2023-07-21 1836 浏览
周末經過太子,遇上這溫馨小店🥰 粉綠色外牆,門外放了一張櫈及盆栽擺設,滿有歐陸色彩。 走入這小門,店內燈光柔和,好有家嘅感覺🏡店主還親自介紹菜式🥰Dinner Set $468/2 包括前菜沙律、湯、Pasta、主菜、甜品、飲品,相當抵食🌟前菜是蕃茄濃湯🍅及慢煮雞胸柚子汁沙律🥗 濃湯鮮甜帶微酸先打開我個胃;沙律盡見廚師誠意💕 與別不同的選用軟滑的慢煮雞胸,還擺設成玫瑰花🌹形狀,新鮮沙律亦用上柚子醋,酸甜帶果香蒜油花椒蜆肉意大利麵所謂色香味俱全,廚師用心擺設,一隻隻蜆沿碟邊放,美觀又方便食,意粉炒得香口而不油膩,蒜油花椒微辣加添惹味慢煮西班牙豬鞍慢煮西班牙豬鞍約7-8成熟,外層烤至微脆,食落肉嫩帶爽,肉汁豐富帶鮮甜味。 配菜亦不容錯過😋 有自家製薯蓉,軟滑得嚟仲食到薯粒,調味剛好。 咖啡菇香口,沙律菜配上意大利🇮🇹香醋香蕉芝士蛋糕好味到我直情想買個返屋企😆 蛋糕上層加上焦糖而且烤過,所以香香脆脆的,而裡面幼滑口感,當中仲會食到香蕉粒,甜度適中,芝士味亦得到平衡😍😍 店員仲好心思💗 伴碟畫上狗狗🐶圖案💝Ice long blackPassion fruit Soda天氣熱熱地,這兩杯啱啱好
周末經過太子,遇上這溫馨小店🥰

Dinner Set $468/2
包括前菜沙律、湯、Pasta、主菜、甜品、飲品,相當抵食🌟

沙律盡見廚師誠意💕 與別不同的選用軟滑的

Ice long black
Passion fruit Soda
天氣熱熱地,這兩杯啱啱好冰涼解渴,而且果味突出,味道清新
Long  black
Passion  fruit    Soda

Long  black
Passion  fruit    Soda
2023-07-17 57 浏览
朋友生日當然要慶祝一番🎈「賞島咖啡屋」坐落於太子花園街,裝潢簡約典雅,給人一種温暖舒適嘅感覺💝再配搭柔和嘅燈光同音樂,令食客可以放鬆心情享用美饌🥳🔸Dinner for 2 ($468)⭐️Appetizer🥣Chef's Choice of Soup當晚嘅精選餐湯係南瓜湯👍🏻熱焫焫之餘,飲落亦相當鮮甜🎃濃湯加入了不少香草,令味道層次瞬間昇華🙆🏻‍♀️🥗Sous Vide Chicken Breast Salad with Grapefruit Juice慢煮雞胸柚子汁沙律,雞胸肉肉質滑嫩不柴🐔用上柚子汁調味,為菜式增添一抹清新✨再配搭新鮮爽口沙律菜,健康有益好推介✅⭐️Pasta & Noodles🍝Spaghetti Alle Vongole with Sichuan Peppercorn Garlic Oil自創獨有菜式,蒜油花椒蜆肉意粉🎉先讚讚精緻嘅擺盤,蜆殼圍住碟邊放,製作盡顯心思🎀另外,意粉亦令人驚喜滿滿😍除咗有香濃嘅蒜味,亦帶花椒嘅麻香,相當新穎嘅味蕾體驗💥⭐️Main Course🥩Angus Flat Iron (+$68)➿With Mashed Potatoes, Por

🔸Dinner for 2 ($468)

⭐️Appetizer
🥣Chef's Choice of Soup

⭐️Pasta & Noodles

⭐️Main Course
🥩Angus Flat Iron (+$68)
➿With Mashed Potatoes, Portobello Mushroom and Salad
美國安格斯牛板腱,我同朋友揀咗五成熟🙆🏻‍♀️肉質軟嫩牛味濃郁,豐沛嘅肉汁亦令人一試難忘,蘸上蜜糖芥末醬更添惹味🍯伴碟仲有自家製薯蓉、咖啡菇同沙律菜,食完飽肚感十足👏🏻

⭐️Dessert
🍰Cheese Cake
口感細膩輕盈嘅芝士蛋糕,餅身嘅芝士忌廉濃郁得嚟又帶點清新🧀餅底則鬆化易入口,味道可媲美知名餅店嘅水準🎖️

⭐️Drinks (+$12 for Upgrade)
🍹Honey Grapefruit Tonic (+$12)
飲品造型非常有特色,以紫粉紅色嘅冰粒配搭紅柚味嘅Tonic Water🔮入口清新冰涼,亦有淡淡香甜鮮果味,炎夏享用最適合不過☀️

🥤Strawberry Yakult (+$12)
特飲呈夢幻漸變粉色💋內有粒粒士多啤梨,飲落清新帶乳酸味,開胃又可解膩滯😇
2023-07-16 886 浏览
位於旺角花園街附近有間西餐廳,記住要訂檯,因為都幾受歡迎。餐廳門口種滿綠色植物,十分輕鬆自在門口仲有張木椅可以打卡門口有小量產品出售,好似手沖咖啡同曲奇門口係雙人檯同一大部咖啡機右手邊有書架同好摩登的吊燈牆身以深藍色為主,桌上有盞小燈暗暗的情調今日午餐時間黎,大致上已經滿座餐廳有自家製home made食物好似tiramisu 比較受歡迎係蒜油花椒蜆肉意粉,慢煮豬鞍等等今日我叫左主食類蒜油花椒蜆肉意粉$98,生薑燒豚肉冷烏冬$98,麵包類牛油果煙三文魚牛角包$68,飲品類蝶豆花檸檬梳打$48,最後係甜品類tiramisu $52蒜油花椒蜆肉意粉蒜香味非常惹味花椒好幼細蜆肉鮮甜重口味的人會覺得好好食😋生薑燒豚肉冷烏冬十分清爽岩晒打風炎熱的天氣食牛油果煙三文魚牛角包配上少少黑醋沙律牛油果非常creamy煙三文魚非常大塊足料牛角包好香脆蝶豆花檸檬梳打蝶豆花係藍色加入酸性的檸檬汁變成紫色好靚又有得玩tiramisu 好滑好香咖啡味會令人想再食得甜品餐廳有自助水機同餐具區,打造一種慢活的生活方式食完餐飯好似差足電😋
位於旺角花園街附近有間西餐廳,記住要訂檯,因為都幾受歡迎。
餐廳門口種滿綠色植物,十分輕鬆自在
門口仲有張木椅可以打卡
門口有小量產品出售,好似手沖咖啡同曲奇
門口係雙人檯同一大部咖啡機
右手邊有書架同好摩登的吊燈
牆身以深藍色為主,桌上有盞小燈
暗暗的情調

今日午餐時間黎,大致上已經滿座
餐廳有自家製home made食物好似tiramisu
比較受歡迎係蒜油花椒蜆肉意粉,慢煮豬鞍等等

蒜油花椒蜆肉意粉

蝶豆花係藍色加入酸性的檸檬汁變成紫色
好靚又有得玩

好滑好香咖啡味
會令人想再食得甜品

餐廳有自助水機同餐具區,打造一種慢活的生活方式

食完餐飯好似差足電😋
2023-07-16
  • 蒜油花椒蜆肉意大利麵
  • Tiramisu
  • 牛油果三文魚牛角包
2023-07-14 52 浏览
係太子一條寧靜既街道中,有間薄荷綠門面既cafe好吸睛,見晚市2人set都幾抵食😍 連平日晚市都坐滿人,即刻同朋友試下!整體食物質素幾出色✨ 樣樣都足料大份,性價比十分高👍🏻Cafe環境都幾大,採用日系簡約裝潢,頗有文青風格,氣氛都好岩傾計。🌙晚市二人餐只需$468,包餐湯﹑沙律﹑意粉﹑主菜﹑甜品同餐飲,咁多野食超滿足呀!♢ 🎃𝑪𝒉𝒆𝒇’𝒔 𝑪𝒉𝒐𝒊𝒄𝒆 𝒐𝒇 𝑺𝒐𝒖𝒑餐湯用新鮮南瓜熬製,質地濃稠,入口綿滑,夠真材實料👍🏻♢ 🥗𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒔𝒕 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅慢煮雞胸柚子汁沙律 ‧ 平時跟餐既沙律都係細細碗,估唔到呢度係成個main咁大份😂 雞胸肉砌到一朵花咁好精緻🥹 慢煮後非常軟腍,超好食!沙律菜配上柚子醬汁,酸酸甜甜,清新又開胃!♢ 🍝𝑺𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 𝑺𝒆𝒂 𝑼𝒓𝒄𝒉𝒊𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑴𝒊𝒔𝒐 𝑪𝒓𝒂𝒃 +$𝟑𝟖海膽味噌蟹肉意大利麵 ‧ 意日fusion又幾有驚喜😍 大量蟹肉﹑蟹籽﹑海苔鋪滿意粉,仲有鮮甜既海膽,成個意粉creamy得黎又唔會過鹹,所有野都balance得好好,創意滿分呀💯♢ 🐄𝑨𝒏𝒈𝒖𝒔 𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑰𝒓𝒐𝒏 +$𝟔𝟖美國安格斯牛板腱 ‧ 巨量級牛板腱以木板

♢ 🎃𝑪𝒉𝒆𝒇’𝒔 𝑪𝒉𝒐𝒊𝒄𝒆 𝒐𝒇 𝑺𝒐𝒖𝒑
餐湯用新鮮南瓜熬製,質地濃稠,入口綿滑,夠真材實料👍🏻

♢ 🥗𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒔𝒕 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅

♢ 🐄𝑨𝒏𝒈𝒖𝒔 𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑰𝒓𝒐𝒏 +$𝟔𝟖
美國安格斯牛板腱 ‧ 巨量級牛板腱以木板送上😍 無論係味道同賣相都有西餐廳水準呀!我地叫左七成熟,粉嫩色肉質好吸引😍 入口軟腍而不韌,而且燒得好香,配上蜜糖芥末汁更加好食!伴菜都絕不馬虎,有自家製薯蓉﹑炒香菇﹑黑醋汁沙律菜,好有誠意🫰🏻

♢ 🥕𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 - 𝑪𝒂𝒓𝒓𝒐𝒕 𝑪𝒂𝒌𝒆
紅蘿蔔蛋糕真係比較少見,面層放有核桃,中間夾左紅蘿蔔粒﹑腰果粒,幾有咀嚼感~ 份量都比想像中大,兩個女仔未食哂都已經好飽🤣

♢ 🍹𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
𝑯𝒐𝒏𝒆𝒚 𝒀𝒖𝒛𝒖 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 ‧ 熱飲以壺仔送上,好香檸檬同柚子味,岩哂暖胃!
𝑷𝒂𝒔𝒔𝒊𝒐𝒏 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 𝑺𝒐𝒅𝒂 ‧ 整體口感清新,最岩夏天飲~

2023-07-14 61 浏览
店內設計簡潔,燈光微昏暗,有休閑感。座位不多,晚餐時間好快就坐滿。🍝蒜油花椒蜆肉意大利麵 $98圍住一圈嘅蜆肉幾夠鮮味🦪,而依份鮮甜味被意粉吸收晒,簡單嘅調味已經好好食😋意粉煮得剛好,彈牙又入味。後勁帶輕微花椒辣味,更惹味加分~🍝青醬帶子螺絲粉 $128帶子外層少少鹹香,口質嫩滑。🌿青醬唔會煮到好濃稠,反而係 juicy,味道香濃,配菇同有少許酸忌廉,增加口感同清新感💚☕️Caramel Latte $45焦糖味很香,咖啡香濃,偏苦而不澀,咖啡本身好重黑朱古力、堅果等香氣。🍰Carrot Cake $52幾香紅蘿蔔味,甜度剛好,中間有不少合桃碎,味道好夾。蛋糕可以再濕潤啲,不過夾埋糖霜層食又唔覺好乾。整體係味道幾夠rich,有層次嘅蛋糕。

🍝蒜油花椒蜆肉意大利麵 $98

🍝青醬帶子螺絲粉 $128

☕️Caramel Latte $45

🍰Carrot Cake $52
2023-07-11 1382 浏览
‼️太子Cafe探店GO‼️,係寂靜嘅街道上如螢火蟲一樣搶眼嘅賞島咖啡屋💚,緣份到了,自然要幫襯一次❤️環境:7/10以日式木系裝修為主,一入門口為比咖啡師嘅工作枱吸引,店面面積唔大,但坐低唔會覺得逼,牆上嘅小裝飾都輕輕提醒著您該輕鬆一下🥰食物:7.5/101️⃣Dinner for 2 $468是日精選餐湯-蕃茄湯鮮茄味濃🍅,連籽一起打蓉更有口感,作為一個餐湯相當出色,十分醒胃以迎接之後嘅美食🤩慢煮雞胸柚子汁沙律雞肉最怕係太dry😣,慢煮就避免依個情況出現、柚子汁沙律好fresh,健康又好食!蒜油花椒蜆肉意大利麵蒜味🧄好濃,相當惹味,味道帶辣但唔會太勁🤤 蜆數量都唔少,味道鮮甜,煮意粉時間控制得好,自己都中意硬身小小😋美國安格斯牛板腱 $+68📣重點推介📣估唔到係cafe都有驚喜!我揀咗五成熟,相賣都igable📸肉質軟腍,配合蜜糖芥末醬冇得輸‼️Cheese cake飯後甜品人生一樂也😘餅身及餅底上軟下鬆,有層次,調味得宜,比得上好多知名餅店👍🏿Hojicha latte and Winter latte兩杯咖啡水準唔錯☕,特別係winter latte,香濃朱古力雪糕配上咖啡,雪糕係咖啡入邊

環境:7/10

食物:7.5/10
1️⃣Dinner for 2 $468
是日精選餐湯-蕃茄湯

美國安格斯牛板腱 $+68

Cheese cake

兩杯咖啡水準唔錯☕,特別係winter latte,香濃朱古力雪糕配上咖啡,雪糕係咖啡入邊慢慢溶化特別滑溜,味道都不斷改變,相當特色,整體咖啡水準唔錯,就算唔食晚餐,平時黎chill 下都唔錯💕

💰性價比:7/10
人均$250-300左右,應該同大家食晚飯嘅預算差唔多,如果咁啱相約在附近,不妨一試😝
美國安格斯牛板腱
美國安格斯牛板腱
Winter latte
Hojicha latte
蕃茄湯
又有朋友帶Vivian出巡覓食🫶🏻真·隱世Cafe😋😋Menu餐廳用小黃燈,Vivian食得好放鬆des呢🫶🏻🫶🏻仲要CP值高,每樣食物份量都幾多,方便vivian大開食戒🤤🤤☕️Mocha $42幾好飲,入口順滑,朱古力同咖啡味比例唔錯🫖Fruit tea $45好飲,淡淡嘅柚子味,仲有蜜糖糖漿隨自己喜好落幾多都得,落左糖漿,加埋少少柚子酸味,酸酸甜甜好好飲🍝明太子櫻花蝦意大利麵 $128最令Vivian驚喜係呢一碟,真係好大碟,仲要好味,明太子醬調得好好,出面有d舖頭隻明太子太突出nono芝士烤雞墨西哥餅 $88又係超大份,記得趁熱食,芝士可以拉絲,唔會太鹹,芝士同墨西哥餅一齊食,煙靭好咬,好味😋😋
又有朋友帶Vivian出巡覓食🫶🏻真·隱世Cafe😋😋

Menu

☕️Mocha $42
幾好飲,入口順滑,朱古力同咖啡味比例唔錯

🫖Fruit tea $45

🍝明太子櫻花蝦意大利麵 $128

芝士烤雞墨西哥餅 $88
2023-04-29
下午茶
2023-07-07 48 浏览
今晚嚟到花園街呢一間旺角嘅cafe食lunch, 下午時間都比我想像中多人,而且好多後生仔!好彩我哋去到都只係等多幾分鐘就有位,輪候嘅時間大概為5分鐘!今日比較推介嘅嘢食有,西京燒比目魚!我諗過竟然喺Cafe都食到呢一個質素嘅西京燒比目魚, 首先呢個餐有沙律同埋薯蓉,可以中和返!薯蓉都做得非常creamy, 同西京燒比目魚嘅味道亦都非常match!比目魚嘅肉質非常細緻,加上比目魚排本身一片一片入口即化既口感,非常好食!西京漬本身味道帶甜,亦都同比目魚既味道好夾,質素嚟講非常高!!蒜油花蜆肉意粉亦都做得非常好食,嚟到嘅時候已經好香蒜蓉味,意粉嘅遠呀,都控制得非常好,絕對唔會有太熟嘅情況出現,非常適中,蜆亦都非常新鮮,加埋蒜蓉味嘅配搭非常好,我同朋友都非常鍾意食!加上份量都好多,絕對唔會太少,正!跟餐仲有沙律同埋湯,唔夠嘅話都可以加錢加埋甜品,最後飲埋熱嘅柚子檸檬茶,非常滿足,朋友就飲咗杯dirty! 大贊咖啡非常好甜,豆味非常香濃!有機會會再返嚟幫襯,總括用餐經驗愉快

有機會會再返嚟幫襯,總括用餐經驗愉快
  • 西京燒比目魚
2023-07-06 1054 浏览
💖 賞島咖啡屋 (太子)✨太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️@nanasoup 推介實冇死🤭之前已經睇過佢介紹呢間Cafe 㗎啦!今次就約埋一位Cafe愛好者朋友一齊去試吓係咪真係佢講得咁好食❤️-晚市套餐🌙 $468/2P▫️是日精選餐湯🍲:今日嘅事呀請湯就係蕃茄濃湯🍅,好香好綿,我覺得蕃茄唔會好酸👍🏻▫️慢煮雞胸柚子汁沙律🥗:叫嘅時候完全冇留意原來係慢煮雞胸肉,初頭仲以為係鴨胸😂食落去嘅時候肉質比較結實,但係味道好足夠💁🏻‍♀️酸酸甜甜嘅柚子汁令到我哋更加開胃😘▫️蒜油花椒蜆肉意大利麵🍝:由於喺個Menu度呢一個意粉打咗粒星⭐️所以我哋就試一試係咪真係佢哋主打🙈。一上枱嘅時候真係情不自禁讚嘆擺盤好有心思🫶🏻每一粒蜆肉都好肥美😽。我最鍾意就係佢哋嘅意粉花椒味唔會太辣,但有少少麻嘅感覺,就算唔係好食得辣嘅人呢個應該到可以試吓😳▫️美國安格斯牛板腱🐃:平時食西餐我都真係好鍾意食牛扒,所以就將個決定權交咗俾個friend睇吓佢想食魚定係食牛肉,點知佢今日竟然話想食牛🤭,所以我哋就+$68叫咗呢一份牛板腱🤩。我哋就揀咗五成熟,上菜嘅時候帶有少少血水,肉表面

💖 賞島咖啡屋 (太子)
✨太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖

-晚市套餐🌙 $468/2P

▫️美國安格斯牛板腱🐃:平時食西餐我都真係好鍾意食牛扒,所以就將個決定權交咗俾個friend睇吓佢想食魚定係食牛肉,點知佢今日竟然話想食牛🤭,所以我哋就+$68叫咗呢一份牛板腱🤩。我哋就揀咗五成熟,上菜嘅時候帶有少少血水,肉表面呈現嫩粉紅色,好吸引😍不過食之前就諗想點啲鹽,正想叫職員拎嘅時候就發現原來牛板腱自身已經經過調味🥰太貼心了吧。如果想濃味啲就可以試吓點旁邊嘅醬汁。

▫️英式紅蘿蔔蛋糕🥕:本身睇到Menu嘅時候四款甜品都好想食😵‍💫,唔知有冇人好似我咁通常揀唔到就會去OpenRice睇吓有冇相🤔睇吓賣相吸唔吸引再叫🤣。結果我發現冇乜人影過紅蘿蔔蛋糕🍰😂所以我一心係諗住試吓嘅心態嘅,點知勁好味😋,有少少紅蘿蔔絲同埋腰果粒夾心,蛋糕軟綿綿唔會好甜🫰🏻

▫️兩杯飲品🍹:我哋就叫咗一個柚子檸檬蜜同埋柚子梳打🍊,兩杯都甜甜酸酸好好味。

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-07-05
2023-07-04 55 浏览
太子區休閒寧靜咖啡店 網上見到有大量好評 除此之外OpenRice有得67折買現金券 咁樣計一計 其實勁抵 去咗試試(餐牌價錢可以睇圖).⭐️蒜油花椒蜆肉意大利粉$98(67折後$66)😋意粉蒜香十足 帶少少麻 幾惹味旁邊圍住有蜆肉 賣相幾靚 加分係一個幾創新fusion嘅意粉⭐️慢煮雞胸柚子汁沙律呢個高質 雞胸肉完全唔乾 柚子汁清新⭐️西京燒比目魚日式醬汁嘅做法 比目魚醃得相當入味 肉質滑中帶甜 好食⭐️香蕉芝士蛋糕 口感綿滑 食完唔會覺得漏甜品出餐時仲會畫花 或者寫字都OK 細緻位加分.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_太子.#賞島咖啡屋 (太子) @tpicafebar 地址:太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:4/5服務:4/5抵食:4/5.鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔超感謝你嘅支持🙏🏻一齊見證我脂肪成長.‼️想睇更多資訊‼️呢邊有貓貓睇:@hkfuncatrecord‼️ig : hkfunfoodrecord‼️fb : funfunfoodrecord.#飲食 #美食 #優惠 #抵食
⭐️蒜油花椒蜆肉意大利粉$98(67折後$66)
😋意粉蒜香十足 帶少少麻 幾惹味
‼️想睇更多資訊
‼️呢邊有貓貓睇:@hkfuncatrecord
‼️ig : hkfunfoodrecord
‼️fb : funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#香港旅遊 #旺角 #太子 #太子美食 #旺角美食 #太子必食 #週末好去處 #意粉 #咖啡店
同朋友行街,行到好攰嘅時候發現到一間好文雅嘅咖啡屋。裝橫好有文青風格,好適合同朋友一齊享用美食, 談天說地嘅地方。呢間餐廳嘅餐牌除咗有早、午、晚、意粉類之外,仲有西京燒比目魚、慢煮西班牙豬鞍等特別嘅主食。鍾意輕食都有慢煮雞胸柚子汁沙律、蟹肉蟹子沙律等清爽又健康嘅美食。飲品方面有多種款式,咖啡、茶、酒等等都有,大人細路都合宜。對於甜食愛好者,佢哋都有多種唔同款式嘅甜品任君選擇。今次我叫咗青醬帶子螺絲粉。青醬味道清新,香氣四溢 ,加上螺絲形狀的意大利麵,口感比較豐富。帶子肉質緊密,口感有些許彈性,但不會嚼勁十足,好食又鮮味十足。螺絲粉嘅軟硬度非常好,唔係太軟又唔係太硬,煙韌嘅口感加上多重豐富嘅味道,簡直係錦上添花。而我朋友就叫咗個蕃茄濃湯海鮮意大利麵。蕃茄濃湯海鮮意大利麵的味道酸甜濃郁,入面有新鮮嘅蝦、蜆、青口等海鮮,搭配蕃茄濃湯一起烹調,使得意大利麵充滿了海洋風味。整道菜的味道會因為使用的材料和調味料而有所不同,一般來說,蕃茄濃湯會給整道菜帶來一種酸甜的味道,但海鮮則會加入一些鮮甜的海洋風味,令這道菜的味道豐富、層次分明,是一道非常美味的義大利菜餚。整體我同朋友都十分滿意,環境同食物都非

整體我同朋友都十分滿意,環境同食物都非常好,下次會再帶朋友一齊去~~~

【太子 ⋄ 小清新高質Cafe】 🍽 賞島咖啡屋The Pal Isle📍太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖我們趁週末到了位於太子的「賞島咖啡屋」cafe hopping小店以清新的湖綠色為主調 並加入大量的小盆栽裝飾🪴店內空間不大 但木系餐桌和柔和燈光讓人感覺溫暖舒適~晚市二人套餐很豐富 包餐湯、前菜、主菜、甜品、飲品前菜的慢煮雞胸柚子汁沙律加入了莓果和車厘茄很fresh私心推薦海膽味噌蟹肉意大利麵 份量驚人而且很鮮甜😍主菜試了西京燒比目魚 配上自家製麵鼓醬汁 肉質鮮嫩甜品方面 自家製Tiramisu有驚喜 甜度和濕度也剛好👍🏻飲了Passion Fruit Soda & Espresso Cucumber Tonic最近天氣太熱不能點熱飲 這兩杯凍飲又打卡又解渴🤤⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ Dinner Set $468 (for 2pax)⋄ Appetizer黑松露蘑菇湯慢煮雞胸柚子汁沙律 ⋄ Pasta & Noodles海膽味噌蟹肉意大利麵 +$38⋄ Main Course西京燒
【太子 ⋄ 小清新高質Cafe】
🍽 賞島咖啡屋The Pal Isle
📍太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖

小店以清新的湖綠色為主調 並加入大量的小盆栽裝飾🪴
店內空間不大 但木系餐桌和柔和燈光讓人感覺溫暖舒適~
晚市二人套餐很豐富 包餐湯、前菜、主菜、甜品、飲品
前菜的慢煮雞胸柚子汁沙律加入了莓果和車厘茄很fresh
私心推薦海膽味噌蟹肉意大利麵 份量驚人而且很鮮甜😍
主菜試了西京燒比目魚 配上自家製麵鼓醬汁 肉質鮮嫩
最近天氣太熱不能點熱飲 這兩杯凍飲又打卡又解渴🤤
❝我地食咗咩? ت ❞
☞ Dinner Set $468 (for 2pax)
⋄ Appetizer
黑松露蘑菇湯

⋄ Pasta & Noodles
海膽味噌蟹肉意大利麵 +$38

⋄ Main Course

⋄ Tiramisu
⋄ Passion Fruit Soda
⋄ Espresso Cucumber Tonic +$12

⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
2023-07-03 42 浏览
Weekend想訓到自然醒然後去cafe 食個late lunch,心情輕鬆愉快。位於太子花園街既賞島咖啡屋係一間文青小店,以木系和綠色主調設計,感覺舒服。黑松露薯條$68薯條即叫即炸,翻炸嘅功夫都做到足,夠乾身所以唔會有過多嘅油份,配黑松露醬食立即感興趣無咁熱氣,加上黑松露醬帶來嘅香氣,立即將簡單嘅薯條昇華咗。芝士烤雞墨西哥餅$88一碟已經帶三件大大件嘅墨西哥餅,真係好抵食。每件嘅餡料豐富,芝士融入嘅口感,配埋好惹味嘅醬汁。雞肉每塊都好肉滑多汁。明太子櫻花蝦意粉$128用明太子煮成嘅忌廉汁將明太子獨特嘅辛口海鮮味同忌廉香滑嘅味道平衡得好好,蟹子同紫菜撈埋一齊食就更加錦上添花。意粉係煮得軟硬適中。食落整體感覺十分高分。Long black $39咖啡都十分出色,house blended 嘅成品完全反晒到係一杯簡單嘅long black 裡面!

黑松露薯條$68

芝士烤雞墨西哥餅$88

明太子櫻花蝦意粉$128

Long black $39
  • 芝士烤雞墨西哥餅
  • 明太子櫻花蝦意粉
2023-07-01 40 浏览
今日放假,去左一間位於太子既cafe hea下!喺門口見到set lunch menu ,都幾平,就入去試吓!首先,我點左份香煎比目魚拼薯蓉。比目魚被煎得金黃色,外皮酥脆,肉斦超嫩滑。薯蓉配搭得宜,口感綿密,味道香濃,平衡左比目魚的鮮味。另外,大啡菇有焗過,食落好多汁!而太后嗌咗蒜香蜆肉意粉。一嚟到,碟意粉好香!每一口都充滿了蒜香味和海味。蜆肉非常新鮮,口感爽脆。而意粉的口感也很好,煮得剛好,不會太軟或太硬。意粉落咗花椒油,好香!最後,我地點左兩杯咖啡。第一杯是latte,因為減緊肥,所以想要skim milk,估唔到餐廳又有得提供!喱杯咖啡非常濃郁,口感平滑,奶泡的比例也很恰當。第二杯是dirty,因為喱杯係用全脂奶,所以好滑,好易入口,加上帶D焦糖味和微苦的風味,試得岀咖啡師的手藝好精湛!總結,呢間Cafe俾我感覺好舒適和放鬆!絕對值得一試!食物精緻美味,而環境和服務也非常舒適!

2023-06-30 164 浏览
我自己對cafe都有d情意結,太子呢間賞島咖啡屋,裝修俾人一種幾warm嘅感覺~太餓嘅關係,好快我地就叫左個二人dinner set, 有晒湯、沙律、兩個main、甜品同餐飲,好多野食好開心🤩✨磨菇忌廉湯 - 飲到磨菇碎,真材實料,菇味好濃郁🤩✨慢煮雞胸柚子汁沙律 - 估唔到雞胸有驚喜,平時食嗰d 點都會鞋鞋地,但呢個食到肉質仲有彈性,而且幾濕潤,真係幾新鮮!✨蒜油花椒蜆肉意大利麵 - 個意粉好刺激到我味蕾嘅😂佢嘅麻會慢慢喺口入面滲出泥,跟住就愈食愈過癮,而且意粉軟硬度則則好,幾有口感😋✨西京燒比目魚 - 個魚醃得好夠味,魚身嫩滑,加上燒過,佢嘅魚油味更香濃,真心出色👍✨Apple Crumble - 擺盤勁有心機,隻朱古力兔兔cute😍 而Apple Crumble 整成切餅形都幾特別,啖啖都食到蘋果肉,清甜入味🤤✨Hojicha Latte - 質地算濃稠,而且焙茶味好香,拉心都好有誠意😸✨Strawberry Yakult - 一上枱令人心動嘅感覺,有d似水晶球嘅杯,旁邊有隻可愛迷你figure, 少女心即刻出晒嚟!味道幾清新,唔會太甜,而且都幾開胃😙

✨磨菇忌廉湯 - 飲到磨菇碎,真材實料,菇味好濃郁🤩
磨菇忌廉湯

Hojicha Latte