2020-03-23 85 浏览
下午茶選擇好多,大家係吾係成日都諗吾到食咩好呢,又想食咸點,又想食甜品,黎呢度岩哂餐廳空間算大,又有吧枱,吾駛怕迫埋一齊坐👍🏻餐廳主力食日式食物,我地叫左兩個下午茶餐加一個甜品,算好抵食😊呢個叫鴨南蛮蕎麥麵,佢味道酸酸地,幾開胃,酸味係來自個湯底。鴨肉沒有酸味,伴菜送麵一流👍🏻炸雞配清湯烏冬,我要特別介紹佢個炸雞,勁新鮮,係即炸嫁,熱辣辣,食果時小心熱親👍🏻配合埋個烏冬,一濃一淡,非常好味👍🏻甜品方面,我地叫左個可可香橙Pancake,入面有朱古力醬,海鹽吉士醬同埋蜜煮香橙片。啲醬混合埋一齊,連同pancake 一齊食,又香又甜,為咁好味既下午茶畫上完美句號👍🏻吾記得介紹埋飲品,我地飲左soda咖啡 同埋玄米茶,杯咖啡好特別,好似飲氣水咁,因為有氣,但又無氣水既甜味,香濃既咖啡配soda,一個不錯的配搭👍🏻

餐廳空間算大,又有吧枱,吾駛怕迫埋一齊坐👍🏻

配合埋個烏冬,一濃一淡,非常好味👍🏻

2020-03-21
下午茶
2020-03-23 90 浏览
一向支持黃店的我立志搜羅全港最好食黃店幫襯!我發現多數黃店都是有品味的店舖,呢一間聽個名都知係日式小店!裝修日系簡潔有品味!感覺十分清新!食物質素高,感覺健康簡單,是注重健康人士的好選擇!講到甜品,他們出色的米粉pancake成為主打,而且精美可愛,我這個港女當然也專誠來一次打卡呢!📍開心果pancake ($138)呢個米粉pancake 十分吸睛!用粉紅色嘅碟上面放滿左士多啤梨及生果伴碟,Pancake之上加上開心果忌廉!外型賣相已經非常之吸引,絕對是打卡之選!食落米粉pancake雖然沒有一般日式pancake的軟滑,但係勝在飽肚健康,加上邪惡的開心果忌廉,入口非常之美味,與pancake配合得天衣無縫,這個甜品非常適合又愛靚又愛健康之女士!📍甘酒紅豆冰($48)這個紅豆冰是用日本紅豆製作的,比一般本港嘅紅豆較為香甜!而且佢嘅紅豆係打爛混入整杯紅豆冰中,所以令到紅豆冰很creamy! 成杯粉紅色的好fancy呀!📍炸牛肉薯餅班戟三文治 (下午茶)($58)這個炸牛肉薯餅炸得非常之香脆,而且味道濃郁,與班戟一齊食我都是第一次,班戟十分軟熟,夾著炸牛肉薯餅食,又確實配搭得很好!這個下
📍開心果pancake ($138)
開心果pancake

📍甘酒紅豆冰($48)
開心果pancake+  甘酒紅豆冰

📍炸牛肉薯餅班戟三文治 (下午茶)($58)
這個炸牛肉薯餅炸得非常之香脆,而且味道濃郁,與班戟一齊食我都是第一次,班戟十分軟熟,夾著炸牛肉薯餅食,又確實配搭得很好!這個下午茶餐還包一杯日本綠茶,可以燒去炸牛肉薯餅的油膩,這個下午茶餐又抵食又好食!
炸牛肉薯餅班戟三文治

這個日系和風食店非常有特色,而且係香港人嘅餐廳,同路人要多些幫襯啦!
開心果pancake
開心果pancake+  甘酒紅豆冰
炸牛肉薯餅班戟三文治
2020-03-20 3766 浏览
餐廳環境以淺色木系作主調,裝潢簡潔,和風清新感讓人有種休閒舒適感。Bar枱下設有UBS及插座叉電,店員親切先幫我們噴上搓手液,能在衛生乾淨環境之下安心用餐。Menu中有下午茶主食、班戟及特式飲品,飲品我們點了沉默的搖動籃曲花茶,及焙茶甘酒拿鐵 $48,焙茶味適中清淡,上層泡沫感厚,甘酒的味道中和了熱焙茶那種苦澀味,是飲開較少有的焙茶特飲味道。生姜豚肉烏冬 ($78)足料扁烏冬滑身彈牙,半肥瘦豚肉薄片,加上有酒香的豬骨湯底,濃郁份量夠,是下午茶唔錯嘅選擇。下午餐套餐還附送日本玄米煎茶,更可以半價優惠轉一杯特飲,夠哂經濟。和WA $98配上甜美的紅豆蓉,面層灑上焙茶粉及沖繩黑糖蜜,小班戟加印了香港加油的字句,旁邊還有焙茶忌廉及日本栗子,五件口感幾實在的米粉班戟,CP值不錯,還是空氣感不算強的麵粉班戟較為健康。 鮮果開心$138招牌Signature 米粉班戟同樣是加了香港加油的小班戟裝飾,開心果醬製成的忌廉,配了紅酒蜜桃及新鮮士多啤梨,將整整六層的薄班戟切開一口咬入,口感非常讓人治癒,味道出色。班戟質感鬆軟,厚度平均煙韌,推介之選。下午茶價錢中上,是尖沙咀少有性價比高的餐廳,而且空間感唔錯

餐廳環境以淺色木系作主調,
裝潢簡潔,和風清新感讓人有種休閒舒適感。
Bar枱下設有UBS及插座叉電,
店員親切先幫我們噴上搓手液,
能在衛生乾淨環境之下安心用餐。

Menu中有下午茶主食、班戟及特式飲品,
飲品我們點了沉默的搖動籃曲花茶,
及焙茶甘酒拿鐵 $48,

焙茶味適中清淡,上層泡沫感厚,
甘酒的味道中和了熱焙茶那種苦澀味,
是飲開較少有的焙茶特飲味道。

生姜豚肉烏冬 ($78)
足料扁烏冬滑身彈牙,
半肥瘦豚肉薄片,加上有酒香的豬骨湯底,
濃郁份量夠,是下午茶唔錯嘅選擇。
下午餐套餐還附送日本玄米煎茶,
更可以半價優惠轉一杯特飲,夠哂經濟。

和WA $98
配上甜美的紅豆蓉,
面層灑上焙茶粉及沖繩黑糖蜜,
小班戟加印了香港加油的字句,
旁邊還有焙茶忌廉及日本栗子,
五件口感幾實在的米粉班戟,CP值不錯,
還是空氣感不算強的麵粉班戟較為健康。

鮮果開心$138
招牌Signature 米粉班戟
同樣是加了香港加油的小班戟裝飾,
開心果醬製成的忌廉,
配了紅酒蜜桃及新鮮士多啤梨,
將整整六層的薄班戟切開一口咬入,
口感非常讓人治癒,味道出色。
班戟質感鬆軟,厚度平均煙韌,推介之選。

下午茶價錢中上,
是尖沙咀少有性價比高的餐廳,
而且空間感唔錯的日式小店。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
下午茶
2020-03-20 62 浏览
l๏שє เร รฬєєt, קlєครє tคкє ค tгєคt🍑熟悉我的朋友都知道,我是不太喜歡甜食如果真的要選甜品,pancake是我會選的🥞一來唔會太甜,二來喜歡食pancake的質感🍰這晚來到蜜庵本膳🍑是真的好驚喜🧡💯一定要試開心果蜜桃pancake🍑🥞蜜桃很甜,配合開心果醬同pancake 💯他開始時還說飽了,不食Pancake, 最後他太喜歡開心果醬,食了2/3個🤣🤣 除了🥞, 其他食物都十分用心🥢推薦和和王牛漢堡x 🍚🥩 很棒的肉質及味道飲品方面我選了桃酒🥃🍑 好喝!要試!店裡是日系的佈置,簡單精緻。和一班女仔朋友來聚會真係Perfect💕📍蜜庵本膳:尖沙咀赫德道8號地下A號舖.
熟悉我的朋友都知道,我是不太喜歡甜食
如果真的要選甜品,pancake是我會選的🥞
一來唔會太甜,二來喜歡食pancake的質感🍰
這晚來到蜜庵本膳🍑是真的好驚喜🧡💯
一定要試開心果蜜桃pancake🍑🥞
蜜桃很甜,配合開心果醬同pancake 💯
推薦和和王牛漢堡x 🍚🥩 很棒的肉質及味道
飲品方面我選了桃酒🥃🍑 好喝!要試!
店裡是日系的佈置,簡單精緻。
和一班女仔朋友來聚會真係Perfect💕
📍蜜庵本膳:尖沙咀赫德道8號地下A號舖
2019-08-20
  • 開心果士多啤梨米粉班戟
2020-03-16 59 浏览
可以從食物中食到"心"係日式餐廳以$128理應食到普通既一款料理配日本米+檸茶/水。但係le到,以上價錢佢俾既係以心制作既三款主菜+十穀米+自家雪糕首先講下主菜,前菜+鍋物+燒/炸物(各三選一)。今日食既係柚子醬油胡瓜寒天+雞肉筑前煮+喜知次一夜干No.1喜知次:第一眼見到就知係靚肉質鮮甜而唔乾,燒得剛好外脆內軟No.2寒天:le類多數只屬高級餐廳,心機之作,好味No.3筑前煮:雞肉蔬菜入味軟腍,汁甜味剛好p.s.菜式日日唔同,好有顧客心其次就係跟餐藜麥菜沙律+自家制京都咖琲雪糕,沙律新鮮又健康;雪糕咖琲超濃又滑再者因加配茶只需半價,所以仲叫咗野飲"遊樂無罪"。如果鍾意飲朱古力茶,就一定要飲!而家好少好少好少地方有得飲啦另外叫咗個巴菲。其實以份量黎講係偏貴,但配料搭救個底D酒浸車厘子真係好好食,我估都係自制既?美人雪糕好fresh,但比起米味… …我居然食到有芝麻香味總括而然,我一定會再黎下次絶對要試下佢地既和王牛pancake,今日已好飽
可以從食物中食到"心"

No.1喜知次:第一眼見到就知係靚
肉質鮮甜而唔乾,燒得剛好外脆內軟

No.2寒天:le類多數只屬高級餐廳,心機之作,好味

No.3筑前煮:雞肉蔬菜入味軟腍,汁甜味剛好

p.s.菜式日日唔同,好有顧客心

另外叫咗個巴菲。其實以份量黎講係偏貴,但配料搭救
個底D酒浸車厘子真係好好食,我估都係自制既?
美人雪糕好fresh,但比起米味… …我居然食到有芝麻香味

總括而然,我一定會再黎
下次絶對要試下佢地既和王牛pancake,今日已好飽
日本蜜瓜美人巴菲
2020-03-16
日本蜜瓜美人巴菲
  • 遊樂無罪
  • 喜知次一夜干
  • 十穀飯
2020-03-09 3046 浏览
💛香港加油 和風日式小店💛-依到一定一定要試pancake,佢用日本磨成既米粉做,以取代麵粉。全份都係用日本高級食材製。Pancake好多選擇,有咸有甜,款款賣相都勁吸睛👀最後揀左依個鮮果開心Pancake($138)是日時令水果係士多啤梨配開心果醬Pancake,開心果醬係由意大利西西里島直送,食落超香濃既開心果味,再同打得綿綿輕盈既忌廉融為一體。無論味道同口感都一流👍🏻米粉Pancake質感綿密,帶陣陣蛋香。-海膽和風卡邦尼烏冬($168)用上厚切燒日本煙肉,肥瘦適中,肉香撲鼻,海膽用料上乘新鮮,無腥味,仲幾甜,卡邦尼煮法碰上Q彈烏冬一樣咁match😍-和牛王漢堡丼($158)有驚喜!漢堡扒係用和牛整,食落牛味香濃。最讚既係用人手打,都可以做到質感咁結實,唔會一切就碎開哂,切開仲要係粉粉地色,好juicy!🤤牛上面既流心蛋黃一切即同和牛漢堡扒融合,超夾🤤米飯係用上紅菜頭同紅酒混合而成既紅米飯,撈埋蛋汁食一流,仲帶肉香添!-炸牛肉薯餅($48)新鮮炸起,薯餅足料全部都係牛肉薯仔蓉😍小店餓一道菜都用料上乘,製作認真而且食物高水準,值得支持🤤🤤🤤
💛香港加油 和風日式小店💛
最後揀左依個鮮果開心Pancake($138)
海膽和風卡邦尼烏冬($168)

和牛王漢堡丼($158)

有驚喜!
炸牛肉薯餅($48)

新鮮炸起,薯餅足料全部都係牛肉薯仔蓉😍

2020-03-01
  • 和王牛漢堡丼
  • 開心果士多啤梨米粉班戟
2020-03-08 82 浏览
行下行下,行左入小路,發覺有間日式料理,見到個pancake好吸引,諗住試吓點知落單先知原冇提供甜品😅午市時段,點左兩份lunchset同兩杯飲品⚠️食物:⭕️焙茶甘酒拿鐡 $48⭕️Set A:冷豆腐、炸軟殼蟹咖哩鍋、燒鴨胸、十榖飯 $9810穀飯幾健康,鴨胸有啲老,咖喱軟殼蟹甜甜地唔錯⭕️Set B:灸燒日本雞刺身、廣島蠔味噌鍋、鹽燒鯖魚、十榖飯 $98擺設十分日式,雞刺身幾新鮮⚠️環境:日系小清新風格,溫暖燈光,位置唔多開放式廚房⚠️價錢:$244/2人性價比一般般

點知落單先知原冇提供甜品😅

午市時段,點左兩份lunchset同兩杯飲品

⚠️食物:
⭕️焙茶甘酒拿鐡 $48

10穀飯幾健康,鴨胸有啲老,咖喱軟殼蟹甜甜地唔錯

擺設十分日式,雞刺身幾新鮮

⚠️環境:
日系小清新風格,溫暖燈光,位置唔多
開放式廚房

⚠️價錢:
$244/2人
性價比一般般
I was mainly attracted by their pancakes but it was only served after 3pm so we tried their lunch still. It seemed quite small but actually it was quite fulfilling. The salad was fresh with just the right amount of dressing. The batter for the deep fried chicken was thin and the chicken was still juicy. The ten grained rice was a healthy yet satisfiable choice due to the large amount of fibres. The mussels despite being served as a stew, was rather a sauce but it still tasted great. The dessert

The dessert after was the beauty soft serve, which they promote as without milk nor eggs. Its texture still tasted like the real thing though the flavor was definitely not that rich but it is definitely a healthier option.

Definitely will come back to try it's pancakes.
题外话/补充资料: Pancakes are only available after 3pm
2020-03-07
2020-03-07 76 浏览
出去尖沙咀食野 妹子話呢間食pancake好好味打算一試 點知lunch hour是未有提供只好食lunch set但估唔到都有幾多配搭食得多可以揀多d, 食得少又可以揀兩種我就揀左胡瓜寒天+普羅旺斯茄醬青口+日本產番薯天婦羅 飲艾草豆乳甘酒個胡瓜寒天口感好多重 爽脆口感而青口 內在 仲有薯蓉 配搭好惹味番薯天婦羅 都炸得熱辣辣 夠香脆至於飲品 我本身都係甘酒控配左無糖豆乳 同 艾草 變得無咁甜 仲有艾草味幾特別最後甜品係焙茶咖啡軟雪糕呢個好香 焙茶同咖啡味而且成份係無奶同蛋,素食者都可以考慮
出去尖沙咀食野
妹子話呢間食pancake好好味

打算一試 點知lunch hour是未有提供
只好食lunch set
但估唔到都有幾多配搭
食得多可以揀多d, 食得少又可以揀兩種

個胡瓜寒天口感好多重 爽脆口感

變得無咁甜 仲有艾草味
幾特別

最後甜品係焙茶咖啡軟雪糕
呢個好香 焙茶同咖啡味
而且成份係無奶同蛋,素食者都可以考慮

2020-03-02 66 浏览
#黃店推介⁣實不相瞞,其實本身係想食另一黃店⁣,但去到發覺滿咗座😅霎時間諗唔到幫襯邊間好,就上hker2019 search逐間有興趣嘅就打電話去問,打到呢間佢話無得訂位,但話如果我而家嚟就仲有位😂😂 望望佢哋ig啲相,就即刻衝咗過嚟,一入到嚟就覺得裝修好清雅,好有日式餐廳feel,睇menu時嚇一嚇 以為得甜品😱,睇真啲原來飯同意粉都有😂😂 我叫咗個和王牛漢堡丼,同埋唐揚雞腿肉pancake 🥞⁣⁣漢堡一上桌已經好吸睛😍撈咗個蛋黃同香煎漢堡食,個飯紅紅地 唔知落咗咩調味,啲飯質地係濕濕地,配合埋香煎漢堡好夾🥰⁣⁣Fusion嘅炸雞pancake 一開始都怕伏,但食落又唔會,雖然都係分開食😂😂炸雞啖啖肉,一啲都唔肥唔油膩,Pancake 真係食到蛋香,我朋友讚不絕口!⁣⁣甜品嗌咗tiramisu芭菲,如果鍾意香濃咖啡味嘅朋友一定愛!朋友仲嗌咗杯培茶蜜soda ,佢話好濃👍🏻又解渴😆⁣⁣
#黃店推介⁣

支持黃店系列,梗係要試吓位於尖沙咀嘅呢間日式餐廳🍴餐廳格局好有日本feel,裝修都係木係設計,真係幾靚。海膽和風卡邦尼烏冬$168海膽,厚切日本煙肉,和風卡邦尼醬溝埋都好清新,海膽味道鮮甜,加上日本煙肉厚必更有口感,卡邦尼醬都唔會太膩,好match!魅惑之草莓酒$58甘酒紅豆冰$48日本產原粒大納言紅豆草莓酒味道清新清甜,好啱女仔飲;甘酒紅豆冰裏面啲紅豆打到碎晒,所以飲落去有啲紅豆碎口感十足。鮮果開心$138意大利西西里到直送開心果醬製成濃郁開心果忌廉,季節水果會食到表面個開心果醬口感香滑而味道芬香,下面嘅班cake都非常鬆化,配搭不同的季節水果令味道清新得多。京茶咖啡軟雪糕$38整到鴛鴦口味咁,咖啡同埋杯茶嘅配搭好出色,而且口感都好香滑!
支持黃店系列,梗係要試吓位於尖沙咀嘅呢間日式餐廳🍴

餐廳格局好有日本feel,裝修都係木係設計,真係幾靚。

海膽和風卡邦尼烏冬$168
海膽,厚切日本煙肉,和風卡邦尼醬

魅惑之草莓酒$58
甘酒紅豆冰$48
日本產原粒大納言紅豆

草莓酒味道清新清甜,好啱女仔飲;

鮮果開心$138
意大利西西里到直送開心果醬製成濃郁開心果忌廉,季節水果

京茶咖啡軟雪糕$38

約媽媽食下午茶,她說想吃一些簡單的日本小吃下午茶,想起有一天經過赫德道有一間日本溫暖小店,小店叫蜜庵本膳,門面以淺木色為主,温暖舒服,我們去到3:00,剛好有下午茶,我們叫了2個餐,一個是酒粕豚肉烏冬和咖喱熱烏冬,另外加熱叫了一杯玫瑰花茶,和玄米煎茶。🐽酒粕豚肉烏冬- 酒粕味道香濃,選用稻庭烏冬,酒粕的香味令你不經不覺越食越好味,這份下午茶份量不多,細細碗,下午茶淺嚐也可。🐔咖喱熱烏冬-這個忘記拍照,咖喱烏冬配上炸雞,味道好好,烏冬的咖喱濃郁,媽媽非常喜歡。下午茶平均$70/1人,性價比也ok ,這裡坐位寛敞,與三五知己一齊去,是一個不錯的地方。🥰

1K
2020-02-24 82 浏览
近排幾乎日日帶飯返公司食, 出街午飯一星期也大慨只有一天了! 是日決定食得開心一點, 看上去像木系文清風格的日式西餐! 每個靠牆座位也預留電插蘇, 很貼心! 午餐選擇多, 胃口大小也照顧周到! 貪心的我們選三主菜定食 ($128) ~ 冷盤主菜 + 鍋物主菜 + 燒/炸物主菜 + 餐湯 + 沙律 + 甜品, 很豐富! 飯還有白飯及十殼飯可選! 牛油果蟹棒沙律 + 雞肉筑前煮 + 醬油燒鴨胸 ~ 牛油果新鮮, 又香又滑, 濃濃的牛油果味配襯厚實的蟹棒, 清新的味道非常配合! 雞肉有點像煲湯雞肉, 嚡口又硬! 鴨胸軟滑有咬口, 不錯!日本赤雞肝醬 + 炸軟殼蟹咖喱鍋 + 喜知次一夜干 ~ 好欣賞雞肝醬, 濃濃的味道, 幼滑順喉, 一試難忘! 没有一般日式咖喱般甜, 不辣質地比較稀, 軟殼蟹肉算厚! 喜知次更是出色, 厚厚的魚肉, 肉質幼滑, 一夜干微微令肉質更結實, 推介! 甜品: 培茶咖啡雪糕, 香濃幼滑, 無冰粒, 讚! 漬物蘿蔔粒更是一絶, 不辣, 不酸, 盡收醬汁精華! 註: 星期一至五, 七折!

甜品: 培茶咖啡雪糕, 香濃幼滑, 無冰粒, 讚!

漬物蘿蔔粒更是一絶, 不辣, 不酸, 盡收醬汁精華!

註: 星期一至五, 七折!

2020-02-15 89 浏览
香港可以食日式定食嘅餐廳唔多,朋友介紹話呢度嘅自選午餐定食種類都算多,專程過嚟食!我地分別揀左兩個$128自選午餐定食,有以下呢d,全部少油少鹽,非常健康呀!令我有喺日本食嘢嘅感覺~一湯一飯三主菜定食十穀飯 健康有咬口海膽醬油佐冷豆腐 豆腐豆味濃広島蠔味嚐鍋 熱辣辣,配清甜蔬菜湯底醬油燒鴨胸一湯一飯三主菜定食十穀飯西班牙辣肉腸胃豚肉薯仔 雖然係豚腩片但無油膩感覺塩焼鯖魚 魚皮脆卜卜甜品係無奶無蛋甘酒美人軟雪糕
香港可以食日式定食嘅餐廳唔多,
朋友介紹話呢度嘅自選午餐定食種類都算多,專程過嚟食!

我地分別揀左兩個$128自選午餐定食,有以下呢d,
全部少油少鹽,非常健康呀!
令我有喺日本食嘢嘅感覺~

一湯一飯三主菜定食

十穀飯 健康有咬口

海膽醬油佐冷豆腐 豆腐豆味濃

広島蠔味嚐鍋 熱辣辣,配清甜蔬菜湯底
醬油燒鴨胸

塩焼鯖魚 魚皮脆卜卜

甜品係無奶無蛋甘酒美人軟雪糕
午餐
2020-02-08 54 浏览
好耐冇出街食嘢🥺🥺今日難得過嚟尖沙咀做嘢,梗係要揀間想試好耐嘅餐廳食埋先返屋企啦呢度嘅主角係甜品,食甜品之前食個咖喱烏冬先!下午茶好抵食,咖喱味都幾香濃另外我仲叫咗一份牛肉薯餅三文治。牛肉薯餅剛炸起,十分鬆脆估唔到三文治係pancake夾埋一齊食好好味👍🏻👍🏻超推介Pancake有幾款唔同味道,揀咗好耐最後都係揀返實好食嘅朱古力味😂😂Pancake夠蛋香味道不錯但太多層搭埋一齊,加上朱古力醬分唔開一塊塊食,扣左少少分反而牛肉薯餅三文治食到pancake嘅蛋香,仲好食!
好耐冇出街食嘢🥺🥺

另外我仲叫咗一份牛肉薯餅三文治。
牛肉薯餅剛炸起,十分鬆脆
估唔到三文治係pancake
夾埋一齊食好好味👍🏻👍🏻超推介

Pancake有幾款唔同味道,揀咗好耐
最後都係揀返實好食嘅朱古力味😂😂
Pancake夠蛋香味道不錯
但太多層搭埋一齊,加上朱古力醬
分唔開一塊塊食,扣左少少分

反而牛肉薯餅三文治食到pancake嘅蛋香,仲好食!