2020-03-09 129 浏览
同事發現黃大仙豪園麵家的雲吞麵超正,約我放工一齊去試下。餐廳有分室內外,裝修雅緻,地方整潔。鳳城水餃河,水餃大大隻,皮薄餡多,餡料大都份都是鮮蝦,加左木耳絲、荀絲,超爽口,河粉又滑溜。鮮蝦雲吞麵:每粒雲吞都有鮮蝦,好爽口,幼麵彈牙。雲吞和水餃真的是真材實料,值得一試!金牌炸子雞半隻,即叫即炸,質素媲美專業的酒樓,皮脆肉嫩,入味又香口。叫小菜還有例湯和白飯送,今日例湯是大白菜豬骨湯,足料夠火喉,味道香甜。凍鴛鴦夠味。紅豆冰香甜。香脆薯餅,即炸薯餅熱辣辣的,沾上茄法更美味!
凍鴛鴦夠味。
紅豆冰香甜。
香脆薯餅,即炸薯餅熱辣辣的,沾上茄法更美味!
  • 鮮蝦雲吞麵
  • 鳳城水餃麵
  • 金牌炸子雞
2020-02-21 146 浏览
去到豪園麵家已經早上11點左右,估唔到仲可以叫早餐,又可以叫午餐食。今日係星期四,我哋叫咗冬菜蒸黃花魚飯,同早餐西式大餐。冬菜蒸黃花魚飯$50- 西洋菜湯材料豐富,估唔到黃花魚都好大條,大過成隻手掌,冬菜好惹味,黃花魚肉唔腥不過有少少梅,麻麻哋。西式大餐$48- 我揀咗菠蘿包、雞扒、炒蛋、腸仔,仲有薯餅、茄汁豆。呢個早餐比到我驚喜,推介!我最鍾意食菠蘿包,因為佢烘得熱辣辣,好軟熟,夾埋炒蛋一齊食好好味!薯餅、雞扒整得香脆,又唔油膩,配埋茄汁豆食好鮮味。下次嚟一定會再叫呢個早餐!
冬菜蒸黃花魚飯$50
西式大餐$48
西洋菜湯
冬菜蒸黃花魚
西式大餐
2020-02-20
$50 (早餐)
西洋菜湯
冬菜蒸黃花魚
西式大餐
2020-02-16 118 浏览
經常飾演 #宅女 嘅我,呢日有一次單拖去食lunch👉🏻👈🏻 其實都是因為大家約咗下晝去 #林村, 但係又想同屋企人飲完茶先出嚟, 所以先遺棄我啫😅 不過我一向都好enjoy一個人嘅浪漫(間中好喇...🤣)呢日就走到嚟 #車站 附近一間 #茶餐廳 #自我陶醉。仲記得幾年前同朋友仔嚟過 #豪園麵家 食小菜,當時已經體會過師傅嘅鑊氣。呢日我叫咗個 #XO醬三絲炒河,再加杯 #凍檸茶 坐喺bar枱前嘅高櫈向住街邊,自我浪漫一番🤣 講返食物, 估唔到師傅功架依舊,簡簡單單一個炒河粉,不油不膩,熱辣辣咁上枱👍🏻好滋味👍🏻👍🏻 雖然配料唔多, 但係又唔會一啲鮮味都冇... 點解可以咁犀利嘅呢?聽講佢哋係家族生意,喺同區已經打滾多年, 怪不得今時今日都座無虛設👍🏻值得推介👍🏻👍🏻

2020-02-08
2019-12-23 147 浏览
今晚同朋友去彩虹道打羽毛球,打完係黃大仙地鐵站附近搵嘢食,佢帶咗我去現崇山地下間豪園麵家,佢話上次波友帶佢嚟食過想食多次。去到坐低睇下有乜食,佢哋食物選擇都好多,都要花點時間去選擇。睇咗一輪,最後同朋友一人一個小菜,叫左滑蛋炒蝦仁同豪園小炒王,我地叫套戲送一碗湯。雖然係例湯但飲落絕對唔係一般例湯,夠晒火候。小菜方面,滑蛋炒蝦仁嘅蛋炒得好靚,好滑無改錯名,蝦仁新鮮好食。而豪園小炒王原來係韮菜花豬肉同腰果,好香好有鑊氣,夠味而不會太咸。兩碟小菜好有舊時味道,難怪朋友會想再試
2019-10-23
2019-12-03 115 浏览
今日放工無飯開,約同事在附近吃埋晚飯才回家,這間炒小菜幾有鑊氣另外蠔仔粥也出色。選擇困難症的我們想了很久,因為款款都想吃如果有四五位朋友來就不用傷腦筋啦!最後點了二人餐,有蠔仔肉碎粥兩碗、拔絲欖角骨、油菜、白飯同例湯。例湯清甜滋潤好足料夠火喉。油菜~腩汁芥蘭疏菜新鮮好脆綠,加上腩汁味道提升。拔絲欖角骨這款招牌菜賣相精緻,紫穌葉新鮮炸得非常鬆脆香甜而欖角骨味道好有層次,吃一口甜甜酸酸之後再有欖角咸香嘅味道。另叫了個小吃~咖喱魷魚咖喱味自家調製特別惹味。蠔仔肉碎粥蠔仔頗多又大隻加埋肉碎同配料味道更鮮美。
例湯清甜滋潤好足料夠火喉。
油菜~腩汁芥蘭
疏菜新鮮好脆綠,加上腩汁味道提升。
拔絲欖角骨
另叫了個小吃~咖喱魷魚
咖喱味自家調製特別惹味。
蠔仔肉碎粥
蠔仔頗多又大隻加埋肉碎同配料味道更鮮美。
2019-11-23 79 浏览
午餐想快食,所以嚟到依家老字號嘅豪園麵家,呢度有多款午餐選擇,每日有四款,今日我就選擇咗涼瓜排骨飯,飯餐有湯餸,而且包熱飲,$50來講,都算好豐富。不過今次個涼瓜就略嫌個汁比較臉,同埋排骨都比較硬,雖然份量好粥,不過質素唔係幾好。另外啲飯都比較硬,同埋感覺唔係好夠熱。今次利息,明顯比之前少咗人,唔知係唔係同質素有關,因為今次食完都真係費有啲失望。雖然分量足夠,但係如果食物嘅質素如此,以$50呢個價錢,區內都有其他比較好嘅選擇。

2019-11-18
2019-11-13 788 浏览
<除左粉麵。茶餐都十分唔錯>😍呢間喺黃大仙既豪園 . 之前新開時食過佢既粉麵。 足料好味 今日食 tea時間再同朋友黎 食下佢既茶餐 都十分唔錯 價錢合理👍🏻🍴炸一字雞翼 28 蚊🐤雞翼都幾肥美 出面個皮炸得十分香脆 帶 d肥膏 一咬開 熱辣辣🔥 雞肉嫩滑 十分唔錯🍴西多士28 蚊🍞西多士個牛油最緊要大 加糖漿勁正🍯 塊多士帶 d香脆。中間夠軟林 入面既花生醬味香濃 好味🍴炸雲吞38 蚊🔥🥟5 粒炸雲吞 好夠鑊氣夠香脆 雲吞入面豬肉幾 juicy蝦肉幾香同彈牙🦐 有層次感 點 d甜酸汁更正 🍴雜果沙律 38 蚊🥙雜果沙律 個醬甜度正常 有薯仔 蘿蔔 蘋果 都算新鮮 側邊係幼身炸薯條 十分香脆🥔🍴咖喱魷魚 48 蚊🦑呢個不是下午茶 散叫既魷魚 佢個咖喱汁十分唔錯 魷魚厚切夠彈牙 好有口感Score 平均分 <7.4/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~豪園麵家

<除左粉麵。茶餐都十分唔錯>😍

🍴炸一字雞翼 28 蚊🐤

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
豪園麵家
黃大仙睦鄰街8 號現崇山商場地下21 號
=====================

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2019-11-12
2019-11-04 137 浏览
放工回到家中已經8點多,所以今晚晚餐就落樓下商場的飯堂:「豪園麵家」。別以為這裡只有麵食,其實還有小菜及可以安排到會食品,有別於其他小店。因為天氣轉涼的關係,我們點了店家的皇牌「支竹羊腩煲」暖暖身。羊腩的份量都頗多,肉質嫩滑,而且非常入味,沾上腐乳醬令整體味覺可以提升;除了羊腩之外,還有很多香菇及馬蹄,另外還附送生菜,非常豐富👍🏻因為生菜的份量不算太多,所以我們另加了「啫啫芥蘭」。芥蘭用微辣的肉碎炒香非常惹味,口感爽脆,很讚!除了羊腩煲之外,這裡另一道王牌就是「金獎拔絲欖角骨」,墊底的九層塔炸得十分脆口,排骨沾上甜甜的麥芽超級好吃,非常好下飯👍🏻叫「金獎」菜不無道理!這裡點小菜還附送例湯及白飯 ,感覺上這家的例湯沒有下太多的味精。因為太貪心的關係,我們還點了北菇滑雞煲仔飯😂😂新鮮熱辣,而且還有飯焦的,下次可以不用去到太遠吃煲仔飯了🤤

2019-10-28 464 浏览
很久未去黄大仙,今日有時間就過去行吓,这间餐廳豪園麵家,是地鋪,在门口已坐满了人,於是看吓餐牌,見到二人餐A很是吸引。餐廳装俢很雅緻,新潮的灯飾带㸃古雅的味道。二人餐A $188,有蠔仔肉碎粥2碗,金奖拔絲欖角骨及送白飯及老火例湯。蠔仔肉碎粥,蠔仔雖然細細隻,但又淋又滑脹卜卜。因為很多蠔仔及裏面有肉碎芫茜蔥...等,所以粥底很清甜。例湯都比較清甜。金奖拔絲欖角骨 例牌拔絲欖角骨,伴碟围了很多碧綠的炸珍珠葉,珍珠葉炸到碧綠带透明状,口感带脆,入口即溶,非常特別。欖角骨深啡色的面上,見到一粒粒的黑色的正是欖角粒,欖角味不是很出,但是整個欖角骨炸得认真香口及入味。清灼時菜再配埋個油菜,有几款選擇,我們要了菜心,食得很是滋味。炸雲吞5粒$32見到小食炸雲吞好似很吸引,所以要多一個炸雲吞,炸雲吞非常多餡料,有蝦及瘦肉等,蝦肉帶爽口,再配上瘦肉,令炸雲吞外脆之餘,又带爽囗又鮮甜。

餐廳装俢很雅緻,新潮的灯飾带㸃古雅的味道。

蠔仔肉碎粥,蠔仔雖然細細隻,但又淋又滑脹卜卜。
因為很多蠔仔及裏面有肉碎芫茜蔥...等,所以粥底很清甜。

例湯都比較清甜。

金奖拔絲欖角骨 例牌

清灼時菜
再配埋個油菜,有几款選擇,我們要了菜心,食得很是滋味。

炸雲吞5粒$32
2019-10-26 84 浏览
星期六早上人流很旺,但都找到位坐。點了一份沙嗲牛肉出前一丁加菠蘿油。沙嗲味超濃正菠蘿油夠熱正正正。下次要試吓佢哋一字雞翼!老闆和老闆娘伙記都好勤力。出餐也很快。
2019-10-26
早餐
2019-10-23 82 浏览
今晚同太太去黄大仙探人,探完都7点幾,就去附近食晚飯。行到去現崇山商場,揾下有乜野食,在商場外圍,見到間小菜餐廳,餐廳有户外座位,環境清靜開揚,感覺好舒服。餐廳食物款式多,但看到有個餸好特別,叫拔絲䌫角骨,而且有個二人套餐,有拔絲䌫角骨,再跟每位蠔仔肉碎粥,還有菜一款。蠔仔粥好足料,蠔仔大隻又肥美,粥底好鮮甜,方鱼有多。拔絲䌫角骨,拔絲甜甜地,䌫角骨香口又惹味,味道真係好特别。甜品後加了杯紅豆冰,大大杯,紅豆好大粒,又甜又林身,是傳統紅豆冰。

蠔仔粥好足料,蠔仔大隻又肥美,粥底好鮮甜,方鱼有多。

拔絲䌫角骨,拔絲甜甜地,䌫角骨香口又惹味,味道真係好特别。

2019-10-22 650 浏览
今晚同太太去開黃大仙探人,探完都7點幾就去食晚飯,行到去現崇山揾野食,在外圍見到間叫豪園餐廳,餐廳戶外都有座位,環境清靜開揚,秋涼坐都好舒服,不過我地無坐戶外坐裹面。餐廳食物款式多,看了心大心细。因為有個餸好特別,叫拔絲䌫角骨,而且踉套餐有蠔仔肉碎粥和菜,組好健康。蠔仔粥好足料,蠔仔又大隻又肥美,粥底好鮮甜,方鱼有多, 真係好鮮甜。個拔絲䌫角骨味道好特別,拔絲甜甜地,䌫角骨香口又惹味。後加了杯紅豆冰,大大杯,紅豆好大粒,又甜又林身,是傳統紅豆冰。

2019-10-18 79 浏览
相隔一段時間没有來,仍然掛住他們的鑊氣小炒,又鐘意這裡環境比較靜,有室内/室外座位,比較開揚,揸車又方便。除了小炒,還有麵食,茶記套餐供應。今晚點了豪園小炒皇,用韮菜、蝦乾、魷魚,腰果青椒等炒埋一碟,雖然簡單,但鑊氣很緊要,這裡做得有90 分,如果用xo 醬炒就更正。涼瓜肉鬆煎蛋,將大量有益健康的涼瓜混入蛋漿中一齊煎成蛋餅,頗為厚身,涼瓜没有苦味,只有甘味,很好送飯。這裡仲有幾款小食精選,今次點了麻辣鴨腎,麻辣味足,雞腎爽口有嚼勁,芝麻同芫茜的點綴不但令賣相更好,香味亦會提升。所有小菜均奉送白飯及老火湯。

豪園小炒皇

涼瓜肉鬆煎蛋

麻辣鴨腎
所有小菜均奉送白飯及老火湯。
2019-10-17
豪園小炒皇
涼瓜肉鬆煎蛋
麻辣鴨腎
2019-10-18 85 浏览
住在附近都未來過這間茶餐廳 今天一於豪一豪佢實在太餓了 先來個豉椒牛肉煎米 份量也蠻多的 牛肉非常入味 易咬口 煎米粉非常香脆 配合一碟辣椒醬實在是有夠惹味再來 侍應十級推篤我們點這個豪園皇牌撈麵 撈麵本身已包括水餃、雲吞、魚蛋、墨魚丸、牛丸,我地更後加了牛腩嘩 一次過可以試這麼多款材料,真是大滿足!!!撈面的面底我們選擇了幼麵 麵底完全吸收左材料的醬汁 亦沒有鹼水的味道 非常推薦! 小食點了一個炸雲吞,新鮮炸起 沒有油溢味 包著鮮蝦及豬肉 彈牙香脆
住在附近都未來過這間茶餐廳 今天一於豪一豪佢

2019-10-17
下午茶
用餐优惠
試食活動
2019-10-04 96 浏览
今日約了幾位朋友打麻雀,但屋主要加班,晚一點才回家,我和另一個朋友唯有先去吃個晚飯等他回來。於屋主附件商場找來這家食店,店裡店外均設有坐位,地方都算大,雖則入秋,但有冷氣始終好些,我當然進店內啦,還有電視,就算唔看,望一下也好。簡簡單單吃個飯本來沒什麼要求,又沒想到這家又不錯喎!花彫醉雞煲:很少見以花彫做雞煲主角,半隻雞份量又剛剛好我倆享用,湯底藥材味很濃郁,尤其吃完雞後,飲返半碗,想不到又是另一種滋味。蠔仔肉碎粥:雖然唔係好配醉雞煲,不過每次見總會想點,這裡的不是蠔仔,是蠔肉才對,粒粒都大大隻,重蠔味,好正。

簡簡單單吃個飯本來沒什麼要求,又沒想到這家又不錯喎!

2019-09-26