2024-03-14 172 浏览
以前喺中環返工嘅時候,放工成日都好鍾意去超群買麵包芝士條$10芝士條正常發揮,唔特別多芝士食,個包偏輕身,食完有少少空虛朱古力鬆餅$16.5朱古力鬆餅做緊特價買一送一,$8.5一個好抵食同cafe muffin 比,牛油明顯落得無咁重,感覺無咁heavy,但都好夠飽朱古力味唔算好出,有少量朱古力碎,都幾好食紅豆菠蘿包$12紅豆餡側埋左一邊,但都算多紅豆餡偏甜左少少,菠蘿包隔夜食建議要烘番熱食,面層會酥脆好多

以前喺中環返工嘅時候,放工成日都好鍾意去超群買麵包
芝士條$10
芝士條正常發揮,唔特別多芝士食,個包偏輕身,食完有少少空虛

朱古力鬆餅$16.5
朱古力鬆餅做緊特價買一送一,$8.5一個好抵食
朱古力味唔算好出,有少量朱古力碎,都幾好食

紅豆菠蘿包$12
紅豆餡側埋左一邊,但都算多

1K
連鎖店超羣嘅蛋撻一直都保持到水準,好食過其他連鎖麵包店嘅蛋撻,間唔中經過都會想買來食,而家做緊$29四個任揀,揀咗三款試吓~🍴芳叔蛋撻 $29 4個 (8/10)曲奇皮蛋撻一直來講都係佢哋嘅招牌,每次買都係一樣味道,保持到水準~ 啱啱焗起係最好食,曲奇皮好鬆化,好脆,會唔會太乾,帶有少少牛油香,個皮唔會太厚,蛋漿比較多,蛋漿好充足好嫩滑,甜甜地但冇咩蛋香,$7.3一個真係好抵食,呢個價錢好高質高CP值,冇一間連鎖店超越到佢嘅蛋撻🫢🍴萄撻 $29 4個 (7/10)葡撻皮做到酥皮效果,都好鬆化,但比較油少少,蛋漿甜甜地,但冇乜奶香,整體見到唔係好飽滿好薄身,比較細隻輕身,合格以上~🍴椰撻 $29 4個 (8/10)椰撻我本身唔係太鍾意,好怕太甜,但呢個曲奇皮係一樣鬆化,好脆,椰撻非常飽滿,全部都係椰蓉,食到有一絲絲椰絲係入邊,亦都唔會太甜,表面焦香,係幾好食!🍴迷你芝士蛋糕 $30 2個 (6/10)呢個比較失望,用嘅係輕芝士,但芝士味比較淡,蛋糕質感比較濕,好軟熟好滑,覺得還好啦,因為比較鍾愛芝士香濃多d🤣🤣🤣推薦指數: 7.8/10連鎖店來講最好食嘅蛋撻!蛋撻係招牌一定要買,撻類會比

🍴芳叔蛋撻 $29 4個 (8/10)

🍴萄撻 $29 4個 (7/10)

🍴椰撻 $29 4個 (8/10)

🍴迷你芝士蛋糕 $30 2個 (6/10)

推薦指數: 7.8/10
連鎖店來講最好食嘅蛋撻!蛋撻係招牌一定要買,撻類會比較好食🤣其他蛋糕麵包就還好啦,普通啲
2021-01-20 1243 浏览
一諗起蛋撻,我會諗起矩。當然係地方近屋企先啦,不過我覺得矩係有與眾不同既地方。係口感上,外皮鬆脆,入面既餡濃味,貨真價實。之前我只會食酥皮蛋撻,因為中意鬆脆,而食過好多間既曲奇餅底,多數都係實或者太厚!覺講講店內產品 其實都有好多既,而我會選擇,芝士蛋糕同埋蛋撻,亦都有d係比較傳統既。係店內,我見到矩地都會焗蛋撻,新鮮出焗!餅身較薄較高裝住d新鮮蛋液!超羣原來都有d歷史,有別於大型既餅店,係質量上覺得矩係最優質。

係口感上,外皮鬆脆,入面既餡濃味,貨真價實。

2020-03-10 1110 浏览
日本有一間著名嘅芝士蛋糕相信好多人都食過!喺香港除左伊x藤家其實仲有一間好好味嘅芝士蛋糕架! 就係超群😍 超群俾人感覺好老字號但其實佢已經改哂路線好耐啦!其中佢每日都新鮮出爐嘅日或芝士蛋糕簡直可以止住我冇得去日本嘅癮,入口細膩,芝士味濃,入口未及得上日本即溶,但已經接近八九成口感,又滑又軟!29蚊一個,51蚊兩個,好多時我都一買買兩個留一個第二日食,品質味道一樣咁好!🤤以我了解佢喺太子分店係有餅房即做即買添!有時撞啱出爐時間係會有排長龍嘅情況添,絕對係香港被芝士蛋糕首選👍🏻
  • 日式芝士蛋糕
2020-02-03 683 浏览
原來超群有好多口味嘅雞蛋仔,今次就試吓芝士味雞蛋仔,即叫即烘。裏面有粒粒嘅芝士餡料,食落有淡淡的鹹蛋黃香味。但係可能本人比較鍾意食濃味嘅食物,略嫌佢嘅鹹蛋黃味唔夠濃郁。而雞蛋仔質感外脆內軟,整體評分都算中上。

2019-09-26 751 浏览
原來有賣雞蛋仔!下午茶時間到啦,原本打算買一點麵包後來發現原來有雞蛋仔賣。叫了原味,即叫即烘。一邊等的時候已經聞到香味了。新鮮出爐果然不同,外脆內軟,雞蛋味濃。
原來有賣雞蛋仔
!
2019-03-03 696 浏览
之前屋企附近超羣有賣開雞蛋仔🥚就成日幫襯,但自從佢哩間停左哩個產品就無再食過。咁岩經過淘大店見到有雞蛋仔,仲有咁多款口味,一定要試下。今次揀左芝士味🧀雞蛋仔,因為前面又好多人排隊,足足等左廿幾分鐘先到我,建議大家有時間或者見到無咩人先好買😓。芝士碎集中係中間,而且比較少,得中間有芝士味。但都好脆口入面係軟軟蛋糕質感,味道偏甜,而且同平時超羣蛋糕係同一味道。我見佢仲有幾隻味,希望下次可以試埋喇。

一直有買佢既曲奇、芝士蛋糕🍰🍪以大眾化既價錢,cp值都ok面包、鬆餅我就麻麻地是日點餐:芝士雞蛋仔- 味道👌,有芝士既鹹香- 又唔太甜,同芝士幾夾- 質感鬆軟,唔係死實,超飽嗰種,個人喜歡呢種,唔好超脆,甚至好硬嗰隻- 外型唔算脹卜卜,見到係脆卜卜既芝士,尚算吸引番食指數:🌟🌟🌟🌟
一直有買佢既曲奇、芝士蛋糕🍰🍪
以大眾化既價錢,cp值都ok
面包、鬆餅我就麻麻地

是日點餐:
芝士雞蛋仔
- 味道👌,有芝士既鹹香
- 又唔太甜,同芝士幾夾
- 質感鬆軟,唔係死實,超飽嗰種,
個人喜歡呢種,唔好超脆,甚至好硬嗰隻
- 外型唔算脹卜卜,見到係脆卜卜既芝士,尚算吸引

番食指數:🌟🌟🌟🌟

2018-12-25 529 浏览
淘大行街路口痕想搵小食, 見到超羣有雞蛋仔,又唔貴就不仿試下。就揀 左呢隻伯爵茶吉士雞蛋仔 $18.5, 比出面比較平少少,等十分鐘左右就有得食啦。拎起手熱辣辣的,咬落去外層脆口,內裏就一半滿,軟綿綿的,有陣陣的雞蛋香,再慢慢飄出伯爵茶的味道,好特別。食落越食越上癮,不出一陣就清光了! 的確幾正,價錢唔貴,下次一定要試下其他味道! 想試試柯華田 或粟米口味。 始終超羣做開面包店,做雞蛋仔呢方面冇難度,而對比其他小店個雞蛋底更出色!

2018-11-02 517 浏览
雖說是超群粉絲,但我其實從沒吃過他們的蛋糕。超群蛋糕分了三種,分別是日式芝士蛋糕、戚風和牛油磅蛋糕味道會因應seasonal flavour改變,但由於家人不太愛吃蛋糕,所以次次也沒入手。上次招架不住店員姨姨的力sell,見個黑芝麻芝士蛋糕不算太大,就買你回家試試吧👀圖中👇🏻👇🏻👇🏻黑芝麻芝士蛋糕($18)平日愛吃NY Cheesecake那種重芝士蛋糕,日式輕芝士蛋糕反而很少吃。蛋糕蠻小巧,一個半掌心的大小,剛好可以分4件。聽了店員姨姨的建議 雪了再吃,冷凍過之後口感比較紮實,即使回温過後也不是鬆軟那種,喜歡與否好見仁見智。在蛋糕身上可以找到芝麻幼粒,入口有沙沙感,不過芝麻味不算香醇,吃多幾口其實有少少嗆喉,幸好蛋糕很濕潤;另一方面芝士香亦欠奉,只能說口感上像芝士蛋糕,可取之處是甜膩感和飽濟感也不重。整體我會說一般般吧 不是難吃,但沒什麼impressive位。$18不算貴,如果你很喜歡很喜黑芝麻也可以試試,否則我覺得可以留quota給其他食物😂
雖說是超群粉絲,但我其實從沒吃過他們的蛋糕。
超群蛋糕分了三種,分別是日式芝士蛋糕、戚風和牛油磅蛋糕
黑芝麻芝士蛋糕

圖中👇🏻👇🏻👇🏻
黑芝麻芝士蛋糕($18)
蛋糕蠻小巧,一個半掌心的大小,剛好可以分4件。

2018-08-18 475 浏览
黎親九龍灣一定要黎淘大食芳叔雞蛋仔佢依家有好多種味道 但我最鍾意既始終係原味由於係即叫即製 都要等十至十五分鐘先有得食雞蛋仔新鮮熱騰騰 金黃色 外脆內軟香噴噴 真係令人食完一粒又一粒
黎親九龍灣一定要黎淘大食芳叔雞蛋仔
佢依家有好多種味道 但我最鍾意既始終係原味
由於係即叫即製 都要等十至十五分鐘先有得食
雞蛋仔新鮮熱騰騰 金黃色 外脆內軟
香噴噴 真係令人食完一粒又一粒
等候时间
15 分钟 (堂食)
$15.5 (下午茶)
2018-08-13 374 浏览
見到好多人都食左超羣新出既呢款芒果糯米飯,經過9龍灣都買番個黎試下!👾👉🏿✨芒果糯米卷 Hkd 9 💸📌睇個樣都令令仔仔,店員都會問你洗唔洗落椰汁,如果大家落左椰汁其實要盡快食,唔係好似我拎番屋企食既話椰汁就會痴晒落個膠袋到,所剩無幾😭佢上面個層其實唔多似芒果,入面既糯米飯好多都仲係生生地,食到一半真係愈食愈唔掂,點搞先!💁🏽‍♀️如果大家都想試既話,可以唔抱期望款去試會開心啲😅

👉🏿✨芒果糯米卷 Hkd 9 💸
2018-07-08 454 浏览
「天下第一包」果然名不虛傳!每次經過我都一定會買4、5個返屋企做宵夜或者早餐,因為細細過,每次一口氣都可以食到2個,不過太好賣,有時去到賣晒要等⋯⋯麵包軟綿綿,但一定要熱食,才可以品嚐到真正既味道!加熱后既「天下第一包」,就好似火山咁,奶黃彷如溶漿爆發,奔流如泉!再加埋包內既麻糬,大大增加口感!即使一口氣連食2個,都不會有飽濟既感覺!真係好好味!!除左「天下第一包」,雞蛋仔同埋蛋撻都好出名,值得一試!
「天下第一包」果然名不虛傳!
,不過太好賣,有時去到賣晒要等⋯⋯
真係好好味!!
除左「天下第一包」,雞蛋仔同埋蛋撻都好出名,值得一試!
2018-03-24 517 浏览
依家間間店舖都會力求創新, 需要附合市場滿足人羣!!以前舊式嘅超羣餅店轉變成依家嘅現代版超羣餅店, 連個店舖名都改埋"Uncle Fong", 最初真係吾知道呢間店原來係超羣餅店!!望下望下先見到店舖內有"Maria's 超羣" 嘅大名寫住!!超羣主打嘅係即叫即整雞蛋仔, 我之前食過又真係幾新鮮, 熱辣同香脆!!今次我買左皇室鬆餅(士多啤梨味), 口味有成五, 六款選擇!!食落口有D士多啤梨香味, 鬆餅外型不算吸引, 不過就大大個, 超飽肚, 出面都焗得香脆, 內裏軟綿綿的, 都算好食!!但入面無士多啤梨肉, 有D失望餅店面貌~店舖小小, 所以可選擇嘅款式不多店鋪名就寫住"Uncle Fong", '原來係超羣餅店
即叫即整雞蛋仔, 我之前食過又真係幾新鮮, 熱辣同香脆!!

但入面無士多啤梨肉, 有D失望

餅店面貌~店舖小小, 所以可選擇嘅款式不多

店鋪名就寫住"Uncle Fong", '原來係超羣餅店
2018-02-19 402 浏览
一早巳經聽過天下第一包好出名好好味今日去行街經過就緊係即刻去試下啦等左一陣 店員就遞左個天下第一包比我啦呢個係一個奶黃麻糬包😍個包雖然唔係熱辣辣但係都係暖既👀一咬 啲奶黃流哂出黎 流沙奶黃正☺️奶黃陣味唔假 好香好味再加啲麻糬 成個包好正😍唯一改善既係如果有多啲麻糬就好啦😄同埋個包真係好軟身 好正👽我對於呢個包好滿意❤️❤️
一早巳經聽過天下第一包好出名好好味
今日去行街經過就緊係即刻去試下啦