2019-07-08
依間泰國餐廳位於harbour city,同店名一樣,用藍色作為主色調,加上窗邊位可以望海,有種自身係大海既感覺,好舒服,好放鬆!環境真係唔差,勁好feel,如果要慶祝情人節,生日,絕對可以試一試😋-講返食物先,總共嗌左6種餸,食物質素高,不過價錢俾一般泰菜貴少少,不過係咁好既環境用餐,都值得啦😌-每次去泰國都一定會嗌青木瓜沙律🥗,貪佢酸酸辣辣,夠哂醒胃😆,好適合做餐前小食。藍象既青木瓜沙律加左大粒蝦乾吊味,味道更加豐富,而且辣度🌶亦都調教過,真係愈食愈開胃!仲嗌左個炸軟殼蟹米紙卷🦀,有兩種醬可以dim,個人認為魚露醬比較好食同夾!不過冇夾軟殼蟹既米紙卷就偏乾,好似食緊草咁,麻麻地😂-主食方面就叫左個青咖哩雞🐥同燒大蝦炒金邊粉。食咖哩就緊係要嗌個蒜落包🥖黎dim下,唔好睇個咖哩細細兜,入面雞肉份量都唔少,而且咖哩香濃,仲有淡淡既椰奶香味,絕對係一味偷飯賊既餸🍚 至於金邊粉,我係力推大家必點❗️因爲真係好好食,份量絕對夠3-4人食。燒大假大到好似龍蝦🦞,肉嫩彈牙,蝦頭位置仲有啖啖蝦膏🤤 蝦背上既醬好似印尼撈麵醬個隻味,金邊粉炒得乾身,麵質帶少少煙韌口感,帶甜,保你會食上癮😏-雖然已經飽到上
雖然已經飽到上心口,但係甜品係女人第2個胃,依個黑白芒果糯米飯果然冇令我失望!個人鐘意食紫糯米多d,椰汁香濃,芒果夠甜,雪糕係朱古力雲呢嗱,面頭仲灑左d椰子脆片,食完真係大滿足☺️🤰🏻
Menu:
青木瓜絲蝦乾沙律 $118