幾年前去大陸食過嘅螺螄粉,機緣巧合係旺角見到原來香港都有,所以決定試下。估唔到寫咁多review今次會係第一次比0分。食物差都算,環境都好污糟,想去嘅朋友仔真係三思。-招牌柳州螺螄湯粉 🌟1/5 💰48🤯同傳統嘅螺螄粉完全係兩回事,淡而無味,呢碗野完全就係五隻字:無味嘅米線。-螺螄通菜 🌟0/5 💰22😅放入口真係懷疑人生,有一刻以為自己係咪中咗所以無味覺,明明叫螺螄通菜唔係白灼通菜,點解可以咩味都冇⋯(利申:暫時仲未中過,味覺無遺失過)-食物:1/10環境:3/10服務:5/10
招牌柳州螺螄湯粉 🌟1/5 💰48
螺螄通菜 🌟0/5 💰22
食物:1/10
環境:3/10
服務:5/10
2023-01-14 498 浏览
80個字我好難卸到…一入門去到店員指示我要坐嘅位置度,未坐低就已經睇到一台面紅油,連抗疫透明版都係一滴滴紅油痴住😩點解openrice咁多食評話污糟 店長都唔改善下呢?真係望住d紅油好無胃口架😀難道店長想結業😂到食物方面 98蚊全家福,配料係ok,但係米線煮到痴埋一舊舊 比我自己煮包裝款螺獅粉仲差 點搞啊大廚😂 我都唔係好寫食評 但真係忍唔住打下叫店長改善下啦😂200個字先可以評分窩,咁我再次希望店長睇到改善下啦。
80個字我好難卸到…

200個字先可以評分窩,咁我再次希望店長睇到改善下啦。
全家福螺獅粉
《📍螺絲町食評》by @ihungry.hk今日小編同大家介紹一間超重口味餐廳,位於旺角嘅螺絲町🤩!螺絲町係香港首間螺絲粉嘅專門店,自號「香港元祖級螺絲粉❤️‍🔥」,每日都大排長龍,本店當然必試佢係招牌螺絲粉喇!到時候係咪真係咁重口味,一齊嚟睇睇😜!🔸『招牌螺絲粉- $65』▶️加炸蛋及虎皮鳳爪小編就叫左小辣🔥,啱晒初次嘗試嘅朋友仔!本店湯底非常濃郁,內有大量配料,包括荀、花生、酸豆角等,辣中帶咸。十分惹味,絕對一啲唔臭,小編額外再加配招牌炸蛋及虎皮鳳爪,非常之入味,一定一定一定要叫!不過面底就煮得過耐,完全唔爽口,非常之冧身,令小編覺得非常失望🙍‍♀️!🤪iHungry肚餓指數:7/10分

《📍螺絲町食評》by @ihungry.hk

🔸『招牌螺絲粉- $65』
▶️加炸蛋及虎皮鳳爪

🤪iHungry肚餓指數:7/10分
🥢螺螄町是一家專門賣螺螄粉的餐廳店面不大 不過超級多人排隊所以一定要錯開高峰去吃!我們去的時候已經是只剩下最後一張 桌子了 聽說螺螄粉味道很重不太好聞 可是這家店裡並沒有很臭的酸筍味 可以接受!..🍜肥腸螺螄粉-肥腸鹵的很入味 軟軟的 面的湯底沒有很重口 這是我第一次嘗試意外的還不錯吃👍🏻另加了爆汁牛肉丸和蝦膠腐皮卷都很好吃~喜歡吃辣的一定要點中辣開始 我們點了小辣完全感覺不到辣🥭町町芒果冰- 冰冰甜甜的特別解膩解辣🐂涼拌牛展-還挺辣的 不能吃辣的朋友慎點!
🥭町町芒果冰- 冰冰甜甜的特別解膩解辣
🐂涼拌牛展-還挺辣的 不能吃辣的朋友慎點!
2022-11-30 434 浏览
📍<< 螺螄町>>旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下F號舖唔知大家對螺螄粉嘅印象係咩呢?我個人口味特別鍾意重口味嘅嘢,酸辣麻香爽臭,風味小食特別吸引。而睇開post 都認為我係麵控!的確係,飯同麵揀我一定揀食麵的。今日帶大家嚟試吓旺角呢間螺螄粉專門店。你有冇試過自己係屋企煮呢?味道特別濃,唔想屋企整臭可以試吓出街食。✏️招牌螺螄粉由柳州特有的米粉,加上酸筍、木耳、花生、油炸豆皮、黃花菜、青菜等配料及適度的酸辣味和煮淡水石螺的湯水調合而成。不過我好奇怪,唔鍾意食花生,會走花生。具有酸、辣、鮮、爽、燙的風味及酸筍的特殊氣味。最正就係咁💯‼️正宗的螺螄粉不放螺螄,只是湯用螺螄熬成,而所謂「螺螄」是三種常見的淡水石螺。我見人會鍾意追加一大塊炸蛋。等我又試吓先,不過又覺得麻麻地,得個油字。咁多嘢,我同朋友都有再額外加料一啲配菜,例如炸枝竹嗌咗一碟菜同埋地道嘅臭豆腐試吓可以根據個人喜好都嗌一啲地道嘅小食試吓💯🍑總括嚟講呢間係略嫌小貴嘅螺絲粉店,下次會試吓香港嘅其他店舖,試吓個湯底有啲咩分別。另外呢間出名嘅服務態度唔太好,呢點一早知,所以都冇好嘅期望,而今日的確如此,冇態
📍<< 螺螄町>>
旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下F號舖

✏️招牌螺螄粉
不過我好奇怪,唔鍾意食花生,會走花生。

總括嚟講呢間係略嫌小貴嘅螺絲粉店,下次會試吓香港嘅其他店舖,試吓個湯底有啲咩分別。另外呢間出名嘅服務態度唔太好,呢點一早知,所以都冇好嘅期望,而今日的確如此,冇態度差,但係冇咩服務🤣
今日會介紹呢間純粹係因為自己鍾意食,而唔係呢間舖頭的
Anyway ,大家有冇有冇其他螺螄粉店介紹呢?

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#旺角美食 #旺角
#HKFoodBlogger
#相機食先
2022-11-22
2022-11-28 394 浏览
之前吹得好勁的螺螄粉👭今日特登同朋友過來吃吃完真心覺得好一般😓舖頭超級細間 一眼睇曬 位好逼 難怪之前要排長龍~湯底唔係香濃嗰種 好淡 螺螄粉上面除左你叫的主食 配料都好少就粉係比較可以接受 軟身的滷大腸螺螄粉$58脆皮燒肉螺螄粉$58脆皮燒肉第一片係瘦肉其它都好多肥肉 好油膩😓臭豆腐$28炸得岩岩好 好香脆 但中間冇味後來我係浸左湯先吃 比較好味啲😂麻辣牛展$35睇圖片可以知份量比較少但牛展相對來講是比較唔錯的試過一次就好
之前吹得好勁的螺螄粉
👭今日特登同朋友過來吃
吃完真心覺得好一般😓
舖頭超級細間 一眼睇曬 位好逼
難怪之前要排長龍~
湯底唔係香濃嗰種 好淡

麻辣牛展$35
睇圖片可以知份量比較少
但牛展相對來講是比較唔錯的
試過一次就好

香港比較少正宗螺絲粉,一開嘅時候見到好多人排隊所以冇試到~難得經過見到冇人排即刻去試試!食過幾間都係用米線做麵底,但呢間真係彈牙透透地幼身嘅螺絲粉!呢個位幾驚喜,湯底都正宗,但分量真係偏少咗啲~~不過味道黎講係幾正宗!另外仲叫咗個炸腸,$40得豉油碟咁多…真係少咗啲..味道一般但如果想食正宗嘅螺絲粉絕對推介一試!另外啲牛舌幾大舊,味道唔差!

但如果想食正宗嘅螺絲粉絕對推介一試!

另外啲牛舌幾大舊,味道唔差!
2022-11-23 188 浏览
作為一個螺絲粉愛好者,聽到好多人都排隊試食,依家熱度有少少下降啦,終於有機會去試吓啦。 個湯有啲淡,可能過左冷河,加左啲水,酸味同螺絲粉特有既香味十分之少,驚太臭會俾隔離投訴?🤣🤣🤣🤣🤣比起自己係街上買自己煮的,味道略略有點兒淡,市面大約~20就有一包。佢撈底比湯底會味濃好多 不過都係唔夠味 。麻辣拌豬耳都好食,但出面燒味店都可以買到🤣🤣如果係想試佢的炸蛋,都可以一試的,但咬落去就啖啖油啦~不過哩啲炸嘢係自己屋企真係好難煮既,所以間店都有佢既賣點 ,可能係唯一既買點 味道🌝🌝🌚🌚🌚服務🌝🌚🌚🌚🌚性價比🌝🌚🌚🌚🌚回頭指數🌝🌝🌚🌚🌚(自己係屋企煮算啦)衛生🌝🌝🌚🌚🌚(不過不失)

麻辣拌豬耳都好食,但出面燒味店都可以買到🤣🤣

味道🌝🌝🌚🌚🌚
服務🌝🌚🌚🌚🌚
性價比🌝🌚🌚🌚🌚
回頭指數🌝🌝🌚🌚🌚(自己係屋企煮算啦)
衛生🌝🌝🌚🌚🌚(不過不失)
午餐
2022-10-23 373 浏览
去到飛都冇得攞,靜係叫人係度排隊,條街又窄,跟住啲人又亂咁排,有冇俾人打尖都唔知,服務態度極差,自己寫落單就算,兩個人用同一張紙落,招牌螺螄粉都係齋賣四十七又食唔飽,個炸蛋又油得濟,嗌左份豬腸一細碟,好似豉油碟咁細四十蚊,不如搶錢好過啦,我見佢單嗌小餸都係豉油碟咁大。真心冇下次
2022-10-22
  • 不推介
2022-10-16 480 浏览
網上太多片講螺螄粉,終於香港都有,於是嚟試吓,點知⋯⋯首先D侍應態度真係差到一個點,明明係廿歲左右嘅細路女,嗰副厭世嘅嘴臉,嗰種你欠佢錢既態度,真心想勸下佢地,唔好喺度捱得咁辛苦啦,人生苦短啊不過小店、草根食堂,都係唔吾好要求太多,既然都坐低咗,可能會俾食物嘅味道打動呢!於是叫左鴨血螺螄粉,加炸蛋、虎皮鳳爪、豬手。~$100賣相唔算差,夾起舊鴨血,輕輕咬落去,竟然係凍架,係低過室溫未煮過既感覺,好彩我係輕輕咬吾係大啖吞啫,乜鴨血可以生食嘅咩,侍應話拎入去睇吓咩事,佢覺得我仲夠膽食落去,我就梗係唔會再試啦,即走,太得人驚啦
網上太多片講螺螄粉,終於香港都有,於是嚟試吓,點知⋯⋯

2022-10-14 390 浏览
一直很喜歡吃螺螄粉經常都會在家中自己煮知道有間螺絲粉專門店當然要過來嘗試一下招牌螺螄湯粉+炸蛋湯底可以選擇原味或者加臭加辣第一次來當然選擇原味味道還算不錯不過對我來說就有點清淡建議未嘗試過螺螄粉的可以先點原味嘗試一下平時有食開的最好選擇加臭加辣而他的炸蛋十分出色口感酥脆 又可以吸很多湯汁是這裏我最欣賞的一個爆炒螺螄粉建議不用嘗試了因為之前未食過湯粉之外的煮法特意點一個嘗試一下味道比湯粉還要淡而且整個碟的底部都是油最後只吃了一半就放棄了脆皮肥腸的口感和味道都算不錯就是份量少了一點是平時一碟小菜的份量
一直很喜歡吃螺螄粉

就是份量少了一點
是平時一碟小菜的份量
2022-10-12
2022-10-13 210 浏览
其實建議買包裝螺絲粉好食過佢多多聲,成碗麵都係油,叫咗個爆炒螺絲粉?仲有個湯嘅粉,一個小酥肉,一個糍粑,小食叫做不過不失咯,不過呢啲舖頭仲要有人排隊真係r爆頭,講真其實建議汁咗間鋪佢thanks,我好少食完一間鋪系燥到要上嚟openrice比劣評佢,希望佢係第一間亦都係最後一間,真係好垃圾
2022-10-13
2022-10-09 223 浏览
《試伏專員》一入間鋪就聞到螺螄粉獨有既臭味但我係接受到既 所以覺得無乜野你坐耐左更加會嗅覺疲勞 所以更加唔當係一會事😫 螺螄町-油到爆😫<招牌柳州螺螄粉 + 炸蛋>個湯好油都expect左 唔會好辣但估唔到佢都幾酸下😂(🐥🐥係好酸的幾欣賞佢既粉 有啲似米線 但滑啲同Q彈啲口感味道係唔錯既不過真係太太太油至於炸蛋🍳完美吸湯之餘 佢都吸晒油😨我食左一啖 啲油湯爆晒出黎對唔住 我真係搞唔掂🫠💰$48 + 8<臭味相投螺螄粉>除左basic配料,比多左幾舊黑色臭豆腐你可能螺螄粉本身都臭 我就真係感受唔到佢既臭同特別💰$56總結:無想像中咁差 但要揀 我都係食翻酸辣粉回頭率 :❌/5
《試伏專員》

我食左一啖 啲油湯爆晒出黎
對唔住 我真係搞唔掂🫠
💰$48 + 8

<臭味相投螺螄粉>
除左basic配料,比多左幾舊黑色臭豆腐你
可能螺螄粉本身都臭
我就真係感受唔到佢既臭同特別
💰$56

總結:無想像中咁差 但要揀 我都係食翻酸辣粉
回頭率 :❌/5
2022-10-08 262 浏览
真系比錢吃垃圾,又貴又難吃,個全家福個湯底甜架,個炒螺絲粉勁叉油,個炸蛋一啖落去全部油,仲要我等左十幾分鐘,救命🥹我點解五吃返二十幾蚊既螺絲粉😭,酥炸肉一睇就知返炸好多次,冰粉都五好吃架啦,但個螺絲粉太油,靠個冰粉解油希望d人五好中伏啦,尼d垃圾餐廳仲要排隊😂
希望d人五好中伏啦,尼d垃圾餐廳仲要排隊😂
2022-10-08
2022-10-07 162 浏览
係街頭離遠已經聞到陣酸臭味,唔洗睇地圖都搵到間鋪🤣 平日夜晚食,去到門口都有幾個人等緊位,排一陣先入到去。入面位置都較逼,坐得好密。叫咗全家福螺螄粉,有齊哂所有配料,包括有脆皮燒肉、牛肉、牛丸、臭豆腐、鴨掌同炸蛋嚟到原來勁大碗,一個人係食唔哂叫咗中辣 冇想像中嘅辣 食落湯底好鹹。聽人講螺螄粉必配炸蛋,炸蛋係炸到好似塊餅咁大,口感係好脆,但食落好油膩,完全冇蛋香味😓 脆皮燒肉嘅皮係炸得好香脆,但都係好油。牛肉係牛展,食落口感夠淋,算唔錯。鴨掌都煮到好淋,好入味。臭豆腐一般正常發揮。但湯底真係太鹹,飲好多野飲都解唔到渴😓😓總括嚟講有少少失望,覺得平時喺屋企整即食螺螄粉仲好食😓所以應該唔會再有下次啦😐

全家福螺螄粉

嚟到原來勁大碗,一個人係食唔哂
叫咗中辣 冇想像中嘅辣 食落湯底好鹹。