2024-09-09 41 浏览
今日係中環開完會,同同事們去左happy hour🥳見到呢間石板街新開嘅手工啤舖頭,有可愛嘅貓貓logo,同埋性價比都好高,所以就去試下啦😋佢啲啤酒🍻嘅口感同氣都好似生啤咁,好正😊👍🏻仲有我地一次過買6罐都有優惠添😋*****貓員外精釀啤酒🍻 $23-43 (HH -$5)🌸花魁 - 茉莉小麥啤酒🍑桃寶 - 水蜜桃小麥啤酒🌾桂花小麥 - 桂花小麥啤酒🌟星仔 - 三倍乾投渾濁IPA啤酒🌞秀才 - 金色艾爾啤酒💳土豪 - 山渣科隆啤酒小吃🧆🥓火腿 $48義式風乾豬梅花生火腿片20g 義式鄉村風乾牛肉片 20g🧀芝士 $58軟熟法國起司50g 煙燻莫扎瑞拉乳酪 30g*****

*****
貓員外精釀啤酒🍻 $23-43 (HH -$5)
🌸花魁 - 茉莉小麥啤酒

軟熟法國起司50g
煙燻莫扎瑞拉乳酪 30g

*****
2024-08-29
去左中環食好西 下場當然就係要搵地方飲下野chill下啦~今次黎到石板街一間好搶眼既新派酒吧有別一般酒吧 依間特別光猛 一排凍櫃放滿各款罐裝精釀手工啤🍺一目了然 非常方便有齊清爽、IPA酒花、果香、烘焙 甚至sparkling同tonic water都有岩晒唔同人唔同既心情同口味~價錢方面由$28~$48 一次過買6罐仲會有額外優惠🤑-LIGHT-✿ HAWTHORN KOLSCH $28 ✿一啲苦澀味都無 口感非常輕盈 帶有少少山植味✿ CADET - GOLDEN ALE $38 ✿酸味較出 口感簡潔清爽👍🏻✿ OSMANTHUS WHEAT $38 ✿獲獎啤酒🥉麥香混合清香桂花味🌾 入口酸甜淡香✿ JASMINE WIT $38 ✿入口帶天然酒花香味 口感清香細緻溫和-FRUITY-✿ PEACH WHEAT $48 ✿ 蜜桃味香甜🍑好易入口👧🏻✿ CRUSHED DREAMS - GRAPE GOSE $48 ✿獨家研發生產既果香手工啤 不經過濾 保留活性酵母 獲AIBA銅獎🥉-SNACKS-✿ CHEESY TIME $58 ✿飲酒點少得佐酒小食搭配下呢~French Bri
去左中環食好西 下場當然就係要搵地方飲下野chill下啦~
今次黎到石板街一間好搶眼既新派酒吧

有別一般酒吧 依間特別光猛

一排凍櫃放滿各款罐裝精釀手工啤🍺一目了然 非常方便

岩晒唔同人唔同既心情同口味~

價錢方面由$28~$48 一次過買6罐仲會有額外優惠🤑

獨家研發生產既果香手工啤
不經過濾 保留活性酵母 獲AIBA銅獎🥉

-SNACKS-

✿ CHEESY TIME $58 ✿
飲酒點少得佐酒小食搭配下呢~
French Brie+Smoked Mozzarella🧀搭配酥脆梳打餅
鹹香味同清香既啤酒相當夾!
✿ CHARCUTERIE $48 ✿
Italian Coppa Ham+Sliced Bresaala🥓
油脂豐富 鹹香十足 配上冰凍啤酒非常夾
放工想簡單喺中環飲返杯,行到石板街,側邊有啲小酒吧,對住街景飲返杯都幾chill~雪櫃有好多款可以揀,都係以不經過濾,用活性酵母精釀嘅~我哋揀咗6罐啤酒,有啲喺2024年嘅AIBA拎埋獎添!🍻 🏆 星仔啤酒花香,少少苦香,幾有層次。🍻 🏆 葡萄熟了提子芳香,同啤酒配埋,有果汁酒嘅感覺,好易入口。🍻 🏆桂花小麥桂花一般真係比較少見,平時配茶清香淡雅,配啤酒唔會太膩又幾有趣。🍻 🏆秀才呢隻主打麥味香,IPA輕盈嘅酒體,比較清新~🍻 土豪山渣科隆加入咗山渣乾,冇想像中咁濃山渣味,香香地微酸甜。🍻 水蜜桃小麥香香甜甜,唔飲開酒嘅女仔都會鍾意,麥味清香,甜而不膩。火腿拼盤 & 芝士二重奏飲啤酒當然要有啲小食送下,有兩款火腿鹹香油香都唔錯,可以夾埋芝士食就仲正,唔好唔記得飲返啖啤酒!芝士軟滑,口感層次豐富。

雪櫃有好多款可以揀,都係以不經過濾,用活性酵母精釀嘅~

我哋揀咗6罐啤酒,有啲喺2024年嘅AIBA拎埋獎添!

🍻 🏆 星仔
啤酒花香,少少苦香,幾有層次。

🍻 🏆 葡萄熟了
提子芳香,同啤酒配埋,有果汁酒嘅感覺,好易入口。

🍻 🏆桂花小麥

🍻 🏆秀才
呢隻主打麥味香,IPA輕盈嘅酒體,比較清新~

🍻 土豪山渣科隆
加入咗山渣乾,冇想像中咁濃山渣味,香香地微酸甜。

🍻 水蜜桃小麥
香香甜甜,唔飲開酒嘅女仔都會鍾意,麥味清香,甜而不膩。

火腿拼盤 & 芝士二重奏
2024-08-30
2024-09-03 30 浏览
石板街附近開咗間主打手工啤嘅酒吧,價錢唔貴,橫掂未到食飯時間,決定飯前chill one chill😌手工啤不經過濾,保持左活性酵母同品質😙種類分咗Light, Fruity, Dark 同Hoppy👍🏼 order完之後店員會主動倒入酒杯,有dd儀式感🙈-Light-簡左茉莉花同桂花味,幾refreshing😙🔅花魁•$38IBU: 10ABV: 4.9% VOLOG: 12.5 ºP🔅桂花小麥•$38IBU: 10ABV: 5.3% VOLOG: 13.0 ºP-Fruity-呢2隻以水果為主,所以比較甜,苦度低,易入口🙈好似飲果汁咁🔅葡萄熟了•$48IBU: 3ABV: 4.5% VOLOG: 14.0 ºP🔅桃寶•$48IBU: 3ABV: 4.5% VOLOG: 14.0 ºP-Hoppy-苦度同酒精濃度較高,麥味香濃,個人幾like😋🔅星仔•$48IBU: 40ABV: 7.0% VOLOG: 17.0 ºP店員提到一次買6罐同27罐有額外優惠,如果開party都可以諗諗佢😋🔅芝士二重奏•$58飲多幾罐啤酒就口痕想食吓嘢,芝士拼盤分別有Mozzarella Cheese ,

-Light-
簡左茉莉花同桂花味,幾refreshing😙
🔅花魁•$38

IBU: 3
ABV: 4.5% VOL
OG: 14.0 ºP

-Hoppy-
苦度同酒精濃度較高,麥味香濃,個人幾like😋
🔅星仔•$48
IBU: 40
ABV: 7.0% VOL
OG: 17.0 ºP

🔅芝士二重奏•$58
飲多幾罐啤酒就口痕想食吓嘢,芝士拼盤分別有Mozzarella Cheese ,French Brie 同兩塊梳打餅😙性價比好高
2024-09-02 29 浏览
今日突然落咗一場大雨,企咗喺一間酒館門口避雨,見又有啲口渴,就入咗去坐吓,開頭只係嗌咗兩罐啤酒同小食,飲飲吓唔覺唔覺飲咗六罐,味道真係太特別,唔係周圍都有,鍾意試新嘢嘅我試完一罐又一罐,手工啤酒保留咗活性酵母精釀而成,重麥味香,一啲苦澀味都無,超級正,飲飽食醉之後就停雨,個人最鍾意桃寶,蜜桃味香甜得嚟唔會過膩,配合啤酒嘅甘同氣泡好合適,好易入口,係大家都會鍾意嘅。價錢同普通啤酒差唔多,環境好好坐,員工都好熱情,會主動過嚟幫手斟酒。

今日去中環見到石板街呢一間門面非常可愛既RICHKAT貓員外,酒館以簡約工業風為主,水泥牆上掛滿唔同以貓貓造型精釀海報另一邊凍櫃擺放有多款口味新鮮啤酒,一共有10多款唔同口味,包括清爽、酒花、果味、烘焙不同風味及類型的手工啤酒🍻有選擇困難症嘅我,決定試多幾款唔同口味🌟葡萄熟了🌟柏林召喚🌟星仔🌟 酒花氣泡水🌟桃寶🌟桂花小麥最近新開仲有優惠包括到店任意消費送啤酒兌換券、手工啤酒買6罐同24罐更有額外優惠!📍貓員外精釀酒館(石板街店)中環石板街 33-35 華興大廈G/F層33號鋪上環荷李活道238號地鋪

🌟葡萄熟了
🌟柏林召喚
🌟星仔
🌟 酒花氣泡水
🌟桃寶
🌟桂花小麥

📍貓員外精釀酒館(石板街店)
中環石板街 33-35 華興大廈G/F層33號鋪
上環荷李活道238號地鋪
2024-08-27 21 浏览
中環石版街開了一間以貓為提的精釀手工啤酒店,啤酒除了可即場飲用外,還可買回家慢慢品嚐! 手工啤酒保留了活性酵母精釀而成,麥味香,沒有一點苦澀味!其中有4款曾於2024年澳洲國際啤酒大賽(AIBA)得獎🏆小編一次選了6罐(6罐及24罐有優惠),開了2罐與友人把酒談心,還加點了2款小食 🍑桃寶($38) 桃香很香,很愛這款,所以也買走了同系列果味的葡萄熟了及柏林召喚,店員說這2款都是酸酸甜甜的 💚秀才($38)這款麥味同樣香,是比較淡一點清爽系列的啤酒,酒精濃度也較低,買走了同系列的花魁及桂花小麥! 共有4款餸酒小食可選,選了送酒必備的🥜雜錦堅果($38)及🧀芝士二重奏($58)

2024-08-24
  • 桃寶
  • 桂花小麥
  • 葡萄熟了
2024-08-26 37 浏览
今日逢星期五,收工梗係要去飲酒㗎啦,事就約埋朋友一齊去中環石板街。朋友特別推介呢間,所以我哋都好期待!我朋友不嬲都好鍾意飲啤酒,佢話呢度啲啤酒全部都係手工啤,唔經過過嚟,保留活性酵母,絕對有品質嘅保證,咁我近排都開始鍾意飲craft beer,所以一定要嚟!夜晚八點嚟到,已經超級旺,勁多人飲嘢!呢度嘅模式其實係自助式,自己攞啤酒同埋雪凍緊嘅酒杯,感覺好輕鬆,個vibe好正。如果想買多啲返屋企同朋友一齊飲,一共買6罐或者24罐其實都一樣有優惠,然之後仲俾我見到如果買任何啤酒,就即刻會比張禮券你,下次再嚟就可以買一送一,好抵!葡萄熟了果味好香,好易入口,感覺就好似飲緊spiked果汁。星仔酒花香較重,不過比我想像中入口冇咁苦,男士好鍾意本來想試chocolate imperial stout但剛好冇貨所以就要左桃寶。呢個有好香水蜜桃味,旁邊一台女仔都係清一色飲緊呢隻。所以係絕對順滑,直頭好似 draft craft~

星仔酒花香較重,不過比我想像中入口冇咁苦,男士好鍾意

2024-08-26 30 浏览
貓員外精釀酒館手工啤酒 🍻🍺每一滴啤酒都是匠心獨運的結晶,不經過濾,保留了活性酵母,使得每一口都充滿了新鮮與活力。,細膩的泡沫、醇厚的麥香立刻在口中爆發,口感飽滿而又不失細膩。這種啤酒的口感,就像是在舌尖上跳動的音符,令人陶醉。😆🤣更為難得的是其新鮮度。每一瓶啤酒都如同剛從酒桶中倒出的一般,保留了啤酒最原始的口感和風味。這樣的品質,堪比draftcraft beer的現場體驗,讓人彷彿置身於精釀的現場。💁🏻‍♀️🙌🏻👀即日至8 月31日追蹤 RICHKAT 貓員外 社交平台 並向店員出示追蹤畫面,即可獲贈手工啤酒(任選口味)乙罐。
貓員外精釀酒館手工啤酒 🍻🍺

2024-08-25 62 浏览
石板街又一新打卡點|貓員外精釀一到星期五又會心思思想周圍chill吓,今次朋友介紹我去中環RICHKAT貓員外,主打手工精釀即約埋班Fd chill chill佢!酒館滿滿貓貓主題,牆上畫有大型貓貓,雖鋪仔細細但一邊窗打開後可以一邊飲精釀一邊欣賞中西糅合嘅石板街,感覺特別愜意!一邊雪櫃放滿唔同口味 ,店員非常熱誠,介紹每一款手工啤獨特嘅味道!今次就試咗OSMANTHUS WHEAT CRUSHED DREAMS GRAPE GOSE(AIBA銅牌)PEACH WHEAT HOP SODAJASMINE WIT 其中葡萄🍇熟了,啤酒獲得獎項,獨家研發及生產的手工啤酒均不經過濾,是保留活性酵母的新鮮手工啤!叫埋兩款小食CHARCUTERIE 、CHEESY TIME,一啖酒一啖小食 ,純粹快樂就是這麼簡單美好📍貓員外精釀酒館(石板街店)中環石板街 33-35 華興大廈G/F層33號鋪上環荷李活道238號地鋪
石板街又一新打卡點|貓員外精釀

今次就試咗
OSMANTHUS WHEAT

PEACH WHEAT

HOP SODA
JASMINE WIT

📍貓員外精釀酒館(石板街店)
中環石板街 33-35 華興大廈G/F層33號鋪
上環荷李活道238號地鋪
2024-08-25 111 浏览
今日行完大館落石板街,見到依間貓員外酒館,比個名吸引咗,裡面仲有好多可愛嘅貓咪公仔同主題,啱晒我依個貓奴,冇理由唔坐低飲返幾杯啦😻依度有成十款唔同風味嘅手工啤酒,仲有幾款梳打水同Tonic, 手工啤係不經過濾,保留活性酵母精釀而成,品質媲美draft craft beer咁,買6罐或者24罐仲做緊額外優惠,超抵飲,我哋都叫咗6罐,另外要咗啲小食chill吓😍因應自己嘅口味,可以喺Fruity, Dark, Light, Hoppy嘅組別揀唔同味道嘅手工啤。揀好啤酒之後,店員會喺雪櫃擰隻冰凍酒杯,然後幫客人倒落杯,真係未飲先爽,服務好好仲好有儀式感😍我哋首先揀咗Light嘅組合:Jasmine Wheat 花魁,淡淡茉莉花香,口感溫和。Osmanthus Wheat 桂花小麥有我最愛嘅桂花香味,口感清爽順滑,依款啤酒仲喺2024年澳洲國際啤酒大賽(AIBA)拎左銅牌🥉,果然冇揀錯呀😍飲到有少少醉意就轉咗Fruity嘅組合😂3款嘅國際苦度值 (International Bitterness Unit, IBU)都只係3,啤酒嘅苦味來自於啤酒花,而啤酒花亦係令啤酒擁有豐富香氣嘅來源。聽講人

我哋首先揀咗Light嘅組合:
Jasmine Wheat 花魁,淡淡茉莉花香,口感溫和。

Osmanthus Wheat 桂花小麥

飲到有少少醉意就轉咗Fruity嘅組合😂3款嘅國際苦度值 (International Bitterness Unit, IBU)都只係3,啤酒嘅苦味來自於啤酒花,而啤酒花亦係令啤酒擁有豐富香氣嘅來源。聽講人嘅舌頭可以感受到嘅苦味大約由 12 IBU 計起,而 6 IBU 以下人類係分辨唔到苦味嘅程度😅

Peach Wheat 桃寶🍑
飲落有清香嘅桃味🍑,甜甜哋好易入口,啱晒唔識飲酒或唔係好飲得嘅朋友,由於太好飲,我哋都encore咗多一罐😂

Grape Gose 葡萄熟了🍇
一打開已經聞到好香濃嘅葡萄味🍇,口感順滑,層次豐富,都係好易入口,啱晒唔識飲酒或唔係好飲得嘅朋友,依款啤酒亦都喺2024年澳洲國際啤酒大賽(AIBA)拎左銅牌🥉,果然冇揀錯呀😍

Berliner Weisse 柏林召喚
店員介紹依款會比較重酸味,口感細緻,味道清新,依款啤酒亦都喺2024年澳洲國際啤酒大賽(AIBA)拎左銀牌🥈,真係冇介紹錯呀😍

小食方面,我哋揀咗雜錦醃漬橄欖同埋冷切火腿拼盤,前者係綠色意大利橄欖拼紅橄欖,好甘香清新;火腿拼盤有兩款火腿,油脂重加埋鹹香味,兩款小食加埋冰凍嘅啤酒,簡直係絕配,加上坐喺門口望住遊人如鯽嘅石板街,有打卡嘅遊客,有匆忙嘅上班族。手中擰住啤酒,同啱傾嘅人一齊歎,份外寫意,酒不醉人人自醉🥰 我哋仲叫咗路過嘅人一齊入嚟飲返杯,好開心,快樂就係咁簡單🙂

評分:最高為5分
治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺

貓員外精釀酒館 (華興大廈)
中環砵典乍街33-35華興大廈地下33號舖
📍香港港鐵站C出口6分鐘路程
2024-08-22
$100 (其他)
咁岩唔開心搵朋友聚聚, 就簡左中環依間有貓貓logo 既酒吧飲番杯,連個名都好特別,叫「貓員外精釀酒館」。 依間係中環同上環都有間分店, 上環嗰間仲有pizza食🍕中環嗰間就係石板街, 好易搵🙂‍↕️話明精釀酒館, 其實主打既係自家出產手工啤酒,口味都好多款化。 店員仲細心介紹店內既啤酒不經過濾,保留左活性酵母,品質仲可以與 draft beer 相提並論。款式太多,係menu上都有remark 左啤酒既苦度酒精度俾客人參考。 行外人就問左店員意見,就分別試左”Osmanthus Wheat”, “Grape Gose” , “Jasmine wheat” , “Peach Wheat” 同” Hop Soda” . 買6罐同24罐仲會有額外優惠,唔怪之得咁受歡迎👏唔少人堂飲仲會外賣走🍺🍺 Osmanthus Wheat ($38) : 一開始店員問想要口感酸啲定花果味重啲。作為唔太飲得酒既人緊係簡試下花味重啲, 店員就推薦左依款。 依款特別在係發酵後期投入大量天然桂花, 帶來左獨特既桂花香,搏久回甘,同埋一問之下,原來依款係澳洲既國際啤酒大賽度拎左銅牌🇦🇺🍺 Grape Gose($4

🍺 Grape Gose($48) : 依款就岩哂唔太飲酒既人飲, 因為果香相當濃, 苦度IBU為3。 依款亦喺國際啤酒大賽度拎咗銅牌🥉依款就係除左用小麥就基酒,仲加上大量既葡萄汁,飲落會比較清爽酸甜
Osmanthus  wheat,Grape  Gose  , 雜錦醃漬橄欖

🍺 Jasmine Wheat($38) :依款就偏茶味口感, 岩哂中意飲茶既朋友。 口感上有淡淡既茉莉香。
🍺 Peach Wheat($48) : 依度都係岩哂少飲酒既人飲, 飲落去甜甜,有清香既桃味,好易入口🍑
Jasmine  Wheat,Peach  Wheat

🍹 啤酒花汽泡水Hop Soda ( $28) : 依款係冇酒精成份, 其實係汽水黎, 飲落有好香既啤酒花味
Hop  Soda  啤酒花汽泡水

依間個人覺得最特別係下單後,店員會係雪櫃拎酒杯,係客人面前將啤酒倒落凍杯度,望落好有儀式感呢🍺 除左野飲,仲可以order小食送酒 ,我地就簡左雜錦醃漬橄欖($48) ,即係綠色意大利橄欖+黑橄欖,作為下酒零食唔錯👍

用餐时段
Jasmine  Wheat,Peach  Wheat