2019-04-14 534 浏览
有位同屬街坊的朋友久未見面, 挑選了大家搭車都方便, 但又旺中帶靜的現崇山小店光顧. 本來原意今天想坐室外位置較空擴舒適, 亦因為現崇山對出的馬路流量少較寧願. 但今天天氣較悶熱, 所以選擇了室內的座位. 先送上的是小菜包的例湯, 是蟲草花瘦肉湯, 而且十分足料, 非常好喝. 這道欖角骨有點意想不到地好吃, 排骨鬆化, 酸甜入味, 抖上旁邊的紫蘇葉吃非常惹味開胃. 比起許多酒樓或小菜館做得更好. 皇牌撈麵包括了五個材料, 雲吞, 水餃, 墨丸, 牛丸, 魚蛋. 貪心的我再加了豬手. 其中的墨丸牛丸魚蛋均屬平庸水平. 雲吞的質素不錯, 豬手則是最高, 炆得軟淋又充滿膠質, 下次可以乾脆試豬手雲吞撈麵. 撈粗麵的質素亦比平常麵店要高, 這碗一般隨撈麵附上的清湯較一般的濃味, 但亦有頗香的大地魚香味. 價格上, 以小菜計算是合理抵食的, 下次希望相約多1,2位朋友多試幾款小菜.
但今天天氣較悶熱, 所以選擇了室內的座位.
金獎拔絲欖角角
豪園皇牌撈麵+豬手
2019-04-08
金獎拔絲欖角角
豪園皇牌撈麵+豬手
  • 豬手撈麵
2019-04-03 427 浏览
今日家中沒有煮飯🍚,只好放工在現崇山商場附近落車🚌,因爲那裏有間「豪園麵家」,這間餐廳環境不錯👍設有室內及室外用餐地方,而且店員服務態度良好,稱客人為「先生💁‍♂️,小姐💁‍♀️」又會提示客人小心熱湯🍵等,非常細心❤️有禮👍餐牌食物選擇多,有:粉麵類🍜🍝、中西飯類🍛、小菜、煲仔🍲及一些精選小食🍗🍟🥪......等等。滑蛋蝦仁🦐炒河,熱騰騰上桌夠鑊氣,蝦仁肉質爽囗啫啫通菜煲,色香味俱全、惹味😋還配上白飯這碟薑蔥鮮魚皮🐟魚皮晶瑩剔透,爽口彈牙,配上薑絲及芝麻一齊食,能提升食物的香味最後喝一杯港式檸檬茶🥤及凍檸蜜,已非常滿足🌟

滑蛋蝦仁🦐炒河,熱騰騰上桌夠鑊氣,蝦仁肉質爽囗

啫啫通菜煲,色香味俱全、惹味😋還配上白飯

最後喝一杯港式檸檬茶🥤及凍檸蜜,已非常滿足🌟
2019-03-22 321 浏览
今日同朋友仔來到這間位於黃大仙現崇山商場地下的《豪園麵家》食下午茶。五香豬手撈麵 $41豬手份量夠多有三件,肉質幼嫩,醃得好入味。而麵身比較爽口,配上牛腩汁更加好味。凍鹹檸雪碧 跟餐加 $10因為好多冰,所以十分夠凍,鹹檸檬又夠酸,入口清涼又醒胃。咖喱牛腩撈公仔麵 $46公仔麵份量十足,好香咖喱味,牛腩夠腍身好咬口。紅豆冰 跟餐加 $10紅豆冰好有懷舊感覺,紅豆口感硬度適中。惹味麻辣雞腎 $48雞腎肉質爽口彈牙,麻辣味十分濃。

五香豬手撈麵 $41

豬手份量夠多有三件,肉質幼嫩,醃得好入味。
而麵身比較爽口,配上牛腩汁更加好味。

凍鹹檸雪碧 跟餐加 $10

因為好多冰,所以十分夠凍,鹹檸檬又夠酸,
入口清涼又醒胃。

咖喱牛腩撈公仔麵 $46

公仔麵份量十足,好香咖喱味,牛腩夠腍身好咬口。

紅豆冰 跟餐加 $10

紅豆冰好有懷舊感覺,紅豆口感硬度適中。

惹味麻辣雞腎 $48

雞腎肉質爽口彈牙,麻辣味十分濃。

下午茶
2019-03-19 765 浏览
住在東九龍的二哥, 知道我今天從大陸趕回來, 依然約他吃晚飯, 便推薦了在他家附近的豪園麵家!細看這間豪園麵家除了有香港人喜歡的麵食之餘, 還有潮州地道美食餐廳地方精緻,有分室內及室外, 擺設有獅子山下相片及椅子的形狀, 還有一張當年豪園麵家在五六十年代的舊址照片, 既懷舊又帶有親切的感覺!由於我們約了吃晚餐, 我二哥最愛的雲吞麵應該是不足夠的, 而我本身想嘗試吃潮州美食, 二哥又怕熱氣上火, 所以叫了個二人晚餐!先來了例湯煮出風味醇厚的南瓜豬𦟌湯,沸騰騰、香噴噴, 用嚟餸上白飯 , 口感更為豐富。至於我是無菜不歡的, 所以叫了生菜及蟲草花蒸雞, 非常滋補的一味家常便飯😋😋😋蒸雞充滿蟲草花的薰香, 引得隔離桌的人都垂涎三尺, 他們也來一客, 不得不佩服中國人蒸雞的技巧, 時間和調味調較得恰到好處, 甫咬一口可見肉汁豐盈,保持嫩滑口感! 味道鮮甜, 尤其是近年香港人吃得比較健康減鹹, 對我來說便剛剛好, 至於我二哥以前吃得很鹹的現在也 為了身體健康也是減鹽了👍👍👍二哥叫了個土魷蒸肉餅, 分量十足,充滿層次感的肉餅再加上香滑爽脆的土魷,外皮爽熟,內部滑嫩,很配👍, 例湯煮出風味醇厚的南瓜豬

二哥叫了個土魷蒸肉餅, 分量十足,充滿層次感的肉餅再加上香滑爽脆的土魷,外皮爽熟,內部滑嫩,很配👍, 例湯煮出風味醇厚的南瓜豬𦟌湯,沸騰騰、香噴噴, 用嚟餸上白飯 , 口感更為豐富。

2019-03-16 241 浏览
週六一家人來食早餐,在門口見到餐牌都見價錢比外面的貴,但因為未試過早餐,所以又想試下。埋單要$78,茶記早餐來講的確是有D貴,不過又唔係食平時食既腸仔餐肉火腿等既平價野,是有豬軟骨既通粉,所以又唔可以同平時既直接比較。呢個係蛋牛三文治餐,好可惜冇得留邊,因為廚房一早已切曬,上菜時都有D打左個突,因為個樣真係好D唔太好睇。因此蛋牛比較油,所以如果塊包唔夠厚,就會吸左D油搞到好似依家咁扁左。因為方包太薄了,食落真是冇咩口感,蛋同牛肉份量OK,唔算好大份。$29包熱飲,價錢比較平民一D。呢個就係貴格早餐,$49如果我冇記錯,呢到既午餐都有呢個餐既,都係一樣價錢。賣相明顯比另一個三文治好得多。下單時,侍應阿姐話可以轉菠羅包,問我地要唔要,但又唔講要唔要加價,我就多口問下, 原來要加$7。嘩,當下就當然唔要,呢下唔太老實,有D想呃人落答咁。印象分即刻大減。

蛋牛治餐

茄湯豬軟骨通粉

2019-03-16
$40 (早餐)
茄湯豬軟骨通粉
2019-03-07 138 浏览
流動美食車由推出以來,我一直想嘗試,但基於美食車營運成本高,而售價也許會較高,加上它們會在不同景點出現,所以我决定泥店鋪來嚐嚐,而因今日,我同Terry由朝早到而家都未食過野,太餓既關係,所以ㄧ人叫左ㄧ個餐😂,我叫左個星洲炒米同埋凍檸茶,味道十分入味,亦好足料,Terry就叫左鮮茄焗飯加熱檸水,鮮茄焗飯茄味好重,亦有鮮番茄,肉亦有囗感同鬆軟,兩個都好唔錯,泥呢到係想食小食,所以叫左個薯餅,無雪味又十分香脆,味道唔錯,ㄧ定會再泥😍

星洲炒米
鮮茄焗飯
香脆薯餅
星洲炒米
鮮茄焗飯
香脆薯餅
2019-03-05 153 浏览
原來黃大仙既街坊小廚都幾好味喎見到呢間餐廳特別多人食,我都係跟大隊薑蔥魚皮魚皮夠爽口,好香麻油味平時真係一般既餐廳都無呢樣野食,所以好有新鮮感加啲辣椒油一齊食,味道更好黃金蝦好香咸蛋黃味不過啲蝦就相對地細隻,如果大隻啲會更好,食到啲粒粒既咸蛋黃金銀蛋豆苗呢個味道岩岩好,唔會太咸啲豆苗吸左啲湯,特別惹味仲有炸雲吞,突然好想食,不過唔記得左影相新鮮熱辣炸起,雲吞皮好脆,蝦肉份量岩岩好,當然好好食價錢都好實惠,唔怪得咁多街坊黎食
原來黃大仙既街坊小廚都幾好味喎
見到呢間餐廳特別多人食,我都係跟大隊

薑蔥魚皮
魚皮夠爽口,好香麻油味
平時真係一般既餐廳都無呢樣野食,所以好有新鮮感
加啲辣椒油一齊食,味道更好

黃金蝦
好香咸蛋黃味
不過啲蝦就相對地細隻,如果大隻啲會更好,食到啲粒粒既咸蛋黃

金銀蛋豆苗
呢個味道岩岩好,唔會太咸
啲豆苗吸左啲湯,特別惹味

仲有炸雲吞,突然好想食,不過唔記得左影相
新鮮熱辣炸起,雲吞皮好脆,蝦肉份量岩岩好,當然好好食

價錢都好實惠,唔怪得咁多街坊黎食
2019-03-04
2019-03-05 114 浏览
今日同男朋友去黃大仙食飯行行下行左去現崇山商場同男朋友經過間中式餐廳 感覺唔錯就揀左依間豪園麵家試一試有室外座位天氣涼涼好舒服 所以揀左坐出面是日湯水湯水十分足料有蓮藕、栗子、眉豆同豬肉沙嗲牛肉炒芥蘭沙嗲味濃郁 帶點點花生味牛肉舖滿滿 份量十足 肉質嫩滑配上芥蘭 好味道潮式明爐烏頭呢個泰式明爐烏頭差唔多冇我唔鍾意既魚腥味豬肉碎湯配上蔥、芫茜、芹菜、檸檬同紅椒等調味酸酸地好開胃 同男朋友食清光兩個人點左兩道菜配兩碗湯之餘仲配兩碟白飯已經食到好飽好滿足
今日同男朋友去黃大仙食飯
行行下行左去現崇山商場
同男朋友經過間中式餐廳 感覺唔錯

就揀左依間豪園麵家試一試

有室外座位
天氣涼涼好舒服 所以揀左坐出面

是日湯水
湯水十分足料
有蓮藕、栗子、眉豆同豬肉

沙嗲牛肉炒芥蘭
沙嗲味濃郁 帶點點花生味
牛肉舖滿滿 份量十足 肉質嫩滑
配上芥蘭 好味道

潮式明爐烏頭
呢個泰式明爐烏頭差唔多
冇我唔鍾意既魚腥味

豬肉碎湯
配上蔥、芫茜、芹菜、檸檬同紅椒等調味
酸酸地好開胃 同男朋友食清光

兩個人點左兩道菜
配兩碗湯之餘仲配兩碟白飯
已經食到好飽好滿足
喺好耐好耐...好耐好耐以前,即係耐到大概50年前,香港人以獅子山下精神,不斷同心拼搏,發展香港,當時除咗人情味之外,喺黃大仙仲有傳統味。呢間豪園麵家經歷兩代,仍貫徹獅子山精神,除咗麵食,仲有茶記套餐同小炒供應。咖哩魷魚個咖哩汁真係無得輸,少少辣,夠晒香濃,而水魷好爽口。A姐教落:記住要將啲汁攞嚟撈飯。牛筋麵食潮州粉麵,我哋通常都係揀米粉,因為好怕嗰種蜆水味,但店員推介嚟豪園就一定要試個幼麵。當真,嗰麵底爽滑,軟硬適中,充滿蛋香而唔會有蜆水味。而牛筋份量多,好香濃入味。魚香茄子煲小菜選擇唔少,仲有湯同飯送。呢個魚香茄子煲嘅鍋氣十足,鹹魚好香,而茄子索晒味!最鍾意係唔會油淋淋。豉汁蒸排骨即叫即蒸,所以製作需時,排骨婿夠大粒,而肉質爽滑,份量超多,唔會太肥,但就略嫌鹹咗少少。

咖哩魷魚

牛筋麵

魚香茄子煲

豉汁蒸排骨

2019-02-20
2019-01-23 191 浏览
餐廳環境開揚,分露天茶座和室內雅座,不過今日凍凍地,就選擇坐入面。菜式選擇頗多,普通粉麵至煲仔小菜都有,一定會選到想吃的款式。腊腸排骨煲仔飯 $78天氣凍,有什麼好過來一個香噴噴熱辣辣的煲仔飯,還未吃已令人食指大動。腊腸偏瘦,但不嚡口,食落不會太油膩,啱我。排骨嫩滑,飯吸收了腊腸的味道,再撈上甜豉油,正👍🏼海鮮什菜煲 $88滿滿的海鮮,份量十足,絕無欺場。蔬菜新鮮,食落清甜爽脆。蜜椒雞翼(八隻) $98雞翼大大隻,炸至金黃,外脆內嫩,外層塗有一層甜甜的黑椒蒜糖漿,十分惹味。和燒烤時吃的黑椒雞翼一樣好吃。侍應服務很好,常常笑容滿面,值得一讚。下次會再來試一試其他小菜。😋

腊腸排骨煲仔飯 $78

海鮮什菜煲 $88
滿滿的海鮮,份量十足,絕無欺場。蔬菜新鮮,食落清甜爽脆。

蜜椒雞翼(八隻) $98

侍應服務很好,常常笑容滿面,值得一讚。
下次會再來試一試其他小菜。😋
2019-01-14 155 浏览
中式菜館,始終岩中國人口味d。黎到代表住獅子山精神既豪園,有室外同室內位揀,特別心情好同滿足!見今晚溫度ok,不熱不冷,不如就坐出室外享受氣氛!叫左個西多士,入面有埋茶餐廳多數都有既花生醬,其實本人就嘛嘛花生醬既,覺得冇都吾緊要,好似吾加仲香d添!熱辣辣加埋任落糖漿先夠爽,多糖漿先好食咖!正!仲有淨鳳城水餃,這是母親的最愛。湯底好飲有水準,好夠味,突出到水餃的香味。而咖哩魷魚就略嫌咖哩味吾突出同吾夠特色傳統。咖哩魷魚都算係街邊特色小食,但佢個咖哩太稠,咖哩味亦吾出,吾似咖哩應有的惹味感,加番d咖哩香,就更加好。份量而言,都算幾多。枝竹豆腐班腩飯,吾止食豆腐火腩飯先浪漫既,豆腐班腩都得!呢個都算係香港熱門小菜之一。我中意佢d枝竹夠哂煲仔既鑊氣所以夠哂煙韌!正!豆腐切得細細,一啖一口剛剛好。班腩配料配菜都算多,夠哂食。再整個主食,瑤柱帶子蛋白炒飯,瑤柱帶子算係足料了!比其他餐廳好好多了,份量又夠,清新炒飯,配埋其他小菜就剛好完滿。如果有埋糖水就好了不過只有公眾假同六、日了。豪園的調味不算太重,岩和家人老幼大小一齊食的窩心健康之選,天倫之樂就是如此簡單!

見今晚溫度ok,不熱不冷,不如就坐出室外享受氣氛!
如果有埋糖水就好了
不過只有公眾假同六、日了。
2019-01-11 277 浏览
尋晚想同屋企人食餐家常便飯,行下行下去到現崇山個邊嘅商場,見呢間餐廳環境唔錯,價錢唔貴,又有潮式小菜食下,而且天氣唔凍,就揀左戶外位置坐,貪夠開揚又闊落一到差不多7點,就出現好多食客,有一家大細又有一大班朋友食飯,都算多人,有d人揀左食戶外火鍋,我諗都幾有氣氛餐牌有好多小菜選擇,花多眼亂因為屋企人好想試蠔仔粥,就揀左個二人套餐,包左兩碗蠔仔肉碎粥、金獎拔絲攬菜骨、一碟清灼時菜先嚟兩碗蠔仔粥,每碗份量有平時雲吞麵咁大,材料好足,有好多隻蠔仔之外,仲有金華火腿絲、肉碎等,味道好香,有潮式風味另外我地揀左金獎拔絲欖菜骨,見到色澤好靚,食落去甜甜地,好似有層蜜糖包住每塊肉,再加上欖菜嘅味道,配搭起嚟好惹味,旁邊仲有好多炸紫蘇葉做配菜,值得一試套餐仲包一碟時菜,我地要芥蘭,夠新鮮仲叫左熱檸茶坐戶外食飯別有風味,而且員工態度幾好,上菜速度又快,離黃大仙地鐵站唔算遠,唔怪得有咁多人幫襯,又可以一次過試潮州嘢同其他小菜

餐牌有好多小菜選擇,花多眼亂

金獎拔絲欖菜骨

套餐仲包一碟時菜,我地要芥蘭,夠新鮮

清灼時菜

仲叫左熱檸茶

熱檸茶

2019-01-10
金獎拔絲欖菜骨
清灼時菜
2018-12-29 101 浏览
呢間嘢位於現崇山商場個特色就係有一半地方係開放於室外 你架車就咁擺喺 條街 有乜是酒櫃都比較容易 。 聽老闆講佢哋仲有架美食車周圍走添不過依家可能已經唔知去咗邊度。 試咗佢哋啲麵食係正嘅 無論個面質果湯啲餸分量唔算多不過係質素好嘅。 啲凍奶茶之旅沖得出呢個質素都算高。 不過如果有細路仔嘅都係坐入面啦 坐外面好多人煲煙。 如果唔想拍街嘅 現崇山商場入面 泊車你可以問 餐廳攞張單整一個鐘免費。 近近地方方便便舒舒服服, 黃大仙區算係咁㗎啦。 佢自己冇 洗手間但商場洗手間都算係乾淨企理。
2018-07-10
2018-11-21 146 浏览
因為下班不想做飯,相約媽媽到附近一間店吃個晚飯,看一下菜單,這間店早上中午有一般茶餐廳提供的港式早餐,晚上原來有不少菜式,有羊腩煲、蟹窩米線、雞煲、潮州菜式等等。我點了一個二人餐,包餐湯。餐湯是茶樹菇紅棗湯,味道夠濃,材料足,我的碗有6、7條茶樹菇,湯夠熱,餐前暖胃。蠔仔肉碎粥兩碗蠔仔有7、8隻、每隻都圓圓的很大隻很飽滿,很有鮮味,有肉碎、莞茜、大頭菜的粥真的很香很美味。金獎拔絲欖角骨有十多塊排骨,用醋調味,酸酸甜甜令人一吃想再吃,再連同炸到香脆的葉一起吃,口感很好味道一流。清炒時菜芥蘭很翠綠,很嫩,配上蠔油,也是很鮮味。另外再點了一碟豪味小炒王,韮菜很幼嫩,還有多種材料,腰果、蝦乾、魷魚、蘑菇,很惹味很香。整體食物都很美味,餐廳職員說老闆要當天拿到新鮮食材才做菜,例如拿到好的芋頭才作反沙芋,保證食品質素味道好,我下次一定要預訂個蟹窩米線試一下。
因為下班不想做飯,
相約媽媽到附近一間店吃個晚飯,

我點了一個二人餐,包餐湯。

蠔仔肉碎粥兩碗

金獎拔絲欖角骨

清炒時菜芥蘭很翠綠,很嫩,配上蠔油,也是很鮮味。

另外再點了一碟豪味小炒王,
豪園小炒王

整體食物都很美味,

2018-11-19
豪園小炒王
2018-11-05 119 浏览
我今晚去咗黃大仙探朋友, 落咗樓下食晚餐, 呢家豪園麵家係老店,1960年代就有,價錢合理,又食到香港風味,好食。一入到去,地方環境舒適乾淨,仲有電視睇, 食物種類都好多, 朋友嗌咗煲仔飯,我就嗌咗碟炒飯,唔使一陣就有得食啦。瑤柱帶子蛋白炒飯$90+$7有汽水, 炒得好夠鑊氣, 熱辣辣上碟又好香, 啲飯粒粒分明, 帶子份量又多, 加咗蔥花同菜頭粒,更加有口感,吾會太咸,岩岩好,大大碟,食到飽晒。朋友點咗北菇滑雞煲仔飯$78, 煲仔飯呢個天氣食真係好香又暖笠笠, 啲雞好滑,好有雞味,冬菇又新鮮大粒, 仲有飯焦,啲飯焦真係好正好脆。另外加多碟腐乳生菜,好好食,油油地好滑又脆,腐乳又香,好食食落好舒服。飲左杯檸茶bb,幾特別,佢係吾同平時嘅凍樽茶, 飲落好似有檸檬茶碎, 好甘甜嘅檸檬味,唔使自己篤檸檬,幾好飲,可以試下。店員服務仲好好,會好細心幫我地加豉油落煲仔飯度,仲提點我地小心熱同教我地焗多分半鐘,仲不時主動幫我地追單,好好。整體感覺都唔錯,好好食,價錢又合理,可以再嚟,值得推介。

整體感覺都唔錯,好好食,價錢又合理,可以再嚟,值得推介。