2019-12-24 340 浏览
吃午餐最要係可以嘆下喘下氣的時間,blue elephant餐廳裝修和環境有比較柔和舒,坐近窗邊有海景,心情可平靜relaxed下束。set lunch 配salad bar係無得輸,salad bar 有三四款已mixed的salad外,還有兩三款春卷炸物類,有湯和兩三款甜品,吃完當自己去了泰國嘆世界。
2019-12-21 281 浏览
一個好朋友的生日是不可輕視的,今晚專程去咗尖沙咀海港城港威商場(藍象泰國餐廳)訂咗位為她慶祝,餐廳設計十分裝潢及高格調,環境舒適,欣賞美麗景色之外又可享受到優質的美食,吃完之後得到朋友的讚許,令她滿意之餘我也感到非常開心。燒大蝦金邊粉$152大蝦非常大隻,肉質彈牙,金邊粉炒至煙韌,酸酸甜甜再配上花生碎、乾蔥碎一起拌勻食十分惹味。紅咖哩牛肉~牛肉索曬紅咖哩醬汁再配合椰奶香味,送飯非常醒胃。藍象炸魚餅~肉質軟淋魚味濃郁。藍象炸蝦餅~外面脆口,蝦肉彈牙。朱古力雪糕加芒果肉。芒果黑白糯米飯$88賣相十分精緻及美觀,分別有黑同白的糯米做成飯糰,糯米非常軟淋又不會太甜,真的有點不捨得食。

藍象炸魚餅~肉質軟淋魚味濃郁。

藍象炸蝦餅~外面脆口,蝦肉彈牙。

朱古力雪糕加芒果肉。

2019-12-20 334 浏览
想坐得舒舒服服咁係泰國菜 係Harbour city呢間餐廳就岩哂你 可以對住個海慢慢食飯😚Starters 有選擇恐懼症 最後都係決定叫番小食拼盤 入邊會有4串泰式沙嗲串燒(豬 雞)炸蝦餅 脆皮青咖喱黃金包 同馬可😋 沙嗲汁食到又粗粒花生 幾多濃 串燒豬更有驚喜好嫩滑👍🏻 炸蝦餅有蝦肉夠哂彈牙 脆皮青咖喱黃金包香脆而不油膩 入面既肉好香青咖哩味👅 馬可係一個新嘗試 新鮮菠蘿上放上慢煮花生軟糖 2者好夾唔會好甜好特別🤩湯我地就揀左藍象特色冬蔭功配大蝦 佢地有個小火爐係底暖住 確保湯一直可以保持溫度👍🏻 雖然係一人份 不過份量都唔少 我哋兩個人飲都足夠 大蝦仲有膏 令湯更香😚主菜我地就叫左燒大蝦炒金邊粉同特色青咖喱雞 燒大蝦炒金邊粉勁大碟 面頭既大蝦真係好大隻好吸睛👀 phad thai調味唔錯 蝦肉彈牙👍🏻 特色青咖喱雞同樣有個小火爐係底暖住 入面有好多雞肉 加左椰漿 青咖哩唔算好辣好惹味😚最後當然要食返個甜品啦 我地叫左黑白糯米飯配泰國芒果 芒果比較清唔算好甜 糯米飯微暖 煙韌有口感 仲有一球雪糕食添🌟

藍象特色冬蔭功配大蝦

藍象特色冬蔭功配大蝦
燒大蝦炒金邊粉
特色青咖喱雞
黑白糯米飯配泰國芒果
今次嚟到海港城試呢間泰國菜,據說係米芝蓮三星,呢度環境唔錯幾好feel,暗沉沉嘅感覺加埋海景,都幾有情調架!唔同一般食開「地道」風味既泰菜館,呢度係走高級路線~前菜叫咗袖子青木瓜蝦乾沙律,青木瓜爽脆清甜,味蕾好有衝擊,蝦乾花生吊一吊出咸味,而袖子酸酸地,仲有少少辣,好開胃👍🏻皇家宮殿蒸餃子,賣相滿分,餡係雞肉同蝦肉,不過味道就普通,餃子皮太粉。燒大蝦炒金邊粉 ,必食!大蝦好大隻好厚肉,蝦殼燒到金黃色,食落係超鮮甜,蝦肉亦好爽口!金邊粉都係一流,粉質軟硬適中,熱辣辣,炒得香口惹味👍🏻👍🏻食過最好食既金邊粉!泰式燒春雞,抵食又靚又正!!😋😋外皮燒得好香脆,雞皮好薄,真係脆卜卜,一啲唔覺肥!配埋泰式醬汁,好惹味,雞肉都好嫩滑,仲要大大份,超值!最後仲叫咗芒果糯米飯黑白糯米飯做到好似壽司飯咁樣,黑糯米相鋪上芒果醬;而白糯米上就係椰汁,面頭仲有一啲烤香過嘅椰絲,脆脆地,好有口感~黑糯米粒粒分明,口感煙韌得來紮實,而白糯米煙靱得黎相對軟熟,兩個都咁好味!🤤除咗糯米飯,其實仲有一兜泰式芒果,芒果大大嚿又甜,最後要介紹當然唔少得後面嘅雪糕,佢係朱古力雪糕入面包住雲呢拿雪糕,而外層有好多烤過嘅椰絲,食落

燒大蝦炒金邊粉 ,必食!

泰式燒春雞,抵食又靚又正!!😋😋

最後仲叫咗芒果糯米飯
除咗糯米飯,其實仲有一兜泰式芒果,芒果大大嚿又甜,最後要介紹當然唔少得後面嘅雪糕,佢係朱古力雪糕入面包住雲呢拿雪糕,而外層有好多烤過嘅椰絲,食落口感超似食緊脆皮雪糕,真心覺得好食!推薦比大家💕👍🏻
2019-12-09 34 浏览
上次比人放左一身血!今次仲唔輪到佢比我放反幾餐血!!!今次佢book左間泰國野!先講下環境 暗暗到仲有得望住個海 聽住純音樂!約會確實係幾好!!算佢識做!叫左大虾冬陰公湯 小食拼盤 青咖喱牛肉 鬆餅 蒜蓉包 椰皇黑米!湯上枱會有粒蠟燭幫個湯暖住佢!!冬天d野凍得特別快!好貼心!!湯酸甜辣個比例都幾好 唔會其中一面太搶!!虾又唔梅 少少彈牙!幾開胃!小食拼盤! 串燒加埋沙爹!正!個虾肉件(?) 炸得唔錯!脆!又有虾味!又唔死實!蒜蓉包!正常野!鬆餅 唔油 幾好 點咖喱幾夾!青咖喱牛肉!唔太辣 又夠香!餸飯果一流!椰皇黑米!對我黎講都算一個新發現!有椰香 幾好!!今次算男友識做合格啦!!不過仲有幾餐要食佢!!嘿嘿!!
上次比人放左一身血!今次仲唔輪到佢比我放反幾餐血!!!

今次佢book左間泰國野!
先講下環境 暗暗到仲有得望住個海 聽住純音樂!

約會確實係幾好!!算佢識做!

小食拼盤! 串燒加埋沙爹!正!
個虾肉件(?) 炸得唔錯!脆!又有虾味!又唔死實!

蒜蓉包!正常野!

鬆餅 唔油 幾好 點咖喱幾夾!

青咖喱牛肉!唔太辣 又夠香!餸飯果一流!

椰皇黑米!對我黎講都算一個新發現!
有椰香 幾好!!
今次算男友識做合格啦!!不過仲有幾餐要食佢!!嘿嘿!!
上次食左女朋友一餐勁慨!!要開始找數還反n餐。。。。環境昏暗 有d慢音樂!!識合約會!餐廳安排左坐窗口 望住個海食!!爽!only環境都可以為今次找數比女朋友!!食物叫左小食拼盤 大虾冬陰公 青咖哩牛肉 蒜蓉包油鬆餅 椰皇黑米飯 !!一開波就黎個冬陰公湯!味道香濃!酸甜平均做得幾好!幾開胃!!香料味都足夠!又唔係太辣!層次分明!仲有個小蠟燭幫佢保持溫度!之後黎拼盤!串燒有焦氣!虾餅外脆有虾味唔死實!!個雲吞香脆 有香矛味!!幾得意!鬆餅 外蕉內軟!點咖哩食一流! 蒜蓉包 味夠!青咖哩牛肉!幾香椰汁味!又唔太辣!點下點下就冇左一大半!椰皇黑米! 撈咖哩食 幾正!!又有椰香又得意!!

餐廳安排左坐窗口 望住個海食!!爽!
only環境都可以為今次找數比女朋友!!

之後黎拼盤!

串燒有焦氣!

虾餅外脆有虾味唔死實!!

個雲吞香脆 有香矛味!!幾得意!

鬆餅 外蕉內軟!點咖哩食一流!

蒜蓉包 味夠!

青咖哩牛肉!幾香椰汁味!又唔太辣!點下點下就冇左一大半!

椰皇黑米! 撈咖哩食 幾正!!又有椰香又得意!!

2019-12-08 18 浏览
與朋友在海港城逛街 路經這間泰國餐廳 門面以藍白繪圖設計 看似很有格調 我也喜歡吃泰國菜 便試一試這間吧!入內裝修也十分雅致 以藍色為主調 擺設也特別精緻 而且餐廳還看到尖沙咀海景 燈光偏暗 以微微燈光帶出氣氛連餐碟設計也有特別設計藍象特色青咖喱(雞肉)這道菜有燭台坐熱 細心地確保菜式不會容易變凍很香濃的青咖哩 特意再叫一個薄餅配搭一起吃 青咖喱加薄餅更加好吃 也要一讚 薄餅做得很香脆 但只有兩塊小食拼盤十分豐富的小食拼盤 沙嗲雞串豬肉串 炸蝦餅 炸黃金包等等 各樣美食盡在這個拼盤 吃得滿足 菠蘿雞肉炒飯這個炒飯大大的 很有架勢 有半個菠蘿在碟上 肉鬆腰果令飯更可口美味 飯粒分明炒得很香 不油膩 還有香甜菠蘿雞肉配搭 可說是泰菜必叫之選 也是整餐我最喜歡的一道菜 推薦!
連餐碟設計也有特別設計

藍象特色青咖喱(雞肉)

這道菜有燭台坐熱 細心地確保菜式不會容易變凍

菠蘿雞肉炒飯

1K
2019-12-07 27 浏览
之前睇過食評,餐廳對住海景實在好chill,定價又ok. 所以同fd 黎試下位於海港城儘頭,好近八達通優惠機個邊晚餐menu 選擇都頗多,影左部分menu 上菜好快,轉眼間已經上齊哂菜小食併盤 $168有蝦餅,沙嗲雞豬串,脆皮青咖哩黃金包同馬可蝦餅幾香口感彈牙,沙嗲雞肉肉質相對軟腍,兩者點上沙嗲醬都幾惹味脆皮青咖哩黃金包聽落好特別,之前無試過,原來係類似雲吞皮包細餃,中間有青咖哩醃製肉.美中不足係呢個併盤大部分食物都唔夠熱,唔係即炸. 紅咖哩 $188可選牛肉雞肉或素菜,最後選左牛肉. 咖哩好香,紅咖哩較青咖哩辣,無左椰香但咖哩味就更為濃郁. 部份牛肉好軟腍,幾正,超下飯蒜蓉包 $38最後選左蒜包配咖哩,即焗好脆口帶牛油蒜香. 不過咖哩香味太濃郁霸道,淋咖哩係包雖然都好食,但就會蓋過所有garlic 香. 覺得選飯搭咖哩會更正燒大蝦炒金邊粉$152金邊粉亦唔錯,mix 哂所有一邊香料,食落香口惹味帶微辣. 大蝦一隻已貼心切半,加上惹味濃醬整體食物都ok,而環境就更讚. 我們坐在窗邊望住海景,裝潢有格調服務亦好有禮,唔錯

位於海港城儘頭,好近八達通優惠機個邊

晚餐menu 選擇都頗多,影左部分menu

上菜好快,轉眼間已經上齊哂菜

小食併盤 $168
有蝦餅,沙嗲雞豬串,脆皮青咖哩黃金包同馬可

美中不足係呢個併盤大部分食物都唔夠熱,唔係即炸.

紅咖哩 $188

蒜蓉包 $38
最後選左蒜包配咖哩,即焗好脆口帶牛油蒜香.

燒大蝦炒金邊粉$152

2019-12-05 25 浏览
餐廳裝修同燈光同一般泰國菜好唔同,給人神神祕祕既感覺。今晚較早到,安排坐窗邊位,大廳有個位仲開緊班教煮泰國菜架😉炸蝦餅 可選擇半份,有兩粒。顏色靚,炸得唔會太乾,咬落唔會油膩仲好juicy,食到蝦肉粒😋蒸西米配冬陰公泡沫 賣相好得意,成碟泡泡😂一匙一啖,食落口既感覺好得意,先係滿口泡泡,再咬下入面既西米粒,煙煙韌韌,帶有陣陣既冬陰公味,唔會太濃味,作為頭盤小食幾特別炸帶子配茄子肉碎 驚喜既地方係....好大片茄子😲作為小食,份量大左d,似係茄子漢堡!每層都有好陰泰式肉碎,小帶子粒,同時加入不同香料同埋大蝦冬陰公 酸多過辣,有一隻大頭蝦開邊,仲有d草菇,特別之處係佢將部分香料姜粒打到好碎,所以飲落個味會濃菠蘿雞肉炒飯 賣相幾靚,份量好多,黃黃的飯粒,配上滑滑雞肉粒,仲有黑提子乾,肉鬆,最鍾意佢用上新鮮菠蘿肉,好清甜。炒飯唔油,唯免缺鑊氣,無左炒飯既特式紅咖哩牛肉紅咖哩一d都唔辣,用上靚靚既牛腩肉條,半肥瘦,食落唔會乾,入味,而且容器細細份量十足😊

前兩天同家人行海港城,上到港威商場3樓見到有間餐廳設計像海洋為主題,門面很特別,原來這餐廳是吃泰國菜,我們都喜歡吃的,所以就在這裡品嚐一下泰式美食。餐廳裝修以泰國宮廷為主題,既優雅又浪漫,而且可以望見維港的無敵海景,好寫意呀!這餐廳是由泰藉主廚主理,可以、吃到正宗泰國料理,好似去了泰國一樣,好有泰式風味,真的要慢慢享受下!餐牌上除了有午市套餐,另可單點菜式,有海鮮、馬沙文咖喱、椰子雞湯、蒸餃子、炒粉麵飯、沙律、野菜、甜點和特飲等,選擇很多。金不換辣椒炒河粉     $138這個炒河粉可配雞肉/牛肉/素雜菜,我揀了牛肉,牛肉大大片,牛味濃厚,肉質不韌,有嚼勁 ; 河粉爽滑,吸入了醬料味道,配合洋蔥、黃椒一起吃,香濃惹味,令人再次回味! 雞肉蝦醬炒飯    $128這碟多樣化食材的炒飯,一次過可以品嚐不同種類的美食,很滿足啊!這個賣相吸引,材料很豐富,有大蝦、雞肉、臘腸、肉鬆、蝦乾、蛋絲、青木瓜絲等,蝦醬味香濃,雞肉和大蝦鮮嫩,爽口彈牙,炒飯粒粒分明,鑊氣十足,好美味!

金不換辣椒炒河粉     $138

午餐
金不換辣椒炒河粉
雞肉蝦醬炒飯
2019-11-17 658 浏览
平時同屋企人慶祝生日好鍾意選擇酒店自助餐, 但因為近排先至食過,所以諗下其他菜式, 又想搵一間環境舒適又好食嘅餐廳, 最緊要地點方便大家, 於是上openrice搵到藍象泰國餐廳位於尖沙咀海港城。 😊提前幾個鐘頭訂枱都有位, 我們大約八點鐘到達, 看見店舖門口深藍色的裝修, 加上店舖入面以藍色為主調,令我感覺好像置身於海洋裏。 餐廳安排我們坐窗口位,望住美麗的夜景食晚飯心情零舍開心。好快就點了幾道菜,泰國皇室蒸餃子$72, 小食拼盤$168, 香辣肉碎沙律$92, 珍寶河蝦配紅咖哩汁$168, 紅咖哩牛腩$188, 燒大蝦炒金邊粉$152, 油鬆餅$38, 蒜蓉包$38, 蝦乾魚露炒椰菜苗$98, 芒果黑白糯米飯$88。 ❇️小食拼盤~ 有泰式沙爹雞串和豬串, 炸蝦餅, 脆皮青咖哩黃金包,馬可慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿。 我食咗炸蝦餅和串燒,炸蝦餅炸得好鬆脆,但沒有蝦味。串燒的肉不太新鮮,口感鬆散。 ❇️紅咖哩牛腩~ 份量比較細, 紅咖哩微辣帶有咖哩香,牛腩炆得好林夠入味。 ❇️蒜蓉包~ 蒜蓉包口感鬆化,但蒜蓉味不足。 ❇️油鬆餅~ 配上咖哩一起吃。 ❇️泰國皇室蒸餃子~ 看見餐牌上的賣相非常精緻,

好快就點了幾道菜,泰國皇室蒸餃子$72, 小食拼盤$168, 香辣肉碎沙律$92, 珍寶河蝦配紅咖哩汁$168, 紅咖哩牛腩$188, 燒大蝦炒金邊粉$152, 油鬆餅$38, 蒜蓉包$38, 蝦乾魚露炒椰菜苗$98, 芒果黑白糯米飯$88。 ❇️小食拼盤~ 有泰式沙爹雞串和豬串, 炸蝦餅, 脆皮青咖哩黃金包,馬可慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿。 我食咗炸蝦餅和串燒,炸蝦餅炸得好鬆脆,但沒有蝦味。串燒的肉不太新鮮,口感鬆散。 ❇️紅咖哩牛腩~ 份量比較細, 紅咖哩微辣帶有咖哩香,牛腩炆得好林夠入味。 ❇️蒜蓉包~ 蒜蓉包口感鬆化,但蒜蓉味不足。 ❇️油鬆餅~ 配上咖哩一起吃。 ❇️泰國皇室蒸餃子~ 看見餐牌上的賣相非常精緻,所以我點嚟試一試,我食了一隻白色的, 餡料好像是冬陰功味肉鬆,餃子皮比較厚身, 味道好一般。 ❇️香辣肉碎沙律~ 其實是生菜包, 肉碎帶有 微辣, 非常惹味。 ❇️蝦乾魚露炒椰菜苗~ 椰菜苗味道普通, 不過不失吧。 ❇️珍寶河蝦配紅咖哩汁~ 差不多有一隻手掌咁大隻,肉質鮮味,可惜蝦頭沒有蝦膏。 ❇️燒大蝦炒金邊粉~ 平時到泰國餐廳都會食金邊粉,今次配上超級大蝦極具貴氣,大蝦肉質新鮮, 金邊粉甜甜酸酸, 加上配料紅蘿蔔,芽菜,蔥和蛋絲,口感更加豐富。 ❇️芒果黑白糯米飯~ 打電話訂枱的時候已經跟店員講是慶祝生日的,所以點了甜品之後,餐廳為我們準備祝賀字句。 芒果好甜, 朱古力雪糕香濃,但黑白糯米飯唔夠熱, 我們四個人食剛剛好每人一件細細的糯米飯。

整體而言餐廳環境當然很好,有美麗的海景襯托, 食物質素相比價錢只屬一般,服務方面店員都算幾細心, 希望食物質素再提升一下就更加好了。😉

庆祝纪念
生日
2019-11-03 9 浏览
三五知己相約到尖沙咀,恰巧大家都是熱愛泰國的泰國之友,並曾經一起到過泰國旅行,選擇有名氣的泰國餐廳共進晚餐似乎是我們仨的共識!擁有米芝蓮三星美譽的曼谷藍象餐廳,於尖沙咀海港城開分店,環境裝修走泰國宮廷風路線,華麗寬敞,更可飽覽維港海景,美景美食,美不勝收!高檔次的餐廳就連餐具也精美得一絲不苟,我們先點了一個椰子雞湯!這個湯十分足料,椰子汁香味十分濃郁!有餐湯就自然有麵包,蒜蓉包十分香脆,配餐湯就最適合不過!吃過蒜蓉麵包,就來個餐前拼盤。拼盤內容包括有泰式沙嗲雞串,泰式沙嗲豬串各兩串、炸蝦餅兩件、脆皮青咖喱黃金包兩個、慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿兩串。拼盤可以一次過嘗試多款小食,最美味的是脆皮青咖喱黃金包,吃下去的肉粒感覺十分爽口。菠蘿雞肉炒飯就是主菜,它用新鮮菠蘿切粒再炒飯,然後加入腰果和肉鬆。炒飯再加入馬沙曼咖哩,實在是天衣無縫!吃飽飽後就要跟魚缸內的蟹蟹說再見!

這個湯十分足料,椰子汁香味十分濃郁!

有餐湯就自然有麵包,蒜蓉包十分香脆,配餐湯就最適合不過!

吃過蒜蓉麵包,就來個餐前拼盤。

炒飯再加入馬沙曼咖哩,實在是天衣無縫!

吃飽飽後就要跟魚缸內的蟹蟹說再見!

2019-10-20 989 浏览
約咗同事收工一齊出尖沙咀行街食飯,呢晚我地食泰國菜🥰藍象當然以藍色為主,裝修甚有格調。食物選擇多,有頭盤、沙律、湯、海鮮、肉類、飯麵、野菜、配菜&甜品。飲品方面除咗有泰式特飲,仲有唔少酒類!🐘牛油果大蝦沙律 $128牛油果香濃滑溜,大蝦爽口彈牙,醬汁酸甜開胃,仲有香茅同檸檬葉嘅香氣,好清新!🐘小食拼盤 $168泰式沙嗲雞串x2泰式沙嗲豬串x2脆皮青咖喱黃金包x2藍象炸蝦餅x2馬可慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿x2串燒外層略帶焦脆,肉質保持嫩滑,配埋沙嗲醬,確實惹味!脆皮黃金包,內餡係青咖喱豬肉。蝦餅鮮味彈牙,外皮非常香脆。花生軟糖香濃煙韌,仲有花生粒,口感豐富,配埋新鮮菠蘿,清甜中帶點酸,可消去炸物嘅油膩感。🐘菠蘿雞肉炒飯 $138份量好多!炒飯有新鮮菠蘿粒,提子乾,腰果,肉鬆,飯粒炒得均匀乾身,粒粒分明,味道酸甜開胃。🐘暖心榴槤撻 $108有驚喜嘅甜品!榴槤暖暖地,食落味道更濃郁,口感更幼滑!外層撻皮酥脆!再配上冰凍雲呢嗱雪糕,層次豐富。
約咗同事收工一齊出尖沙咀行街食飯,呢晚我地食泰國菜🥰

藍象當然以藍色為主,裝修甚有格調。
🐘牛油果大蝦沙律 $128

🐘小食拼盤 $168
泰式沙嗲雞串x2
泰式沙嗲豬串x2
脆皮青咖喱黃金包x2
藍象炸蝦餅x2
馬可慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿x2
串燒外層略帶焦脆,肉質保持嫩滑,配埋沙嗲醬,確實惹味!
脆皮黃金包,內餡係青咖喱豬肉。
蝦餅鮮味彈牙,外皮非常香脆。
🐘菠蘿雞肉炒飯 $138
🐘暖心榴槤撻 $108
有驚喜嘅甜品
2019-10-07 648 浏览
以前喺尖沙咀返工,一直都冇機會試一試呢間泰國菜,反而冇咗之後就偏偏掛住想過返嚟試吓,今日終於有機會啦!餐廳環境好好,如果你想三五知己靜靜地坐低傾吓計呢度會係一個好選擇!雞肉碎生菜包,呢一味係我去到冇一間泰國餐廳都必叫嘅,呢間餐廳特別在於佢嘅味道唔算好濃烈,鍾意清清地嘅人應該會適合你泰式蝦餅,呢度最好嘅事你可以選擇半份或者全份,就算兩個人黎食都可以叫多幾款啦!味道方面佢嘅蝦味都好濃郁,配搭埋我最愛嘅泰式辣醬果然係前菜最好嘅選擇泰式春卷,入邊真係會搵到大大隻蝦!椰汁雞湯,淨係睇相你都知道佢好濃郁啦,呢個雞湯唔係周圍都食到,佢亦都煲得好出色最後仲叫多咗個青咖喱飯,飯係炒飯嚟嘅配合埋青咖喱,為呢一餐做咗個完美嘅結尾

泰式春卷,入邊真係會搵到大大隻蝦!

2019-09-23
2019-10-06 466 浏览
泰國都算係其中一個香港人最鍾意去旅行嘅國家,而香港嘅泰國菜亦都開到成行成市, 仲要大部份質素都幾好。海港城呢間藍象亦都唔例外,走比較高端嘅路線,傳統得黎都有d創新嘅元素首先叫咗兩個湯,一個係特色冬陰公同椰子雞湯,呢度好貼心嘅係佢會有個火爐仔有支蠟燭座熱住個湯,唔會咁快凍,但最緊要梗係味道啦!兩個湯都有各自嘅特色,冬陰公夠香夠辣,椰子雞湯亦有超濃椰味同超多雞肉跟住上碟嘅係紅咖喱配雞肉同蒜蓉包,咖哩汁同蒜蓉包簡直係絕配。同湯一樣,都係有個爐仔保溫嘅,咖哩唔算十分辣,但香氣十足平時泰國嘢嘅串燒都係離不開雞牛豬,但係呢度嘅牛肉就用上和牛,燒得剛剛好,入口即化。最後嚟嘅就係蝦醬炒通菜,食得出好有鑊氣,超濃蝦醬味!

最後嚟嘅就係蝦醬炒通菜,食得出好有鑊氣,超濃蝦醬味!