2019-07-28
又到優閒既星期日, 瞓醒去咗近近地荃新天地行下街, 未食野梗係醫咗肚先, 想食麵就喺openrice搵下有咩餐廳, 好耐無食娘惹菜就揀咗"蝦麵店"。我地叫咗個檳城尋味二人套餐, 除咗有兩碗麵, 仲有小食, 前菜沙律, 甜品同飲品等, 都有幾多野食。🔸咖哩喇沙海鮮摻摻好香咖喱味, 揀咗摻摻有油麵加米粉, 有青口蝦蟹柳魷魚豆卜芽菜等等, 少少辣夠哂惹味。🔸辣味蝦湯蝦肉肉骨摻摻湯底夠哂濃郁, 加埋蝦肉同肉骨茶既肉骨, 感覺好似去咗馬來西亞咁, 肉骨一食就離骨好淋同入味。🔸香炸雞翼同沙嗲雞髀肉串雞翼炸徥香脆, 肉質嫩滑。 用得雞脾肉夠嫩滑, 沙嗲汁似自己整, 勁多花生粒, 好惹味。🔸秘製囉吔名字好特別, 第一次品嚐, 有脆油炸鬼, 蘋果, 菠蘿, 花生粒, 小蝦米, 加埋獨特既醬汁, 確實係幾開胃。🔸是日油菜我地揀咗通菜, 蝦醬超濃味。🔸亞參脆多士 & 桔子香茅凍亞參有點咸咸甜甜咁幾得意, 而桔子酸酸甜甜我又幾鍾意食, 原來香茅用喺甜品又幾好味👍
🔸咖哩喇沙海鮮摻摻
🔸辣味蝦湯蝦肉肉骨摻摻
🔸香炸雞翼同沙嗲雞髀肉串
🔸秘製囉吔
🔸是日油菜
我地揀咗通菜, 蝦醬超濃味。
🔸亞參脆多士 & 桔子香茅凍