上星期去新文華間貢茶買咗杯奶蓋烏龍茶, 發覺佢依然係偷工減料(一年前已經覺得係咁) 論係加配料定奶蓋, 都比以前/ 其他分店 少, 今次專登影相為證 !!! 雖然係通脹, 但都唔係少得咁可憐嘛 !!!!!返到office, 諗住嘆下個奶蓋, 竟然比我發現有隻蚊, 真係火都離呀 又剛完lunch hours, 唔可以落去換, 唯有"畢"走果奶蓋, 只飲烏龍茶, 茶味仍夠清甜 加埋咖啡凍, 配合得剛好, 幾解渴, 味道保存得幾好到今日, 我專登去加連威老道買, 人地奶蓋有正常的一吋, 同埋蓋面係會有紅色貼字囉.我唔信 加連威老道既舖租 同 新文華 會差好遠 , 大家都係尖東區, 點解會分別咁大!!!!!!!!!!!!!!!! 自加料事件後, 我決定永遠唔會再係新文華 度買同埋我會考慮去食環處投訴!!!
竟然有蚊, 證明間嘢乾淨極有限, 員工又求其
個奶蓋只有1cm咁多, 少得可憐
!!!!!

同埋我會考慮去食環處投訴!!!
正 (加連威老道既)
正 (加連威老道既) 呢個份量先係正常
2012-05-24
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
正 (加連威老道既)
正 (加連威老道既) 呢個份量先係正常
2011-10-29 37 浏览
貢茶新出左一隻熱飲-玄米蕎麥奶($15)睇圖好似幾好味就買黎試下啦。飲第1啖已經唔想飲第2啖。叫左微糖, 飲落好都甜。感覺有d 似米漿, 飲落有d "張"住個口既感覺。味道似麥皮。一句講晒: 難飲, 唔會再試
貢茶新出左一隻熱飲-玄米蕎麥奶($15)
睇圖好似幾好味就買黎試下啦。
飲第1啖已經唔想飲第2啖。
叫左微糖, 飲落好都甜。
感覺有d 似米漿, 飲落有d "張"住個口既感覺。
味道似麥皮。
一句講晒: 難飲, 唔會再試
等候时间
10 分钟 (外卖送餐)
2010-12-21 12 浏览
戒左凍野一排, 今日為左佢破戒左。佢就係............葡萄柚綠茶加寒天$15我飲過好多間奶茶店, 其他店都有呢隻葡萄柚綠茶嫁, 不過無一家可以好飲得過貢茶。仲有唯一得貢茶係有寒天珠揀咋。上網睇過, 寒天乃係減肥之物, 個樣係同珍珠差不多, 但比珍珠好咬口, 感覺仲無咁肥! 哈哈
戒左凍野一排, 今日為左佢破戒左。
佢就係............葡萄柚綠茶加寒天$15
仲有唯一得貢茶係有寒天珠揀咋。
2010-12-21
等候时间
5 分钟 (堂食)
2010-10-24 8 浏览
食飯時間, 足足等左15分鍾先可以買到杯野飲。今次飲葡萄柚綠茶+寒天(少甜)$11+$3我鍾意葡萄柚綠茶既清淡, 飲奶茶個d 始終會好飽。寒天, 白色的, 似珍珠, 比較硬身, 比珍珠還要好咬口, 佢話係瘦身之物, 哈哈, 所以更係要試下。一定要少甜囉, 唔少甜既話, 就會好甜囉。
食飯時間, 足足等左15分鍾先可以買到杯野飲。
今次飲葡萄柚綠茶+寒天(少甜)$11+$3
我鍾意葡萄柚綠茶既清淡, 飲奶茶個d 始終會好飽。
一定要少甜囉, 唔少甜既話, 就會好甜囉。
2010-10-24
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2010-09-17 34 浏览
樓上Come Buy的食評已提過台灣人在夏天消暑會吃愛玉,是日又是走到熱騰騰,與女友吃過飯後又決定來杯愛玉,貢茶賣的愛玉不是什麼青檸味的愛玉,它們所謂的寒天愛玉,索價一杯十六元,比Come Buy的十七元便宜丁點,都是很貴,但想喝也沒辦法,都是乖乖的付過了款,但去等喝的,大概是三數分鐘吧,一杯大大的寒天愛玉已經有得喝了。都是慣性的點了微甜及少冰,也確實是做得足,喝起來仍夠冰凍,但就肯定沒有Come Buy的那麼酸,畢竟人家真的用上了青檸汁,而貢茶用的應該是柚子蜜而已,甜酸度調得頗為適中,至於配料方面,貢茶的心機就要比Come Buy的多了,除了愛玉之外,也有柚子蜜的柚子皮,咬起來有點澀也有點甜,愛玉凍吃起來腍滑順喉,浸了糖水本身有點甜,但份量就是不夠多,另外也有點口感有如橡皮糖而煙韌非常的寒天,口感特別,所以整體的口感就比Come Buy的複雜。都是那句,喝過了一杯清鮮的檸檬愛玉,真的爽快。

都是那句,喝過了一杯清鮮的檸檬愛玉,真的爽快。
今次在貢茶喝的是寒天愛玉
要了微甜少冰,也是我慣常的組合
這位哥哥仔也很有禮貌
今天喝的是寒天愛玉
寒天愛玉用上柚子蜜底,甜酸度調得頗為適中
除了愛玉及寒天外,也有柚子蜜的柚子皮,所以整體口感比Come Buy複雜
2010-09-16
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
$16 (其他)
今次在貢茶喝的是寒天愛玉
寒天愛玉用上柚子蜜底,甜酸度調得頗為適中
  • 寒天愛玉
2010-08-10 12 浏览
途經尖東,見到青見車仔麵附近,左右都都開了現在很流行的台式飲品店,從權威的食友口中知道,這一個潮流,就是由早期的過江龍「貢茶」打下這個局面,剛好口渴,也想買一杯細啜,只是單純的珍珠奶茶,實在有點單調,在一系的飲品中,見到有一款烏龍奶茶,也就試試自己的運氣。以自己來說,多以普洱為主喝的茶款,看似隨意找到,其實優劣有別,細心也能喝出來,有時也會喝點鐵觀音,呈甘苦之味,總之各茶款也有其個性,至於烏龍,個人覺得茶味濃厚但份屬清涼,是炎夏的解渴之選,說來慚愧,自己未正式嚐過一杯即泡的鳥龍,喝過的,全是超市便利店喝過的凍枝裝。今次用烏龍來沖奶茶,實是一個新的嚐試,十元一杯下,還加了二元加了珍珠上去,個人覺得這些台式飲品以甜味為主,下了少甜還嫌多了一些,沖好的味道, 一喝之下........確有烏龍的茶味,同時亦覺得甜了一些,下了奶後,變成一杯四不像的怪飲品,未還算覺得難飲,只是下次都是選回普通的珍珠奶茶好過。珍珠還算多,只是浸得有點爛,這次的試茶經驗,沒有上兩次那麼為佳,臨走見到飲品的List,水蛇春咁長,甚麼拿鐵、愛玉、青蛙下蛋等,只是都是從海峽另一邊移植過來,可以的話,真想親身品嚐一躺「正印」

珍珠還算多,只是浸得有點爛,這次的試茶經驗,沒有上兩次那麼為佳,臨走見到飲品的List,水蛇春咁長,甚麼拿鐵、愛玉、青蛙下蛋等,只是都是從海峽另一邊移植過來,可以的話,真想親身品嚐一躺「正印」,希望得從人願好了。
個人口味問題,但平心又不覺難飲
2010-08-05
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
2010-08-08 18 浏览
七月二十四日 (星期六)吃過好時,覺有點渴...往上課途中,看到貢茶,即時想起格雷三兄弟...即買!之前喝過的,由Earl Grey Tea加上布丁,珍珠和寒天(即三兄弟)茶味比普通的奶茶為濃布丁,珍珠和寒天全是我們喜愛的配料...一杯飲品,滿足了我們那麼多的味覺享愛貢茶是香港最受歡迎的台式茶店罷...
七月二十四日 (星期六)

吃過好時,覺有點渴...
往上課途中,看到貢茶,即時想起格雷三兄弟...即買!

茶味比普通的奶茶為濃
布丁,珍珠和寒天全是我們喜愛的配料...
一杯飲品,滿足了我們那麼多的味覺享愛

貢茶是香港最受歡迎的台式茶店罷...
格雷三兄弟
2010-07-24
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
格雷三兄弟
2010-08-01 3 浏览
有同事升職, 萬歲請飲(本身自己唔會特別去買呢類台式飲料, 一來太貴, 二來會覺得太甜)環境 - 打電話外賣飲品 - 玄米抺茶紅豆(無添加糖) 都好飲, 需則叫咗無糖, 但係都甜甜地, 可能因為咁, 抺茶唔太苦澀, 紅豆夠淋, 配上玄米一齊咬, 好有口感, 抺茶唔太苦澀, 整體上可以一試...

環境 - 打電話外賣

玄米都幾多...
紅豆大粒
2010-07-28
外卖送餐
玄米都幾多...
紅豆大粒
  • 玄米抺茶紅豆
2010-07-17 1 浏览
不是第一次來幫襯,但今日不喝奶的大力女王不在身邊,所以有機會點一杯馳名中外的「波霸珍珠奶茶」試試。珍珠新鮮夠Q有咬勁,煮的也恰到好處。如果珍珠煮太久或放太久,外圍咬起來可是會軟軟爛爛極為噁心,當然如果煮的不夠,珍珠核心會硬梆梆的難以入口。這次點的是微糖、少冰,整體味道融合的相當不錯。茶夠新鮮,味道也足夠,不會被奶味蓋過去,當然奶精份量也恰恰好。不知道香港人喝不喝的習慣?但這是一杯很台灣的「好喝」珍珠奶茶,足以讓我一解鄉愁。(台灣也有很多不好喝的茶,前一陣子就喝到一些在香港很台灣味的茶,只是那屬於台灣不好喝的味道,詳情請見http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2085072)後記:1.不是說這杯茶真的好喝到可以去參加比賽,拿個「阿里山春茶」冠軍之類的,會去買春茶冠軍的父執輩,對於我這種會在路邊排隊買珍珠奶茶的人是很不屑一顧的。如果在香港找到專喝台灣老人茶的店,再來談談父執輩喝茶與做生意的事情吧!2.其實珍珠奶茶在台灣剛開始的時候,我們都叫泡沫紅茶、泡沫奶茶,就是喝的到「泡泡」的茶,部分的「50嵐」或是

後記:
2.其實珍珠奶茶在台灣剛開始的時候,我們都叫泡沫紅茶、泡沫奶茶,就是喝的到「泡泡」的茶,部分的「50嵐」或是在台中精明一街的「春水堂」,或許還保持著這樣的傳統!當然現在台灣也找不太到這樣的店家,不過以珍珠奶茶的水準來說,我覺得這間貢茶已經非常不錯。
3. 我故意用普通話點,還問了一些問題,店員回答的很好!
2010-07-17
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
$12 (其他)
2010-07-04 9 浏览
夏天黎咗, 真係勁熱, 行經見到有貢茶又吾洗排, 一心就想試奶蓋貢茶, 因為知道飲法特別...要咗奶蓋烏龍茶 - 要求要50%甜, 根據佢既教法, 先打開, 飲咗上面既cream先, 上面既cream, 味道好得意, 喊喊甜甜的, 之後飲一啖烏龍茶, 感覺都幾特別, 其後按照方法二, 把cream跟烏龍茶混合, 又真係另一番味道, overall, 都幾好飲..但感覺就heavy一點, 但雖然叫咗50%甜度, 但都幾甜, 如果夏天真係想解渴, 可能要走甜, or 剩係要烏龍茶, 因為佢既烏龍茶都幾香嫁...

外卖自取
  • 奶蓋烏龍茶
2010-06-26 21 浏览
今日放工同FD食完飯,見到附近開左間貢茶,所以就買返杯黎試下~~~一直都係飲開珍珠奶茶,今次見到易拉架介紹"格雷"系列,尤其格雷3兄弟~好似好吸引~~都見幾多人飲呢款~問店員得知~原來格雷3兄弟就係由格雷紅茶沖O既奶茶+珍珠+仙草凍+雞蛋布甸而成O既~於是就放棄我O既賣飛佛(珍珠奶茶),買返杯黎試下喇~~一飲就覺得,有好香O既茶味,珍珠幾彈牙,而仙草凍係我第一次食O既,感覺幾得意,味道有少少似涼粉,但就軟身D~幾樣野夾埋好MATCH,O岩晒我呢D鐘意有野飲又要有咬口O既人~~值得一讚O既係 店員都好有禮貌,唔會話問少少野就覺得我煩,語氣又好,同埋我唔飲得太甜,有時會唔記得講要少甜,呢間店員好好,會主動問我要唔要少冰少甜,呢D就係我想要O既SERVICE,就算排長龍,都值得等候買黎飲~仲要咁近我公司,相信我會KEEP住幫襯~
一直都係飲開珍珠奶茶,今次見到易拉架介紹"格雷"系列,
尤其格雷3兄弟~好似好吸引~~
都見幾多人飲呢款~
於是就放棄我O既賣飛佛(珍珠奶茶),買返杯黎試下喇~~
一飲就覺得,有好香O既茶味,
珍珠幾彈牙,
值得一讚O既係
店員都好有禮貌,唔會話問少少野就覺得我煩,
語氣又好,同埋我唔飲得太甜,有時會唔記得講要少甜,
就算排長龍
,都值得等候買黎飲~
仲要咁近我公司,相信我會KEEP住幫襯~
格雷3兄弟
2010-06-25
$15 (其他)
格雷3兄弟
2010-06-16 15 浏览
本人一直都比較喜歡珍珠奶茶.所以經開邊度有新開都會試下!今次系尖東貢茶同個朋友一人買一杯!本來就滿懷希望!不過飲左兩口!我就問個FD系米有D怪味?我剛剛問完...佢已經忍晤住吐左出黎!我再飲多次....都系好重既怪味!以前飲過貢茶都冇哩種味!晤知係咪佢地改左料呢?好失望....提醒大家最好不要試!!可能係心理作用....我翻去就覺得個肚都有D晤舒服...可能形住形住啦!!!最後都系掉左.....浪費錢!!
本人一直都比較喜歡珍珠奶茶.所以經開邊度有新開都會試下!
2010-06-11