2023-10-01 32 浏览
🍽️二人套餐 (有機蕃茄薯仔湯) $736- 潮汕牛拼盤起鍋用非常新鮮嘅靚牛肉🥰店員提醒我哋可以順著拼盤旋轉嘅次序咁,由淡味到濃味咁食落去,可以更仔細咁品嚐到牛肉嘅味道😋而且淥7-8秒就夠,能夠保持到牛肉嘅鮮嫩,有更好嘅體驗😍❤️- 海鮮拼盤有兩大隻蠔同蟶子:啲蠔非常飽滿,好creamy,蟶子淥熟之後好爽彈,口感好好☺️- 即叫即包餃 (3款共6隻)試咗香茅蝦膠扎肉餃、芫荽豬肉餃、黃芽白大頭菜豬肉餃~蝦膠扎肉餃肉質結實爽彈,好有口感👍🏻另外兩款比較平淡,不過都食得出唔係雪貨👍🏻- 自家手打新鮮丸 (3款共6隻)冬陰功墨魚丸非常有印象,有好香濃嘅冬陰功味😌手打牛丸同手打彈牙魚蛋,口感唔錯,我哋都幾鍾意🥰- 本地時令菜拼盤2人起鍋用料新鮮,連蔬菜都一樣,選用本地新鮮蔬菜,好欣賞佢哋呢點🤩- 水雲面質感有啲似蝦子麵,有啲咬口😋🍽️酥炸韭菜餃 $98韭菜餃即叫即炸,熱辣辣、脆卜卜,餡料好飽滿~味道😋 8.5/10性價比💰 7/10環境🔎 7.5/10服務🫶🏻 8/10打卡指數📸 7.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7.5/10
🍽️二人套餐 (有機蕃茄薯仔湯) $736
- 潮汕牛拼盤

- 海鮮拼盤

- 即叫即包餃 (3款共6隻)

- 自家手打新鮮丸 (3款共6隻)

- 本地時令菜拼盤2人

- 水雲面
質感有啲似蝦子麵,有啲咬口😋

🍽️酥炸韭菜餃 $98
韭菜餃即叫即炸,熱辣辣、脆卜卜,餡料好飽滿~

味道😋 8.5/10
性價比💰 7/10
環境🔎 7.5/10
服務🫶🏻 8/10
打卡指數📸 7.5/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7.5/10

2023-09-27 32 浏览
間餐廳主打係夜晚打邊爐 但佢都有做午市套餐openrice評分幾高 今次就同朋友試咗佢個Lunch set先基於係1樓嘅關係 我哋選擇行樓梯 果然無令我哋失望一上到去 就見到霓虹燈牌 再行到門口 好多燈籠掛起晒 好靚 好越南會安feel餐廳background music就播泰文歌 🔹️泰式海南雞飯個醬汁好好食 用咗大半兜黎撈飯雞就無骨嘅 但有少少嚡口同痴牙但味道唔錯個飯就係油飯 基本嘢 🔹️泰式鴨脾河鴨脾啖啖肉 肉質軟稔稔河粉好粗 咬口彈牙湯底唔咸 有鴨香味 🦆 ✅打卡able✅1點前易搵位 📍灣仔駱克道37-39號得利樓1樓📞91308899🕐 Mon-Sat 1200-1430 ; 1800-0000Sun ❌ 💲人均90
間餐廳主打係夜晚打邊爐 但佢都有做午市套餐

📍灣仔駱克道37-39號得利樓1樓
📞91308899
Sun ❌
💲人均90
起鍋二人套餐 $368/位芫荽皮蛋湯/麻辣豆腐卜湯/蕃茄薯仔豬骨湯揀咗芫荽皮蛋湯,首先要勺返碗嚟飲下先,好香濃嘅湯同埋有好多皮蛋響鈴午餐肉呢個配搭第一次食,口感都幾得意🐮潮汕牛拼盤香港人打邊爐食肥牛就食得多,轉下食優質潮汕牛更有新鮮感,呢個拼盤有四個唔同嘅部位:吊龍、三花趾、雪花同匙柄。吊龍係牛脊上嘅一條長肉;三花趾係牛前腿肌腱;雪花係牛肩背脊前端;匙柄係牛前腿上方連肩胛骨部位嘅肌肉。潮汕牛嘅特點係肉質柔軟細膩油潤,兩個人食呢盤肉真係好滿足海鮮拼盤有蠔兩隻、蟶子兩隻、海蝦四隻,特別推介蟶子,好鮮甜自選即叫即包餃(六粒)三款1️⃣香茅蝦膠扎肉餃👍🏻2️⃣芫荽豬肉餃3️⃣黃芽白大頭菜豬肉餃自選自家手打新鮮丸(六粒)三款1️⃣九層塔蝦丸👍🏻2️⃣梅菜豬肉手打丸3️⃣手打彈彈牙魚蛋👍🏻呢度嘅手工餃同手打丸都加入咗一啲東南亞元素,獨特嘅配搭唔係度度有得食,加咗👍🏻嘅係我嘅推介,真係幾高質水雲麵係用沖繩長壽藻嘅麵,口感滑溜本地時令菜拼盤有油墨菜、生菜、菜心同白菜仔絕世混醬 $40除咗一般嘅火鍋醬料,仲加入咗好多有東南亞風味嘅醬料/香料,例如香茅、金不換、泰式辣醬、蝦醬等等,別有一番風味飲品凍泰式奶茶 $38味道唔算好濃但
起鍋二人套餐 $368/位

芫荽皮蛋湯/麻辣豆腐卜湯/蕃茄薯仔豬骨湯

響鈴午餐肉
呢個配搭第一次食,口感都幾得意

🐮潮汕牛拼盤

海鮮拼盤
有蠔兩隻、蟶子兩隻、海蝦四隻,特別推介蟶子,好鮮甜

自選即叫即包餃(六粒)三款

1️⃣九層塔蝦丸👍🏻
2️⃣梅菜豬肉手打丸
3️⃣手打彈彈牙魚蛋👍🏻

水雲麵
係用沖繩長壽藻嘅麵,口感滑溜

本地時令菜拼盤
有油墨菜、生菜、菜心同白菜仔

絕世混醬 $40

飲品
凍泰式奶茶 $38
味道唔算好濃但好飲
Singha啤酒 $48
勝獅啤酒係泰國啤,麥芽味比較香

餐廳除咗食材高質之外,型格有特色嘅裝修真係不可不提,一出lift就見到滿天花都係彩色嘅燈籠,好有中秋節氣氛,餐廳裡裡外外仲有好多玩味懷舊香港嘅元素,細節位都都好有心思☺️
  • 潮汕牛拼盤
  • 香茅蝦膠扎肉餃
  • 九層塔蝦丸
  • 手打彈彈牙魚蛋
📍起鍋灣仔駱克道37-39號得利樓1樓1️⃣ 起鍋二人套餐 $736≡小食:響鈴午餐肉≡響鈴外皮好似春捲咁脆!入面包住舊軟身又有鹹香嘅午餐肉,幾得意。≡湯底:麻辣豆腐卜湯≡一開始食嗰陣覺得唔算太辣,但之後越煲越少水就開始食到出汗🥵!≡潮汕牛拼盤≡有四款唔同嘅部位,全部都好有牛味😋!切法同肥牛唔一樣,唔係大大片嘅。口感視乎部位,有軟身、有爽口~≡海鮮拼盤≡有兩隻生蠔🦪、兩隻蟶子、四隻蝦🦐。全部都好新鮮。特別要一讚蟶子唔縮水,好有鮮味👍🏻!≡本地時令菜拼盤≡有唐生菜、油麥菜、菜心同白菜仔🥬。打過咁多次邊爐都係第一次食菜心,原來佢係冇咁索油,推薦大家試下!≡水雲麵≡好爽口、煮耐咗都唔會發脹!-≡餃子:香茅蝦膠扎肉餃、黄芽白大頭菜豬肉餃、芫荽豬肉餃≡🥟餃子款式係出面比較少見,有泰式元素🇹🇭。我覺得黃芽白大頭菜豬肉餃最好食,淥熟咗之後仲食得出黃芽白嘅爽口🤤。≡丸類:冬陰功墨魚丸、手打牛丸、手打彈彈牙魚蛋≡即使我哋係麻辣湯底,冬陰功墨魚丸嘅冬陰功味依然好出!手打牛丸好有牛味,比較多筋。魚蛋係一餅餅嗰啲白魚蛋,咬落爽口、彈牙👍🏻!2️⃣ 絕世混醬 $40@醬料區有好多泰國香料,例如香茅、金不換、檸檬葉等等,
📍起鍋

≡潮汕牛拼盤≡

≡海鮮拼盤≡

≡本地時令菜拼盤≡

≡水雲麵≡
好爽口、煮耐咗都唔會發脹!
≡餃子:香茅蝦膠扎肉餃、黄芽白大頭菜豬肉餃、芫荽豬肉餃≡

≡丸類:冬陰功墨魚丸、手打牛丸、手打彈彈牙魚蛋≡

2️⃣ 絕世混醬 $40@
醬料區有好多泰國香料,例如香茅、金不換、檸檬葉等等,可以為食材提鮮。

3️⃣ Iced Thai Milk Tea $38
4️⃣ 椰青 $68

2023-09-21 433 浏览
.灣仔· 霓虹下的精緻火鍋起鍋📍灣仔駱克道37-39號得利樓1樓➰好歌推介「旋轉兜圈的感覺太逼真,神遊興奮背後寫滿敏感請慢慢行近。」➰朋友都知道我非常喜歡食火鍋,只要湯底足料材料新鮮便可以與三五知己暢聚一個晚上,今日與朋友來到灣仔一間樓上餐廳,門口裝潢已經充滿特色,以大量波波燈及霓虹燈營造氛圍,充滿打卡元素,店內亦有播放首首經典流行曲,與朋友更玩起估歌仔遊戲,非常有趣。➰𖥕絕世混醬 💲40/1 ⭐️4.2/5⭐️.介紹火鍋之前先要介紹餐廳的醬料區,本以為餐廳主打港式火鍋,但一入到餐廳已充滿泰式香料的味道,行近醬料區一看,發現餐廳有多款式泰式香料,連金不換,魚露,青檸等亦有供應,非常特別,大家都可以混製一碗喜愛的醬料。.➿起鍋二人套餐 💲736/2 ✥有機蕃茄薯仔湯 ⭐️4.2/5⭐️ 套餐已包含湯底,挑選了非常足料的蕃茄薯仔湯作今晚火鍋湯底,兩大舊豬骨非常搶眼,先喝一口湯頭,甚為入味,有住家靚湯的品質。.❀潮汕牛拼盤⭐️4.2/5⭐️ 原來餐廳還供應市面少見的潮汕牛,今日有四款不同部位供應,特別喜歡吊龍和匙柄,前者肉味濃郁後者肉味與油香兼備,牛魔王不容錯過。❀海鮮拼盤 ⭐️4.2/5⭐️套餐還有時令海
灣仔· 霓虹下的精緻火鍋

起鍋
📍灣仔駱克道37-39號得利樓1樓

➰好歌推介
「旋轉兜圈的感覺太逼真,神遊興奮背後寫滿敏感請慢慢行近。」

𖥕絕世混醬 💲40/1 ⭐️4.2/5⭐️
絕世混醬

➿起鍋二人套餐 💲736/2
✥有機蕃茄薯仔湯 ⭐️4.2/5⭐️

❀潮汕牛拼盤⭐️4.2/5⭐️

❀海鮮拼盤 ⭐️4.2/5⭐️
套餐還有時令海鮮拼盤,包括有蠔,蟶子皇及海蝦,而且用料新鮮,特別是蠔和蟶子皇,兩者皆是爽彈鮮甜。

𖥕響鈴午餐肉 ⭐️4.1/5⭐️
餐廳的推介之作,將午餐肉包裹至響玲新鮮即炸而成,兩者隔合非常邪惡滋味。
響鈴午餐肉

𖥕香葉肉碎餃·芫茜豬肉餃·黃芽白大頭菜豬肉餃 ⭐️4.2/5⭐️
套餐可款3款餃子,每款兩粒,前文已說餐廳充滿泰式風味,餐廳果然隔合其中,將泰式香料製作成的香葉肉碎餃很有驚喜,以為自己在吃泰式肉碎的滋味,十分特別。
香葉肉碎餃·芫茜豬肉餃·黃芽白大頭菜豬肉餃
𖥕冬蔭功墨魚丸·梅菜豬肉手打丸·手打牛丸 ⭐️4.2/5⭐️
與餃子都是可以挑選三款,今次最特別的是冬蔭功墨魚丸,除了墨魚丸本身的爽滑彈牙之外,更有泰式冬蔭功滋味,兩者融合得非常完美,很滋味。
冬蔭功墨魚丸·梅菜豬肉手打丸·手打牛丸

✥本地時令蔬菜拼盤 ⭐️4.1/5⭐️
有四至五款本地新鮮蔬菜,份量亦十分足夠。
✥水雲麵 ⭐️4.1/5⭐️
最後主食的水雲麵亦是頗有驚喜,入口爽彈,我和朋友也很喜歡的口感。
水雲麵

✥Ice Thai Milk Tea 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
✥Lime Soda 💲38 ⭐️4/5⭐️
餐廳亦有供應泰式飲品,可以一解泰式風情的滋味。
➰總結
餐廳主打精緻火鍋,除了常見的火鍋元素,亦推陳出新加入不少泰式風味元素融入港式火鍋之中,食物出品質素亦非常理想。而且餐廳裝潢佈置亦很有心思,令客人流連忘返,充滿打卡元素,喜歡食火鍋的各位不容錯過。

➿➿➿
#起鍋
絕世混醬
香葉肉碎餃·芫茜豬肉餃·黃芽白大頭菜豬肉餃
冬蔭功墨魚丸·梅菜豬肉手打丸·手打牛丸
  • 熱浪響鈴午餐肉
  • 吊龍
2023-09-19 29 浏览
特色香港有風情邊爐!呢度嘅醬料都好齊全再加上成個裝修都好特別✅響鈴午餐肉:響鈴午餐肉是一道經典的火鍋開胃菜,切成薄片,質感嫩滑,帶有微咸的風味,讓人食指大動!* 大大份潮汕牛拼盤包括不同部位的牛肉,有薄切牛肉片和厚切的牛肉塊,肉質鮮嫩,適合快速涮煮~海鮮拼盤包括新鮮的蝦、蟹、魚片等各種海鮮,提供多種選擇✅本地時令菜拼盤包括各種蔬菜和豆腐,提供均衡的食材選擇✅水雲面是一種特別的火鍋麵條,它們非常細嫩,入口即化,搭配湯底一同烹煮,吸收湯汁的風味~✅海鮮🦞冬陰功湯底令人超級開心🥳好味✅香茅蝦膠扎肉餃創意十足的餃子,內裡包著新鮮的蝦膠和扎肉,香茅的香氣令其更加獨特✅黃芽白大頭菜豬肉餃結合了大頭菜和豬肉,口感鮮甜,是一個美味的選擇手打蝦丸非常彈牙,充滿了新鮮的蝦肉味道,是火鍋必點的項目!手打牛丸牛丸非常有嚼勁,帶著牛肉的濃郁風味,絕對值得一試
特色香港有風情邊爐!
呢度嘅醬料都好齊全
再加上成個裝修都好特別

✅本地時令菜拼盤包括各種蔬菜和豆腐,提供均衡的食材選擇

✅海鮮🦞冬陰功湯底令人超級開心🥳好味

2023-09-17 29 浏览
Lunch time同同事搵食時見到🥘起鍋🥘既廣告板。原來打邊爐既地方都有lunch set,就決定試下呢間樓上舖。上到黎發現係非常打卡able📸,裝修夾雜了越南同玩味風。Lunch Set x21) 泰式鴨脾河🍲:鴨脾肉質又淋又香,唔會煮到老哂,一推就到啲肉出黎。滷水味道適中,不會死咸。粗身的河粉吸收了湯汁,好快就食哂。2) 泰式海南雞飯🍚:海南雞飯的雞油飯非常香,裡面有啲薑粒同香料味。雞肉和雞皮的質地唔錯,夾起皮肉不會分離。小食:手工餃子 🥟三隻唔同口味,應該係羊肉、扎肉、豬肉。最有驚喜係扎肉味,爽爽脆脆好得意。飲品青檸梳打🍋:青檸梳打咁開胃,次次見親都想叫。泰式奶茶🥤:佢地既的泰式奶茶應該唔係一味落煉奶,比出面既泰式無咁甜,健康少少。今次試完,可以帶班同事上去試下!港女推介:泰式鴨脾河

上到黎發現係非常打卡able📸,裝修夾雜了越南同玩味風。

Lunch Set x2

1) 泰式鴨脾河🍲:

2) 泰式海南雞飯🍚:

小食:
手工餃子 🥟

三隻唔同口味,應該係羊肉、扎肉、豬肉。
最有驚喜係扎肉味,爽爽脆脆好得意。

飲品
青檸梳打🍋:
青檸梳打咁開胃,次次見親都想叫。

泰式奶茶🥤:

今次試完,可以帶班同事上去試下!

港女推介:泰式鴨脾河

2023-09-14 27 浏览
呢間火鍋店行型格嘅懷舊風😎,門口位好啱打卡。佢哋選用嘅食材都好講究。牛肉係新鮮牛,連蔬菜都係大埔有機菜。✨起鍋二人套餐 $368/位1️⃣有機蕃茄薯仔湯2️⃣響鈴午餐肉3️⃣潮汕牛拼盤:雪花、吊龍、匙柄、匙仁4️⃣海鮮拼盤:蟶子、海蝦、蠔肉5️⃣本地時令菜拼盤 2人6️⃣水雲面7️⃣三款餃:香茅蝦膠扎肉餃、韭菜豬肉餃、芫茜豬肉餃8️⃣三款丸:九層塔蝦丸、手打牛丸、手打彈彈牙魚蛋湯底係🌶️麻辣豆腐卜湯 / 🥬芫茜皮蛋湯 / 🍅蕃茄薯仔豬骨湯三揀一。蕃茄薯仔豬骨湯有大量蔬菜同豬骨,飲落去係屋企煲嘅靚湯。比起其他火鍋店嘅蕃茄湯清甜同埋冇咁酸,就咁飲湯都好味。響鈴午餐肉淥幾秒就食得,有豆香又有鹹香。一人一件完全唔夠食。之後我哋就落海鮮,等個湯越嚟越甜。套餐可以揀三款餃同三款丸。我哋試完覺得越gimmick越好食。香茅蝦膠扎肉餃、九層塔蝦丸兩款好有泰式風味,香料味好易入口,配搭鮮味彈牙嘅蝦膠效果唔錯。芫茜豬肉餃茜味好濃啱晒芫茜控。呢日嘅潮汕牛拼盤有雪花、吊龍、匙柄、匙仁。吊龍有少少肥肉所以味道特別香。匙柄、匙仁就最嫩滑。記得喺門口打下卡~

✨起鍋二人套餐 $368/位1️⃣有機蕃茄薯仔湯
2️⃣響鈴午餐肉
3️⃣潮汕牛拼盤:雪花、吊龍、匙柄、匙仁
4️⃣海鮮拼盤:蟶子、海蝦、蠔肉
5️⃣本地時令菜拼盤 2人

6️⃣水雲面
7️⃣三款餃:香茅蝦膠扎肉餃、韭菜豬肉餃、芫茜豬肉餃
8️⃣三款丸:九層塔蝦丸、手打牛丸、手打彈彈牙魚蛋

記得喺門口打下卡~

2023-09-13 284 浏览
香港人無論幾時都好都好鍾意打邊爐😆呢晚朋友帶咗我去灣仔呢一間超型格嘅起鍋☺️齋係門口都有排打卡啦~除咗有好搞鬼嘅霓虹燈經典金句之外,天花板仲有七彩燈籠🏮第一次打邊爐調味料區會有咁多唔同香料可以拎🤓除咗一般嘅香蔥,芫荽,炸蒜等等之外‼️仲有青檸、檸檬葉、香茅、蝦醬等等特別嘅調味‼️難怪店家都寫住呢個係絕世混醬😆我地揀咗食超豐富嘅起鍋二人套餐,唔使另外加購其他嘢已經食到超飽🤩有機蕃茄薯仔湯店員一放低個湯就叫我地先飲一碗!湯頭好清甜,飲晒成碗都唔口渴😋鍋底入邊有蕃茄、薯仔、多到數唔到嘅紅蘿蔔、粟米,仲有三大嚿豬骨🤩響鈴午餐肉午餐肉用腐皮包住拎去炸,口感外脆內軟味道唔會好鹹,有幾好味喎😚呢個前菜非常滿意!潮汕牛拼盤呢個牛拼盤有四個唔同部位🐮分別有大大塊超滿足嘅匙仁、油脂感十足嘅雪花、柔軟得黎爽彈嘅匙柄、爽脆有嚼勁嘅三花🥰海鮮拼盤有兩隻好鮮甜飽滿嘅生蠔、超厚肉大大嚿嘅蟶子皇、大大粒脹卜卜沙白蜆😇
手打丸類方面要左Q彈嘅蝦丸、牛肉味濃郁兼爆汁嘅牛丸、超有驚喜嘅梅菜豬肉手打丸😍自家製餃子方面要左爆餡嘅韭菜豬肉餃、鮮甜多汁嘅黃芽白大頭菜豬肉餃、芫荽味突出嘅芫荽豬肉餃😜本地時令菜拼盤裏面有菜心、油麥菜、白菜仔
香港人無論幾時都好都好鍾意打邊爐😆
呢晚朋友帶咗我去灣仔呢一間超型格嘅起鍋☺️
齋係門口都有排打卡啦~

除咗有好搞鬼嘅霓虹燈經典金句之外,天花板仲有七彩燈籠🏮

第一次打邊爐調味料區會有咁多唔同香料可以拎🤓

除咗一般嘅香蔥,芫荽,炸蒜等等之外‼️
仲有青檸、檸檬葉、香茅、蝦醬等等特別嘅調味‼️
難怪店家都寫住呢個係絕世混醬😆

有機蕃茄薯仔湯

店員一放低個湯就叫我地先飲一碗!
湯頭好清甜,飲晒成碗都唔口渴😋

呢個牛拼盤有四個唔同部位🐮

海鮮拼盤

本地時令菜拼盤裏面有菜心、油麥菜、白菜仔同生菜,全部都好新鮮😚

套餐仲包咗水雲面,呢個麵掛湯能力強,口感爽滑😉
  • 起鍋二人套餐
  • 手打牛丸
  • 韭菜豬肉餃
  • 水雲面
2023-09-13 32 浏览
在香港,要找一家充滿泰國風味的餐廳實在不難,在灣仔便找到一家了,門口掛滿了燈籠,感覺上有點像是唐人街的感覺😂菜單上全是泰國菜,最後點了泰式海南雞金邊粉和椰青🤤泰式海南雞金邊粉 $68濃郁的湯底以及鮮嫩的雞肉,正是海南雞的特色,湯底充滿了香氣,雞肉軟嫩多汁,完美地融合在湯中。金邊粉則是這道菜的主角,與平常的金邊粉不一樣,這種金邊粉是一片片的✨椰青 $35椰青Again!!! 以新鮮的椰子為基礎,令人感到愜意和清爽🤞🏻好味指數:8/10性價比指數:8/10餐廳名稱:起鍋餐廳地址:灣仔駱克道37-39號得利樓1樓電話:91308899

菜單上全是泰國菜,最後點了泰式海南雞金邊粉和椰青🤤

泰式海南雞金邊粉 $68

餐廳地址:灣仔駱克道37-39號得利樓1樓

電話:91308899
2023-09-12
午餐
話說早幾日趁住打風前夕🌬️決定嚟個即興火鍋晚餐 發覺原來喺打風季節打邊爐好似係特別有feel🤓今次選擇咗灣仔嘅「起鍋 」無論食物定氣氛都有保證😎🤟// 二人套餐// 🍲 $368 per head2個人嚟的話一定要叫呢個二人set 基本上所有要食嘅嘢已經全包 食材新鮮而且款式都唔少☺️◍「熱浪響鈴午餐肉」🐷套餐包咗個好有特色嘅響鈴午餐肉 響鈴夾午餐肉都係第一次試 估唔到夾埋一齊食又OK🤓浸少少火鍋湯底食就啱啱好😋◍「新鮮潮汕牛」🐮牛肉拼盤十分精彩 足足有4款咁多 由匙柄到三花趾都有🤤每款質素都唔錯 食得出係靚牛☺️◍「海鮮拼盤」🦞冇諗過呢個價錢都會有咁多款海鮮食😍有蝦、生蠔 連蟶子皇都有 啱曬海鮮控lala_foodie😎◍「即叫即包餃」🥟呢度嘅餃可以任選三款 咩款式都可以試吓😋叫咗香茅蝦膠札肉餃、韮菜豬肉餃同大頭菜黃芽白豬肉餃 全部都係人手包 味道特別得嚟又好食🥹◍「自家手打新鮮丸」🍡連丸都有得任選三款呢🤩一次過食左手打丸同魚蛋 全部都係真材實料 鮮味十足😋◍「有機農場精選菜拼盤」🥬打邊爐又點少得食靚菜 好喜歡呢個蔬菜拼盤 咩都有得食啲🥹連菜心都有食 做到嘢!🫶◍「水雲麵」🍜最後食埋個水雲

// 二人套餐// 🍲 $368 per head

最後食埋個水雲麵作結 完美結束精彩一餐☺️

📍起鍋 (灣仔) #lala_foodie_wanchai
灣仔駱克道37-39號得利樓1樓
2023-09-10 25 浏览
呢間火鍋店以懷舊風情做主題,成晚都播住懷舊廣東歌,裝修同擺設都別有用心,充滿特色😂火鍋主打港式X泰式嘅口味,除咗有平時火鍋嘅醬料之外,仲有泰式嘅香茅、泰式辣醬、泰國辣椒粉同魚露等等。火鍋嘅湯底同配料都有泰式口味嘅選擇,整體嚟講都幾特別,而且幾有誠意🍲餐廳有提供火鍋二人餐,每人$368,湯底可以三揀一,鍾意重口味嘅我緊係揀麻辣豆腐卜湯,湯底越煮越辣同麻,入面仲有蓮藕、雲耳等等嘅蔬菜🍲另外,有個十分吸引嘅新鮮潮汕牛拼盤,包括雪花牛、三花趾、吊龍同匙仁,見到已經覺得夠新鮮,牛肉無乜脂肪,牛味濃又嫩滑🤍海鮮拼盤有蟶子、生蠔同蝦🦐熱浪響鈴午餐肉夠特別,外脆內軟,淥幾淥就食得!呢個二人餐絕對夠飽,因為仲有手工餃子、手打丸、有機蔬菜同埋水雲麵🥢手工餃子同手打丸都有多款嘅選擇,可以按自己口味去揀,最推薦係梅菜豬肉丸同冬陰功雜菌餃🤍

2023-09-04 29 浏览
今日嚟到灣仔同friend食好西,嚟到駱克道得利樓嘅起鍋,依間餐廳嘅裝修好有懷舊港風風格,非常有氣氛,而且裝修擺設亦都好有格調,啱晒打卡。除此之外,佢嘅漲了佢亦都非常吸引,有各種嘅醬料同配料,而且除咗仲有一半嘅港式火鍋醬料之外,仲有其他選擇。-我哋叫咗個二人餐,都包幾多嘢食,分別有海鮮拼盤一、牛肉拼盤、丸同餃、蔬菜拼盤同埋水雲麵,另外仲有一個午餐肉小食,份量都幾多,我哋兩個男仔食一定夠食,而且我哋仲另外嗌咗一碟吊龍肉。-響鈴午餐肉幾特別,香噴噴嘅午餐肉外面包着一層響鈴腐皮,無論口感定係味道都好特別,幾好食。-而火鍋方面,我叫咗芫荽皮蛋湯,個湯底非常清甜好飲,而且一啲都唔熱氣。而牛肉非常出色,全部都係新鮮牛肉,非常有牛味,味道濃郁,脂肪肥瘦比例都好靚,果然靚嘅牛肉就係跟返啲清甜嘅湯底,濃郁幾牛味加上清甜嘅湯,非常好食。而海鮮亦都好新鮮,丸同餃才都好特別而且彈牙,好食到停吾到口。
2023-08-28
2023-09-03 46 浏览
一開始見到ig廣告見到有辣酒煮花螺湯底好想試即刻做research見到有二人餐覺得好抵 $368 per head 急湯底牛拼盤海鮮拼盤餃同丸點知去到佢話星期五無得嗌,咁無辦法啦唯有散叫叫左雙拼 辣酒煮花螺拼花膠雞湯花膠雞好香好甜一嚟就飲左幾碗但辣酒煮花螺唔夠酒香 辣味都唔太夠仲叫左牛雙拼 - 腩頭同吊龍腩頭牛味好重但口感較硬吊龍有油香雙拼餃 香茅蝦膠扎肉餃 - 蝦膠較粉 唔太食到扎肉 食落似粉包粉😂香葉肉碎餃 - 足料嘅不過件事唔太夾最後見有得四拼就嗌埋魚皮餃蟹柳芝士輪鴨血鴨血好滑 拼辣湯好食啤酒$98買二送一醬料每位$40順帶一提佢都播幾多懷舊歌一開始覺得幾得意,坐多半個鐘就會開始覺得煩🤣就係食左呢啲最後兩個人埋單千五蚊😂😂覺得好食嘅係花膠雞湯不過大把地方有得食見instagram openrice都清一色讚佢純粹想比啲真實意見大家😀
一開始見到ig廣告見到有辣酒煮花螺湯底好想試

即刻做research見到有二人餐覺得好抵
$368 per head 急湯底牛拼盤海鮮拼盤餃同丸

點知去到佢話星期五無得嗌,咁無辦法啦唯有散叫
叫左雙拼 辣酒煮花螺拼花膠雞湯

鴨血好滑 拼辣湯好食

啤酒$98買二送一
醬料每位$40

順帶一提佢都播幾多懷舊歌
一開始覺得幾得意,坐多半個鐘就會開始覺得煩🤣

就係食左呢啲最後兩個人埋單千五蚊😂😂
覺得好食嘅係花膠雞湯
不過大把地方有得食
見instagram openrice都清一色讚佢
純粹想比啲真實意見大家😀
  • 椰子花膠螺片雞湯
2023-09-01 32 浏览
灣仔附近返工,成日諗食呀食咩都諗到頭痛,咁啱隔離有一間裝修都幾特別嘅泰國菜,就同朋友一齊去試吓,唔似來講最主要都係食泰國河粉,個人覺得都幾好食,裝修都幾唔錯泰式鴨髀河粉河粉係比較少見嘅粗河粉,咬落去都幾彈牙,鴨髀算係好大隻,而且有其他嘅配菜,食得幾滋味,不過我最鍾意帶佢個湯,好龍嘅湯底,應該就冇味精,因為飲完都唔會口渴冬陰功金邊粉有兩隻蝦,同埋通菜作為配菜,冬陰功有少少辣,唔算好難,但係又好惹味,金邊粉軟硬程度適中~餃子餃子食落去有少少薑黃嘅味道,所以都算係幾特別,個人都幾鍾意泰式奶茶偏向甜嘅泰式奶茶,要鍾意甜嘅人先好叫🌸

泰式鴨髀河粉

冬陰功金邊粉

餃子
餃子食落去有少少薑黃嘅味道,所以都算係幾特別,個人都幾鍾意

泰式奶茶
偏向甜嘅泰式奶茶,要鍾意甜嘅人先好叫🌸