2020-05-04
咁大個人,都係第一次入大澳...原來港島入去要轉咁多程車 (搭去中環,搭船去梅窩,再轉巴士)行上虎山(轉左)之前可以喺右邊條街行下,成個大澳,除咗好多蝦醬同埋海鮮乾貨,仲有好多貓!佢地唔怕人,瞓得超嘆再行入啲有幾間黃店,蘇盧係近海嗰間,座位全部都係喺水上搭出黎的地方,好寫意set方面有2款:food/cake+drink $95 or food+cake+drink $125p.s. 佢有啲off menu items, 不防問下, 我呢日就有apple crumble / tofu cheesecake 個秘製雞翼燘得好冧, 啱啱好, 啲雞肉一咬就離骨, 我超鐘意!!!甜品叫咗apple crumble + vanilla ice cream, 個賣相好吸引, 連隔離枱都忍唔住望咗幾次 (所以我提你坐底時多口問下今日有咩特色甜品, 無走寶呢)given 舖頭唔大, 人手都唔多, 飲品選擇算多, 有咖啡/果茶/sparkling apple juice我地嗰2杯就係ice coffee with milk + sparkling apple juice如果係為咗上虎山睇日落, 建議2/
行上虎山(轉左)之前可以喺右邊條街行下,
如果係為咗上虎山睇日落, 建議2/3點先到大澳, 喺周圍行下影下相, 5點左右開始慢慢行上虎山 (好易行, 15 分鐘內到)
如果太早到山頂, 只有曬同餵蚊的...
6:49日落, 我足足等咗1個鐘, 可以行到最入 (過咗紅圍欄 再入) 有少少碎石, 有條繩可以捉住上山, 嗰度開始影, 差唔多, 又落番山, 再影多少少, 咁就差唔多
仲要記住要check巴士時間番市區, 平均30-60分鐘一班車, 仲要搭大概60分鐘先出番東涌