2023-11-02 306 浏览
尋日放工去完鴨記凍凍地,2條友諗住打邊爐。一路揾,見到呢間好一般裝修的餐廳,竟然有羊腩煲,入去試吓。我哋叫左佪細煲。上菜時見到都好大煲吓。羊脾同羊腩比例約6:4, 令到煲羊腩煲不致於太油。D羊忟到剛剛好,淋得嚟唔散開(我自己屋企忟放保溫煲成日過哂火,D肉淋到散開)。佪汁係南乳+腐乳。無落柱候醬,色較淺色,但味道唔錯。配料有大花菇,冬荀,馬蹄及支竹。大花菇好淋。冬荀係罐頭貨,但好入味,馬蹄唔係罐頭貨,食到新鮮馬蹄的甜味。支竹仲食到自家炸果陣燶香味。二佰六十幾蚊,有咁嘅水準,見到廚師係有心做,而唔係求其一煲嘢咁比客食。生菜係送的。如果係唐好就無得頂。個樓面呀姐仲久唔久埋嚟換吓碟,問吓佪羊腩煲好唔好食咁,有啲似以前屋村餐廳做街坊生意嘅feel。

羊腩
2023-11-01
2023-06-25 313 浏览
當晚要搵食晚餐嘅地方,經過記得以前呢間係茶餐廳,見佢全新裝修,晚餐價錢合理就入去一試。落單可以掃qr code或者叫伙記幫手都得。朋友點了廚房推介“大澳炒飯”,跟餐湯和餐飲。中湯係霸王花豬骨,味道怪怪的,不似霸王花煲出來嘅味道😝餐飲點咗凍奶茶少甜,完全唔似港式奶茶。大澳炒飯係好食,有蝦有魚肉粒,用蝦醬炒飯好香唔會死鹹。我點了鐵板餐黑椒汁牛扒配薯菜,羅宋湯熱齋啡。羅宋湯無肉只有菜,唔酸只係得個“辣”字,飲咗兩啖放棄。牛扒要7成熟,做到我嘅要求,但牛扒向鐵板嘅一面燶咗D😮‍💨,黑椒汁上灑咗黑椒碎粒,完全唔夾兼無黑椒味,薯菜個“菜”只得一片番茄,薯條還可以,唔係熱只係少少脆。熱齋啡唔太苦澀。估計叫中式小菜類會好食好多。
落單可以掃qr code或者叫伙記幫手都得。
估計叫中式小菜類會好食好多。
大澳炒飯,凍鴛鴦少甜
左:霸王花豬骨湯,右:羅宋“辣”湯
黑椒汁牛扒配薯菜鐵板餐,熱齋啡
2023-06-24