2016-05-07 1693 浏览
小周未當然要去揾好野食,諗起呢間之前朋友介紹個我食佢既黑毛豬同乳鴿,初時聽個名覺得好特別,又西餐?又大排檔?但朋友講左幾次,好就係試下,由前菜,主菜到甜品,都充滿驚喜,真係好好食,又一用心店鋪!門口裝飾好中式,好特別入到入面又覺得好西式,燈光暗暗的好有氣份呢個係冷盤蝦,本身我朋友選呢個食時,有想過叫佢選其他,因為我有D怕生洋葱,但好在佢有堅持,中蝦份量好足,只小有十隻,鮮味彈牙,洋葱佢試完話得好小辣味,朋友覺得佢應該加左生果,點知我地問待應先知原來洋葱浸左糖糟,所以小左好多辣味,最終係成碟我地兩個清左!$58一隻焗,真係冇諗過甘大隻,食落重係好肥美,佢芝士醬汁唔算好多但就係剛好,唔會蓋過味,依然好鮮甜黑毛豬不得鳥,朋友果然冇介紹錯,好似食緊靚牛扒甘,燒得剛剛熟內裡還有點紅好嫩,連配料波蘿都好甜,我覺得呢個唔點汁,原汁原味食,太正,仲要只係$198羊腩用西式煎法比較小,羊味好夠,啖啖肉加埋佢既秘制介辣醬,甜甜辣辣好正!唯一可以話差點就是甜品個皮有點梗,但又估唔到入面包既係芝士蛋糕,加埋雪糕,味道出奇地夾l兩個食左768,但係飽得好誇張同好滿足甘走,不過我覺得佢既份量三個人都絕對夠食,
門口裝飾好中式,好特別
入到入面又覺得好西式,燈光暗暗的好有氣份
l
兩個食左768,但係飽得好誇張同好滿足甘走,不過我覺得佢既份量三個人都絕對夠食,見隔離枱開左枝紅洒話二佰幾蚊枝,仲送生,朋友已經約定老公下星期再去食!
  • 正宗西班牙黑毛豬
2016-05-06 376 浏览
嗯到環境幾舒服 坐位又夠大 侍應都好多 落單上菜都好快手 不過午餐黎講都偏貴 我叫左個黑毛豬佢既賣相都好靚 肉都好林 好香豬肉味 同一般既豬扒差好遠 不過肥膏較多 好彩食落去唔油膩 佢既薯容都好好食 好香牛油味 好滑 佢個汁係燒汁低 唔會太濃 整體不錯
今日同朋友行完希憤,揾地方醫肚,行到附近,揾到這間樓上餐廳,搭咗lift 上去,一開門就已經見到這個花牌,可以拍照,好還舊,唔錯。這間餐廳,有個偏廳,大約坐到8~10人,自成一角,我唸可以和朋友包房。環境這裏不算很大,但不是一般大排檔的感覺。因我們是坐在房內,枱上面有個鐘,有需要時可按這鐘叫侍應。唸了一會,我們叫了....蝦肉醬磨姑意粉配煎鮮蝦 面頭放了很多羅勒菜,甘甘,苦苦的,還有煎香了的大蝦,蝦好香,淡淡的茄汁味,意粉是橙色,相信是索晒蝦膏所做成,所以每啖意粉都好香鮮蝦味。松露日本年糕一送來,已聞到好香黑松露的香味,年糕好煙靭,吸收晒黑松露的醬汁一起食,好正,一件接一件,不經意好快吃完無骨黑毛豬扒焗飯,平時食豬扒焗飯食得多,黑毛豬真是第一次,芝士己溶在飯面,黑毛豬已一件件上,咬下去,好香肉味,沒有肥肉,夠厚身,飯都很乾身,沾了醬汁及芝士一起吃,真是好味
因我們是坐在房內,枱上面有個鐘,有需要時可按這鐘叫侍應
唸了一會,我們叫了....

松露日本年糕

一送來,已聞到好香黑松露的香味,

2016-05-03 426 浏览
今日友人帶我嚟到銅鑼灣渣甸街,嚟到這幢大廈吃晚飯。 這幢大廈相信9成都是食肆,我地揀了這間西餐大排檔,聽個名應該係食西餐。出到lift ,見到個用led燈的招牌,好搶。內裏環境好舒服,播住80年代的廣東歌,啱晒我望望餐牌,這裏有海鮮拼盤,豬扒飽,意粉等等唔同種類,也有紅,白餐酒可選。我和友人不是太餓,每人叫了一隻艾廸bb 鴿望落真是好BB,但吃落好夠味,啲骨有咬落有汁,好軟可以咬爛一起吃,每人吃了一隻,好滿足。砵酒炆牛腩,好多牛腩,每件都很大件,但有啲筋,可能牛筋腩就是這樣吧。每件炆得很林,甘荀雖然好大件,但都吸收了紅酒味,連同甘荀本身的汁很夾,好好味,仲配上了薯蓉,薯蓉煮得很糊狀,撈埋牛腩汁一起吃,好好味。我們沒有叫飲品,但侍應都不停為我們加水,見到隔離枱叫的海鮮拼盤好吸引,下次嚟可以嚐嚐。我們臨走的時候,已有很多人了,下次都要早些來先得
兩隻艾廸bb 鴿
艾廸bb 鴿
我和友人不是太餓,每人叫了一隻艾廸bb 鴿

砵酒炆牛腩

我們臨走的時候,已有很多人了,下次都要早些來先得
兩隻艾廸bb 鴿
艾廸bb 鴿
  • 艾廸bb鴿
2016-04-30 833 浏览
前幾日出開銅鑼灣買野順便食埋午餐依飽個肚再行多轉行去渣甸街附近渣甸中心睇下水牌西餐大排檔既店名已經吸引左我上去7樓 西餐大排檔門口的 LED 大大的招牌 放了好幾張椅子,背後牆身有佈置懷舊的大排檔照片做裝飾放了午餐及晚餐既價錢餐牌近門口口位放了傳統特色花牌在這個有LED 燈牌及花牌之下,好似走進充滿懷舊風情 睇睇個午餐有咩食我其實個個餐都有興趣不過最後同朋友點了美國牛肉眼及香燒原條鮮青石斑店員問問牛肉眼要幾多成熟,我唸8成都OK 在點選過程中員工都好細心推介下,客人本身想食0的咩再講解下 不得不提第一時間來到送出兩杯水暖暖青檸水。 開始陸陸續續都坐滿客人整個環境都很乾淨同朋友聚腳既好地方前菜: 鰻魚沙律沙律菜都很爽甜,有片鰻魚而醬汁味道都不錯黑松露蘑菇湯第一口飲下去覺得非常有口感,一口都是幼細蘑菇粒粒香濃的黑松露的味道,這個湯真的下了不少功夫。來了美國牛肉眼及香燒原條鮮青石斑一個跟意粉,另一個跟飯兩個都是另外上一小碗 份量都足夠本身好期待條原條鮮青石斑,真的好大條同我手掌差不多大整條魚還要肉質兩邊非常厚燒得不會濃,而魚皮既面都帶有鹽燒味道連同魚肉一起吃好滋味還有配有特製似是泰色酸酸辣

前幾日出開銅鑼灣買野順便食埋午餐

依飽個肚再行多轉行去渣甸街附近渣甸中心睇下水牌

西餐大排檔既店名已經吸引左我上去7樓
西餐大排檔門口的 LED 大大的招牌

放了好幾張椅子,背後牆身有佈置懷舊的大排檔照片做裝飾

放了午餐及晚餐既價錢餐牌
近門口口位放了傳統特色花牌

在這個有LED 燈牌及花牌之下,好似走進充滿懷舊風情
睇睇個午餐有咩食

我其實個個餐都有興趣

不過最後同朋友點了美國牛肉眼及香燒原條鮮青石斑

店員問問牛肉眼要幾多成熟,我唸8成都OK

在點選過程中員工都好細心推介下,客人本身想食0的咩再講解下

不得不提第一時間來到送出兩杯水暖暖青檸水。

開始陸陸續續都坐滿客人

整個環境都很乾淨

同朋友聚腳既好地方
前菜: 鰻魚沙律

沙律菜都很爽甜,有片鰻魚而醬汁味道都不錯
黑松露蘑菇湯

第一口飲下去覺得非常有口感,一口都是幼細蘑菇粒粒

香濃的黑松露的味道,這個湯真的下了不少功夫。
來了美國牛肉眼及香燒原條鮮青石斑

一個跟意粉,另一個跟飯

兩個都是另外上一小碗 份量都足夠
本身好期待條原條鮮青石斑,真的好大條同我手掌差不多大

整條魚還要肉質兩邊非常厚

燒得不會濃,而魚皮既面都帶有鹽燒味道

連同魚肉一起吃好滋味

還有配有特製似是泰色酸酸辣辣味道

這條青石斑魚完全真的令我好驚喜,回味無窮
肉質鮮嫩紮實

牛肉眼肉質軟滑但我喜歡有少少肥

而牛肉個味道唔會太重
我怕叫5-6 成會唔習慣,

所以點了8成完都唔擔心,牛肉的嫩度擁有濃郁的味道

我喜歡砌開一條條食,吃到每一條肉眼都充滿軟嫩多汁
最後的到來了甜品其實我喜歡食甜品,就是芒果奶凍

一向我都麻麻地奶味,但係這個完全入口不覺奶味重,

味道夠滑芒果夠甜,亞媽睇完都話想黎食下
最低消費 HK$128 更可免加一,品嚐了一個好豐富既Lunch

整體所有菜色都超出我相像,好吃得飽住走

今時今日服務真係100分

2016-04-27
又到了和男朋友慶祝紀念日的日子,想吃點特別的東西。最後,發現了這間充滿好評的大排檔,決定試一試。山長水遠來到對面海,一出電梯便看見燈光閃閃的生招牌,以及精緻的花牌擺設。未坐下已經感受到老闆中西合壁的用心。今天胃口特別好,雖然侍應特別推薦了二人晚套餐,但因為想多試點不同菜色,於是選擇散叫幾味小菜,艾迪BB鴿看似細細碟,食落卻啖啖肉,滑不溜口!而且並非以一般油炸方式處理,而是注重口感滑嫩的煮法。松露煮日本年糕本身年糕並沒有什麼味道,主廚選擇配以出色的白汁-不太甜、濃稠適中;再加上黑松露的特別點綴,味道昇華了整個層次!燒鮮蜆大大粒的蜆肉,卻有百二分的鮮味!老闆出手闊綽,一整碟嚇人的份量,絕不欺場!此菜配有一客特別醬汁,酸酸甜甜有點辣,令人食慾大增。不過本人較喜愛DRY食不沾醬,因為夠哂鮮味。黑毛豬肉眼蓋這次晚餐的重頭戲,亦都是每位食客的必點之選!剩是賣相已經覺得十分高級,豬肉不是十成熟,尚餘一點粉色。食落口自然既酥軟又入口即溶。而且據說這些黑毛豬全部都會食橡果作零食。難怪每啖肉都充滿淡淡的橡果,更似松子味。最後叫了杯經典黑牛,簡直完美!滿載而歸,飽得捧著肚離開。高級西餐廳的裝潢,加上中西FU
又到了和男朋友慶祝紀念日的日子,想吃點特別的東西。
最後,發現了這間充滿好評的大排檔,決定試一試。

艾迪BB鴿
看似細細碟,食落卻啖啖肉,滑不溜口!
而且並非以一般油炸方式處理,而是注重口感滑嫩的煮法。

燒鮮蜆
大大粒的蜆肉,卻有百二分的鮮味!
老闆出手闊綽,一整碟嚇人的份量,絕不欺場!
此菜配有一客特別醬汁,酸酸甜甜有點辣,令人食慾大增。
不過本人較喜愛DRY食不沾醬,因為夠哂鮮味。

黑毛豬肉眼蓋
這次晚餐的重頭戲,亦都是每位食客的必點之選!
剩是賣相已經覺得十分高級,豬肉不是十成熟,尚餘一點粉色。
難怪每啖肉都充滿淡淡的橡果,更似松子味。
最後叫了杯經典黑牛,簡直完美!
滿載而歸,飽得捧著肚離開。

高級西餐廳的裝潢,加上中西FUSHION的煮法食品,的確令人驚喜連連。最意
外的是,每道菜雖美味非常,且手工絕不遜色、馬虎,但價錢卻尚算大眾。
店面低調得來卻顯得寧靜舒適,而且乾淨企理。侍應同樣十分用心,態度良好,服務一流。絕對值得再次光臨!

2016-04-22
庆祝纪念
纪念日
2016-04-28 749 浏览
再次見到西餐大排檔的招牌花牌總感到很有懷舊氣息彷彿見到一位老朋友般令人感覺很溫暖這也許就是古老香港的氣息吧日本帶子配蜜糖麵豉汁 (HKD 198)超厚身的帶子刺身超級鮮味多汁又爽口沾上少許蜜糖麵豉汁更加帶出帶子的鮮甜美味艾迪BB鴿 (HKD 98)這道鎮店之寶一定要叫乳鴿肉質鮮嫩得來又幼滑雖然小小一隻但鴿肉還挺多的吃完都幾飽肚松露煮日本年糕 (HKD 98)又是一道名菜年糕口感煙韌帶少少彈牙被濃郁的松露汁包裹住而且煮得很入味吸盡了松露的香味黑松露蘑菇湯 (HKD 78)又是我最愛的湯這裡的黑松露蘑菇湯較為濃稠粗粒的蘑菇粒令口感更為豐富散發著香濃的黑松露味燒國鮮石蠔 (HKD 58/ 隻)這是媽媽叫的用上大量的芝士烤焗她說味道很鮮甜看她挖出來的蠔超巨大足足有半大個手掌連媽媽也說以這個價錢來說超級抵食檸檬智利深海鱸魚柳 (HKD 198)鱸魚柳肉質細嫩幼滑魚肉鮮味十足配上醬料一起食反而有少少掩蓋了魚味建議不要沾醬可以更加吃到魚肉的鮮甜味Mocktail 石榴姐 (HKD 58)上次我也是要石榴姐但感覺較為偏甜這次媽媽要的這杯好像完全不同了石榴味超濃郁但味道適中,不會感到很甜再次嘗試後完全改
再次見到西餐大排檔的招牌花牌

總感到很有懷舊氣息

彷彿見到一位老朋友般

令人感覺很溫暖

這也許就是古老香港的氣息吧
日本帶子配蜜糖麵豉汁 (HKD 198)

超厚身的帶子刺身

超級鮮味多汁又爽口

沾上少許蜜糖麵豉汁

更加帶出帶子的鮮甜美味
艾迪BB鴿 (HKD 98)

這道鎮店之寶一定要叫

乳鴿肉質鮮嫩得來又幼滑

雖然小小一隻

但鴿肉還挺多的

吃完都幾飽肚
松露煮日本年糕 (HKD 98)

又是一道名菜

年糕口感煙韌帶少少彈牙

被濃郁的松露汁包裹住

而且煮得很入味

吸盡了松露的香味
黑松露蘑菇湯 (HKD 78)

又是我最愛的湯

這裡的黑松露蘑菇湯較為濃稠

粗粒的蘑菇粒令口感更為豐富

散發著香濃的黑松露味
燒國鮮石蠔 (HKD 58/ 隻)

這是媽媽叫的

用上大量的芝士烤焗

她說味道很鮮甜

看她挖出來的蠔超巨大

足足有半大個手掌

連媽媽也說以這個價錢來說超級抵食
檸檬智利深海鱸魚柳 (HKD 198)

鱸魚柳肉質細嫩幼滑

魚肉鮮味十足

配上醬料一起食反而有少少掩蓋了魚味

建議不要沾醬

可以更加吃到魚肉的鮮甜味
Mocktail 石榴姐 (HKD 58)

上次我也是要石榴姐

但感覺較為偏甜

這次媽媽要的這杯好像完全不同了

石榴味超濃郁

但味道適中,不會感到很甜

再次嘗試後完全改觀了

懷舊菠蘿冰 (HKD 38)

用上新鮮菠蘿炮製

而且每塊菠蘿都很大塊

絕對是超足料的誠意之意
我想食西餐既高質素食物,但想食大排檔那種不拘小節既環境, 原來大排檔真係可以FUSION西餐廳, 網上見到唔少人都推介近排銅鑼灣區大熱西餐廳, 我同老公既HAPPY FRIDAY一於來試下啦, 一開電梯門就係餐廳, 己經見到餐廳最註目既大戲戲棚, 好得意啊! 星期五我早放工6點就到餐廳...當時餐廳人流唔算多, 裝修都以簡約為主, 雖然唔係走高級餐廳路線, 但我反而鐘意咁樣CASUAL D, 岩我呢D無乜儀態既女子食飯...哈哈 玻璃上面寫住<浪子推介>即係是日推介, 哈~唔係浪子可唔可以叫架? 我估餐廳係特登想製造有D大排檔源素放左係D裝修上面, 玻璃上寫字, 手寫菜單貼上玻璃, 我覺得好親切去大排檔唔可以唔飲啤酒, 食西餐飲反杯紅白酒都是常識吧, 餐廳有好多不同餐酒可供選擇 餐廳仲有2間VIP 房, 如果一大班朋友開P一間細VIP可以坐10人左右, 大房可以坐成30人 我每次試新餐廳, 其實我都懶得唸, 如果有2人餐就叫2人餐, 見到呢個2人餐好多COURSE仲有2杯酒, GOOD~就呢個唔洗煩 ^^ 海鮮拼盤一上枱...我隻眼即時大左1吋同我老公講:"嘩, 好大
海鮮拼盤一上枱...我隻眼即時大左1吋同我老公講:"嘩, 好大碟啊, 好精彩...好正啊!!" 我真係無唸過咁大份量, 而且樣樣望落都好新鮮
望落OK梗係要快快食下試下啦~

1.聖子刺身好爽口, 吱少少檸檬提升埋佢既鮮味, 再點少少鼓油同WASABI, 嘩~真係好好味!!

2.生蠔超大隻, 好肥美, 好重海水味, 加少少檸檬汁同茄汁, 好滿足啊!

3.飽魚好彈牙, 好有口感.

4.隻蝦好大隻好鮮甜, 點佢泰式醬汁, 真係超好味

5.帶子要成隻食, 連埋杯入面D汁一齊食, 鮮味爆標, 呢個海鮮拼盤真係非常精彩啊!!
磨菇湯配黑松露油好香, 湯入面可以咬到有D小小粒磨菇, 幾有咬口, 幾CREAMY
前菜有松露煮日本年糕, 年糕好有口感, 煙煙韌韌好好味
仲有第2道前菜燒牛脷, 嘩~好大條啊, 2碟不同既前菜己經攪到我有7分飽, 厚燒牛脷燒得剛剛好, 配埋蜜糖芥辣汁好野味, 我不經不覺都食晒~哈!
主菜終於出場啦, 西班牙黑毛豬, 細心地切開左幾條, 配埋蕃薯蓉, 好健康
我係出面唔係幾鐘意食豬扒我怕會好韌, 但呢度既西班牙黑毛豬一D都唔韌, 無根, 外皮煎得有少少脆口, 我個人覺得多脂肪左DD有少少油膩, 但老公就好鐘意, 話太瘦得肉唔好食, 呢個岩岩好
我份RIB EYE來到啦~ WOOW....好靚既5成熟啊, 見到呢D粉紅色肉質, 就係我食牛扒最鐘意既顏色, 餐廳話廚師用左慢煮方法煮RIB EYE, 可以鎖住肉汁之餘, D肉又唔會韌.
一刀切落去, 果然充滿肉汁, 好有牛味, 完全無根口感一流,. 雖然我己經飽左8成, 但呢塊扒真係無呃你地, 絕對值得一試, 而家係出面要食一塊靚扒, 真係唔去STEAK HOUSE都好難食到, 但呢度呢塊RIB EYE的確令我非常驚喜, 因為真係非常好食. 慢煮食物除左可以鎖住肉汁, 仲可以保留反大部份食物入面既營養, 對我地好好多架, 所以希望個廚師繼續可以KEEP到慢煮既煮法, 等我繼續有好野食 ^^
飽到頂點既我, 見到甜品原本想放棄, 但食一啖原來佢唔係普通芝士蛋糕, 有D橙皮係入面, 最好仲要唔係好甜, 呢餐由頭盤至到甜品, 我同老公都好滿意, 呢個HAPPY FRIDAY真HAPPY呢^^
呢個價錢有呢個質素, 我覺得真係物有所值.
最後走既時候見到呢度連貓山王都有得賣......? 哈, 我媽媽最愛喎, 下次再來食飯時問下佢洗唔洗預訂先, 買個孝敬下媽媽都好喎 ^^

题外话/补充资料: 我6點去到無乜人, 但食完差不多8點己經全場滿座, 所以大家記得要訂位先啦
2016-04-22
庆祝纪念
纪念日
  • 慢煮肉眼扒
  • 海鮮拼盤
2016-04-27 691 浏览
工作好忙,次次要訂枱食飯都係友伴負責><今次終於到我負責訂,搵左好耐都諗唔到!上網睇見到呢間西餐大排檔好多好評,咁就不妨一試先丫~一入到黎都俾佢個發亮嘅招牌閃親...因為太多選擇真係揀唔落...都係要個套餐算LU~海鮮拼盤-超大份,其實我唔係好食蠔,不過友伴詰好好好好味,完全冇海水腥臭味,就試下丫!食完其實都係有丁丁腥,但可接受,落左檸檬都可以除去大部分腥味。最鍾意係食聖子刺生,好爽口,口感似象象拔蚌刺身,但更有質感。帶子剌食係好大件,但我個人唔鍾意個配醬,好甜。鮑魚肉質軟糯,蝦則不過不失黑松露蘑菇湯-真係好好味,好想份量再多啲。蘑菇切得好細,飲落去啖啖都爽口,而且黑松露唔會過重,兩者取得一個剛剛好嘅平衡黑松露年糕其實連續食兩種黑松露食品會有啲厭,因為味道好相似。不過值得一讚係年糕煙靱又唔會痴口,而且有淡淡忌廉味中和返~厚燒牛舌-咁厚身嘅牛舌真係第一次食,上網原來厚身牛舌係好寶貴,只有後舌大概3份1嘅位置先有呢種厚度(BTW,唔好食緊時候SEARCH...會好不安)。肉汁好好咁鎖左係牛舌裡面,不過油膩感好重肉眼牛(5成熟)-肉質嫩滑,邊位都煎到好香,不過略嫌太薄身,口感
一入到黎都俾佢個發亮嘅招牌閃親...
因為太多選擇真係揀唔落...都係要個套餐算LU~
黑松露年糕
蜜糖芥辣牛脷
牛肉眼
肉眼牛(5成熟)-肉質嫩滑,邊位都煎到好香,不過略嫌太薄身,口感唔足

值得一讚係服務好好,雖然好多人但都可以好快滿足客人需求~

2016-04-08
牛肉眼
2016-04-26 653 浏览
今晚朋友話帶我去銅鑼灣大排檔食晚飯,去到渣甸中心上七樓,一出就見到以黑白懷舊的畫做牆身,旁邊放著小型花牌,門口已經用了會變色的LED燈做招牌,原來係"西餐大排檔",非常吸引。我地坐下便開始點菜。黑松露煮日本年糕 $98 - 送上檯時已傳出陣陣濃厚的黑松露味,以忌廉汁混合黑松露煮日本年糕,特出了黑松露味好香且濃,忌廉汁只是配襯,年糕煙煙靱靱一啲都唔漏,食完齒夾內仍有黑松露的味道。燒法國羊T骨 $168 (6成熟) - 牛T骨扒食得多,羊丅骨算係第一次食,原來羊T骨好似牛T骨一樣,一面是肉眼,另一面則是西冷。我分不清那邊是肉眼,那邊是西冷,只係知道有羊的肉香和滑,切開很厚實,六成熟又不會切到血淋淋,羊沒有太大羶味,如果嫌羶味重,可以沾上秘製醬汁。無骨黑毛豬扒焗飯 $138 - 黑毛豬厚身和身,唔覺"鞋烚烚",有好香的豬肉味,加上芝士更加濃味,可惜飯沒有飯香味,令這碟扣分。整體環境不錯,乾淨舒服,食物質量也控制得很好..
燒法國羊T骨
無骨黑毛豬扒焗飯
整體環境不錯,乾淨舒服,食物質量也控制得很好..
2016-04-16
燒法國羊T骨
  • 松露煮日本年糕
2016-04-25 613 浏览
結婚之後跟爸媽相處的時間短了.....不能每天都見面~但幸好跟爸爸成為了同事, 可以偶然相約上班前一起吃早餐~或者下班之後一起吃晚飯撐枱腳!!!我可是蠻珍惜這種時光的*** 始終女兒都比較喜歡嗲爸爸吧~這次.....就帶爸爸來到西餐大排檔吃燭光晚餐!!我們點了一個「二人精選晚餐」.....先上桌的是 海鮮拼盤配白酒 ....眼看差不多每一桌都有點這一個拼盤.... 食材非常新鮮,,,,, 蟶子刺身爽脆, 有口感~鮑魚和鮮蝦, 肉質彈牙、鮮甜***帶子刺身連同SHOOTER杯內的醬汁一起放入口, 令帶子的鮮甜味更加突出 !!!是日的生蠔是美國石蠔, 好大隻~肉厚肥美, 口感Creamy、清新、海水味較淡.....燒牛脷配蜜糖芥辣 牛舌是超厚切.....口感軟嫰~味道咸香, 配上甜甜的蜜糖芥辣醬, 好喜歡呢!!!黑松露蘑菇湯每一口都是粒粒蘑菇, 很有口感~配合黑松露的味道**好喜歡呀!!如果份量多一點就好了....松露煮日本年糕是大廚的得獎菜式之一....香濃的忌廉醬汁....充滿黑松露和菇菌的香味~年糕煙煙韌韌, 好讚呀!!!香燒牛肉眼粉嫰的色澤....肉質軟嫰, 多汁~牛味十足
結婚之後跟爸媽相處的時間短了.....
不能每天都見面~
但幸好跟爸爸成為了同事, 可以偶然相約上班前一起吃早餐~
或者下班之後一起吃晚飯撐枱腳!!!
我可是蠻珍惜這種時光的***
始終女兒都比較喜歡嗲爸爸吧~
這次.....就帶爸爸來到西餐大排檔吃燭光晚餐!!
我們點了一個「二人精選晚餐」.....
先上桌的是 海鮮拼盤配白酒 ....
眼看差不多每一桌都有點這一個拼盤....
食材非常新鮮,,,,,

蟶子刺身爽脆, 有口感~
鮑魚和鮮蝦, 肉質彈牙、鮮甜***

是日的生蠔是美國石蠔, 好大隻~
肉厚肥美, 口感Creamy、清新、海水味較淡.....
燒牛脷配蜜糖芥辣
牛舌是超厚切.....
口感軟嫰~
味道咸香, 配上甜甜的蜜糖芥辣醬, 好喜歡呢!!!

黑松露蘑菇湯
每一口都是粒粒蘑菇, 很有口感~
配合黑松露的味道**
好喜歡呀!!
如果份量多一點就好了....
松露煮日本年糕
是大廚的得獎菜式之一....
香濃的忌廉醬汁....充滿黑松露和菇菌的香味~
年糕煙煙韌韌, 好讚呀!!!
香燒牛肉眼
粉嫰的色澤....
肉質軟嫰, 多汁~
牛味十足!!!
正宗西班牙黑毛豬
口感爽脆、彈牙, 很有嚼勁~
一咬下去滿口油香!!
甜品是....柚子芝士餅~
味道清新, 不會過甜....
淡淡的柚子和芝士香味, 還有柚子肉在裡面呢!!!
今晚吃得太飽了~
原來想多點一個艾迪BB鴿, 但是太飽吃不下....
下次再來一定要試試!!!
2016-04-07
2016-04-24 636 浏览
西餐大排檔.驚喜高質素獲好友推介一家位於銅鑼灣的好吃西餐趁放假時間,到此嘗嘗LUNCH和朋友一人點了一個SET紐西蘭羊鞍 + 美國牛肉眼 +一份海鮮拼盤餐廳是免加一,卻有意想不到的高質素單是一個人份量的海鮮拼盤已教人饞涎欲滴生蠔肥美,配以酸檸汁更是甜美;鮑魚彈牙厚肉刺身帶子更是鮮美可口,特別喜歡聖子刺身,肉質晶瑩鮮嫩蟹肉南瓜湯是CREAMY而帶充足蟹香,吃得到的鮮味美國牛肉眼香味撲鼻,外表已很引人切開是微粉紅的肉眼令人食指大動8成熟的味道鮮嫩多汁紐西蘭羊鞍是友人點選,小口品嚐又是不得了的滋味烤香的羊鞍肉質保持粉紅,7成熟的味道令人回味無窮試完明顯搶了牛肉眼的風頭餐飲配了一杯MOCACCINO來自意大利的即磨香氣就是這種香味,令人relax 再relax
西餐大排檔.驚喜高質素
獲好友推介一家位於銅鑼灣的好吃西餐
趁放假時間,到此嘗嘗LUNCH
和朋友一人點了一個SET
紐西蘭羊鞍 + 美國牛肉眼 +一份海鮮拼盤
餐廳是免加一,卻有意想不到的高質素
單是一個人份量的海鮮拼盤已教人饞涎欲滴
生蠔肥美,配以酸檸汁更是甜美;鮑魚彈牙厚肉
刺身帶子更是鮮美可口,特別喜歡聖子刺身,肉質晶瑩鮮嫩
蟹肉南瓜湯是CREAMY而帶充足蟹香,吃得到的鮮味
美國牛肉眼香味撲鼻,外表已很引人
切開是微粉紅的肉眼令人食指大動
8成熟的味道鮮嫩多汁
紐西蘭羊鞍是友人點選,小口品嚐又是不得了的滋味
烤香的羊鞍肉質保持粉紅,7成熟的味道令人回味無窮
試完明顯搶了牛肉眼的風頭
餐飲配了一杯MOCACCINO
來自意大利的即磨香氣
就是這種香味,令人relax 再relax
题外话/补充资料: 小評: 坐在鬧市舒適的樓上店子 和朋友享受一個美好的LUNCH才380元左右 實在是抵吃,大愛這家有心有質素的小店! 再來吃飯是一定的事!
2016-04-23
  • 紐西蘭羊鞍
2016-04-20 748 浏览
週末去過大廚Eddy Chu的菜館 發現銅鑼灣還有一家「西餐大排檔」 於是急不及待地約朋友朝聖 這「大排檔」的陳設相當有本土特色呢 店內還播放著八九十年代的粵語流行歌曲 這裡的菜式跟尖沙咀Chef Stage的大致相同 小妹於是嚐嚐上次沒吃的這水牛芝士配蕃茄凍湯 其實不算是「湯」 因為水分不多 都是新鮮的蕃茄汁 是捏扁一個蕃茄而得的 還加入了切開的車厘茄 水牛芝士也不是一塊完整的 分成了七、八塊 沒了外皮的「保護」 濃郁的蕃茄汁溢滿了芝士的每個小洞 艾迪BB鴿 顧名思義 就是Eddy Chu的拿手菜式了 與中式酒樓的相比 它的皮沒那麼脆 肉質倒多了一份鮮嫩 這乳鴿算是厚肉的 還有豐富的肉汁 在Chef Stage食過蟹肉日本年糕 印象太好了 不得不試再試松露煮日本年糕!日本年糕與中國的不同 本身是沒有味道的 所以要做得好吃就要靠配料... 小妹欣賞Eddy Chu的日本年糕的「醬汁」特別濃特別多 用煮西湯的方法來烹調 年糕彷彿成了「湯」的陪襯 兩者卻又能相輔相成 互相輝映 買單前 跟侍應聊了聊 原來這是Eddy Chu在國際廚藝大賽的獲獎菜式呢!這乾炒黑椒意粉屬於fu

這乾炒黑椒意粉屬於fusion菜式 exactly用了乾炒牛河的煮法 而且比平常吃到的更不油膩 意粉也比一般的硬一點 黑毛豬的邊烤得特別香脆 不過肥膏多了點
飯後「甜品」是鮮甜可口的日本帶子刺身 一盤共10片 每片都有2寸直徑 厚度也絕不令人失望!蜜糖麵豉汁是稀釋的 不會搶去帶子的鮮味
2016-04-20
  • 松露煮日本年糕
  • 蟹肉濃湯配鮮蠔杯
  • 日本原隻菠蘿雪葩
2016-04-18 1031 浏览
好友飯聚也可以來個燭光晚餐,哈哈😘兩個女生風花雪月~~~~看見早前好友同另一朋友去本店食飯的相片和食評,我已經流口水,大叫我一定要去試下,好朋友真的知我心意,仲訂埋位😍😍😍 二人餐~ 朋友orange juice,我當然white wine配海鮮~~ 海鮮拼盤~凍蝦肉質爽囗、帶子、聖子刺生非常juice、鮑魚鮮甜、澳洲即開生蠔濃濃的海水味,回味無窮,配合特別的sauce 黑松露磨茹湯~內有本菇及鮑魚菇打成蓉·好好味 牛脷配上蜜糖芥末,牛脷一點也不鞋、食完一點也不油膩,值得一讚 日本年糕~口感煙"un"配合濃濃磨菇汁 店員推介主菜~慢煮牛扒 用6個鐘慢煮而成,3-4成熟,牛扒肉質軟滑,沒有一點鞋和有"un",就算3-4成熟也不會血淋淋. 友人的黑毛豬~我當然老實不客氣試下啦 用海鹽和香草煎煮,同牛扒相比我本人喜歡牛扒多一點點 芝士餅~無花果夾芝士餅可以帶來新鮮感覺 高檔的大排檔~值得一讚,所有熱葷的器皿都是預熱的,這樣可以保持食物溫度👍👍👍👍👍
二人餐~
黑松露磨茹湯~內有本菇及鮑魚菇打成蓉·好好味
日本年糕~口感煙"un"配合濃濃磨菇汁
店員推介主菜~慢煮牛扒
友人的黑毛豬~我當然老實不客氣試下啦
用海鹽和香草煎煮,同牛扒相比我本人喜歡牛扒多一點點
芝士餅~無花果夾芝士餅可以帶來新鮮感覺
2016-04-09
  • 黑松露蘑菇湯
  • 慢煮牛扒
2016-04-18 838 浏览
初聽餐廳的名字,還以為是吃「大排檔」的鑊氣小菜。餐廳的變色霓紅光管十分搶眼,門外亦擺放了中式花牌,西餐廳的格調滲出中式傳統的元素。餐廳「以廚會友」,作為食客,「以食會友」同樣不少得。與好友都有選擇困難症,所以見二人晚餐菜式多元化,似乎很吸引,所以一於點套餐吧!侍應將海鮮拼盤捧上枱時,我倆禁不住「哇」了出來。份量頗大拼盤的包括生蠔、鮑魚、蝦、聖子刺身及帶子刺身。生蠔頗大隻,肉質鮮甜有海水味。鮑魚厚肉有咬口,醬料醃得入味。蝦肉彈牙,而帶子浸於蜜糖麵豉汁內,味道頗特別。另外,我第一次吃聖子刺身,想不到口感是如此爽脆。黑松露的香味濃郁,帶有粒粒蘑菇顆粒,增加口感。這是其中一道令我印象難忘的菜式。平時多是從燒味店買牛脷吃,肉質較為韌口。而今次所嚐的厚切牛脷嫩滑軟腍,每咬一口,甘香的油脂慢慢滲出來,搭配蜜糖芥末醬,很滋味!雖然牛脷的份量好似細細條,但油脂多,所以吃完一整條後,可能會感到有點膩。套餐包了一杯餐酒,如果不想喝酒,可改飲果汁。我叫了一杯cranberry juice,味道偏酸,正好中和牛脷的油膩感。聽侍應說,這是餐廳的得獎菜式。我覺得松露的香味比黑松露蘑菇湯更重、更濃郁。日本年糕口感煙韌
初聽餐廳的名字,還以為是吃「大排檔」的鑊氣小菜。
餐廳「以廚會友」,作為食客,「以食會友」同樣不少得。
海鮮拼盤
侍應將海鮮拼盤捧上枱時,我倆禁不住「哇」了出來。
份量頗大拼盤的包括生蠔、鮑魚、蝦、聖子刺身及帶子刺身
生蠔頗大隻,肉質鮮甜有海水味。
鮑魚厚肉有咬口,醬料醃得入味。
蝦肉彈牙,而帶子浸於蜜糖麵豉汁內,味道頗特別。
另外,我第一次吃聖子刺身,想不到口感是如此爽脆。
黑松露蘑菇湯
黑松露的香味濃郁,帶有粒粒蘑菇顆粒,增加口感。
燒牛脷配蜜糖芥辣
松露煮日本年糕
侍應說,這是餐廳的得獎菜式。
我覺得松露的香味比黑松露蘑菇湯更重、更濃郁。
日本年糕口感煙韌,每一塊都沾滿松露汁醬,好味。
燒澳洲羊T骨
7成熟的羊T骨燒得剛好,愈近骨位的肉質就愈嫩。羊肉味重而不羶。不過,略嫌搭配的燒汁較為遜色,與羊肉的味道不太合襯,所以只點芥末醬都已經可以了。
抵讚的是薯蓉混合酸忌廉伴勻,味道creamy,好吃。
正宗西班牙黑毛豬
黑毛豬透出粉紅色澤,豬味重,肉質嫩中帶點爽彈。
芝士蛋糕
一口芝士蛋糕小巧,味道不會很甜,為這頓豐富的晚餐劃上完美的句號。

小結:侍應服務態度很好,上每道菜式前,他們都會細心地轉換相應的餐具。另外,熱盤菜式會用暖熱的餐碟盛載,令到食物不易變涼,這些細心的安排,都能夠令食客吃得享受及盡興。
2016-04-11