旺角女人街重口味新店 主打螺螄粉 中午12點開店 今日1215去到已經滿座 因為店舖坐位比少 如果要等下輪可能已經要半個鐘 今日keep住都有幾個人排隊 想去既朋友可能要注意啦.⭐️爆炒螺螄粉$58係一個超重口味既螺螄粉除左平時螺螄粉既配料 酸豆 酸筍 木耳 花生仲加左 蛋絲 爆炒 有小小鑊氣螺螄湯收汁後 質感似雪菜肉絲米 濕炒既feel😋但味道方面 米線吸收哂 螺螄湯既汁 相當正🤔雖然好好食 但口味極之重😧咸到hihi 飲成公升水都仲口渴‼️唔太建議大家叫 只適合極重口味人士.⭐️招牌柳州螺螄粉$48因為食完上面果碟 再試呢碗湯粉比我既感覺係 一碗好重口味既清湯一定要加 配料⭐️招牌炸蛋$8炸蛋好大塊 似蠔餅 同響鈴嘅混合‼️🔥炸蛋一定要吸完湯汁再食‼️唔吸汁食會好似響鈴咁好油⭐️爆汁牛肉丸$8 🤔得2粒 😋不過牛丸 好彈牙⭐️虎皮鴨爪$8 🔥好辣 入味🤔個人唔太鐘意外層虎皮口感.⭐️臭豆腐$28🤔食落唔算臭 (比起酸筍佢唔算臭)👍🏻外層好脆 咬開會爆汁 好食.平時螺螄粉店 門口一定臭到癲今日呢間 門口竟然唔臭🤣正當我懷疑之際 通風位吹出黎既風 相當酸筍🤣.環境方面 座位十分之唔好坐 如果卡位可能好
⭐️爆炒螺螄粉$58
‼️唔吸汁食會好似響鈴咁好油
⭐️爆汁牛肉丸$8 🤔得2粒 😋不過牛丸 好彈牙
⭐️虎皮鴨爪$8 🔥好辣 入味🤔個人唔太鐘意外層虎皮口感
⭐️臭豆腐$28
🤔食落唔算臭 (比起酸筍佢唔算臭)
👍🏻外層好脆 咬開會爆汁 好食
中午食完 夜晚件衫都臭 螺螄粉味
呢間好適合想食螺螄粉 但比屋企人歧視重味 既人去食
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_旺角
#螺螄町 (旺角)
地址:旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下F號舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:2/5 環境逼夾 女人街衛生差
服務:2.5/5
抵食:3/5
2022-06-18 195 浏览
平時係屋企煮包裝既螺螄粉就食得多,今日終於唔使自己煮啦。係旺角通菜街開左間正宗既柳州螺螄粉,一於同喜歡既朋友仔去試下先。招牌柳州螺螄湯粉+炸蛋湯底比起平時包裝既淡,而辣度亦無得揀,而臭味都唔算好出,可能係就番香港人既口味。腐竹都幾大塊,吸湯力勁。粉都好爽口,不會好軟。必點炸蛋,平時係屋企都唔會加炸蛋,因為整真係好費油同麻煩,但呢度加8蚊就可以試到,炸蛋炸到好大好酥,吸晒湯都唔算好油。椒麻小酥肉炸得好香脆,但椒麻味唔算好出,加上放螺螄湯嗦下湯汁,係另一種食法哦~

招牌柳州螺螄湯粉+炸蛋

椒麻小酥肉

最近旺角通菜街開咗一間螺絲粉專門店,呢一次係我人生第二次食柳州螺螄粉🍜 第一次食喺廣西桂林嗰邊食,因為見到周街都係螺絲粉,原來螺絲粉仔喺廣西嗰邊係比較出名小食之一,嗰時都覺得佢唔係好臭,但真係好辣🤣 自此之後就冇再食啦,直至到今日又再次挑戰,我叫咗一碗招牌⭐️柳州螺螄粉湯粉,已經叫佢比好少好少好少好少辣,但係真係辣到我食唔到🥹🥹雖然好臭,但係味道係唔差嘅👍🏻酸酸辣辣,濃郁嘅湯底😌碗麵就包括有花生、炸腐竹、酸豆角、木耳、酸荀、螺螄肉湯‼️沒有加任何配料就已經$48了🫢🫢食完覺得有少貴😶‍🌫️ 不過喺香港無論食啲咩,只要唔係本地嘅菜式,都會比當地貴幾倍🤣⭐️招牌柳州螺絲湯粉💰$48

招牌柳州螺絲湯粉

⭐️招牌柳州螺絲湯粉
💰$48
招牌柳州螺絲湯粉
旺角最近開了一間螺獅粉店,紅遍小紅書,那麼作為探店博主的我們當然不能錯過啦🥳!為了避免排隊,我們特意在12點開店的時候就已經在等啦,成功成為第一批入店客人🫶🏻🔸特色乾撈螺螄粉+厚切牛舌(推薦)這碗乾撈特別適合重口味人士,醬料特別香👍🏻!配料整體表現不錯,酸筍很脆爽,豆角夠酸,牛舌厚實有嚼勁~而米線煮的比較爽口,不會過軟。另外,我喜歡再額外加點醋,拌勻吃一口米線,你一定會被驚艷到😍!🔹招牌柳州螺螄湯粉+招牌炸蛋(推薦)湯底的辣味和酸味比較淡一點,估計店家可能是為了遷就港人口味而調淡了點;我們後來加了醋和辣椒油,香味就出來啦🍜。不過單獨表揚他們家的炸蛋!又酥又脆,又很吸湯汁,相當不錯。🔸酥炸雞軟骨(推薦)店家炸的很脆口,又不會油膩,外層有點椒鹽調味,再加上炸物的油香,吃起來停不住口呀🙊!🔹紅糖冰粉(推薦)我自己吃冰粉不喜歡加配料,但在香港經常都會吃到加葡萄乾山楂的冰粉。但這裡的冰粉就很純粹了🥣!特別適合吃完重口味後舒緩一下味蕾! .🍴餐廳:螺螄町 (旺角)📍地址:旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下F號鋪💰人均:50-110〰️〰️〰️想知道香港哪裡有好吃的?戳主頁持續關注我 💙 收穫更多快樂寶藏

🔸
特色乾撈螺螄粉+厚切牛舌(推薦)

🔹
招牌柳州螺螄湯粉+招牌炸蛋(推薦)

🔸
炸雞軟骨(推薦)

🔹
紅糖冰粉(推薦)

🍴餐廳:螺螄町 (旺角)
📍地址:旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下F號鋪
💰人均:50-110
〰️〰️〰️
想知道香港哪裡有好吃的?
戳主頁持續關注我 💙 收穫更多快樂寶藏
2022-06-08 344 浏览
之前想食都係超市買返去自己煮,多數買李子柒同好歡螺。終於有店可以堂食,仲要係旺角。但等既時間就比賽耐,排隊半個鐘+等食物半個鐘。建議5好加單,一開始叫晒,因為加左個粉拎走,又坐左半個鐘…食物:滷大腸螺絲粉+豬五花肉+炸蛋湯係好飲,無小紅書講得甘淡味, 荀絲酸過好歡螺跟果包。面都幾滑,大腸好少,無咩印象,豬五花肉好肥幾好食,炸蛋都大隻,主要係油香味同酥脆,唔係食蛋味。但我覺得叫返招牌其實都夠滿足.爆炒螺絲粉:係即炒,好熱好香,好有以前大陸大學門口果條宵夜街既風味。濃味過湯螺絲粉,一個drinks 係唔夠送晒成份面。食完叫多左個外賣比屋企人。就算凍左都好好食。酥肉:都熱既,但味道好正常普通,可不叫。但佢最先上枱,主要用黎止餓,食住等。D粉無得揀辣度同酸度,如果好唔食得辣,可能試下問店員落少d。枱面有辣椒油同白醋可自己加,但好岩我口味,所以都無加。冰粉:黑糖味,on top有提子干同芒果肉。我無食晒,見到濕左既提子干已經麻麻有興趣,芒果同個粉唔算太夾,用黎解下辣ok,但無其他店甘好食。

食物:
滷大腸螺絲粉+豬五花肉+炸蛋
湯係好飲,無小紅書講得甘淡味, 荀絲酸過好歡螺跟果包。

爆炒螺絲粉:

酥肉: