2023-01-08 35 浏览
去九龍城除左食泰菜其實仲有好多小炒菜館 今次去左呢間位於九龍城既豪門小菜火鍋 無華麗既裝橫 · 但以實力係九龍城芸芸食肆中站穩一腳♡ 澳洲龍蝦芝士伊麵完全被芝士覆蓋的伊麵 邪惡度滿分!!龍蝦推成小山 · 看著也誘人新鮮既龍蝦 · 爽口彈牙啖啖肉但重點是芝士伊麵芝士咸香帶少少奶香 · 每條伊麵都沾滿芝士醬就好似好芝士醬幫伊麵沖涼咁但唔會一食就膩 · 又感受到芝士既黏口感真係邪惡既野特別快樂♡ 酸辣水煮肥牛($188)一上枱已經聞到個水煮辣味雖然寫住酸辣 · 但可能水煮味太強連酸味都無掟企水煮麻香辣皆備 · 辣度有層次唔會死勁牛肉份量好多 · 食極都仲有最正係吸哂汁既腐竹同粉絲·非常惹味♡ 蒜蓉蒸帶子($100)見平平地100蚊4隻帶子size細細隻 · 一啖一粒蒸得岩岩好 · 要讚下個蒜蓉豆豉汁真係要小炒店先做到既味 · 無!得!彈!♡ 薑蔥桶蠔($168)桶蠔大大隻 · 好飽滿輕輕爆炒過既蠔肉 · 外脆內juicy ♡ 海鮮雜菜煲($88)清清地既海鮮煲 · 要平衡一下膩感♡ 是日靚湯足料花膠靚湯 · 清甜舒服♡ 樽裝可樂未見過黑色樽裝可樂 · 見到樽裝即時有feel啲༞༞༞༞༞༞༞༞
去九龍城除左食泰菜

芝士咸香帶少少奶香 · 每條伊麵都沾滿芝士醬
就好似好芝士醬幫伊麵沖涼咁
但唔會一食就膩 · 又感受到芝士既黏口感
真係邪惡既野特別快樂

♡ 酸辣水煮肥牛($188)
一上枱已經聞到個水煮辣味
雖然寫住酸辣 · 但可能水煮味太強
連酸味都無掟企
水煮麻香辣皆備 · 辣度有層次唔會死勁
牛肉份量好多 · 食極都仲有
最正係吸哂汁既腐竹同粉絲·非常惹味

♡ 蒜蓉蒸帶子($100)
見平平地100蚊4隻
帶子size細細隻 · 一啖一粒
蒸得岩岩好 · 要讚下個蒜蓉豆豉汁
真係要小炒店先做到既味 · 無!得!彈!

♡ 薑蔥桶蠔($168)
桶蠔大大隻 · 好飽滿
輕輕爆炒過既蠔肉 · 外脆內juicy

♡ 海鮮雜菜煲($88)
清清地既海鮮煲 · 要平衡一下膩感

♡ 是日靚湯
足料花膠靚湯 · 清甜舒服

♡ 樽裝可樂
未見過黑色樽裝可樂 · 見到樽裝即時有feel啲

༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ
小小總結:
餐廳位置唔多 · 想食建議訂位
有點小驚訝閒日去要等位
無論水煮牛定芝士龍蝦都有質素
但份量有啲多 · 最好量力而為
2023-01-06 522 浏览
雖然九龍城比人嘅感覺都係泰國餐廳多,但除左泰菜外其實都隱藏左好多隱世美食!今次就搵到呢間小菜火鍋嘅餐廳,除左火鍋外仲有各式各款嘅小菜,新鮮得黎又充滿風味.上湯龍蝦升級版嘅龍蝦伊麵!!平時龍蝦伊就食得多,但大多數嘅餐廳都係用波士頓龍蝦去製作.豪門就將呢道菜昇華,將波士頓龍蝦upgrade做西澳龍蝦.龍蝦肉爽口彈牙,夠晒新鮮.配上上湯更突顯鮮味.講到龍蝦又點少得伊麵,龍蝦底下嘅伊麵彈牙煙韌,伊麵吸晒上湯汁同龍蝦嘅精華.豪門卷豪門獨創小食!!以港式西多士做靈感再加以變化,變成呢款招牌菜.以油炸鬼做外層,內裏釀入手打墨魚滑後再炸香,最後係豪門卷上灑上芝麻.口感外脆內彈牙,豪門卷口感唔會好油膩,口感真係有層西多士果種酥脆感.豆醬雞用上雞味更濃郁嘅清遠雞製作,經過預先酥炸香後再以潮式普寧豆醬再熬煮一次.雞肉肉質相當嫩滑而且充分地吸晒豆醬嘅豆香.同自身充滿鹹鮮香嘅清遠雞配搭味道更香更鮮味.豉椒炒蟶子蟶子彈牙充滿鮮味,入口無沙.經豉椒炒香後惹味得黎又多鑊氣.花膠魚翅炖雞 一壼超足料嘅燉湯,味道帶香濃雞湯香氣,湯底清而不膩.

上湯龍蝦

豉椒炒蟶子
蟶子彈牙充滿鮮味,入口無沙.經豉椒炒香後惹味得黎又多鑊氣.

花膠魚翅炖雞
一壼超足料嘅燉湯,味道帶香濃雞湯香氣,湯底清而不膩.
2023-01-05 45 浏览
🐽 - 九龍城 - 豪門小菜火鍋⁣⁣講開撚手小菜,無諗過九龍城會有間CP值咁高既小菜館🤤⁣門口位置其實唔算起眼,係條小街入面,仲要用黑色牌面,唔特登搵其實好容易會miss 🫣⁣⁣小菜方面,有兩個主菜真係要必試🫰🏻⁣分別係 薑蔥桶蠔🦪 及 芝士龍蝦伊麵🧀⁣- 薑蔥桶蠔上枱熱辣辣,重點係用煲仔上,聽住啲渣渣聲感覺鑊氣十足!食落口外層微脆,中間肉質嫩滑而且鮮味十足!⁣⁣- 芝士龍蝦伊麵真係會俾佢既份量嚇親😳滿滿一大碟而且d芝士汁多到滿瀉咁濟,基本上每一啖都會沾滿芝士汁,但又唔會太鹹,就算食到尾都仲剩番好多芝士汁😂鍾意既話用埋嚟撈飯可以唔使浪費🤣⁣龍蝦亦都好大隻,肉質彈牙而且感覺非常新鮮!⁣建議最少三至四個人share黎食lol⁣⁣- 鮮果咕嚕肉⁣雖然係一般周圍都食到既菜式,但feel到好夠鑊氣,咕嚕肉炸得外層鬆脆,肉質唔會好乾,配上酸酸甜甜既醬汁,非常惹味開胃⁣⁣- 蒜茸粉絲蒸蟶子皇⁣絕對係無得輸既海鮮🫶🏻⁣香口既蒜蓉配上豉汁粉絲,放落蟶子到一齊蒸,濃郁既鮮味出哂黎🤤⁣
🐽 - 九龍城 - 豪門小菜火鍋

講開撚手小菜,無諗過九龍城會有間CP值咁高既小菜館🤤⁣

小菜方面,有兩個主菜真係要必試🫰🏻⁣
分別係 薑蔥桶蠔🦪 及 芝士龍蝦伊麵🧀⁣

龍蝦亦都好大隻,肉質彈牙而且感覺非常新鮮!⁣
建議最少三至四個人share黎食lol⁣

- 鮮果咕嚕肉⁣

- 蒜茸粉絲蒸蟶子皇⁣
絕對係無得輸既海鮮🫶🏻⁣

秋冬時份,又到了享用美味羊腩煲的絕佳季節。今天跟著朋友來到老字號餐廳林立的九龍城區尋寶,找尋高質古法羊腩煲暖胃。.位於九龍城衙前塱道的豪門小菜火鍋位置很好找,宋王臺地鐵站出口,走一會就到。以手工家常菜及地道鑊氣小炒作招徠,是一間家庭式的飯店,由父女檔「拍住上」共同經營。.傳統簡單的大排檔格局,沒有特別的裝潢,簡簡單單,賣的就是「鑊氣」特色小菜。牆身貼滿了餐牌上沒有、手寫的時令招牌菜式。秋冬時節,除了常見的鑊氣小菜之外,還有各類海鮮以及火鍋美食。.✿ 古法秘制羊腩煲 💲338 (2-4人用)羊腩煲一向是冬天進補的佳品。有火爐滾著,嫩腍羊腩加上各款配料熱辣辣,香氣撲鼻。這裏的羊腩煲在製作過程之中,加了秘方藥材包過水來僻除羊的羶味。用上了鮮蝴蝶腩,配料包括有竹蔗、脆嫩冬筍、日本花菇、爽口馬蹄、鮮炸枝竹等。羊的份量非常有誠意,羊肉連皮帶骨,口感軟稔,沒太大羶味。用羊腩煲的湯汁煮生菜,加上附送的椒絲腐乳醬,味道濃郁有口感。.✿ 普寧豆醬雞 💲158/半普寧豆醬是一種以黃豆和鹽發酵而成的醬料。選用了清遠雞製作的豆醬雞,外皮光滑得透亮反光。這道菜式很考師傅功夫,雞需要先經豉油上色,輕炸過後再以普寧豆
✿ 古法秘制羊腩煲 💲338 (2-4人用)

✿ 普寧豆醬雞 💲158/半
普寧豆醬是一種以黃豆和鹽發酵而成的醬料。選用了清遠雞製作的豆醬雞,外皮光滑得透亮反光。這道菜式很考師傅功夫,雞需要先經豉油上色,輕炸過後再以普寧豆醬煮。清遠雞肉非常嫩滑肥美,外皮色澤金黃,味道鹹鮮帶甘香。

✿ 千島百花盞💲88
以蝦膠釀油炸鬼,剛炸起熱辣辣,配上十分惹味的酸甜千島醬汁,面再加一點黑白芝麻增加香氣和口感,非常惹味香口。

✿ 豉椒炒蟶子皇 💲40/隻
大隻厚肉的炒蟶子王以每隻計算定價,最少四隻起,份量隨意價錢公道。
豉椒炒蟶子皇

✿ 黃金一口豆腐 💲88
惹味的黃金鹹蛋黃配炸豆腐,豆腐還是水潤的狀態不會太乾,份量也相當慷慨。
黃金一口豆腐

豉椒炒蟶子皇
黃金一口豆腐
  • 古法秘製羊腩煲
2022-12-30 45 浏览
聖誕節同家人去咗食中菜慶祝~揀咗豪門~預早book左位黎到等咗一陣😎都係第一次經屯馬線到宋王臺站出~幾方便,餐廳環境唔算好大~以正方形同圓枱為主,適合聚會,餐牌都幾多選擇,小菜唔錯夠鑊氣食落惹味。1️⃣ 豆醬雞 (半隻)$158推薦豆醬蒸雞,雞件食落咸香超級嫩滑🥹好有驚喜👍🏻中間見到全部都係豆醬,好入味又唔會太咸,幾高質💯2️⃣ 薑蔥桶蠔 $168薑蔥桶蠔黎到仲熱辣辣出緊煙🤟🏻桶蠔大大隻性價比好高,用薑蔥炒到好香,食落好有口感夠juicy唔會腥,推薦!3️⃣ 千島百花鬼盞 $88推薦依款菜都係第一次試油炸鬼入邊充滿蝦滑加埋千島醬味道超合襯!蝦滑好爽口彈牙,油炸鬼脆口,食落好滿足,必點!💯4️⃣ 龍蝦伊麵 $480黎到好香濃芝士味🦞龍蝦肉食落好爽口陣牙夠新鮮👍🏻伊麵份量勁多撈埋芝士食超邪惡😈可以一齊開心share5️⃣ 蒜蓉粉絲蒸扇貝 $35/隻 $140每次食中菜必點蒸扇貝~蒸得啱啱好唔會鞋口幾鮮甜,扇貝Size都幾大粒配蒜蓉同粉絲係perfect match!6️⃣ 西蘭花炒鮮魷 $98西蘭花炒鮮魷配自家製XO醬炒好香~🥦完全吸收咗魷魚嘅鮮味😋鮮魷食落爽脆新鮮又嫩滑,如果份量再多啲就更加好。7️⃣ 花膠魚翅燉雞

1️⃣ 豆醬雞 (半隻)$158

2️⃣ 薑蔥桶蠔 $168

3️⃣ 千島百花鬼盞 $88

4️⃣ 龍蝦伊麵 $480

5️⃣ 蒜蓉粉絲蒸扇貝 $35/隻 $140

6️⃣ 西蘭花炒鮮魷 $98

7️⃣ 花膠魚翅燉雞湯 $58
燉雞湯飲落好重花膠同雞味,味道適中,飲完唔會口渴~入邊仲有好多雞肉、魚翅同花膠~都幾足料😛
  • 千島百花鬼盞
  • 薑蔥桶蠔
2022-12-25 165 浏览
睇廣告,睇到好似幾好食,我訂位要芝士龍蝦伊面8:30,要我9:00入座 ,話冇位要坐店舖門口,不止話龍蝦賣晒,來到食物食到法國餐咁9:30先上一個湯,我頂,唔會有下次!食物不好食一個點 睇廣告,睇到好似幾好食,我訂位要芝士龍蝦伊面8:30,要我9:00入座 ,話冇位要坐店舖門口,不止話龍蝦賣晒,來到食物食到法國餐咁9:30先上一個湯,我頂,唔會有下次!食物不好食一個點 睇廣告,睇到好似幾好食,我訂位要芝士龍蝦伊面8:30,要我9:00入座 ,話冇位要坐店舖門口,不止話龍蝦賣晒,來到食物食到法國餐咁9:30先上一個湯,我頂,唔會有下次!食物不好食一個點
芝士冇龍蝦變蝦毛既伊面
今次嚟到宋王臺站附近一間最近好出名嘅小炒食飯,原來而家宋王臺站嘅出口直達九龍城,以後搵食都容易好多,原來九龍城都唔止得泰國嘢食㗎!今次一行六個人,飲咗幾支啤酒3個白飯,埋單都係$1100,非常抵!油浸筍殼魚除咗中式嘅松子魚,第一次食呢啲炸魚。上菜嘅時候會俾埋刀叉你切,切落去仲卜卜脆,聽到聲都覺得好食。入面啖啖肉,啲骨都炸到脆卜卜,啱晒啲食魚怕lur骨嘅人,可以配沙律醬或者豉油,兩個各有特色。一人一啖,未見過後生仔咁快清哂成碟魚🔥豪門卷炸油炸鬼,入面包住啲類似蝦滑,再加泰式酸辣醬係非常開胃嘅送酒小食。可以食唔停🤣千島百花盞鬼上菜大家都唔認得係乜嚟,因為聽個名知有西蘭花😂 又係炸嘅脆口野包住啲蝦滑,加上千島汁好開胃。薑蔥爆鱔球上菜嘅時候個煲仲有渣渣聲,鱔球好彈牙爽口,唔會淋到冇哂口感,食咗幾舊都冇骨,好方便。好香好入味!黃金一口炸豆腐相比下好失色嘅菜,因為豆腐有啲厚粉,做唔到外脆內軟嘅口感,雖然都係新鮮炸起熱辣辣,但係唔好食。小炒王韭菜花唔會好老,成碟都叫炒得有鑊氣,但係嫌蝦仁唔夠多,魷魚都係偏細舊,食落唔夠滿足。椒鹽鮮魷呢個椒鹽鮮油嘅炸粉就唔算厚,鮮魷好爽口,唔會好老好韌,好食嘅!豆醬雞

油浸筍殼魚

千島百花盞鬼

薑蔥爆鱔球

黃金一口炸豆腐

小炒王

椒鹽鮮魷

豆醬雞
比較重口味嘅雞,雞煮得啱啱好,所以啲肉仲係好嫩滑,啲骨邊見到少少紅色🤣 成日食炸子雞白切雞,豆醬雞都係幾新鮮嘅選擇!

每碟餸份量唔算好大碟,所以我哋六個人都嗌咗8樣嘢,埋單都係~$180/pp都幾抵,舖頭唔算好大,得幾張大枱,夜晚想去食嘅朋友仔記得book定位,係朋友飲啤酒聚會好地方~
  • 油浸筍殼魚
  • 豪門卷
☞ 地道鑊氣小炒 • 富人情味的家庭式飯店 ☜其實呢度既小炒確實很高質👍🏼花款多、且碟碟有水準,充滿地道粵式風味。真係好似食緊平民價既私房菜咁架💕人情味十足✨-<<<火鍋>>>➽ 藥膳醉雞鍋/四重奏椰子雞鍋 $288/半隻 $388/隻我地揀咗菜膳醉雞,選用清遠雞,配上當歸、黨參、淮山、花雕酒 、紅棗、杞子等配料,再加入新鮮豬骨湯熬製8小時而成,所以越煲會越甘甜,醉香味十足;而另外一款就配上椰子肉、純椰青水、椰汁,椰漿粟米、紅蘿蔔,鮮味擔當。➽ 豪住食海鮮拼盤 (2-3人份量) $688豪門入既「西澳龍蝦」貨一向大大隻🤩,仲會預先幫你拆肉,鮮甜爽口啖啖肉🥳;另外仲有生猛海蝦八隻、貴妃蚌四隻、日本大元貝兩隻、台山蠔兩隻,海鮮控必點😛➽ 手切本地牛 $268/細 $398/大➽ 本地安格斯牛小排 $238/細 $368/大選用本地手切牛肉,每日新鮮供應‼️一家六口打邊爐,兩大盤牛一d都唔過份,輕輕灼一灼牛味香濃,油香味十足!聽講仲有幾款刁鑽部位,牛白肉、爪邊肉等,有興趣都可以查詢下架🥰~ ➽ 招牌自家手打四寶丸 $128包括黃金墨魚丸、墨魚丸、
☞ 地道鑊氣小炒 • 富人情味的家庭式飯店 ☜

<<<火鍋>>>
➽ 藥膳醉雞鍋/四重奏椰子雞鍋
$288/半隻 $388/隻

➽ 豪住食海鮮拼盤 (2-3人份量) $688

➽ 手切本地牛 $268/細 $398/大
➽ 本地安格斯牛小排 $238/細 $368/大

➽ 招牌自家手打四寶丸 $128
包括黃金墨魚丸、墨魚丸、蝦滑 和 豬肉丸,新鮮爽口,足料啖啖肉👍🏼

➽ 招牌三色太極滑 $108
手打墨魚膠 手打鯪魚膠 手打蝦膠

➽自家製豬肉鮮蝦墨魚膠雲吞
➽自家製豬肉墨魚膠水餃
雲耳 冬菇 蝦米 豬肉 墨魚膠

——
<<<冬日暖煲>>>
☗ 古法秘製羊腩煲 (2-4人) $338
冬天進補又點少得羊腩煲!豪門的羊腩煲製作過程中,特選了藥材包過水去除羶味 ,然後巧妙地炒香羊皮層,再炆至4-5小時,保證肉質要鮮嫩細緻,味道豐富、濃而不膩。

☗ 清湯牛坑腩 (2-4人) $128
地道牛腩風味,口感香腍爽口,完全無味精,連湯都好飲!

<<<家常小炒>>>
✪ 普寧豆醬雞 $158/半隻 $298/全隻
廣東家常小菜,選用清遠雞,經豉油上色及酥炸後,用普寧豆醬將雞再熬一遍,豆醬完全滲入雞肉,入口鹹鮮。

✪ 人生之路 $78
人生之路,亦則咕嚕涼瓜;有別於傳統的咕嚕肉做法,將苦瓜代替豬肉,加入甜椒、糖醋的調製醋汁,藉意表達人生之達含酸甜苦甘,口感外脆內爽。

✪ 三層脆豆腐 $88
豪門獨創菜式!將自家製豆腐面層鋪上臭草碎,蒸完再炸脆外層,最後加上時蔬、甘筍條和雜菇;外脆內嫩,豆腐味濃郁!

✪ 荷葉梅菜蒸菜心 $78
賣相媲美高級中菜廳,將新鮮荷葉鋪底,加入菜心、梅菜慢蒸; 清新爽口。

✪ 砂鍋褔建炒飯 $88
將福建炒飯改良成乾炒版本,用上砂煲煲仔飯的感覺,製作出飯焦香。

🔆/整體黎講/
家庭式住家飯感覺💕老闆小炒廚藝真係好了得,尤其係整羊腩煲、牛坑腩煲等等,相當出色!
2022-12-04 69 浏览
終於步入冬天嘅節奏凍冰冰梗係火鍋小菜嘅世界🥰黑洞已經係第二次嚟呢到堂食最近仲有羊腩煲供應🤓-🔹羊腩煲 (小$338)有唔同size選擇 細煲夠2-4人分😙開住gas爐暖笠笠慢慢嘆🍲羊腩肥瘦度適中 切件夠厚口感唔錯👏🏻湯底吾會太鹹 食完成晚都冇頸渴☺️-🔹芝士大蝦伊麵($2xx)平時食圍菜先會食到🙈呢碟勁啱黑洞心水🤩一上枱就聞到芝士味超香🤤伊麵份量超多🦐蝦肉大隻爽彈-🔹三層脆豆腐 ($88)店主私心推介🔸用豆漿蒸完再炸 加咗蛋等配料咬落外脆內軟 好香口😋-🔹豪門卷($88)招牌菜果然好食😳外層好似油炸鬼脆麵包🤔中間有蝦膠 再夾住條菜解膩成個組合出奇地夾🤣-🔹XO醬聖子($40/隻)之前食過呢到嘅海鮮菜式都夠新鮮今次就試吓時令聖子😬㊙️XO醬仲係店主自家製惹味得黎又唔係好辣✅

終於步入冬天嘅節奏
凍冰冰梗係火鍋小菜嘅世界🥰
黑洞已經係第二次嚟呢到堂食
最近仲有羊腩煲供應🤓
🔹羊腩煲 (小$338)

有唔同size選擇 細煲夠2-4人分😙
開住gas爐暖笠笠慢慢嘆🍲
羊腩肥瘦度適中 切件夠厚口感唔錯👏🏻
湯底吾會太鹹 食完成晚都冇頸渴☺️
🔹芝士大蝦伊麵($2xx)

平時食圍菜先會食到🙈
呢碟勁啱黑洞心水🤩
一上枱就聞到芝士味超香🤤
伊麵份量超多🦐蝦肉大隻爽彈
🔹三層脆豆腐 ($88)

店主私心推介🔸
用豆漿蒸完再炸 加咗蛋等配料
咬落外脆內軟 好香口😋
🔹豪門卷($88)

招牌菜果然好食😳
外層好似油炸鬼脆麵包🤔
中間有蝦膠 再夾住條菜解膩
成個組合出奇地夾🤣
🔹XO醬聖子($40/隻)

之前食過呢到嘅海鮮菜式都夠新鮮
今次就試吓時令聖子😬
㊙️XO醬仲係店主自家製
惹味得黎又唔係好辣✅
雖然已經成日同阿爸阿媽去食好嘢,但始終都係中式小炒最啱佢哋口味🤭今個星期2 趁妹妹生日🎂去咗九龍城 @holmenhk食生日飯,原來九龍城唔只得泰菜㗎🤘🏻.📍芝士龍蝦伊麵($450)淨係賣相都夠吸引😍 金黃色芝士汁滿到瀉💛龍蝦鮮味彈牙仲有膏🦞,勁重龍蝦香芝士汁聽講用咗3款芝士調配,食落又真係夠香濃🧀下面嘅伊麵底沾滿醬汁好好食👍🏻成家都好鐘意❣️.📍千島百花鬼盞($88)餐廳自創菜式,將彈牙蝦膠釀入油炸鬼再拎去炸口感香脆加上酸酸甜甜嘅千島醬味道幾正😆.📍XO醬粉絲蒸扇貝($40/隻)扇貝配上自家製xo醬粉絲,香口得嚟幾惹味唯一係扇貝熟咗啲唔夠嫰滑.📍豉椒炒蟶子($50/隻)夠晒鑊氣聞落好香🧡蟶子滑身但唔夠爽口有啲可惜表面淋滿豉椒汁好惹味,加埋墊底嘅煎粉絲都唔錯.📍薑蔥桶蠔($168)桶蠔一客6件,隻隻都脹卜卜肥美又鮮嫰🦪用薑蔥爆過勁惹味,必點❤️‍🔥!.📍椒鹽荷蘭豆 ($88)荷蘭豆炸過口感香脆,但面頭嘅椒鹽先係重點香辣惹味🌶好啱用嚟送酒🍻.🔥星期一至四晚市Whatsapp 67691008訂座有九折🙌🏻除咗餐廳佢哋仲有網店@toeatrich_ ,天氣開始凍睇嚟可以訂定羊腩煲🐏🍲同海鮮大餐

📍芝士龍蝦伊麵($450)
淨係賣相都夠吸引😍 金黃色芝士汁滿到瀉💛
龍蝦鮮味彈牙仲有膏🦞,勁重龍蝦香
芝士汁聽講用咗3款芝士調配,食落又真係夠香濃🧀
下面嘅伊麵底沾滿醬汁好好食👍🏻成家都好鐘意❣️

📍千島百花鬼盞($88)
餐廳自創菜式,將彈牙蝦膠釀入油炸鬼再拎去炸
口感香脆加上酸酸甜甜嘅千島醬味道幾正😆

📍XO醬粉絲蒸扇貝($40/隻)
扇貝配上自家製xo醬粉絲,香口得嚟幾惹味
唯一係扇貝熟咗啲唔夠嫰滑

📍豉椒炒蟶子($50/隻)

📍薑蔥桶蠔($168)
桶蠔一客6件,隻隻都脹卜卜肥美又鮮嫰🦪
用薑蔥爆過勁惹味,必點❤️‍🔥!

📍椒鹽荷蘭豆 ($88)
荷蘭豆炸過口感香脆,但面頭嘅椒鹽先係重點
香辣惹味🌶好啱用嚟送酒🍻

🔥星期一至四晚市Whatsapp 67691008訂座有九折🙌🏻除咗餐廳佢哋仲有網店@toeatrich_ ,天氣開始凍睇嚟可以訂定羊腩煲🐏🍲同海鮮大餐番屋企食🦞🤘🏻。

2022-11-28 62 浏览
九龍城秋冬必食羊腩煲 上次試完佢哋嘅羊架超正 今次再去試試佢地羊腩煲 見到佢地網上評價都唔錯 如果星期一至四晚市堂食wts 佢地有全單九折優惠 簡單記錄下(餐牌睇圖)
.今日晚市嚟到 唔洗等位 但都好爆場 店員小忙
⭐️古法羊腩煲 $338 (2-4人份)送腐乳時菜煲入面配料主要有 冬菇 枝竹 筍 馬蹄 同埋羊腩底下有個爐keep住加熱 👍🏻重點係佢哋嘅羊腩 完全唔羶😍個人最鐘意 連皮羊腩位 肉質炆到嫰滑有彈性😋而且每樣配料都係越煮越入味 加個白飯岩岩好佢哋仲附送左個生菜 食完羊腩煲再煮生菜感覺佢哋呢個羊腩煲湯底 可以用嚟打邊爐 有得諗.除此之外網上都幾多人鐘意佢地海鮮⭐️西澳龍蝦芝士伊麵$420成碟芝士汁係重點 表面見到大量芝士汁🥰質地濃稠 可以緊緊包住伊麵 同龍蝦🥰龍蝦啖啖肉 質肉鮮彈呢碟芝士汁有別於西式果種 通常好容易食濟而呢個設計比較港式 加左3種芝士同牛油亦都唔會搶左龍蝦嘅鮮味 👌🏻份量足夠3-4人分.⭐️紐西蘭羊架$45 繼續都係必食👍🏻肉質軟腍 完全唔so 旁邊有香草 同醬汁.整體佢地羊嘅出品都好高質 會回頭(中午仲要做埋$42三餸飯 如果呢區番工實成日食).
#hkfunf
亦都唔會搶左龍蝦嘅鮮味 👌🏻份量足夠3-4人分
⭐️紐西蘭羊架$45 繼續都係必食
👍🏻肉質軟腍 完全唔so 旁邊有香草 同醬汁
整體佢地羊嘅出品都好高質 會回頭
(中午仲要做埋$42三餸飯 如果呢區番工實成日食)
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_宋王臺
#豪門小菜火鍋 (九龍城)
@holmenhk @toeatrich_ whatapps: 67691008
地址:九龍城衙前塱道22號地下
抵食:3.5/5
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #九龍城美食 #小炒 #鑊氣 #宋王臺美食 #羊腩煲 #龍蝦 #芝士 #中菜館
以前大學年代成班人re u 最鍾意就係去大排檔㗎喇!炒番幾味,啤啤佢🍻呢間粵式菜館位於九龍城小菜足料有鑊氣 仲有Tt我至愛嘅芝士龍蝦伊麵食添呀💘餐廳喺宋王臺站行過去只係1分鐘約朋友食飯非常就腳方便啱晒我呢啲路痴呢😆-🦞芝士龍蝦伊麵(時價,當日$488)每碟澳洲龍蝦大約一斤半重價錢已經包埋烹調同伊麵底喇🥰芝士醬汁差唔多多到爆瀉每件龍蝦都俾重重嘅芝士汁包圍🤤入口龍蝦肉爽彈,芝士味勁濃🧀配搭埋伊麵呢個經典組合,認真無得輸!大推必食呀💘🥢豉椒炒蟶子皇 ($40隻)上檯已經聞到好香噴噴好夠鑊氣呀🤤蟶子新鮮大隻爽口加埋豉椒汁,好正❣️原本包有粉絲墊底㗎只係Tt我取消咗🤪🦪薑蔥桶蠔($168)隻隻蠔都脹卜卜超級厚身肥美😍薑蔥爆得好香口完全辟咗蠔腥味入口蠔味鮮香濃郁呢💯成煲大約有7隻蠔隻隻都係咁大粒,CP值好高呀❣️🥠黃金一口豆腐($78)豆腐金黃香脆加埋粒粒咸蛋黃碎咸香惹味呢😋🧂椒鹽荷蘭豆($88)咬落脆卜卜面頭嘅椒鹽香辣可口完全唔會食到豆青味呀👍🏻估唔到荷蘭豆都可以咁好食超有驚喜💯用嚟佐酒絕襯喔🍺🍍鮮果咕嚕肉($88)醬汁濃稠度同酸甜度適中外層炸粉唔會好厚裏頭肉嫩配搭上菠蘿、紅椒青椒🫑賣相色彩繽紛望見
以前大學年代
成班人re u 最鍾意就係去大排檔㗎喇!
炒番幾味,啤啤佢🍻
呢間粵式菜館位於九龍城
小菜足料有鑊氣
仲有Tt我至愛嘅芝士龍蝦伊麵食添呀💘
餐廳喺宋王臺站行過去只係1分鐘
約朋友食飯非常就腳方便
啱晒我呢啲路痴呢😆

🦞芝士龍蝦伊麵(時價,當日$488)
每碟澳洲龍蝦大約一斤半重
價錢已經包埋烹調同伊麵底喇🥰
芝士醬汁差唔多多到爆瀉
每件龍蝦都俾重重嘅芝士汁包圍🤤
入口龍蝦肉爽彈,芝士味勁濃🧀
配搭埋伊麵
呢個經典組合,認真無得輸!
大推必食呀💘

🥢豉椒炒蟶子皇 ($40隻)
上檯已經聞到好香噴噴
好夠鑊氣呀🤤
蟶子新鮮大隻爽口
加埋豉椒汁,好正❣️
原本包有粉絲墊底㗎
只係Tt我取消咗🤪

🦪薑蔥桶蠔($168)
隻隻蠔都脹卜卜
超級厚身肥美😍
薑蔥爆得好香口
完全辟咗蠔腥味
入口蠔味鮮香濃郁呢💯
成煲大約有7隻蠔
隻隻都係咁大粒,CP值好高呀❣️

🥠黃金一口豆腐($78)
豆腐金黃香脆
加埋粒粒咸蛋黃碎
咸香惹味呢😋

🧂椒鹽荷蘭豆($88)
咬落脆卜卜
面頭嘅椒鹽香辣可口
完全唔會食到豆青味呀👍🏻
估唔到荷蘭豆都可以咁好食
超有驚喜💯
用嚟佐酒絕襯喔🍺

🍍鮮果咕嚕肉($88)
醬汁濃稠度同酸甜度適中
外層炸粉唔會好厚
裏頭肉嫩
配搭上菠蘿、紅椒青椒🫑
賣相色彩繽紛
望見都胃口都大開喇🤤
之前見到有勁多人推薦於是我都即刻book 枱黎試下然後我覺得….大部份都係。。。。仲枉我山長水遠咁專程去九龍城食最後太嬲 我unfollow 哂所有推過呢間野既人啲埃豬經WhatsApp 訂位有9折我訂位既時候已經order 定野首先叫咗蒜蓉蒸扇貝 味道一般好油 另外感覺好似落咗勁多豉油去遮掩扇貝本身唔夠新鮮 粉絲都好碎 大劣另外叫左油鹽水浸蜆非常不建議啲蜆勁唔新鮮,最後我哋食咗幾啖就冇食到我地仲叫左蒜香雞中翼 黎到熱辣辣外脆內軟算係今餐最好食嘅一道菜不過好多地方都整得好好食唔使特登嚟呢度食再叫左椒鹽鮮魷好普通 一般般 不了不了 不過算係今餐第二道算相對好食嘅菜最好係我好期待嘅芝士龍蝦伊面訂位嘅時候話要$450本身覺得有啲貴想縮但係見到個個都吹捧呢個龍蝦伊麵專程嚟到都要試吓嘅點知。。。。期望越大,失望越大我覺得好似落得太多芡? 入口質感一般 又好油 無乜芝士味龍蝦入口爽脆嘅 我諗應該係新鮮龍蝦掛至少啲肉唔係梅不過我覺得都係吹大咗我食完成餐飯之後 雖然填飽左我個肚,但我嘅心靈空虛左食完之後喺附近搵咗的甜品補返數
之前見到有勁多人推薦
於是我都即刻book 枱黎試下
然後我覺得….大部份都係。。。。
仲枉我山長水遠咁專程去九龍城食

大劣
蒜蓉粉絲蒸扇貝

另外叫左油鹽水浸蜆
非常不建議
啲蜆勁唔新鮮,最後我哋食咗幾啖就冇食到
油鹽水浸蜆

專程嚟到都要試吓嘅
點知。。。。
期望越大,失望越大
龍蝦伊面

我覺得好似落得太多芡?
入口質感一般 又好油 無乜芝士味
龍蝦入口爽脆嘅 我諗應該係新鮮龍蝦掛
至少啲肉唔係梅
不過我覺得都係吹大咗

我食完成餐飯之後 雖然填飽左我個肚,但我嘅心靈空虛左

食完之後喺附近搵咗的甜品補返數

🥢九龍城 秋冬限定爆膏大閘蟹羊腩煲惹味鑊氣小炒🥢之前來食過九龍城的一間小菜館,鐘意佢哋的小菜夠曬鑊氣,炸嘢夠香口惹味,今年又到咗秋冬季節又係食羊腩煲同大閘蟹嘅時候,今次特別一行四人再去試吓🥢大閘蟹 4 両半 -5 両 (公 $108隻,乸$128/隻)大閘蟹隻隻即叫即蒸,今次就點了4 両半 -5 両蟹,3隻公3 隻乸,拎上手都幾實淨重身,一打開蟹蓋真係不得了,蟹糕滿滿的非常飽滿,蟹乸的膏好似蛋黃咁香口,滿佈整個蟹身,公蟹超多金黃色嘅軟滑蟹膏,中間的白色膏更有幼滑感,而且公蟹的身及腳的肉比較多,蟹肉口感實淨鮮甜多肉🥢古法秘製羊腩煲2-4人 $338(跟時令蔬菜)🥢每年最期待嘅就係秋天食羊腩煲嘅時候,暖粒粒又夠香羶惹味,鐘意呢煲羊肉係連皮,羊肉炆得軟腍幾滑,入面材料仲有支竹,馬蹄,冬筍等材料,最後加入生菜吸收曬羊腩醬汁精華🥢千島百花鬼盞 $88用上脆炸了的油炸鬼,加入墨魚膠,灑上大量黑白芝麻增加香氣,咬落脆卜卜鐘意食脆脆香口嘢一定鐘意,上面仲有酸酸甜甜嘅味道,脆脆又酸甜的感覺送酒一流🥢XO醬扇貝 $40 / 隻 鍾意呢度嘅海鮮明碼實價,而且門口睇到今日有咩海鮮,今次叫咗一人一隻,扇貝特別加
🥢九龍城 秋冬限定爆膏大閘蟹羊腩煲惹味鑊氣小炒

🥢古法秘製羊腩煲2-4人 $338
(跟時令蔬菜)

羊腩煲

🥢千島百花鬼盞 $88

🥢XO醬扇貝 $40 / 隻
鍾意呢度嘅海鮮明碼實價,而且門口睇到今日有咩海鮮,今次叫咗一人一隻,扇貝特別加入咗XO 醬,粉絲帶少少香辣又惹味

🥢椒鹽九肚魚鮮魷(雙拼) $108
成日都好想食椒鹽九肚魚同椒鹽鮮魷,原來呢度可以叫雙拼,可以兩樣都食曬,呢到的椒鹽炸得非常鬆脆香口,口感輕身輕輕的咬落去已經已經化開,而且仲有好多炸蒜及椒鹽香的味道十分惹味

🥢芥末安格斯牛柳粒 $158
用上芥末醬炒製的牛柳粒,味道甜甜的芥辣的味道,牛柳粒幾香口軟熟,仲有好多爽口西芹及薯仔,夠曬鑊氣

🥢今次再來到感見多咗好多後生仔來食,而且坐咗一陣就已經全場滿座,所以非常建議大家過嚟之前要Whats App 訂位,仲有指定時間book位會有堂食優惠 ,星期一至四WhatsApp 訂枱九折,所以訂定檯會比較好

羊腩煲
  • 椒鹽九肚魚鮮魷雙拼
豪門過往性價比都幾高,而我終於等到佢入秋出我最愛既羊腩煲、大閘蟹、當然必定要嚟啦仲有期間限定嘅生炒糯米飯🔥 ,不過我今日晏咗嚟已經沽清,下次要早啲嚟試吓😎天氣轉涼,最好就係食暖笠笠既羊腩煲,羊腩煲配料十足,特別是索味的枝竹份量多,羊肉大件、厚身,連皮帶骨,口感較軟稔入味💯每逢大閘蟹季節,蟹肉都特別肥美好食,隻隻都爆膏,我地每人兩隻(一公一乸)相當滿足🦀一場嚟到,梗係一定要食螄蚶啦,係我每次嚟必食之選,再叫幾碟小菜,雞油豆苗、羊架😋如果喜歡飲酒嘅朋友,豪門卷都係必食,佢係非常香口鬆化,入面包住蝦膠,好彈牙豆醬雞都唔多地方有得食,雞肉係用走地雞,相當嫩滑🤤呢度仲有好多出色嘅小菜都係值得一試的👍🏻

豆醬雞都唔多地方有得食,雞肉係用走地雞,相當嫩滑🤤

呢度仲有好多出色嘅小菜
都係值得一試的👍🏻