2022-05-15 866 浏览
周末去吃set dinner。Set dinner包括2隻蠔、餐湯、主菜和餐飲。另外點了一客蒜蓉飽,和甜品。蒜蓉包烤焗得外脆內軟,有麵包香,沒有多餘油份。整顆蒜烤焗得時間不夠,蒜肉仍是硬的,向侍應反映後,店方肯換另一顆烤蒜。加錢要了龍蝦湯,高水凖之作,令人回味無窮。2隻蠔是新鮮即開,肉質肥美,鮮甜爽口,金屬味不濃。主菜要了西班牙豬鞍,肉醃製得很入味,烤得很香,份量也合適。另外點了甜品tiramisu,忌廉幼滑,但咖啡酒太少,令整份tiramisu只有奶香和偏甜。侍應人數不少,但都比較cool,禮貌不夠,有點影響整個用膳體驗。
周末去吃set dinner。
加錢要了龍蝦湯,高水凖之作,令人回味無窮。
2隻蠔是新鮮即開,肉質肥美,鮮甜爽口,金屬味不濃。
主菜要了西班牙豬鞍,肉醃製得很入味,烤得很香,份量也合適。

l吃過豬羊 今次到牛ʟᴀᴀᴀᴀᴀᴀ這家介紹過好幾次了🤭好吃的餐廳都要ᴘᴏsᴛ 3次! · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✨炭燒牛扒:店員通常會sᴜɢɢᴇsᴛ ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ 依舊係大大塊燒到超誘人的肉肉🥩🤤今次揀咗配意粉 敗筆!個意粉用橄欖油炒 沒有味道可言 雖然佢有個醬汁 但sᴜᴘᴘᴏsᴇ係ғᴏʀ 塊扒 淨意粉就好ᴅʀʏ了 最後只吃了幾口吃不下了 ✨美國炭燒豬扒:之前介紹過 可回看😚友人點了薯菜 走薯轉晒做菜🥦🥕反而幾豐富 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · Follow my instagram 📍tr.eatday
l吃過豬羊 今次到牛ʟᴀᴀᴀᴀᴀᴀ
這家介紹過好幾次了🤭好吃的
餐廳都要ᴘᴏsᴛ 3次!

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

✨炭燒牛扒

✨美國炭燒豬扒

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

午餐
2022-03-17 492 浏览
疫情反覆 週五跟同事外出用餐要揀可以訂嘅餐廳 於是就ᴇɴᴄᴏʀᴇ呢間西餐廳🍴上次食印象都唔錯· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ✨美國炭燒豬扒 $86:扒嘅sɪᴢᴇ仲大過我塊面🙀上面仲有好清晰嘅炭燒網紋 真!炭!燒!因為之前食其他餐廳 講就講炭燒 食落根本唔係個回事😅豬扒無ᴏᴠᴇʀ嘅調味 反而更突顯炭燒味 可選薯菜/意粉/白飯 薯菜份量適中 畢竟肉係主菜😋 ✨前菜 (南瓜忌廉湯+餐包):餐湯換了器皿 更ᴅᴇᴄᴇɴᴛ🍽湯同包都夠熱 個日咁岩返風 一坐低就食到熱辣辣嘅嘢好ᴡᴀʀᴍ🔥餐包軟軟的 點著熱湯吃很棒 我自己就會慣性加黑胡椒落個湯到🤓 ✨飲品:午餐會包飲品1杯☕️· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ 無論打嚟ʙᴏᴏᴋ位/到店用餐店員都超級友善 讚讚👍🏻上餐有效率ᴍᴇɴᴜ會更新 食物份量足不設加一❌很愉快滿足的開心星期五🥳推薦大家個胃有位可以試吓佢嘅青蘋果批🍏我之前外賣食過都好好食ɢᴀ🤩
疫情反覆 週五跟同事外出用餐
要揀可以訂嘅餐廳 於是就ᴇɴᴄᴏʀᴇ
呢間西餐廳🍴上次食印象都唔錯

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈

✨美國炭燒豬扒 $86

✨前菜 (南瓜忌廉湯+餐包)

✨飲品

我之前外賣食過都好好食ɢᴀ🤩
前菜
前菜
2022-01-19 549 浏览
黑醋雞肉螺絲粉炒得幾香 但食落冇咩黑醋味 有啲中式嘅味道😂加左菠菜同燈籠椒🫑幾得意雞肉有啲鞋🥲🥲唔係厚肉果隻同埋螺絲粉炒到有啲爛不過店員服務幾好同埋個忌廉餐湯幾好飲下次來建議食扒.📌 蠔魔 (#九龍城)#九龍城美食 南角道57號地下-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집 #香港打卡 #alldaybreakfasthk
黑醋雞肉螺絲粉

炒得幾香 但食落冇咩黑醋味 有啲中式嘅味道😂
加左菠菜同燈籠椒🫑幾得意
雞肉有啲鞋🥲🥲唔係厚肉果隻
同埋螺絲粉炒到有啲爛
不過店員服務幾好
同埋個忌廉餐湯幾好飲
下次來建議食扒
📌 蠔魔 (#九龍城)
#九龍城美食 南角道57號地下
九龍城都算係香港其中一個集眾多美食的地區,意外地試左一間專門食蠔的西餐廳,真係好多生蠔揀,仲係即開即食包保新鮮;店裡的格調行簡約工業風,坐得舒服。今次係Book 左Lunch Time位,主要食埋Lunch Set。當然係點左食生蠔先啦。佢個生蠔List超多… 今次點左3款,分別係蘇格蘭石蠔、白珍硃、澳洲Coffin Bay。用生蠔做Starter 真係好正,一入口就食到每款蠔的鮮美。由淡至濃味順住食蘇格蘭石蠔($38): 海水味淡,蠔肉爽口,都好厚肉鮮甜白珍珠($38): 海水味唔算好濃,蠔肉薄身少少,但鮮甜味再多DD澳洲Coffin Bay($35): 三種蠔入面海水味及蠔味係最濃,SIZE都係最大,蠔肉口感豐富同好CREAMY。個人覺得蘇格蘭石蠔及Coffin Bay係可Encore!!!另外點了2個Set Lunch 1. 美國黑安格斯牛扒($208)配薯菜2. 海鮮帶子龍蝦汁意粉($88)

由淡至濃味順住食

蘇格蘭石蠔($38): 海水味淡,蠔肉爽口,都好厚肉鮮甜

另外點了2個Set Lunch
1. 美國黑安格斯牛扒($208)配薯菜
2. 海鮮帶子龍蝦汁意粉($88)
2021-11-04 840 浏览
咁啱今日幾個同事夜晚都冇嘢做就話不如一齊食飯 原來我哋個個都好鍾意食生蠔 同事介紹咗一間生蠔係九龍城超抵食以西餐為主因為其中一位同事係長期顧客 所以帶挈我哋幾個有得坐vip房1.蒜蓉包佢嘅蒜蓉經過多番嘅 烹調方法複雜到聽完都唔想知淨係想食可以喺蒜蓉入面撩啲蒜蓉粒搽上嗰多士超好食, 啖啖蒜蓉香味2.蠔春捲配八爪魚 春捲就香脆蠔嘅分量亦都唔少 ,啖啖滿足 八爪魚好好食 ,絕對唔會過韌 ,啱啱好 3.巴馬火腿 平時食太多甜嘅零食 所以我都會去759買巴馬火腿當零食依度絕對唔會入口之前有陣臭味而且火腿香味超級濃郁砌好曬一小塊,方便入口,正 4.生蠔我揀咗六隻佢係會由淡到濃味咁樣排列 咁大個女都未食過咁好食既蠔實在係好似大鄉裡出城咁 我要encall叫多三隻 ,幸福5.M9牛扒 已經好細心切好曬一件件 上碟時砌返成一塊完整牛扒 賣相已經流曬口水食落去好好食,好香牛味一分鐘已經冇曬 所以要encore叫多分 6.雜菌雞扒伴鵝肝雞扒好嫩滑鵝肝直頭入口即溶 配埋個雜菌汁 ,正7.黑毛豬鞍 ,切到一片片 ,好好味而且完全改變咗我對食黑毛豬印象因為之前食過黑毛豬超鞋, 咬成個鐘都吞唔到 8.最後甜品環
咁啱今日幾個同事夜晚都冇嘢做就話不如一齊食飯
1.蒜蓉包
佢嘅蒜蓉經過多番嘅 烹調方法
複雜到聽完都唔想知淨係想食
可以喺蒜蓉入面撩啲蒜蓉粒搽上嗰多士
超好食, 啖啖蒜蓉香味
2.蠔春捲配八爪魚
春捲就香脆
蠔嘅分量亦都唔少 ,啖啖滿足
八爪魚好好食 ,絕對唔會過韌 ,啱啱好
3.巴馬火腿
平時食太多甜嘅零食
所以我都會去759買巴馬火腿當零食
依度絕對唔會入口之前有陣臭味
而且火腿香味超級濃郁
砌好曬一小塊,方便入口,正
4.生蠔
我揀咗六隻佢係會由淡到濃味咁樣排列
咁大個女都未食過咁好食既蠔
實在係好似大鄉裡出城咁
我要encall叫多三隻 ,幸福
5.M9牛扒
已經好細心切好曬一件件
上碟時砌返成一塊完整牛扒
賣相已經流曬口水
食落去好好食,好香牛味
一分鐘已經冇曬
所以要encore叫多分
6.雜菌雞扒伴鵝肝
雞扒好嫩滑
鵝肝直頭入口即溶
配埋個雜菌汁 ,正
7.黑毛豬鞍 ,切到一片片 ,好好味
而且完全改變咗我對食黑毛豬印象
因為之前食過黑毛豬超鞋, 咬成個鐘都吞唔到
8.最後甜品環節,嗌咗四個甜品
tiramisu 、魔鬼朱古力、蘋果撻同埋芝士蛋糕
因為原來發現大家都鍾意食tiramisu
唔會因為濕嗰層蛋糕好似食緊一嚿真係浸濕蛋糕
完全係融入咗成個tiramisu當中
簡直係藝術
其他甜品當然唔夠tiramisu出色
只可以話下次嚟食飯之前一定要book定每人一個tiramisu,完

2021-10-21 842 浏览
其實我真係都幾鍾意食牛扒🥩但係我發覺而家啲高級啲餐廳煮嘅扒都越來越唔夠好🧐at least熟度唔夠標準🧐🧐冇記錯呢次係我第四次喺高級餐廳彈扒😪後面你見到嗰張好生嘅扒係encore版而事實上我一開始叫左5成扒第一塊佢俾我真係7成有多近乎well done good job咁encore版其實係大概三成左右就硬係唔係5成😂其實我唔介意甚至鍾意食生啲嘅👍🏻不過好似呢一兩年去過約干間相對高級嘅西餐啲扒啲熟度都有啲亂嚟咁我開始有啲懷疑呢個係咪現象嚟🤔Ps.其實encore扒幾好食👍🏻純討論
其實我真係都幾鍾意食牛扒🥩
其實我唔介意甚至鍾意食生啲嘅👍🏻
我開始有啲懷疑呢個係咪現象嚟🤔

Ps.其實encore扒幾好食👍🏻
純討論
網上交友平台 @aangiebae 👉🏼 #安姐推介香港在地美食🌸 .🔸𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝙱𝚒𝚜𝚚𝚞𝚎 𝚆𝚒𝚝𝚑 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝙼𝚎𝚊𝚝☞🦀招牌蟹肉龍蝦濃湯🦞呢個招牌菜真係冇得輸呀🤤飲落超濃郁嘅蟹膏味超足料👍🏼.🔸𝙷𝚘𝚖𝚎 𝙼𝚊𝚍𝚎 𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚍☞🧄焗原隻蒜頭法包🥖🧄蒜頭法包🥖都係招牌菜之一,原個蒜頭先蒸熟再焗,食落唔會有辣口嘅感覺,而且好軟滑好似牛油🧈搽落焗脆嘅法包度食,真係超級正呀🤤.🔸𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛𝚜☞法國生蠔5款🦪嚟生蠔餐廳梗係要食蠔啦😍呢度淨係🦪生蠔menu📋都有成版比你揀,勁多選擇,即叫即開勁鮮甜,配埋白酒超正🤤.🔸𝙱𝚊𝚔𝚎𝚍 𝙴𝚜𝚌𝚊𝚛𝚐𝚘𝚝 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝙰𝚗𝚍 𝙼𝚊𝚜𝚑𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘☞磨菇薯蓉焗法國蝸牛🐌 (唔記得影😅)呢個都係新菜式,安姐就覺得有進步嘅空間啦,磨菇🍄有苦味,蓋過左薯蓉🥔同蝸牛🐌嘅味道,同埋薯蓉唔夠滑。.🔸𝙱𝚎𝚎𝚏 𝚆𝚎𝚕𝚕𝚒𝚗𝚐𝚝𝚘𝚗☞威靈頓牛柳🥩仲有呢個新菜式💫威靈頓牛柳💫都好有驚喜呀🤤一上枱就聞到好香嘅酥皮香氣,酥皮焗得好鬆脆,牛柳嫩滑多汁,入面仲夾咗蘑菇蓉🍄同𝙿𝚊𝚛𝚖𝚊 𝙷𝚊𝚖🍖每一啖都好幸福呀🥰.總括CP值
網上交友平台 @aangiebae
👉🏼 #安姐推介香港在地美食🌸
☞🦀招牌蟹肉龍蝦濃湯🦞
呢個招牌菜真係冇得輸呀🤤飲落超濃郁嘅蟹膏味超足料👍🏼
🔸𝙷𝚘𝚖𝚎 𝙼𝚊𝚍𝚎 𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚍
☞🧄焗原隻蒜頭法包🥖
🧄蒜頭法包🥖都係招牌菜之一,原個蒜頭先蒸熟再焗,
🔸𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛𝚜
☞法國生蠔5款🦪
☞磨菇薯蓉焗法國蝸牛🐌 (唔記得影😅)
🔸𝙱𝚎𝚎𝚏 𝚆𝚎𝚕𝚕𝚒𝚗𝚐𝚝𝚘𝚗
☞威靈頓牛柳🥩
總括CP值超高,服務態度都🆗,好值得推介比大家🥰
安姐推介:🌕🌕🌕🌕🌘
威靈頓牛柳🥩
  • 焗原隻蒜頭法包
  • 威靈頓牛柳
2021-09-23 502 浏览
靚西餐lunch #九龍城✅三文魚煎到脆邊香得來又滑✅中意佢有豆角做薯菜,炒到好香✅免加一幾抵,$88包餐包、餐湯、主菜、野飲.📌 蠔魔 (九龍城)#九龍城美食 南角道57號地下-
靚西餐lunch #九龍城

✅三文魚煎到脆邊香得來又滑
✅中意佢有豆角做薯菜,炒到好香
✅免加一幾抵,$88包餐包、餐湯、主菜、野飲
📌 蠔魔 (九龍城)
#九龍城美食 南角道57號地下
Yo 上次聽同事食完話好ok 我之前只係食過apple pie好味又抵食 今次食正餐啦同同事2人share了 ✨炭燒羊鞍配薯(蓉)菜〰️比起以前吃的都大舊 不過肥肉偏多✨青口蒜香意粉〰️本身menu係帶子海鮮 不過當日店員話轉咗呢款 都好大份 個底原來超多青口ga Set lunch包了餐包+餐湯+Main+飲品餐包熱呼呼 有點像黑麥包 由於處於飢荒狀態 零舍好吃我們都選了雜菜湯 好鹹 : (食完已經飽了 裝唔落甜品 haha 午餐時間好多人 我哋本身人多就要book jor位先 2人嘅話可以walk in人均~$110 免加一 可以reloop的餐廳
Yo 上次聽同事食完話好ok

人均~$110 免加一 可以reloop的餐廳
炭燒羊鞍
炭燒羊鞍
2021-05-05 1812 浏览
本身都無諗住寫食評 , 但女侍應既一句話改變左個諗法 .一入餐廳環境唔錯直至埋單 , 發覺點左d 蠔唔同左價錢 同係show 左gillardeau No.1我地就問個女侍應我地叫左gillardeau No.2 ,even menu 都係no.2. 佢話你地食果隻係No.1 所以價錢會貴左, 會唔會餐廳員工可以做下training ,會比menu 既時候同個客講聲價錢會轉左?又或者個客叫gillardeau 既時候提一提個客價錢唔同左? 依家就好似夾硬要你比個貴價錢。當然你無事先同我講,我梗係唔會比啦。然後改番同menu 同價錢既單仲加多左句"食開知咩價錢" 而家唔係咩唔咩價錢係你有冇同個客講,anyway依個女侍應真好服務。睇前食評好服務,完全感覺唔到。唔會再返去
本身都無諗住寫食評 , 但女侍應既一句話改變左個諗法 .
我地就問個女侍應

2021-03-19 1552 浏览
這是一間服務態度好,食物質素高以主打生蠔的西餐店。生蠔不僅多款,且夠新鮮夠平!各方面絕對不比高端餐廳差,值得回顧!食嘢挑揀的我們夫妻倆兩個星期去咗兩次,下次會繼續去,有機會邀請朋友去
四款生蠔共8隻,我一個人食
2021-01-31 1497 浏览
今日同老公第一次試午餐! 職員好有耐性介紹 生蠔特性! 試咗四款不同生蠔都好新鮮! 龍蝦湯、主菜以至甜品都十分精緻好味道! 最後來一杯香濃美味即磨咖啡!完美地結束! 價錢唔貴但享受至星級水準!下次會再嚟!
2021-01-09 1003 浏览
今天是生日前夕,Honey和我到蠔魔午飯。天氣非常冷,飯後意猶未盡,加$38來個飯後甜品。可選擇青蘋果批或tirimisu。Honey選了青蘋果批。等了一段時間,應該是即製。果然,很香的酥皮香味。雖然外邊有少少燶,但是酥皮薄薄的、脆脆的,很新鮮。而且上面鋪了一層層非常薄的青蘋果片,青蘋果焗得半熟,少少稔軟、少少爽脆。酸酸的青蘋果,配糖漿和雪糕……冷與凍、甜與酸之間,非常好味!只是加$38,就有精緻的飯後甜品,果然是誠意小店!
今天是生日前夕,Honey和我到蠔魔午飯。
天氣非常冷,飯後意猶未盡,加$38來個飯後甜品

可選擇青蘋果批或tirimisu。
Honey選了青蘋果批。
等了一段時間,應該是即製。
果然,很香的酥皮香味。
雖然外邊有少少燶,但是酥皮薄薄的、脆脆的,很新鮮。
酸酸的青蘋果,配糖漿和雪糕……
冷與凍、甜與酸之間,非常好味!

只是加$38,就有精緻的飯後甜品,果然是誠意小店!
2021-01-09
  • 青萍果批
2020-12-17 404 浏览
無論從前在衙前塱道,還是現在搬來南角道,蠔魔的食物質素,仍然是沒有改變。認真製作,是一間有誠意的小店。Honey非常喜歡蠔魔的龍蝦湯,今天特意來飲龍蝦湯。不過,之前已經在openrice介紹過湯品和主食,今天特意介紹一下蒜蓉包。在點菜的時候,侍應向我們推介蒜蓉包,是整顆蒜頭焗製了,然後當牛油般塗在蒜蓉多士上。好…我們就試試。單是賣相已經很吸引,整整一大顆蒜頭,加橄欖油放在焗爐焗熟了,並沒有焦燶,散發淡淡蒜頭香味。蒜頭的辛辣不見了,反而是澱粉狀的甜甜的口感。不過,美中不足的是,那四片蒜蓉多士上面的蒜蓉牛油,太香了,反而蓋過了熟蒜頭的香氣,浪費了這顆蒜頭的甜美。蒜頭輕易地一顆一顆的用刀拔出來,吃完,還餘下整顆蒜頭的外衣,彷如一朵乾蓮。到付款時,才知道這項製作認真的食品,只售$38……實在價廉物「精」!九龍城有許多這類誠意製作的食店,希望可以一直保留下去。
認真製作,是一間有誠意的小店。

Honey非常喜歡蠔魔的龍蝦湯,今天特意來飲龍蝦湯。

好…我們就試試。

蒜頭的辛辣不見了,反而是澱粉狀的甜甜的口感。

九龍城有許多這類誠意製作的食店,希望可以一直保留下去。
2020-12-17
  • 龍蝦湯