2023-04-25 82 浏览
🇭🇰豪門小菜火鍋·上湯龍蝦伊麵$480 l 蒜茸粉絲蒸蟶子皇$40/隻佢呢個龍蝦伊麵真係超滂湃 佢係真係比足一個伊麵你 而且佢伊麵煮到啱啱好 口感好好而且好入味🤤之後佢龍蝦都好新鮮 肉質好好 而且已經起晒殼所以好易食 係稍微煮耐左少少🦞🤣🤣之後佢個蟶子皇都整得好好食 好大粒 配埋上面啲蒜蓉粉絲超好味😋🧄·招牌小炒皇$88 l 美味欖角骨$98之後佢個小炒皇都唔錯 尤其係佢加左好多魷魚 質感好好🦑之後最後個欖角我係第一次食我本身以為佢係會用細粒既排骨 但係原來係用大豬扒 所以超級大份🤣🤣佢食落係酸酸mei mei咁 有少少似陳皮嗰個味 都幾特別 不過我個人都係鍾意咕嚕肉個汁多啲😈😂·#rbyeat#rby港式#rby九龍城·📍九龍城衙前塱道22號地下
🇭🇰豪門小菜火鍋

📍九龍城衙前塱道22號地下
上湯龍蝦伊麵
蒜茸粉絲蒸蟶子皇
招牌小炒皇
今日政府派消費卷,老友相約咗在九龍城附近行街”燒”卷,佢亦推介既地道小炒,原來除咗泰國菜之外,仲有啲平民小店,餐廳裝修簡約,當中最出名新鮮既龍蝦伊麵,而且菜式價錢親民,份量之大相當抵食,性價比高❗我們一行2人惠顧了菜式:1️⃣上湯龍蝦伊麵鋪面已經養殖著生猛既龍蝦,當然要一戰,可以㨂上湯或者芝士仲可轉烏冬架! 店員捧著大大碟既上湯龍蝦伊面,非常震撼,揀上湯可以食到龍蝦既鮮味,而且非常彈牙,伊面亦都盡吸龍蝦既精華,令你食過不停!2️⃣蒜蓉粉絲蒸扇貝及蟶子食到新鮮既龍蝦,緊係唔好俾佢停,仲有大大隻既扇貝及蟶子,粉絲吸收海鮮既鮮味及蒜蓉既香味,再加上主角鮮味四溢既扇貝及蟶子,簡單既煮法,已經滿足你口腹之慾!3️⃣椒鹽鮮魷地道小炒點小得我至愛既椒鹽鮮魷,全部新鮮滾熱辣大大碟,廚師炸得外脆內軟,點埋嗰喼汁仲將品道昇華。4️⃣椒鹽豬扒食肉獸既友人就點咗椒鹽豬扒,同樣地即叫即炒,食落豬扒有啖啖咸香同微辣既味道,而且仲保留到當中肉汁,讚!5️⃣魚湯浸時蔬以鮮香魚湯浸泡新鮮翠綠時令蔬菜,味道清新怡人。6️⃣飲品食住啲熱辣辣既菜式,緊係要叫返支冰凍既汽水,而且呢度係玻璃樽裝,店員拎過仲有大量氣泡湧上黎,飲落當然十分涼快,一個字爽!

我們一行2人惠顧了菜式:

1️⃣上湯龍蝦伊麵

2️⃣蒜蓉粉絲蒸扇貝及蟶子

3️⃣椒鹽鮮魷

4️⃣椒鹽豬扒

5️⃣魚湯浸時蔬
以鮮香魚湯浸泡新鮮翠綠時令蔬菜,味道清新怡人。

6️⃣飲品

總括而言,此餐廳的碟碟小炒鑊氣十足,採用新鮮食材❗️餐廳設鄰近宋皇臺站,絕對是其中一個鑊氣小炒之選❗
2023-04-16
  • 椒鹽鮮魷
  • 芝士龍蝦伊麵
2023-04-13 324 浏览
九龍城原來唔係淨係得泰國野食(岩岩去完泰國返黎食到驚左🫣) 最近試左呢間家庭式經營既小菜館 主打地道風味小炒 整體味道都唔錯 全天候仲免收加一 逢星期一至四晚市更加全單9折西澳龍蝦芝士伊麵🦞 $480由細到大去酒樓食飯都最中意食芝士龍蝦伊麵 見呢度都有點可以唔食!🤤 用上新鮮西澳龍蝦 大大啖肉 肉質鮮甜爽口彈牙 幾出色~ 伊麵底上湯味道濃郁 仲有陣陣芝士香 勁惹味 三四個人share都好夠食😇🦪蒜蓉粉絲蒸蟶子 $40/隻蟶子新鮮大隻爽甜 金蒜粉絲同醬汁味道亦岩岩好🍤招牌小炒皇 $88爽脆冇渣 啖啖食到蝦乾魷魚腰果等配料 送飯一流🦑椒鹽鮮魷 $98新鮮大件彈牙 炸皮薄脆 啖啖椒鹽鹹香🐉薑蔥爆鱔球 $138鱔肉彈牙 大概手指尾厚度 醬汁鹹鹹地幾惹味 略嫌佢起雙飛 所以炸皮面積係肉眼既double 好快索汁變淋有d膩🤣🦐XO醬粉絲中蝦煲 $128中蝦炸得半酥脆香口 蝦肉肉質一般唔算太驚艷 但加埋粉絲既鹹香 算係另一個撈飯一流之選~

西澳龍蝦芝士伊麵🦞 $480

🦑椒鹽鮮魷 $98
新鮮大件彈牙 炸皮薄脆 啖啖椒鹽鹹香

🐉薑蔥爆鱔球 $138

🦐XO醬粉絲中蝦煲 $128

復活節選擇留港消費,晚飯去咗一間九龍城以家庭式經營小菜館,餐廳有多款地道小炒風味,更係區內有名氣宵夜飯堂,晚飯時段全場爆滿,記得訂座☎️😂西澳龍蝦伊麵 (2-4人) 💰4️⃣8️⃣0️⃣招牌菜式🦞近乎每一枱必點菜式,西澳龍蝦比一般波士頓龍蝦更厚肉,肉質滑脆細膩,🧀芝土伊麵好有驚喜🤩,用上三種芝士同牛油調製而成,伊麵掛滿汁香濃芝士汁,久違嘅味道,令人回味無窮🤤豉椒炒蟶子皇 💰4️⃣0️⃣/隻蟶子皇炒得火喉岩岩好,唔會炒到老咗好爽口,豆豉嘅香味加上燈籠椒甜味,更可帶出蟶子嘅鮮甜味蒜蓉蒸扇貝 💰4️⃣0️⃣/隻扇貝新鮮超大隻,有成隻手掌咁大,粉絲入味軟身有汁,扇貝蒸得剛好彈牙椒鹽焗生蝦 💰1️⃣2️⃣8️⃣蝦殼松鬆脆脆,蝦肉鮮嫩彈,亦都係送酒佳餚椒絲腐乳通菜 💰7️⃣8️⃣炒通菜色香味三方面缺一不可,炒出黎通菜唔變黑哂🌟餐廳逢星期一至四,晚市全單9折優惠,另外全日仲免收加一服務費🎈豪門小菜火鍋🎈九龍城衙前塱道22號地下

西澳龍蝦伊麵 (2-4人) 💰4️⃣8️⃣0️⃣

豉椒炒蟶子皇 💰4️⃣0️⃣/隻

蒜蓉蒸扇貝 💰4️⃣0️⃣/隻

椒鹽焗生蝦 💰1️⃣2️⃣8️⃣
蝦殼松鬆脆脆,蝦肉鮮嫩彈,亦都係送酒佳餚

椒絲腐乳通菜 💰7️⃣8️⃣
炒通菜色香味三方面缺一不可,炒出黎通菜唔變黑哂

🎈豪門小菜火鍋🎈
九龍城衙前塱道22號地下

• 芝士龍蝦伊麵
2023-04-10 58 浏览
這間位於九意龍城的小菜餐廳,家庭式經營,夠哂地道,而且好受家坊歡迎!龍蝦伊麵,好耐冇食過龍蝦伊麵啦,龍蝦同伊麵的份量都好多,而且係用上新鮮龍蝦,龍蝦肉好多,鮮甜又彈牙!而伊麵醬汁咸香,非常美味!蒜蓉粉絲蒸扇貝,扇貝非常大粒,鮮甜又彈牙,加上蒜蓉粉絲,用黎送飯一流!三層脆豆腐,這款豆腐係由餐廳自己製成的,口感有啲像玉子豆腐,頂頂果層仲有菜底,加上茨汁,味道唔錯!薑蔥霸王雞,雞肉口感嫩滑,加上豉油和薑蔥,味道更香!XO醬炒西蘭花鮮魷,西蘭花爽脆,魷魚彈牙,帶有微辣,口感豐富!瑤柱肉鬆蒸水蛋,水蛋非常幼滑,入面加入肉碎,再加上少量豉油,送飯一流!
薑蔥霸王雞,雞肉口感嫩滑,加上豉油和薑蔥,味道更香!
2023-04-02
2023-04-09 47 浏览
九龍城唔係美食沙漠,而家去九龍城已經好方便,搭港鐵去到宋王臺,呢間小炒火鍋店成日見到Foodie推介,所以今次鯊仔決定去試吓~🦞 芝士龍蝦伊麵 $480芝士龍蝦伊麵芝士味好濃,濃郁芝士味同鮮美龍蝦肉相結合,龍蝦肉分量一啲都唔少,啖啖肉都沾滿芝士,夠曬邪惡。🧄 蒜蓉粉絲蒸扇貝 $40隻蒜蓉粉絲蒸扇貝$40一隻價錢合理,粉絲蒸出嚟口感韌中帶點滑,能夠完美吸收扇貝汁液,加上蒜蓉香,令成道菜風味更加豐富。🌶 豉椒炒蜆 $98豉椒炒蜆味道開胃,蜆肉質素都算唔錯,加上香濃豉椒醬料調味,令成道菜味道既辣又咸,而且幾惹味。🌶 椒鹽通菜 $88椒鹽炒通菜味道清爽,通菜爽脆可口,加上椒鹽調味,令成道菜更加豐富,椒鹽鹹香同辣味,能夠更加提升通菜味道,味道幾新奇。🦐 老闆自製豪門卷 $88豪門卷即係蝦多士,麵包糠卷住蝦肉,再炸到外皮香脆、裡面蝦肉爽口彈牙,略嫌有少少乾,但整體味道都唔錯。🦑 椒鹽炒鮮魷 $98椒鹽炒魷魚係今餐MVP,魷魚肉質彈牙偏嫩,而且炸粉唔厚,加上椒鹽調味,令成道菜味道更豐富,椒鹽鹹香同微辣,能夠提升魷魚風味,令魷魚更好味,。🥣 鹹菜豬肚湯 $88太耐冇飲鹹菜豬肚湯,由豬肚、鹹菜,加上各款

🦞 芝士龍蝦伊麵 $480

🧄 蒜蓉粉絲蒸扇貝 $40隻

🌶 豉椒炒蜆 $98

🌶 椒鹽通菜 $88

🦐 老闆自製豪門卷 $88

🦑 椒鹽炒鮮魷 $98

🥣 鹹菜豬肚湯 $88

太耐冇飲鹹菜豬肚湯,由豬肚、鹹菜,加上各款香料、調味料如胡椒燉煮而成。豬肚富含蛋白質同維生素,加上咸菜經過發酵,帶出鮮味,整體鹹鹹辣辣,幾惹味。
2023-04-09 66 浏览
🍲高CP鍋氣小炒系列🫖— ▫️餐廳:豪門 Holmen @holmenhk ▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 九龍城衙前塱道22號地下 (港鐵宋皇臺站B3出口, 步行約1分鐘)▫️營業時間⏰: 星期一至日▫️價錢:$200+—美味:🫖🫖🫖🫖環境:🫖🫖🫖+0.67🫖價錢:💰💰💰+0.8💰服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳+0.3👨🏻‍🍳—👧🏻👦🏻都幾鐘意食小菜,夠鑊氣🧆🍲比傳統果啲大排檔喺戶外,有啲熱,同埋衛生一般🤣依間新式小店好舒服,幾光猛,仲好乾淨☺️😁—👧🏻👦🏻叫咗幾樣野📍 招牌西澳龍蝦伊麵價錢:$488分數:🦞🦞🦞+0.88🦞龍蝦🦞肉好大舊,仲好爽口😁加埋芝士汁同彈牙既伊麵底好jeng🤩夠4人食—📍 羊架價錢:$90-2塊分數:🐐🐐🐐🐐好好食😆😆😆啲羊好入味,唔會太硬🤩仲有香濃羊味—📍椒鹽一口豆腐 價錢:$88分數:🍲🍲🍲🍲炒得好有鑊氣😍😍椒鹽好惹味🤩豆腐外層好脆,炸粉唔會好多—📍 碧綠帶子蝦球價錢:$128分數:🍲🍲🍲🍲西蘭花🥦帶子同蝦球好夾😁😁蝦球西蘭花都好爽口—📍 鮑魚仔啫啫雞煲(半隻)價錢:$238分數:🐣🐣🐣🐣雞切成細細粒好入味,都好易咬🤩🤩有4-5塊鮑魚仔😍餸飯jeng—📍 紅燒乳鴿價
🍲高CP鍋氣小炒系列🫖

分數:🦞🦞🦞+0.88🦞

📍 羊架
價錢:$90-2塊
分數:🐐🐐🐐🐐
好好食😆😆😆啲羊好入味,唔會太硬🤩仲有香濃羊味

📍椒鹽一口豆腐
價錢:$88
分數:🍲🍲🍲🍲
炒得好有鑊氣😍😍椒鹽好惹味🤩豆腐外層好脆,炸粉唔會好多

📍 碧綠帶子蝦球
價錢:$128
分數:🍲🍲🍲🍲
西蘭花🥦帶子同蝦球好夾😁😁蝦球西蘭花都好爽口

📍 鮑魚仔啫啫雞煲(半隻)
價錢:$238
分數:🐣🐣🐣🐣

📍 紅燒乳鴿
價錢:$58-隻
分數:🐣🐣🐣+0.68🐣
切成4塊,肉較少,但都幾惹味

無骨鳳爪就一般般😆冇乜泰式酸辣嘅感覺

#好西 #打卡 #大排檔 #HongKong #小抄 #酒樓 #bestoftheday #amy_in_kowloon #dimsim #tea #九龍城 #美食 #點心 #大排檔 #mongkok #咕嚕肉 #蝦多士 #雞煲
在九龍城廣場逛街後,朋友說不想食連鎖店,一行人來到街市附近找餐廳食晚飯,看到這間主打海鮮小炒嘅 豪門,我們決定一試!坐底就見到不同餐牌~海鮮,各式時令小炒,煲仔餸菜等,令人食慾大增!🍽招牌西澳龍蝦伊麵 $480先來一碟店家招牌的龍蝦伊麵,貨真價實,分量很大!芝士醬汁香甜濃郁,伊麵及龍蝦肉沾滿芝士後,味道鮮甜,龍蝦新鮮肉厚,結實爽滑,份量對得住價錢!🍽蒜蓉粉絲蒸蟶子 $40/隻海鮮新鮮,簡單清蒸已很美味!點了5隻蟶子,不算大隻但食得出很新鮮,清洗得夠乾凈沒有沙,味道很鮮甜,再飽也能食得下。🍽蒜蓉粉絲蒸扇貝 $40/隻蒸海鮮,我們還點了扇貝!4隻扇貝都很大隻,帶子甜美好食,尤其橙色的扇貝膏,飽滿鮮味,質量很不錯🍽順德焗魚腸 $88傳統的菜式,焗蛋內放入魚腸及魚肝等材料!蒸蛋夠香滑,配合魚腸及魚肝的鮮味,很好送飯。🍽椒鹽九肚魚 $88炸皮很薄,帶有獨特空氣感!九肚魚甜嫩滑,整體外脆內嫩,椒鹽味突出,是一道很適合送酒的小食。📍豪門小菜火鍋📍九龍城衙前塱道22號地下🌙月光太太
坐底就見到不同餐牌~海鮮,各式時令小炒,
煲仔餸菜等,令人食慾大增!
🍽招牌西澳龍蝦伊麵 $480
先來一碟店家招牌的龍蝦伊麵,
貨真價實,分量很大!
招牌西澳龍蝦伊麵
🍽蒜蓉粉絲蒸蟶子 $40/隻
海鮮新鮮,簡單清蒸已很美味!
蒜蓉粉絲蒸蟶子
🍽蒜蓉粉絲蒸扇貝 $40/隻
蒸海鮮,我們還點了扇貝!
蒜蓉粉絲蒸扇貝
4隻扇貝都很大隻,帶子甜美好食,
尤其橙色的扇貝膏,飽滿鮮味,質量很不錯
🍽順德焗魚腸 $88
傳統的菜式,焗蛋內放入魚腸及魚肝等材料!
蒸蛋夠香滑,配合魚腸及魚肝的鮮味,
很好送飯。
順德焗魚腸
🍽椒鹽九肚魚 $88
炸皮很薄,帶有獨特空氣感!
椒鹽九肚魚
蒜蓉粉絲蒸扇貝
順德焗魚腸
椒鹽九肚魚
2023-03-28 74 浏览
黎到九龍城,除咗食泰國嘢,其實仲有唔少隱秘地道小菜,就好似呢間「豪門」餐廳,家族式經營,以福建潮州菜為基底,創作出多款粵菜小炒,有鑊氣,而且性價比高,好多款小炒其實都係$68-138左右的色!當然,亦有唔少特色菜式,例如;普寧豆醬雞、客家火焰碌鵝、福建炒油麵等都係比較少見既菜式,好適合一大班朋友聚會食飯!樓高兩層,上層就好似包房咁,私隱度十足固!客家火焰碌鵝$338/半隻 $628/隻 7.6/10同樣係心機之作!用滷水料先炆鵝,炆過夜 之後再用大火焰,邊碌邊炸脆皮,過程繁複!成個煲半隻,但係好足料,上層滿滿鵝件,底層則有炸芋頭,再淋上醬汁!連炸芋頭都好入味好好食!油浸筍殼魚 $268 07.6/10心機之作 !整呢度菜都需要唔少功夫,而呢個荀殼魚,香鮮而不膩!厚肉身、沒有幼骨的淡水魚,浸炸後外脆内香,魚肉幼滑鮮香,很不錯

客家火焰碌鵝$338/半隻 $628/隻 7.6/10

油浸筍殼魚 $268 07.6/10
2023-03-24 66 浏览
好抵食,性價比好高🤩家庭式經營,懷舊小炒風味😎無加一,星期一至四晚市仲有9折😛小菜都係$68起😉有鑊氣又夠大碟,誠意推介😍西澳龍蝦芝士伊麵🦞$480唔係講笑,真係好大碟😚芝士汁完全覆蓋晒整個表面😚用咗三種唔同芝士嘅結合😙的確超香超濃同Creamy😜同底下嘅伊麵撈勻晒嚟食,確實芝味無窮🧀當然唔少得啖啖肉嘅新鮮西澳龍蝦🦞鮮甜爽口又彈牙,而且份量十足😙我見隔離幾張枱都有嗌,果然係必食之選🥰豉椒炒蟶子皇😚$40/隻 (4隻起) 另加煎米粉蟶子夠鑊氣,入口無沙,鮮味香甜😛肉質柔嫩又帶少少爽脆😝加埋脆卜卜嘅煎米粉響底😙米粉完全吸收晒芡汁嘅精華,真係好正😚酥炸小棠菜🤤$88口感真係幾得意,中間夾住墨魚滑😋外層酥脆,內𥚃鬆軟又唔會太硬😛我係第一次食,同行老友強烈推薦😎果然無介紹錯,一試愛上😍豪門卷(8件)😚$88炸油條釀入蝦膠😌中間仲夾住香蔥同芫荽🍀然後炸到金黃色,食落香脆可口😛椒鹽鮮魷🦑$98椒鹽勁香勁惹味,鮮魷亦新鮮彈牙😙粉夠薄,皮脆得嚟又唔會覺得好油膩😊避風塘炒蜆🥳$98新鮮熱辣辣上枱,份量都幾多😚好似有座小山丘咁⛰️蜆肉濃香惹味,而且辣得過癮,餸啤酒一流🍻花膠猴頭菇燉雞湯😁$58/盅湯底清透鮮甜
好抵食,性價比好高🤩
家庭式經營,懷舊小炒風味😎
無加一,星期一至四晚市仲有9折😛
小菜都係$68起😉
有鑊氣又夠大碟,誠意推介😍

西澳龍蝦芝士伊麵🦞$480
唔係講笑,真係好大碟😚
芝士汁完全覆蓋晒整個表面😚
用咗三種唔同芝士嘅結合😙
的確超香超濃同Creamy😜

同底下嘅伊麵撈勻晒嚟食,確實芝味無窮🧀
當然唔少得啖啖肉嘅新鮮西澳龍蝦🦞
鮮甜爽口又彈牙,而且份量十足😙
我見隔離幾張枱都有嗌,果然係必食之選🥰

豉椒炒蟶子皇😚$40/隻 (4隻起) 另加煎米粉
蟶子夠鑊氣,入口無沙,鮮味香甜😛
肉質柔嫩又帶少少爽脆😝
加埋脆卜卜嘅煎米粉響底😙
米粉完全吸收晒芡汁嘅精華,真係好正😚

酥炸小棠菜🤤$88
口感真係幾得意,中間夾住墨魚滑😋

外層酥脆,內𥚃鬆軟又唔會太硬😛
我係第一次食,同行老友強烈推薦😎
果然無介紹錯,一試愛上😍

豪門卷(8件)😚$88
炸油條釀入蝦膠😌

中間仲夾住香蔥同芫荽🍀
然後炸到金黃色,食落香脆可口😛

椒鹽鮮魷🦑$98

椒鹽勁香勁惹味,鮮魷亦新鮮彈牙😙
粉夠薄,皮脆得嚟又唔會覺得好油膩😊

避風塘炒蜆🥳$98
新鮮熱辣辣上枱,份量都幾多😚
好似有座小山丘咁⛰️
蜆肉濃香惹味,而且辣得過癮,餸啤酒一流🍻

花膠猴頭菇燉雞湯😁$58/盅
湯底清透鮮甜,滋補養生🤗
鮮味濃郁,用料豐富,營養價值高👍

豪門小菜火鍋 (九龍城)
九龍城衙前塱道22號地下

2023-03-18 88 浏览
由於朋友說要去食龍蝦伊面,所以揀咗呢度。我們叫左好多個餸:龍蝦伊面,百花鬼盞,咕嚕肉,啫啫芥蘭,三層脆豆腐,椒鹽魷魚,椒鹽九肚魚,薑蔥桶蠔。食完後只覺得個芥蘭同蠔係好食的,其它都很一般🙈。龍蝦伊面都係期望太高,所以都幾失望。環境有啲擠逼,同埋會有隻烏蠅飛嚟飛去🙈,要一邊食一邊撥走牠。
由於朋友說要去食龍蝦伊面,所以揀咗呢度。
食完後只覺得個芥蘭同蠔係好食的,其它都很一般🙈。
龍蝦伊面都係期望太高,所以都幾失望。
龍蝦伊面
‼️平平無奇的茶餐廳,竟然有驚喜‼️•① [ 芝 士 龍 蝦 伊 麵 ] |就係因為呢個吸引咗我嚟試(՞ټ՞☝份量超大,可以三個人share ,龍蝦份量仲要好多!重點係芝士唔會好膩,反而越食越開胃,我同屋企人爭住食⊂(◉‿◉)つ真心值得一試✨✨|𓋪9/10·② [ 小 菜 : 蒜蓉粉絲蒸蟶子//豪門卷//椒鹽鮮魷x九肚魚]|好欣賞佢哋嘅小菜!「豪門卷」係呢度嘅獨有^ - ^,出面脆卜卜!「蒜蓉粉絲蒸蟶子」整得好惹味「椒鹽鮮魷x九肚魚」入面好juicy|𓋪9.5/10•豪門小菜火鍋 (Kowloon City)G/F, 22 Nga Tsin Long Road, Kowloon City
‼️平平無奇的茶餐廳,竟然有驚喜‼️

① [ 芝 士 龍 蝦 伊 麵 ]

|就係因為呢個吸引咗我嚟試(՞ټ՞☝
份量超大,可以三個人share ,龍蝦份量仲要好多!
真心值得一試✨✨|
𓋪9/10

|好欣賞佢哋嘅小菜!
「豪門卷」係呢度嘅獨有^ - ^,出面脆卜卜!
「蒜蓉粉絲蒸蟶子」整得好惹味
「椒鹽鮮魷x九肚魚」入面好juicy|
𓋪9.5/10

豪門小菜火鍋 (Kowloon City)
見到openrice 同埋社交平台都好多好評,前幾日突然好想去食海鮮,就去咗呢一間小菜舖頭試吓。叫咗個蠔仔粥,蒜蓉蒸蝦同埋一個避風塘鮮魷。其實味道就正正常常,蒜蓉味幾好,但係蝦好細舊,而避風塘鮮魷就差啲,唔惹味。雖然味道不過不失,叫做普通飯店。不過環境比較細同埋舊,一睇就覺得比較污糟。但冇諗過污糟到會有曱甴周圍躝躝上枱,食到最後先見到,同店員講都冇乜反應,應該都習以為常。好得人驚。如果住附近又唔介意污糟有曱甴咪試吓
叫咗個蠔仔粥,蒜蓉蒸蝦同埋一個避風塘鮮魷。
如果住附近又唔介意污糟有曱甴咪試吓
2023-03-09 35 浏览
今日去咗九龍城嘅邊搵嘢食,順便慶祝同事生日!朋友就推薦左呢一間豪門小菜火鍋,今日去到主要食小菜,地址位於九龍城衙前塱道22號地下,餐廳都唔難搵!我哋四個人去食,就問吓店員有咩推介,佢就推薦左我哋食芝士龍蝦伊麵,椒鹽鮮魷,豉椒蟶子,紅燒乳鴿,同埋食咗一隻雞椒鹽鮮魷充滿鑊氣,炸粉唔會太厚,送酒一流!豉椒蟶子亦食得出食材嘅新鮮,豉椒咪唔會過重龍蝦伊面係今晚嘅主角,龍蝦非常大件,食材用上西澳龍蝦,有11-12件,芝士味十分濃厚,龍蝦亦非常爽口鮮甜伊面吸上芝士味非常入味! 最後食埋生日蛋糕 大滿足

椒鹽鮮魷充滿鑊氣,炸粉唔會太厚,送酒一流!
豉椒蟶子亦食得出食材嘅新鮮,豉椒咪唔會過重
伊面吸上芝士味非常入味!
最後食埋生日蛋糕
大滿足
大家都鍾意去九龍城食泰菜,不過最近就發現一間值得更多人知道嘅中菜大排檔🔥佢哋嘅小炒夠鑊氣之餘,海鮮好新鮮,性價比都好高!😆講真環境就冇,不過食質素嘅非常有驚喜,值得一試!🤩-🍘豪門卷(8件)$78得豪門先有嘅豪門卷,外面用油炸鬼包住裡面嘅墨魚滑再香炸,外酥脆裡面彈牙爽滑,外面嘅白芝麻令成件事更加香口,記得點埋甜辣醬食呀!-🔥人生之路 $78即係咕嚕涼瓜,可能寓意人生有酸甜苦🤣外皮酸甜香脆,裡面爆汁口感,真係估唔到平時麻麻地嘅涼瓜比佢整到咁好味😂好食又健康過咕嚕肉😂-🦀️避風塘炒蟹 $328炸脆蒜極香極惹味又脆卜卜,肉蟹咬落淡淡肉,肉質係有彈性證明真係新鮮🤓隔離枱見到都話聞到好香忍唔住過來望一望😂-🦞芝士龍蝦伊麵 $480用上貴價嘅西澳龍蝦🦞,而唔係多數餐廳都有用嘅波士頓,值得一讚👍🏻 所以唔怪得食落特別Juicy彈牙另外個伊麵彈牙有韌性,唔會淋,芝士好滂湃好多,呢樣嘢已經贏出面普遍餐廳🤩
佢哋嘅小炒夠鑊氣之餘,海鮮好新鮮,性價比都好高!😆
講真環境就冇,不過食質素嘅非常有驚喜,值得一試!🤩

🍘豪門卷(8件)$78

🔥人生之路 $78
即係咕嚕涼瓜,可能寓意人生有酸甜苦🤣
外皮酸甜香脆,裡面爆汁口感,
真係估唔到平時麻麻地嘅涼瓜比佢整到咁好味😂
好食又健康過咕嚕肉😂

🦀️避風塘炒蟹 $328
炸脆蒜極香極惹味又脆卜卜,
肉蟹咬落淡淡肉,
肉質係有彈性證明真係新鮮🤓