2015-12-09 622 浏览
呢間餐廳不嬲以價錢取勝,所以咁多人黎食,食物質素唔知能不能維持呢。煙三文魚沙律,煙三文魚無乜煙燻味,三文魚味道偏鹹,沙律菜就算新鮮,不過份量太少,屬一人份量。焗雞翼,外皮太乾身,無乜脂肪導致有點鞋口,size太細只,味道正常。洋蔥蒜蓉雞扒,用鐵板上,溫度尚算能維持,雞肉預先醃好,味道適中,但同雞翼一樣無脂肪咁劑,所以雞肉唔夠嫩,洋蔥蒜蓉就無乜味道。價錢依舊,食物質素仲可以維持,算係咁。
價錢依舊,食物質素仲可以維持,算係咁。
2015-10-15 1016 浏览
>>煙三文魚每次嚟都會order 煙三文魚,算係種情意結吧!或許你會認為這種快餐水平的港式西餐廳,做不出什麼水準,但以價錢作考慮,他的煙三文魚絕對是品質不差,有鮮味,色澤新鮮紅潤,入口口感及味道有層次!>>墨魚汁意大利粉有點圖與實物不符的感覺,正宗的墨魚汁意大利粉,意粉汁會有忌廉的的幼滑口感,味道香濃而creamy; 但這款反倒像是炒意粉,乾身而没醬汁,滿口沾上黑墨卻嚐不出可點鮮味。

>>煙三文魚

>>墨魚汁意大利粉
2015-09-10 891 浏览
見食評不錯,就去試試,點知叫Pizza第一次上枱不熱,第二次都不熱甚至不溫暖,第三次如常就算了,我覺得冷藏pizza好食D,因為可以熱辣辣,其他食物似便利店雪櫃選中就把食物放微波爐嗰隻,味道真的難找到一家差過佢,但真的很平,但不會再嘗試
2015-07-21 1014 浏览
如題,香港Hea食連鎖餐廳,首選薩利亞~~~亦因為太hea. 平時幾乎一坐低就㩒鐘仔,秒速落order, 連諗食乜都慳返,hea 食指數近乎終極!不過今次又唔想太hea, 所以放棄一向ge 例牌,轉投新野ge 擁抱 XD> 意式菠菜伴煙肉哈哈哈,一如既往,個擺盤完全fail, 不過咁亦係貫徹薩利亞厨房一向ge 風格- 快~Hea~亂!至於味道,都係same level, 味道偏咸,煙肉味卻又偏淡,好吊詭,不過就量多,大大碟,算ok la~ > 白汁野菌雲吞呢個good, 白汁味好濃好creamy, 一碟都有成6隻雲吞,野菌亦好大手筆,雲吞入邊似係d 打成泥ge 肉醬,至於係咩肉就真係食唔出(乾笑中)

> 意式菠菜伴煙肉
> 白汁野菌雲吞
2015-07-13 892 浏览
當你大腦1片空白,完全唔知食乜好,或者當日個人太頹,想揾返啲same level ge 地方嚟相映成趣ge 時候,薩利亞就變成首選~Menu 幾乎0變化,食3次已上已經可以話係對所以食物同味道撩如指掌,今次order 咗1個較少會揀ge 菜色 - 甜蝦野菌多利亞呢個價錢嚟講,用料算足,蝦同蘑菇ge 量都幾多,個汁好惹味,不過略為焗得有d 乾兒,個飯亦太少,而薩利亞一向上菜擺盤都好是是旦旦,唯獨到焗飯正正常常(意粉最嚴重,試過啲菠菜係仲痴喺碟邊,啲汁又有幾滴滴咗喺邊沿)另外仲order 多1個煙三文魚,味道不過不失, 4片都算切得幾厚,比坊間d take away sushi store ge 三文魚更似三文魚,呢個價都可接受!

• 煙三文魚
2015-07-08 816 浏览
接媽媽放工,去食下午茶剛好有下午茶餐,點了個卡邦尼煙肉意粉,明太子魷魚焗飯,同魷魚※ 卡邦尼煙肉意粉,意粉不太熱,沒有很多汁,很干身,很多芝士粉,i like cheese💜💛可惜煙肉得幾塊 ※明太子魷魚焗飯,中間的明太子醬咸咸香香,配上一些cheese好好味,而且係即叫即焗※魷魚就普普通通,唔太熱,配上的蒜頭汁因為下午茶餐,酒水吧可以任飲
接媽媽放工,去食下午茶
※魷魚就普普通通,唔太熱,配上的蒜頭汁
因為下午茶餐,酒水吧可以任飲
卡邦尼意粉同魷魚
明太子魷魚焗飯
2015-07-07
明太子魷魚焗飯
2015-05-27 877 浏览
聽朋友講薩莉亞真係又平又好食 今日終於都忍唔住去左試下先黎既係呢個波蘿煙肉pizza 首先個pizza皮好卜卜脆芝士同波蘿都比左好多 好足料 一個字“好好味“啊再黎係焗飯 呢個焗飯好重芝士味 加埋d雞肉粒 真係好好好好食架 !!碟個底好淺 所以飯的份量唔算話好多 單叫應該會唔夠飽墨魚汁意粉 非常特別 唔好比佢黑色的賣相嚇親 食落真係好重墨魚汁味 好好味麵條亦好幼身 咬落去係彈牙而唔係淋哂不過味道咸左少少 可以再改良下呢個大墨魚除左多膽固醇之外真係無得彈 不論係個大墨魚本身夠厚肉地外 淋埋個醬汁係上面真係一流 好抵食 值得一試
聽朋友講薩莉亞真係又平又好食 今日終於都忍唔住去左試下

2015-04-17
  • 甜蝦沙律
  • 大墨魚
2015-04-21 1035 浏览
食薩莉亞最開心既野莫過於好食夾抵。琴日同朋友黎食薩莉亞,等都唔洗等就入到去。兩個人叫咗個披薩,一個烤田螺,一個牛排。個披薩系海鮮披薩,味道不錯,D料都足夠,不過個皮有些小硬(有陣時冇咁硬),不過都好食既!呢個蒜蓉牛油局田螺,蒜蓉味好濃,我真系好中意食,推介比中意食蒜蓉既朋友!呢個系牛排,舊牛排其實唔大,同埋好難咬,扯唔郁,同埋攞上黎已經凍咗。。。。,希望下次唔好甘啦。
食薩莉亞最開心既野莫過於好食夾抵
個披薩系海鮮披薩,味道不錯
呢個蒜蓉牛油局田螺,蒜蓉味好濃
,我真系好中意食,推介比中意食蒜蓉既朋友
,希望下次唔好甘啦。
2015-04-19
2015-04-19 909 浏览
3人係大埔食飯,久聞呢間餐廳又平又抵食,想試好耐了,但成日都排長龍,今次好早7:00去,好快就有位了。即睇有咩食,好多都好平呢。辣味雞翼(4隻),$17,雖然唔覺得辣,但味道幾好。黑椒蜆肉鐵板煮,$17,份量都幾多,好抵食,味道不俗呀。煙肉菠蘿比薩,$29,好平,是一個小PIZZA來的,3人食真係夠晒飽,味道OK。雞肉多利亞,$27,是焗飯來的,甜蝦好味,濃郁芝士味道,幾好食呀。蒜蓉焗田螺,$24,都幾大粒田螺,抵食呀。$12可無限添飲,食物水準及格價同IKEA類似,真係又平又好食呀。
即睇有咩食,好多都好平呢。
辣味雞翼(4隻),$17,雖然唔覺得辣,但味道幾好。
黑椒蜆肉鐵板煮,$17,份量都幾多,好抵食,味道不俗呀。
蒜蓉焗田螺,$24,都幾大粒田螺,抵食呀。

2015-03-27 1017 浏览
大埔的《薩莉亞》很新,而且也非常之旺。我們在中午來到,也等了十多分鐘才能入坐。過往去過將軍澳的《薩莉亞》,也是要等等等,才能夠進內品味,那一次到荃灣的分店,直頭等到我們覺得不耐煩,改去其他地方食飯。終於入到去了,我們就立即點餐,而我要了一個湯,周打海鮮湯,這湯的味道,不要同什錦高級西餐廳的出品去比,畢竟,你付出的價錢,只是10多元,不要期望,不要強求好味,普通以上就已經得,而這一個湯,的確做得出有魚鮮味,也有魚肉、蜆肉,味道雖淡,但做得有板有眼。小食有脆焗香味雞球,焗出來的雞球粒不會太肥膩,原因就是雞球不是用油炸,而只是輕輕地一層底油放入烤爐焗。不過,雞球的味道太濃,一個食一至兩件就好,多食幾件的話,不飲水是不行的。太太不食意粉,她選擇了 Pizza,簡單的水牛芝士 Pizza,《薩莉亞》提供的,是一人份量的 Pizza,水牛芝士的味道香濃,再伴隨了 Pizza 本身的芝士同蕃茄醬,味道濃香,十分之惹味。我食鐵板,來了一客意式洋蔥蒜蓉燒雞,好食,好有肉感,雞扒亦非常之香,之不過,面層上的洋蔥蒜蓉太多了,太重口味我不太習慣。《薩莉亞》絕對是平靚正之選。
《薩莉亞》絕對是平靚正之選。
2015-02-24 939 浏览
係大埔讀書,落左堂已經係就來9點,落到去大中都唔知食咩好。經朋友介紹原來大元村入面有薩莉亞食,未試過,所以試下。薩莉亞d雞翼朋友話好味,但上到來個人覺得同其他餐廳都差唔多,無話特別好味。之後去食都有再食,d 雞翼一時夠味,一時又會淡左d。朋友話肉醬多利亞最好食,我見到價錢得23蚊就叫來試下。上來既時候,d芝士仲滾緊,起泡,見到都興奮。食落唔會覺得太多芝士而覺得膩左,應該系d番茄肉醬起到中和既作用,值得試下。蒜蓉包$8有得食,平平地反而既入味,好味過我之前係西餐廳食果d,超過一般水準,價錢又唔貴。可能男仔去到食碗飯唔夠叫呢個都諗得過。餐廳環境都唔錯,幾寬敞,通常唔需要點樣等位。
雞翼
肉醬多利亞
餐廳環境都唔錯,幾寬敞,通常唔需要點樣等位。
2015-01-08
2014-11-22 1714 浏览
未食過薩莉亞,第一次食。這間餐廰係採用自助等位派籌系統。等位要自行輸入食客人數。有位先可以行入去坐。點咗黑椒雞肉意大利粉。汽水要自己加。個意粉好爽口。條條意粉烹調得非常好。個意粉係上等意粉。煮得恰好處。雞肉粒個size好細。方便混入意粉一齊食。有黑椒幸辣味。加上有鮮嫰雞肉汁,食得出好有西班牙Feel。間餐廰有按扭,食客可以按下按扭,服務員可以自行走到相關坐位服務食客。個餐埋單只係$36。好抵食。
服務員可以自行走到相關坐位服務食客。個餐埋單只係$36。
好抵食。
汽水
黑椒雞肉意大利粉
题外话/补充资料: 這間餐廰係採用自助等位派籌系統。等位要自行輸入食客人數。
2014-10-31
2014-11-04 1174 浏览
今日約左個好耐冇見既中學同學見面,係大埔唔熟路肚又有少少餓咁岩見到有薩莉亞,緊係即刻入去!食左咁多次既我已經連餐牌都識背!好熟手咁叫左我既FAVOURITE,三文魚沙律!略鹹既煙三文魚配上爽甜生菜,再加上少少酸既沙律醬,正呀!超級開胃!平時叫開蒜蓉包既我今次諗住試下佢個芝士法包,佢個面真係鋪埋晒芝士!!!咬落去果下個包外脆內軟但真係鹹到冇朋友!食完要飲成杯水!另外仲叫多左個煙肉芝士薯角,好多芝士好正!連埋D薯角食味道岩岩好!!!唯一美中不足係D煙肉有D DRY我個FD叫左個帕馬火腿PIZZA,可能我都係鍾意D野切粒粒平均分佈,個PIZZA對於我黎講好難處理,個火腿咬既時候要斷唔斷咁!味道都淡,一句講晒唔多識欣賞。但OVERALL都係滿足,由於食完會再食糖水,所以淨係叫左D小食依下肚。
2014-10-19 1039 浏览
本人最like芝士焗薯仔,有少少燒焦既香味,配合芝士,令人食五停口,分量適中,推介指數滿分~而個蜜糖翼就無咩味,只系個口感五錯,好嫩好滑,價錢公道既!值得一提既系,D意粉好好味,五會太淋,有少少咬口,加上黑墨汁,感覺好清新, 正既系,佢既汁五會好希,完美既涉入D面到,good~

墨汁尤魚意面
芝士焗薯
蜜糖雞翼
2014-10-15
墨汁尤魚意面
芝士焗薯
蜜糖雞翼
2014-10-10 1499 浏览
22.12.2013素聞這餐廳平靚正, 於是就與好姊妹來吃個午餐.一大碟的甜蝦沙律($24), 大量的蝦仁都放在沙律菜之上. 已煮熟的蝦仁, 雖然無甚味道, 但蝦肉結實, 被沙律醬略為調味也不錯了. 沙律菜很新鮮爽脆, 只有少許的水份留在菜葉上而已.地中海海鮮焗飯($29)有連殼蜆肉, 青口, 魷魚, 蝦仁, 連同蕃茄, 芝士, 香草和飯一起焗, 芝士味不太濃, 反而是蕃茄味強烈, 甜甜酸酸的令人開胃. 蝦仁和魷魚沒有什麼味道, 但只是$29也可以有這麼多材料, 已經很難得了. 把蒜汁燒魷魚($23)放在熱騰騰的鐵版上, 的確可保持魷魚那熱辣辣的溫度. 大大隻的魷魚, 肉質爽彈非常, 煙煙韌韌但亦容易咀嚼.菠菜配煙三文魚忌廉意大利粉($29)也是不錯的. 忌廉汁掛滿每一條意粉之上, 味道不濃烈也不死咸. 兩塊薄薄的煙三文魚放在意粉之上, 不算十分油潤, 咸度也適中. 薩莉亞咖啡凍餅($22)即是Tiramisu. 質感輕柔濕潤, 甜度恰當, 沒有酒味, 但可可味也挺濃厚. 只要每位付$12, 就可無限次享用飲品吧. 飲品吧提供了美綠, 咖啡, 奶茶, 汽水, 檸茶, 水等等, 算是豐富
22.12.2013
素聞這餐廳平靚正, 於是就與好姊妹來吃個午餐.

只要每位付$12, 就可無限次享用飲品吧. 飲品吧提供了美綠, 咖啡, 奶茶, 汽水, 檸茶, 水等等, 算是豐富吧.
檸茶很甜, 飲多啖也無益, 不飲也吧.
還是咖啡好一點, 這鮮奶咖啡雖然只是雀巢牌, 但奶味濃而順滑, 就算不加糖, 苦澀味亦不重.
吃了這麼多, 每人都只是$75.5, 而且食物的味道也正正常常, 很抵吃哩.
2013-12-22
$75.50 (午餐)