2019-07-08 333 浏览
依間泰國餐廳位於harbour city,同店名一樣,用藍色作為主色調,加上窗邊位可以望海,有種自身係大海既感覺,好舒服,好放鬆!環境真係唔差,勁好feel,如果要慶祝情人節,生日,絕對可以試一試😋-講返食物先,總共嗌左6種餸,食物質素高,不過價錢俾一般泰菜貴少少,不過係咁好既環境用餐,都值得啦😌-每次去泰國都一定會嗌青木瓜沙律🥗,貪佢酸酸辣辣,夠哂醒胃😆,好適合做餐前小食。藍象既青木瓜沙律加左大粒蝦乾吊味,味道更加豐富,而且辣度🌶亦都調教過,真係愈食愈開胃!仲嗌左個炸軟殼蟹米紙卷🦀,有兩種醬可以dim,個人認為魚露醬比較好食同夾!不過冇夾軟殼蟹既米紙卷就偏乾,好似食緊草咁,麻麻地😂-主食方面就叫左個青咖哩雞🐥同燒大蝦炒金邊粉。食咖哩就緊係要嗌個蒜落包🥖黎dim下,唔好睇個咖哩細細兜,入面雞肉份量都唔少,而且咖哩香濃,仲有淡淡既椰奶香味,絕對係一味偷飯賊既餸🍚 至於金邊粉,我係力推大家必點❗️因爲真係好好食,份量絕對夠3-4人食。燒大假大到好似龍蝦🦞,肉嫩彈牙,蝦頭位置仲有啖啖蝦膏🤤 蝦背上既醬好似印尼撈麵醬個隻味,金邊粉炒得乾身,麵質帶少少煙韌口感,帶甜,保你會食上癮😏-雖然已經飽到上

雖然已經飽到上心口,但係甜品係女人第2個胃,依個黑白芒果糯米飯果然冇令我失望!個人鐘意食紫糯米多d,椰汁香濃,芒果夠甜,雪糕係朱古力雲呢嗱,面頭仲灑左d椰子脆片,食完真係大滿足☺️🤰🏻

Menu:
燒大蝦炒金邊粉 $152
芒果黑白糯米飯 $88
  • 燒大蝦炒金邊粉
2019-07-08 311 浏览
餐廳以藍色為格調,氣氛浪漫,而且擺設別具特色。由於位於海廣城,窗口位能看到海景。泰國皇家蒸餃子造型可愛,值得一眾人士打卡。餃子餡內含冬陰功肉汁,十分juicy。而且賣相吸引,值得一眾人士打卡。泰式比利時炸蝦由大廚創作嘅炸蝦,外脆內軟係基本,獨特在佢入面有層泰式青醬,唔會太乾。泰式什錦雞豬沙嗲沙嗲香濃惹味,串燒肉質鮮嫩,而且有肉汁,唔會乾。菠蘿雞粒炒飯粒粒金黃嘅炒飯,配上雞粒、肉鬆、nut,味道甚佳。造型唔似以往只用菠蘿盛載,而係一種 傾盆而下嘅感覺,凌亂美。芒果黑白糯米糍分別用黑白糯米配芒果同雪糕,份量自由取捨。芒果清甜,但雪糕略甜, 糯米咬感十足。值得一讚嘅係 糯米造型似壽司,可以一啖放入口,十分user friendly。無敵海景配上美味食物,值得一試。

泰國皇家蒸餃子

泰式比利時炸蝦

泰式什錦雞豬沙嗲
沙嗲香濃惹味,串燒肉質鮮嫩,而且有肉汁,唔會乾。

菠蘿雞粒炒飯

芒果黑白糯米糍

無敵海景配上美味食物,值得一試。
 這間創立於比利時,在泰國曾被選為「曼谷50家最頂級餐廳之一」的「藍象泰國餐廳」, 無泰國精不曉既泰國餐廳。 佢係泰國首屈一指貴價既一間高檔泰菜, 係泰國出名到仲有開設Cooking Class, 落戶到香港反而變得貼地。價錢變得平民, 但是品質不變。係香港開左同樣要好味有好味, 要精緻有精緻, 要有環境有環境。絕對係一間性價比爆燈既過江龍泰國海景餐廳。最大優勢餐廳位於海港城, 係商場易揾不單止, 而且裝設靚, 高檔, 跟返泰國當地特性既黑藍色主色加上入門口長走廊的簽名壁畫。望出去係180度既維港夜景, 真係無得輸。 而且座位寬闊, 枱與枱之間都有足夠既空間, 所以都唔會覺得好迫同埋傾計唔方便。亦適合情侶的一間餐廳。泰國皇家宮殿蒸餃子$38/ 半份宮廷蒸餃,雀仔造型,趣緻可愛, 適合呃LIKE。蒸西米馬可配冬陰功泡沫 $58睇圖有金色大象, 即是店推介, 加上參考圖見到冬陰功泡沫有分子美食高級既感覺。一問之下得知「馬可」,本來是一種泰式的貴族小食,以堅果碎混合菠蘿的小丸子。味道特別之餘價錢非常貼地!藍象特式冬陰功配大蝦 $88/一人份正常冬陰功味道。最好係你唔會見到有香料, 雖然望落去

泰國皇家宮殿蒸餃子$38/ 半份
宮廷蒸餃,雀仔造型,趣緻可愛, 適合呃LIKE。

蒸西米馬可配冬陰功泡沫 $58

藍象特式冬陰功配大蝦 $88/一人份
正常冬陰功味道。最好係你唔會見到有香料, 雖然望落去細煲, 但係因為全部都係湯, 所以係唔小,足夠兩個兵分之餘仲可以有兩碗。

燒大蝦炒金邊粉 $158
呢個係最推薦!相信呢隻係大頭河蝦, 好大隻唔欺場。 好香香烤味, 一切開蝦頭就已經有膏必出黎 ,超正! 金邊粉都炒得夠乾身,味道亦都好夠味。絕對對得住個價錢, 我比二百個LIKE!

辣椒蒜蓉炒蝦仁蘆筍 $108
賣相雖然無特別, 但係又係驚喜之作! 蘆筍鮮嫩, 完全無渣! 餐牌寫蝦仁, 但是SIZE可以算是大蝦, 爽滑彈牙。份量唔姑寒, 泰國蘆筍本身都唔平, 大蝦亦有五隻。大推!!

黑白糯米飯配泰國芒果 $88
本身芒果糯米飯係我至愛, 所以我有對呢個菜有要求。呢到既出品達到我要求之餘仲有突。首先最基本芒果糯米飯既芒果要甜, 糯米飯既軟糯, 不可以太乾硬或太濕太軟。佢已做到基本一百分, 另外加上佢出品既黑糯米飯上不是配普通既椰奶, 係加左新鮮芒果汁既椰奶。最特別係另外配多個黑白朱古力雪糕球, 上面有烤香左既椰肉絲, 二百分驚喜好夾!

海港城少有既性價比餐廳。我相信好快有下一次! 見佢LUNCH有SEMI BUFFET LUNCH亦都好吸引 。
2019-06-26
2019-07-06 341 浏览
泰國出名餐廳點少得起藍象呢,呢到其中一個特別又吸引之處就係丅以望到維港景色,其次比其他泰式餐廳具氣氛。炭燒豬脖頸肉配香草辣汁,咬落去內裏有油香又軟淋,外層燒過特別香脆。點一下特別製造香草辣汁。泰式燒春雞呢個幾低食,雖然比較小但勝在雞肉夠滑,香矛味同等香料做得幾入味。外皮燒到脆一脆,兩個人食一人一半分量剛剛好。冬陰大蝦炒飯,粒粒都炒至均等又而食到好香泰式冬陰香料味,加上4隻爽口去殻大蝦,食起黎都比較方便。通菜既虾咪味好香口愈食愈愛上。虽然有鹹香味濃郁非常野味。員工送餐速度順速,主動為客人更換餐碟。

通菜既虾咪味好香口愈食愈愛上。虽然有鹹香味濃郁非常野味。

員工送餐速度順速,主動為客人更換餐碟。
2019-07-06 469 浏览
朋友生日,滿心歡喜自己揀左尼間聽講係泰國米芝蓮餐廳,位都自己親手卜埋好期待,我地準時去到5洗好耐就帶左我地入去。點知我地張4人枱就係深深處,都5緊要,隔離都多枱有人坐,但果個角落真係又暗又焗,仲要岩岩好比個牆遮住左個海景,乜都無得睇。於是我地就搵反帶位果個小姐,5問由自可,佢既態度就係全晚扣最多分既地方。我地先問左可5可以調位,佢話而家人好多,調5到,一係我地出反去等。嘩,我只係問下有無其他位姐,你就咁叫我出反去等,咁我同變反walk in有咩分別?我地都體諒你多人既,但都5係就咁叫反我地出去囉,完全無提供解決方案,但佢前後足足講左2次出去等,咁我朋友就問,可5可以拍埋隔離果張2人枱,咁最少都叫坐出左dd,個小姐面黑晒咁話,咁我入面咪接5到多枱客囉咪住先,咁尼到都係total 6個位,點解我地坐入面角落你就接到客,坐出一格就5得先?咁咪就係因為連你都覺得個位有問題囉!然後佢就發住脾氣咁拍埋比我地,未食已經一肚氣部電話真係補光得太好,影5到比大家睇果個位暗到戲院咁架其實我地坐定左一陣佢就話出面有張枱我地會5會想轉出去,梗係轉啦,一出到去果張枱光猛好多,空氣都流通左睇張枱既光度同之前果張暗

然後佢就發住脾氣咁拍埋比我地,未食已經一肚氣

部電話真係補光得太好,影5到比大家睇果個位暗到戲院咁架其實

睇張枱既光度同之前果張暗角差幾遠
講左咁大段先講完入座,到講反野食啦!
叫左個柚子沙律,甜味同咸香做得5錯,唯一係我覺得太酸,但朋友中意食酸所以覺得好好食,咁口味因人而異既

青咖哩雞係5包任何飯,要自己另叫,細細盎但味道幾好,少少少少辣,撈飯點薄餅都正

最好食係泰國抄菜,味道適中香口5太咸

豬頸肉粒炒飯都正
但分量都見到就係一碗飯左右

朋友覺得食咖哩, 薄餅係必需既,就咁食油香5錯,就咁食都好味

最令同好食就係小食拼盤,不過就食晒其實野都仲未到,前後催左2次先有,串燒好香炭香味,另外其他都5錯,枱枱都有叫咁濟

滿心期待去結果發生咁不愉快既經歷真係好掃興,好彩佢d野食都5錯,食到最尾都算係咁,但米芝蓮程度又食5出,下次我地就5會再尼,試左就算,不過想試既朋友都可以食下,始終5係個個會因為坐位問題搞咁多野,公道尼講食物係5錯既!
2019-07-05
庆祝纪念
生日
  • 小食拼盤
  • 藍象特色青咖哩
2019-07-05 289 浏览
今日响尖沙咀收工,就同友人嚟到附近的海港城行街同食飯,搵左一間泰國餐廳,幾有情調,食物又幾有水準,最重要係幾扺食。呢間藍象泰國餐廳,响海港城三樓,近中港城個邊,位置唔難搵。入面佈局都以藍色為主調,連餐具也是寶藍色,而配合昏暗的環境,情調一流。基本上整體食物價錢在海港城而言,可以話好扺食,部分一百蚊有找。藍象特色冬薩公配大蝦,也是用左藍色器皿盛載,賣相好吸引。個湯唔算好辣,但好有冬薩公的味道,唔食辣的朋友都值得一試。而大蝦肉質滑又大隻,最好就係已mock了半個殼,好易食。烤豬頸肉全部薄切,切到每塊都差不多,刀攻不錯,而豬頸肉咬落幾爽彈,而泰式醬酸酸辣辣好惹味!魚露蝦干炒椰菜苗,雖然食不太到魚露味,但菜苗就好新鮮又爽,而配合埋D蝦干一齊食,層次感豐富。呢碟燒大蝦炒金邊粉真係要大讚,賣相唔錯之餘,仲有驚喜,個金邊粉炒得好好,乾身得來,唔會一舊舊,加上調味都做得好出色,非常惹味,旁邊有糖、辣椒粉等,唔洗點撈都已經好夠味,而隻大蝦入面好多蝦膏,超正。總括嚟說,呢間餐廳水準好高!
呢間藍象泰國餐廳,响海港城三樓,近中港城個邊,位置唔難搵。

藍象特色冬薩公配大蝦,也是用左藍色器皿盛載,賣相好吸引。

2019-07-02
2019-07-05 391 浏览
今日和同事來Blue elephant共享午膳。Lunch set的main course有十種選擇。每款都吸引。飯或麵都有。百多圓一位,以尖沙咀海港城的地段來說,價錢亦合理。我和同事各自加$30享有椰子雞湯和大蝦冬蔭公湯。湯端上來時, 先以小爐上的, 湯不會凍。保持熱的。這個是很貼心。我最怕飲不熱的湯。先講我要的椰子雞湯, 奶白色, 聞到已覺得香。材料不少,有很多雞肉和菇。同事要的大蝦冬蔭公湯, 大蝦清晰可見。同事說這冬蔭公湯好有泰國的風味,好地道。Main course我要了一個泰式香葉炒牛飯。賣相不俗,有青椒,豆角五顏六色。牛肉不少,嫩滑。還加了一隻煎蛋,餸菜的份量不少。還有咖啡或茶送。我要了一杯凍檸茶。

還有咖啡或茶送。我要了一杯凍檸茶。
2019-07-04 4432 浏览
今晚訂左位同家人食泰國菜,訂位時已經要求坐窗口位,但最後都無安排窗口位比我地,實在令人失望那麼訂位又有何意義?可能walk in還有機會坐到窗口位!今晚見到也無人等位呢!價錢方面不太親民,用了團購優惠也不見得抵食,而且有加一收費。所以我對食物質素要求自然高些,不過食完後我地明白係食緊舖租。首先值得讚是出菜速度好快,但大部份餸菜不是熱辣辣,所以聞唔到有香味,可能已-早煮好不過也不是難食!我地點了:豬肉沙嗲$88 - 有4串,惹味肉嫩金柚芒果沙律$118 - 事先已經知道係用梅汁,預左係酸開下胃,但無唸过酸到牙較都軟埋,青芒果又硬,超難食最後剩下-大半無人食!軟殼蟹米紙卷$118 - 軟殼蟹唔脆淋左,味道-般,但醬汁酸酸辣辣,好惹味加返分數!椰子雞湯(2-3位)$188 - 椰奶味香濃,可惜雞肉略鞋蒸海魚$268 - 賣相吸引!但魚無鮮味,魚肉木獨鞋口,老媽子最愛食魚都嫌棄,唔抵食烤和牛扒$308 - 烤得香口,和牛肉質嫩滑無渣,好好味菠蘿炒飯$138 - 普普通通,不太難食就是了!蝦醬炒通菜$98 - 通菜略硬,味道略咸!蒜蓉包$38 - 焗得香脆,蒜蓉味香濃,好食油鬆餅$38 - 口感

不過也不是難食!

我地點了:
豬肉沙嗲$88 - 有4串,惹味肉嫩

最後剩下-大半無人食!
加返分數!
椰子雞湯(2-3位)$188 - 椰奶味香濃,可惜雞肉略鞋

烤和牛扒$308 - 烤得香口,和牛肉質嫩滑無渣,好好味

菠蘿炒飯$138 - 普普通通,不太難食就是了!
蝦醬炒通菜$98 - 通菜略硬,味道略咸!
蒜蓉包$38 - 焗得香脆,蒜蓉味香濃,好食

油鬆餅$38 - 口感鬆軟,不會太油膩,

飲品方面,我叫了藍蝴蝶$55,因為見到餐牌上的圖片幾靚。但見到實物後,我知錯了
雖然知道圖片只供參考,不過無理由相差太遠吧?!令人失望
味道方面只飲到酸味

服務方面中規中矩,慶幸無遇到太差的。

說真的以這個價錢,出面大把選擇!
blue butterfly
油鬆餅
2019-07-03
用餐优惠
團購
放工後來到尖沙咀,原本是打算到zara shopping,但朋友若說要先開餐,唯了速戰速決,就到港威3樓逛逛。經過「藍象泰國餐廳」時,突然很想吃米紙卷及咖喱,最後就到吃晚飯。餐廳的佔地夠大,基本上不用等位就能入座,而且沿十窗可以看到無敵尖沙咀海景。食物方面,選擇不少,小食、海鮮、肉類、野菜、甜品及飲品,各式各樣,應有盡有。芒果軟殼蟹米紙卷 米紙卷非常精緻,而且還配備了兩款醬汁,軟殼蟹口感酥鬆鮮甜,帶有點點蟹膏的甘香味,配上香甜芒果,清新沙律菜,以及煙煙韌韌的米紙,點上醬汁後,味道酸酸甜甜的,非常美味。素菜春卷 春卷外層炸至金黃色,入口脆卜卜,而內裏放了滿滿的餡料,包括粉絲、木耳、紅蘿蔔絲等,口感層次豐富。 泰式紅咖哩配牛肉及香煎油鬆餅 紅咖喱香而不辣,香氣濃厚,味道不會偏甜,入口帶有淡淡的椰香味,牛肉切成粒粒狀,肉質鮮嫰軟淋,份量極多,我們特別點了香煎油鬆餅來伴咖喱,油鬆餅外脆內煙韌,吸收了滿滿的咖喱汁,入口即有牛油香味,亦有濃郁的咖喱香,超讚。Mocha及奶茶 平日在泰菜店,一般都會點椰青或是珍多冰之類的飲品,這次就點了西式的Mocha及奶茶來喝,Mocha 的味道挺有水準
芒果軟殼蟹米紙卷
素菜春卷
泰式紅咖哩配牛肉及香煎油鬆餅
Mocha及奶茶
平日在泰菜店,一般都會點椰青或是珍多冰之類的飲品,這次就點了西式的Mocha及奶茶來喝,Mocha 的味道挺有水準,個人認為朱古力的味道較重,味道香醇濃郁,而奶茶方面,茶與奶是分開送上的,所以,可自行因應個人喜好,加重牛奶或茶的比例。
2019-06-24
以往吃泰國菜,我通常都會到九龍城,就是愛其價錢豐儉由人,不過,這次就來吃點高級的,來到尖沙咀海港城吃泰菜。藍象泰國餐廳是泰國過江龍,來頭不少,餐廳創辦女廚有皇家御廚之稱,而餐廳的食物選擇非常多,前菜、咖喱、海鮮、肉類、飯麵及甜品等,全部菜式都以泰式傳統手法泡製。泰式蒸原條海魚 海魚其實就是爐魚,以泰式方法蒸煮,味道酸酸辣辣,而爐魚肉質嫰滑,鮮甜肥美,魚油豐富,入口甘香。辣椒炒河粉配雞肉 廚師炒得夠鑊氣,雖說是以辣椒炒,但味道調得恰到好處,一點都不辣,河粉及雞肉都非常入味,滿分。酥炸軟殼蟹配辣味羅望子汁 軟殼蟹大大隻平放於沙律菜上,味道肥美甘香,入口超級酥脆,而沙律菜清新爽脆,配上辣味羅望子汁,令味道變得既香辣,又惹味。雞肉蝦醬芒果炒飯 整個炒飯的味道都很好味,最大的原因是用上蝦醬來調味,飯內加了大蝦、蝦乾、臘腸肉、蛋絲,青木瓜及肉鬆等,大蝦全都大大隻,爽彈鮮甜,蝦乾及臘腸肉超惹味,加上青木瓜的微酸味,正正中和蝦醬的鹹味。 黑白糯米飯配泰國芒果 糯米飯賣相精緻,除了有新鮮芒果及糯米飯外,還有朱古力雪糕,而糯米飯分了口感軟糯的白糯米及較有咬口的黑糯米,配上香甜的鮮芒果肉,非常好吃。藍象

泰式蒸原條海魚

藍象泰國餐廳
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖
2019-06-25
2019-06-24 268 浏览
好耐都未試過收左工,天還是光的,感覺真係好. 難得收早.同老公突然興起想食泰國野食,便黎到呢間尋食啦😆環境好適合一般朋友 或者伴侶聚會既地方.👍🏻👍🏻平時同老公食飯都必定會叫碟菜食,呢碟菜雖然有啲鹹,但係非常惹味,有蝦乾同雨露既香味❤️如果黎到泰國餐廳🍴食飯我諗大多數人都會叫菠蘿海鮮🦞炒飯,但係今次想試新嘢 叫左碟冬陰功海鮮飯🤩 呢碟飯酸酸辣辣,香香甜甜非常開胃❤️再來個小食軟殼蟹春卷👍🏻皮夠薄,軟殼蟹夠脆同地醬汁一齊食 口感豐富🤤🤤食埋個拼盤小食完全飽飽了,好大碟既一盤小食啦,熱辣辣 超正,見到個蝦餅超大塊,唔單止咬落脆 望落去都覺得脆卜卜🤩其他更加不用提了 😎😎

2019-06-19 264 浏览
難得5條女可以鬆一鬆,搵間有情調既餐廳浪漫一下先!泰醬炒大蜆,真係好大隻蜆肉,無沙。個人覺得比較甜,辣番少少可能會更惹味!炭燒豬頸肉,泰國菜必食,燒到剛好,唔會好乾,依然有咬口,配上特製的醬汁加沙律菜,無得輸!仲有叫左其他菜,不過掛住傾同食,忘記影相!
難得5條女可以鬆一鬆,搵間有情調既餐廳浪漫一下先!
仲有叫左其他菜,不過掛住傾同食,忘記影相!
2019-06-14 318 浏览
今日想同個friend過黎食好野,就選擇咗呢間餐廳。這裡原來好像係食泰國菜的,餐廳環境挺好的,裝修精緻,座位也比較寬敞。大蝦牛油果沙律新鮮的牛油果,配上大大隻的蝦,賣相好體的泰式沙律真係特別新穎野味!馬沙文咖哩羊肉($238)和油鬆餅($38)。咖哩濃郁,羊肉好淋,油鬆餅點咖哩好食,2舊正常size羊肉加肉碎,另加2粒紫薯。值得享受一下!<青木瓜蝦干沙律$118>呢道青木瓜蝦干沙律味道好正,好鐘意佢知醬汁,帶到青木瓜的鮮味,成碟沙律好換月水準。味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民。

大蝦牛油果沙律

<青木瓜蝦干沙律$118>

味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。
2019-06-11
午餐
用餐优惠
現金券
2019-06-12 367 浏览
平時自己食泰國野一定會去九龍城。今次難得約3位舊同學,所以就約左喺尖沙咀就脚D。同學極力推介海港城藍象,諗住一試無防。我地4個女仔,叫左冬蔭公湯﹑pad thai﹑炸蝦餅﹑炒bb椰菜﹑馬沙文咖喱+薄餅﹑青咖喱炒飯﹑碳燒和牛扒,再加3杯嘢飲。個冬蔭公湯。。。。。係其實得一人分量,依家4個人飲,好似每人一啖咁。咖喱好少少,無咩特別。其他野食完全無泰國風味,炸蝦餅又好油。雖然我明去得海港城食野一定會係貴,不過真心唔好食,仲要食唔飽 (可能我大食掛😅)

同學極力推介海港城藍象,諗住一試無防。

2019-06-10 361 浏览
Today need to meet my friends in TST and they suggest to have lunch in Thai restaurant. As blue elephant is so famous on Thai food in Bangkok, I am expecting an above average food taste. In terms of environment it’s ok but talking about food, I’m quite disappointed both from presentation to taste level. It’s just not like what we taste in the one Bangkok. The lunch set have different choices and a buffet salad bar included in the price already. I think in TST the price is competitive but this is just like an average Thai restaurant , nothing special.
Assorted  appetiser
Fried  beef  with  rice