2022-09-02 650 浏览
呢間真係人氣爆棚!嗰日都差唔多等咗45分鐘,出面等位個到仲要冇冷氣,當場快往生🥲聽講佢喺觀塘開咗間新分店,唔知係咪都係咁多人呢🤔呢度嘅點心選擇幾多,價錢唔貴👍🏻今次我哋得兩個人,唔覺意就叫多咗😂加上佢份量都幾重量級,食到我哋超飽~=====================🫖蝦仁燒賣皇 $26雖然呢個價錢得兩粒係少貴🥹但佢一粒真係幾大,粒蝦都佔咗一半,個皮又唔厚,個人覺得幾好味🤤🫖生煎蘿萄糕 $24呢個蘿萄糕相對比較普通,主要係冇乜料,蘿萄味又唔係好重,如果有啲蘿萄絲應該會口感豐富好多🤔🫖蜜汁叉燒腸 $30叉燒腸嘅外皮有啲厚,不過叉燒幾足料,如果個皮搓得再薄啲應該會幾好食🤔🫖鮮蝦腐皮卷 $30外皮炸得幾脆,內餡就不過不失連埋醋食應該會幾好味,可惜枱面唔見有🥲🫖四寶雞扎 $32又係超巨型😹入面包咗火腿、芋頭、雞肉、魚肚,不過蒸得唔夠腍同入味,好可惜😢🫖豉汁蒸鳳爪 $26鳳爪蒸得夠腍易咬,不過味道就冇乜特別,同出面啲鳳爪差唔多~🫖山竹牛肉球 $24呢款牛肉球牛肉味相對冇咁重,不過幾彈牙仲有馬蹄一齊食幾爽口,個人覺得$24咁大粒幾抵食👍🏻=====================總體嚟講,個人
呢間真係人氣爆棚!
嗰日都差唔多等咗45分鐘,
出面等位個到仲要冇冷氣,當場快往生🥲
聽講佢喺觀塘開咗間新分店,
唔知係咪都係咁多人呢🤔
呢度嘅點心選擇幾多,價錢唔貴👍🏻
今次我哋得兩個人,唔覺意就叫多咗😂
加上佢份量都幾重量級,食到我哋超飽~
=====================
🫖蝦仁燒賣皇 $26
雖然呢個價錢得兩粒係少貴🥹
但佢一粒真係幾大,粒蝦都佔咗一半,
個皮又唔厚,個人覺得幾好味🤤

🫖生煎蘿萄糕 $24
呢個蘿萄糕相對比較普通,
主要係冇乜料,蘿萄味又唔係好重,
如果有啲蘿萄絲應該會口感豐富好多🤔
生煎蘿萄糕

🫖蜜汁叉燒腸 $30
叉燒腸嘅外皮有啲厚,不過叉燒幾足料,
如果個皮搓得再薄啲應該會幾好食🤔
蜜汁叉燒腸

🫖鮮蝦腐皮卷 $30
外皮炸得幾脆,內餡就不過不失
連埋醋食應該會幾好味,可惜枱面唔見有🥲
鮮蝦腐皮卷

🫖四寶雞扎 $32
又係超巨型😹
入面包咗火腿、芋頭、雞肉、魚肚,
不過蒸得唔夠腍同入味,好可惜😢
四寶雞扎

🫖豉汁蒸鳳爪 $26
鳳爪蒸得夠腍易咬,不過味道就冇乜特別,
同出面啲鳳爪差唔多~
豉汁蒸鳳爪

🫖山竹牛肉球 $24
呢款牛肉球牛肉味相對冇咁重,
不過幾彈牙仲有馬蹄一齊食幾爽口,
個人覺得$24咁大粒幾抵食👍🏻
山竹牛肉球
=====================
總體嚟講,個人覺得呢度幾抵食,
又係黃店又大份又足料,味道亦唔差🤤
重點係價錢唔貴,平均$20-30就有一籠點心,
幾個朋友嚟飲下茶食個包都幾過癮~
不過有得book位都建議大家book位,
唔係就要喺出面等好耐🥲
鮮蝦腐皮卷
山竹牛肉球
黎到觀塘想飲茶,唔想去一般嘅酒樓咁悶,諗到不如行去工廠區附近食豪隍。地方都好闊落。炸物不宜多食,少少地叫左咸水角,即叫即炸,外皮真心好薄好脆。熱辣辣炸起即食係無得輸。蒸野嗌左三款:第一款係竹笙上素餃,菜切得幼細,仲有竹笙都幾爽口,呢款頗清新而且坊間少見。繼續食蒸點心,蝦餃燒賣係飲茶必叫,唯一同外面酒樓好唔同係可以2粒咁嗌,好有彈性,人少都可以嘗試唔同款式。珍寶尺寸嘅蝦餃皇,啖啖海蝦肉加筍絲。燒賣皇同樣份量十足,肥瘦豬肉比例均衡,唔會咬落一大啖肥油,好完美。

午餐
2022-08-26 374 浏览
好耐冇飲茶啦.成日聽啲朋友講呢間啲點心好出色!終於忍唔住去試啦!星期六日多人啲.夏天一定要自備風扇><等左一個鐘左右.真係好需要勇氣@@裡面唔係好多位.同埋飲茶都需要啲時間~相信好多點心都係即叫即蒸@@如果不負所托.真係好好食❤️價錢仲好經濟.最有趣既係佢有西式飲品.夏天排完隊真係要番杯降下溫~
星期六日多人啲.夏天一定要自備風扇><
等左一個鐘左右.真係好需要勇氣@@
裡面唔係好多位.同埋飲茶都需要啲時間~
相信好多點心都係即叫即蒸@@如果不負所托.真係好好食❤️
價錢仲好經濟.最有趣既係佢有西式飲品.
夏天排完隊真係要番杯降下溫~
2022-08-22 494 浏览
星期日同朋友相約觀塘飲茶朋友推介豪隍點心工房由觀塘地鐵站行去約10-15分鐘我哋約咗1:00pm朋友早到,所以先等位店內坐滿人店外都有成2x人等等左20分鐘左右入坐豪隍蝦餃皇 $26大大粒蝦餃,足料蝦仁燒賣皇 $26同樣大大粒,好味鮮蝦菜苗餃 $26蝦新鮮,好味杞子濃湯鮮竹卷 $24清淸地,完全吾油籠仔馬拉糕 $26飲茶必叫好好味,懷舊小食蜜汁叉燒腸 $30略嫌腸粉唔夠滑有啲黐口感覺(淋淋)鵝肝醬咸水角 $26食吾到鵝肝醬味不過都脆口杞子桂花糕 $24呢個推介吾太甜📸環境指數🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻服務指數🌕🌕🌕🌗🌑👅好味指數🌕🌕🌕🌗🌑💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌑⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌑
星期日同朋友相約觀塘飲茶
朋友推介豪隍點心工房
由觀塘地鐵站行去約10-15分鐘
我哋約咗1:00pm
朋友早到,所以先等位
店內坐滿人

飲茶必叫
好好味,懷舊小食

蜜汁叉燒腸 $30
略嫌腸粉唔夠滑
有啲黐口感覺(淋淋)
鵝肝醬咸水角 $26

⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌑
2022-08-22
午餐
2022-08-20 537 浏览
外賣一袋點心:因天氣炎熱自己已帶冰袋,將一袋點心放入及搭的士回家,返到屋企後將最面一盒2隻珍珠雞、2盒分別燒賣、牛肉、金錢肚、雞扎放入雪櫃,到最底一個黑色膠盒放6隻蝦餃、3隻菜苗餃、4隻粉果,打開盒見到驚嚇情境😱,將餃慢慢分開,發現蝦餃、菜苗餃、粉果裂開及壓扁咗,點解可以咁放食物?有致電查詢,佢哋話平時一個盒會放20隻餃,從來都無客人投訴過爛,佢都有叫我落返店舖更換,但係我唔係住係附近🤦🏻‍♀️。希望店舖可以改善下,本身好期待試吓佢哋嘅點心,最後係一個不愉快心情😔。
外賣一袋點心:
2022-08-20
10 分钟 (外卖自取)
2022-08-17 399 浏览
今日一行七人午飯時間嚟飲茶,一黎到見到門口都算人山人海,好彩一早有打電話book位 可以直入。食物亦都比想像之中快送到 👍🏻👍🏻逐樣講吓:窩蛋牛肉飯其實有少少似山竹牛肉放喺飯面蒸,我諗個賣點就只係好多牛肉,但其實食落無乜牛肉味,普普通通依度係兩客蝦餃嘅份量,因為佢一份係兩粒嘅,但係蝦餃嘅尺寸就比平時嘅蝦餃大好多,好似就嚟迫爆個蒸籠咁🙀 一上枱大家都哇哇聲,而且食落蝦都爽口彈牙有鮮味,依個推介👍🏻有蝦餃就點少得燒賣,同蝦餃一樣兩件一份但大大件,都好紮實嘅,不過我本人就愛好蝦餃多啲🤭包點方面呢,墨西哥叉燒包幾有趣,面頭有一層薄薄既脆皮,另外炸饅頭我冇食到嘅。奶皇包就正正常常啦蓮藕煎鯪魚餅係我覺得幾好食嘅另一樣嘢,蓮藕有粒粒口感,煎得夠香口😬同樣嘅煎炸點心有鮮蝦腐皮卷,腐皮炸到脆卜卜,內餡不少幾充實~最後一個懷舊啫喱一點甜~

窩蛋牛肉飯

最後一個懷舊啫喱一點甜~
  • 墨西哥叉燒包
  • 燒賣
2022-08-15 463 浏览
之前食過堂食 個陣無寫食評 今次叫外賣同屋企人食💛爽口滑蝦腸(特)蝦腸唔算好厚粉 加埋好出色嘅甜豉油 好食💛豉汁蒸鳳爪(中)不過不失 同平時食嘅差不多 正常發揮💛鵝肝醬咸水角外賣送到嚟都仲係外脆內煙韌 好食💛鮮蝦菜苗餃皮唔算厚 𥚃面蝦仁好彈牙 我鍾意食豆苗 覺得不錯💛蝦仁燒賣皇(4粒)燒賣好大粒 蝦好爽口彈牙 必點💛豪隍蝦餃皇(4粒)我發現我叫咗好多樣都有蝦 無辦法 我鍾意有蝦嘅點心🤭💛墨西哥叉燒包同出面普遍一樣咁好食 如果唔係卡路里 我想食兩個!今次叫外賣 無感受到服務 比中間先啦~
之前食過堂食 個陣無寫食評 今次叫外賣同屋企人食

💛爽口滑蝦腸(特)
蝦腸唔算好厚粉 加埋好出色嘅甜豉油 好食
爽口滑蝦腸(特)

💛豉汁蒸鳳爪(中)
不過不失 同平時食嘅差不多 正常發揮
豉汁蒸鳳爪(中)

💛鵝肝醬咸水角
外賣送到嚟都仲係外脆內煙韌 好食

💛鮮蝦菜苗餃
皮唔算厚 𥚃面蝦仁好彈牙 我鍾意食豆苗 覺得不錯
鮮蝦菜苗餃

💛蝦仁燒賣皇(4粒)
燒賣好大粒 蝦好爽口彈牙 必點
蝦仁燒賣皇(4粒)

💛豪隍蝦餃皇(4粒)
我發現我叫咗好多樣都有蝦 無辦法 我鍾意有蝦嘅點心🤭
豪隍蝦餃皇(4粒)

💛墨西哥叉燒包
同出面普遍一樣咁好食 如果唔係卡路里 我想食兩個!
墨西哥叉燒包

今次叫外賣 無感受到服務 比中間先啦~
外卖送餐
爽口滑蝦腸(特)
鵝肝醬咸水角
蝦仁燒賣皇(4粒)
豪隍蝦餃皇(4粒)
  • 蝦仁燒賣皇
2022-08-12 374 浏览
牛肉丸咸到不得了 …..........春捲又係好咸好乾蝦餃最好食腸粉普通燒賣普通墨西哥包成口油有要求既唔好去食.........................
牛肉丸咸到不得了 …..........
春捲又係好咸好乾
蝦餃最好食
腸粉普通
燒賣普通
墨西哥包成口油
2022-08-01 635 浏览
足日做密野經過呢度買外賣返公司食4個點心等左半個鐘😅雖然係即蒸者但又真係等太耐了個包太甜排骨感覺油左少少雞扎正正常常啦素菜餃個皮少少厚⋯⋯⋯整體都係一般般Total 2人食左$112都ok la 不過不失
足日做密野經過呢度買外賣返公司食

Total 2人食左$112

都ok la
不過不失
2022-07-29 537 浏览
久聽大名。 被稱為隱世美食,终於一家大少昨日一試。新店環境整潔,員工勤力有禮。用餐器具,不太清潔。食物就点了蝦餃,腸粉,粉果等傳統点心。蝦餃是比較出色,味道外觀是好的。其它正常水準。但非傳聞講咁不可不試。綜合而言,是不錯的質素。但本人不會再試,因食物味精可能太重,其份量應高於一般酒樓。昨天食後至今都感到其威力,要不断飲水。可能个人體質問題。平心而論,同樣質素的点心,坊間實在不少,不必特別去試。始終其周邊環境及室內的裝修並非10分吸引

綜合而言,是不錯的質素。

• 蝦餃
2022-07-14 744 浏览
豪惶點心真係冇得輸今日叫咗燒賣、蝦餃拼潮州粉果、珍珠雞同埋鳳爪排骨飯,仲有煎蓮藕餅蝦餃一籠兩隻,每隻都好大隻,食落有好多蝦,啲蝦好爽口,個皮厚薄適中啲燒賣又係好大粒,蝦同豬肉嘅比例剛好,係唔錯嘅燒賣鳳爪排骨飯,餓嘅份量足,對比上嚟鳳爪同埋排骨好似好少,不過味道亦唔錯珍珠雞都係好足料,而潮州粉果的餡料亦都非常充足,有沙角、花生同埋肉碎,皮亦唔會太濕最鍾意食呢度啲蓮藕餅,蓮藕細細粒,加埋魚肉,清爽得來,又食到嫩滑嘅魚肉,煎炸得好香脆整體來講,呢度啲點心唔錯,食完唔會要飲好多水,味精唔多,幾好
豪惶點心真係冇得輸

啲燒賣又係好大粒,蝦同豬肉嘅比例剛好,係唔錯嘅燒賣

外卖送餐
2022-07-07 669 浏览
作為點心愛好者 終於要去朝聖 😍😍😍這次去的是位於工廠大廈樓上的總店,雖然裝潢環境沒有地舖新淨,但人流不太多 有自成一角的感覺個人覺得點心的選擇有點少 (加上當天不幸地所有腸粉都售罄...),但點心用料充足,每一件點心都比坊間的大大概1.5倍 😮。蝦餃燒賣都很大,就連蝦餃裡面的蝦都超大只☺皮薄餡靚 👍🏻👍🏻👍🏻流心奶皇包也很好吃,咬開包熱熱的蛋黃內餡流出來,另外還試了墨西哥叉燒包、蘿蔔糕 、鮮竹卷、 炸饅頭 、山竹牛肉等等……全部都很不錯(要知道點心要完全都OK也頗難的 呵呵),茶葉的香氣也比坊間的點心專門店濃 👍🏻
作為點心愛好者 終於要去朝聖 😍😍😍

2022-07-03 509 浏览
一盅兩件而家已經愈來愈少食。難得今日朋友慶起約我去飲茶。即刻應承啦。牛肉球食落唔粉。而且馬蹄量多。食落淋身之餘帶點爽口。喼汁亦唔會蓋過牛肉球嘅味道。蝦餃,皮夠薄,而且隻蝦夠大隻。雞紮,又係飲茶必點。我自己最鍾意食入面塊豬皮。索晒所有材料嘅味道。好好食。燒賣,我自己比較鍾意食茶樓嘅燒賣。出面小食店嘅魚肉燒賣簡直比唔上茶樓嘅燒賣。腸粉係叉燒腸。叉燒份量都塞滿成條腸粉。腸粉皮唔厚。叉燒亦都肥瘦均勻。食落去唔會太油膩,又唔會太清。

蝦餃,皮夠薄,而且隻蝦夠大隻。

2022-07-03 1998 浏览
點心來講豪隍蝦餃同燒賣 Size 都係驚人嘅,但排隊45分鐘先食到,又限時70分鐘用餐時間,而且枱與枱之間好緊迫,環境同服務同酒樓就冇得比架啦,值唔值得就要自己諗諗啦⋯⋯豪隍蝦餃皇(2粒)好多蝦!但外皮好厚,師傅調味好重手,有啲死鹹味蝦仁燒賣皇(2粒)蝦都係一樣好多,冇蝦餃咁鹹,係好食嘅墨西哥叉燒包整體都可以,但係包面比較粉爽口滑蝦腸腸粉都算滑,但平時啲酒樓係咪有3條呢?🤔甜奶炸饅頭好飽滿同脆,加埋煉奶好有童年回憶🥰高湯鮮竹卷都係大大嚿,味道正正常常鵝肝醬咸水角炸過龍有啲黑,不過….說好的鵝肝醬呢?
點心來講豪隍蝦餃同燒賣 Size 都係驚人嘅,

豪隍蝦餃皇(2粒)
好多蝦!但外皮好厚,師傅調味好重手,有啲死鹹味
豪隍蝦餃皇

蝦仁燒賣皇(2粒)
蝦都係一樣好多,冇蝦餃咁鹹,係好食嘅

墨西哥叉燒包
整體都可以,但係包面比較粉

爽口滑蝦腸
腸粉都算滑,但平時啲酒樓係咪有3條呢?🤔
爽口滑蝦腸

甜奶炸饅頭
好飽滿同脆,加埋煉奶好有童年回憶🥰

高湯鮮竹卷
都係大大嚿,味道正正常常
高湯鮮竹卷

鵝肝醬咸水角
炸過龍有啲黑,不過….說好的鵝肝醬呢?

2022-07-03
  • 蝦仁燒賣皇
2022-06-27 472 浏览
幫襯過三次睇住佢食物質素越嚟越差知道你一向唔憂做,又何必咁大牌發爛呢?今次幫襯等左個幾鐘,門口帶位同事入哂D二人先放四人枱,見唔對路問下點解淨係叫二人枱,呀帶位同事話多兩位客等緊所以拆哂D四人枱。但門口兩位嘅已經入哂,只係佢一尾叫,門口就十幾張四人,安排差算野食黎到腸粉凍嘅,蝦餃縮左水,米線水準又keep唔到,冇位放點心就直接推開你D碗碟又算遲左少少,30秒內三個員工叫交枱之後聲稱自己老闆娘嘅直接自己衝埋嚟收晒所有碗碟餐具,仲大大聲指住我地話呢枱走入得人,食埋個包放筷子嘅碟又冇,放落枱,聲稱老闆娘嘅又跑過嚟仲要叫:「不如筷子掉遠D丫」「或者比$30我比隻碟你掉」「我大把客唔該你唔好黎啦」唔洗你唔該la 你D咁劣質嘅點心店通街都係我一定永遠唔再踏足做個好心執咗去唔好害人la生意差又跪黃r客無德無質無本事又假黃店不知所謂。 真心,摺埋la
幫襯過三次

睇住佢食物質素越嚟越差

知道你一向唔憂做,又何必咁大牌發爛呢?

遲左少少,30秒內三個員工叫交枱

唔洗你唔該la 你D咁劣質嘅點心店通街都係
我一定永遠唔再踏足
做個好心執咗去
唔好害人la
生意差又跪黃r客
無德無質無本事又假黃店

不知所謂。 真心,摺埋la
2022-06-26