半週年紀念, 除了同相公在一起已經好開心外, 當然食好野慶祝一下就更開心啦~來個迷你海鮮拼盤(HKD498), 雖然說是迷你, 但份量一點也不迷你的說~生蠔4隻, 而且生蠔都有一支义的長度咁大, 新鮮Salty¬日本刺身帶子2隻, 用蜜糖加麵豉調的醬汁清甜, 配鮮甜的帶子, 更為鮮美.鮑魚 2隻, 都醃製過, 帶點鹹鮮味, 而且都有一個湯匙的Size, 好有口感及哨口.紐西蘭聖子刺身及鮮蝦6 隻, 聖子刺身出奇地爽口彈牙, 而鮮蝦雖不算大隻但也鮮味呢~叫了另一個頭盤西班牙48 個月橡樹果級別黑毛豬風乾腿(HKD258) , 48 個月風乾黑毛豬果然特別入味, 看其肌肉及脂肪分佈非常靚及平均, 配上鮮菠蘿一起吃, 去了多餘油膩感之餘, 其果酸味更令黑毛豬的肉質及味道更為突出呢~白酒煮蜆 (HKD168), 陣陣的白酒葡萄酒香味加上酒本身的酒精辛辣, 令蜆的鮮味更突出, 而且蜆的份量都好多呢~同我們發現白酒煮蜆的湯汁都好清甜, 可能煮蜆的海鮮精華都盡在這個湯汁中呢~慢燒牛肉眼 (HKD388), 初時我們見到紅淋淋的以為是生牛肉 (明明我們叫五成熟), 但其實是慢燒慢煮的關係, 牛質及顏色
來個迷你海鮮拼盤
慢燒牛肉眼 (HKD388), 初時我們見到紅淋淋的以為是生牛肉 (明明我們叫五成熟), 但其實是慢燒慢煮的關係, 牛質及顏色都保持鮮嫩血紅, 但其實一食落口真的有五成熟, 但牛汁完完全全鎖在肌理裏頭, 食到我相公
心花怒放呢~
甜品時間, 美國香醇朱古力蛋糕 (HKD68), 黑朱古力迷必食之選, 不算太甜, 但朱古力味非常香濃之餘帶點朱古力的苦澀味, 正~

就這樣過了半年, 希望到一週年我們再食餐正來慶祝啦~

2016-04-26
庆祝纪念
纪念日
  • 迷你海鮮拼盤
  • 西班牙48 個月橡樹果級別黑毛豬風乾腿
  • 慢燒牛肉眼
2016-06-01 545 浏览
今日同朋友一行兩人,廢事煩就叫咗二人餐($799),好多嘢食[海鮮拼盤]好快就嚟咗,有5款海鮮—法國珍珠蠔:好新鮮肥美第一次食珍珠蠔,佢海水味適中,唔會太咸,而且好有蠔味,加幾滴檸檬汁提鮮已經好好好好好味日本磯煮鮑魚:煮得好稔好入味雖然唔大隻,但佢淡淡嘅甜醬油味真係令我想食多5隻基圍蝦:新鮮嘅蝦本身已經甜,再點配蝦嘅酸辣汁,正帶子刺身:好特別,因為佢係一個甜麵豉汁嘅shot加隻帶子,配搭新奇蟶子刺身:十分爽口,但略嫌冇乜味餐湯係黑松露蘑菇湯,而我朋友唔食菇所以加左$20轉鮑魚海鮮冬陰忌廉湯。[黑松露蘑菇湯]呢個湯唔似平時飲嘅creamy蘑菇湯,佢係碗仔翅質地再加好多蘑菇蓉,好特別,蘑菇味都幾濃[鮑魚海鮮冬陰忌廉湯]好味道!個湯滑得嚟唔會太辣,而入面隻鮑魚一樣係好稔好好味。兩個湯我比較鐘意呢個,特別啲👍🏻[燒牛脷配蜜糖芥末]呢個牛脷不得了!由隻叉拮落去嗰下,我哋已經覺得好amazing,因為佢好似布甸咁軟,冇誇張到!切一小嚿,點少少芥末醬,擺落口,好似食緊牛脷味嘅棉花糖咁!冇諗過牛脷可以做到咁樣,口感100%驚喜!真心推介[松露煮日本年糕]年糕好有咬口,白汁有少少甜味,而每一啖都有淡淡嘅
[海鮮拼盤]
好快就嚟咗,有5款海鮮—

法國珍珠蠔:好新鮮肥美

日本磯煮鮑魚:煮得好稔好入味
雖然唔大隻,但佢淡淡嘅甜醬油味真係令我想食多5隻

基圍蝦:新鮮嘅蝦本身已經甜,再點配蝦嘅酸辣汁,正

蟶子刺身:十分爽口,但略嫌冇乜味

[黑松露蘑菇湯]
[鮑魚海鮮冬陰忌廉湯]
[燒牛脷配蜜糖芥末]
[松露煮日本年糕]
年糕好有咬口,白汁有少少甜味,而每一啖都有淡淡嘅松露味。其實食哂呢啲前菜都已經7成飽了

到主菜,我地揀咗正宗西班牙黑毛豬同香燒牛肉眼,因為侍應介紹話呢兩款係佢哋餐廳比較出名
[西班牙黑毛豬]
除左黑椒同鹽之外,冇其他多餘嘅調味醃料,可以食到黑毛豬本身嘅味道。餐廳嘅烹煮方式令肉質唔會韌/硬,不過個肉嘅部位有少少太肥,如果可以煮嘅時候逼多啲油出嚟就更加perfect!
[香燒牛肉眼]
慢煮至三至四成熟,食落軟稔稔冇渣,亦冇太多血水,不過我就覺得冇乜牛味。伴碟嘅薯蓉唔係其他食家所寫嘅紫薯蓉,但又做得幾出色,好似想搶牛肉本身嘅風頭
[柚子芝士蛋糕]
甜品!好少見柚子同芝士嘅配搭,細細件又唔會漏,幾好
  • 燒牛脷配蜜糖芥辣
2016-06-01 207 浏览
銅鑼灣人山人海,晚飯時間要找上位置總是難上加難,幸好朋友早早訂位,我就不用煩惱。西餐大排檔,一聽餐廳名就百思不得其解,中菜還是西餐?黑松露蘑菇湯。比 般的黑松露湯,這裡少一份忌廉的濃香,多一份野菌的滋味。菇粒滿滿,每一口都喝到豐富的蘑菇粒,菌味濃香,松露味道更是濃厚突出,每一口清新清香,不膩口不飽肚。艾迪BB鴿。聽聞是得獎作品,當然要一試。小小一隻BB鴿,入口油香豐富,肉質嫩香無比,吃出香嫩的味道。一開4件,每件油脂豐富,但入口卻不膩口。鴿肉香口滋味,肉質滑溜,醬汁煮得惹味十足。蝦肉醬蘑菇意粉配煎鮮蝦。蝦肉醬濃香香口,每口都吃出蝦肉粒,味道頗是特別。醬汁滿滿蝦肉和洋蔥,味道不單調,伴上煎鮮蝦和火箭菜,每一口吃出鮮香味道,完全不膩口。意粉彈牙掛汁力高,頗是豐富滿足。看到旁邊點上一份年糕,頗是滋味,決意一試。松露煮日本年糕。松露忌廉汁確是菜式的精髓,淡淡的日本年糕,煙韌有嚼勁,配上醬汁後味道截然不同,頗是驚喜。松露味道濃香,伴上清淡的年糕,更能帶出松露的精華。
黑松露蘑菇湯。
蝦肉醬蘑菇意粉配煎鮮蝦。
看到旁邊點上一份年糕,頗是滋味,決意一試。
2016-06-01
之前曾到訪曾任酒店總廚 Eddy Chu開設的CHEF STAGE de Eddy Chu品嚐美味西餐,臨走時踫到他,他還著我們試一下銅鑼灣分店的 ♥ ♥ 西餐大排檔 ! 這個晚上和老公去完Shopping就來了這裡醫肚咯! ~西餐大排檔 位於銅鑼灣渣甸街的渣甸中心地點算好方便門外有香港懷舊畫照裝飾亦放有2個迷你中式戲棚牌扁好有趣地方亦好偌大有一個細小房間可給幾個好友有細小的私人空間聚餐Eddy之前貴為酒店及會所總廚這裡的菜式經他悉心配搭及精選食材但價錢卻好親民份量亦好充足所以才命名為 “西餐大排檔”呢 !先來一個沙律 ~♥ 乳酪芒果鮮蝦雜菜沙律芒果雜菜都好新鮮淋上油醋汁和淡淡的乳酪好開胃的前菜呢 !~沙律有數隻鮮蝦彈牙鮮甜,絕不欺場呢 !!~♥ 鮑魚海鮮冬蔭忌廉湯以足料海鮮餚製的冬蔭忌廉湯我還是第1次品嚐 !~冬蔭忌廉湯口感幼滑加了忌廉湯感覺不會過辣但好惹味好適合怕辣的人仕海鮮顆顆完整又鮮味喔 ~♥ 蜜糖燒汁牛仔骨來自美國的牛仔骨配上惹味蜜糖燒汁灑上點點黑椒,更顯滋味 !~厚薄適中7成熟 ~肉質彈牙沒有羶味♥ 檸檬智利深海驢魚柳個人極力推介這個菜式 !~即使不太愛魚的都會喜歡喔 !~
西餐大排檔 位於銅鑼灣渣甸街的渣甸中心

Eddy之前貴為酒店及會所總廚
這裡的菜式經他悉心配搭及精選食材
但價錢卻好親民
份量亦好充足
所以才命名為 “西餐大排檔”呢 !

先來一個沙律 ~
♥ 乳酪芒果鮮蝦雜菜沙律
芒果雜菜都好新鮮
淋上油醋汁和淡淡的乳酪
好開胃的前菜呢 !~
沙律有數隻鮮蝦
彈牙鮮甜,絕不欺場呢 !!~
♥ 鮑魚海鮮冬蔭忌廉湯
以足料海鮮餚製的冬蔭忌廉湯
我還是第1次品嚐 !~
冬蔭忌廉湯口感幼滑
加了忌廉湯感覺不會過辣但好惹味
好適合怕辣的人仕
海鮮顆顆完整又鮮味喔 ~
♥ 蜜糖燒汁牛仔骨
來自美國的牛仔骨配上惹味蜜糖燒汁
灑上點點黑椒,更顯滋味 !~
厚薄適中
7成熟 ~
肉質彈牙沒有羶味
♥ 檸檬智利深海驢魚柳
個人極力推介這個菜式 !~
即使不太愛魚的都會喜歡喔 !~
伴菜有紫薯蓉和沙律菜 ~
大大塊魚肉完整不鬆散
肉質鮮嫩滑口
入口充滿魚鮮魚油
配以酸甜醋汁點綴
一口接一口好快KO了 !~
紫薯好甜好滑
這個充滿魚肉膠原及紫薯滋養的菜式 !~
女生一定好喜歡 !~
不知哪裡來的好胃口
老公還點了意粉…….
♥ 黑毛豬炒黑椒意粉
真的跟大排檔一樣份量十足喔 !~
數片厚薄適中的黑毛豬經過微微燒烤
外皮好香口
底部有點沙律菜
以日式醬油炒過的黑椒意粉
味蕾十分滿足 !!~
黑毛豬是非常健康的豬隻
肉質彈牙 肉味香濃 沒有羶味
意粉煙靭彈牙
如可以加多點黑椒更好了 !~

题外话/补充资料: 如此豐盛足夠3人份量的晚餐才800多元,食材上盛,煮法巧手的fusion 西餐,好值得一再Encore呀 !!~
2016-05-20
庆祝纪念
纪念日
  • 鮑魚海鮮冬蔭忌廉湯
  • 檸檬智利深海驢魚柳
  • 黑毛豬炒黑椒意粉
3K
2016-05-30 535 浏览
友人為了爪銀回歸祖國、難得短暫回港、找緊機會聚舊、中餐不必為他準備、祖國多的是了。 帶他嚐試高級西式大排檔吧!餐廳食物水準不遜於酒店品質、環境則平民化點、讓人不會感覺到拘謹。蟹肉濃湯配鮮蠔杯(HK$128)湯底濃郁海鮮味重、絲絲鮮味蟹肉毫不吝嗇、建議先嚐濃湯一口、另整個口腔充滿鮮味、然後再嚐蠔杯、小巧的蠔隻飽滿鮮甜、增添了層次感、值得一試。燒美國石蠔(HK$58)手掌之大勁飽滿、蠔味濃郁鮮甜、忌廉和烤焦的煙肉碎格外配合、越嚼越感受到鮮美在舌尖上迴盪。.白酒煮蜆(HK$168)蜆肉鮮嫩甜美、可惜調味比較鹹了。橡樹果級別黑毛豬肉眼蓋(HK$198)肉質軟腍、鮮嫩多汁、調味加了海鹽、提升了肉味。伴菜的菠蘿、可中和肉類的滯感、工不可沒。美國香醇朱古力蛋糕(HK$68)口感結實、朱古力味勁濃郁、又不過甜、滋味無窮。原味咖啡(HK$38)有甜品又怎能沒有香濃咖啡相伴呢!

帶他嚐試高級西式大排檔吧!

蟹肉濃湯配鮮蠔杯(HK$128)

蟹肉濃湯配鮮蠔杯
燒美國石蠔(HK$58)

燒美國石蠔
白酒煮蜆(HK$168)

蜆肉鮮嫩甜美、可惜調味比較鹹了。
白酒煮蜆
橡樹果級別黑毛豬肉眼蓋(HK$198)

橡樹果級別黑毛豬肉眼蓋
美國香醇朱古力蛋糕(HK$68)

口感結實、朱古力味勁濃郁、又不過甜、滋味無窮。
美國香醇朱古力蛋糕
原味咖啡(HK$38)

甜品又怎能沒有香濃咖啡相伴呢!
原味咖啡
2016-05-29
燒美國石蠔
橡樹果級別黑毛豬肉眼蓋
美國香醇朱古力蛋糕
2016-05-30 427 浏览
✨二人精選晚餐 ($799*/2)✨不單有海鮮拼盤配餐酒 仲有頭盤 主菜 甜品🔥海鮮拼盤美國生蠔超大隻 爽脆得來creamy 很順滑 沒有金屬的味道!如果要一口氣吞也很勉強呢😂鮑魚鮮味又軟腍 帶子泡在鹹鹹的汁 鮮甜美味鮮蝦每人兩隻 質感彈牙 冇咩味 聖子爽而無味🔥餐湯 黑松露蘑菇湯🍲湯汁用蘑菇打成碎粒 清新的感覺 但黑松露偏油🔥頭盤一 燒牛脷配蜜糖芥末二想不到整個套餐最喜歡是這個!只配上蜜糖芥辣 牛脷本身已做得極為出色外表脆內裏軟綿得不行 幾乎不用咀嚼已經咬開!味道香濃出色🔥頭盤二 松露煮日本年糕🍽日本年糕 其實自己覺得是韓式片裝年糕以黑松露白汁煮成汁液 但味道香濃年糕有嚼勁稍為飽滿的一個頭盤🔥主菜一 香燒牛肉眼🐮👁五成熟的牛肉眼稱用慢煮 入口軟腍 香濃肉味!即使呈現深紅的顏色亦沒有冒出血水 點上芥末更為香口 不過牛的味道可以更重😳🔥主菜二 燒澳洲羊T骨想不到整個套餐最失望的竟是主菜可惜這個四成熟的羊T骨煮得過熟 肉質難咀嚼😥根本咬不開 雖然調味合適 但兩舊都質感太硬!驚喜的沒用上平庸的薯蓉 而是最愛的紫薯🍠雖然有根有絲 但十分香甜 加強飽滿的感覺!🔥是日甜品 迷你芝士餅🧀🍰甜品只有幾
✨二人精選晚餐 ($799*/2)✨
不單有海鮮拼盤配餐酒 仲有頭盤 主菜 甜品

🔥海鮮拼盤
美國生蠔
超大隻 爽脆得來creamy
很順滑 沒有金屬的味道!
如果要一口氣吞也很勉強呢😂

湯汁用蘑菇打成碎粒
清新的感覺
但黑松露偏油

🔥頭盤一 燒牛脷配蜜糖芥末
二想不到整個套餐最喜歡是這個!
只配上蜜糖芥辣
牛脷本身已做得極為出色

外表脆內裏軟綿得不行
幾乎不用咀嚼已經咬開!
味道香濃出色

稍為飽滿的一個頭盤

🔥主菜一
香燒牛肉眼🐮👁
五成熟的牛肉眼稱用慢煮
入口軟腍 香濃肉味!
即使呈現深紅的顏色亦沒有冒出血水
點上芥末更為香口
不過牛的味道可以更重😳

🔥主菜二 燒澳洲羊T骨
想不到整個套餐最失望的竟是主菜
可惜這個四成熟的羊T骨煮得過熟 肉質難咀嚼😥
根本咬不開 雖然調味合適
但兩舊都質感太硬!

驚喜的沒用上平庸的薯蓉
而是最愛的紫薯🍠
雖然有根有絲
但十分香甜 加強飽滿的感覺!

🔥是日甜品 迷你芝士餅🧀🍰
甜品只有幾口大小

似moouse多於紐約芝士蛋糕
感覺忌廉芝士在芝士餅未完全溶化
餅底偏淋🤔但不算太油膩

配上一杯檸檬茶
就是完美的結束!
一應俱全的套餐 回本位在拼盤 驚喜位在牛脷❤
2016-05-25 260 浏览
我同朋友一齊叫左個2人SET有白酒送既,但因為我同朋友都唔飲,所以就轉左黑牛同金牛啦 一開始就上左個海鮮拼盤先。份量真係好足,有生蠔,鮑魚,蝦,帶子刺身等等。D蠔完全冇腥味,不過完全唔鍾意腥味既話可以落D檸檬汁先。件件刺身都超爽口,好正!D蝦又好鮮甜,仲要有成隻手指咁長 另外黑松露年糕嘅口感好煙韌,勁好咬口,煮得好入味,好淋,充滿晒松露味,一定要試再黎就係牛舌,我咁大個女真係第一次食咁厚既牛舌。食落去質感好特別,好嫰口但有D一粒粒既感覺。真係好似同隻牛錫緊咁哈哈仲有個黑松露蘑菇湯,個湯比較濃,飲既時候仲會食到一粒粒既蘑菇,食落層次好豐富牛肉眼肉質十分香滑,撘配既紫薯蓉同佢很好夾,一定要試下最後係呢個cake,唔好睇佢細細件,但食落味道超濃郁,食幾淡已經夠晒濟。
我同朋友一齊叫左個2人SET
有白酒送既,但因為我同朋友都唔飲,所以就轉左黑牛同金牛啦
牛肉眼肉質十分香滑,撘配既紫薯蓉同佢很好夾,一定要試下
今日去左銅鑼灣shopping..兩個人行行下覺得肚餓,行過見到渣甸中心地下排哂長龍,咁就好奇望望,原來d人排隊上樓食飯(果時1:30)lunch 時間!咁又唔知食乜好,就跟住排,最後我地見到西餐大排檔,但名幾得意就走左上樓食!環境幾好,唔係大排檔咁,坐得幾舒服,又唔會嘈,咁menu都係d西式野黎既!咁我地每人就叫左個set lunch我地揀左個煙三文扁意粉配忌廉蘑菇汁同意大利'比吉打雞'配香草蕃茄汁!另外再加$48叫左一份海鮮拼盤食!好豐富既lunch呀~

另外再加$48叫左一份海鮮拼盤食!好豐富既lunch呀~
千島木瓜蝦沙津
意大利比吉打雞配香草鮮茄汁
煙三文扁意粉配磨菇忌廉汁
是日甜品奶凍
2016-05-21 222 浏览
最近看見這間餐廳被網上Blogger一致好評,而且它的名字「西餐大排檔」令我更想知道是什麼料子。於是,就跟男友來試個究竟!早有準備的我們,已事先訂了枱。翻開餐牌,看見很多款都好想試,有選擇困難的我選了良久都未下定論,於是把心一橫,叫個二人套餐算,一來可試多款菜,二來不用煩!環境非常不錯,有燭光,是拍拖談心的好地方首先:先來個海鮮頭盤:有生蠔,帶子,凍蝦,鮑魚,聖子刺身生蠔超級大,有手掌般大,成隻食都咪話唔過癮!一隻唔夠喉! 生蠔非常鮮甜,沒有太咸的海水味!厚身的帶子和鮑魚配著秘製的醬汁,幾特別!聖子刺身超爽口!!(另有白酒跟黑松露忌廉湯:湯非常入味,會飲到香香的黑松露,一般的忌廉湯會好「傑身」,因為很多餐廳都會下生粉,但這裡的湯沒有,但仍非常入味,可見其足:而且沒有油膩感,都算頗健康! 唯一不足的是湯可再熱一點!之後,就來個必食的松露日本年糕:年糕軟硬適中,吃過凍盤,飲過湯,這個時候送上澱粉質的食物,安排得非常合時!這個好喜歡,推介!:燒牛脷配蜜糖芥末:又是超愛食的一道菜!!牛脷配芥末是老闆想出來的,好特別好好味!牛脷質感是稔身的,好惹味好想再食!以上所介紹的菜式都是一式兩份的 (海鮮

早有準備的我們,已事先訂了枱。

環境非常不錯,有燭光,是拍拖談心的好地方
首先:先來個海鮮頭盤:有生蠔,帶子,凍蝦,鮑魚,聖子刺身

生蠔超級大,有手掌般大,成隻食都咪話唔過癮!一隻唔夠喉!
聖子刺身超爽口!!(另有白酒跟
好想再食!以上所介紹的菜式都是一式兩份的 (海鮮拼盤是一個!)

來到主菜:我選了羊扒,男友則選了牛肉眼

牛肉眼:它的烹飪方法有别於一般的牛扒,利用慢熱方式,煮7~8小時,吃起來很重肉味,很香,不須配其他醬汁已經好夠味,但由於這個方法不能迫到牛自身的油,食整塊可能有點膩,跟男友share 來吃則剛剛好!另外,薯容很幼滑!羊扒:份量少少的,很適合女孩子!最後來個blueberry cheese cake 作結,這個cheese cake 好重奶味,不喜歡奶類品的我覺得一般,反而男友很愛吃!
2016-04-17
  • 香燒牛肉眼
  • 松露煮日本年糕
  • 燒牛脷配蜜糖芥辣
2016-05-21 1816 浏览
西餐從來都比人一種高檔貴價既感覺,而且要著到好隆重先叫尊重。不過最新比我發現左間為港人而設既餐廳,名都起得好貼切,就係叫西餐大排檔!聽落去好港式,但又混合左西餐兩字。渣甸中心一上到黎就見到五光四射既燈牌,完全表達到香港地既特色。環境幾寬大,當然唔係大排檔既風格,但感覺好輕鬆唔會拘謹,而且會播放住以前香港著名既懷金歌曲,一定有首你會聽過!菠蘿冰,因為我唔太想飲凍野,所以令到菠蘿冰冇冰XD雖然欠缺左冰震果種爽快感,但都唔影響菠蘿冰本身既味道~味道酸酸甜甜,好有菠蘿香,酸口又開胃,感覺好fresh!紅豆冰,chicken點左杯紅豆冰,出奇地好飲而且超有椰奶香!紅豆蓉做得甜而不膩,飲落去會有起砂既感覺,有水準,味道會有啲偏甜但我好中意~我同chicken都毫不猶疑揀左二人套餐,因為套餐好豐富又岩晒我地兩個既口味,睇下頭盤係個咁豐富既海鮮拼盤就知我地冇揀錯XD好誇張呀~即刻食慾大開!海鮮拼盤包括有生蠔、鮑魚、帶子刺身、鮮蝦、聖子刺身,全部都係雙數咁上,唔怕打架~生蠔夠晒海水味,鮮味十足,而且好大隻呀!肉質肥厚~帶子配左個麵豉醬汁,食既時候一野倒落口,口感嫩滑,食到微咸既麵豉醬味,鮑魚口感煙韌,味
不過最新比我發現左間為港人而設既餐廳,名都起得好貼切,
就係叫西餐大排檔!聽落去好港式,但又混合左西餐兩字。
環境幾寬大,當然唔係大排檔既風格,但感覺好輕鬆唔會拘謹,
而且會播放住以前香港著名既懷金歌曲,一定有首你會聽過!
菠蘿冰
菠蘿冰,因為我唔太想飲凍野,所以令到菠蘿冰冇冰XD
雖然欠缺左冰震果種爽快感,但都唔影響菠蘿冰本身既味道~
味道酸酸甜甜,好有菠蘿香,酸口又開胃,感覺好fresh!
紅豆冰
海鮮拼盤
生蠔夠晒海水味,鮮味十足,而且好大隻呀!肉質肥厚~
鮑魚口感煙韌,味道好鮮甜,新鮮又好食,而海蝦則為熟食,口感好彈牙,點醬會增加味覺刺激~
聖子口感非常爽口,食落去「索索」聲,味道亦好鮮~一個套餐滿足你唔同願望!
喂,件生蠔有我成隻手咁大,真係大得好誇張呀!!!
艾迪BB鴿
艾迪BB鴿,因為店員推介係每日限定,所以我地都決定嗌一隻黎試,
上菜時已經香味撲鼻,聞落已經覺得好惹味,食落果然好嫩口,
外皮好煙韌,唔算太多肉,但勝在夠惹味!
松露煮日本年糕
松露煮日本年糕,依碟就真係我的至愛~松露加上年糕係意外地夾,
每啖都充滿松露香,加上年糕煙煙韌韌既口感,入口有種慢慢溶化既感覺,
真係黎幾多碟都可以清晒~
正宗西班牙黑毛豬
正宗西班牙黑毛豬,黑毛豬份量相當多,而且係條狀,
食落香口又爽,外層有脂肪包圍住,點上燒汁食味道可口,不過多食就會開始覺得油膩,
不過前菜份量已經好夠多,到左主菜反而開始食唔落XD
香燒牛肉眼
香燒牛肉眼,以慢煮既方法煮至7成熟,外表睇落去粉紅色但已經唔再出血水,
牛肉味道香濃又易入口,口感軟淋,脂肪分佈仍算平均,份量相比起都較多~
估唔到二人套餐可以咁滿足,去到依到大家已經好飽好飽><
柚子芝士蛋糕
柚子芝士蛋糕,最後到甜品出場,雖然飽到上心口,但我個甜品胃就係時候出動,
柚子味道好清新,令成個芝士蛋糕都唔覺膩口,餅底脆脆地唔錯,估唔到仲有肚食!哈哈!

老實講,餐廳比人既感覺係可以完全地放鬆傾談,當然唔係笑得勁大聲果種XD
但氣氛放鬆又充滿左香港既文化特色,例如飲品、乳鴿等等,店員招呼周到又和諧,會好詳細同你講解MEAU上既菜式,真係值得一讚,身為香港人我都要推介依間西餐大排檔!
菠蘿冰
紅豆冰
柚子芝士蛋糕
2016-05-21 1247 浏览
收工同朋友黎到西餐大排檔唔想諗咁多 見到又海鮮又有肉 就叫左個二人晚餐隨二人晚餐 送左2杯白酒 menu上面冇講既先來一個海鮮拼盤有生蠔,鮑魚,帶子刺身,蝦同聖子刺身每種海鮮份量唔多 但全部都好新鮮生蠔肥美 鮑魚煮得好軟身 蝦好鱗甜 聖子好爽口唯獨帶子刺身浸係麵豉汁入面 唔識欣賞 好咸黑松露蘑菇湯雖然話係湯 但我覺得叫做磨菇蓉比較貼切好多磨菇粒加埋黑松露醬既香味幾特別燒牛脷配蜜糖芥辣外層燒到有d脆 內層好軟身 好香口比較油膩松露煮日本年糕年糕好煙軔 配上松露既香味 好正而年糕就代替左米飯 成為今餐飽肚既來源檸檬智利深海鱸魚柳份量唔大 但好好食魚皮煎到好脆 魚肉入口即溶 好香魚油味美國牛肉眼叫medium 但應該熟左少少煎得幾香口 配上醬汁又有另一種口味是日甜品係菠蘿芝士蛋糕食落去好似食緊鳳梨酥幾清新唔會太濟埋單$879可以食到咁既質素既西餐 算係難得有機會會再黎宜度試下佢其他菜式
收工同朋友黎到西餐大排檔
唔想諗咁多 見到又海鮮又有肉 就叫左個二人晚餐
隨二人晚餐 送左2杯白酒 menu上面冇講既
先來一個海鮮拼盤
有生蠔,鮑魚,帶子刺身,蝦同聖子刺身
每種海鮮份量唔多 但全部都好新鮮
可以食到咁既質素既西餐 算係難得
有機會會再黎宜度試下佢其他菜式
2016-05-17
2016-05-19 1205 浏览
上次同朋友吃完慢煮牛之後好多朋友都想我同佢地去試下一個月後的一個星期五我帶著我的朋友來到位於銅鑼灣的西餐大排檔(同ChefStage是同一老闆的)因為我想試其他野食所以我唔準朋友叫慢煮牛餐牌入面我有好多野都想試所以我今次叫左好多,分別有:艾迪BB鴿煙肉清酒炒椰菜香燒紐西蘭羊鞍燒豬手配甜芥辣香蒜辣味蝦肉意粉2個人叫5款餸聽到都覺得飽呀!所有食物都好熱連上菜嘅碟都係係焗爐拎出黎咁熱架艾迪BB鴿肉質好嫩BB肉同係平時街出面買的乳鴿口感真係好唔同煙肉清酒炒椰菜加上了炒過的煙肉及巴馬火腿清酒味不太突出但係都食得出嘅椰菜係好入味香燒紐西蘭羊鞍這道菜分別有羊鞍的2部份一part嫩D一part無咁嫩不會太羶不過這道菜的決點係比較夕骨而且唔易切燒豬手配甜芥辣皮脆肉嫩仲有層膠原燒豬手真心真係做得好出色唔會燒到肉質乾晒甜芥辣可以令豬手無咁膩最後係香蒜辣味蝦肉意粉越普通嘅食物越難做得好味不過又比佢做到wor蒜辣味不會過辣用蒜頭爆香左蘑菇煮熟意粉嘅時侯已經落左調味料再加入新鮮彈牙嘅大蝦我朋友大讚好味

上次同朋友吃完慢煮牛之後

好多朋友都想我同佢地去試下
一個月後的一個星期五

我帶著我的朋友來到位於銅鑼灣的西餐大排檔

(同Chef
Stage是同一老闆的)

因為我想試其他野食

所以我唔準朋友叫慢煮牛
餐牌入面我有好多野都想試

所以我今次叫左好多,
分別有:

煙肉清酒炒椰菜

香燒紐西蘭羊鞍

燒豬手配甜芥辣

香蒜辣味蝦肉意粉

2個人叫5款餸

聽到都覺得飽呀!

所有食物都好熱

• 艾迪BB鴿
  • 燒豬手配甜芥辣
  • 香蒜辣味蝦肉意粉
2016-05-18 391 浏览
從鬧市中尋找一點堅持餐廳,頓時想起「西餐浪子」的Eddy Chu。Eddy Chu這個名字是由家人的口中得知,聞說他對食物的堅持及認真今晚決定感受一下。步出電梯,不停轉色的霓虹燈招牌和奪目的戲棚花牌摩登又很懷舊。牆身佈滿從前的香港相片,歷史回憶點滴可見用心。戲棚花牌寫上中英文店名,就算外國客人到來也不怕。「西餐大棑檔」,將西餐和大排檔兩者特色合二為一,入內佈滿Eddy Chu 入行超過三十年,曾任職多間星級酒店及高級會所的總廚的經歷。食物質素堅持對創作充滿創意的fusion新菜式。牆身更有『以廚會友,廣結善緣』可見用心堅持廚藝能相識滿天下。店內的簡約的裝修配上悠和的燈光,舒服又輕鬆。幽靜的地方播放播放著80-90年代耳熟能詳的英文歌, 懷舊情調的樂曲浪漫情懷湧現。無論是三五知己及一家人也前來到訪「西餐浪子」可見他的吸引力。相比傳統西餐廳輕鬆得多,亦沒有大排檔和中菜館的喧鬧。今晚與一位知己前來,確是沒有選錯令我們放鬆地暢談一番從前的往事。餐巾的顏色以粉紅色猶如中式酒樓,但兩側的餐具是刀叉;中西合璧令人耳目一新。餐牌上內含地中海礦物質海水火鍋 、艾迪BB鴿 、 香港豬扒包 、 迷你海鮮拼盤
餐牌上內含地中海礦物質海水火鍋 、艾迪BB鴿 、 香港豬扒包 、 迷你海鮮拼盤 等等,中西款式任君選擇不怪得無論一家人或情侶都會前來光顧。我倆決定點了二人精選晚餐$799,一來經濟,二來有海鮮拼盤。

海鮮拼盤配餐酒
從海鮮拼盤可以得悉Eddy的用材認真,每一款海產都吃出鮮味。冷盤利用冰墊底保持新鮮度,鮑魚肉質柔嫩細滑。
海鮮拼盤配餐酒
日本帶子件件厚度相若, 圓潤飽滿, 色澤亮麗。聖子刺身肉柔軟兼富黏性,慢慢滲出鮮甜味!
生蠔大大隻肥美又飽滿配以檸檬汁一流。
大大隻的鮮蝦,完全感受到出眾的鮮味。
冷盤上有兩個醬料,一個係豉油,另外一個醬似泰式酸甜汁。海鮮遇上白酒永遠是絕配之選。
黑松露蘑菇湯
蘑菇湯帶點黑醋非常開胃,每口都充斥著粒粒蘑菇及黑松露味道。
燒牛脷配蜜糖芥末
細小的燒牛脷,倍感驚喜。燒牛脷燒得剛剛好沒燒焦,肉質軟稔沾上日本蜜糖芥辣,立即昇華到另一境界。
松露煮日本年糕
日本年糕份量不算太多,口感煙韌軟腍,每塊年糕都被散發著香濃味道的松露忌廉醬汁完全包裹,齒頰留香令人回味無窮。
正宗西班牙黑毛豬
黑毛豬肉質非常鮮嫩,營養價值豐富而且健康。 肉味香濃不需要用太多調味料便能突出過中的鮮味。
香燒牛肉眼
牛肉眼5成熟,肉質鮮嫩不太韌。慢慢滲出血色口感適中。配上黑椒汁,不太油膩而且烹調熟度適中。
美國香脆薄餅卷配雪糕
上檯時仍帶微温的香脆薄餅包裹著吉士醬及果蓉,外皮鬆脆內裡軟腍,口感豐富。配上雪呢拿雪糕,一冷一熱與新鮮生果,更添美味!
日本原隻菠蘿雪葩
原隻菠蘿雪葩外形已極具吸引外,入口冰涼順滑;菠蘿味濃郁,入口酸酸甜甜的。甜度適宜,可以消剛剛晚餐的油膩感,一個份量蠻多的,2人食用便恰到好處。
日本原隻菠蘿雪葩
题外话/补充资料: 記得需要訂座才前來,有機會會滿座。
2016-05-15
  • 美國熱脆薄餅卷配雪糕
2016-05-17 631 浏览
這裡和Chef stage很似, 但環境, 格局&坐位都寬落好多, 不過就無海景, 少左浪漫feel,早到左食dinner, 6點幾既人客都唔係好多Menu 同Chef stage非常似, 但多了個$799的二人套餐, 幾抵食, 包埋兩杯酒 (紅/白), 自己比較鍾意紅酒, 好好入口頭盤是海鮮刺身拼盤, 本身唔太好生蠔既我, 都覺得生蠔幾新鮮好大隻, 味道較淡口, 唔會太重海水味, waiter 叫我地配埋個辣汁食, 味道都幾新奇得意磨菇湯, 有粒粒磨菇, 飲落有質感, 仲有好重磨菇味套餐入面有牛脷, 但由於我地都唔食牛, waiter 可以俾我地轉羊腩, 真好,如果唔鍾意食羊既, 可能會覺得有d羶, 但個人覺得幾好味, 而且肉質幾嫩日式年糕, 汁夠creamy, 但年糕淋左d少少主菜上得有少少耐, 雖然唔係新鮮魚, 但魚柳好滑, 不過份量多d會更好黑毛豬條好好味, 係黑毛豬腰間兩條骨既肉, 所以完全無骨, 啖啖肉, 仲好有肉汁最後食埋個甜品係奶凍, 有芒果果肉, 唔好太甜, 都幾好味食完成個set都幾飽, 份量足夠, 食完好滿足
早到左食dinner, 6點幾既人客都唔係好多
海鮮拼盤
磨菇湯, 有粒粒磨菇, 飲落有質感, 仲有好重磨菇味
黑松露蘑菇湯
日式年糕, 汁夠creamy, 但年糕淋左d少少
檸檬智利深海爐魚柳
正宗西班牙黑毛豬
最後食埋個甜品係奶凍, 有芒果果肉, 唔好太甜, 都幾好味
食完成個set都幾飽, 份量足夠, 食完好滿足
2016-05-07
檸檬智利深海爐魚柳
正宗西班牙黑毛豬
下午約左朋友有活動又未夠鐘以前黎過就已經愛上其食物聽朋友講午餐亦十分好吃所以順道來試試又坐窗口位環境舒適我點呢個午餐係星期六,日及假期先有我選了澳洲牛肉眼HKD168先來餐包烘得香脆內軟很不錯沙律我選了乳酪芒果蝦沙律色彩繽紛蝦新鮮菜爽脆芒果鮮甜配上乳酪汁同吃好開胃外面好少食到鮮乳酪沙律!是日精選餐湯係香濃蟹肉粟米湯香濃幼滑忌廉加上粟米茸味鮮甜而不膩湯夠濃稠但卻不黏口清晰可見粒粒粟米茸好味道!再來主菜澳洲牛肉眼時菜配上紫薯茸為肉眼中和其肉膩及以紫薯茸配搭新鮮感十足外面吃到的大多是薯萁,並非番薯肉眼7成熟因此肉質還十分鮮嫩唔韌易咬口,外面熟,內還滲出絲絲血色口感適中,味道方面配上黑椒汁,唔膩反而越食越停唔到口,味道及烹調熟度好適中味美是日甜品係呢幫芒果奶凍精緻份量剛好,唔擔心浪費口感滑溜,香甜奶味十足飲品方面,我一向喜歡飲'哥哥'椰子菠蘿奶,口感柔滑,清甜果香,椰子香氣撲鼻味道又唔會太甜十分好飲十分滿足的午餐令人回味另外,仲可以加HKD48享用海鮮拼盤及餐酒有生蠔,鮑魚,日本刺身帶子,鮮蝦,聖子刺身絕對抵食新鮮可惜我已飽飽,唯有下次同朋友再黎過啦!

下午約左朋友有活動又未夠鐘

以前黎過就已經愛上其食物

聽朋友講午餐亦十分好吃

所以順道來試試
又坐窗口位

環境舒適
我點呢個午餐係星期六,日及假期先有

我選了澳洲牛肉眼HKD168

蝦新鮮

菜爽脆

芒果鮮甜

配上乳酪汁同吃好開胃

外面好少食到鮮乳酪沙律!
是日精選餐湯係香濃蟹肉粟米湯

再來主菜澳洲牛肉眼

時菜配上紫薯茸

為肉眼中和其肉膩

及以紫薯茸配搭新鮮感十足

外面吃到的大多是薯萁,並非番薯
肉眼7成熟

因此肉質還十分鮮嫩唔韌

易咬口,外面熟,內還滲出絲絲血色

是日甜品係呢幫芒果奶凍

精緻份量剛好,唔擔心浪費

口感滑溜,香甜

奶味十足
飲品方面,我一向喜歡飲'哥哥'

椰子菠蘿奶,口感柔滑,清甜果香,椰子香氣撲鼻

味道又唔會太甜

十分好飲
十分滿足的午餐

令人回味

另外,仲可以加HKD48享用海鮮拼盤及餐酒

有生蠔,鮑魚,日本刺身帶子,鮮蝦,聖子刺身

絕對抵食新鮮

可惜我已飽飽,唯有下次同朋友再黎過啦!