2018-03-24 351 浏览
一向都鍾意新鮮感嘅我,都鍾意試新嘢,好多時都會為豚王限定王而黎,今期嘅限定王係胡麻王,湯底充滿麻醬香味,感覺有啲漿口,而且有白醋,中和味道,啲拉麵同平時嗰啲唔同,感覺有啲似普通油麵。面頭有辣肉碎,而且有京蔥在面,十分香口。黑王採用墨魚湯底,十分濃味。肉碎球很香口,麵條爽口,不會太稔或太硬身,恰到好處。溏心蛋外表凹凸不平,賣相一般,但咬開立即流出溏心蛋黃,非常好味!靜崗縣綠茶可樂味道特別,既有綠茶味,亦有可樂味。

靜崗縣綠茶可樂味道特別,既有綠茶味,亦有可樂味。
2018-03-02
2018-03-21 232 浏览
豚王算是最早一批的日本拉面网红店了,记得几年前吃的时候都是大排场龙,如今日本拉面馆太多了,而且豚王的分店也越来越多,基本上省去了长时间排队的烦恼吧。这家店位于棉登径尽头,店面一如既往的豚王特色(小)总共不到二十个座位的样子,菜单简单易懂,基本上四种面加上限定面,点豚王和赤王的时候比较多。两种口味都不错,赤王就是比较辣一些,他家的汤底还是不错的,不腻,面也是好吃的,就是分量比较少,基本需要加面。半熟蛋,叉烧,紫菜,饮料这些标配也是必点的。总体而言口味还是可以。服务态度一般般吧,不过不失。

服务态度一般般吧,不过不失。
2018-03-18
  • 赤王
  • 豚王
2018-03-14 230 浏览
2018.03.04😊【黑過墨汁的拉麵】食在尖沙咀小妹最近為婚禮及新居入伙的事忙著就連自己的興趣寫食評都少了很多時間上星期日在尖沙咀試衫後突然想來碗熱烘烘的拉麵舒緩下壓力🤗拉麵店位於樓上鋪 裝潢設計以木色為主調佈局有如一所居酒屋黑王 $96全店專注的只有出售同一種拉麵不論是配菜拉麵亦大同小異惟一的不同之處是湯底有不同口味選擇: 豚王、黑王、赤王、翠王🍜這次小妹就挑戰黑過墨汁的黑王根據餐廳的介紹 黑王真的是跟墨魚汁相關配合日本秘傳的黑醬製作而成🐙果然如介紹 湯底的顏色黑中帶點光澤入口帶微微鮮味 卻不會有半點腥味豬肩肉肥瘦適中 吃多了也不怕變胖小妹最欣賞的還是木耳絲爽口加配一隻溏心蛋更完美豚王 💌尖沙咀棉登徑28號錦榮商業大廈地下 Mon-Fri: 1200-1600, 1730-2200 ‎Sat-Sun, PH: 1200-2200📍 ig: jasmine_laiyee📌 fb:Jasminewithfood📎 blog.ulifestyle: jasminewithfood🍚 openrice: yee6192004
2018.03.04😊

🍚 openrice: yee6192004
2018-03-04
肩肉
2018-03-06 171 浏览
今次嚟到豚王想試個限定王 之前次次都食赤王 食到覺得有d厭 見到出左個新既限定王就即刻有興趣去試🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤今次既限定王入面有蟹腳同蟹膏 首先講下個蟹腳 佢係一咬開就可以同個軟骨分離嗰種蟹腳 個蟹味都好重同埋好鮮甜 之後就係個蟹膏 個蟹膏其實有啲失望 成個蟹膏好腥 完全唔好食 同個湯又撈唔埋一齊 個感覺係非常之奇怪 唯一可取小小嘅就係個湯真係好清 😋🤣下次都係食返正常嘅拉麵算🤦🏻‍♀️唔試新野啦😭😭

今次既限定王入面有蟹腳同蟹膏
下次都係食返正常嘅拉麵算🤦🏻‍♀️唔試新野啦😭😭
2018-03-02 175 浏览
睇完愛吃拉麵的小泉同學,拉麵癮發作,趁lunch去到一蘭,等50分鐘😂轉戰豚王吧!order左限定既味噌王,加左溏心蛋,total $135都幾貴🤦🏻‍♀️ 個麵有兩片豚肉兩隻蟹鉗,店員都好好人可以俾我洋蔥另上~上枱先飲一啖湯,好清甜淡淡地,之後再撈埋d蟹膏,即刻好濃既蟹味,變到好好飲,明知唔健康都飲左好多湯😂麵我揀左幼麵,幼麵掛湯效果好好,但我選左硬既麵黎到都係好淋,可能下次要試下超硬溏心蛋要$17一隻好貴QwQ但真係好好食,咬開入面係全流心😍覺得食拉麵一定要有蛋所以貴都要加!唯一既缺點係有d油,飲左咁多湯底我有d罪惡感…

唯一既缺點係有d油,飲左咁多湯底我有d罪惡感…

2018-02-07
2018-02-25 169 浏览
今日下午諗住去唱K...所以中午想食一蘭的~~~~~~~~~~~~點知...........嘩!!!一蘭要排長龍既喂....?!連自閉位都無埋眼見超長龍...一定等過鐘!決絕D行一條街食豚王~愈老愈食唔到辣野...食返原始豬骨湯味~~台面有少少辣芽菜~自己落返D調下味先~一黎到門口唔駛等位其實幾出奇..不過都坐滿8成了~睇黎一蘭真係搶晒佢D生意~湯底都算濃~但唔夠"膠"~粘既感覺不明顯~麵質唔夠硬~但都掛湯既~唔錯~~不過價錢比一蘭貴....唔怪得人流比一蘭少咁多~~總結:性價比唔夠一蘭高~希望能夠減下價或者多D季節款式~
今日下午諗住去唱K...
所以中午想食一蘭的~~~~~~~~~~~~
點知...........
嘩!!!一蘭要排長龍既喂....?!
連自閉位都無埋

眼見超長龍...一定等過鐘!
決絕D行一條街食豚王~
愈老愈食唔到辣野...
食返原始豬骨湯味~~

台面有少少辣芽菜~自己落返D調下味先~

一黎到門口唔駛等位其實幾出奇..
不過都坐滿8成了~
睇黎一蘭真係搶晒佢D生意~

湯底都算濃~但唔夠"膠"~粘既感覺不明顯~
麵質唔夠硬~但都掛湯既~唔錯~~
不過價錢比一蘭貴....
唔怪得人流比一蘭少咁多~~

總結:
性價比唔夠一蘭高~
希望能夠減下價或者多D季節款式~
2018-01-07
2018-02-25 146 浏览
豚王我都係第一次,都好少何會係出面食拉一直都覺得出面啲拉麵湯底唔夠濃郁😭不過今次我叫左呢個好似芝麻咁既湯底令我另眼相看😍湯底我簡左濃郁好似飲緊成碗既芝麻糊👍而個麵又岩岩好軟度👍而令一個就係每日限定既蝦膏蟹鉗味增湯,湯底我就覺得比較清淡,但中意食蝦膏既朋友一定好中意佢鮮味同隻蟹鉗一樣,所以反而個湯淡啲唔會搶曬蝦膏味👍而佢麵既份量對於我細食既黎講食完就真係好飽😋😋淨係個佢湯已經可以飲左一大半👍如果中意濃湯既值得一試😍👏🏻
2018-02-09 206 浏览
念念不忘既拉麵,今次試下黑王先,墨汁湯底,成碗黑蚊蚊,湯底好濃郁,好香,叉燒就差少少,可能比個湯蓋晒d 味? 無乜肉味麵就唔駛講,軟硬適中幼身拉麵,最後當然成碗湯飲晒
麵就唔駛講,軟硬適中幼身拉麵,最後當然成碗湯飲晒
2018-01-29
2018-02-08 2189 浏览
其實本身對拉麵一直都只有麻麻既感覺,直到朋友帶我食過一次豚王之後,拉麵就爬入左我個心😆 今次食豚王之前,已經試過其他拉麵小店,但每次都令我失望,持始覺得豚王比較岩我口味😋,所以決定唔再試其他拉麵終於期待已久既拉麵出現係我眼前!! 今次我揀左翠王,而朋友就繼續做赤王FANS翠王、普通醬油、淡香味油、普通蒜蓉、肩肉、椰菜、1辛醬、硬太麵 ($96)MENU話湯底係原味豚骨湯底配上新鮮羅勒葉、白芝士、橄欖油,其實就咁睇個配搭係想像唔到咩味,只係覺得青BB既外貎有些少嚇人,不過勇於嘗試既我一於試下佢😎認真講賣相並唔吸引,卻有芝士香;但送上枱我先發現,原來翠王係無我最中意食既”肉球”!! 😫如果我知道無個肉球,估計唔會點佢….結果朋友見我可憐就分左佢果碗既肉球比我😅未攪勻D芝士之前試左一啖湯,羅勒葉好濃,中意香草味既我好BY😋;攪勻D芝士之後個湯就多左香濃既芝士味,但又唔會蓋過羅勒葉味,唔錯;不過所有拉麵都有一個共通點,鹹得制😶肩肉有三大塊,雖然我好抗拒D肥膏,但食落好有豬油香味,添增左唔少豬香赤王、普通醬油、淡香味油、普通蒜蓉、肩肉、蔥、1辛醬、硬細麵 ($96)赤王賣相比翠王吸引,雖然只係叫

赤王賣相比翠王吸引,雖然只係叫左1辛醬但已經相當夠辣,岩岩好仍然可以食到湯底本身既味

不過兩者相比,翠王味道較為特別,可以一試;但試過翠王既我,下次會食赤王,中意食佢既肉球同辣味

芽菜

呢度除左拉麵吸引我之外,呢個芽菜都係我最愛!!😍芽菜脆爽又唔鹹,辣辣地,好正
2018-02-02
芽菜
  • 赤王
  • 翠王
2018-01-25 302 浏览
間唔中我都會去豚王食下拉麵, 貪佢係連鎖店, 夠哂就腳,不過間唔中...都係講緊一個月至幾個月不等,  其實已經係唔記得左係咩味原本想試下佢個限定王.....點知今期竟然係........薑味!!!由於比薑味大到, 我唯有食返原味算..原本想叫埋個燒叉燒, 個店員又話要六點後先有隔多陣又話依家有又有又冇咁, 嬲嬲地就冇嗌到了加隻糖心蛋, 加D 辣油,叉燒幾淋, 湯底幾濃厚, 麵都算係彈牙O既....食完仲加埋個底, 麵食哂, 湯都飲哂!店員仲問我使唔使加湯.....但我一見到加湯, 好似要加錢.....就冇加到了過下口癮, 唔使要求咁多
間唔中我都會去豚王食下拉麵, 貪佢係連鎖店, 夠哂就腳,

原本想試下佢個限定王.....
點知今期
竟然係........
薑味!!!
由於比薑味大到, 我唯有食返原味算..

原本想叫埋個燒叉燒, 個店員又話要六點後先有
隔多陣又話依家有
又有又冇咁, 嬲嬲地就冇嗌到了

加隻糖心蛋, 加D 辣油,
叉燒幾淋, 湯底幾濃厚, 麵都算係彈牙O既....
食完仲加埋個底, 麵食哂, 湯都飲哂!

過下口癮, 唔使要求咁多
2018-01-22 281 浏览
 Butao Ramen has been my favourite ramen shop for the past few years!Thought the noodles went downhill a bit, but had the most terrible service tonight! Served by a trainee, she forced us to seat at a very full table, which was so crowed that we were almost seating at the table corner and had to twist our back while there was empty tables around!I asked can we move there and she replied no with a poker face!  And as u can imagined, her attitude then went super bad when talking with us and throw

I asked can we move there and she replied no with a poker face!  And as u can imagined, her attitude then went super bad when talking with us and throw temper on us and gave us the most black face ever!

Sorry Butao Ramen, u have been my favourite but I doubt will I ever come back!
2018-01-22
2018-01-21 270 浏览
大多位於尖沙咀的拉麵館,晚上人流甚廣,起碼要排隊一小時或以上才能入座。 豚王拉麵位於棉登徑盡頭,人流相對比較少,等15分鐘方可入座,一解打工仔如我的頹氣。黑王拉麵$98第一次食黑王,䱽仔以為係黑蒜加豬骨,原來係加咗黑芝麻入湯,味道較新穎, 湯底濃郁,但我較喜歡朋友點的傳統豚王拉麵。 追加了替玉$15,即我們叫的加麵底,再點了潮人必備的靜岡綠茶汽水,埋單共計一百蚊一位。在尖沙咀能以樸素的價錢渡過happy hour,實在圓滿了我的今天。

黑王拉麵$98

2018-01-09
  • 豚王
  • 黑王
2018-01-20 169 浏览
尖沙咀分店員工服務差都垃圾,相比中環 銅鑼灣真是天與地!無人招呼,黑口黑面,語氣差,唔知以為自己去左澳牛,簡直不知所謂,影衰其他分店,其他分店就算人多都會安排得好,員工依然態度良好,一句講哂,尖沙咀分店垃圾
2018-01-18 332 浏览
早幾排天氣突變,未到新年凍到好似雪櫃咁得7定8度,晏晝當然想食d熱野暖暖個人,就走左去豚王豚王都算得係第一間過江龍殺黎香港,想當日蘭桂芳附近分店除左長期排隊仲係賣哂就冇,明星個個湧去食。到今日隨便搵個旺區都三四間過江龍或者標榜湯底煲左幾耐,又興起沾麵...嘩講講下都有d唏噓下晝四點幾左右去到,一入去除左煮麵位有兩個廚房,其實冇人理我同朋友,咁自己搵位坐啦..餐牌仍然係果四個選擇,今次揀左個赤王,朋友要左黑王。赤王認真一般,辣味靠日本d辣油同面頭d辣粉,直接d講,我食唔到任何豚骨香同辣香,係好在仲夠熱。想喺枱面加辣芽菜,點知侍應姐姐話冇...sosad朋友個黑王就還好,香濃帶甜味,但可能近幾年太多高質拉麵舖,今次食完豚王真係覺得佢不進則退服務又麻麻,冇日本料理尤其拉麵店比人溫暖、熱情嘅感覺,所以冇下次喇。

赤王

2018-01-17 154 浏览
又嚟尖沙咀出沒,今日特別想食拉麵,諗起豚王出左新野都未試一於狗衝去!今期限定王係蟹味噌,有兩片叉燒,兩隻蟹鉗,當然仲有主角蟹味噌! 今次點咗幼麵,軟身,因為唔鐘意食葱,全走!湯底夠清甜,清淡雞湯底,完全唔搶風頭,突出到蟹醬味~一啖麵一啖蟹味噌..... 回味中!未試既朋友快d去試下啦
未試既朋友快d去試下啦
2018-01-16