2020-09-25 2453 浏览
呢排啲天氣勁唔穩定,依一刻落大雨,一個鐘後,可以陽光普照,但轉頭。又再倒狗屎,所以,本來星期六、日喺行山日,但因此都唔敢約人。是日晌屋企食完晏晝飯,見出猛大陽,但一支公快閃由美孚經山路上長坑村、再經金山郊野公園過去鷹巢山,然後落返去李鄭屋村。出咗身汗,勞動完畢,出返青山道隨意搵間茶記「賓墟餐廳」嘆個下午茶,兼涼涼冷氣抖一抖。前前後後都試過唔少茶記、快餐店,以「賓墟」嘅防疫措施做得最多、最足,卡位之間嘅膠板間得夠高,而中間嘅圓枱與圓枱之間直頭成塊膠簾隔鬼住,勁呀,有啲似入咗去實驗室咁,哈哈。枱面棟咗成支消毒啫喱隨你用,夠晒大方。更放咗一大壺熱水晌度,我嘅用法喺,用嚟消毒啲餐具大過用嚟飲。而餐具,一如好多茶記,就放咗晌枱側嘅「機關」櫃桶,老實講,咁樣放啲餐具,衛生就唔多衛生架啦,因為你唔知上手被咩人摸過,都有唔少無品嘅香港人喜歡亂摸,所以,唯有自己做多一步。依家好多餐廳都有做外賣生意,疫情之下更成為主要收入來,一次過掃描晒成張外賣單張,就睇晒餐廳基本有啲咩食。晌門面,更見到佢為促銷啲外賣生意,更推啲半價優惠。菠蘿油餐 $24初時我以為「冰鎮」菠蘿油喺某某某茶記嘅新玩法,原本食吓食吓都有唔少
菠蘿油餐 $24

初時我以為「冰鎮」菠蘿油喺某某某茶記嘅新玩法,原本食吓食吓都有唔少茶記喺咁,之前晌「紅城粉麵」、「紅茶冰室」都遇過,今次晌「賓墟」亦喺咁,餐牌就無寫,但嚟到件牛油喺冰鎖住另上。
菠蘿油餐
件牛油都幾厚身,夾落微暖嘅菠蘿包,一口咬落去,牛油嘅油滑口感幾OK,包身都好軟熟,喺「菠蘿面」唔得,未夠脆。
菠蘿油
熱奶茶

菠蘿油,點都喺襯熱奶茶先夾,首先色澤好對辦,夠晒深褐色,入口茶底頗醇厚,有奶香,口感亦算喺順滑。
熱奶茶
臨尾加點題外話,上述嘅行山路線小弟行過好多遍,由於近排成日落雨,我都喺第一次見到九龍水塘滿到瀉,要「泄洪」;另外,去到鷹巢山一邊,又可以飽覽西九龍一帶

以大街位置,地鋪,份菠蘿油餐只賣$24,算喺好平。其實,由荔枝角到深水埗,沿住條青山道行,會有好多茶記,不過,小弟就未有志向話要試勻晒每間茶記嘅菠蘿油,但有機會嘅話,總想多試幾家比較吓。
2020-03-21 625 浏览
今日行經長沙灣,見到餐廳出面小菜都好抵食唔想煮飯就跟老公撐枱腳先來一碗熱湯暖胃,菜乾豬骨湯,菜乾都多,而且煲得軟身,湯量都多而且夠味道。蓮藕冬菇腩肉煲,呢個煲熱辣辣上枱,南乳汁甜左少少,蓮藕好味,不太硬,冬菇大件入味又唔錯,欣賞他的腩肉,皮脂均勻,切得岩岩好,一口一件唔錯xo 醬西蘭花炒豬頸肉,望落去好似好少,應該碟太大,其實粉量都好夠,xo 醬少少辣,西蘭花無炒到好黃,綠油油都唔錯,亦吸曬醬汁,豬頸肉切絲,如果切得厚的就更好,碎了些。飯都足夠,有圓拱形,只是我掛住食,食到一半影相,飯都軟熟今次檸水,杏霜,呢隻杯好保溫
今日行經長沙灣,見到餐廳出面小菜都好抵食
唔想煮飯就跟老公撐枱腳

飯都足夠,有圓拱形,只是我掛住食,食到一半影相,飯都軟熟

今次檸水,杏霜,呢隻杯好保溫

2020-02-25 414 浏览
位於長沙灣幸福商場內的賓墟餐廳,是一家老式的茶餐廳,環境有點舊及髒,店員均有點年紀午餐5個選擇只剩4個,便選了茄醬豬扒炸春卷意粉,而跟餐會送例汤及飲品,我再加了港幣3元轉了冻奶茶上餐後一看,意粉非常乾身,茄醬只有一點點豬扒一吃便知是急凍很久的,有雪藏味而且沒什麼豬味最讓人奇怪的是加上春卷,還要應該是買回來的那種非常沒有誠意另外跟餐例湯很咸而凍奶茶忘了說少冰,換來的是半杯冰整體感覺很差,應該不會重來

上餐後一看,意粉非常乾身,茄醬只有一點點

豬扒一吃便知是急凍很久的,有雪藏味而且沒什麼豬味
最讓人奇怪的是加上春卷,還要應該是買回來的那種
非常沒有誠意

另外跟餐例湯很咸
而凍奶茶忘了說少冰,換來的是半杯冰

整體感覺很差,應該不會重來
2020-01-11
2020-02-07 304 浏览
千祈唔好試特色喇沙湯底,試咗你一定會好後悔咖!超難食!😑唔識形容……喇沙我食得多,真係未食過咁怪味嘅。個以前嗰隻白咖哩差咗9條街,而家唔知無咗白咖哩就轉咗呢隻怪味喇沙。我初初試咗一次以經覺得好難食,諗住新出厨房可能未 掌握到唔識煮諗住過一排再試下點知又係咁難食,不過講返賓墟其他都幾好嘅,總之呢個特色喇沙湯底 千祈唔好事。
特色喇沙湯底
2019-09-17 504 浏览
去完母校為師弟妹們的偉大活動打氣後在長沙灣找早餐吃,這家店都開了很多年,於是試下。叫了最常見的沙爹牛肉麵早餐。只有炒蛋沒有火腿、腸等有點失望。不過沙爹牛肉麵幾有驚喜。沙爹夠味,湯底鮮甜。牛肉也有咬口和有肉味。最好是有條菜,感覺豐富一點,也補充營養。叫了茶走,煉奶份量足夠,色水好看。茶應該都幾濃,開始未攪勻,一啖飲下去很濃。不過不算特別香。炒蛋較多油,沒味,可以加點鹽和胡椒粉,或者用沙爹湯底浸一浸再吃。

2019-09-16
$32 (早餐)
  • 沙爹牛肉麵
2019-05-20 529 浏览
有天忽然很想吃紅酒燴牛尾,在網上搜尋了一會後,找來這家賓墟,居然在深水埗及長沙灣一帶有三間分店。來到這家在青山道上的,好像只有它主打牛尾。店是普通茶記裝修,中午時分沒有「賓墟」的陣容。午餐每天有六款選擇,唯有兩項是每天都有的:就是 E 餐紅咖哩肉排飯,以及 F 餐紅酒甘筍牛尾飯!可見此兩道是本店名物。當然是吃紅酒燴牛尾,滿滿的一大碟飯,另一邊則是三大一小共四件牛尾。牛尾燜得夠,不需費勁單用叉子就可以把肉和骨頭分離,入口牛脂、肉香、茄醬、紅酒、甘筍味道紛陳,用濃汁煮過的牛尾真是人間美味。

2019-03-08 458 浏览
每次約朋友食早餐都會係呢間賓墟,每次叫雪菜肉絲米早餐,有半塊蒜蓉多士,炒滑蛋😆👍🏻佢嘅雪菜肉絲米好特別,有少少微辣,好好味😜呢間餐廳仲有即磨咖啡☕️好正呀!最啱我呢啲夜訓既人,飲完一杯先撐到一日忙碌工作☺️偶然都會飲滑滑的奶茶☕️🤪兩者都係我最愛.......同朋友傾一傾計,有時會傾左一個半鐘,店內的服務很友善,唔趕客😆👍🏻唔怪得有不少熟客仔幫襯!店舖座位好多,近門口嗰邊都有幾張卡位,有落地玻璃,光線一流😊我鍾意自然光的餐廳😆👍🏻

2018-04-26 1643 浏览
昨天下午又來青山道賓墟食了個招牌牛尾飯,好好味,牛尾汁香濃又有紅酒香味但汁就小了點,下次要叫多汁,牛尾份量足,伙記服務態度良好,好有街坊feel. 坐低等左唔夠10分鐘就有得食,速度算OK. 餐飲加杯凍咖啡都係$49,低食,仲有不加味精例湯,入口感覺的確無味精,因為比較清甜,而且性價比高位又好坐。最後要講講杯凍咖啡,真係好正又香又滑,飲完個口仲甘甘地,口感一流。今日見隔離幾個裝修佬都係食牛尾唔知係咪有咩功效呢?
,而且性價比高位又好坐。

今日見隔離幾個裝修佬都係食牛尾
唔知係咪有咩功效呢?
  • 紅酒牛尾,凍咖啡
2017-09-21 1422 浏览
今日同朋友打算搵間茶餐廳聚下友人話想食粥咁呢間餐廳門口大大隻字寫著有新鮮滾熱辣嘅粥咁我地就拿拿臨入去啦一坐落去個侍應就係咁催我地落單我地又未黎過都想時間睇睇menu嫁就同佢講話轉頭先點知佢唔走企係我地桌隔離重點係果隔間野拍緊烏蠅唔明點解要咁急 擺明想趕客咁都算但係每隔十零秒就係咁催我地落單但落單又勁快喎佢都未聽完人講野就走鬼左同埋落單果一下個侍應先同我地講冇粥大佬呀先朝早9點幾賣晒又唔講聲仲要係門口誤導人咁都算 有時賣晒都真係情有可原但重點黎啦!我落單指到明要A餐個侍應拎到張單返黎見到落左B餐我地當然即刻同佢講話落錯佢就死口話冇我地堅持話要轉佢就話去問下廚房煮好未點知我地見到佢直接拎左個B餐黎話煮好冇得換然後仲叫埋廚房師傅過黎話冇得換我地當堂呆左然後據理力爭個侍應同師傅就唱雙簧居然講:你地叫多個A餐囉2個女仔食3個餐?係咪有病然後又話:野食都黎左 唔會退 唔會換我地唯有焗住氣食完野就閃總之話比大家知食呢間野等如比錢買氣黎受真係冇見過態度差成咁嘅食肆係到奉勸大家咪再去呢間野食

今日同朋友打算搵間茶餐廳聚下
食呢間野等如比錢買氣黎受
真係冇見過態度差成咁嘅食肆
係到奉勸大家咪再去呢間野食
2017-09-21
$30 (早餐)
2017-09-11 948 浏览
兩年前已愛上此店的紅酒燴牛尾飯,會先致電詢問午餐餐單,如有供應,便會前來,了卻單思之苦。當然,命中目標機會不大。今日路過,竟看到有宣傳畫,原來現改為17:00前,日日供應!四時許可以食「午餐」,真幸福!先送上老火湯,如家中大媽煲的風味,眉豆味濃郁,但稀釋度不穩定。紅酒燴牛尾飯水準依然,每碟有3大節,汁液豐盛。紅酒香氣不明顯,顏色則橙紅艶麗。很喜歡茄醬被紅酒中和之後,酸中有甜,咸中有牛肉味的感覺。它與俄國牛柳絲不同,各有魅力。前者酸茄成份少,牛脂較多,較討我喜歡。牛尾稔滑度剛好,不需用刀义,十分難得,比部份西餐廳好。筋膜入口即溶。當然葡萄牙餐廳賣百多元的,牛尾直徑較長,肥膏較多。米是金象牌出品,質素有保證,亦可選意粉,亦算不錯。現在已把咖啡轉變為即磨,不需收費。

例湯

紅酒燴牛尾飯

紅酒燴牛尾意粉

米是金象牌出品,質素有保證,亦可選意粉,亦算不錯。

即磨咖啡

現在已把咖啡轉變為即磨,不需收費。
紅酒燴牛尾飯
紅酒燴牛尾意粉
  • 紅酒燴牛尾飯/意粉
2017-09-11 590 浏览
白咖哩雞翼面,打算睇下佢有幾白咖哩...點知,紅咖哩不特止,仲要一入口,成日都係咖哩粉,只有辣同嗆喉...面更加慘不忍睹.. 又梅又粉...大佬,食個tea$38,, 連飲品都唔包..加凍飲要$10,大佬我比$38去譚仔好你多多聲包埋野飲啦...使唔使比你呀...除左雞翼叫正常dd外...其他都超唔掂...真係覺得自己食緊垃圾...環境係幾好,唔會有人趕(大概因爲無咩客),但我唔係食環境,係食食物囉...D野又貴又難食,絕對無下次
白咖哩雞翼面,打算睇下佢有幾白咖哩...
面更加慘不忍睹.. 又梅又粉...
大佬,食個tea$38,, 連飲品都唔包..
使唔使比你呀...
除左雞翼叫正常dd外...其他都超唔掂...
真係覺得自己食緊垃圾...
D野又貴又難食,絕對無下次
2017-09-08 464 浏览
最近常在長沙灣搵食, 賓墟算是抵食又好味之一。小菜更比附近(尤其青山道的)其他餐廳平~是晚4人叫咗兩小菜加一碟頭飯, 有湯有嘢飲夠晒食~斑球係夾起咗, 真實唔止得三兩件, 魚唔腥也唔會散也, 炒得有油多咗少少但可接受吉列豬扒係見隔離枱嗰碟吸引, 吉列唔會過厚, 口感剛好且夠脆, 熱辣辣真係正; 咖哩汁也夠味夠香, 可以一試~

2017-05-13 438 浏览
深水埔有兩間賓墟,我覺得此店位於兩港鐵站中間,位置欠佳,故集中做飯市,即碟頭飯和小菜。正如網評描述,飯麵餐很多很雜。其實午飯是有16款粉飯麵餐(6款43元或以下快餐,10款精選46至54元餐),和5款小菜餐。有21項選擇,幾好呀,宣傳板,餐單則應改善,作有系統分類和冠名。中午路過,驚見有兩面黃,質素甚佳,是上次食紅酒燴牛尾後的佳作。三邊有香脆的麵條,屬多汁少油炸的風格;很多酒家是製作油炸麵餅,上面的汁料未能融入下面的麵餅,很硬和乾。材料有新鮮的鮮蝦和魚柳,菜遠亦軟稔,份量亦多。此店主打小菜,做得比不少酒家好。此店(不包括另一分店)用即磨咖啡,不需加錢。
正如網評描述,飯麵餐很多很雜。

時菜蝦球斑片炒兩面黃

材料有新鮮的鮮蝦和魚柳,菜遠亦軟稔,份量亦多。
此店主打小菜,做得比不少酒家好。

即磨咖啡

此店(不包括另一分店)用即磨咖啡,不需加錢。
2017-05-13
午餐
時菜蝦球斑片炒兩面黃
2017-05-10 323 浏览
今晚在深水埗和朋友聚一聚,我的朋友話不想食街邊雞蛋仔魚旦,為由就找間餐廳坐下,我們沿途搵,行行下竟然搵到這間茶餐廳中西合壁,當然要品嘗下首先例湯: 中湯或西湯我們叫左中湯配多士,加熱奶茶多士好香脆,中湯够火候,奶茶多奶第一碟餸炒飯底浦滿蝦仁,五香肉丁大大粒似方糖,一口咬下,濃香味道滲透口腔,五香肉丁濃味搭配蝦仁鮮味,簡直絕配第二碟餸我近年都喜歡食鴨胸,今次配埋吞拿魚,撈起意粉,先食鴨胸,入口即溶,再滲入吞拿魚味,超級愛上今晚餐飯,我和朋友好滿意

中西合壁,當然要品嘗下
首先例湯: 中湯或西湯
我們叫左中湯配多士,加熱奶茶

多士好香脆,中湯够火候,奶茶多奶

第一碟餸

五香肉丁鮮蝦炒飯

第二碟餸

芝士焗吞拿魚煙鴨胸意粉

今晚餐飯,我和朋友好滿意

五香肉丁鮮蝦炒飯
芝士焗吞拿魚煙鴨胸意粉
2017-03-30 311 浏览
深水埗區越開越多新式餐廳,而且越來越貴,有些開業一段時間的反而很少去試,例如賓墟,雖然在深水埗區有2間分店,但可能因為餐單太雜,反而把他忘記,或者太雜是沒特色,但同時雜也是其特色吧,總之食飯時間我就是從不會想起他,今晚NoSir就記得起他了😝到底賓墟有多雜?他的餐牌很多,除了一般茶仔快餐店有的抄粉麵飯,也有小菜和西式鐵版或扒餐,總之中西合璧樣樣都有,由於餐牌太多,我們只集中在晚市特式西餐這個餐牌上,不過其實西餐似乎只有D和F吧😂😂是日中湯木瓜花生豬骨湯,應該沒味精羅宋湯好多湯料,正!跟餐的牛油多士,現在很少餐廳如此用心搽牛油,搽滿整片包而且牛油是厚厚的牛扒沙律賣相有用心去砌切開大概九成熟吧,味道尚可,但牛肉頗韌和多筋時菜雜會炒河用料豐富份量大,味道跟一般茶仔相約茶走和凍奶茶也沒有特別侍應服務OK,味道普通,有時雜或者可以迎合不同人、不同時間和不同的口味吧!
是日中湯木瓜花生豬骨湯,應該沒味精
羅宋湯好多湯料,正!
牛扒沙律賣相有用心去砌
切開大概九成熟吧,味道尚可,但牛肉頗韌和多筋
時菜雜會炒河用料豐富份量大,味道跟一般茶仔相約
茶走和凍奶茶也沒有特別

2017-03-21
$49.5 (晚餐)