2019-10-12 2198 浏览
去到荃灣, 其中一個揾食熱點就係荃新天地, 而荃新地天地, 就可以揾到D間蝦麵館, 見到佢個二人餐$248有兩碗麵, 4樣小食, 甜品, 2杯野飲, 抵! 我地就入左去啦叻沙蝦肉魷魚摻摻個叻沙湯底好濃, 非常正, 湯味摻晒落摻摻度, 令摻摻變得超好味, 蝦肉1D都冇梅, 好味, 而魷魚都幾爽口叻沙魚片四寶摻摻朋友都不約而同叫左叻沙, 佢都話正, 而四寶者, 為魚蛋, 貢丸, 腐角, 墨魚丸也, 我都偷左少少黎食, 幾好味摻摻摻摻就係油麵+米粉, 咁食個口感會好好, 我地都好鐘意, 因為油麵同米粉既處理時間係唔同的, 令煮麻煩左, 但佢又冇需加錢, 正雞翼, 雞腿串, 炸豆腐拼五香肉雞翼外脆內嫩, 入面仲有好多肉汁, 而五香肉超特別, 我地都未試過, 好得意魚皮D度既魚皮又係必叫, 好好味, 又鬆又脆, 浸落湯食超夾亞參脆多士亞參係指一D酸酸地既果, 所以用黎做甜品都幾夾, 整D個多士又係我第一次食特飲-每杯+$10我地叫左亞參梳打同青檸梳打, 透心涼!總結二人餐幾抵食, 埋單再有九折, 之係等於唔洗加一, 我地都幾鐘意食, 特別個麵, 有機會再黎食過
抵! 我地就入左去啦

叻沙蝦肉魷魚摻摻

叻沙魚片四寶摻摻

摻摻

雞翼, 雞腿串, 炸豆腐拼五香肉

魚皮
D度既魚皮又係必叫, 好好味, 又鬆又脆, 浸落湯食超夾

特飲-每杯+$10
我地叫左亞參梳打同青檸梳打, 透心涼!

2019-10-10
2019-10-11 69 浏览
下午同朋友經過荃灣楊屋道,係荃新天地一期一樓嘅蝦麵店,環境都幾好,就係度食嗰午餐先去行街,睇完餐牌朋友叫咗咖哩叻沙海鮮麵同凍檸檬茶,我要咗咖哩叻沙蝦肉肉片麵,小食有脆香魚皮,馬來香炸雞翼同生菜一碟小食同飲品先上,脆香魚皮又多又香脆可口,馬來香炸雞翼,外皮炸到金黃色,肉質美味,皮脆肉嫩,跟住兩碗麵都到咗,我嘅蝦肉肉片麵好大碗,蝦肉好鮮甜,配埋叻沙湯更加好味,朋友嘅海鮮麵嘅賣相都唔錯,味道都好正,抵食夾大碗,朋友話下次可以再嚟過。
下午同朋友經過荃灣楊屋道,係荃新天地一期一樓嘅蝦麵店

,環境都幾好,

就係度食嗰午餐先去行街,睇完餐牌

朋友叫咗咖哩叻沙海鮮麵

同凍檸檬茶,我要咗咖哩叻沙蝦肉肉片麵,

小食有脆香魚皮,馬來香炸雞

同生菜一碟

小食同飲品先上,脆香魚皮又多又香脆可口,

朋友話下次可以再嚟過。
2019-10-06 1900 浏览
今天中午在荃新天地買東西,午餐口啖啖想吃點重口味的東西,發現這家蝦麵店,就來試試水準。有全日供應的二人套餐,就二話不說點了一個,因為包羅萬有,主食、前菜、小食、甜品及飲品都有。辣味蝦湯蝦肉肉片檬粉先來一碗招牌馬來蝦麵,一呷湯底就知道味道一定有保證,湯底顏色深濃赤紅,鮮蝦精華味道突出,而湯底鮮味與辛香辣味互相陪襯,而蝦肉及肉片份量亦十分慷慨,令人不禁吃了一口又一口。福建滷雞絲雞蛋摻摻一看就知道十分對辦,一匙濃稠的滷湯入口,味道豐厚而不過膩,同樣是以蝦湯為底,所以亦相當鮮香味美,加上可以選擇摻摻,油麵和米粉混和,每一口都有絕不相同的滋味。秘製囉吔在香港十分少見的馬拉地道小食,是一種類似水果沙律的小食,由糖、辣椒、酸桔汁和蝦膏等製成,味道甜中帶鹹,鹹中帶酸,清爽中有鮮味,爽口中又有嚼勁,十分開胃。馬來香炸雞翼/沙嗲雞脾肉串/五香炸豆腐豆卜/參巴辣醬大堆頭的小食,沙嗲雞脾肉串烤得焦香可口,佐以甜中帶辣的花生醬汁,十分相襯;馬來香炸雞翼炸得剛好不過火,外層香脆而內裡肉汁豐盈。而炸豆腐豆卜配上免費的參巴辣醬,令人回想起馬拉地道的味道。亞參脆多士亞參是一種熱帶酸羅望子果,以其做成果醬,味道酸爽適口,
馬來香炸雞翼/沙嗲雞脾肉串/五香炸豆腐豆卜
參巴辣醬
馬來香炸雞翼/沙嗲雞脾肉串/五香炸豆腐豆卜/參巴辣醬
亞參脆多士
亞參是一種熱帶酸羅望子果,以其做成果醬,味道酸爽適口,純粹天然果酸,比一般的糖醋美妙得多
摩摩喳喳
又是傳統的馬拉甜品,摩摩喳喳以香蘭葉為基底,香濃的椰奶為點綴,加入芋頭、西米等增添口感食趣,香甜可口,腴而不膩。
100 Plus

最後一提,餐廳有馬拉地道的100 Plus汽水提供,其實是類似有汽的寶礦力,是馬拉十分常見的飲品。
2019-10-06
午餐
馬來香炸雞翼/沙嗲雞脾肉串/五香炸豆腐豆卜
參巴辣醬
100 Plus
2019-10-05 97 浏览
在荃灣吃午餐,之前在網上有看過人推介這店,所以便來到了這間「蝦麵店」。這裡有午市套餐,一碗麵+一個小食+一杯飲品,看似不錯。麵湯底有幾款選擇:辣味蝦湯、咖哩叻沙湯、豬骨雞湯。我選了咖哩叻沙湯底 魚片四寶麵,小食選了馬來沙嗲雞脾肉串。飲品竟然有美綠,很少地方有,立即叫了一杯凍美綠。串燒一份午餐有兩串,與朋友一同選了。肉串燒得均勻,沙嗲醬是分開配上。沙嗲醬帶有花生,味道不算太香,花生味較重,醬身不太黏,肉串香口,不太差。十分期待叻沙湯,但吃起來叻沙味道不濃,偏辣味多,粉麵底選了mixed(摻摻),很吸湯底,幾好味,魚片丸類彈牙,不錯不錯。
這裡有午市套餐,一碗麵+一個小食+一杯飲品,看似不錯。
麵湯底有幾款選擇:辣味蝦湯、咖哩叻沙湯、豬骨雞湯。
我選了咖哩叻沙湯底 魚片四寶麵,
小食選了馬來沙嗲雞脾肉串。
飲品竟然有美綠,很少地方有,立即叫了一杯凍美綠。
2019-10-04 82 浏览
難得起香港有馬拉野食,平時真係好小見,即管試下馬拉特色有乜咁特別。叫左個二人餐,多個選擇任你配搭,有齊小食,主菜,甜品,飲品,啱哂有選擇困難症既我🤣🤣小食就揀左五香滷肉配一口脆豆腐,馬來香脆雞翼,馬來沙嗲雞脾肉串。脆豆腐名副其實,真係好脆!估唔到一舊豆腐都可以炸到好似薯片咁脆!雞肉串同雞翼都醃得好入味,值得一提係雞翼外脆內香,高水準!五香滷肉既口感就比較特別,有啲似春卷咁紮實,證明滷肉既份量都好足。脆香魚皮水準同超市買到既差天共地,又脆又大塊,浸過湯依然不失佢本身既香,正!咖哩叻沙蝦肉肉片配檬粉配料相當充足,叻沙湯底頗濃郁,檬粉份量都無偷工減料,值得一試豬骨雞湯魚片四寶雖然清清地,但麵底同配料非常充足,醫肚一流!甜品有榴槤咖央多士同埋桔子香茅凍。榴槤多士既配搭都幾新鮮,榴槤味好香,多士都好脆。個啫喱有好重既香茅同桔好重,啫喱本身都好彈,兩個甜品一冷一熱,好滿足!

脆香魚皮

咖哩叻沙蝦肉肉片配檬粉

豬骨雞湯魚片四寶
雖然清清地,但麵底同配料非常充足,醫肚一流!

甜品有榴槤咖央多士同埋桔子香茅凍。

難得見到有售賣新加坡或馬來西沙的美食,就飛奔過去嚐嚐!今次,不叫喇沙食,改叫蝦肉肉骨摻摻!油麵彈牙,蛋黃色十分鮮豔的色彩!米粉不及油麵彈牙,但具有濃濃的米香!而且,米粉較油麵幼細,但都屬於爽脆不易變軟和腍身!蝦🦐肉不算爽脆,屬於口感扎實,但食得出是新鮮的蝦!最讓人不歡喜的是肉骨,多骨,一咬即能輕輕撕開,啖啖肉,好大享受!而湯底更具有濃郁的蝦味,啖啖湯飲落去都心滿意足!今次去,還有優惠,免收加一服務費!
難得見到有售賣新加坡或馬來西沙的美食,就飛奔過去嚐嚐!
今次去,還有優惠,免收加一服務費!
蝦肉肉骨麵
2019-09-22
蝦肉肉骨麵
2019-09-30 57 浏览
經過這間店已經傳來陣陣蝦香味,又見到閒日午餐有8折,便坐底試試。.午餐包一份小食和飲品,折了$60都算抵,飲品更有美祿選擇。.我點了蝦肉四寶麵,內裡有魚蛋、貢丸、墨魚丸和腐角,辣味蝦湯底。湯底濃而不膩,很香蝦味又不太咸,不會越食越口渴。一開始食是真的有點辣,但都能接受。丸方面都不錯,彈牙有口感。不過朋友點的喇沙湯就比想像中稀。.麵底我點了"摻摻",原來是米粉和油麵的合併,口感幾特別。.小食方面,點了馬來沙嗲雞脾肉串和特製亞參脆多士。前者啖啖肉又香口,配醬的沙嗲汁有加花生粒,味道偏淡。後者食落先知原來是山渣果醬,酸酸地幾開胃。

午餐包一份小食和飲品,折了$60都算抵,飲品更有美祿選擇。

麵底我點了"摻摻",原來是米粉和油麵的合併,口感幾特別。

1. 蝦,成條牙籤咁粗的蝦屎,直接係碗面都出現,完全無處理過,見到已反胃,有興趣自己睇2. 配菜全部是用白灼,無味3. 摻摻,米粉同油麵無撈過,靠你自己撈,仲有條毛髮夾雜. 麵同湯無一齊煮過,所以吸收唔到湯底味4. 辣味蝦湯底,唔夠蝦味,因為無落蝦頭去㷛5. 咖哩叻沙,無咖哩味,香料唔夠6. 唔好以為9元熱飲超值,美祿以清水7. 無下次,完
2. 配菜全部是用白灼,無味
4. 辣味蝦湯底,唔夠蝦味,因為無落蝦頭去㷛
5. 咖哩叻沙,無咖哩味,香料唔夠
6. 唔好以為9元熱飲超值,美祿以清水
7. 無下次,完
2019-09-28
2019-09-25 56 浏览
食咗兩人套餐二百幾蚊足料好食本身抱著一試無妨嘅心態試一試我都以為係劣食服務態度好好特別最鍾意係 肉骨茶 同埋 咖央 榴槤多士好好味估唔到連政治理念都同我哋一樣睇香港人嘅食店
食咗兩人套餐二百幾蚊
好好味
估唔到連政治理念都同我哋一樣
睇香港人嘅食店
2019-09-22 44 浏览
同朋友經過,見到呢間鋪裝修好特別,本住一試無妨既心態就入左去。蝦肉魷魚喇沙(配摻摻)試一啖果湯底,少少辣,反而香味好重,我最鐘意摻摻即係油麵加米粉,一次過食哂兩種唔同口感,好特別蝦肉同魷魚既份量好多,食極都仲有,好抵食朋友就試左個蝦肉肉片滷麵,呢個果湯底好特別,好似成個碗仔翅咁,佢話如果有得落醋就正喇最後,佢真係成碗連湯飲哂,証明真係好好味另外,呢間鋪頭有個好貼心既服務,就係如果你着淺色衫,佢會提供餐巾俾你,防止你整到件衫

蝦肉魷魚喇沙(配摻摻)
試一啖果湯底,少少辣,反而香味好重,我最鐘意

摻摻即係油麵加米粉,一次過食哂兩種唔同口感,好特別
蝦肉同魷魚既份量好多,食極都仲有,好抵食

最後,佢真係成碗連湯飲哂,証明真係好好味

2019-09-19 1612 浏览
有時lunchtime都會去灣仔嗰間分店食下叻沙今日同朋友嚟依頭行行下先發現原來荃灣都有咁就去食啦$228就有2人餐好抵食蝦肉肉骨海鮮我地兩個都揀左咖喱叻沙湯底個湯好好味好濃郁好香麵底我就揀左檬粉每啖都可以飲到湯海鮮既份量同種類都好多不過食叻沙最鐘意既配料就係豆卜,可以吸晒啲湯另外就係有個細碟仔放蝦殻依啲好細心又唔怕會整污糟個餐仲有4款小食,其中一款就揀左魚皮魚皮放落個湯底到真係不得了其他既小食就揀左雞髀肉串、雞翼同一口脆口腐仲有甜品:亞參脆多士同榴槤咖央多士飲品我就揀左美祿好濃味又唔會好水好稀咁咁多嘢食每人都唔使$140抵食
有時lunchtime都會去灣仔嗰間分店食下叻沙

好濃郁好香
麵底我就揀左檬粉
每啖都可以飲到湯
海鮮既份量同種類都好多
不過食叻沙最鐘意既配料就係豆卜,可以吸晒啲湯

另外就係有個細碟仔放蝦殻依啲
好細心又唔怕會整污糟

個餐仲有4款小食,其中一款就揀左魚皮
魚皮放落個湯底到真係不得了

其他既小食就揀左雞髀肉串、雞翼同一口脆口腐
榴槤咖央多士

仲有甜品:亞參脆多士同榴槤咖央多士

飲品我就揀左美祿
好濃味又唔會好水好稀咁
咁多嘢食每人都唔使$140
2019-08-28
蝦肉肉骨咖喱叻沙
海鮮咖喱叻沙
之前聽朋友講蝦麵店午餐時段全單有8折優惠,今天去到荃灣做嘢,就一於去試下。午餐時段間店得好少食客,心諗有折都咁少人,會唔會中伏呢?不過行到黎就食啦,無謂再四圍走。坐下無耐,員工(暫稱為阿甲)黎到落單,好奇怪個阿甲堅持落完一個人嘅 order (要邊個麵餐,要邊款粉麵,跟那款小食同飲乜) 後先落另一個,落了幾個order 仲話要停一停,話部機唔可以一次入咁多個餐,不斷講入了一杯凍檸茶,唔知點解顯示為3杯,其實你同我講我都唔知點解,阿甲之後就行開左。轉個頭個阿甲又返黎繼續落單,落到一半另一員工(暫稱為阿乙)到來問我地係咪分單,我地講無,只係阿甲講一次入唔晒,阿乙就即時問阿甲有無同人客覆單,之後阿甲突然著晒火,話我又要落單,邊度覆到,過程都幾大聲,仲話阿乙今天一早已針對佢,話「你(阿乙)咁叻,你落埋(單)去啦」,聽到同睇到後,我地都O晒咀,喺D客前大鬧,真係第一次見。之後見到收銀員工都有過黎拉開阿甲。之後阿乙就繼續幫我地落單。不過阿甲都幾好EQ ,上食物時情緒都好平靜,態度同對住阿乙真係180度唔同。😯好,講返食物蝦肉四寶油麵配辣味蝦湯底,個湯係成碗麵的精髓,有香濃蝦味至於配餸就一般,無特別

好,講返食物

蝦肉四寶油麵配辣味蝦湯底,個湯係成碗麵的精髓,有香濃蝦味

至於配餸就一般,無特別,係貢丸叫做有豬肉味,而魚蛋,墨丸同腐角就無乜味。

至於小食就揀左拼盤,勝在樣樣有,可以試下。

豆腐由外到內都無味
,雞翼炸得夠熱,食晒碗麵先食佢內裡都仲暖暖地
,而雞串都尚算入味。

套餐仲包埋飲品,冷熱同價,加上有8折原本都算吸引,仲見到員工咁樣
,都要過一排先再黎食啦.............

整體來說,店舖真係要好好訓練下員工,無論點都好,都唔好在人客面前鬧交,真係好影響印象。

2019-09-18
2019-09-18 69 浏览
正宗馬來西亞菜 經過見到冇咩人就入去試吓 可能未到晚飯時間約5:30-6:00 第一次試啦感覺幾特別 好多款式自己都係未見過 就試吓福建滷麵 🦐蝦肉肉片麵羹 配摻摻麵 亞參脆多士 一人小食拼盤(雞翼雞肉脆豆腐)連食品嘅名稱都係第一次見 上菜速度好快 一瞬間就黎齊喇 🦐蝦肉肉片麵羹好特別 個羹-好似碗仔翅湯底摻摻麵-就係兩溝麵一粗一幼 味道夠特別 🦐蝦味好重 碗麵嘅溫度又啱啱好 唔會太熱 另外 亞參脆多士 多士上嘅醬料 太過甜 我就唔係幾啱食 小食拼盤睇圖片都見到好似太乾身 冇咗本身應有嘅水份 一般般啦 總結來講試一次都無妨嘅餐廳 食完都會🦐 ..haha 聲
就試吓福建滷麵 🦐蝦肉肉片麵羹 配摻摻麵
上菜速度好快 一瞬間就黎齊喇
🦐蝦肉肉片麵羹好特別 個羹-好似碗仔翅湯底
總結來講試一次都無妨嘅餐廳 食完都會🦐 ..haha 聲
  • 亞參脆多士
  • 馬來香炸雞翼
  • 馬來沙嗲雞脾肉串
2019-09-04 79 浏览
今天的我突然好想食香口既喇沙,所以諗都係諗過就去左食馬拉菜,今次就試食咗荃灣依間麵店😋😋今日既大餐包括:咖喱喇沙海鮮麵、娘惹參巴咖哩蕃薯葉、榴槤咖央多士同桔子香茅凍😻😻😻蕃薯葉搭咖沙好香,依個係香辣版既喇沙,個嘴食完會feel到刺激感🙈🙈!麵湯落左椰奶,冇蕃薯葉個汁咁辣。依個咖沙係以豬骨同雞熬出黎既湯頭,蝦仲有蝦頭連住,食到膏味,海鮮都算多(有青口、魷魚、蝦、腐皮同蟹柳)真的不錯🥳🥳🥳🥳最後甜品叫咗榴槤咖央多士同桔子香茅凍。桔子香茅凍好似大陸嗰啲冰粉咁,即係白色嘅涼粉咁,即係甜甜地得來又唔係好Heavy啦。而這個榴槤咖央多士,其實不太重榴連味,但好香的咖央味道👍🏻👍🏻

2019-09-04 79 浏览
今日又來到蝦麵店 發現咗原來閒日啲餐係平啲㗎 一人餐有麵有小食有甜品同飲品 加埋一都係$100左近算係幾抵啦 但係今次我約埋個朋友齊齊嘆二人餐麵我就叫咗個辣味蝦湯底配雞絲雞蛋摻摻 應該好多人都唔知道其實檳城係蝦湯出名 唔係喇沙呀 個湯底的確好香蝦味 辣味唔算重 佢話嗰碗麵係細份但其實都唔算太細 小食仲有雞翼同雞髀肉串 之後就揀咗五香滷肉配一口脆豆腐同娘惹參巴咖喱番薯葉 啲小食係全部放埋一齊上架 全部小食都好香口又新鮮熱辣嘢飲原本想叫個豆蔻黎試吓 但因為未試過 但係原來今日冇喎 所以就叫咗個自家製冰糖檸檬薏米水 佢話係微糖 飲落真係完全唔甜 都幾健康