳果種👍🏻即使無咗肉醬汁,意粉都有酸味味嘅味道。除此之外,酸甜既肉醬,芝士淡淡奶香,清甜粟米🫶🏻味道豐富,唔單調。意粉口感軟硬適中。好似有種魔力禁,令人停唔到口😋同依家嘅一般肉醬意粉唔同,真係一試難忘啊~係我暫時食過最好食嘅肉醬意粉!

2024-08-06 2698 浏览
聽人講就聽得多,但親身嚟就真係第一次,一入到餐廳見到好多人都叫炸雞薯條,嚟到呢度就一定要試吓。叫咗半隻雞跟薯條同埋一個乾炒牛河,炸雞好好食好香我覺得佢係即炸,乾炒牛河就冇乜特別都係幾好食嘅。
炸雞
炸雞
2024-08-04 2357 浏览
Lunch time入到灣仔薔紅,10個有8個都係食緊燒雞🐔,就知呢度個燒雞餐係必食!$88半隻脆皮燒雞,可以跟飯/茄汁意粉/薯條,落單唔夠5分鐘就有得食。雖然有刀叉,但係點都係用手撕過癮啲🤪,第一時間撕開個髀位係勁多汁,搞到我掛住食都唔記得要影低😅。佢完全做到皮脆肉嫩嘅效果,就算雞胸部位都唔覺得嚡。另外本身隻雞就咁食都好夠味,可以點吓甜酸醬,但係准鹽就唔洗試喇!薯條係港式茶記嘅粗曲薯條,都炸得好好味,一個人食呢個燒雞餐真係飽到上心口😋。據聞西多都係呢度嘅名物,下次要下午茶時間嚟試一試先。
Lunch time入到灣仔薔紅,
10個有8個都係食緊燒雞🐔,
就知呢度個燒雞餐係必食!
$88半隻脆皮燒雞,
可以跟飯/茄汁意粉/薯條,
落單唔夠5分鐘就有得食。

雖然有刀叉,但係點都係用手撕過癮啲🤪,
第一時間撕開個髀位係勁多汁,
搞到我掛住食都唔記得要影低😅。
佢完全做到皮脆肉嫩嘅效果,
就算雞胸部位都唔覺得嚡。
另外本身隻雞就咁食都好夠味,
可以點吓甜酸醬,但係准鹽就唔洗試喇!
薯條係港式茶記嘅粗曲薯條,都炸得好好味,
一個人食呢個燒雞餐真係飽到上心口😋。
據聞西多都係呢度嘅名物,
下次要下午茶時間嚟試一試先。
2024-07-05
  • 燒春雞配薯條