2023-11-02 306 浏览
寻日放工去完鸭记冻冻地,2条友谂住打边炉。一路揾,见到呢间好一般装修的餐厅,竟然有羊腩煲,入去试吓。我哋叫左佪细煲。上菜时见到都好大煲吓。羊脾同羊腩比例约6:4, 令到煲羊腩煲不致于太油。D羊忟到刚刚好,淋得嚟唔散开(我自己屋企忟放保温煲成日过哂火,D肉淋到散开)。佪汁系南乳+腐乳。无落柱候酱,色较浅色,但味道唔错。配料有大花菇,冬荀,马蹄及支竹。大花菇好淋。冬荀系罐头货,但好入味,马蹄唔系罐头货,食到新鲜马蹄的甜味。支竹仲食到自家炸果阵㶶香味。二佰六十几蚊,有咁嘅水准,见到厨师系有心做,而唔系求其一煲嘢咁比客食。生菜系送的。如果系唐好就无得顶。个楼面呀姐仲久唔久埋嚟换吓碟,问吓佪羊腩煲好唔好食咁,有啲似以前屋村餐厅做街坊生意嘅feel。

羊腩
2023-11-01