2021-05-29
朋友介紹,呢到嘅台灣麻辣鍋味道不錯,中午搭正1點,就火速去到呢間餐廳。餐廳用了台灣圖畫及霓虹光管作裝飾,木製的枱櫈,空間寬躺不擠迫,環境亦乾淨。店員安排入座之後,會提供QR code,自行點餐。今次我點了「台式一鍋鍋」,係一個火鍋形式上枱嘅三餸麵餐,有好多台灣風味的餸可以選擇,解一解思鄉之愁。今次揀左:台灣麻辣湯+新竹米粉+台灣鴨血+滑雞件+甜不辣+台式珍珠奶茶,充滿台灣風味!湯鍋係用火爐上枱,仲要用多十幾分鐘去煮,所以 lunch hour 來食都真係幾趕時間**台灣麻辣湯:清爽的香辣口味,唔會辣到嗆口**台灣鴨血:軟滑Q彈**滑雞件:醃得好好味**甜不辣:有兩大塊!**湯鍋內仲有幾片羽衣甘藍,正加$5可以揀特飲,我揀咗珍珠奶茶,係外賣杯上的,由於時間緊迫,專心快速食咗個鍋先,飯品就拎返公司慢慢歎!
**台灣麻辣湯:清爽的香辣口味,唔會辣到嗆口
**台灣鴨血:軟滑Q彈
**滑雞件:醃得好好味
**甜不辣:有兩大塊!
**湯鍋內仲有幾片羽衣甘藍,正