2023-09-25 55 浏览
由大圍站行過去十分鐘就到嘅豬手工房,唔會太難搵,返緊返工嘅人值得一試👍🏻白桃梳打熱辣辣嘅天氣點左個白桃梳打,消暑感十足,蜜桃🍑果香味濃郁,唔會過甜,清新又開胃一流燒牛舌係調味濃郁,肥瘦比例適中,有少少燒烤香味好惹味,配酒好夾。主菜點左鴨腿意大利燉飯,鴨皮加上忌廉嘅油脂香,滿足感爆棚。米飯係長條型嘅飯粒,加埋濃厚奶油香嘅忌廉白醬,同埋香料嘅畫龍點晶,飽足感滿分💯下次要試埋佢好吸引嘅招牌豬手😍
白桃梳打

下次要試埋佢好吸引嘅招牌豬手😍
2023-09-23 42 浏览
豬手工房地址:大圍成運路1-7號交通城工業大厦2樓11室最近有啲想食豬手,細佬就提議去大圍呢間隱世食店,話佢嘅豬手係好好味🤤呢間店雖然比較隱蔽,但坐低咗之後都keep住有客人到,好彩之前有book定位😁😁😆招牌脆爆鹹豬手 $238豬手超大隻!!!!!而個皮整得超~超~超香脆,內面啲肉就好香滑!而最欣賞嘅係廚師嘅細心,一早將啲肉切好一片片,方便我哋食!🫣🫣原本以為會食唔囇!點知同細佬越食越上癮,好快就清碟🤤🤤完全冇油膩感👍👍金牌自家製薄餅 $168裏面有好多材料,例如意大利巴馬火腿、德國陽、菠蘿、車里茄同紫洋蔥🧅,配埋濃郁嘅芝士,好好味!而且仲要係即整,超推薦大家試下!雜果乳酸蘇打 $48青檸蘇打 $48
豬手工房
地址:大圍成運路1-7號交通城工業大厦2樓11室
招牌脆爆鹹豬手 $238
金牌自家製薄餅 $168
雜果乳酸蘇打 $48
青檸蘇打 $48
2023-09-19 66 浏览
🐻媽聽朋友介紹呢間餐廳既Pizza好食,所以就捉🐻去搵食。係大圍站行5分鐘,出𨋢見到好多車房係岩既,餐廳係邊邊位置。⭐️美式夏威夷薄餅 $138♥ 煙肉 ♥菠蘿 ♥車里茄 ♥紫洋蔥繼續🍕一定要有🍍,Pizza黎到香噴噴,表面鋪滿芝士焗得好靚,批邊香脆,拎起即刻有拉絲效果。入口係滿滿既芝士好邪惡,車里茄同菠蘿都大粒加添口感,難怪咁多人大讚。⭐️蒜香蟹肉意粉 $138意粉份量多,炒至乾身,好香蒜味,係🐻鍾意既幼意粉,辣度係譚仔5小辣左右🌶️,好惹味,但只係食到少少辣既朋友仔應該頂唔順。配料有紅椒粒同蟹肉粒,捲起每啖意粉都會見到蟹肉掛係意粉上🤭⭐️雜果乳酸蘇打 $48⭐️青檸梳打 $48兩款梳打都係酸酸甜甜,可以解解膩。

⭐️美式夏威夷薄餅 $138
♥ 煙肉 ♥菠蘿 ♥車里茄 ♥紫洋蔥

⭐️蒜香蟹肉意粉 $138

⭐️雜果乳酸蘇打 $48
⭐️青檸梳打 $48
兩款梳打都係酸酸甜甜,可以解解膩。
2023-09-19 58 浏览
《豬手工坊》📍 大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室呢間位於大圍嘅脆皮豬手店地方比較偏僻 不過食落去係超級高質😍🤤份量都好大份 價錢都尚算可以接受🥰🥰➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✭招牌脆爆鹹豬手 $238(9/10)呢個鹹豬手係我食過咁多個脆皮鹹豬手裡面係最好食嘅一個😍😍🥰 我個人極力推薦❗️❗️👍🏻一定要試下‼️✭芝士卡邦尼意粉63度溫泉蛋 $118 (8/10)呢個芝士卡邦尼意粉芝士味係超級濃 汁都好足夠唔會話太多or太少👍🏻👍🏻🥰 食落去唔會太膩🤩🤩加埋溫泉蛋簡直係絕配👍🏻‼️✭金沙軟殼蟹薄餅 $168 (9/10)呢個薄餅超多芝士 但係一d都唔膩😍🤩 料都超足😍🤩🤩 裡面仲有鹹蛋碎所以食落每啖都會充斥住鹹蛋嘅香味🤤🤤(我個人都係非常推薦‼️‼️)✭巨峰提子乳酸蘇打 $48 (8/10)✭香濃港式咖啡 $26 (8/10)✭德國貴族花茶 $36 (8/10)飲落去酸酸地都好開胃🤤 用黎打卡一流🤩📸➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✫ 食物(8/10)✫ 環境(8/10)✫ 服務(9/10)#ig #igdaily #igers #idfoodies #香港 #香港美食 #美食
《豬手工坊》
📍 大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✭招牌脆爆鹹豬手 $238(9/10)
✭芝士卡邦尼意粉63度溫泉蛋 $118 (8/10)
✭金沙軟殼蟹薄餅 $168 (9/10)
(我個人都係非常推薦‼️‼️)
✭巨峰提子乳酸蘇打 $48 (8/10)
✭香濃港式咖啡 $26 (8/10)
✭德國貴族花茶 $36 (8/10)
飲落去酸酸地都好開胃🤤 用黎打卡一流🤩📸
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✫ 食物(8/10)
✫ 環境(8/10)
✫ 服務(9/10)
#ig #igdaily #igers #idfoodies #香港 #香港美食 #美食 #美食推薦 #香港美食 #香港好去處#FoodPhotography #Eeeeeats #FoodPorn #FoodGasm #Foodie #ForkYeah #FoodInTheAir #Delish #EatingForTheInsta #CleanEating #ELLE愛吃貨
上次食完覺得好好味的豬手工房,今日又再encore!今次終於識路唔使兜個大圈了。由於今日超大雨我地冇坐室外,其實室內都好有藝術感好有feel架!兩個人食叫咗一個薄餅+一份豬手同埋兩杯飲品。😋千島大蝦🍤海鮮薄餅 $138滿滿嘅大蝦鋪滿大量芝士,配合埋千島醬,大蝦鮮甜好味,芝士味較千島醬味道更突出,不過今次overcock咗邊邊位有點硬,但味道都ok。😋招牌脆爆鹹豬手 $238又再一次見面啦,呢隻粗過我小腿嘅豬手,外皮保持爆脆,每一口咬落去都係好脆卜卜,豬手肉鹹香味夠晒足,肉質亦係又軟又嫩,每次食佢哋嘅豬手都係種享受。🍧巨峰提子乳酸梳打,原味乳酸梳打 各$48都係果句,食豬手配有氣飲品係最爽的,一啖豬手一啖梳打,正👍🏻。

兩個人食叫咗一個薄餅+一份豬手同埋兩杯飲品。

😋千島大蝦🍤海鮮薄餅 $138

😋招牌脆爆鹹豬手 $238

🍧巨峰提子乳酸梳打,原味乳酸梳打 各$48
2023-09-12 66 浏览
豬手工房位於大圍的工廠大廈內,以懷舊工業裝修為特色,與周圍工業環境相得益彰。餐廳外有寬敞的用餐區,非常適合喜歡吸煙的顧客,在工廠區中享受寧靜時光。 來到豬手工房,一定要嚐嚐他們的招牌脆爆咸豬手$238 豬手的外皮炸得非常酥脆,搭配黃芥辣和德國酸菜一起享用,味道傳統正宗,而且份量十分豐盛,絕對足夠一家四口享用。 另外,我們還點了金沙軟殼蟹薄餅$168,這款薄餅上加了鹹蛋黃,味道帶有香鹹的風味,芝士的份量也十分慷慨。最特別的是,薄餅上還有軟殼蟹,口感鬆軟又鮮脆,讓人感覺像同時品嚐中式金沙蟹和西式薄餅,兩者的結合非常完美。 最後,我們還點了一些無酒精飲料,例如芒果蘋果無酒精啤酒$48 和紅芭樂無酒精啤酒$48,這些酸甜可口的飲品能夠解膩,讓人有更好的享受。 總的來說,豬手工房的食物美味獨特,份量驚人,非常適合與朋友聚餐或全家歡聚的場地。

📍#豬手工房 (大圍)大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️大圍開左圍方之後相信好多人都會係圍方覓食,而我就係大圍發掘到間超級隱世既餐廳,餐廳選址比較偏,係車房附近,相信唔係朋友推介/附近返工都比較少去! 但係性價比幾高🍝☺️加上味道有驚喜🥰🤤🤤值得介紹比大家。✨#芝麻醬燻三文魚青瓜沙律💰$98芝麻醬燻三文魚青瓜沙律🥗沙律分量充足,選用嘅食材都好新鮮,煙三文魚卷成花狀,有少許心思✨#香辣蒜片德國啤酒蜆💰$88用啤酒作為調味非常適合鍾意飲酒嘅朋友😆 除咗啤酒🍻亦加上蒜蓉片,更加惹味。值得一讚係蜆肉好鮮甜無沙👍🏻✨#狂野勁辣魷魚鬚💰$88非常好食,諗住下次嚟都一定要再encore☺️ 勁辣魷魚鬚唔係得嗰名,真係勁辣而且有後勁😆 但又唔係辣到食唔到嗰種。正!✨#芝士焗肉醬意粉💰$68芝士焗肉醬意粉就正正常常🍝意粉軟硬適中,芝士同肉醬份量適中,味道唔錯👍🏻▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
📍#豬手工房 (大圍)
大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#芝麻醬燻三文魚青瓜沙律💰$98

✨#香辣蒜片德國啤酒蜆💰$88

✨#狂野勁辣魷魚鬚💰$88

✨#芝士焗肉醬意粉💰$68

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-09-10 41 浏览
今年男友生日在颱風前夕,當人們忙於買餸去預備留在家中,我們就決定開心咁食好西慶祝。本身有戶外座位,因為颱風來臨而收了~~~一開始我點了德國貴族花茶,男友點了原味乳酸梳打,個人覺得花茶加了蜜糖而感覺好飲,如果份量多少少就更好。小食點了法式薯條配黑松露醬和香草牛油雞翼,薯條份量好多,粗大好好食,牛油雞翼都不錯。主菜點咗黑松露野菌忌廉汁寬條麵和明太子蟹棒海鮮薄餅,寬條麵真心好食,而薄餅好食得來餡料十足,由於我們食唔曬,所以將薄餅放入環保餐袋帶回家以便颱風來臨時享用。我們本身買了小小的伯爵茶蛋糕到餐廳,店員會按每位收10元的切餅費,見店員為我們的蛋糕用心裝飾,個人覺得值得付這個費用。見鄰枱的爆脆豬手好吸引,但份量倒不少,待下次帶多一、兩位朋友去才點這個吃😇

本身有戶外座位,因為颱風來臨而收了~~~

2023-08-31
庆祝纪念
生日
2023-09-08 101 浏览
最近圍方開幕行吓 順便發掘餐廳去咗交通城大廈一間神秘嘅豬手工房由停車場入口上見到全部車房以為去錯建議大家去搭𨋢入口上🐷招牌脆爆鹹豬手朋友想一試名物鹹豬手 幾大碟大概2-4人份量 外皮金黃香脆卜卜 少脂肪最重要唔鹹到口渴 配埋自家製芥末醬同醃酸菜🥬🍕金牌自家製薄餅餡料豐富包括意大利巴馬火腿 德國腸🌭車厘茄🍅紫洋蔥 唔只餅面有火腿入邊都有🧀熱辣辣芝士拉芝正🥭芒果蘋果梳打&🍍熱情果菠蘿梳打闆娘推介呢兩款人氣飲品 梳打罐裝上食完肉類濃郁芝士gur吓露台有室外雅座同埋籃球架? 🏀餐廳仲提供各種小食烤焗主菜類 適合一家大細或開party
招牌脆爆鹹豬手

餐廳仲提供各種小食烤焗主菜類 適合一家大細或開party

招牌脆爆鹹豬手
金牌自家製薄餅
2023-09-08 33 浏览
同阿女去開大圍附近做完嘢又話要食肉醬意粉🍝🫣心諗,工廠區喎,邊度搵比你食呀?於是就search 下啦,點知就係隔離街工廈就有,但個名叫「豬手工房」😱不過原來仲有好多選擇嘅,就即刻去食!呢間餐廳除咗原來豬手出名之外,仲有好多主菜、好多唔同既特式小食、飲品嘅種類仲好多!熱嘅有花茶果茶、凍既有梳打特飲零酒精啤酒!今次我決定飲「蝶豆花配接骨木花茶」好靚,微微酸甜好清新👍第一時間就要叫肉醬意粉比小姐食先啦!芝士焗肉醬意粉 $68份量好大,好有港式茶餐廳既經典風味滿滿嘅芝士加肉醬,加上番茄🍅好開胃一濃郁又美味我其實好想叫豬手,但又驚食唔曬,下次要帶多啲朋友一齊食先得😔於是我就叫咗另一招牌菜~招牌工房炒飯!呢度炒飯利用咗差唔多有十度配料:鰻魚粒,青豆,紅蘿蔔等等,仲鋪上木魚絲,好有動感🤣(其實沙膽好驚木魚絲㗎🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣)炒飯食落去粒粒都有飯香!軟熟、香濃又足料香煎鹹牛舌 $88牛舌肉質唔錯,充滿鹹香味,再配上醬汁甜甜地,我同沙膽都食到停唔到口😋酥炸雞軟骨配他他醬$68份量又係估唔到咁大,新鮮炸出嚟,真係好酥脆,配上我最鍾意嘅他他醬,正👍🍱餐廳:豬手工房 (大圍) 🏫地址:大圍成運路1-7號交通城
今次我決定飲「蝶豆花配接骨木花茶」好靚,微微酸甜好清新👍
第一時間就要叫肉醬意粉比小姐食先啦!
芝士焗肉醬意粉 $68

炒飯食落去粒粒都有飯香!軟熟、香濃又足料

香煎鹹牛舌 $88

炸雞軟骨配他他醬$68

🍱餐廳:豬手工房 (大圍)
🏫地址:大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室
2023-09-04 30 浏览
見好多好評就想試下~餐廳雖然話喺工廠大廈入面,但其實喺大圍地鐵站行過去都好近~ 好易揾~上到好環境好闊落,涼少少可以坐露天,一定好有feel~🔹招牌脆爆鹹豬手🔹 招牌菜係唔會令人失望~好大隻豬手!外脆内軟,食到後尾都仲好脆~肉唔會好鹹~ 唔會食完好口乾~🔹忌廉蘑菇湯🔹好足料~啖啖蘑菇同洋蔥~好香忌廉味~🔹金牌蕃茄焗豬扒飯🔹豬扒好林,好香~估唔到係炒飯底,飯又粒粒分明~好多芝士喺面~🔹Tiramisu Cheesecake🔹蛋糕底,充滿咖啡味~芝士味又唔會搶左fo ~口感剛剛好~🔹冰糖桂花雪梨🔹真材實料~好香桂花味,仲有碎碎粒嘅雪梨肉~好fresh,好飲~🔹白桃乳酸梳打🔹淡淡桃味,唔好太甜,但好解渴~顏色好靚,好少女~
[大圍- 隱世豬手]

見好多好評就想試下~
餐廳雖然話喺工廠大廈入面,
但其實喺大圍地鐵站行過去都好近~ 好易揾~
上到好環境好闊落,
涼少少可以坐露天,
一定好有feel~

🔹招牌脆爆鹹豬手🔹
招牌菜係唔會令人失望~
好大隻豬手!
外脆内軟,食到後尾都仲好脆~
肉唔會好鹹~ 唔會食完好口乾~

🔹忌廉蘑菇湯🔹
好足料~
啖啖蘑菇同洋蔥~
好香忌廉味~

🔹金牌蕃茄焗豬扒飯🔹
豬扒好林,好香~
估唔到係炒飯底,
飯又粒粒分明~
好多芝士喺面~

🔹Tiramisu Cheesecake🔹
蛋糕底,充滿咖啡味~
芝士味又唔會搶左fo ~
口感剛剛好~

🔹冰糖桂花雪梨🔹
真材實料~
好香桂花味,
仲有碎碎粒嘅雪梨肉~
好fresh,好飲~

🔹白桃乳酸梳打🔹
淡淡桃味,
唔好太甜,
但好解渴~
顏色好靚,
好少女~
2023-09-04 25 浏览
打完風之後約咗朋友去大圍行新嘅商場圍坊,我哋首先食咗一個早晚餐,喺大圍站步行大約10分鐘以內嘅路程就去到呢間餐廳。招牌脆爆鹹豬手 (Signature dish)嚟到當然要試吓呢度啲豬手啦,豬手外脆內彈牙嘅口感,外邊燒烤會有少少乾身,不過肉質都好好食,可以揀半碟嘅白蘿蔔,酸酸地都幾開胃。又或者點芥蘭醬汁。就咁食都好食嘅!炭燒豬頸肉 新鮮厚切,而且肉質好鬆軟,佢嘅調味比較簡單,亦都唔會太重炭燒味道,點佢個泰式辣醬就好食!飲品就隨心叫芒果汁,朋友就叫咗杯梳打。 餐廳:豬手工房 (大圍) 地址:大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室

招牌脆爆鹹豬手 (Signature dish)

炭燒豬頸肉

飲品就隨心叫芒果汁,朋友就叫咗杯梳打。

餐廳:豬手工房 (大圍)

地址:大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室
  • 招牌脆爆鹹豬手
2023-08-30 31 浏览
好多人都知大圍都好多捐窿捐罅先搵到嘅好嘢食!喺市中心或者遠少少近工廠大廈嗰邊都有好多特色嘅食物!今次同朋友去遠距離大圍市中心遠少少既地方食好嘢!嗰度最出名就係豬手,同埋一年串好有特色嘅小食!位置交通亦都方便喺大圍西鐵站a出口直行大概10分鐘左右到!呢間餐廳充滿著濃濃嘅復古工業風!再加上成間餐廳大部分會招待vip會員所以服務亦都非常好!呢個位置雖然唔容易搵但係喺升降機撳2樓就可以到達!餐廳嘅位置除咗相當闊落露台仲有個位置可以畀大家感受考戶外嘅風景同埋特色!今次同朋友一定係試佢個皇牌嘅產品大大隻慢煮烤焗豬手!豬手除咗啖啖肉皮脆嫩滑!配上特製嘅芥末醬同埋酸菜除咗好食之外層次感亦都非常豐富!再加上唔需要用啲咩醬汁都可以食到原汁原味非常癮滿足!之後我哋再叫咗個雜菜沙律!菜本身已經非常新鮮鮮甜!亦都非常份量充足!大圍交通城2樓全層豬手工房

大圍交通城2樓全層
豬手工房
  • 招牌脆爆鹹豬手
自從大圍地鐵站上蓋商場圓方開幕左 發現真系多左好多人去大圍朝聖😂 吾知大家又知吾知其實圍方附近既工業區其實都有野食呢😌 呢間叫 -豬手工房- 既餐廳 附近基本上全部都係車房 但無錯 佢個位置正正就系呢度😂香辣蒜片德國啤酒蜆 $88海蜆好大隻仲要啖啖肉🐚 而且好鮮甜 配上濃濃既德國啤酒🍺 鮮味即刻飆升啊😋香蒜炭燒扇貝(3隻) $88扇貝肉嫩又彈牙🦪 加上牛油香蒜🧄超夾!! 而且連殼炭燒 仲可以保留到扇貝既風味tim😌芝士焗肉醬意粉 $68系港式茶餐廳既經典風味🍝 意粉份量好足 而且肉醬加埋半融芝士勁邪惡 番茄味好開胃🍅 濃郁又美味蒜香蟹肉意粉 $138與其話佢系西式意粉 但感覺比我中式炒麵多啲😂 因為意粉炒得偏乾身 但用既蒜蓉同辣椒好多 所以超惹味 而且啖啖都系蟹肉好滿足🤤另外 我地仲嗌咗一 jar既桃汁🍑 可以兩個人開心Share飲😆

香辣蒜片德國啤酒蜆 $88

香蒜炭燒扇貝(3隻) $88

芝士焗肉醬意粉 $68

蒜香蟹肉意粉 $138

2023-08-21
  • 香辣蒜片德國啤酒蜆
  • 香蒜炭燒扇貝(3隻)
  • 芝士焗肉醬意粉
  • 蒜香蟹肉意粉
2023-08-29 41 浏览
📍 豬手工房 (大圍) 行新商場但無乜餐廳想食 上網睇到呢間餐廳好似唔錯咁~但我哋黎到呢到唔係叫豬手😆因為我勁想食pizza▫️金沙軟殼蟹薄餅岩岩焗起上枱 熱辣辣 薄批底,食落香脆 pizza好多芝士 好拉絲~好足料 軟殼蟹配上咸蛋黃醬 都幾夾喎!▫️蒜香蟹肉意粉好香蒜味,有蟹肉同蕃茄仔 仲有啲蒜片意粉炒得乾身 比想像中好味 同友人都覺得幾唔錯👍🏻▫️芝麻醬煙燻三文魚青瓜沙律沙律菜都幾新鮮配埋芝麻醬就點都好食😆🫶▫️雜果乳酸梳打酸酸甜甜 ▫️荔枝椰果茶好多椰果 岩曬我~地址: 大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室
📍 豬手工房 (大圍)
▫️金沙軟殼蟹薄餅
岩岩焗起上枱 熱辣辣
薄批底,食落香脆 pizza好多芝士 好拉絲~
好足料 軟殼蟹配上咸蛋黃醬 都幾夾喎!

▫️蒜香蟹肉意粉
好香蒜味,有蟹肉同蕃茄仔 仲有啲蒜片
意粉炒得乾身 比想像中好味 同友人都覺得幾唔錯👍🏻

▫️芝麻醬煙燻三文魚青瓜沙律
沙律菜都幾新鮮配埋芝麻醬就點都好食😆🫶

▫️雜果乳酸梳打
酸酸甜甜

▫️荔枝椰果茶
好多椰果 岩曬我~

地址: 大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室